FORLAGET MELLEMGAARD.

ANMELDELSER FRA FORLAGET MELLEMGAARD.

KERRY GREENWOOD. KOKAINBLUES. Oversat af Charlotte Rasmussen efter COCAINBLUES. 2005. 176 sider.

Hvis Du er som undertegnede , der hører til en af dem, der bare ikke kan få nok af TV-serien Mord Med Miss Fisher. Ikke mindst på det fremragende, charmerende skuespiller præstation af skuespilleren Essie Davis.

Så læs her: For nu kommer nemlig de tre første bind i bogserien af Selskabssæsonen i London er i fuld gang i slutningen af de brølende tyvere, men den adelige Phryne Fisher er ved at blive godt træt af at lave blomsterdekorationer, føre høflige samtaler med pensionerede oberster og danse med vege, kedsommelige mænd. Hun vil hellere få nogle spændende og farefulde opgaver. I stedet beslutter Phryne sig for, at det kunne være ganske fornøjeligt at give den som kvindelig detektiv. Som sagt så gjort slår hun sig ned som Privatdetektiv i urne i Melbourne, Australien. Næppe har Phryne tjekket ind på Windsor Hotel, før hun er viklet ind i en mystisk sag: forgiftede koner, kokainsmuglerringe, korrupte betjente og kommunisme – for slet ikke at nævne de erotiske møder med den smukke russiske danserinde Sasha de Lisse – indtil hendes eventyr når sit hede klimaks i de tyrkiske bade på Little Lonsdale Street. Spænding og fare stiger op som damp, og Phryne må redde sig selv og andre unge kvinder, før det er for sent.

Der 6 Diamanter.

Finn Hansen.

KLAUS PETER WOLF. ØSTFRISISK MORDER. Oversat af efter Ane Marie Dahl Johanssen efter ØSTFRIESENKILLER. 2007. 358 Sider. – Østfrisisk morder er det første bind i tyske Wolf´s serie med den kvindelige kommissær Ann Kathrin Klaasen efterforsker i byerne Norden og Aurich. Og der er gang i handlingen fra start af. Der lægges nemlig ud med at fire mænd bliver brutalt myrdet i Norden i Østfrisland. Det første offer er dræbt med et antikt gevær, det næste offer er dræbt med et sværd, den tredje med pil og bue og den fjerde med gift. Alle de dræbte var alle medlemmer af Regnbue-foreningen. Det er organisationen der drager omsorg for handicappede og deres pårørende. Og som en forening, der også tager hånd om deres finansielle interesser. Kunne mordene skyldes at der er fiflet med indtægterne indtægterne? Er det derfor gerningsmanden vil udslette hele foreningen? Eller er motivet noget helt andet? En ting kan røbes at løsningen kommer fuldstændig bag på undertegnede
Kommissær Ann Kathrin Klaasen, der for nylig er blevet forladt af sin ægtemand og søn, må opbyde alle sine kundskaber for at komme på sporet af gerningsmanden. Der er 5 diamanter
PS. Klaus Peter Wolf har skrevet (foreløbigt?) 12 bøger med Klaasen

Finn Hansen.

JEAN-LUC BANNALEC. FLEUR DE SEL MORDENE. Oversat af Peter Westergaard efter BRETONISCHES GOLD. 2014/2015.
Handlingen. Solen er ved at gå ned over de spektakulære salthaver på Guérande-halvøen. Violduften fra Fleur De Sel, som de gamle saltbønder påstod et stof der kunne skabe vrangforestillinger, hænger i luften. Det virker også som en vrangforestilling, da kommissær Dupin bliver angrebet ud af det blå. Egentlig skulle han bare kigge nærmere på et par mistænkelige salttønder, som hans journalistven Lilou Breval har sat ham på sporet af. Gerningsmanden er borte, og kort tid efter forsvinder Lilou sporløst. I hjertet af det betagende saltland indleder kommissær Dupin sin efterforskning, som skal vise sig at blive hans mest personlige til dato. Helt alene står han dog ikke, for kommissær Sylvaine Rose, der er tilknyttet efterforskningen i departementet, deltager også i arbejdet. Og hun lever op til sit navn. Hvad er der, der er på færde i saltsyderiet? Dupin og Rose leder energisk efter spor og støder på falske alibier, kæmpemæssige interessekonflikter, person-lige fejder – og gamle bretonske sagn. Et plus til Jean-Luc Bannalec serien er både de fine beskrivelser af det spændende og anderledes miljø samt det originale persongalleri. Et ekstra ekstra plus er de smukke forside coverne.
5 Diamanter.
Finn Hansen.

KLAUS – PETER WOLF. ØSTFRISISK GRAV. Oversat af Ole V. Frank efter ØSTFRIESEN GRAB. 457 Sider.
Da politikommissær Ann Kathrin Klaasen står foran liget af kvinden i Slotspark Lütetsburg, bliver hun forskrækket over sig selv. For hun tager sig selv i at tænke: Gud, hvor er hun smuk. Den døde ser ud som en engel, der er blevet fanget mellem blomsterne på rododen dronbuskens blomster. Eller som en kvindelig kunstskøjteløber, der udfører elveragtige spring for at gøre indtryk på juryen. Som det kan ses er det et grotesk og bizar scenarie som gerningsmanden har kreeret.
Morderen har nemlig givet sig god tid til at forberede liget på denne måde og drapere det i denne stilling. Og med dette vil han sige noget til Ann Kathrin. Hvilken plan følger han? Jah det er svært at se….
Uddrag af bogen Kvinden var nøgen og åbenbart blevet barberet over hele kroppen. Kun det strålende blonde hovedhår havde morderen ladet hende beholde. Det glatte hår omgav hendes ansigt som en glorie. Hvem end det var, tænkte Ann Kathrin, har han taget sig tid til at frisere liget. Hvorfor havde vinden ikke for længst tilintetgjort dette arbejde? Hun brød sig ikke om, hvordan de to unge betjente fra Norden med deres barneansigter stod måbende foran den døde. Hun beskyldte dem ikke for at glane på den måde. Dette billede efterlod ingen uberørt, og netop dette gjorde Ann Kathrin bange. Dette billede måtte aldrig komme frem i pressen. Kvindens ben var vidt spredte fra hinanden, dog ikke som ved offeret for en seksualforbrydelse, men snarere som hos en kvindelig kunstskøjteløber, der gennemfører elveragtige spring for at imponere juryen. 4 Diamanter.
Finn Hansen

KLAUS-PETER WOLF. ØSTFRISISK BLOD. Oversat af Marie Josefine Bukop efter ØSTFRISENBLUT. 2008. 474 Sider.

Ann Kathrin ser det allerede på lang afstand. Foran hendes hoveddør ligger der noget, der ligner en sæk. En ligpose! Et kort øjeblik håber Ann Kathrin, at hun er offer for en dårlig spøg. Men så ser hun en kvindes kindben. En død kvindes.
Den afdøde, Regina Orth, døde ikke af naturlige årsager, trods det at der står ”hjertesvigt” på dødsattesten. Under efterforskningen i afdødes omgangskreds kommer Ann Kathrin Klaasen på sporet af morderens næste offer. Tilsyneladende er hun en del af et spil, hvis regler hun endnu ikke kender.
Klaus – Peter Wolf tegner til at blive et nyt spændende bekendtskab fra Tyskland hvor han er enorm populær. Det samme er hans hovedperson Politiinspektør Ann Katrin Klaasen. Wolf bøgerne ryger direkte og det med det samme ind på Der Spiegels toplister. Hans værker er også filmatiseret og oversat til 24 sprog og solgt i over 7 millioner eksemplarer. Der er 6 Diamanter fra Krimicirklen.
Finn Hansen.

JEAN – LUC BANNALEC. MORD PÅ BRETAGNES KYST. Oversat af Nadja Andersen efter BRETONNISCHE BRANDUNG. 2013. 434 Sider.
Ti sømil fra Concarneau ligger de legendariske Glénan-øer, som med deres fine, hvide sand og krystalklare vand ligner et caribisk paradis – indtil tre lig bliver skyllet op på stranden en smuk majdag. Det var lige, hvad der manglede: Kommissær Dupin har mest lyst til at gøre sig til gode med en bretonsk hummer på den rustikke knejpe umiddelbart efter overfarten, men det vil præfekten ikke bruge tid på.
Hvem er de døde på stranden? Er de ofre for gårsdagens voldsomme storm? Alt peger på druknedød, men da det viser sig, at en af de døde var en driftig forretningsmand med politiske forbindelser, og den anden er en selvglad sejler med masser af fjender, så får Dupin bange anelser.
Var den tilsyneladende tragiske ulykke på åbent hav i virkeligheden et koldblodigt planlagt mord? Hvem er den tredje mand, og hvad forbinder de tre mænd? Mens den næste storm trækker sammen, stifter Dupin bekendtskab med moderne skattejægere, militante havbiologer, smukke dykkere og uhyggelige figurer fra Bretagnes rige sagnverden. Som efterforskningen skrider frem, bliver det klart for Dupin, at Glénan slet ikke er den rene idyl.
Det der især er fremragende er beskrivelserne af det barske og ikke mindst det farvestrålende miljø og det ditto interessant persongalleri og der er ingen tvivl omat Kommissar Georges Dupin skal nok tage danske læsere med storm.
5 Diamanter er der fra Krimicirklen.
Finn Hansen.

DANIELA GRANDI. NAT PÅ CASABLANCA. Oversat af Thorvald Lygum efter NOTTE AT CASABLANCA. 367 Sider
Nina Mastrantonio, der er marskal i carabinierikorpset i Parma, skal arbejde dobbelt så hårdt for at blive respekteret: Hun er en kvinde, hun er smuk, og hendes hud er sort. Derudover er hun en egensindig type, er stædigt single og foretrækker, til sine kollegers bestyrtelse, uforpligtende sex frem for et stabilt forhold. På en anden måde spiller følelser en stor rolle for den unge identitetssøgende kvinde: Hun er italiener med somalisk oprindelse, er stolt af sine egne traditioner, men samtidig fast besluttet på at etablere sig i Italien, hvor hun blev født.
På en regnfuld mandag bliver liget af den kønne pilot Marco Cagli fundet i en lejlighed. Offeret ligger nøgen på sengen med en plastikpose over hovedet. Der er dem, der gerne vil afvise sagen som en autoerotisk leg, der gik galt, men Nina er af en anden mening: Hun kendte godt manden, også hans seksuelle vaner.
Nina beslutter sig for at påbegynde en mordefterforskning. Ikke mindst efter at hun er begyndt at modtage anonyme sedler med mærkelige litterære citater: De prøver at fortælle hende noget, men hvad? Og hvorfor forsøger en ung prostitueret at komme i kontakt med hende? Og hvorfor er byens spidser tavse som østers?
Mange spor fører til swingerklubben Casablanca, der frekventeres provinsens bedsteborgere. Nina er alene mod alle i en verden af magtspil, sex og afpresning, og ingenting er, hvad det ser ud til i denne foruroligende sag. Den nye Nina fra carabinierikorpset i Parma, er et spændende og original person det bliver interessant at følge. Der er i hvert fald 5 Diamanter fra KC og undertegnede
Finn Hansen..

SABINA GABRIELLI CARRARA. SORTE SJÆLE. Oversat af Linette Velling efter BLACK SOULS 457 Sider. KrKjære læser og Godtfolk – Såfremt du nu agter at hygge dig med FALDET, bind 2 i Annelie Wendebergs`s glimrende “Anna Kronberg-krimi Serie”, men endnu ikke har læst bind 1 “Djævelens Grin”, så var det på sin plads at starte med bind 1, det er i denne at Anna Kronberg begår et mord, men hvorfor ? men det bevirker at Anna må flygte fra London og Scotland Yard med mere eller mindre hjælp fra Sherlock. Anna lever nu i fred og ro, men intet er så godt, at det ikke er ondt for nogen, bl.a. Anna.
Vil du dræbe din far for at redde tusinder ? Anna vækkes med en pistol mod hovedet. Moriarty (ganske rigtig, Sherlocks fjende nr. 1) tilbyder hende et enkelt tilbud: At udvikle Biologiske våben til ham, ellers dør hun og hendes far. Anna føler sig tvungen til at gøre hvad Moriarty forlanger og prøver med al sin magt at komme med ideer til masseødelæggelse og hvordan hun kan forsinke dem, samtidig prøver hun ud af hvordan hun kan flygte. Hun lykkes endelig med hjælp fra Sherlock – men alt er ikke overstået endnu, tværtom. “Djævelens Grin” var virkelig god, “Faldet” er endnu bedre, Hvad kan det ikke ende med, endda uden “Der Alte, så “Faldet” anbefales varmt og tilsyneladende fortsætter Forlaget Mellemgaard med Anna Kronberg Serien, godt gået. Tak

ANNELIE WENDEBERG. LØVENS PARRINGSLEG. Oversat af Louise Ellerman Christensen efter THE LIONS COURTSHIP. 259 Sider. Kr.
Vi skriver London ANNO1885. Anna Kronberg arbejder stadig som sygeplejerske i byens værste og beskidte slumkvarterer, hvor hun behandler de prostituerede, tiggere og alverdens småkriminelle mennesker når de kommer galt afsted i det barske miljø. Ingen ved, at hun – forklædt som mand, dr. Anton Kronberg – også arbejder på Guy’s Hospital i dagtimerne.
Hele hendes hverdag forandres for den gode Anna. Det sker da den irske tyv Garret O’Hare, der bløder fra et skudsår, kravler ind i hendes lejlighed og kollapser på hendes seng en sen aften. tager hendes liv en uventet drejning – ikke mindst fordi hun føler sig tiltrukket af den kæmpemæssige tyv med hans løvemanke.
Lad det være sagt med det samme at de læsere der ventede på det fjerde gensyn med Sherlock Holmes bliver nok lidt skuffet. Men fortvivl ikke. For det fjerde værk af Wendeberg opfylder alligevel forvent-ningerne bare på en anden måde. Hun nemlig skabt en ny spændende personlighed sammen med Anna Kronberg. Og så er forfatteren inspireret af Jack The Ripper sagen. Der 6 diamanter.
Finn Hansen.

ANNELIE WENDEBERG: FALDET Oversat af Christina Frøkjær efter THE FALL 386 Sider. Kr199,00.
Faldet – er opfølgeren til Djævelens Grin af den tyske forfatter Annelie Wendeberg. Bogen blev rost i høje toner. Hvilket også er fuldt berettiget. Og den nye skal nok øge populariteten.
Handlingen:Nu skriver vi London ANNO 1890. Anna Kronberg, klædt i herretøj som læge og epidemiolog dr. Anton Kronberg. Sammen med Sherlock Holmes er hun på sporet af en uhyrlig sammensværgelse. Den drejer sig om udviklingen af grusomme biologiske våben. Efter hun blev morder, har hun måttet forlade London på flugt fra Scotland Yard og fører nu et upåfaldende liv på landet. Men en nat er det noget af en brat opvågen der starter Faldet, for noget koldt presses mod Annas tinding i hendes halmmadras. To skarpe klik og den metalliske lugt får hendes hjerte til at hamre mod brystet. Pistolens munding var presset mod tinding. Hvis den blev affyret, ville kuglen rive gennem hendes hjerne, og føre blod, væv gennem madrassen ned på gulvet. Episoden resulterer i at Anna må nu kaste sig ind i et farligt spil med sin dæmoniske kidnapper. Snart blander sig en herre med bopæl i Baker Street 221B. Det er ikke kun Holmes der dukker. Der er også et gensyn med mesterforbryderen Professor Moriarty. Sidst nævnte kommer vores heltinde til at arbejde tæt med . Meget tættere end hun havde ønsket sig.der er gang i Faldet da flere personer fra Conan´en også gør deres entre.
Om natten dræber Annelie Wendeberg folk. Gudskelov kun på papir (eller rettere: på skærm!) Hun begyndte som indieforfatter og skrev på engelsk, men efter succes i USA fik et forlag i hjemlandet Tyskland øje på hende og udgav den populære Anna Kronberg-serie. Der 6 Diamanter og der er flere eventyr på vej fra Wendeberg.
Finn Hansen.

ANNELIE WENDEBERG. REJSEN. Oversat af efter JOURNING Hvad ville du gøre, hvis dit værste mareridt blev til virkelighed? Tiden er ved at løbe ud for Anna Kronberg. Hun jages af en morder og er tvunget til at finde ud af, hvad der ligger bag hendes afdøde mands plan om at skabe våben til bakteriologisk krigsførelse. Lidt efter lidt optrevler hun og Sherlock Holmes et net af kriminalitet, spionage og bioterrorisme, der spreder sig over kontinenterne. Men det går snart op for Anna, at hun ikke kan blive ved med at flygte fra den brutale og listige mand, der følger hvert skridt, de tager.
Uddrag af bogen Parker trådte frem. Jeg tænkte hurtigt, men ikke hurtigt nok. Jeg ville ønske, jeg kunne have rakt ud efter min revolver og skudt dem begge indenfor et sekund eller to. Døren lukkedes. Raske skridt af tunge støvler kom nærmere. For nært. Moran skubbede sin grove håndflade ind i mit ansigt, sparkede mine ben og kastede mig ned på gulvet. Slaget slog luften ud af mig. En klud blev stoppet ind i munden på mig, en arm klemte sammen om min hals. Jeg blinkede hårdt for at fjerne lysglimtene fra mit synsfelt, rømmede mig højt for at rense mit luftrør og få luft ned i lungerne, sparkede ud efter dem begge uden at kunne se helt tydeligt, hvor de var.
Om forfatteren Annelie Wendeberg er egentlig miljømikrobiolog, men en smuk vintermorgen slog hun øjnene op og tænkte: ”Jeg må skrive noget.” Siden har hun forsøgt at formidle forskning – sin lidenskab – på en letforståelig og spændende måde i blogartikler. Hun skriver om alt, hvad der har at gøre med forskere, biologi, miljø, økologi og især mikrobiologi. Om natten dræber Annelie folk. På papir (eller rettere: på skærm!) Hun begyndte som indieforfatter og skrev på engelsk, men efter succes i USA fik et forlag i hjemlandet Tyskland øje på hende og udgav den populære Anna Kronberg-serie

.Finn Hansen.


ANNELIE WENDEBERG. DJÆVELENS GRIN. Oversat af Maria Sjöstrand efter THE DEVIL´S GRIN.296 Sider Kr.
Denne serie er nok en af de mest interessante krimiserier som på en fornem måde tager Sherlock Holmes universet i ed. Vi skriver London, 1889: Anna Kronberg lever et dobbeltliv. Hun optræder offentligt som dr. Anton Kronberg, en respekteret bakteriolog og epidemiolog på Guy’s Hospital.og bare fordi hun er kvinde har hun ikke har lov til at studere eller praktisere. Indtil videre er det hemmelige spil gået godt, men så en dag bliver hun kaldt ud til vandværket i forbindelse med et muligt koleradødsfald.
Da hun kommer derud, står hun pludseligt ansigt til ansigt med Londons mest berømte detektiv – Sherlock Holmes. Efter en kort ordveksling står det klart, at han fuldstændig har gennemskuet situationen, og Anna er klar over, at hendes hemmelighed er i fare for at blive afsløret. Holmes holder dog tæt, og trods det at ingen af dem er amatører, beslutter de sig for i fællesskab at løse mysteriet om den ukendte døde … Djævelens grin er første bind i serien om Anna Kronberg.
Pressen skrev: ”Djævelens grin føjer en ny stjerne til Sherlock Holmes-universet. Anna Kronberg beriger det ellers mandsdominerede domæne og giver en ny vinkel på Victoriatidens England.” (Gmünder Tagespost) ”Et must for alle Sherlock Holmes-fans.” (Schwäbische Zeitung) og for Krimicirklend side kan vi kun tilslutte os alle roserne som er velfortjente og det bliver naturligvis spændende at følge den videre udvikling af serien.( Der er 6 bind og foreløbigt er de fire oversat. men lur mig om ikke de sidste to bind følger.) I mens kan forfatteren glæde sig over 6 Diamanter herfra.
Finn Hansen.

NETE KRØL. UNIFORMEN. 117 Sider. Kr.
Den jyske kriminalbetjent Victor får hovedansvaret for en efterforskning af et brutalt mord begået på en psykiatrisk afdeling. Overalt ser han mistænkte eller potentielle ofre, og spændingen stiger, mens han bliver mere og mere fascineret af den unge psykiatriske patient Nikita. Uniformen er et spændingsdrama, der kredser om ulykkelige skæbner og en blodplettet uniform.
Hvad med denne appetitvækker?:”Det er helt tåget denne sene aftentime, hvor alle patienterne er lagt i seng. Der er dårlige efterligninger af maleren Monet på væggene i gangene og i stuerne. Det er tomandsstuer. Noget, de indlagte er meget kede af, da der så intet privatliv er”.
En dejlig spændende og letlæselig bog på befriende 117 sider. 4 diamanter.
Finn Hansen.

KIRSTEN VAUPEL. I KULISSEN. 301 Sider. Kr.
Hvis der nogen af vore læsere der studser over forfatterens efternavnet så fortvivl ikke. For der er ganske rigtigt tale om den kendte og populære operasangerinde. Handlingen. Er bygget op om Operakompagniet der er på turne med Mozarts opera Così fan tutte i danmark.
Så efter en veloverstået premiere i Aarhus er operakompagniet kommet til Viborg. Her begynder der pludselig at farlige ske hændelser hvor det er lige ved at gå galt. Uheld, der kunne få fatale følger.
Ingen kan forklare de mærkelige hændelser, men flere i kompagniet kommer under mistanke. Sangerne er eminente på trods af indbyrdes stridigheder og fnidder fnadder i kulissen, begejstrer musikken publikum. Men ondskaben lurer i kulissen og kulminerer i et bestialsk giftmord.
Men hvem er morderen?
Nærmere om forfatteren
Kirsten Vaupel (f. 1944) er uddannet operasanger fra Konservatorium der Stadt Wien og har bl.a. været tilknyttet Den Jyske Opera i 15 år. Hun har optrådt i store dele af Europa, medvirket i Ingmar Bergmans filmatisering af Tryllefløjten samt i adskillige radio- og tv-udsendelser. Hun er også med i Swing Sisters sammen med Lise-Lotte Norup og Kirsten Siggaard. Hun debuterede som romanforfatter i 2012 med Forellekvintetten, i 2014 udkom Dønningerne, og i 2017 udkom hendes tredje roman, Aben på skulderen.
Sangerinden stærke side i historien er hendes knivskarpe beskrivelser af miljø og personer. Der er 6 Diamanter til Kirsten Vaupel.
Finn Hansen.

