DREAM LITT.

ANMELDELSER FRA FORLAGET DREAM LITT

SIMONE BUCHOLZ. DEN BLÅ NAT. Oversat af Jacob Jonia efter BLAUE NACHT. 2016.222 Sider.Efter at have fået en af sine foresatte tiltalt for korruption er anklager Chastity Riley blevet ’degraderet’ til sagsbehandler i offerbeskyttelsen og er dermed officielt ude i kulden. I forbindelse med sit nye hverv hvirvles hun ind i en mystisk sag om en identitetsløs mand, der efter grov mishandling er blevet indlagt på et sygehus i det østlige Hamborg under politiets beskyttelse. Overfaldet er yderst professionelt udført, en klassisk advarsel. Riley vinder lidt efter lidt hans tillid. Efter en del øl nævner han også et navn. Ikke sit eget, men et navn, der leder Riley videre til Leipzig. Dér finder Riley både en allieret og en overflod af designerdrugs. Da hun opdager, hvem der står bag, øjner hun chancen for at få en af de helt store fisk på krogen.
At den prisvindende tyske krimiforfatter Simone Buchholz er en populær stemme på det tyske krimimarked, kan afspejles i hendes prishøst hvor hun har taget sig godt for af retterne.. Buchholz er nemlig vinder af Crime Cologne Award (2016), Radio-Bremen-Krimipreis (2017), Stuttgarter Krimi Preis (2018) og Deutscher Krimi Preis (2017 og 2019). Med ‘Den Blå Nat’ udgives hun for første gang på dansk og hun skal nok behage det danske publikum.
5 Diamanter.
Finn Hansen.

FREDERICO AXAT: SIDSTE UDVEJ. Oversat af Christina H. Rasmussen efter  LA ULTIMA SALIDA. 2019. 447 Sider. Kr. 299,95
Frederico Axat er argentinsk forfatter og Sidste Udvej har fået prædikatet: ”International thriller i verdensklasse”  Og lad det være sagt med det samme der er noget om snakken.
Se bare den originale indledning:
„Ted McKay stod klar med pistolen for tindingen, da hans dørklokke begyndte at ringe uden stop.”
Hovedpersonen er rigmanden Ted. Han har alt hvad der hører sig til  den perfekte familie, en henrivende kone og to dejlige døtre. Så derfor er der ingen der ville kunne forstå, hvorfor han ville tage sit eget liv. Alligevel sidder han i sit arbejdsværelse med pistolen i hånden klar til at gøre ende på sit liv.
Da han hører dørklokkens insisterende ringen, er hans første indskydelse at ignorere gæsten ved døren og bare trykke på aftrækkeren. Men så får han pludselig øje på et brev. Det er skrevet med hans egen håndskrift, men han ingen erindring om at have skrevet det: „Åbn døren. Det er din sidste udvej”. lyder det atter uden uden for døren. Manden der står udenfor er en fremmed mand ved navn Lynch. Ikke nok med det Lynch kender til Teds selvmordsplaner, han er der for at give ham et fristende tilbud: Lynch har nemlig en plan, der vil skåne Teds familie for de altødelæggende konsekvenser, et selvmord uvægerlig ville medføre; men for at opnå dette, må Ted gøre noget til gengæld.
Ted accepterer nølende tilbuddet, men han forestiller sig ikke, at sedlen og Lynchs tilbud blot er begyndelsen på ét langt spil af makabre manipulationer. Nogen har lagt et spor af brødkrummer ud, og Ted samler dem op en for en. Det er en person, som kender Ted bedre end nogen anden; en, som både får ham til at tvivle på sine egne tanker og på folk omkring sig.
Hvem sidder i kulissen og trækker i trådene? Nogle gange kan vi ikke stole på andre end os selv. Og sommetider kan vi ikke engang det.
Langt ind i bogen bliver læseren mere og mere forvirret om hvad det hele går ud på. Men hold ud, der er logisk og spændende forklaring. Anbefales varmt. En helt og aldeles anderledes fortælling.
Finn Hansen

