FORLAGET GUTKIND

Anmeldelser Fra FORLAGET GUTKIND

MAX SEECK. ONDSKABENS NET. Oversat af Siri Nordborg Møller efter PAKAN VERKKO Helsinki 2020. 487 Side. Den finske forfatter tog læserne med storm med udgivelsen af Den Trofaste Læser. Nu kommer å, den der som regel hedder den svære nummer 2. Men der er intet at frygte. Den giver en gang spænding af allerhøjeste kvalitet for alle pengene læseren.
Handlingen starter med.To unge influencere forsvinder på mystisk vis en novemberaften. Begge har titusindevis af followers, og den sidste Instagram-opdatering viser et billede af et fyrtårn, der står på en klippe. Kort efter bliver liget af en ung kvinde, klædt ud i en japansk manga-skoleuniform, skyllet i land, ikke langt fra det fyrtårn. Er der en sammenhæng? Kriminalassistent Jessica Niemi bliver sat på sagen, og hun finder hurtigt ud af at der tegner sig hurtigt konturerne af et vidtforgrenet, hemmeligt og skrupelløst netværk, der ser ud til at kommunikere via posts på Instagram. Men hvad går det ud på, og hvem trækker i trådene?
“Ondskabens net” overrasker gang på og har et genialt plot. Det er mørk og uhyggelig thriller om skjulte og dystre hemmeligheder og passioner – og hvad nogle menneskelige individer er villige til at gøre, for at de forbliver skjulte.
Om forfatteren:Max Seeck (f.1985) er nu en af Finlands mest succesrige krimiforfattere. Han brød også internationalt igennem med “Den Trofaste Læser”, Max Seeck er selv en passioneret læser af nordiske krimier og thrillere. Det næste bind i serien har titlen Zetterborg Sagen som udkommer senere i år. Der er naturligvis 6 Diamanter til den aktuelle.
Finn Hansen.

SILJE O. ULSTEIN. KRYBDYRMEMOIRE. Oversat af Rolf Stavnem efter KRYPDUR MEMOARE. 2020 442 Sider. En af de norske anmelder giver historien følgende ord med på vejen ” Den bedste og måske væmmeligste norske debut. Og det har Adresseavisen som dem skrev hed. Især hvis man lider af angst for slanger! (Ophidiofobi betyder fobi for slanger). Det gør undertegnede og sad næsten hele tiden med benene op ørehøjde. Handlingen:

Sommeren 2017: Mariam og datteren Iben kommer op at skændes under en indkøbstur. Da Iben bliver væk, er Mariams første indskydelse, at datteren har gemt sig for at straffe hende. Hun ved, at hun burde gå rundt og lede, men i stedet kører hun væk i raseri. Først da hun kommer hjem til sin mand om aftenen, går det op for hende, at Iben ikke er løbet sin vej. Hun er forsvundet. Så da politifolkene Roe og Ronja bliver sat på sagen, er der allerede gået mange timer, siden nogen sidst har set Iben.Begyndelsen af 00’erne: Liv læser til sygeplejerske og bor i et kollektiv med to unge fyre. Efter en fest beslutter kollektivet sig for at købe en kæmpepyton, som de døber Nero. Liv er draget af slangen fra første sekund. Hun passer den på sit værelse og udvikler en usædvanlig, intim forbindelse med den. Det eneste problem er, at i takt med at slangen vokser, skal der større og større bytte til at mætte den … Et af de mest originale fund i bogen er at Du som læseren også følger slangens tanker efterhånden som historien udvikler sig. & Diamanter især for originalitet.

Finn Hansen.

HEIDI AMSINCKS. MIT NAVN ER JENSEN. Oversat af efter Siri Ranva Hjelm Jakobsen efter MY NAME IS JENSEN. 2021. 395 Sider.
Mit Navn Er Jensen”der er første bind i den nye kriminalforfatter Heidi Amsincks. (På trods af det engelskklingende navn er hun pæredansk.) Krimiserien der har reporteren Jensen som hovedperson.(Bogen er først udkommet på engelsk inden den kom på dansk) Jensen tiltales slet og ret Jensen. Vinteren rammer for alvor København, da to hjemløse tiggere med korte mellemrum findes stukket ihjel på gaden. Den ene af ofrene bar et papskilt med ordet ”skyldig”. Reporteren Jensen er lige vendt tilbage til København efter at have været 15 år i London, og hun tildeles sagen på redaktionen Dagbladet. Hun har ikke længere et stort netværk i byen som hun plejede, og kontakter derfor sin gamle flamme kriminalkommissær, Henrik Jungersen. Deres fortid blusser på godt og ondt op igen, men det er kun en lille brøkdel af Jensens problemer. Stærkt presset af sin chefredaktør, den notoriske Margrethe Skov, forsøger Jensen at komme til bunds i sagen om de myrdede hjemløse. Det hele foregår i nervepirrende og spændende tampo. Hun skaber samtidig et fint persongalleri og et ganske udmærket plot. Der er 5 Diamanter fra undertegnede Hansen til Jensen som ser frem til næste bind i 2023. Den har titlen The Girl In The Photo.
Finn Hansen.