FRANK GOLDAMMER. LUFTALARMMORDEREN. Oversat af Thorkild Lygum efter DER ANGSTMANN. 448 Sider. Kr.
EN BY I RUINER.
EN KVINDEMORDER JAGES.
FØRSTE SAG FOR KRIMINALINSPEKTØR MAX HELLER.
Læseren tages med til Dresden 1944/45: Ikke nok med at byen bombes i den sidste krigsvinter hensætter en galning til at udføre række grusomme kvindemord. Han huserer under navnet Den Bange Mand. Mens befolkningen i bliver mere og mere skrækslagen og fyldt med rædsel. Den feberagtige jagt på gerningsmanden skaber uoverstigelige udfordringer for hovedpersonen Kriminalinspektør Max Meller. Da byen den 13. februar for alvor synker i grus under en altødelæggende bomberegn, regner man også, at morderen er omkommet. Men det viser sig hurtigt at det vist ikke er tilfældet for kvindemordene fortsætter. Og sammen med en russisk officer fortsætter Heller jagten.
Luftalarmmorderen røg på Spiegels Bestseller liste og det er fuld fortjent. Forfatteren Frank Guldammer forstår at skabe interessante og spændende peroner og bruger miljøet som en fremragende kulisse. Vi håber at vi får et gensyn med Heller og Goldammer med den næste af de 5 bøger han p.t har skrevet. Denne får 5 Diamanter.
Finn Hansen

MARCO MALVALDI. MENNESKETS STØRRELSE. Oversat af Thorvald Lygum efter LA MISURA DELL HUOMO. 276 Sider.
Hvis der er nogle læser der nikker genkendende til forfatternavnet er der ikke noget at sige til det. Det er nemlig ganske rigtigt skribenten bag den populære BarLume serie. Denne gang skal vi helt tilbage til Milano 1493. I byens kunstnerkvarter ses ofte en mand omkring de fyrre, der vandrer omkring fortabt i sine egne tanker. Det er ingen andre end Leonardo da Vinci. Han er en undseelig skikkelse, der ofte har svært ved at inddrive betaling for sine arbejder, men han er berømt viden om. Også i Frankrig er involveret, hvor Karl 8. har sendt to ambassadører til Milano på en hemmelig mission. Alle ved nemlig, at Leonardo har en hemmelig notesbog, hvori han skriver løsningerne om sine mere komplicerede projekter. Og måske endda om en uovervindelig automatisk kriger. Men der er også Ludovico il Moro, som utålmodigt venter på at få færdiggjort den storslåede rytterstatue, han har bestilt. Han får dog også brug for Leonardo, da en mand bliver fundet livløs i en have på slottet. På kroppen er der ingen tegn på vold, men alligevel bliver hans død årsag til alvorlige overvejelser. Man må så hurtigt som muligt udelukke enhver mistanke om pest, eller at der er guddommelige kræfter på spil, og Leonardo befinder sig ikke i en situation, hvor han kan nægte at hjælpe sin herre.Fem hundrede år efter Leonardo da Vincis død forener Marco Malvaldi sprog, historie, videnskab og kriminalitet, ligesom han giver en levende skildring af Leonardos mangesidede begavelse. Dette menneske, der begav sig ud på en opdagelsesrejse for at kortlægge menneskets størrelse.
Menneskets Størrelse er en fin spændingsroman som er anbefale derfor 6 Diamanter.
Finn Hansen.

MONA HAWTHORNE ANDERSEN. I GUDS SKABTE BILLEDE. 420 Sider. 289,95 Kr.
Mona Hawtorne andersen er debutant. Hun starter hårdt og brutalt. Det sker med fundet af en 15-årig dreng findes bestialsk myrdet. Han er bundet på hænder og fødder. Drabssagen bliver Sophies ilddåb i afdelingen for Personfarlig Kriminalitet. Efterhånden som hun graver dybere ned i sagen, bliver det tydeligt, at gerningsmanden har et vigtigt budskab at berette om. Dette involverer mystiske aspekter af græsk gudedyrkelse, som viser sig at have en forbindelse til den myrdede drengs familie. Sophie er i
et hæsblæsende kapløb med tiden, samtidig med at flere drab støder til. Det står efterhånden klart for Sophie, at gerningsmanden er at finde blandt drabsofrenes allernærmeste. Spørgsmålet er: Hvilke hemmeligheder gemmer familien på, som har vakt en morders brutale hævntogt?
I Guds Skabte Billede – er en ganske udmærket psykologisk krimi der på en fin måde viser hvor tynd grænsen mellem det menneskelige sinds lyse og mørke sider.
Flot og fremragende debut. Spændende hvad der følger efter. Forfatteren lægger ihverfald godt ud.
Finn Hansen.

VITUZ ANDERSEN: HESTE GRÆDER IKKE: 408 Sider. Kr. 249,95
Da direktøren Gunnar Brodersen, for våbenproducenten Blue Star, bliver kidnappet bliver det securityfirmaet Taurus på opgaven at beskytte alle firmaets øvrige ansatte. Opgaven drejer sig især optimal beskyttelse for Brodersens to voksne døtre. De  udgør meget naturligt et nyt potentielt mål for kidnapperne. Døtrene bliver beskyttet af den tidligere elitesoldat Allan Knudsen. Han er en kold, rå og uomgængelig person. Måske fordi han selv bærer på en hemmelig, mørk og dyster fortid. Samtidig efterforsker kriminalkommissær Jens Kallesen sagen og forsøger at få førertrøjen på i jagten på Brodersens formodede kidnappere. For det ikke skal være løgn   skal han også passe på at han heller ikke indhentes af sin egen fortid.
Undervejs spredes sagen i mange forskellige retninger. Alle hændelserne   har tråde til hemmelig og yderst farlig mission til Bagdad i 1991 og højt op i systemet.
Kardinalspørgsmålet er hvad det er der forbinder disse hændelser?  I samme system som opbygningen af et kinesisk æskesystem får Vituz Andersen sig fortællingen til folde  sig ud, det selvom intet er som det ser ud til. Det hele et stort og et livsfarligt spil, hvor der er store interesser, mange penge på spil og menneskeliv står i lav kurs.
Vituz Andersen leverer en god gang gedigen spænding som fanger læseren fra første til sidste side. Der er Ludlums over for beretningen Heste Græder Ikke!
Finn Hansen.

ANDRIAS ANDREASEN: LURIAN. 422 Sider. Kr.
I fortællingen om Lurian følger læseren en ægte seriemorders gøren og laden. Startende fra hans følelseskolde, vanrøgtede opvækst i midten af 70´erne og videre ad hans livsbane mod en afgrund af blod og tårer og et morderisk behov, som bliver sværere og sværere at tæmme, jo længere ud over mørkets rand han bevæger sig. I takt med at et voksende antal lig dukker op rundt omkring i landet, intensiveres politijagten på morderen, som på trods af den voksende mængde bevismateriale forbliver usynlig over for efterforskningsholdet. Lurian er Andrias Andreasens mesterlige skildring af en seriemorders sind, hvis motiv alene er begrundet i lysten til at dræbe. Det er uhyggelig læsning, der efterlader en med en kriblende fornemmelse af afsky og afmagt, fordi historien skildres så hæsligt, som den virkelige verden afspilles. Der benyttes både elementer fra den hård-kogte, amerikanske og mere psykologiske skandinaviske genre. Hold godt øje med Andrias Andreasen. Han er færing men lever i dag Sønderborg. Han har nemlig skrevet en krimi der sagtens kan måle sig med den stime af kriminalromaner som har handlet og handler om seriemordere. Lurian er knivskarpt tegnet. Hans tanker, hans mangel på menneskelig empati. Det eneste der ikke rigtigt falder i min smag, at er til sidst går både forfatter og hovedperson helt af amok i meget udpenslet blodigt orgie. Det behøvede Andrias ikke at udpensle så detaljeret som han gør. Læseren har fattet at seriemorderen er både pervers og sindssyg.
Finn Hansen.

KIM BASSE: DET HALVE MENNESKE. 294 Sider.  Kr. 249,95
En spændingsroman om arv og miljø, og om ”Ulighed” i samfundet.
Der har på DR I været en række udsendelser om ulighed, om at bo i den ene eller anden bydel, eller
på den ene eller anden side af en stor befærdet vej. Det har sat nogens sind i kog, for har vi ikke alle fået de samme tilbud og muligheder.
I denne roman har Kim Basse, på fineste måde, beskrevet hvorfor det går en hel del rigtig dårligt.
Han får os helt ind under huden på disse sårbare mennesker. De kæmper som løver for at overleve
og man er med dem i deres kampe.
Handlingen udspiller sig i en forstad til Aarhus og tager udgangspunkt i hændelserne i Tilst- sagen hvor politiet skød to unge drenge. Kim Basse er selv vokset op i denne forstad.
Vi følger Lars og hans familie. Lars og storebroderen Kasper er vokset op, først i familien med druk og vold, senere efter forældrenes skilsmisse hos den svært alkoholiserede far. Den Gamle, som de kalder ham har været havnearbejder, er efter en hjerneblødning havnet som førtidspensionist. I hans lejlighed var der plads til alle , der blev røget og drukket tæt. Man fornemmer ligefrem stanken.
Moderens nye mand smed drengene ud, åbenbart med moderens accept.
Drengene må mest klare sig selv, de får mad, men tilbringer meget tid i værtshusmiljøet. Omsorg og kærlighed går de glip af. Deres skolegang er også en katastrofe, Kasper er som faderen ordblind og det har aldrig givet ekstra point.
De deler et lille værelse på godt og ondt, når Kasper har piger med i seng er Lars med på en lytter.
Lars formår at komme væk fra miljøet, han får en kæreste og efter flere forsøg en uddannelse som arkitekt. Desværre er han rastløs og finder sig ikke godt tilpas eller føler sig hjemme nogen steder.
Da svigerfamilien fejrer hans afsluttede eksamen går det helt galt. Kæresten Mette er jurist i faderens advokatfirma, ingen kender den fortid Lars kommer fra, det er tydeligt at de ser ned på denne gruppe mennesker. Mette er gravid og Lars kan ikke overskue at skulle være far.
Nu forlader Lars festen og driver rundt i det gamle miljø hvor han engang levede.
Vi får nu hele beretningen om opvæksten, det kriminelle miljø rulles ud, krige udkæmpes og venskaber brister. Det handler om liv og død, om rambuk tyverier, fester og ikke mindst om at passe på hinanden og ikke stjæle hinandens piger. Det går rigtig dårligt for de fleste.
Forfatteren formår at blande humor og ironi ind i de tragiske hændelser. En god portion samfundsrevselse er der også, der bliver rystet godt op i læserens grundvolde.
Gå ikke glip af denne vel skrevne roman der virkelig giver stof til eftertanke.
Jeg giver den min bedste anbefaling.
Hanne Pedersen.

LILL BOWMAN. GLEMT. 324 Sider. 299,00 Kr.
Hvis der nogen der studser over efternavnet Bowman er der ikke noget at sige til det. For Lill Bowman har læserne allerede stiftet bekendtskab med da hun i 2012 på Mellemgaard og under sit fulde navn Kristine Lill Bowman udgav Duskeklubben. Her mødte læseren også kriminalinspektør Troels Thomsen, og nu er forfatter og hovedperson aktuel igen.
Handlingen: Liget af en smuk 14-årig pige i hvid kjole bliver fundet nydeligt arrangeret på en metalplade midt ude i den idylliske Vandværkssø. Pigen er fyldt med snitsår – alle sammen sirligt markeret med en rød cirkel. Spørgsmålene hober sig lynhurtigt op hos den gode Troels Thomsen fra Nordjyllands Politi. For hvorfor skulle en gerningsmand lige netop gøre opmærksom på offerets skader?
Det konstateres snart, at den døde pige kommer fra et problemfyldt hjem med en uligevægtig, enlig mor. Sagen tager for alvor fart da endnu en enlig mor melder sit barn savnet, tegner der sig et mønster.
For Troels Thomsen bringer sagen uhyggelige minder fra hans egen barndom op til overfladen, og han sætter alt ind på at finde det forsvundne barn. Før det er for sent …
Glemt – er ikke en beretning man glemmer lige med det samme. Plottet er desværre meget aktuel som man læser gang på gang om i aviser og seer på TV. Spændende og tanke vækkende historie. 4 Diamanter.
Finn Hansen.

MORTEN BUSCHMANN: UDSTKKER. INDHENTER lll. 277 Sider. Kr.
Bind 3 i Indhenter serien, begynder hårdt og brutal Det er Året 2014. En mand findes halshugget i Hornbæk Plantage, og politiet står uden konkrete spor. Drabet minder på mange måder om afstraffelses-metoder der praktiseres i Mellem-østen, men der er ingen hjælp at hente hos de diverse efterretningstjenesterne. PET har travlt med at afværge nye terrorangreb i København, og FE er i gang med forberede Flyvevåbnets missioner i Irak og er i fuld gang med koncentrere om de videre operationer mod Islamisk Stat. Og oven i det hele har politiet både mandskabsproblemer; samtidig overarbejdstimerne hober sig op.
Den arbejdsløse Annesofie Gundelach er i store i økonomi-ske vanskeligheder og skal bestå komplicerede tests for at blive indhenter. Hendes døtre der må må klare sig selv, har tilsyneladende rodet sig ud i noget snavs.
Eftersøgte Lukas Fisker meldes dræbt i det borgerkrigsramte Syrien – manden, som har myrdet seks junkier i Danmark og et ukendt antal nazistiske krigsforbrydere i Europa. Nyheden om snigskyttens død bringer et hav af hemmeligheder dukker op til overfladen, og alt kommer i spil, da Annesofie og eksdrabschef John Milner atter hvirvles ind i nye og gamle mord.
Der fart over feltet. Det hele spændende serveret som leder tankerne i retning af svundne dage hvor man slugte den ene Robert Ludlum.
Anbefales
Finn Hansen.

KNUD BYJALSEN: NÅR ENGLE FORSTUMMER.  524 sider
Interessant spændingsroman i en tid hvor vi dagligt hører ombandekriminalitet , skyderier og drab på åben gade.
Man følger personerne og deres familier i en motorcykelklub, det foregår i Spanien.
Peter og Mikkel er brødre. Peter er den pæne medicinstuderende, Mikkel er mere vild. Peter bor sammen med kæresten Concha der også læser. Uden Peters vidende tager Concha stoffer som hun køber af gangsteren Djovic. Hun skylder penge og bliver kidnappet og gennembanket af Djovics
folk. Hun er gravid og aborterer.
Troy er præsident for MC klubben og kæreste med Lisa, hun vil gerne have børn.
Der skal holdes en klubfest, men der mangler borde og bænke. Det skal Kieran ordne og får hjælp af Mikkel og Nich. Desværre er der to hunde hvor møblerne skal hentes, dem skyder Kieran. Desværre for Kieran, både møbler og hunde tilhørte Djovic som udsteder dødsdom over den der har skudt hans hunde. Nu går krigen ind. Det påvirker alle i klubben, Kieran må bringes i sikkerhed i Tyskland.
Concha planlægger sin egen hævn over Djovic, forlader Peter , får arbejde hos Djovic og flytter senere ind hos ham og bliver gravid igen, men desværre også lidt forelsket. Peter forstår ingenting.
Mikkel finder en kæreste, en tysk turist Clauda, hun er meget IT kyndig og det skal senere hjælpe gutterne. Hun kan grave i Djovics fortid, han kommer fra Rumænien og har en grim fortid i militæret.
Sherloch der også er MC medlem møder en meget ung kvinde Katja. Han kommer hjem hos hendes forældre og taler godt med faderen. Katjas mor er som ung blevet voldtaget af Djovic, resultatet er Katja. Det ved kun Katjas mor. Hun betror sig til Sherloch der fortæller det Concha.
Concha vil nu forlade Djovic, men det er ikke nemt. Klubmedlemmerne må hjælpe. Peter er inde i billedet igen og hjælper Concha til Danmark, langt væk fra Djovic. Nu er der virkelig krig.
Claudia finder grimme ting og transaktioner om Djovics liv og handlinger.
Nu bliver Troys kæreste mishandlet af Djovics folk, hun svæver mellem liv og død, har fået maltrakteret sin underliv og kan ikke få børn. Troy bliver skudt og det gor Djovics faste ledsager Marcel også.
Der sker voldsomme ting i denne lange spændingsroman. Man får et fint billede af hvad der rører sig i disse miljøer.
Jeg giver en fin anbefaling af denne anderledes historie.
Hanne Pedersen .

ELSE CEDERBORG: MORD FOR BEGYNDERE. 153 Sider. Kr 159,95.
Else Cederborg har med sin debut i genren skrevet en satirisk og spændende krimi.
Handlingen som bygger en voldsom søskenderivalisering. En faktor der kan føre til mord. Hovedpersonen Boris hader sin bror, Stan. Det skyldes det ene og alene, at bror Stan har masser af det held, som for bror Boris er en mangelvarer. Intet vil lykkes for ham, og på et tidspunkt får han den forskruede ide, at Stan skylder ham et bedre liv, nemlig det liv han selv har som succesrig forretningsmand og lottomillionær. Hvis Boris bare han kunne overtage hans liv, så ville alt blive væsentligt bedre. Opklaringsarbejdet vanskeliggøres af Boris’ identitetstyveri, men også en flok amatørdetektiver kæmper ihærdigt for at afsløre forbryderen. Noget, der kan koste dem livet.
Der myrdes på livet løs. Og som læser er man i godt selskab med de interessante skabninger som Cederborg har skabt. Plottet er originalt og der er spænding for alle pengene.
Finn Hansen.

BIRGITTE RIBER CHRISTENSEN: OPGØRET. 320 Sider. Kr. 269,-
”Titlen henviser naturligvis til plottet, men den kunne for så vidt også være møntet på både den traditionelle hyggekrimi og den hårdere moderne skandinaviske udgave”.
For med Opgøret skriver Birgitte Riber Christensen et befriende og anderledes indspark i krimigenren. Her er det virkeligt psykologien, der er i højsædet. Hovedpersonen Molly har været offer for voksenmobning på sin tidligere arbejdsplads. En hændelse hun aldrig kommet sig over. Faktisk er hun nået så langt ud til det punkt, hvor et hævnmord er den eneste realistiske forløsning, hun kan forestille sig. Men bogen belyser ikke kun, hvad hun gør, men også hvorfor hun gør det, og den maler således et realistisk og ovenikøbet sympatisk portræt af en morder.
I denne tankevækkende historie er ingen bestialske psykopater og nøjeregnende sadister. Den viser blot en desperat kvinde under et enormt psykisk pres. Og hendes oplevelser vil desværre vække genklang hos mange læsere, der selv har oplevet det på egen sjæl og krop. Hvordan strømlining og profitmaksimering trumfer sker kynisk på bekostning af de medmenneskelige hensyn. Som der står til sidst: ”Molly er heldigvis ikke repræsentativ for, hvordan vi opfører os – men hun er en advarsel om, hvad vi kan blive drevet til, hvis vi ikke bliver bedre til ikke at være værre mod hinanden”.
Opgøret er en medrivende psykologisk krimi men også en tankevækkende som aktuelt indlæg i debatten om mobningens grimme fjæs.
Finn Hansen .

KNUD BJØRN ERIKSEN: SKYD EFTER BENENE. 429 Sider. Kr.
Forfatteren knud Bjørn Eriksen er debutant i krimigenren og hans opus 1 er slet ikke så tosset. Det der sætter historien i gang er: En advokat og en politimester, to gamle studie-kammerater, de indleder et opgør med hinanden på et farligt tidspunkt, netop hvor terroren spirer frem, og Danmark trues med at blive et af målene. Politichefen som har en klemme på vennen truer ham til at være med til ulovligheder. En kvindelig præsident for en motorcykelklub mistænkes for at planlægge terror. Advokaten tvinges af sin gamle ven til at plante falske beviser mod hende. Truslen om terror sætter en kæde af begivenheder i gang. Et af spørgsmålene er om beredskabet mod terror er optimalt – eller skal Danmark være i have permanent undtagelsestilstand? Og om venskabet mellem advokaten og politimesteren spiller ind da de afgørende beslutninger for landet skal tages? Her en lille appetit vækker.
Uddrag af bogen:”Iben medbragte i vognen en eksplosiv mikstur af flydende ingredienser i en beholder og en pumpe. Miksturen var fremstillet hjemme i lejligheden af almindelige husholdningsprodukter og ingredienser, Iben havde læst om på internettet.Hun havde også detonatoren parat.
Skyd Efter Benene – beretter i fiktiv form om nogle af de udfordringer som kommer for dagens lys, og pludselig kan ændrer tilværelsen for de involverede menneskers liv.
Anbefales varmt.
Finn Hansen.

ERIK FRANDSEN: DEN INDRE KAMP.  246 sider.
På plejehjemmet Aldershvile , finder sosu assistent Anita sin leder Marianne siddende død på sit kontor. Hun er ikke bare død en almindelig død, hun har en brugt ble stoppet i halsen, altså myrdet.
Politiet bliver tilkaldt og et større efterforsknings arbejde går i gang. Overvågningsbånd gennemses og en rengøringskvinde ses.
Der har været mange skriverier i den lokale avis om besparelser og dårlig pleje af beboerne. Nu er det så gået ud over lederen.
Der arbejdes på højtryk hos politiet. En af de kvindelige betjente har lige mistet sin far, han døde af kræft. Hun mener han er kommet for sent i behandling og skal tale med hospitalets overlæge om behandlingstiderne. Da hun møder op er overlæge lige fundet myrdet , også på sit kontor. Mere arbejde til politiet, men ikke travlere end kærligheden kan dyrkes.
Journalisten fra lokalavisen har også travlt, han flirter med sosu assistent Anita for at få oplysninger til avisen.
Sideløbende følger man Amir i Syrien, han har lige mistet hele sin familie. Et  jagerfly har bombet byen. En af hans bekendte har identificeret flyet som dansk Nu vil Amir til Danmark for at hævne sig. Han samler alle sine penge og vi følger nu hele hans tur fra Aleppo til Århus. Det er en farefuld tur, men bare man har penge er meget muligt. Hele vejen er der brug for bestikkelse. I Århus køber han et våben for sine sidste penge og lån hos en fætter.
I Danmark har forsvarsministeren lige købt en masse nye jagerfly. Ministeren er Amirs mål.
I Århus er der fortsat travlt med at finde  den person der har myrdet sundhedspersonalet. Man møder mange typer undervejs, også en vagtmand der lever et kummerligt liv, forladt af kone og børn. Han er kendt for ikke at kunne styre sit temperament.
Det er spændende læsning, finder politiet kvinden fra overvågningen og når Amir sit mål. Og ikke mindst,er det overlægen og lederen af plejehjemmet der skal bøde for besparelserne i sundhedsvæsnet.
God sommerlæsning.
Hanne Pedersen.