STEPHAN GARMARK. FANTOMSMERTER. 316 Sider.
Stephan som vi lige før blev præsenteret for med Piger Under Vand er aktuel med en ny Chris Cortez krimi.
Forlaget skriver om Fantomsmerter: »Han følte sig usikker på, om motivet forrådte ham. Var det et af malerierne? Blikket søgte nedad mod det firkantede stykke celluloid i hånden. Det vendte sig i ham, og han udstødte et kort grynt, da den rædselsfulde virkelighed gik op for ham, og han smed fotoet fra sig, som om det var dækket af gift. Underlæben bævrede ukontrollabelt. Dødningehovedet vurderede hastigt afstanden til døren. Chris satte sig opgivende på gulvet og smed teleskopstaven fra sig. Tårerne føltes som en syndflod, der skyllede øjnene væk. Han tørrede dem, overvældet, i ærmet, før han så op igen. Spøgelset var, som spøgelser har for vane, væk. Nu var han efterladt alene med liget, Syndefaldet, billedet af den parterede pige og de blafrende stearinlys.« Gerningsmanden er personen der gemmer sig under ”Spøgelset”. Han hjemsøger Århus og spreder frygt blandt byens kriminelle miljøer som han udrydder i flæng. Det hele sker uden nogen form for mønster og uden at efterlade sig spor af sine forbrydelser slår det forbrydere ihjel, på en måde så det ligner naturlige dødsfald. Af samme grund står politiet på bar bund.
Da nogle af dødsfaldene rammer blandt rockerklubben Eagels Renegades’ medlemmer, kontakter gruppens præsident Alexander, Chris Rantzau Cortes og beder ham undersøge sagen nærmere. Rockerpræsidenten er nemlig på ingen måde overbevist om, at dødsfaldene er naturlige, og han ønsker hurtigst muligt at finde og få udleveret en syndebuk.
Samtidig hyres Chris til at stå for sikkerheden ved en kunstudstilling, der arrangeres af den excentriske millionær og godsejer Horst Arthur. En simpel opgave, der hurtigt kompliceres af gårdens sikkerhedschef Vera Bielke og sikkerhedskonsulenten Jannick Storm, der begge har deres egne dagsordner, både hvad angår udstillingen og Chris Rantzau Cortes selv. Stephan Garmarks 2. er lever op til forventninger med en gang solid underholdning og man jager igennem siderne der er fyldt med action fra start til slut. 6 Diamanter.

Finn Hansen.

CLAUS HAGSTRØM: MÅNESKIN. 450 Sider. 249,95 Kr.
Claus Hagstrøm udgav sin første kriminalroman Solstref 2016 på Forlaget Snepryd. Nu her året efter, har han alieret sig med Dreamlitt.
Og det må siges at det er broget persongalleri som Hagstrøm præsenterer, nemlig En forhutlet konsulent. En likvideret prostitueret.En gravid kriminalkommissær En brutal morder med afvigende voyeuristiske tendenser. Så må kristian Wang på banen igen. Og denne gang har sagen stor forbindelse til ham selv. Det er nemlig liget af hans ungdomskærlighed. Hun bliver fundet i hans hjemby. Ofret er blevet likvideret på klos hold. Kriminalkommissær Susan Hviid står på bar bund. Kristian Wang blander sig utidigt i opklaringen, og snart er han involveret og dybt indblandet i en bizar mordsag om voyeurisme, kvindemord, bandekriminalitet og ikke mindst menneskehandel. En sag, der trækker komplicerede spegede tråde ind i opklaringen af Kristian Wangs forsvundne samlever, Elisa. Claus Hagstrøm anden bind holder de lovende takter. Han er ferm til at bygge etn god historie op med et realistisk plot. Jo, forfatteren skriver sig stille og roligt en blandt de nye spændende navne i den danske kriminallitteratur. Måneskin- er et godt eksempel her på.
Finn Hansen.

