DAVID DOWNING. BAHNHOF ZOO. Oversat af Niels Frölich efter BAHNHOF ZOO. 328 Sider.

Hovedpersonen er englænderen John Russell. Han er medlem af det udenlandske pressekorps i Berlin og førstehåndsvidne til Hitler og nazipartiets brutale intriger under krigsforberedelserne i de tidlige måneder af 1939.

Pludselig sker der en skæbnesvanger ændring,da en gammel bekendt dukker op på hans pensionat, begynder at ændre Russells liv. Med en både en blanding af trusler, penge og appeller til hans samvittighed overtales han gradvist til at blive spion – først for Sovjetunionen og derefter også for englænderne.

Med førkrigstidens-Berlins dystre gader, leve i konstant angst og overfladiske glamour udgør sammen med udflugter til Prag, Danzig, London og Østersøkysten – et overdådigt bagtæppe, mens Russell, der er en modstræbende helt og for nogen en frelser, prøver at holde balancen i et rum mellem russerne, englænderne og Gestapo, der bliver mindre og mindre.

David Downings Zoo serie leder tankerne tilbage til tiden i 1960,erne e og især 70, erne. Her begyndte en da en række forfattere som John Lee Carre, Len Deighton, osv. osv. bare for at nævne to af de ægte foregangsmænd. De løftede spionromanen ud af vadestedet og gøre den mere realistiske og troværdige. (”Hjulpet og næsten for godt dokumenteret godt på vej af de ting der samtidig skete i den rigtige verden”) En pragtfuld stribe af spionromaner. Det der fik betydning med deres stramme, intelligente plots fulde af moralske og umoralske tvetydigheder med et persongalleri af helt andre typer end f.eks. James Bond og for hvem det at bedrage er lige så naturligt som at trække vejret. David Downing får 6 Diamanter og vi håber at vio får den næste station, Silesian Station.

Finn Hansen.

PETROS MARKIRIS: SLUTAFREGNING.EN GRÆSK KRISEKRIMI BIND 2. Oversat af Peter Vejleskov efter græsk roman. 303 Sider 150,00 Kr. Den første krisekrimi fra det græske kontinent var som bekendt Forfaldne Lån. Nu følger 2. bind: Slutafregning. Handlingen er som starter med: En anonym person, der kalder sig “Den Nationale Skatteopkræver”, har sat sig om mål at myrde rige mennesker. Rige personer der ikke selv kan finde ud af at betale den rigtige skat de skylder. De betaler kun hvad de selv synes. Som følge af den økonomiske krise der kører for fulde sejl i Grækenland er der mange der sidder på flæsket. Krisen der også har resulteret i kommissær Haritos’ løn er blevet kraftigt forringet og hans løntillæg er pist væk, og hans datter vil emigrere til Afrika for at finde arbejde. Ikke desto mindre, finder kriminalkommissær Haritos det noget af af et stort dilemma, at skulle pågribe den mand, der netop rammer de personer, der har bragt hele landet ud i katastrofen.
Slutafregning – er endnu en stærk spændende og medrivende og grotesk fortælling med en barsk gennemsyret sort ironi. Petros Markaris er så afgjort en Grækenlands største krimiforfatter og store samfundsdebatør. En krimi der i høj grad giver stof til eftertanke over årsagerne og konsekvenserne af den økonomiske og sociale krise i Grækenland. Brød, Uddannelse og Frihed – er tredje bind i Markaris’ Krisetrilogi som er på vej til at blive anmeldt.
Finn Hansen.

PETROS MARKARIS: FORFALDNE LÅN. Oversat af Peter Vejleskov fra græsk   308 Sider. Kr. 100,- Undertegnede bekendt, tror jeg det er første gang, vi bliver præsenteret for en græsk kriminalforfatter på dansk.
Navnet er Petros Markaris. Forfatteren er foruden også en flittig samfundsdebatør i sit hjemland hvor han også har skrevet teaterstykker, drejebøger til film og har oversat klassiske tyske værker til græsk.
Hans første krimi, med sin gennemgående helt, skulle det senere vise sig, kriminalkommissær Haritos. Som det ses er bogen allerede skrevet i 2010. Set i lyset af hvordan vi hver dag i TV kan følge et Grækenland på vej mod afgrunden vis de ikke4 lader sig dikterer af EU  
Handlingen: Sommeren 2010 raser finanskrisen i Grækenland med det til følgemasse af fyringer, og drastiske nedskæringer af lønninger og pensioner, samt flere og flere krav fra EU om yderligere nedskæringer – og støtte til bankerne.
Men da en bankdirektør halshugges samtidig med en plakatkampagne, der opfordrer lånere til at springe op og ned på at betale deres lån tilbage til bankerne. Yderligere to finansfolk og ejeren af et inkassobureau bliver halshugget, mens endnu en kampagne mod bankerne bliver iværksat. Midt i hele suppedasen står Kommissær Haritos. Han står over for en af sine vanskeligste sager og kommer naturligvis under voldsomt politisk pres og ditto fra medierne. Først må han kæmpe internt for at afvise, at der er tale om terror. Derefter må han jage en genial seriemorder, der hele tiden er et skridt foran ham.
Ja, så aktuel kan en kriminalroman være. Petros Markaris viser med Forfaldne Lån hvorfor han regnes som Grækenlands største krimiforfatter. Værket er også det første bind i “Krise-trilogien” der alle i krimiens univers beskæftiger sig med den græske krise.
Det er en stærk aktuel bog for den samfundskritiske krimilæser som giver stof til eftertanke over hvad de egentlige årsager til og konsekvenser af den økonomiske og sociale krise i Grækenland. Det er samtidig en perfekt krimi for dem, der gerne vil undersøge det hektiske og kaotiske dagligliv i Athen eller for dem, der er til en afslappet badeferie på de græske øer. Bogens hovedperson, politikommissær Haritos fungerer som en ny og alternativ detektiv som det er interessant at følge i de to næste bøger.
NB. Bemærk også prisen.

Finn Hansen.