ERIK FRANDSEN: DØDENS MOTIV. 196 Sider. Kr. 199,95
det er den 3. kriminalroman fra Erik Frandsen. Han debuterede 2012 med Fritstillet som blev fulgt af Pas På Børnene i 2014 som begge var to uhyre aktuelle bøger. Frandsen har ikke gennemgående hovedperson. Denne gang er opklaringen lagt i hænderne på kriminalkommissær Jakob Bojsen.
Kriminalkommissær Bojsen har også lige fået en ny kvindelig makker, nemlig kriminalassistent Aygül Celic. Hun født i Danmark af tyrkiske forældre. Sammen med resten af kriminalteamet i Aarhus bliver de to kastet ud i flere sideløbende kriminalsager. Læseren møder Daniel på 16 år, der har skåret halsen over på sin indremissionske far. Faderen brød sig ikke om Daniels interesse for at fotografere. Daniel bliver indsat på institutionen Egholm, hvor der foregår fordækte ting. Næsten samtidig, begås der en særdeles brutal voldtægt i Botanisk Have. Jakob og Aygül arbejder tæt sammen omkring de mange sager. Meget tæt for forholdet udvikler sig også på den private front. En anden person er forstander Kaj Vemmelund har nok at gøre med at holde styr på institutionen Egholm og deres indvånere, men kan han blive ved med at klare opgaven? Jah se det får læseren opklaret når denne går i gang med Dødens motiv. Historien har mange perspektiver, facetter og små kommentarer til dagens Danmark. Krimien er godt plottet sammen og at det personlige forhold mellem kommissæren og assistenten sætter ekstra krydderi på beretningen. Erik Frandsen bliver bare bedre og bedre.
Finn Hansen.

JENS JØRGEN HANSEN: MANDEN I KOLONIHAVEN. 225 Sider. Kr. 220,-
Debutanten Jens Jørgen Hansen skriver på coveret – at det er ”Bonderøvskrimi” – og skriver tilslut på bagside teksten: ”Velkommen til kolonihaven – En vaskeægte, lavspændt, vestjysk action krimi”!
Undertegnede anmelder vil gerne tilføje og en rigtig spændende bonderøvskrimi. Samme undertegnede kan (i al beskedenhed) sige at han er ”Ekspert”. Why? Fordi undertegnede sad i sin egen kolonihave og nød Manden I Kolonihaven i fulde drag. Ekspertisen kan yderligere supleres med at samme anmelder har boet i kolonihave siden 4-års alderen! Nåh, spøg til side.p
Handlingen foregår i den navnløse, midt vestjyske by – der for nogen sagtens kan minde om Herning, for andre om Varde. Her i denne oase hutler Madsen sig igennem tilværelsen. Han bor der hele året rundt i sit kolonihavehus og passer et halvtidsjob som natportier. Resten af hans tid går med fuldt ud at genvinde sin  mentale balance. Han lider af krigstraumer i forbindelse med en udstationering for forsvaret. Han hjemsøges stadig i sindet, på trods af at oplevelserne ligger år tilbage.
Handlingen kommer for alvor i sving en sen nat hvor en lokal forretningsmand vil hyre ham til at undersøge en utroskabs sag.    Madsen har sine tvivl, men lader sig dog overtale. Opgaven er trods alt simpel og vil kunne kaste en solid dynge jyske dollars af sig, og hvad kan vel gå galt? Det kan vi afslører, at det er der meget der gør.
Læseren præsenteres for en række spændende række skæve eksistenser som det er interessant at følge.
En ”Bondrøvs-krimi”- der anbefales til alle ”bonderøve”, kolonihavefolk samt andet godtfolk!
Kolonihaveejer og anmelder.

Finn Hansen

JENS HOSTRUP. SÅDAN NOGET SKER ALDRIG HER. RIMMS FØRSTE SAG. 237 Sider. 199,95 Kr. Sådan noget sker aldrig her er tilsyneladende en klassisk krimi, der skildrer politimandens opklaring af en kilden sag, kilden fordi den afslører råd i toppen af samfundet, og da ”samfundet” åbenbart ikke gør noget ved det, bliver det Rimms ubehagelige opgave at tage sig af det – og konsekvenserne af Rimms indgriben er da også for en dansk krimi temmelig ukonventionelle …
Uddrag af bogen
Så fik han øje på Rimm, der lå lidt derfra. Han gik hen og bøjede sig over Rimm og følte på hans puls. ”Hm! I live endnu,” mumlede han. ”Jeg må hellere sikre mig helt …” Han gik tilbage til Bording og tog hans pistol ud af hånden på ham og gik tilbage mod Rimm. ”STOJ!” Ole stivnede. Det russiske ord for STANDS var ikke noget, man glemte. Han rørte sig ikke. ”Lad pistolen falde ned!” Ole adlød. Pistolen landede på gulvet ved siden af Rimm. ”Og så pistolen i lommen! …Ganske forsigtigt! …” Ole skævede om mod stemmen. ”Ja, se bare på mig!” lød den fremmedes stemme opmuntrende. Ole vendte sig langsomt, så han kunne se manden i døren. Men mest så han maskinpistolen, der var rettet mod ham. Der er bogstaveligt ikke sparet på krudtet når vi præsenteres for det spøjse og umage par Rimm & Boldsen træder ind på scenen. Undertegnede morede sig storartet i selskab med de to strømere. Så der er fire flotte Diamanter.


Finn Hansen.

KIM JØRGENSEN: HVIS VÆGGENE KUNNE TALE. 224 Sider. 220,- Kr.
I 1968 begynder hovedpersonen, regnskabschef Ejner Vindslev, at ”låne lidt” af klientkontiene i advokatfirmaet Sparring, Holck & Plum. Tilsyneladende går tyveret godt dog kun indtil den dag, direktøren til hans store overraskelse fortæller, at firmaet vil indgive konkursbegæring. Vindslev ved, at hans bedrag vil komme for dagens lys,  så gode råd er dyre og han beslutter sig for at forsvinde med pengene. Samtidig stjæler han en også forseglet kuvert med dokumenter. Det skulle han bare ikke have  gjort. Så springer historien frem til år 2015. Her findes et mumificeret lig i en kælder. Alt tyder på, at det er Ejner Vindslev. Men så begynder sønnen, Jakob, at søge efter sandheden bag sin fars død. Det  bliver indledningen til en række dramatiske begivenheder. Heldigvis får han undervejs han hjælp fra den lokale bibliotekar Jane. Parret opdager hurtigt, at det kan være farligt at grave i fortiden.
Kim Jørgensen serverer en meget spændende historie som også bibringer nogle udemærkede overraskelser. Anbefales.
Finn Hansen

MORDEREN I KOLONIHAVEN Jens Jørgen Hansen 255 sider Forlaget Mellemgaard
Bogen starter med en meget fin beskrivelse af en lille uddøende by.
Så kastes man ud i organiseret cykeltyveri. Sofus skal efter en våd aften med vennerne hente sin cykel på Stationen. Desværre samtidig med at cykeltyvene er i gang. Sofus bliver ilde tilredt med kraniebrud og hjerneblødninger.
Madsen bor i sit kolonihavehus, han sætter rustne søm i træer der står i vejen. Om vinteren bor han i fru Olsens kælderrum. Han arbejder to nætter som natportier på byens hotel. Son løntilskud forsyner han sig med kolonialvarer fra hotellet. Desværre opdages det og Madsen må finde en anden indtægtskilde.. Det bliver hos advokat Hammergren, der er byens advokat.
Ved en familiefest bliver Hammergren bekendt med at der foregår fusk i kommunen. Det er altid den samme entrepenør der vinder kommunens udliciteringer. Det lugter af kartel.
Hammergren må undersøge sagerne. Han kender Madsen og hans økonomi. Det bliver en kold, våd og ubehagelig opgave for Madsen , det koster både blod sved og tårer. Madsen er ikke for smart.
Cykeltyverierne undersøges af byens politiet, men betjentene er ikke udstyret med de kvikkeste hjerner , de kender også Madsen.
Nogen i byen føler af sig truet af advokatens undersøgelse, både Hammergren og frue sprænges i luften i deres campingvogn.
Men som altid opklares sagerne, cykeltyvene bliver fanget efter flere mislykkede forsøg og kartelsagen opklares også.
En let og munter krimi som jeg anbefaler.
Hanne Pedersen

JENS JØRGEN HANSEN: ROCKERNE I KOLONIHAVEN. 225 Sider. Kr. 219,95
Det er det andet bind i Hr. Hansens såkaldte ”Bonderøvskrimi”. Det er samtidig et gensyn et herligt gensyn med hovedpersonen Madsen. Han har bare et ønske nemlig at kunne nyde det fredelige liv i sin grønne oase kolonihaven. Men Madsen er en presset mand!
Økonomien kører ad H……. til, krigsminderne forværrer yderligere hans mareridt, og kommunen truer med at lukke og flytte kolonihave-foreningen, og for at få alle fortrædelighederne med, så løber nogle af hans venner ind i særdeles håndfaste problemer, som i Madsens ører skriger efter behændige løsninger.
Derfor kommer det som en kærkommen opgaveSå da advokat Hammergren tilbyder ham en opgave. Den består i at Madsen skal overvåge og beskytte en ung mand, der er med i en motorcykelklub. Arbejdet vil i det mindste rent finansielt kunne holde ham oven vande for en stund.
Desuden: Er den unge mand ikke en mister Hvem-som-helst næh han er borgmesterens søn, og hvad kan vel være mere uskyldigt end at observere en rockerborg? Det vil vise sig. Men uanset så…
hygger man sig gevaldigt og spændende når vi vender tilbage til kolonihaven og deres farverige miljø og persongalleri. Kort sagt en herlig Bonderøvskrimi som anbefales varmt.
Finn Hansen

POUL FRIK LARSSON: FORKLÆDT TIL MORD. 370 Sider. Kr..
Poul Erik Larsson skriver ufortrødent videre med sin Marcus Falk serie. Efterhånden er det blevet til 9 bind.
Denne gang er det endnu bindegal, afstumpet serie-morder der driver sit blodige spil som Marcus uskadeliggøre. Gerningsmanden klæder sig hele tiden ud til ukendelighed, hvergang han slår til mod sine nye ofre. Det er en stjernepsykopat af værste skuffe, og han volder Marcus Falck og hans team af dygtige efterforskere store problemer. Efter en del forviklinger og uhyggelige episoder begynder der efterhånden at tegne sig et billede af gernings-manden. Brik efter brik falder på plads i det blodige puslespil. Til sidst indledes der en storstilet jagt på den brutale morder, der hele tiden finder på nye, udspekulerede metoder, hvorpå han slår sine ofre ihjel. Det bliver et hæsblæsende og sanseløst kapløb med tiden for at forhindre galningen at slå til igen. Det store spørgsmål er, vil det lykkes for Falck og hans team? Ja, se det må i selv finde ud aferfare i Larssons fremragende nye krimi.
Anbefales.
Finn Hansen.

TORVALD LYGUM: FRA RUMÆNIEN MED KÆRLIG HILSEN ELAINA. 302 sider
Vi er i Italien.
Sten Søndergård føler sig tiltrukket af en prostitueret kvinde Elaina, hun ser fortvivlet ud. De mødes på en bar i byen ag taler sammen. Elaina kommer fra rumænien,. Hun er kommet til Italien under falske forudsætninger. Skulle arbejde som prostitueret i et halvt år og så rejse hjem med mange penge. Tiden er gået , Elaina har ingen penge fået og må arbejde videre. Nu er hendes lille datter hjemme i Rumænien kidnappet og det hele er kaotisk.
Nu er Sten Søndergård på sin rette, han er advokat og driver et problemløsningsfirma med flere ansatte. Radii er tidligere kriminal kommisær fra Rumænien, Flory er hans assistent. Pietro er køkkenchef og der er altid gang i gryderne og flaskerne. Lækre måltider og gode vine.
Sten Søndergård er også uddannet berider og har springheste. Dyrker konkurrence på eliteplan.
Der er en meget fin beskrivelse af omgangen med heste og glæden ved at passe dem efter alle kunstens regler.
Men nu skal et problem jo løses,Sten og Radii rejser til Rumænien og efterforsker kidnapningen.
Den rumænske familie er ikke at finde og på barnets skole tror man hun er på ferie. En ung mand har hentet hende. En mand der er kendt af politiet som kriminel. Flere dage går med eftersøgningen og det rumænske politi deltager. Det lykkes at finde kidnapperne der også er narkohandlere og stadig rekrutterer piger til prostitution.
Hjemme i Italien fortsætter jagten på rumænske forbrydere og det går ikke blidt for sig.
Jeg giver bogen en fin anbefaling.
Hanne Pedersen

MYRDET PIGES COMEBACK  Kaj Hansen 306 sider. Kr. 259,95
Hvad kvinder kan drive mænd til kan man læse i denne krimi
Kim har altid været forelsket i Elina og har ladet sig styre af hendes temperament.
I skoletiden var de en slags kærester, men kun når det passede Elina.  På et tidspunkt ser Kim at Elina bliver tæsket ihjel. Han griber ikke ind og plages af dårlig samvittighed. Hendes lig findes aldrig.
Kim bliver gift med Anita og de får en datter sammen.
Senere i tiden dukker Elina op som kunde der hvor Kim arbejder.  Kim bliver fuldstændig opildnet over hendes tilstedeværelse. Elina er ikke død. Efter flere stævnemøder forlader Kim sin familie og drager til Tyskland sammen med Elina. De bosætter sig i Berlin hvor  hun sine forældre.
Vi er tilbage i tiden, den periode hvor muren mellem øst og vest bliver opført. Elina har en uheldig løbebane og Kim drages hurtigt ind i hendes kriminalitet, de er faktisk flygtet fra Danmark.
Kim vikles ind i menneskesmugling fra øst til vest, havner i østtysk fængsel på livstid.
Elina er blevet syg og dør fra ham. Han sidder som mønsterfange i mange år. Da muren falder bliver han benådet og kommer hjem til Danmark. Igen lader han sig styre af kvinder. Hvordan det ender vil jeg ikke røbe.
Forsiden er afskrækkende, men historien er da anderledes god og læseværdig.
Kaj Hansen er en nyere forfatter.
HANNE PEDERSEN.

BENT HARDERVIG: BLODIG DAGBOG. 141 Sider. Kr. 149,95
Blodig Dagbog – er et gotik kriminalroman hvor handlingen foregår i ANNO 1913. Læseren følger de mørke bange anelser der udspiller sig på siderne i den kun 15-årige Emilies dagbog. Anelser der desværre forvandler hendes verden til en sitrende uro, i takt med at familiens medlemmer en efter en falder fra på blodig vis.
Det hele sker i en verden, hvor rammen er en gammel, uhyggelig gotisk villa, med knirkende gulve og alt hvad der hører sig til af gysende mystiske hændelser. Srumlet af en villa er bygget oven på en tung krypt, hvis fortid stiger op gennem fundamentet. Et univers, hvor historien trækker sig mere og mere sammen til et sort paranoiadrama. Fra en ungpiges skriftlige ord vokser en skræmt mistro, der får hende til at lytte og iagttage. For kommer morderen udefra eller indefra? Og hvorfor. Hvad går det hele ud på.
Det er en lille perle Bent Hardevig præsenterer han har en fin fornemmelse for sit miljø og sit brogede persongalleri. Anbefales varmt.
Finn Hansen.

BENT HARDERVIG: HØG OVER HØG PÅ SKAGEN BADEHOTEL. Sider. Kr. 189,00.
PS. Dette er et genoptryk af forfatterens Døden Danser På Skagens badehotel der udkom på Borgens Forlag 1996. Men det er ok at sende den ud igen for den er nok svær at få fat i idag.
Bag den hvide, filigranagtige facade på Skagen Badehotel, yderst på Grenen, leves det fashionable liv. I det fjerne buldrer 1. verdenskrig med dens kanoner og rædsler, men hvorfor beskæftige sig med noget, man alligevel ingen indflydelse har på?
Man spadserer, konverserer, letter på stråhattene og afleverer elegante komplimenter – det er så overmåde trygt, man er blandt sine egne. Men er man?
Man ser pludselig op – man mere anede end så en kold skygge! Nå, det var sikkert ingenting – damerne slår de smukke, hvide parasoller op og spadserer ned til stranden.
Anbefales igen.
Finn Hansen.

BENT HEIN: DRENGEN PETRU. 452 sider. Kr. 219,-
En hundelufter bliver, af sin hysterisk gøende hund, gjort opmærksom på en lille barnehånd, der stikker op af sandet. Det viser sig at være en lille ca. 4 årig pige.
Lederen af Nyborgs lokalpoliti – Ib Møllers – må sande, at det bliver en meget kompliceret sag. Derfor tilkaldes Peter Eriksens team, da det formodes at være det bedst kvalificerede til at løse opgaven.
Den tilkaldte retsmediciner Leif Brydesen fastslår, at den lille pige er blevet seksuelt misbrugt og at hun har slaviske træk, dette kan betyde at det kan være, at hun ikke er dansk. Men at hun kan være fra Bulgarien eller Rumænien.
Da det er indledende efterforskning, kan den ikke fastslås, om det er et enkeltstående tilfælde, eller om sagen har yderligere vinkler. Det viser sig at sagen drejer sig om mere end pædofili.
Vi møder teamets medarbejdere – drengen Petru fra Bukarest og nogle skumle lyssky personer.
Plottet er bygget op som flashback. Drengen Petru husker tilbage på starten af hele det forfærdelige forløb. Hans far havde sat ham og lillesøsteren Crina af ved banegården i Bukarest og sagt, at de skulle tigge af de turister, der kom, så ville han hente dem senere.
De blev dog hentet af en ukendt mand, der sagde at deres forældre havde bedt ham hente dem.
De var blevet kidnappet og forsøget på at skille ham og lillesøsteren mislykkedes, da Crina var blevet helt hysterisk.
Begge børn smugles ind i Danmark og historien får mange vinkler. Man følger det lokale politikorps og specialteamets arbejde med at løse opgaven. De får også hjælp af journalist Jan Bondsen, som har personlige relationer til teamet.
Broderen Petru flygter fra kidnapperne og politiassistent Lisa Wilson, finder ham ved et tilfælde, og får skabt en tillidsfuldt forhold til ham.
Petru flygter fra hende, han er optændt af vrede over lillesøsterens død og ønsker hævn.
Petru har en særlig evne til at tilegne sig sprog, så han taler uderover sit modersmål engelsk og forstår også hurtigt dansk og lærer sig at tale dansk. En evne som betyder, at han kan lytte sig til facts, når kidnapperne taler sammen.
Hele forløbet med kidnapning, misbrug m.m. viser sig at være en ubærlig byrde drengen bærer rundt på, så Lisa Wilson føler sig forpligtiget til at tage sig af drengen i det omfang, det er muligt.
Der er mange personer involveret, men det er spændende person-, hverdags- og arbejdslivskildringer.
Plottet er spændende, fordi man følger flere spor i nutiden og i fortiden i Bukarest, herudover også børnenes barndom og forklaringer på tingenes sammenhæng.
Endnu en socialrealistisk krimi, der skal læses med høj puls. Svær at lægge fra sig.
Anne-Lise

BENT HEIN: LIVSFARLIG VIDEN. 395 Sider. Kr. 269,-
Bent Hein har flere bøger med i bagagen bl.a. har han på samme forlag udgivet disse bøger: Det Tavse Skrig og Tombola.
Lvsfarlig Viden begynder med at en fjortenårig pige bliver voldtaget og dræbt en tidlig morgen. Politimyndighederne i Odense, tror det drejer sig om en forfærdelig impulsforbrydelse. Ikke mindst på grund at en lokalkendt pædofil er set i området, og hans vage forklaringer om, at en tredje person skulle være involveret. Denne forklaring  er politiet naturligvis skeptisk over for. På grund afressourcemangel  hentes kriminalkommissær Peter Eriksen og hans team ind. Og de rutinerede efterforskere bliver nødt til at arbejde sammen med uerfarne lokal-betjente. Sagen viser sig dog at være mere kompliceret og farlig, end nogen havde forstillet sig. For gerningsmanden har ingen planer om at stoppe efter ét offer, og jo dybere politifolkene graver, desto mere overbeviste bliver Eriksen og hans team om, sagen har forbindelser til den organiserede narkokriminalitet.
Atter en gang leverer Bent Hein en spændingsfyldt krimi med et udmærket realistisk plot.
Finn Hansen.