ELSEBETH HALCKENDORFF: PERFEKTE MORD. 325 Sider. Kr. 249,- Selvom Perfekte Mord er kriminalroman ligger der meget mere tragisk baggrund bag bogens tilblivelse. Fordi forfatteren har selv været udsat for de detaljerede sygdomme som beskrives i bogens handling.
For på trods af vores lands størrelse, er Danmark det land i verden, hvor flest mennesker får psykofarmaka. Faktisk udskrives midlerne mod alt. Mange mennesker er blevet skadede af pillerne og kan ikke få hjælp. De starter en ørkenvandring rundt i systemet.
Bogens hovedperson den jurastuderende Sofie Branting undrer sig og mener, der foregår noget suspekt inde for medicinalindustrien. Sammen med en lille gruppe venner, og et par tilskadekomne patienter, går hun i gang med at efterforske  årsagen til fænomenet. Mens de er i gang med  research, går en smuk kvinde, der bliver kendt under tilnavnet ”den sexede seriemorder”, mere håndfast til værks. Hun begynder på sin helt egen effektive måde at rydde op blandt lederne i industrien.
Elsebeth Halckendorff har skrevet en historie som ikke blot er en spændingsroman men i høj grad også en bog der burde skabe en debat blandt politikere, erhvervsfolk, læger, patienter. LÆS DEN! Du sidder med en bitter smag bag efter.
Finn Hansen.

KIM HYTTEL: SMAG AF HIMLEN. 346 Sider. 299,00 Kr.
Kim Hyttel er en forfatter der godt kan lide at ekspermiterer. I Smag Af Himlen – lader han meget originalt Døden komme til orde.
Det var en hemmelighed, som ingen nærede det fjerneste ønske at kende. Den er simpelthen for modbydelig og for beskidt. Den er blevet gemt og glemt, samt sendt i tvangsforvaring i den mørkeste krog ude på den lukkede afdeling, godt skjult bag låste døre. Men da Nils Holt mange år senere helt uventet lykkedes at bryde ud, er hemmelig-heden med stormskridt på vej ud i verden. Nu er den pludselig en alvorlig trussel mod de mest magtfulde mennesker i landet. Hvor mange vil den fælde på sin fortumlede vej gennem mørket? Se det er det hovedpersonerne: Den feterede kunstmaler Joakim Vendelby og journalisten Janni Bille. Og de bliver trukket ind i en brutal og blodig intrige, og inden natten er omme, vil deres liv for altid være forandret, fire mennesker dræbt og Danmarks fremtid beseglet.
Der er ikke sparet på effekterne i denne yderst originale krimi. Den er spændende og interssant. Anbefales varmt.
Ps. Jeg mener at kunne huske at en tysk forfatter Jan Costin Wagner er inde på noget af det samme han lader den Dødes Sjæl komme til orde.
Finn Hansen.

LISA HÅGENSEN: HENDES BLÅ ØJNE. Oversat af Lars Poulsen efter HENNES ÖGON BLÅ. 2014. 364 Sider. Kr.
Hovedpersonen i denne lille svenske perle er biblotekaren Raili. Hun glæder sig til en velfortjent sommerferie i sit lille svenske sommerhus ved skovsøen i Lövaren. Men hun opdager hurtigt at ikke alt er, som det plejer at være. Der noget ondt og grusomt lurer i skoven, og dette er især efter Raili. En kvinde der har betydning for hændelserne bliver indlagt på psykiatrisk afdeling. En Railis god ven dør, og andre forsvinder sporløst. Det er ikke noget at sige til at hele bliver for meget for Raili. Hvad er det  der sker – og hvorfor sker? Parrallelt følger læseren Lövaren Anno 1600-tallet. Her bliver Kirsti anklaget for at være heks. Hun ender i fængslet, hvor hun bliver tortureret og voldtaget. Men der er noget grueligt galt med det barn, der bliver resultatet af voldtægten. Der er noget virkeligt ondt i skoven ved Lövaren, og det har været der i flere hundrede år. Men hvad er det overnaturligt skabt eller er det menneskeligt skabt? Og kan det stoppes? Raili ved bare, at det har blå øjne. Iskolde, blå øjne.
Denne historie er både spændende og uhyggelig. Det er originale knivskarpt tegnede personer både de gode og de onde.
Der er ingen tvivl om at Lisa Hågensen er en værdi konkurrent til sin svenske kollega Ann Rosman som også fletter fortid og nutid sammen.
Hendes Blå Øjne – får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