SEBASTIAN FITZEK. PLADS 7A. Oversat af Jakob Jonia efter FLUGANGST 7A. 384 Sider. Kr.
Så er der atter nyt fra en Tysklands mest spektakulære thrillersforfattere, Sebastian Fitzek. Han skriver nogle af de bedste thrillers. Han kan skrive nogle plots der tager vejret forlæserne. Denne gang er han på spil i luften på et fly. Her er bl.a. omdrejningspunktet farligste sæde i en flyvemaskine er plads 7A. Der er masser twistes and turns fra Tysklands bedst sælgende forfattere.
Hovedpersonen Mats Krüger, er en erfaren og succesrig psykiater, lider af panisk frygt for at flyve. Efter sin kones død emigrerede han til Argentina på et skib efter at han afbrød kontakten med sin datter Nele. Nu har den højgravide Nele kontakter Mats og beder ham komme tilbage til Tyskland og hjælpe hende i tiden efter at barnet er født, kan han ikke længere undvige sin angst. Således sidder Mats på nat flyet fra Buenos Aires til Berlin og forsøger at tøjle sin flyskræk. Men kort efter takeoff bliver det tydeligt, at det hverken er turbulens, tekniske fejl eller terrortrusler, han skal frygte – det er en psykisk ustabil medpassager, som Krüger engang har behandlet. Et kapløb med tiden begynder, og Krüger bliver presset til at vælge side: Enten hjælper han med at få flyet og dets passagerer til at styrte ned. Ellers mister hans datter og det ufødte barnebarn livet.
Det er Fitzek når han er bedst gang på gang tager hans fortælling en ny drejning. Krimicirklen bøjer sig i støvet og giver Plads 7 6. Diamanter.

Finn Hansen.

MAX SEECK. DEN TROFASTE LÆSER. Oversat af Siri Nordborg Møller efter USKOLLINEN LIKIJA. 425 Sider. Den unge efterforsker fra Helsinkis politi Jessica Niemi bliver sat på opklaringen af en meget udsædvanlig drabssag: Krimiforfatteren Roger Koponens kone findes myrdet siddende alene ved spisebordet derhjemme, klædt i en sort aftenkjole og med ansigtet stivnet i et bizart smil.
Hvad der ved første øjekast ligner en forstyrret persons absurde værk, viser sig at være det første i en række rituelle mord – som alle følger et mønster hentet fra Koponens berømte trilogi.
Jessica Niemi og hendes team arbejder på højtryk for at forhindre flere døde, men gerningsmanden er altid et provokerende skridt foran. Hvad angår motivationen for disse grusomheder, famler politiet helt i blinde. Indtil det går op for dem, at ofrene alle sammen ligner Jessica Niemi skræmmende meget … Er det her personligt?
Bogen får mange roser med på vejen. Og de er alle fuldt fortjente det er nemlig en beretning med et meget originalt plot. Der er samtidig en hæsblæsende handling som gang på gang tager en ny og atter overraskende drejning. Bogen er den første i serie med strømeren Jessica Niemi. Romanen er oversat af Siri Nordborg Møller, der bl.a. oversætter romaner, børnebøger, tegneserier og ungdomsbøger fra finsk.Til sidst fra Krimicirklen er der 6 Diamanter.
Finn Hansen.

SEBASTIAN FITZEK. PATIENTEN. Oversat af Jakob Jonia efter DER INSASSE. 2018. 368 Sider. Kr. 249,95
I perioden 2007 til 2012. Fik vi fornøjelsen at stifte bekendtskab med en af Tysklands mest populære forfattere nemlig Sebastian Fitzek. Siden har han været en af undertegnedes yndlingsforfattere. Bøgerne der udkom var den først fra Husets Forlag der udgav Terapien. Året efter var det det den gang lige nystartede forlag Mrs. Robinson. De stod bagtre titler: Splinten, Sjæleknuseren og Øjensamleren, alle fremragende men det gik tilsyneladen ikke så godt for forlaget. Men nu træder det ny etablerede forlag Gutkind på banen. De lægger stærkt ud med at udgive tre spritnye titler i følgende orden 10. februar – og , i Juni udkommer så Passager 23 og november Plads 7. Men tilbage til den aktuelle. ….
Handlingen.
Till Berkhoffs seksårige søn Max er sporløst forsvundet. Alt tyder på, at han er blevet offer for psykopaten, manipulatoren og børnemishandleren Guido T. Han sidder nu i retspsykiatrisk forvaring. Han har og allerede tilstået mordet på to børn i området. Men nu tier den psykisk syge indsatte Guido T. efter råd fra sin advokat. Med at afsløre mere.
Politiet føler sig sikker, men har desværre ingen gyldige beviser, kun indicier. Uden den indsattes vidnesbyrd vil Max’ ulykkelige forældre således aldrig få vished over, hvad der er sket med deres søn. Så en af efterforskerne kommer med et utroligt tilbud til den desperate far: Han vil smugle ham ind på den psykiatriske forvaring, hvor Guido T. opholder sig i højsikkerhedsfløjen.
Som en falsk patient, udstyret med en fingeret sygdomshistorie lader Till sig indspærre på hospitalet. Så han kan komme så tæt på morderen som muligt og få en tilståelse ud af ham. Fordi intet er værre end usikkerheden. Troede han …
Og her træffer han de værste psykopatiske udskud man har kendt mage. Lad det være sagt med det samme (selvom det er den vanlige kliché. Men det er absolut ikke for en læser med sarte nerver. Men det er også en spændende historie der får koldsveden til at løbe ned af ryggen. Til sidst det er fint at Gutkind kommer med denne fremragende tyske forfatter. Der er 6 Diamanter medens vi ser frem til Passager 23 og Plads 7 og håber at forlaget fortsætter udgivelserne af Fitzeks restrende værker hen ad vejen.
Finn Hansen.