FRANK JENSEN: MULDVARPEN. 335 sider. Kr.
I denne spændingsroman følger vi igen Hassan. Det er en selvstændig fortsættelse af Syrienkrigeren der udkom i 2017.
Hassan er nu i Washington, har gennemgået vidnebeskyttelses program og hedder nu Jacob Mortensen. Han studerer Computer Science på et universitet , En af hans opgaver, for FBI og PET, er at lokalisere udenlandske studerende der sympatiserer med Islamisk Stat. Hassan/Jacob er afholdt
blandt de studerende og har et forhold til en ung gift kvinde Brenda. Under et besøg hos hende angribes de af IS. Hassan klarer skærene men Brenda bliver dræbt.
Angrebet vækker stor bekymring hos PET og FBI, der må være et læk i systemet. Hvordan ved IS hvor Hassan befinder sig. Nu starter en hemmelig efterforskning hos PET i København. To unge genier , Amanda og Jonas, anbringes i et kontor hvor de kan gennemgå og overvåge alt computervirksomhed. Det lykkes dem at finde MULDVARPEN, han skal dog ikke afsløres i første omgang. En større overvågning går i gang, hans kontakt med IS skal følges, ligeledes hans færden i byen. De to unge arbejder snart som rigtige agenter, det er både farligt og spændende. De må også forlade Danmark og møder Hassan og alle de øvrige ansatte der arbejder med sagen. Man har mødt de fleste i Syrienkrigeren.
Udenfor Libanon sidder Hamid, også en gammel kending, Han er leder af en hemmelig afdeling i IS. Han er den gammeldags og grundige type der får efterretninger bragt med bud , så de ikke opsnappes hos fjenden. Han får nu viden om Hassans tilstedeværelse og Hassan jages.
Samtidig får efterretningstjenesterne viden om forestående IS angreb i Europa. Nu vil man gerne afværge disse angreb og samtidig fange Hamid.
Hassan bliver indsat som lokkedue, men noget går galt. Hassan mister den GPS der skal sikre ham kontakt til PET og FBI medarbejderne, han ved det dog ikke selv og er alene med terroristerne langt ude på landet. Han undrer sig dog over ingenting at høre, men holdes oppe af de følelser der er opstået mellem ham og Amanda. Følelser Hassan aldrig før har haft. Man følger nu både terroristerne og efterretningstjenesten, det er vildt spændende læsning. Mange kræfter sættes ind for at fange de onde.
Hvordan det ender vil jeg ikke røbe, læs bogen og læs også Syrienkrigeren.
Jeg giver min bedste anbefaling.
Hanne Pedersen

FRANK JENSEN: SYRIEN KRIGEREN. 351 sider. Kr.
Hassan er en dansk muslim med familie og opvækst i Brøndby.
Han er , sammen med Fuad, taget til Syrien. Her kæmper de for Islamisk Stat (IS) mod de syriske regeringsstyrker. Hassans familie ved intet om dette.
Abu Walid der leder IS synes godt om Hassan.
Fuat overholder ikke reglerne, han omgås en bosnisk pige. Det opdager Walid og da det er strengt forbudt bliver Fuat halshugget og pigen stenes til døde.
Hassan er rystet over forholdene og det lykkes ham at slippe hjem til Danmark.
Hos PET forbereder man i samarbejde med FE og CIA en aktion hvor man skal afværge et terror-
angreb fra IS mod Danmark eller et andet nordisk land.
PET finder frem til Hassan, indfanger ham og tilbyder ham et hemmeligt agentjob. Hassan takker ja og uddannes til agent og skal så tilbage til Syrien og arbejde mod IS.
I Libanon har Lobo en internet cafe. Her skal Hassan stå til rådighed for de unge muslimer med forbindelse til IS. En farlig opgave. Men PET og CIA er lige om hjørnet og modtager oplysninger fra Hassan.
Abu Walid fra IS kaprer også Hassan som agent, så nu er han hemmelig dobbelt agent. Noget af en balancegang for en ung mand. Men Hassan er klogere end de fleste.
Hvordan de klarer det, eller om der bliver et angreb i Danmark, vil jeg ikke røbe, men også i denne roman kommer man vidt omkring i verden.
Man kommer meget tæt på de involverede personer og føler med dem.
Syrien krigeren har ligget længe på mit bord, den krig er mig meget imod.
MEN- det har været en fantastisk oplevelse at læse den. På en forståelig måde er man kommet ind i de forskellige organisationer og deres arbejde. Det må være hård kost at arbejde på den måde.
Jeg har grinet og jeg har grædt undervejs. En bog alle må læse.
Dejligt når man bliver lidt klogere undervejs.
Forfatteren har jo nok det hele tæt inde på livet.
Min fineste anbefaling.
Hanne Pedersen

HENRIK JENSEN: ONDT LIV. 311 Sider. Kr. 249,95
Ondt Liv – Af debutanten Henrik Jensen er en historie om hvordan en ganske almindelkig dreng i ungdomsårene udvikler sig til et monster af en seriemorder af værste skuffe. Det hele på grund af svigt.
Læseren følger en håndfuld drenge kaldt ved deres øgenavne i 1974. Hurtig finder læseren ud af at en af drengene har en tilbøjelighed til at gøre nogen ondt først mod insekter, kæledyr og tilsidst mennesker. Det ender med et dødsfald og mord.
Selvom det er mere end 40 år siden, er politimanden Jørgen Langholm aldrig kunnet kommet sig over det uopklarede drab på Henriette, som han kissemissede med ungdoms årene. Da han en dag modtager en mystisk æske med et uhyggeligt og morbidt indhold, vækkes ikke kun det gamle mareridt til live igen igen,men hvad værre er starter et nyt og mere grusomt.
Æskens indhold binder på uhyggelig vis det gamle, og ellers opklarede, drab sammen med hans elskede steddatter, Mille, der er forsvundet under en ferietur i Spanien.
Herefter starter et hæsblæsende kapløb med tiden over de næste 72 timer – der udspringer fra København NV via Frederiksberg og videre til Costa del Sol, for at redde Mille fra en psykopatisk seriemorder. En seriemorder, der kender Langholm rigtigt godt — særdeles godt!
Henrik Jensen skriver ganske udmærket og har konstrueret et fnt plot og laver et flot bud på udviklingen af en almindelig knægt til seriemorder. Rimelig god debut.
Finn Hansen.

HENRIK JERSILD: GIFTPILLEN. 212 sider Kr.
Giftpillen er en businesskrimi. Den foregår i medicinalbranchen hvor Frank er sikkerhedschef i fir maet MagnuMed. Her styrer han med hård hånd alt IT virksomhed. Ingen andre får adgang til styresystemer eller hemmeligheder. I fritiden lever Frank et  stille kedeligt liv i sin lille lejlighed i Glostrup. Han er fraskilt. Har med sig dårlige erfaringer fra tidligere job.
 MagnuMed  har også virksomheder i Norge og Sverige.
En dag sker der noget , Frank møder en spændende kvinde der tager fusen på ham. Samtidig sker der  et hacker indbrud i computerne , både i Danmark og Norge. I Norge bliver en sikkerhedschef myrdet. Alle er rystede.
Kvinden lokker Frank med på ferie, han er nem at lokke, samtidig ruller lavinen i sikkerhedssystemet. Da Frank vender tilbage bliver han fyret. Han forstår ingenting, men bag alting står en kvinde. Denne kvinde er hyret af direktøren til at snøre Frank. Det går så galt at firmaet lukker. Aktionærerne får deres penge, direktøren skummer fløden og får et stor stilling i udlandet. Kineserne står bag. Frank får aftrædelsespeng.
Man får en grundig belæring om hvordan medicinalbranchen arbejder og hvordan tabletterne  vandrer fra firma til firma, pakkes om og sælges billigt til underfirmaer og igen havner på apotekernes hylder. Det er beroligende medicin som Stesolid der handles med i MagnuMed.
Ikke særlig spændende.
Hanne Pedersen.

MARK JENSEN: ROTTER I PATTAYA. 288 sider
Som de fleste vel ved er Pattaya en meget besøgt turistby i Thailand. En del af turisterne er enlige
mænd og i romanen Rotter i Pattaya følger vi fem danske mænd på deres tur gennem nattelivet.
Fælles for dem er at de er enlige og har ( i mine øjne ) overskredet grænsen for det normale.
KIM har som barn haft en dårlig oplevelse på en kirkegård. Han har siden levet i to verdener hvor han i den ene har tågesyn og ser mærkelige ting.
ALLAN er dranker, flommefed og har mistet sin familie. Er rejst til Pattaya for at drikke sig ihjel .
Det lykkes ikke helt, han mister livet på en anden måde.
ANDY er lystløgner, han tiltrækker folk med sine fantastiske historier. Han dyrker sex med ladyboys og får sit livs bedste oplevelser.
JANUS har et ubehageligt menneskesyn, specielt på kvinder. Han er tiltrukket af meget mindreårige piger og udnytter dem på værste vis.
ALLAN har forladt Danmark med en stor arv. Arven er omsat i fornøjelser, nu lever Allan på gaden, uden visum og ernærer sig som lommetyv og udkigspost for politiet.
En yndig flok turister.
Så er der de thailandske piger, de har det ikke for godt. Der er ikke så mange måder at ernære sig på i Thailand, hvis man skal forsørge hele familien. Gogo danser og prostitueret, det er der pengene tjenes.
DAO er gogo danser og prostitueret, har desuden hang til spil og kommer i økonomiske problemer, får dyr hjælp af en politibetjent.
TAA bor sammen med Dao, har samme beskæftigelse, men kan også male billeder. Taa har en lillesøster der sælger sig til mænd med særlige behov.
PIM forsøger at forsørge sin familie ved at arbejde i en butik, men må også lade sig prostituere for at få penge nok.
JARAKOE er en korrupt politibetjent der spiller og låner penge ud. Han udnytter både de thailandske piger og de turister der er havnet i problemer.
I løbet af en uge møder vi alle disse personer og folger dem i deres færden i byens natteliv.
Der sker både drab og andre ubehageligheder på sådan en ferietur. Deres veje krydses hele tiden.
Der skabes også gode relationer og forelskelser. Alt er ikke sort.
Selv om det er et ubehagelig emne der er omdrejningspunkt, så er denne roman da rigtig spændende. For hvordan går det de stakkels mennesker der lever livet på et sidespor.
Forfatteren har selv rejst meget i Thailand og skrevet flere romaner.
Jeg giver bogen min bedste anbefaling.
Hanne Pedersen

TOM KENNETH JENSEN: DAGEN EFTER MUSIKKEN. 193 Sider. Kr. 189,95
Tom Kenneth Jensen er debutant i krimigenren. Og hans opus 1 er en ganske udmærket debut.
Historien åbnes med en vejenes farende svende finder en ung pige myrdet i en forladt bil på en mark dagen efter Roskilde Festivalen er sluttet. Han  melder det anonymt til politiet efter at have gaflet pigens smykker.
Sagen bliver efterforsket af Vicekriminalkommissær Bent Rugaard det vil sige med stor støtte fra hans kolleger. Rugaard er nemlig lige vendt tilbage fra et psykisk sammenbrud efter sin datter Louises død. Mordsagen  udvikler sig til det værre, mens den efterforskes. Og for det ikke skal være løgn må Rugaard samtidig med kampen for at komme tilbage for alvor,  med at hans kones helbred hurtigt forværres. Hun har kræft.
Historien, der foregår i og omkring Roskilde, veksler mellem opklaringen af kriminalgåden og  kampen mod kræften.
Det er  en tankevækkende og spændende beretning.
Anbefales.
Finn Hansen.

KASPER KISBYE: AFDELING ARISO – 317 sider. MELLEMGAARD – Kr. 239,95
Afdeling Ariso er en afdeling opkaldt efter kriminalkommissær Martin Ariso. Man møder de folk, han har som medarbejdere og hans overordnende chefpolitiinspektør Laura Cox.
Laura Cox møder i starten af historien ind på afdelingen, med en ny kriminalelev – Lisa Nelson – hun skal til Arisos overraskelse starte i afdelingen. Afdelingen består herudover af en ung computernørd Sean og en lidt ældre kriminalassistent Mark.
Man følger deres arbejdsgange og den yndige yndefulde Lisa Nelsons oplæring.
Hun bliver lidt for ofte beskrevet som ung og yndefuld, hvilket i nogen grad afspejler forfatterens kvindesyn og hendes manglende selvsikkerhed kommenteres i det uendelige.
Hun sættes i adskillige dårlige situationer, hvor hendes ”mesterlære” er under al kritik, specielt i en afhøringssag.
Magtbalancen mellem Ariso og Laura Cox er et spørgsmål helt for sig, Ariso bliver inddraget i nogle specielt vanskelige sager, for at Laura kan fremstå som problemknuser.
Alle har en privat agenda, hvor der er mange hjørner der berøres bl.a. i Arisos kærlighedsliv. Marks ægteskabelige trakasserier, Seans manglende kærlighedsliv, Lauras dobbeltliv og Lisas manglende socialliv.
Plottet spinder sine tråde i mange retninger. Både i København og i Ringsted.
Bogens slutter med en åben ende, hvor det virker, som om forfatteren har tænkt sig, at forsætte en række af historier om Afdeling Ariso.
Anne-Lise

NIELS KLINGENBERG: SELVTÆGT. 384 sider Kr.
Selvtægt er den fjerde i en serie på foreløbig fire. Jeg har ikke læst de tidligere, men denne kan nemt læses selvstændigt.
Handlingen foregår i en krigszone mellem etniske danskere og muslimer. En tidligere straffet muslim findes myrdet, han er hængt op i et træ i Søndermarken. Et ettal er ridset i hans krop.
Senere findes endnu en straffet muslim, han er anbragt i Kongeegen i Jægerspris. Et total er ridset i hans krop.
Alt hvad der findes af grupperinger indenfor politiet og efterretning er til stede. Også en repræsentant fra justitsministeriet. Senere i opklaringsarbejdet trækkes der forbindelser til justitsministeren og en brigadegeneral.
Det er rigspolitiets drabschef David Levin og hans team der skal stå for opklaringsarbejdet, dog i samarbejde med PET. Tonen blandt disse afdelinger er skarp og anspændt. Det fremmer jo ikke samarbejdet. Betjentene har også forskellige religiøse tilhørsforhold.
Nu jagtes der to formodede mordere, de findes dog snart myrdet på en strand. Man kommer tæt på yderliggående grupperinger og bander. Snart myrdes en indvandrerkritisk politiker i sit hjem. Også en makaber oplevelse. Det er en vanskelig opklaringsopgave for politiet, samarbejdet er truet og justitsministeren blander sig i hvem der må gøre hvad. Alle er på randen af sammenbrud.
Da der sker en lysning i arbejdet fejres det med en bytur for opdagerne. Det terrorangreb som man troede afværget foregår nu på Strøget i København. Alle betjente er i byen og involveres nu i kamp med terrorister. Det flyder med lig og sårede i gaderne.
Det er en sarkastisk og samfundskritisk roman, for mig lige i overkanten. Alle bliver hængt ud, ingen bliver skånet.
Alligevel spændende læsning, der må være lavet et kæmpe research arbejde.
Hanne Pedersen

POUL ERIK LARSSOON: NATTEN GEMMER LYSET – 391 sider. Kr. 239,95
En Marcus Falck – krimi. Mit første møde med Marcus Falck og hans efterforskere og det er et godt møde.
Dette er både en krimi og en gyser, da der både er ”simpel” spænding og gys.
Et ungt par falder for et idyllisk bondehus i en skovkant. De køber det, sætter det i stand og flytter ind.
Det viser sig hurtigt at Trine bliver utryg i huset, hun møder uforklarligt en mand i vaskekælderen. En mand som brysk spørger hende, hvad hun gør i hans hus. Det er Max Fritzen, bygherren af huset, som er bygget i 1779.
Under renoveringen af huset er der lidt uoverensstemmelse mellem målene på 1. sal og kælderen.
I området forsvinder en pige, som Marcus Falck og hans team skal finde. Inden længe har de hænderne fulde, i bestræbelserne for at finde den bestialske morder, der finder sine ofre på bodegaer og natklubber i Nordsjælland.
Oveni er den kvindelige betjent Lone Lacour – en af Trines bedste veninder, blevet optaget af ”Husets” historie, og da Trine efter et fald i kælderen føder en pige, og hun grundet sin mand – Michaels – arbejde skal være alene i huset – tilbyder Lone at komme og være hos hende.
Herfra accelererer historien på flere fronter, der er både det rene politiarbejde, arbejdet med at finde ud af det overnaturlige, der sker i huset. Lone Lacour opdager, at der er skjulte indgange til en hemmelig gang der løber mellem yder- og indervæggene.
Det er en rigtig spændende historie med et letlæst sprog og en løbende fortælleglæde, der skaber nye vinkler på krimigyseren. Der får nogle uhyggelige spotpunkter, hvor politiet går lige langt nok i deres forsøg på at løse gåderne.
Min bedste anbefaling. Den bør læses.
Anne-Lise Hansen.

NIELS MARTINOV: DEN SIDSTE PASSAGER. 205 Sider. Kr.
Niels Martinov har siden debut´en 1984 skrevet i alle genre. Men det der er det vi beskæftiger os med på KC er krimi/spændingsgenren.Hvor han også har leveret mange bidrag til.
Nu udgiver han Den Sidste Passager der er den første historie af 18 noveller.
De 18 er alle sammen serveret med en overraskende pointe til sidste.
Samlingen passer til en tur med det offentlige transportnet uanset at det er tog, bus, metro eller S-tog. Men husk at stå af på rette destination. For Du glemmer tid og sted i selskab med Den Sidste Passager- ellers bliver Du måske omtalte Sidste Passager der glemmer at stå af.
Anbefales.
Finn Hansen.

ALLAN ERIK MORTENSEN: GAUMJIAN – MIN BRODERS VOGTER – 280 sider. Kr. 249,95.
Krimiens hovedperson er Carl Bramming, som er ud af søskendeflok på 3 drenge.
De 3 drenge voksede op i en familie, hvor druk og vold var hverdagsmad.
Vanskelighederne for at finde ståsted i livet er nærmest uoverstigelige, men han forsøger at skabe sig en ”normal” tilværelse.
Historien bevæger sig i to tider – startende i sommeren 83, hvor vi får en forsmag på drengene opvækst med en fordrukken mor, der fik bank af sin fordrukne mand, der også slog sine drenge. De forsøgte at beskytte hinanden, eller dog i det mindste den yngste bror Samuel.
I sommeren 1990 – på Carls 20 års fødselsdag, han er ved militæret, kommer han hjem til sin mor med vasketøj og for at snakke lidt med hende. Han finder hende med en stor kniv i brystet – død.
Den samme kniv som deres far brugte til at slå deres hund ihjel med.
Her møder vi også en fra politiet, som forsøger at følge de 3 drenge, fordi han er klar over familiens svage punkter.
Herfra udvikler historien sine grumme gang – med de 3 drenges meget forskellige liv.
Carl får dog en arbejdsplads, hvor mester og kollegaen er meget gode ved ham.
Da den yngste bror – Samuel – bliver tortureret og myrdet af folk fra underverdenen fyldes Carl med en indre strid, for kan eller skal han hævne sig på broderens banemænd, eller skal han fortsætte sit nogenlunde normale rolige liv.
En oplevelse på en bar – nytårsaften 2009, hvor han kommer i slagsmål, er med til at få ham til at træffe beslutningen.
Carl bestemmer sig for at hævne Samuels død, og begynder at leve et dobbeltliv. Han arbejder fortsat om dagen, men om aftenen og natten efterforsker han broderens død, indtil han finder en løsning på sagen.
En læsbar bog om skyggesiderne i en dysfunktionel familie og om problemerne, som man bærer med sig, når man har været udsat for omsorgssvigt.
Allan Mortensen (1970) er vokset op Frederiksberg – men bosat i Slagelse. Han har haft flere forskellige jobs, slagter, manuskriptforfatter, skuespiller, instruktør, og har uddannet sig til folkeskolelærer i 2006. Gaumjan er hans første roman.
Anne-Lise Hansen.

ALLAN ERIK MORTENSEN. RINGMANDEN 341 Sider.269,95 Kr
Ringmanden – Viser det sig det første bind i serien Hængedynd. Den tæller i skrivende stund allerede nu 5 bind. Alle er med provins-strømeren Jon Harding.
Politibetjenten Jon Harding er nemlig efter et nervesammenbrud flyttet fra sædelighedspolitiets hårde miljø på Vesterbro til den lille by Gæringe på Vestsjælland. Her kæmper han stadig med en stille kamp mod hverdagens små fortrædeligheder, mens han diskret forsøger at løse gåden om en serievoldtægtsforbryder, der har overfaldet flere kvinder gennem de seneste år og til videre undgået at blive fældet af lovens lange arm.
Da der findes et lig i skoven nord for byen, bliver Jon kaldt med ud til findestedet for at assistere kriminalpolitiet. Offeret er blevet fastspændt med store kæder og brændt til døde.
Den søvnige landsby vækkes til live af historien, og snart begynder snakken og ikke mindst rygter at gå vidt omkring.
Jons mavesure makker, Viggo, gør ikke hverken livet eller opgaven nemmere, og da Jon forsøger at efterforske mere intenst i sagen om liget i skoven, opdager han slemme ting i landsbysamfundet, som han ikke havde drømt om.
Jons vrede vokser, og han må nedbryde sine egne grænser, men også bøje samfundet love i sit forsøg på at finde gerningsmanden eller gerningsmændene!
Denne hængedynd serie for et fint afsæt og er spændende som bare pokker og plottet overraskende. Det giver 5 Diamanter. Og undertegnede glæder sig til næste bind
Finn Hansen.

ALLAN ERIK MORTENSEN:MENNESKEÆDER. 341 Sider. 269,95 Kr. Det andet bind med Landbetjenten Jon Harding og hans mavesure makker, Viggo Brodersen, som det kan ses. Her bliver det umage par kaldt ud til et brutalt dobbeltmord i udkanten af Gæringe for at assistere kriminalpolitiet. Ofrene er et ægtepar der blevet skudt ned med koldt blod i deres seng, og der er ingen vidner til forbrydelsen, og event. Spor er ved at blive kolde.
Der kommer først gang i sagen da man finder en død mand med en pistol i en bil i en skov i nærheden.
Pistolen viser sig at have en historik, der fører nogle tråde tilbage til et andet dobbeltmord, som blev begået for flere år siden. Pludselig er Jon involveret i en helt tredje sag der omhandler en mand ved navn Jørn Alberg. Han sidder i fængsel for mordene på sin kone og en guldsmed fra Ebeltoft.
Efter sigende kan Alberg sidde inde med den viden, Jon behøver for at komme videre med sagen om dobbeltmordet i Gæringe. Men vil den fængslede dobbeltmorder overhovedet hjælpe Jon uden at få noget til gengæld?
Alt for sent går det op for Jon, at han under sin søgen efter sandheden ikke kun har bragt sig selv i den yderste fare, men også den person der betyder allermest for ham. Allan Erik Mortensen viser at det ikke var en døgnflue med Ringmanden, tværtom. Ha har atter skrevet en medrivende fortælling som man ikke kan lægge fra sig. Forfatteren røber til sidst han er i gang med at få skik på det tredje bind i Hængedynd serien: der har arbejdstitlen Fejemanden!
Finn Hansen.