LISA HÅGESEN: GÆLD TIL DJÆVELEN. Oversat af Lars Poulsen efter GÄLD TILL DJÄVULEN. 288 Sider. 299,95 Kr.
Med Hendes Blå Øjne blev danske læsere præsenteret for det nye svenske navn i den psykologiske spændingslitteraturen. Det gav ”blod på tanden” for nu er Gæld Til Djævelen aktuel. Atter er vi i selskab med bibliotekaren Raili. Historien handler både om Okkultisme og satanisme. Som i Hendes Blå Øjne skal læseren bare nyde den isnende spænding og den barokke humor.
Julen står for døren, men dette opfatter Ylva ikke. Hun den ligger på nemlig på en psykiatrisk afdeling. Lægerne der taler om psykose eller hjerneskade, men det tror Raili ikke på. Hun har den brogede forsamling af gamle søskende i det øde Svartevattnet mistænkt for at have en stor finger med i spillet. Sammen med kollegaen Solveig bliver hun endnu en gang viklet ind i et spind af løgne, mord og mystik og opdager alt for sent hvad der er motiv og baggrund for det hele, og hvad nu hvis nogen skylder djævelen noget, er det bedst at holde sig langt fra dem.
”Året er 1612, og svenskerne hærger gennem Bohuslän som en pest. En mand får hjælp af djævelen til at bringe sin myrdede hustru tilbage og må efterfølgende betale prisen. Om og om igen …”
Som læser er man fanget fra første side til sidste side er vent. Det er en original historie som Hågesen har kreeret og man gyser og morer sig fint i Railis selskab.
Finn Hansen

CHRISTINE JØNCK: DET KRIMNINELLE POLITI: ROMAN BASERET PÅ EDDERKOPSAGEN. 282 Sider. Kr.
Christine Jønck har lavet et ordentligt research inden hun satte sig til at skrive Det Kriminelle Politi fortællingen. Det ses også på alle de autentiske dokumenter der er bagerst i bogen.Hovedpersonen betjent Johannes Nielsen lever et dobbeltliv. Til daglig nyder han stor anerkendelse som ansat i det københavnske politikorps, men i det skjulte er han en vigtig person i dele af sortbørsmiljøet. Her færdes han blandt farverige venner, med store armbevægelser, og med masser af vilde fester, sprut og damer er hverdagskost. Sortbørsen kører på sit højdepunkt, og der handles med alt fra kaffemærker til cigaretter, guld og dollargriner. Men det viser sig at det er farligt at kende nogen på begge sider af loven. Johannes’ nye liv kommer pludselig til at handle om overlevelse og at dække over ulovligheder. Inden længe sidder han fanget i et edderkoppespind – uden mulighed for flugt. Edderkopsagen er den dag i dag en af de spektulære af danmarkshistoriens mest opsigtsvækkende kriminalsager. Hvor Artikler om ordensmagtens indblanding i sortbørshandel, tyveri og bestikkelsessager rystede den danske befolkningen. Politiet forsøgte at affeje det hele som ren revolverjournalistik. Det Kriminelle Politi – er både er en underholdende og medrivende historisk roman fyldt med masser af skæve, magtfulde personligheder. Fortællingen levendegør en svunden tid og giver et spændende og unikt indblik i, hvordan en betjent der ellers er ansat til at sørge for lov og orden ender som dybt kriminel. Jøncks roman er kort sagt en god læseoplevelse som anbefales varmt.
Finn Hansen.