NIELS KLINGENBERG: MORDTEGN.  572 Sider Kr. 299,95
Blandt så mange andre sædvanlige tegn på en skole er der der også mordtegn på en højskole for døve og hørehæmmede. Men at det ikke kun er tegn, bliver hurtigt åbenbart, da tre personer findes myrdet i et undervisningslokale. De er myrdet på en bestialsk måde. Det lokale politi er uden ledetråde det er svært for dem at agere i det anderledes miljø. Derfor tilkaldes David Levin og Frederik Halberg for at opklare sagen. Men selv for Rejseholdets professionelle drabseksperter bliver det en vanskelig opgave, som ikke gøres nemmere af, at mordgådens løsning mere og mere synes at være i forbindelse med en begivenhed i de døves fremmede verden.
Det er et genialt og interessant at Niels Klingenberg lader sin nye krimi
udspille sig i, det er helt sikkert og naglefast. Men bogen havde været bedre hvis der var skåret noget mere i sideantallet det er alt alt for langt og det er synd. For det er også spændende personer læseren træffer.
Finn Hansen.

HANS MØLLER KRISTENSEN: DET SLIPPER DIG ALDRIG. 139 Sider. Kr. 160,-

Hovedpersonen Isak Jeremias Jørgensen er netop nyudnævnt kriminalassistent. Hans første opgave bliver at opspore en undvegen fange, der er dømt for et grusomt barnemord. Det lykkes Jørgensen at finde den undvegne fange, men han kommer hurtigt i tvivl om den undvegne nu også er gerningsmanden. Er han virkelig barnemorder, eller er en uskyldig blevet dømt fordi han har været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Politiet vil ikke ofre flere ressourcer til sagen. Der ligger flere og desuden er sagen jo afgjort, idet fangen selv har tilstået. Der er hele tiden nye opgaver, der skal løses for den gode Jørgensen. De nye sager fører Jørgensen til Fanø, Dalarne og USA, hvor han i USA kommer i farlige situationer men får også succes. Men han kan stadig ikke glemme sin første sag, der hele tiden har luret i baghovedet, mens årene er gået. Var det den rigtige morder, der blev dømt? Eller er der stadig en barnemorderpå fri fod?Handlingen foregår i 1960´erne og på en smart måde bruger forfatteren aktuelle begivenheder fra det årti til at udfylde siderne. Det er en rigtig hygge nygge krimi som hurtigt er læst.
Finn Hansen

THOMAS C. KROHN: DRAGON. 233 Sider  Forlage Endelig en spændingsroman om et virusangreb der er til at forstå. Ikke  computervirus, men rigtig dræbende virus.
I en landsby i Congo dyrker Joseph jorden med okse og plov. Han har kone og to børn at forsørge. En hvid mand kommer på besøg, han vil skyde antiloper og betale en god pris til landsbyen.
Oveni pengene er der slik som uddeles til alle i landsbyen. Den hvide mand rejser hjem, alle i landsbyen bliver syge.  Nu kommer der besøg af farvede personer i beskyttelsesdragter. De behandler alle i landsbyen. Senere vender de tilbage og udtager blodprøver.  Kun en lille pige overlever Ebola angrebet.
I Hørsholm starter Anders i et nyt job i firmaet VirusGene, de fremstiller vacciner. Anders, der er  biolog og tidligere officer i Jægerkorpset, skal arbejde i forskningsafdelingen. Firmaet har også
afdelinger der arbejder med kræft, influenza og farlige vira. Firmaet ejes af Otto Svendsen og sønnen Peter skal senere overtage.  De modtager Anders og orienterer ham om de problemer der er med forskningsens leder Andy Martens. Andy involverer ikke afdelingens medarbejdere i hvad han egentlig foretager sig og lytter ikke til deres forslag. Det bliver nu Anders der skal løse gåderne, både med Andy og med forskningen. Efter mø det med Anders forsvinder Andy, ingen ved hvorhen.
Det vides dog at har været i Congo flere gange Nu startes et livsfarligt kapløb.
 Læseren får en grundig oplæring i arbejde med farlige vira. Kan man dyrke Ebola virus i Danmark?
Hvad sker der hvis det foregår hjemme i huset?
Finder man Andy? Anders er virkelig kommet på arbejde med liv og død. Klarer han opgaven?
En tanker ledes hen på biologisk krigsførelse. En spændende debutroman fra Thomas C. Krohn.
Den får min bedste anbefaling.
Hanne Pedersen

POUL ERIK LARSSON: SKYGGEMANDEN. 390. Sider. Kr. 169,95
Poul Erik Larsson skriver sig stille og roligt op blandt nobiliteterne i den danske kriminallitteratur. Det har han vist med foreløbigt 6 bøger. Det er isør de 3 af dem der har politikommissær Marcus Falck som hovedperson. Falck blev vi præsenteret for første gang i Alter Ego
Skyggemanden er en gammel uhyggelig vandrehistorie. Den vækkes til live, da en dreng forsvinder sporløst i Statsskoven. Myten i vandrehistorien fortæller følgende: at skoven er delt op i to lige store halvdele. I den ene regerer den onde Skyggemanden. For hvis man forvilder sig ind på hans område efter midnat, risikerer man aldrig mere at vende tilbage til sine kære.
Under politiets efterforskning finder man hurtigt ud af, at nøjagtigt den samme hændelse skete i Statsskoven for 24 år siden. Her forsvandt en dreng nemlig også sporløst og blev aldrig siden fundet. Sideløbende med den mystiske sag om den forsvundne dreng står Marcus Falck tillige i efterforskningen af tre uforklarlige mord. Her efterlader morderen hver gang et afrevet stykke papir på sit offer. På papiret står skrevet nogle bogstaver, som umiddelbart ikke giver nogen som helst mening.Men da Drabsafdelingen i Nordsjælland først får åbnet op for de to mystiske sager, begynder begivenhederne for alvor at tage nogle højst dramatiske og overraskende vendinger. Vending, som ingen i deres vildeste fantasi havde forestillet sig.
Andrehistorie motivet har været brugt flittigt i kriminallitteraturen. Men Poul Erik Larsson forstår med sin at få læseren ud på kanten af stolen mens den uhyggelige historie udvikler sig i forrygende hast. Anbefales.
Finn Hansen.

POUL ERIK LARSSON: BRONZERINGEN. 418 Sider. Kr. 289,-
Markus Falck som vi har mødt fem seks gange før er atter i arbejdstøjet og det får han ikke tid til at krybe ud af lige med det samme.
For Marcus og hans team af dygtige efterforskere i afdelingen for person-farlig kriminalitet står over for ikke mindre end to gådefulde mordsager. Den første er tre nærmest skeletterede lig af to kvinder og en lille pige som ved en tilfældighed bliver fundet nedgravet i Bronzeringen, det er en boplads fra yngre bronzealder, som ligger midt i det ellers så idylliske Dageløkke.
Under den intense og stærkt medieovervågede efterforskning bliver en mand kørt ned og dræbt i Nivå. Umiddelbart betragtes hændelsen i begyndelsen som en sag om en flugtbilist, men de nærmere undersøgelser peger alligevel i en anden og mere dramatisk retning.
Ikke nok med Marcus Falck har fået ny chef, den unge politiinspektør Brandur Sigurdsson det vil være synd at påstå at han er Falcks Cup of te. Det går nemlig ikke helt gnidningsfrit for sig. Falck bliver slet og ret kørt ud på et sidespor, men det holder ham dog ikke tilbage han  fortsætter sin egen private efterforskning bag Islændingens ryg.
Under efterforskningen i sagen om de nedgravede lig i Bronzeringen støder vicepolitikommissær Claus Danielsen på en femme fatale i Helsinge i form af den underskønne, rødhårede fysioterapeut Silvana Kristensen. Et møde, der skal vise sig at ende fatalt for ham.
Poul Erik Larsson bliver bare bedre og bedre. Det er en god og spændende nydelse at læse hans bøger. Han er dreven til at skabe sine plots.
Finn Hansen.

POUL ERIK LARSSON: TIK-TAK, TIDEN GÅR… 405 Sider. Kr. 289,-
Mecus Falck er for alvor på hælene. En ukendt person har set sig ondt på ham. Den ukendte er ude på at hævne sig på politikommissær Marcus Falck. sandsynligt for en uret, som personen mener, Falck begik for mange år tilbage. Denne hævngerrige skyr ingen midler og bruger mediet YouTube for at kommunikere sine krav ud. Og en timer på videoen tæller ned fra 24 timer der er til den optimale hævn. Afdelingen for personfarlig kriminalitet arbejder på højtryk, men står på bar bund. De har ingen konkrete spor at gå efter. Marcus Falck, der er kendt og berømmet for sin enestående evne til at holde hovedet koldt i vanskelige og farlige situationer. I takt med, at sekunderne ubønhørligt tæller tiden ned, er Fack ved at gå i opløsning for øjnene af sit team. Helt galt går det da pludselig sagen tager en højst uventet og farlig drejning. Endnu en appetitvækker er dette uddrag af bogen: Tålmodighed belønner sig. I timevis har manden på afstand holdt et vågent øje med Marcus Falcks rækkehus. Han retter sig op i førersædet i den metalgrå Kia. Alle sanser er vakt. Nu gælder det om ikke at gøre sig for meget bemærket. Han ved, at rækkehuset konstant bliver overvåget af politifolk i civil og af patruljevogne, der med jævne mellemrum kører langsomt forbi adressen. Han tager en dyb indånding, da han får øje på en velkendt skikkelse, der holder døren for en lyshåret kvinde. Kvinden bærer et barn på armen. En lille pige. Manden ved hendes side har mørkt karseklippet hår med grå stænk. Han er høj og bredskuldret. Marcus Falck i egen høje person. Så bliver det ikke meget bedre, tænker manden, spidser læberne og fløjter sagte en melodistrofe, han i tidernes morgen lærte af sin far.
Som læser er man fanget i skruestik dette 3 bind er den bedste hidtil.
Finn Hansen.

THORVALD LYGUM: ET SPECIELT PROBLEM. 307 sider. Kr.184,-
Steen Søndergård har læst jura på universitetet i Rom, men det passer ikke til hans temperament at være habitklædt med, det man forventer af et ”habit-mappe-dyr”, så han beslutter sig for at gå i sin fars fodspor.
Dog er det faderens fritidsbeskæftigelse som problemløser – ikke faderens jægersoldat karriere.
Steens mor døde inden han var fyldt 2 år, og da hans far karriere krævede talrige flytninger, blev hans base i perioder fasterens hjem. Allerede som 5-årig lærer fasteren ham at læse, og han er vaks med en kastekniv og Ninja-stjerne.
Som en konsekvens af de mange ophold i bl.a. England taler han allerede engelsk nogenlunde som en indfødt.
Faderen beslutter han skal til Spanien i 2 år, og da han bliver hentet hjem til Tunis som 7-årig, taler han 3 fremmedsprog rimeligt flydende, efter faderens mening kan han nu starte sin elementære skolegang.
Skolestarten er problematisk, da han allerede har tilegnet sig læsekunsten, regnekunsten og 3 sprog.  Han bliver mobbet af sine klassekammerater, og efter at have gået og puttet med det i en vis tid, betror han sig til sin far, der som modsvar giver ham mulighed for et intensivt lynkursus i karate og jiu jitzu. Han klarer sig herefter i klassen uden at blive mobbet.
Hans eneste ønske til 9 års fødselsdagen er at lære at ride. Han får i fødselsdagsgave en pony. Steen tilegner sig ride-kunsten og kommer senere på ungdoms landsholdet.
Alle de færdigheder hans far har lært ham, eller giver ham mulighed for at lære, bliver grundlaget for hans færdigheder og evner til at løse problemer.
På sin fars anbefaling læser han jura, samtidig med at han rider stævner på et højt niveau.
Faderens sidste problemknuseropgave er i Columbia, hvor han desværre ikke kommer hjem fra.
Her begynder Steens overtagelse af faderens forretning, lidt tilfældigt, idet der kommer en mand, der vil tale med majoren om et helt specielt problem. Da majoren ikke længere lever, taler han med Steen.
Problemet ses af de fotos, han viser til Steen, fotos af hans datter Silvia, i en meget kompromitterende pornografisk situation. Datteren er kidnappet.
Det kniber med at få tilstrækkelige facts fra faderen.
Steen har en advokatsekretær, Susanne, og en advokat, Carlo, ansat til at tage sig af det praktiske i sin advokatvirksomhed. Herudover har han to ansat til at tage sig af noget af det praktiske opklaringsarbejde kombineret med at passe gård og heste. Han selv tager sig af ”problemknusning”.
Her starter en hæsblæsende fortælling med tråde til sundhedsministeren i Berlusconis regering – mafiaen, og andre suspekte organisationer.
Historien handler om svig, snarrådighed, kærlighed, smukke kvinder, smukke heste og menneskelig brutalitet, men også ømhed og omsorg.
Thorvald Lygum er født i 1944. Han begyndte at arbejde som fjortenårig og kom i hæren i en alder af 17. Fem år senere gik han i beriderlære. I 1981 flyttede han til Italien, hvor han begyndte at skrive fiktion. Hans Jürgen Fritz-affæren hedder hans debutroman. Et helt specielt problem er hans tredje roman.
En spændende og medrivende roman, hvor man møder det korrupte italienske system eller mangel på samme.
En insisterende historie, hvor man føler sig hensat til Italien med alle Italiens lyde lugte og egenart. Italien er mit favorit ferieland. Så det var en ekstra tur til Ønskeland. Min anbefaling.
Anne-Lise Hansen 

NIELS MARTINOV: DEN SIDSTE PASSAGER. 205 Sider. Kr.
Niels Martinov har siden debut´en 1984 skrevet i alle genre. Men det der er det vi beskæftiger os med på KC er krimi/spændingsgenren.Hvor han også har leveret mange bidrag til.
Nu udgiver han Den Sidste Passager der er den første historie af 18 noveller.
De 18 er alle sammen serveret med en overraskende pointe til sidste.
Samlingen passer til en tur med det offentlige transportnet uanset at det er tog, bus, metro eller S-tog. Men husk at stå af på rette destination. For Du glemmer tid og sted i selskab med Den Sidste Passager- ellers bliver Du måske omtalte Sidste Passager der glemmer at stå af.
Anbefales.
ALLAN ERIK MORTENSEN. RINGMANDEN 341 Sider.269,95 Kr
Ringmanden – Viser det sig det første bind i serien Hængedynd. Den tæller i skrivende stund allerede nu 5 bind. Alle er med provins-strømeren Jon Harding.
Politibetjenten Jon Harding er nemlig efter et nervesammenbrud flyttet fra sædelighedspolitiets hårde miljø på Vesterbro til den lille by Gæringe på Vestsjælland. Her kæmper han stadig med en stille kamp mod hverdagens små fortrædeligheder, mens han diskret forsøger at løse gåden om en serievoldtægtsforbryder, der har overfaldet flere kvinder gennem de seneste år og til videre undgået at blive fældet af lovens lange arm.
Da der findes et lig i skoven nord for byen, bliver Jon kaldt med ud til findestedet for at assistere kriminalpolitiet. Offeret er blevet fastspændt med store kæder og brændt til døde.
Den søvnige landsby vækkes til live af historien, og snart begynder snakken og ikke mindst rygter at gå vidt omkring.
Jons mavesure makker, Viggo, gør ikke hverken livet eller opgaven nemmere, og da Jon forsøger at efterforske mere intenst i sagen om liget i skoven, opdager han slemme ting i landsbysamfundet, som han ikke havde drømt om.
Jons vrede vokser, og han må nedbryde sine egne grænser, men også bøje samfundet love i sit forsøg på at finde gerningsmanden eller gerningsmændene!
Denne hængedynd serie for et fint afsæt og er spændende som bare pokker og plottet overraskende. Det giver 5 Diamanter. Og undertegnede glæder sig til næste bind
Finn Hansen.

Jarne Steen Nielsen DATADØDEN. 360 sider Forlaget Mellemgaard
Datadøden er Jarne Steen Nielsens debutroman og den er han sluppet rigtig godt af sted med.
På et sygehus er der oprettet en organafdeling. Her ligger personer eller kroppe der er afgået ved døden efter svære hjerneskader.  Man arbejder med et nyt dødskriterium der kaldes Datadøden.
Når hjernedøden er indtrådt registrerer en supercomputer hvornår datadøden er indtræder. Kroppen kobles nu til et system der holder organerne friske, indtil en patient har brug for et nyt organ.
Når alle organer er brugt udleveres det resterende til familien der så kan forestå begravelsen.
Det lyder måske makabert, men der er kommet en rigtig god og spændende historie ud af det.
Erik er ingeniør og arbejder på organafdelingen. Hans interesse for dødskriteriet startede da moderen døde af hjertesvigt. Måske kunne en nyt hjerte have reddet hende. Eriks far er filosof, så de er rigtig par nørder der kan diskutere spændende ting.
En dag skal en patient modtage en lever fra en fra en yngre donor, en kvinde der ikke kan overleve sine hjerneskader. Patienten er dårlig og kirurgen kan ikke vente til datadøden er indtrådt. Noget går galt, patienten dør, ingen ved hvad der skete og computeren kan ikke helt hjælpe. Erik forsøgte at få operationsholdet til at vente, men forgæves.
Den unge kvinde ligger nu på briks nr. 13, noget er ikke som det skal være. Erik oplever underlige ting på sine vagter, fra briks nr 13  kommer der underlige lyde, som om nogen stønner. Ingen vil lytte til Eriks observationer . En kvindelig læge håner ham nærmest og er fuldstændig afvisende overfor hans forklaringer. Hun er selvglad og ser ned på ingeniører. Der gives en fin beskrivelse af en rigtig dum kælling. Der kæmpes mange faglige krige. De ender dog i enighed.
Erik søger råd andre steder , hos en gammel professor og hos en yndig græsk pige. Med pigen er det kærlighed ved første blik og det udvikler sig. Pigen er psykoterapeut og de opsøger den alternative verden for at finde en løsning.
Det er en roman med stof til eftertanke. Hvor mange har styr på organdonation og dødskriterier. 
Hvad vil fremtiden bringe af muligheder. Er en organafdeling som denne en mulighed i fremtiden.
Læs bogen og bedøm selv.
Hanne Pedersen

BODIL KJÆRGAARD NIELSEN: I SANDHEDENS TJENESTE. 333 Sider. Kr 249,95
det er Bodil kjærgaard er debutant i genren.
Hendes debut sættes i gang med at der på en amerikansk overvågningsoperation i Hamborg går noget katastrofalt galt. I USA hærges efterretningstjenestens arkiver af en massiv stormflod. Og Ben Andersson, et af organisationens mest lovende it-genier, bliver desværre også dræbt under et påstået tilfældigt overfald.
Et krypteret USB-stik og en halv bitcoin er alt, den rutinerede agent der går under navnet H.C. har at gå efter. Han er de sidste mange år blevet udsat marginaliseret af troløse og politisk ambitiøse chefer, hvis prioriteringer han ikke forstår et kuk af, og han nu vil ikke finde sig i den behandling  længere. Han skylder Ben at komme til bunds i sandheden – uanset omkostningerne end bliver.
I Schweiz udkæmper Theo Jansen, den operative leder af et nyoprettet europæisk spionagentur, en indædt kamp for at bevisliggøre nødvendighed af kontorets fortsatte eksistens. Et anonymt brev sætter ham på sporet af en diskret og indflydelsesrig mafiaorganisation, og da en række vold-somme cyberangreb skader det internationale aktiemarked, viser det sig snart, at sagen trækker tråde til den amerikanske efterretningsverden.
Der er smæk for skillingerne fra start til slut og det er et godt plot Bodil Kjærgaard præsenterer for læseren. Så derfor kære læser, erhverv jer denne spændende bog.

Finn Hansen.

KIM JØRGENSEN: JOMFRUREJSEN 329 Sider. Kr. 259,95
Det er Kim Jørgensens fjerde krimi/spændingsroman. De forrige var : Frygten Er Nøglen, Den Røde Boomerang og For Fondens Skyld. Den historie starter med, at endelig efter 50 års forsinkelse kommer skibet Damokles i 1985 på sin jomfrurejse i de danske farvande. Fartøjet ejes af rigmanden Hans Werlung. Med om bord er en af hovedpersonerne, Silas og hans rødhårede kæreste Julie. Under sejladsen bliver Silas slået ned. Da han senere vågner op i sin kahyt, får han at vide, at han inden overfaldet har råbt »Mord! Mord!« blandt passagererne. Men han husker intet som helst om. Desværre kan Werlung imidlertid også fortælle Silas, at hans kæreste er forsvundet. Så spørgsmålet er var det hende, der var ofret der var blevet myrdet? Silas ved det stadig ikke. I 2005 har Julie været forsvundet i 20 år, men Silas kan ikke glemme hende. Hver dag på samme tidspunkt går han ned på havnen og kredser om det samme sted, hvor Damokles afgik. En dag får han øje på en rødhåret kvinde … Og det sætter en masse spændende hændelser i gang hvor døden atter høster stort , men ikke mere herfra resten må man selv kasse sig over.
Jomfrurejsen – får de varmeste anbefalinger.

Finn Hansen.

M. R. KESERWANY: MUMIER, MORD OG MUSEER. 166 Sider. Kr. 189,-
Mumier, Mord Og Museer er en lille perle af ungdomskrimi som også kan nydes med stor fryd af en gamle knark på 70 år som undertegnede anmelder.
Bogens hovedperson Charbel går i seng, med forventningen om den helt ordinær efterårsferie forude. Men det gør der ikke. Han bliver vækket midt om natten og får budskabet – at der har været indbrud på hans mors museum. En mumie er sporløst forsvundet, og et lig dukker op istedet. Sammen med sin gode ven Sammy kaster Charbel ud i en hæsblæsende jagt rundt på de københavnske museer, hvor særprægede typer dukker op, og en sindssyg morder trækker et blodigt spor efter sig. Charbel finder hen ad vejen at hændelserne har en forbindelse til en oldægyptisk papyrusrulle, Thots Bog. Men hvem er ven, og hvem er fjende? Ja det må læseren følge Charbels fodspor og få opklaret.
Anbefales varmt.

Finn Hansen

HANS MØLLER KRISTENSEN: SKYGGEN FRA FORTIDEN. 285 Sider. Kr. Det er Det er Hans Møller Kristensens debut i krimigenren. Og debuten tegner godt for forfatteren. Handlingen: Livet går sin vante gang i den jyske lilleby Korned. Det vil sige lige indtil den julenat, hvor det brutale mord bliver begået. En mystisk ordrække Yan de tee dai ru jak – er en besked der bliver efterladt på badeværelsesspejlet. Beskeden er skrevet i blod, og det varer ikke længe, før sladderen går. Er det muslimerne eller polakkerne, der står bag? Det må jo være sådan nogen som dem; her i Korned hvor ellers alt er så dejligt fredeligt, indtil de fremmede gjorde deres entre. Bogens hovedperson Kriminalinspektør Jørgensen kommer på hårdt arbejde. Han får ikke meget hjælp fra byboerne som sidder tungt på deres hemmeligheder. Der er simpelthen ingen der er villige til at hjælpe efterforskningsarbejdet, hvis der er risiko for at det går ud over deres egne komfortable eksistens. Men morderen er ikke færdig, og spørgsmålet bliver hurtigt, hvor meget blod en livsløgn er værd. Debutanten leverer en god gang kontant spænding med et plot der er realistisk. Skyggen Fra Fortiden får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

Poul Henrik Pedersen:MED DØDEN SOM GÆST. 228 Sider. 199,95 Kr.
Udgangspunktet i Poul Henrik Pedersens 5. kriminalroman – Med Døden Som Gæst begynder med et 25-års jubilæumsgilde. Her deltager 13 studenter, men seancen får en brat afslutning, da deres gamle rektor falder død om under forretten. Rektoren, viser det sig senere. er dræbt af en sjælden gift. Spørgsmålet bliver naturligvis hvem af de 13 fremtrædende borgere er gerningsmanden – og ikke mindst hvad er motivet? Der er et utal af teorier – men også alt mange blindspor.
Det bliver Chefpolitiinspektør Christian Dahl der leder efter-forskningen. Pludselig står han over for én af sin karrieres mest gådefulde drabssager, der hen ad vejen også involverer den lettiske mafia. Efterforskningen afslører hidtil ukendte sider af den afdødes fortid. Efterhånden, som den videre efterforskning skrider frem, krakelerer den tilsyneladende ærefuld glansbilledfacade sig hvor der blandt andet gemmer sig flere lokale koryfæer. Efter yderligere to uforklarlige giftdrab intensiverer politifolkene sin efterforskning, som fører ordensmagten ind i et betændt provinsielt miljø hvor der huserer samvittighedsløse og pengegrådige elementer.
Og da mordgåden endelig er løst, viser det sig, at den bestialske morder har hele fire liv på samvittigheden! For 5. gang viser forfatteren at han stadig kan kreere nye spændende historier som får læseren ud på kanten af lænestolen. Det er Med Døden Som Gæst – et strålende eksempel på!


Finn Hansen.

POUL ERIK LARSSON: KAOS. 406 Sider. kr. 289, Poul erik Larsson må høre til en veteraner af selvudgivende forfattere og mon ikke snart hen bliver opdaget af et forlag og kommer i ”stald” der? Foreløbigt har han fire bøger med i bagagen. Han startede i 2011 med Fortidens Dæmoner den blev fulgt af Retfærdighedens Pris 2012 og i 2013 fulgte Alter Ego igen fulgt af Skyggemanden i 2014. den 5. og nu aktuelle Kaos er handlingen følgende: Birgitte Munk Sørensen fra medicinalindustrien var et kendt og frygtet navn, og nu er hun død. Myrdet. En landskendt golfspiller ommer i politiets søgelys, men går fri under kontroversielle omstændigheder. Så forsvinder en ældre mand sporløst under opklaringsarbejdet. Og der går for alvor kaos i sagen da man i en container finder de jordiske rester af et brutalt likvideret torturoffer. Det bringer Marcus Falck, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, på banen og han får hænderne fulde, og det hjælper bestemt heller ikke på det hele, at forholdet til kæresten og kollegaen, retsmediciner Lonnie Peitersen, er begyndt at knage i fugerne. Bedre bliver det slet ikke, da colombianske narkogangstere gør deres entre. Den hensynsløse Scarface har et personligt opgør i Nordsjælland. Han har ikke den store respekt for det danske politis evne til at standse ham, og det værste er, at gangsteren måske har ret. Der er atter fuld valuta for pengene. Kort sagt P. E. Larsson leverer igen en medrivende historie som opfylder alle ønsker og spænding til fulde. Herom hersker ingen tvivl for undertegnede.
Finn Hansen
 

NIELS MARTINOV: DU BRÆNDER SOM ILD UNDER HUDEN. 256 Sider. Kr. 229,- Du brænder som ild under huden – Er den tredje sag med politikommissær Stein som vi mødte første gang i Ud Hvor Du Ikke Kan Bunde ogsenere i Du Er En Ond Mand. Det er et slemt angreb af influenza i en dagsinstitution på Amager der starter den nye sag med Stein ved roret. Angrebet resulterer i, at otte børn afgår ved døden. I begyndelsen betragtes tragedien som et beklageligt tilfælde, som ingen personer kan belastes for. Men da kommissæren fra efterforskningsgruppen får tilsendt nogle mærkelige fotografier. Foto der viser de afdøde børn tre dage før de døde. Det næste viser et foto af en tragisk trafikulykke er der noget der tyder på, at børnene er blevet ofre for influenzavirussen ved en bevidst handling. Efterforskningen bringer kommissær Stein i forbindelse med to mulige gerningsmænd: en kontroversiel billedkunstner, der er kendt for sine grænseoverskridende happenings, og en biokemiker, der er folketings-mand for Dansk Folkeparti. Sagen udvikler sig mere og mere og den bliver mere og mere gådefuld. For spørgsmålet er hvad er motivet? Og hvordan beviser man noget så flygtigt som et virusangreb? Det er et snedigt plot som den ”gamle drevne ræv” Niels Martinov præsenterer læseren for. Den får de varmeste anbefalinger her i kulden.
Finn Hansen.

TOM OXAGER: SKURVOGNSDETEKTIVEN. 202 Sider. Kr.
Ordet ”Gumshoe”- er som bekendt gammelt slangord for en privatdetektiv. Det kendteste eksempel er den amerikanske Sam Spade fra datidens helte. Men fra nyere tid lancerede Michael Connelly, Forsvarsadvokaten Mike Haller, som har ”kontor” fra bagsædet af Lincoln Town Car. Forfatteren Tom Oxagers, Privat-efterforsker Kasper Havthorn er dog mere beskeden. Han kører sine opgaver og bor i en skurvogn i en plantage i nærheden af Sæby i Vendsyssel. Denne boligform skyldes hans ønske om enkelhed og at være tæt på naturen.
Kasper påtager sig helst spændende sager. Men for at holde skindet på næsen, er af og til også nødt til at beskæftige sig med de mere banale sager som utroskab. Og der er god brug for ham i landsdelen. Hans job bringer ham naturligvis af og til i farlige situationer. Også i forhold til kvinder. Han har altid været glad for disse væsner og betragtet deres interesse for ham som et naturligt frynsegode.
En dag kommer den forførende dejlige og målbevidste Sabrina meget hovedkulds væltene ind i skurvognen og ind i hans liv. Kasper beslutter sig for med til rådighed med alle tilrådestående midler. Det vender op og ned på detektivens selvvalgte dagligdag og begreber. Han må i tilgift sluge en del kameler og gå så grueligt meget igennem, før tingene falder på plads.
Tom Oxager har garanteret hygget sig da han skrev Skurvogns-detektiven. Det samme har undertegnet også gjort for man er i virkeligt godt selskab når man følger Kasper Havthorn. Havthorn skal være så hjerteligt velkommen igen.
Finn Hansen.

TOM OXAGER: ANNABELLE: KVINDEN FRA PROVENCE. 188 Sider. 129,00 Kr
Tom Oxager tog undertegnede ønske fra anmeldelsen af det første bind til efterretning. Her er nemlig gensyn med Skurvognsdetektiven. For Annabelle er en slags fortsættelse af skurvognsdetektivens oplevelser. Kasper Havthorn driver stadig sin forretning fra vognen på plantagen ved Sæby. Kaspers nye ven Ole Thorvaldsen er så småt begyndt at give en hånd med, når opgaverne kræver en moden medarbejder. Ole Thorvaldsen er meget frankofil til fingerspidserne og søger gang på gang tilbage til sit elskede Provence. Her finder han en dejlig kvinde, Annabelle, der på forunderlig vis er i familie med Anna Storm fra Rigsvåbnet. Hun er ikke den eneste flere kendte personer dukker op. Kærligheden blomstrer om kap med bougainvillea og lavendel. Da Annabelle kommer til Sæby og træffer nye venner. Efter som forholdet udvikler sig sker der sideløbende mange dramatiske situationer og periodiske afsavn.
Denne bog er ikke bare kun en feel good-kriminalroman. Den er samtidig en hyldest til naturen, maden og vinen, livet og kvinderne. Atter en gang hygger man sig med de farlige hændelser som udvikler sig ganske spændende hen ad vejen. Lur mig om ikke vi snart får nye Havthorn historier igen.
Finn Hansen.

SKUDSÅR Tom Oxager 200 sider Kr.
52 personer når man at møde i denne  krimi. Det er mange at forholde sig til og der sker en masse og læseren bringes rundt i Europa.
Asger Bjørn er chefinspektør i Rigsvåbnet i Sæby, Anna Storm er viceinspektør samme sted. De er gift med hinanden.
I Odense kidnappes en ung kvinde. Asger Bjørn får en henvendelse fra Boris Ratnoff, en russisk oligark, han er en rig onkel til kvindes. Kidnapningen har forbindelse til vagtselskabet MorgenStern. Boris får en henvendelse om at betale løsepenge, 30mill euro eller overdrage alle sine aktier EQB.
I rigsvåbnet har man ingen igangværende sager og kan derfor gå i gang med at undersøge sagen.
MorgenStern har aktiviteter i mange europæiske lande.
Opdagerne i Rigsvåbnet nu to og to ud til Tyskland, Polen, Frankrig, Holland og Rusland. Her gøres mange opdagelser både på det kriminelle og det personlige plan. Mange steder støder de på MorgenSterns folk. I sikkerhedsfirmaet er man klar over efterforskningen som de forsøger at stoppe.
En lørdag eftermiddag bliver Asger Bjørn ramt af et skud fra en snigskytte der har opholdt sig i  kirketårnet i Sæby. Skytten slipper væk, Asger bliver erklæret død udadtil, men overføres af sikkerhedsmæssige grunde, til et privathospital i Schweiz, hvor han ligger i kunstig coma.
Anna Storm overtager ledelsen og spiller den sørgende enke.
Flygtningeproblematikken bringes også på banen. Landet invaderes af fremmede. Integrationsministeren bliver skudt mens han opholder sig i seng med direktøren for Udlændingestyrelsen. Snigskytten slipper igen væk. Vi følger ledelsen i MorgenStern og snigskytten. Meget bliver afsløret. Selvfølgelig klarer Rigsvåbnets folk skærene, de gode sejrer.
Asger Bjørn redder også livet.
Der er fart over feltet i denne krimi. Det er godt gjort og så på 200 sider.
En rigtig sommerroman, god fornøjelse.
Hanne Pedersen

TOM OXAGER: UNDER PRES. 241 Sider. Kr. 199,95 Billedkunstneren og kriminalforfatteren Tom Oxager skriver ufortrødent stille og roligt videre på sin populære Anna Storm serie den gæve strømer dame fra enheden Rigsvåbnet. Hvor Under Pres er det 5. bind i serien. Bindet starter en mørk december nat. Her skydes handlingen bogstavelig talt i gang i Ålbækbugten. Kort efter den episode sker der et mord i en lille fiskerby inde på kysten. Anna Storm og to kolleger må atter krybe i arbejdstøjet og rede de spegede tråde ud. Derefter nødlander et mystisk privatfly i Råbjerg Mile. En pas-sager forsvinder hastigt med en sejldugstaske med ukendt indhold og bliver jagtet af nogle fremmede personer med skarpladte våben. Samtidig er det russiske vagtselskab MorningStar blandet ind i sagen. Selskabet der ikke skyr nogen ufine midler for at bevare kontrollen over store byggepladser i både Aarhus, Hamburg og Malmø. En ny mand ansættes i Rigsvåbnet og han får snart sin ilddåb. Han stifter tæt bekendtskab med kastestjerner. Store mængder af falske eurosedler indgår i mange sammenhænge. Anna Storm og Asger Bjørn er igen udfordret og de går på¨med krum hals og redder til sidst også sagen ud. Gudskelov får Anna også tid til at kokkerere på det kulinariske område. Læseren stifter gennem de spændende hændelser bekendtskab med mange (rigtig mange) personer i Under Pres. Atter en gang leverer Oxager en krimi hvor man er i hyggelig og uhyggelig spændende selskab med Rigsvåbnet.
Finn Hansen

TOM OXAGER: FOR MANGE MISSILER. 236 Sider. Kr. 229,95 Det er det fjerde bind i den mere og mere populære ”Kriminalkommissær Anna Storm -Serie” Anna der leder enheden ”Rigsvåbnet”,er bekymret for det pres, der ligger på skulederen af hendes mand Asger Bjørn, der er det synlige eksempel på enhedens succes. Modstanderne er denne gang en meget aggressiv gruppe der går under navnet, The Fixers, der holder til syd for grænsen. De styres af en psykopatisk leder, der snart opfatter Asger som sin fjende nr. 1, ikke mindst fordi Rigsvåbnet har været skyld i adskillige af hans nederlag, og til slut bliver det for meget for psykopaten. Manden som har en næsten orgastisk glæde ved at affyre missiler med et raketstyr starter et angreb på Storms enhed. Et angreb der ikke går stille af. Atter en gang er fart over feltet og læseren nyder selvskabet med den sympatiske kriminalkommmissær Anna Storm og hendes kolleger. Og til sidst kan denne, altså læseren, sidde og samle over menuerne fra Annas køkkenopskrifter. Velbekomme og god læse lyst.
Finn Hansen.

TOM OXAGER: HALSLØS GERNING. 219 Sider. Kr. 199,95. Når Tom Oxager ikke maler og skriver nye eventyr med Anna Storm så skriver han på sin anden serie han har døbt ”Sæby-Krimierne”. Hvor den aktuelle Halsløs Gerning, er bind 2. Her er hovedpersonen Carla Nejsig ved efterforskningsgruppen på politigården i Frederikshavn. Hun har desværre fået ny leder, der viser sig at være endnu mere træls og dum som en dør end sin forgænger. Carla Nejsig falder i unåde og bliver smidt på porten. Samtidig sker der et mystisk mord på det åbne bibliotek i Sæby i en stille aftentime. Selvom tomme butikker præger bybilledet, er der trods alt en stor spirende udvikling og aktivitet i forretningslivet. To groteske og festlige fruentimer Barbie-Bente og Duftende-Doris konkurrerer med alle midler om at få fingrene i bedste fyre i byen. Disse to kvinder tager en grusom hævn over en foretagsom restauratør som tager bagdelen på dem. Den idylliske Sæby mærker en bølge af wellness, racisme, vold, mord, sabotage og ikke mindst narkotika true sin fremtid som attraktiv turistby. Læseren præsenteres for flere spændende og festlige typer. Bl.a. den farverige præst Ellinor Wollesen. Hun klager sin nød til Jomfru Maria og stormer rundt i pastoratet for at gøre gode gerninger. Nye karakterer dukker op, og handlingen der er både spændende og humoristisk går over stok og sten. Som læser forstår man at Tom Oxager rigtigt slår sig løs med sit forskellige og brogede persongalleri. Joh, ”Sæby Serien” skal læseren nok tage til sig ligesom ”Storm-Serien” blive populær.
Finn Hansen.

POUL HENRIK PEDERSEN: MED DØDEN SOM GÆST. 228 sider Kr.
13 personer er til 25års jubilæumfest på deres gamle gymnasium. Allerede under forretten dør en person. En portion lakseroulade var åbenbart forgiftet. Det viste sig at være med BOTOX.
Den uheldige var rektor Severinsen, en tilsyneladende afholdt mand. Meget dukker dog op undervejs. Og hvem ligger lige inde med Botox?
Chefpolitiinspektør Christian Dahl kommer på sagen sammen med sit team souchef Hagstrøm og unge kriminalbetjent Dahl. De får nok at gøre.
Alle festdeltagere samt Severinsens familie skal afhøres. Der er mange sjove typer.
En ambassadesekretær er hurtigt rejst til Riga hvor han arbejder og han er jo en pæn mand.
Byens fine fotograf, der er en sur madamme afhøres flere gange, det er ikke sjovt. Der er også en meget charmerende sygeplejerske blandt deltagerne. Så charmerende at chefpolitiinspektøren ikke kan undgå at indlede et forhold. En dejlig nat med en mistænkt. Dahl lider i forvejen af skilsmisse kvaler, ryger og drikker for meget og er nem at lokke. Det er da rigtig fint.
På et anonymt kort fra bisættelsen står der ” Se på bordplanen” så må blomsterhandleren inddrages og hun ved hvem der har skrevet kortet. Det hjælper dog ikke stort. Men måske var det ikke Severinsen der skulle myrdes.
Efter 14 dage findes En anden deltager død i sit hjem. Det er Poul Knutson der er gammel PET mand. Han har selv lukket morderen ind.
Journalisterne kimer politiet ned, det går for trægt med opklaringen. Journalist Sommer fortæller Dahl om en gammel historie om menneskesmugling. Mange af deltagerne har lig i lasten. Severinsen har været en rigtig skørtejæger i sin ungdom og har fået børn med flere af pigerne fra gymnasiet.
En advokat der har fået inddraget sin bestalling er også blandt de mistænkte.
Noget peger på ambassadesekretæren der forsvandt så hurtigt. Nu må Dahl og Hagstrøm en tur til
Letland, men returnerer uden afklaring, fuglen er fløjet til Danmark og der har han været flere gange under opklaringen.
Det lykkes som altid at fange forbryderen.
Det er en sjov og spændende krimi uden de store blodudgydelser, med fine person og stedbeskrivelser.
Jeg giver min bedste anbefaling.
Poul-Henrik Pedersen har skrevet flere kriminier, dette er den femte. Jeg har ikke mødt ham før, men læser gerne mere fra hans side.
Hanne Pedersen.

LUKAS HVIID PETERSSON: CORVUS CORAX. 134 Sider. Kr. 169,95
Lukas Hviid Petersson – Er nok en af de yngste forfattere i genren p.t. Og når man læser hans debut Corus Corax virker han som han var en af de garvede danske forfattere.
Lukas skriver flot og han skriver nærmest filmisk. Historien er som følger:
Der er problemer i det festliderlige og solbeskinnede paradis kendt som L.A. For hvad der først startede som en intern joke blandt nogle politimænd, blev hurtigt en uhyggelig og dødsens farlig realitet. En frygtløs og hårdhudet seriemorder hærger de lange nætter.Han jager. Og angriber uden skånsel de laveste i samfundets heraki – luderne. Politiet er som vanlig stadig på bar bund og vil gøre alt for at få skred i  sagen. Hovedpersonen er en ung betjent der måske ikke lige er den, som korpset har allermest brug for, men hverken han eller hans korps hører til de bedste blandt guds børn. Efterhånden som sagen skrider frem, åbner der sig pludselig en helt anderledes problematik, der kan ændre alt på et splitsekund og vende byen på den anden ende. For den videre efterforskning viser sig, at sporene muligvis rækker helt op til nogle af de personer, der befinder sig i samfundets øverste elite.
Der leveres både en god gang spænding, fin miljø og personbeskrivelser og et rimeligt realistisk plot.Derfor….GODT GÅET LUKAS!
Finn Hansen.

OLE MOLLERUP RYTTER: AT BLIVE FØDT VAR MIN FØRSTE FEJL. 229 Sider. kr Denne bog er ikke (som der skrives)for læsere med sarte nerver”. Der er ikke sparet på krudtet og sexscenerne er ret detaljerede. At blive født var min første fejl er nemlig en grum og modbydelig fortælling om menneskelig afstumpethed og ondskab. Her udspilles hele den menneskelige komedie i al sin nederdrægtighed. Den handler om en kreds af depraverede usympatske bedsteborgere, under ledelse af en skinhellig fabrikant, der dybt involveret i alle former for kriminalitet. Der den pædofile direktør og hans pædagoghustru der har en forretning kørende med ulækre film og børneskuespillere. Og sådan er det hele vejen igennem. Siden tidernes morgen har penge, sex og magt været motivationen for al menneskets mest mørke under Solen. Og den, der tror, mennesket har udviklet sig til noget højere og bedre, tager grundigt fejl, for under kulturens millimetertynde fernis ligger alt det uhyrlighederne bestandigt på lur. Jeg må indrømme det ikke lige var min kop te. Den virkede som spekulations-litteratur.
 Finn Hansen.

PIA REESEN BRØNNUM: MAGT OG AFMAGT. 319 Sider. Kr. 249,95 Magt Og Afmagt – er det tredje og sidste bind i trilogien med Sabrina Fanø. Serien hvis første to bind er: Når Fanden banker På og Ansigtet I Spejlet. I Magt Og Afmagt har Sabrina Fanø modvilligt accepteret et barselsvikariat på kriminalmagasinet. Hun har stadig traumer efter mordet på hendes halvbror. En uhyggelig begivenhed hvor hun også bragte sig selv i overhængende livsfare. Drabet står stadig friskt i erindringen, og selv om hun har fået opbygget en nogenlunde stabil hverdag, er hun langtfra kommet sig over traumet. Og det er ikke den eneste tragedie der rammer Sabrinas privatliv i den nye sag hun pludselig bliver involveret. For det skulle være nok, er hun bestemt heller ikke vild med at, skulle have en praktikant med på slæb – den britiske skuespiller der er i danmark for at researche til sin næste rolle. Hun ser absolut ikke frem til at have denne amatør med i marken. Sabrina satser dog på at afvikle vikariatet så fredsommeligt som muligt. På samme tid er en seriemorder med god forstand på sociale medier virkemidler og et brændende had til unge kendisser begyndt at udføre sit selvbestaltet makabre bizarre spil. Sabrina som ved at, hun er på vej ud på dybt vand, kan ikke holde nallerne væk. Det blæser den paranoide morder på. Han fortsætter ufortrødent sin mission, og han har ikke til hensigt at lade nogen spænde ben og forhindre ham i at udføre den. Trilogien skrevet af Pia Reesen Brønnum har været levering af god gedigen underholdning og spænding. Hendes plot har lige som i den aktuelle Magt Og Afmagt været realistiske det samme har hele persongalleriet. Derfor herfra KC de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

THORSTEN REINHOLT: NECROMANIAC. 275 Sider.259,95 Kr
Der er en barnemorder er løs i København. Han udser sig udelukkende piger, som han myrder og mishandler med stor brutalitet. Misgerningerne bliver forøvet på de Københavnske kirkegårde og ofrene bliver også smidt der.
Det står hurtigt klart for kriminalkommissær Martin Niemann og hans kolleger i drabsafdelingen ved Københavns Politi, som har fået den uhyggelige opgave med a fanget morderen. Denne er ikke bare for-rykt, men også mere end almindeligt ressourcestærk.
Martin Niemann, vrissen, fraskilt og for det meste tørlagt alkoholiker – en kliché af en strømer. For det ikke skal være løgn så sker der også en bortførelse af en højtstående politiker. Så med stor bevågenhed fra medierne indleder Niemann et kapløb med tiden, i hvad der viser sig at være den alvorligste forbrydelse i civil dansk kriminalhistorie.
Normalt bryder jeg mig ikke om at læse bøger hvor ofrene er børn. Men denne er ganske spændende. Løsningen på plottet er mildest talt søgt.
Det bliver til fire diamanter.