ASKE MUNK JØRGENSEN: RETFÆRDIG VOLD. 263 Sider. 299,95 Kr.
Aske Munk-Jørgensen lægger fra start op til en spændingsroman som fanger læseren med det samme.
„Jeg vil ikke,“ sagde pigen. Den hyggelige stemning var væk. Pludselig var soldaterhistorierne holdt op med at være spændende. De var blevet til noget andet. Noget forfærdeligt. Noget, voksne aldrig skulle gøre ved børn.
Ovre i hjørnet fulgte hendes venner skrækslagne med – en dreng og en pige. Ingen af dem ville nogensinde glemme det.
Manden stønnede. Den eneste anden lyd i stuen var af skolepigen, der desperat og håbløst kæmpede imod. Hendes arme flaksede, mens eftermiddagslyset flød dovent ind gennem de åbne vinduer.
Der er sket en frygtelig og modbydelig forbrydelse. Da den sigtede frikendes, bliver han skudt. Anders som er fraskilt, sendt på tvungen orlov , indkaldes som en del af opklaringsteamet på yderste mandat. Alligevel tager de gamle kollegaer (gudskelov), især Line, godt imod Anders. Sammen undersøger de to et spor, som fører Anders væk fra sin tyranniske chef og helt ned til Polen.
Vil det trods modstand fra alle sider lykkes Anders at opklare mordet på den sigtede?
Man er ganske godt underholdt. Lige til at tage med på stranden.
Finn Hansen.

JORGE ZEPEDA PATTERSON. DEN SORTE TRØJE. Oversat af Martin Windeløv efter MUERTE COMTRARRELOJ. 2018. 382 Sider. 299,00 Kr.
PATTERSON er noget så sjældent som Mexikansk spændingsforfatter! Så medens masser af folk spildte tiden med at glo på ”det kørende Apotek”, slappede undertegnede af med
Den Sorte Trøje.
Det er fire forskellige hændelser under Tour de France der alarmerer politiet: en skandale, et voldeligt overfald, en forgiftning og ikke mindst et formodet selvmord. Så det står hurtigt klartDet står klart, at der under dette års Tour de France er en morder med i feltet.
Hovedpersonen Marc Moreau, er en af Tourfeltets bedste hjælperyttere og tidligere militærpolitibetjent. Han rekrutteres af politiet for at følge begivenhederne inde fra feltet. Marc er klar over, at der er ryttere, der er villige til at sætte livet på spil for at vinde en etape i Touren, men er der også én i feltet, der er villig til at dræbe for at opnå det største mulige i cykelsportens verden.
Den Sorte Trøje – er et forfriskende pust i krimigenren. Og der er ikke noget at sige til at Dreamlitt sikrede sig udgivningsrettighederne til trøjen. 5 Diamanter.


Finn Hansen..

ANNE ROSENGÅRD: DEN SOM INGEN KENDER. 340 Sider. Kr. 249,- Lad det være skrevet med det samme Den Som Ingen Kender- Er en tankevækkende og uhyre aktuel kriminalroman om et af de helt store nye fænomener som undertegnede selv er en af – nemlig Blogger grupperne. Bogens hovedperson er Bloggeren Merete Damsgård. Hun ønsker at være en af de såkaldte toneangivende meningsdanner i det danske mediebillede. Hun sidder solidt plantet som en prinsesse midt i sit spindelvæv. Hun tror hun har fuldt og fast på, hun kan kontrollere verden derfra. Hun har tilsyneladende også styr på sine venner og arbejder hver dag hårdt på at komme i fokus i aviserne, Deadline eller i TV Avisen for at udbrede sin uforbeholdne mening om alt mellem himmel og jord. Men hun opfatter ikke, at der i udkanten af hendes spindelvæv sidder en anden stor og giftigere ”edderkop”, som holder øje med hende og kun venter på at slå definitivt til mod bloggeren. For pludselig en efter en bliver Meretes venner viklet ind i spindelvævet og bliver udsat for alt fra indbrud til mord. Dette går først alt for sent op for Merete at hun selv er målet. Anne Rosengård har skrevet en både spændende og medrivende kriminalroman der giver stof til eftertanke. Ikke mindst alle bloggere afsted til boghandlen eller sikre jer bogen fra Dreamlitt.
Finn Hansen.