Finn Hansen.

BRIAN STAUNBERG:I DET SKJULTE Brian Staunberg 382 Sider. Kr.
Brian Staunberg skriver spændingsromaner med et kompliceret og sindrigt komplot.
I det skjulte ” er den anden i serien om CIA og familien Newman.
Den første ”Ravkammeret” handler om journalisten John Newman, han har opdaget noget der ikke tåler dagens lys og er ved at skrive om det. Desværre bliver han dræbt i en trafikulykke i Israel.
Jeg har ikke læst den , men tror det vil være en fordel og måske lette forståelsen lidt eller hindre misforståelser.
Tom Newman der er CIA agent bliver kaldt hjem til hovedkvarteret i Langley. Han har kun hørt at John er forsvundet, men liget er allerede i Wasington. Tom skal møde vicedirektør Collins som styrer alle CIAs hemmelige arkiver. Collins er bange for at Tom ved hvad var i gang med at afsløre.
Det undrer Tom at ingen havde fortalt at broderen var død og liget allerede kommet hjem.
Efter mødet opsøges Tom af en tidligere kollega Santini. Hun undrer sig også over dødsfaldet og mener noget skjules og de sammen må undersøge sagerne.
Retsmedicineren Christina Bule opsøges af Collins folk og tvinges til at skrive en falsk erklæring, hvis ikke vil hendes barn blive myrdet. Det er skader på liget der ikke kun stammer fra trafikuheldet. Santini og Tom vil opsøge retsmedicineren og Johns redaktør, men det er der andre der allerede har gjort. Retsmedicineren er allerede myrdet og redaktøren tvinges til at skrive falske historier og må også lade livet.
Collins og hans hustru har deres eget hemmelige arkiv som er godt skjult og gemmer mange hemmeligheder, b.l.a. om mordet på Kennedy brødrene.
Med hjælp fra mange andre CIA agenter finder de det hemmelige arkiv langt ude på et landsted,
Collins og hustru myrdes. Inden det opdages i CIA kommer agenterne både til Cypern og Israel
og der afsløres mange hemmeligheder. Hemmeligheder har alle og ingen føler sig sikre på hinandens viden. Santinis far har haft en højtstående stilling , han er pensioneret, vidste for meget og bliver også myrdet.
Sideløbende foregår der ting i Syrien, en forsvarsminister er myrdet i et terrorangreb foretaget af gamle nazifolk. En ny skal indsættes, en som vil være med til at udslette Israel. En jødisk familie bliver anklaget for mordet på forsvarsministeren, man har anbragt bomber og våben i deres hus.
Israel skal udslettes inden USA får viden om det.
Det er en voldsom historie med en masse involverede personer. Det er også vildt spændende om hovedpersonerne klarer sig igennem med livet i behold. Det gør de næsten, men ikke uden personlige sår.
Jeg anbefaler bogen, men tror man skal læse Ravkammeret først. Læs dem i juleferien.
Hanne Pedersen

BENTE SONN: GENNEM TUNELLEN – 529 sider. Kr. 299,-.
Sygeplejersken Hanne er krimiens hovedperson, hun er en af mange i distriktspsykiatrien, der dagligt arbejder, med mange gode intentioner, for sine psykisk syge patienter.
Vi ser hendes virkemidler i samspillet med mere eller mindre skæve personer/patienter.
Hun er netop startet på et kursus i gestaltterapi og drømmetydning. Det drejer sig om at hente fortrængninger og sætte sig fri.
Det viser sig – meget mod hendes forventninger – at det bliver et spændende kursusforløb.
Hun er ellers temmelig loren ved alle de kurser, der hele tiden bliver tilbudt, uden at man har mulighed for at evaluere efterfølgende.
Da hun selv forsøger sig med at åbne sindet, viser det sig at hun selv har nogle voldsomme fortrængninger fra sin barndom.
Hendes mand Thor er hendes trofaste ven og hjælper, han ser hendes egne sammenbrud og frygter for hendes sindstilstand.
Da den lokale bypark skal renoveres, fældes en række gamle hule piletræer, og i et af disse findes skeletdele af et barn – formentlig en der forsvandt fra Hannes barndomsby for 35 år siden,
En efterforskning startes op og politiet arbejder med sagen, og skal udspørge alle, der aldersmæssigt er inden for det fundne barns alder.
Alle der stadig bor i området og alle der er fraflyttet indkaldes til samtaler.
Samtidig sker der andre dunkle ting i omegnen.
Søren og Anne efterforsker i fællesskab, og de trænger dybere og dybere ind bag idyllen i det lille samfund.
Det viser sig, at også Søren har fortrængte barndomsminder.
Der er en af trådene i historien, der omhandler en kone, der går hjemme og passer hus, og en arbejdende mand, der har hemmeligheder for hende, han har et voldsomt temperament, der kører langt ud over alle grænser.
Ægteparrets skæbne er helt utroligt fortalt.
Historien er fantastisk kædet sammen med kurset i gestaltterapi, og de mange menneskers skæbner snor sig sammen i indviklede spiraler, der har de mest uventede udfald.
Der var tidligere megen svigt over for børnene i den lille landsby, her ser man Bente Sonns enorme viden om de enkelte menneskers skæbne manifestere sig.
Bente Sonn er født i 1948 i Holeby. Hun var først plejer for sindslidende og siden sygeplejerske for psykisk syge og demensramte – og det mærker man på hendes tilgang til stoffet.
Jeg er vild med bogen og kan varmt anbefale den. Læst i næsten en lang åndeløs ferie.
Anne-Lise Hansen

Brian Staunberg:Ravkammeret. 365 Sider. Kr. 269,-
 Ravkammeret er en debutroman. Brian Stauberg har altid læst de store spændingsforfattere, og da et plot til en god historie blev ved med at rumstere i hans hoved, omsatte han det til en bog.
Hovedpersonen er den Pulitzer-vindende journalist John Newman, USA, han modtager et overraskende brev fra en professor, brevets indhold leder ham på sporet af den sagnomspundne skat – Ravkammeret. Professoren bliver myrdet, inden han selv får helt styr på brevets indhold.
I den sidste hektiske tid ved slutningen af 2. verdenskrig, blev mange stjålne kunstværker forsøgt skjult. En af disse er det nævnte ravkammer.
Skibet Wilhelm Gustloff lastes med et stort antal mystiske kasser, ingen af besætningsmedlemmerne ved tilsyneladende, hvad indholdet i kasserne er.
Skibet bliver sænket af en u-båd, men forinden er alle kasserne overført til tyske u-både. Herfra kender ingen til, hvor kasserne er blevet af.
Vi følger John Newmans vanskelige færd, hans intuition fortæller ham, at han er på sporet af en fantastisk historie. Og er man en god journalist, går man langt for den gode historie.
John Newmans research fører ham til Tyskland, Cypern og Israel, overalt lurer uforudsete komplikationer, camoufleret som hjælpsomhed og uigennemskuelige rævekagebagerier. Både nazister og jøder er lige i hælene på ham og hans hjælpere, hver med deres egen agenda. Der spares ikke på opfindsomheden for at beskytte hemmeligheden om ravkammeret.
Persongalleriet udvides med nogle kvindelige hjælpere, der på spektakulær vis spiller dobbeltspil. Dette er dog ingen hjælp for hverken dem selv eller John Newman.
En teori om, at Hitler måske alligevel ikke begik selvmord, men stadig opholder sig på Cypern, er jeg aldrig stødt på før.
En spændende debutroman, med en overraskende slutning.
Min anbefaling.
Anne-Lise Hansen.
PS. Det er meget morsomt, for næsten samtidigt dumpede to bøger ind af brevkassen og begge handlede om Ravkammeret.
Debutanten Staunberg handler om den Pulitzer-vindende journalist John Newman. Han har modtaget et brev fra en professor, som leder ham på sporet af den legendariske skat Ravkammeret. Den har som bekendt været forsvundet siden Anden Verdenskrig. Professoren findes imidlertid myrdet, og John Newman får hurtigt på fornemmelsen, at dette ikke kun er historien om en forsvundet naziskat. Der må ligge mere bag. Og noget tyder på det. Johs søgen efter sandheden bringer ham til både Tyskland, Cypern og Israel. Og her involveres flere forskellige personer blandt andet til en tidligere tysk ubådskaptajn, en lokal landsbytosse og for det ikke skal være løgn en journalists moster. Inden John Newman får set sig om er han r jagtet af både nazister og jøder, som ikke skyr nogen midler for at beskytte deres hemmeligheder. Men hvad er det egentligt for et mysterium, Newman er blevet involveret i, og kan han nogensinde slippe ud af det igen? Ja, se det må læseren selv finde ud af.
Brian Staunberg ligger ikke skjul på at han har læst alle de store spændingsforfattere og han har da også leveret en spændende og interessant en af slagsen som vi ikke tøver med at give de flotteste anmelderroser.
Finn Hansen.

STEEN. B. J. HYPNOSEEFFEKTEN. 286 sider
Et spædbarn findes efterladt i en kasse i en skov. Det er Fabian Spinose, han er barnebarn til en stor tryllekunstner. Kvinden der har fundet ham tilkalder politiet, de sociale myndigheder kommer også.
Nu kommer Fabian i familiepleje, men udsættes for misrøgt. Han opholder sig derfor i lang tid på et børnehjem inden han bortadopteres.
Fabian kommer i skole hvor han laver korttrick og ikke er særlig afholdt.
Et cirkus kommer til byen og Fabian møder en hypnotisør, han bliver indført i hypnosens kunst, men er ikke klar over at det er hans morfar der er kunstneren.
Fabian kommer i bagerlære men vil hellere være hypnotisør. Han kan hypnotisere svendene til det grove lærlinge arbejde.
Han undrer sig over sit sorte hår og moderen må nu fortælle at han er adopteret. DE opsøger i fællesskab den kvinde der fandt ham i skoven. DE får brevet der afslører hvem han er.
Der går nu en årrække.
Hos team Milton har de haft travlt med at få installeret Søs og Ellens mor i en lejlighed , med møbler fra en genbrugsbutik. Moderen Oline opholder sig hos Søs og hendes mand indtil lejligheden er klar. Det er en prøvelse, selv hunden bryder sig ikke om kvindemennesket. Oline fortsætter den kriminelle løbebane.
Nu findes en løber skudt på en løbesti. Det er Benno, han har arbejdet i banken hvor han stod for
at låne penge ud til håndværkere. Fornylig har en håndværker taget sit eget liv fordi han ikke kunne låne de penge Benno først havde lovet ham. Bankdirektøren havde blandet sig, Mogensen gik fallit og en anden håndværker blev tilgodeset.
Nu opsøger Team Milton Bennos familie, bankens personale, direktøren og Mogensens efterladte
familie. Der tegner sig et korrupt billede af bankverdenen.
Ibsens kæreste Søs har nu kastet sig over hypnose. Hun tror det kan hjælpe på hendes psykiske problemer. Ibsen advarer hende. Sammen med Oline drager kvinderne til hypnotisør, det er Fabian Spinose de opsøger. Han har været i fængsel, nogle kvinder har anmeldt ham for seksuelle overgreb. Det går da også helt galt da Oline skal hypnotiseres og team Milton kommer også i kontakt med Fabian.
Det viser sig at Fabian er barn af den afdøde Mogensen og har haft forbindelse med sin halvbroder der ville have testet sine muligheder for at hypnotisere.
Hvad han skulle bruge disse evner til findes i slutningen.
Igen en spændende historie.


Hanne Pedersen.

STEEN. B.J. NATTEFARLIG HAVE. STEEN. B.J. NATTEFARLIG HAVE. 260 sider
Linea og Fie er til filmforevisning i Botanisk Have i Århus. Her møder de hurtigt Hugo og Claes og de hygger sig rigtig sammen. Fie og Hugo går hjem sammen.
Næste morgen står retsmedicinsk afdeling med liget af en 25 årig kvinde, voldtaget og kvalt.
Linea kan ikke komme i kontakt med Fie og Fies forældre er kaldt til retsmedicinsk for at identificere Fie. Linea kontaktes af morderen der siger at det er hendes tur næste gang. Hun tør ikke gå til politiet. I en bus møder hun dog Kanja og hendes mor, de er på vej til politiet fordi Kanja er blevet forulempet i Botanisk Have om natten. Kanja skal konfronteres med mulige voldsmænd, men kan ikke genkende nogen.
DE unge mænd som pigerne har været sammen med afhøres, men har alibiet i orden.
Li Mei søger i sine Apps efter lignende sager. Året forinden er to piger myrdet i Ålborg. Forældrene afhøres igen, de har været utilfredse med den tidligere efterforskning .De har dog en ide om noget cirkuspersonale.
Kanja og Linea holder sammen. Et postbud med en pakke bryder ind hos pigerne og overfalder dem. Det udvikler sig dramatisk Kanja bliver kvalt og Linea skaffer sig adgang til en nabo. Naboen mister også livet og Lines bindes til en sengestolpe mens efterforskningen skrider frem.
Undervejs er der problemer med en psykisk syg på et bosted, han har slået en plejer og er flygtet. Nu får der psykiatriske system en opsang. Psykisk syge behøver ikke være farlige, de skal bare behandles ordentlig.
I al tumulten dukker der nye spor frem. Linea bliver reddet og voldsmanden pågrebet.
Undervejs følger man også Søs og Ellas mor der er vendt hjem fra Spanien uden penge.
Hun er ude på et sidespor med kriminalitet og overskridende adfærd.
Læs historien, det er altid aktuelle problematikker Steen B.J. Kaster sig ud i.
Hanne Pedersen
Det er meget morsomt, for næsten samtidigt dumpede to bøger ind af brevkassen og begge handlede om Ravkammeret.
Debutanten Staunberg handler om den Pulitzer-vindende journalist John Newman. Han har modtaget et brev fra en professor, som leder ham på sporet af den legendariske skat Ravkammeret. Den har som bekendt været forsvundet siden Anden Verdenskrig. Professoren findes imidlertid myrdet, og John Newman får hurtigt på fornemmelsen, at dette ikke kun er historien om en forsvundet naziskat. Der må ligge mere bag. Og noget tyder på det. Johs søgen efter sandheden bringer ham til både Tyskland, Cypern og Israel. Og her involveres flere forskellige personer blandt andet til en tidligere tysk ubådskaptajn, en lokal landsbytosse og for det ikke skal være løgn en journalists moster. Inden John Newman får set sig om er han r jagtet af både nazister og jøder, som ikke skyr nogen midler for at beskytte deres hemmeligheder. Men hvad er det egentligt for et mysterium, Newman er blevet involveret i, og kan han nogensinde slippe ud af det igen? Ja, se det må læseren selv finde ud af.
Brian Staunberg ligger ikke skjul på at han har læst alle de store spændingsforfattere og han har da også leveret en spændende og interessant en af slagsen som vi ikke tøver med at give de flotteste anmelderroser.


Finn Hansen.

STEEN, B. J. LOYALITETSEFFEKTEN. 257 sider
Psykologi studerende Sunnøve føler sig forfulgt. Hun er hundelufter for at tjene til studierne, men er nu bange for at gå alene. En sort Citroen følger efter hende. Hun får veninden Petra til at hjælpe sig med hundene.
Sunnøve har ikke besøgt sine forældre længe,de skændes sidst hun var der og det gider hun ikke høre på. Nu tager hun dog hjem til dem i deres store dyre villa. Et skrækkeligt syn møder hende, begge forældre ligger skudt på gulvet. Team Milton tilkaldes. En efterforskning går i gang.
Nu er der en kvinde der viser sig udenfor huset og vil i kontakt med Sunnøve. Det er Vanessa, hun har været faderens elskerinde i mange år og har et barn med ham. Faderen Ebbe har været ejendomsmægler, haft travlt og aldrig været hjemme om aftenen, hvor han har været sammen med Vanessa og barnet Jasmin. Vanessa invaderer nu nærmest Sunnøve.
Team Milton afhører naboer , familie, og begge forældres arbejdskollegaer . Det er ikke småting der dukker op. Der ligger en familietragedie bag som Sunnøve ikke kender til. Man har ikke brudt loyaliteten i denne familie. Det bliver en spændende efterforskning.
Sunnøve opdager at det slet ikke er hendes forældre dem hun er opvokset hos, men at der er penge med i spillet og hun er hemmeligt solgt adoptivbarn.
Hos Team Milton er der igen krise . Ibsen kæmper med sin egen sag. Søs, hans skrøbelige kæreste og Ellas halvsøster, er kommet i kløerne på en religiøs sekt.. Hun er simpelthen forsvundet. Der bliver hævet store summer på Ibsens konto. Han leder efter en dreng på en sort cykel der måske ved noget.
Igen en spændende ag aktuel Steen B.J. Sag , især i disse tider hvor mange børn ikke kender deres fædre.


Hanne Pedersen.

STEEN B.J. EN HEKSEJAGT. 258 sider
I denne krimi fører Steen B.J. Os ind i Folkekirken og den teologiske verden.
Det handler om Stelle der lige har bestået sin eksamen i teologi . Hun har fået 10, allerede her diskuterer hun med censor ( der er en mand) hvorfor hun ikke har fået 12.
Stella fortsætter nu på pastoral seminariet med henblik på at blive præst i folkekirken. Stellas største problem er kommunikation og pædagogik. Hun kommer i praktik hos hos Lone, en kvindelig præst. Her skal hun deltage i konfirmationsforberedelse, sjælesørgende arbejde og selv gå på prædikestolen.
Lone er kvindesagsforkæmper og ser gerne flere kvindelige præster. Derfor er hun meget på Stellas side trods de mange uheldige tiltag Stella kaster sig ud i. Stella får en stilling i Lones område, det giver mange problemer menighedsråd og mandlige præster. Når Lone skal prædike er kirken tom og når det er en mandlig præst Bruno, er kirken fuld. Bruno lever i registeret partnerforhold med Oluf. De to er meget velansete i menigheden. Problemerne med Stella vokser og alle ønsker hende afsat. Lone gør ingenting men har ambitioner om at blive biskop. Stelle sygemeldes.
En dag finder postbudet Lone død, hun er hængt hjemme i præstegården. Er det selvmord?
Lone er gift og har en datter. Denne datter har brudt forbindelsen med sin mor. Faderen besøger hende under dække af at tage til skakturnering. Datteren har som Stella psykiske problemer og bor i bofællesskab.
Nu må Team Milton træde til, men de har alle problemer at slås med. Ella får konstateret en knude i brystet og skal opereres. Ibsen har stadig nok at gøre med Søs der er Ellas halvsøster og psykisk ustabil. Søs har nu kastet sig ud i religionsstudier og fået indrettet en lille læsekrog hjemme hos Ibsen. En dag da hun passer Ibsens børn er hun uheldig at skolde den ene med en kop kaffe. Det giver dårlige vibrationer med ekskonen og Søs får tvangstanker om at slå børnene ihjel. Hun er dog heldig et møde præst Brunos samlever Oluf der også går op i religion og han er en god støtte.
Li-Mie deltager også i efterforskningen, men som sædvanlig går hun sine egne veje og kommer i store problemer..
Der er mange mistænkte i sagen der ikke er selvmord. Er den skyldige Stella, Stellas mand , Lones mand eller datter, en anden præst , menighedsrådsformanden eller postbudet.
Alt dette opklarer Team Milton midt i deres egne problemer.
Igen en spændende historie fra Steen B.J. Og hverdagslivet.
God læselyst.
Hanne Pedersen.

STEEN. B. J.DRØMMEEFFEKTEN. 260 sider
Vi starter med Ibsen fra Team Milton. Han har i en periode været alene og er godt i gang med dating af nye damer. Men Søs (Ellas halvsøster) forfølger ham igen ,med en masse henvendelser på sms. Hun er flyttet tilbage til København.
Li-Mei er sat i gang med at digitalisere uopklarede mord i Danmark, til brug ude i politikredsene via en app.
Ella er endnu ikke blevet syg og Milton styrer teamet.
En af drømmerne i krimien er Carl. Han er ud af en stor søskende flok og bliver hentet til ferieophold hos sin højtelskede farfar. Desværre falder farfaderen om i en vejgrøft, med hjertestop.
Det var før der lige var hjertestartere allevegne, så det ender dårligt, farfar dør. Carls gode støtte er væk.
Fremover klarer Carl sig dårligt, bedst har han det når han sidder og drømmer med sin gamle cockerspaniel på skødet. Fremover klarer han sig dårligt i skolen, så drømmen om at blive forsker bliver ikke opfyldt. Han kommer dog i lære i et vinduesfirma, men det går heller ikke, han kører rundt i direktørens bil i frokostpausen sammen med bagerjomfruen. Carl bliver fyret.
Nu får han job som postbud (det ved man jo kan føre vidt), men det er krævende, der skal sorteres post om morgenen og posten skal ud til tiden. Det klarer Carl ikke, reklamerne havner i en container og Carl er igen uden arbejde.
Det er op i tiden at tage i sheltere i omegnen og de bruges til mange slags oplevelser. Ibsen tager på tur med sin søn og Ella og Li- Mei må også af sted. Søs er nu kommet tilbage til Ibsen , så hun deltager også.
Der er fundet en død mand i en shelter, Team Milton har lidt svært ved at finde ud af hvem han er.
En kvinde henvender sig, hun husker ham fra de få dage på postkontoret. Det er Carl der har været på dating i skoven.
Et andet sted sidder Liza hos sin døende mor, har lige fået fortalt at den hun troede var hendes far kun er stedfar. Liza er resultatet af køreturene i direktørens bil. Hun begynder nu at lede efter Carl, men det er desværre lidt for sent.
Liza har en kæreste Martin, men dater forskellige mænd udenom under dække af at besøge en veninde. Liza er en drømmer og leder efter noget større. Martin fatter ikke mistanke, tror vi.
Under opklaringen går Ella , li-Mei og Søs op i et udkigstårn, her falder de nærmest over endnu en død mand. Nu må opklaringsarbejdet udvides, for er der sammenhæng mellem de to mord.
Der er mange familiemedlemmer der skal afhøres og det er ikke de lykkeligste mennesker man møder.
Steen B.J. er god til at finde de udsatte typer frem og tegne et rigtig godt billede af livet derude.
Hanne Pedersen

STEEN. B. J.ENGLEHJEMMET 262 sider. Kr
Grete Lise sidder og tænker tilbage på sin barndom og sine søskende. Hun er næsten 100 år og får besøg af sine børn, Irene og Bjørn, der vil overtale hende til at flytte på plejehjem.
Grete Lise er en bestemt dame, men trist over at hendes jævnaldrende er døde. Der er ikke mange glæder tilbage. En god krimi er dog noget hun holder af. Trods modstand flytter hun ind på plejehjemmet Livslyst og hvirvles snart ind i en virkelig krimi.
Kriminalbetjent Ibsen har fået Søs hjem fra psykiatrisk afdeling, hun bliver nu healet af Drude og vil gerne selv uddanne sig til healer. Søs får hele tiden nye småskøre ideer. Hun er halvsøster til Ella der også er kriminalbetjent i Team Milton.
Drudes mor bor på plejehjemmet hvor Grete Lise er flyttet ind. Drudes mor er dukkekunstner og hendes mand var også kunstner. Begge var misbrugere så Drude er opvokset hos en søster.
Elisabeth som moderen hedder findes myrdet på sit værelse, hun er blevet forgivet med digitalis i en kop te.
Digitalis er en smuk staude der blev brugt til fremstilling af hjertemedicin.
Nu kommer Team Milton på banen. På Elisabeths værelse er der fundet en sort engel og Li- Mei
Omdøber hjemmet til Englehjemmet.
Da ingen bliver nemmere med alderen går det ikke særligt godt blandt de ældre. Og da der er tale om et mord er stemningen kaotisk. Også hos personalet er der kritisk stemning. Alle skal afhøres og alle er jo under mistanke. Politiet kommer med sporhunde.
De ældre skal beskyttes og her kommer de frivillige ind. Plejehjemmet har to frivillige medarbejdere, Gabrielle og Magdalene, de skal nu passe på de mest udsatte beboere. Ejendommeligt med disse frivillige der uden uddannelse kan gå ind et plejehjems arbejdet. I dag hvor alle skal uddannes!
Carl Ejner er en knotten gammel herre med fine fornemmelser, hans fabrik er krakket, ham har den ene af damerne et godt tag på.
Uheldigvis findes Carl Ejner også myrdet med digitalis,denne gang sprøjtet i hans whisky flaske. Også hos ham findes der en sort engel.
Li-Mei går nu ind på sin app og finder uopklarede mord hvor engle indgår. Her finder hun mordet på Hubert og uden tilladelse fra Milton går hun i gang med sin egen efterforskning. Som tidligere bliver hun igen kidnappet . Det samme gør plejehjems lederen Janne, efter trusler fra en englevogter. Begge ligger nu i et mørkt rum.
Trods politihunde, betjente ,
kriseterapeuter og frivillige ser det ikke lovende ud.
Så er det godt Grete Lise ikke er helt affældig, nu træder hun i karakter, gør en modig indsats og får gang i opklaringen.
Det er en aktuel, sjov og spændende sag Steen B. J. har kastet os ud i.
Hanne Pedersen


Jeg giver det fulde antal diamanter.

STEEN. B.J. ARVERÆKKEFØLGEN.260 Sider Kr.
Som altid hos Steen B.J. Starter krimien med de involveredes problemfyldte barndom.
Her møder vi Bror som barn. Han er kommet i dårligt selskab med Arno, de bliver blodbrødre, de stjæler, mobber og gør måske værre ting med deres boldtræer.
Bror kommer fra en låsefabrik hvor arvefølgen er planlagt. Sønnen skal arve fabrikken, søsteren Rakel har ingen rettigheder, hun er blot en kvinde.
Faderen dør tidligt, moderen der er en stærk kvinde overtager styringen af firmaet.
Senere møder vi igen Bror der nu har en søn, men han har endnu ikke overtaget styringen. Bror lider af et generende mavesår og moderen vil ikke give slip.
Den næste i arvefølgen er William, Brors søn. Desværre findes han en morgen myrdet på sit kollegieværelse. Slået i hovedet med et boldtræ.
Team Milton kommer på arbejde. Søs er tilbage efter sin sygdom. Ibsen er på nedsat styrke, nu er Søs nemlig forsvundet efter et større konflikt med Ibsens ekskone.
Lie Mai arbejder stadig med uopklarede mord, de skal på en App så politiet hurtigt kan finde lignende sager hvis der er brug for det. Milton må selv deltage i opklaringen.
Nu skal der ses på Williams eventuelle fjender. Samboen har alibiet i orden. Williams kæreste Cicilie har en ekskæreste der måske er vred fordi William har hugget hende. Men dert er Cicilie der har slået op på grund af truende adfærd. Tom hedder denne eks kæreste. Han mistænkes, men findes overfaldet, slået i hovedet med et boldtræ. Han var på vej til Cecilie med et undskyldende brev. Så må han slettes af listen.
Lie Mai går på sin App med uopklarede mord hvor boldtræ indgår. Det er jo smart. Der findes tidlige overfald i området og rygterne går om Brors færden i sine unge dage. Bror og hans familie er ikke samarbejdsvillige. Søsteren Rakel arbejder i en anden virksomhed.
Lie Mai har fundet en lighter på Toms overfaldssted og det sætter lidt gang i sagerne. Den bringer spor tilbage til Brors gamle venner. Brors mavesår bryder op og han må indlægges. Familien kommer igen i søgelyset, især Rakel er ikke helt uskyldig.
Tom dør af sine kvæstelser.
Team Milton klarer igen sagerne. En hurtig og let læst sag. Der er 3 diamanter.


Hanne Pedersen.

B. J. STEEN: LURENDE LØVELOGIK. 258 sider Kr.
I denne Steen B.J. Krimi følger vi pigerne Beate og Louise. De har gået i skole sammen, været tætte veninder, haft store problemer allerede fra skoletiden og har derfor ikke set hinanden i mange år.
Beate har slæbt sig igennem en sygeplejeuddannelse efter hun droppede ud af skolen.
Nu er de begge blevet sygeplejersker og mødes igen på samme afdeling hvor Beate er afdelingssygeplejerske og hvor Louise ansættes som sygeplejeassistent.
Som børn kæmpede de om drengenes opmærksomhed, nu har Beate været en del igennem med flere mænd og fået to børn med forskellige fædre. Det har ikke været problemløst, nu bor hun i et nyt rækkehus med børnene Viggo Villads og pigen Melitta.
Louise starter på afdelingen og igen går kampen ind om mændene.
Louise falder for en portør, men det varer ikke længe inden Beate har overtaget.
Louise finder en ny, bliver hurtigt gravid, aborterer og nu er det igen Beate der samler denne kæreste op og indleder et forhold.
Pludselig forsvinde Viggo Villads på vej hjem fra skole og ingen aner hvor han er. Alle i omgangskredsen har alibiet i orden, Beate har mange bekendtskaber.
Team Milton er på opgaven, Ella skal opereres for brystkræft, hun kæmper dog efter bedste evne.
Ibsen har som sædvanlig problemer med ekskonen og kæresten Søs har kastet sig ud i nyere religiøse sekter, samtidig med hun har fået ny medicin mod sin psykiske ustabilitet. Lie Mai er altid klar til nye opgaver, men kører helst sit eget løb og løber jo igen ind i store problemer.
Viggo Villads bliver fundet kvalt liggende i en sort sæk i vandet. Nu er der stor sorg og det bliver endnu værre da Melitta også forsvinder.
Ella er tilbage efter sin operation og alle leder efter mordere og bortførere.
Beate mener bestemt det er en børnelokker der er set i området. Hun har haft rigtig mange mænd som hun har udnyttet og alle er ikke lige tilfredse med hendes behandling.
Som altid lykkes det dog trods svære opgaver at finde den skyldige, uden at flere lider større overlast.
God sommerferielæsning. Der er 3 diamanter.


Hanne Pedersen.

STEEN. B. J.SYMBIOSEEFFEKTEN  Steen B.J. 253Sider Kr.
I Symbioseeffekten følger vi Mia og Linus. De har gået i skole sammen. Linus var en lidt uheldig dreng med store tænder og meget stærke briller, blev derfor drillet. Mia udnyttede ham, han havde nemlig en ridehest som hun kunne benytte hver dag efter skoletid. Hesten dør, Mia kommer på efterskole. Deres veje skilles indtil videre.
En ung mand Jeppe findes myrdet i sin lejlighed. Han arbejder i et vindmøllefirma og rejser meget rundt . Han møder mange kvinder, har korte forhold,men formår at bryde ind i kvindernes computere og tømme deres bankkonti.
Team Milton sættes på sagen, finder ud af at hans seneste kæreste hedder Mia. De har mødt hinanden på nettet og forholdet er ret nyt. Jeppe er ude efter penge og Mia og hendes bror Robert er ved at dele boet efter deres forældre. Mia har mest travlt med dating og det giver mange skænderier med Robert. Jeppe er på sidelinien. Linus er også med , han arbejder i en genbrugs forretning hvor Mia kommer. Linus er besat af Mia, er flyttet ind i en lejlighed overfor. Han opsøger Mia og får installeret overvågningsudstyr i hendes lejlighed så han nu kan følge med i alt.
Efterforsker Ella besøger Jeppes forældre, de er klar over hans kriminelle løbebane og især moderen er stærkt psykisk påvirket af sagen. De har afbrudt forbindelsen indtil der er orden i sagerne.
Nu bliver Mia overfaldet i sin lejlighed , men af hvem? Er det Linus eller er det en tidligere kæreste, der er flere muligheder. Og hvem har egentlig myrdet Jeppe.
Der er rigtig mange symbioser i denne krimi, og mange bolde i luften.
Let og spændende læsning.
Hanne Pedersen

STEEN B. J.SØLVRÆVENE Steen B.J. 264 sider Kr.
Der er gang i Steen B.J.
Denne gang er det plejefamilier og det offentlige system der står for tur.
Samtidig følger ve Team Miltons familiære problemer, dem er der nok af. Ibsen bor jo sammen med Ellas Halvsøster Søs. Søs er i en høj alder blevet gravid, hun er psykisk ustabil og i medicinsk behandling. Ikke den bedste forudsætning for at gennemføre en graviditet. Det hele skrider og både Ella og Ibsen er under pres.
Nu meldes en lidt mystisk kvinde savnet, hun er husholderske for to brødre der bor rigtig langt ude på landet. Hvem skal nu lave mad til de stakkels mænd. Smyrna som hun hedder kommer fra et socialt belastet miljø og har været anbragt i en plejefamilie. Efterforskningen går i gang, men nu forsvinder flere kvinder. Det viser sig at de alle har været anbragt i plejefamilier. De sociale myndigheder er ikke særlig hjælpsomme, men Li-Mei der jo er meget opfindsom finder da de rigtige papirer og går i gang med egen eftersøgning. Man kommer vidt omkring i de særlige miljøer ude på landet. Alle kvinderne havner på en minkfarm hvor de spærres inde i bure til sølvræve.
Den store jagt går ind og ender i et skuddrama.
Læs Symbioseeffekten først og slut med  Kød på gaflen. Så synes jeg det hænger bedst sammen.
Hanne Pedersen.

STEEN. B. J.KØD PÅ GAFLEN. B.J. 275 sider Kr.

Her kommer vi tæt på kødskandaler og Folketing. En rystende historie!
Efterforskningsteamet består som vanligt af Ella, den altid korrekte kvinde der har styr på det meste. Ibsen der er fraskilt og lever sammen med Ellas skrøbelige halvsøster, en belastning for både Ella og Ibsen. Li-Mei der mest arbejder i arkivet, men også hjælper teamet. Hun er kineser. Ovenover svæver Milton.
En professor i bæredygtigt miljø findes skudt i sin entre. En aktivist der også går ind for bæredygtigt miljø bliver skudt . Hun bor ude i skoven sammen med fritgående høns og en dejlig hund. Et par mindre børn er døde, årsagen bliver kaldt salmonellainfektion.
Li-Mies mand Ming er ansat på et laboratorium hvor man undersøger smittekilder. Team Milton tages af sagen og sendes på afspadsering. Ming bliver også taget fra sit arbejde.
Ella har en studiekammerat der lige er blevet landbrugsminister, hende tager Ella kontakt til. Nu er det fritid og afspadsering så kan ingen jo blande sig i hvem der kontakter hvem.
Li-Mie og Ella går i gang med at undersøge sagerne og det bliver ikke ufarligt. Ella trues af en rockertype,  hun har taget den efterladte hund med hjem. Både den og hendes egen hund bliver skudt og hovederne sat op på stakittet. Hun skal bare ikke blande sig.  Alligevel tager de til København og opsøger landbrugsministeren der er i en svær situation. Den nye minister har ingen beføjelser,usympatiske hjælpere styrer hende og statsministeren er også korrupt.  Børnene er ikke døde af salmonella men af farlige E coli bakterier. Det må ikke komme frem da det skyldes uhygiejniske forhold på de danske slagterier. Pigerne bliver både skygget og aflyttet af de fæle mænd fra regeringen.
Det er grove løjer og regeringen må gå af.
En spændende sag, håber ikke det står så dårligt til i virkeligheden, men hvem ved?
Hanne Pedersen.

STEEN. B.J. NORDBYSKOLEN Steen B. J. 258 sider.
En kvinde findes myrdet, hun er knivdræbt. Det er Bolette der er klasselærer på Nordbyskolen. Hun bliver fundet af Emina der er flygtning fra Bosnien og lige har fået rengøringsjob på Nordbyskolen. Hendes søn Faris får også job der, han skal være pedel medhjælper. Poul Pedel skal aflastes, hans kone ligger på Hospice og har ikke langt igen. Poul Pedel er en kvindeglad mand der flirter med de kvindelige lærere.
På Nordlyskolen er der store problemer lærerne indbyrdes, der er klikedannelser, de gamle lærere mobber de yngre. Blandt eleverne er der også problemer, de stærke drenge mobber de svage. Der er overtal af tosprogede elever og de etnisk danske bliver flyttet til andre skoler. Lærerstaben magter ikke problemerne. Mange elever går med knive, så der er flere mistænkte til drabet på læreren.
Poul Pedel konfiskerer knivene og har dem liggende i en skrivebordsskuffe. Det opdager Faris som også for nylig har anskaffet sig en kniv. Den ligger hjemme på værelset, Emina ved det ikke. Faderen er rejst på længere ophold i Bosnien.
En af de stærke drenge Abdirasach forsvinder, han er mistænkt. Han gemmer sig i et kolonihavehus.
Faris forsvinder også, det gør Poul Pedel også.
Hos politiet er der travlt med afhøringer. Li Mei er i krist, hun har overværet et par voldsomme dødsfalt under tjeneste. Ibsen venter familieforøgelse og er optaget af hvornår konen føder. Ella må klare meget og Milton trækker i trådene. Endnu et dødsoffer findes inden trådene redes ud. Og den rigtige morder fanges.
Et klart billede af en svært belastet skole.
En let og hurtig læst krimi.
Da jeg holder mest af korte bøger får den min bedste anbefaling
Hanne Pedersen.

STEEN B. J: ARVEN EFTER JANE 254 Sider. Kr.
Holger og Vita har i en noget voksen alder fået deres datter Jane. Ikke uden bekymringer for var de for gamle til at blive forældre.
Da Jane er 17 år melder problemerne sig, forældrene kan ikke længere styre hende. Jane vil ikke fortsætte i gymnasiet, men til Amerika et år. Hun tager til Boston hvor hun bliver ung pige i huset hos en familie. Det går tilsyneladende godt, men en dag er hun alene hjemme med manden John. Han voldtager hende. Jane flygter nu uden penge eller bagage, kommer med en lastbil til New York og slipper helskindet fra det. I storbyen vandrer hun rundt i et jødisk kvarter blandt mystiske personer. En hjemløs, med en fugl i bur under frakken, fanger hendes opmærksomhed. En gammel svag jødisk kvinde Sarah tager sig af hende. Sarah er mor til den hjemløse. Jane skal gøre rent , hvad der er meget tiltrængt, og gå i byen og hente medicin. Sarah er meget syg.
Jane går også på biblioteket hvor hun udveksler trussels mail med John. Her møder hun Nich, de forelsker sig i hinanden og forholdet udvikler sig hurtigt. For at bekræfte deres kærlighed sætter de en hængelås op på gitteret på Broklin Bridge. Her bliver Nich skudt. Tilbage står en gravid Jane der ikke ved om Nich eller John der voldtog hende er far til barnet.
Tiden går , på 3års dagen for ophængning af låsen besøger Jane stedet igen, nu bliver hun også skudt. Tilbage er en lille pige Anastasia som Sarah også har taget sig af. Men Sahra er også død og det er hendes hjemløse søn også. Jane har dog arvet en hel del for det var en meget rig jødisk kvinde der havde hjulpet. Anastasia er nærmest overladt til sig selv.
Hjemme i Danmark undrer Janes forældre sig over hvad der er sket, de havde ikke længere kontakt.
De beder nu politiet om hjælp til at finde ud af hvad der er sket. Politiets team Milton sættes på sagen. Ella og Ibsen sendes til New York og Li Mai efterforsker hos forældrene. Ikke ufarligt når man er lidt naiv. Det bliver en dramatisk efterforskning og Li Mai bliver hårdt kvæstet. Det Hele spidser til i New York hvor også Ibsen bliver skadet. Ella klarer skærene, men Milton må også en tur til Amerika
En let og spændende krimi som jeg varmt kan anbefale.
Hanne Pedersen

STEEN B.J: BARNDOMMENS SKYGGER. 254 Sider Kr.
Team Milton er igen på banen. Li Mai med krykker og ryg problemer. Ibsen har kastet sig ud i et nyt forhold med Ellas problematiske halvsøster. Ella er altid klar.
En seriemorder er på spil. Meiner er er en uheldig person der har fået sit liv spoleret af en meget dominerende mor. Det har præget både hans barndom o nu hans besværlige voksenliv. Han går nu til psykolog. Da han møder op til sin mors fødselsdag ligger hun myrdet på gulvet. Hun har været skolesekretær på skolen hvor Meiner har gået. På kort tid myrdes nu fire mænd fra Meinerts gamle klasse. Meiner er under mistanke, han har nemlig mobbet det meste af klassen pga den dominerende mor. Han er nu leder i et lille supermarked med få ansatte. Ikke problemfrit, han må arbejde altid.
Psykologen har rådet ham til at få nogle fritids interesser. Han begynder geocaching, men har svært ved at overkomme det hele.
Efterforskningen foregår i den lille landsby. De myrdedes efterladte er ikke til meget hjælp. Det er den gamle klasselærer der som den sidste i afhøringsrækken kommer med den afgørende hjælp.
Endnu en sjov og aktuel krimi fra Steen B.J. Og så med et overskueligt sideantal. Den får også en varm anbefaling.
Hanne Pedersen

STEEN. B. J. LIVSFARLIGE FORBINDELSER. 278 sider .
Steen B.J. har skrevet endnu en kort og spændende krimi.
Vi følger igen team Milton. Ibsen er kommet fra barselsorlov, Li-Mie er tilbage fra ferie i Kina.
Ella er klar når tøjet er i orden.
Gitte findes myrdet på Aalborg universitet, hun er kvalt og har sæd fra mange mænd på sit tøj. Hun er en ganske almindelig kvinde, gift og har to børn. Men begyndt at gå ud med en veninde forlyder det.
Man følger nu nogle ægtepar hvor sexliver er gået i stå, mændene har tilsyneladende travlt med arbejdet og kvinderne må finde nye måder at fornøje sig på.
Anthony er ny kulturchef i byen, en flot fyr, han har tag på kvinderne.
Der tegner sig nu et billede af en eller flere sexklubber hvor mændene skaffer kvinderne. De indkaldes via sms, møder op på et aftalt sted som en af mændene har skaffet. Her varmer de op enden mændene kommer. Mændene er maskerede, kvinderne kan ikke se hvem de dyrker sex med.
Anthony der har en kæreste har fået tættere forhold til Ayo. Ayo har forladt sin mand Jørgen og er flyttet i lejlighed. Nu tager Ayo og Anthony til Rom, det gør Jørgen også og han er vred på sin kone.
Under en middag forsvinder Ayo, Anthony efterlyser hende, men hun er bare væk. Hjemme i Danmark bliver Anthony afhørt og er da mistænkelig. Pludselig tegner der sig et helt andet billede og nu er både Li-Mai og Ayo i overhængende fare.
Sjov Læsning.
Hanne Pedersen.

TORBEN SVENDSEN: VANVIDDETS PRIS. 296 Sider. Kr. 269,95
Torben Svendsen som vi først gang blev præsenteret for med Besøgelsestid er nu aktuelt med Vanviddets Pris.
Alf Marcussen bliver udstationeret hos Interpol i Lyon. Ikke lige det mest atraktive drømmested for den modne efterforsker med en kraftig aversion mod alt hvad der er fransk. Han får dog hurtigt noget helt andet at tænke på, da en nynazist igangsætter en række attentater mod politiske ledere flere steder i Europa. Alf Marcussen og hans franske kollega Marcel Laurent sættes til at efterforske attentaterne, og det står hurtigt klart, at de alle har et politisk motiv. Bagmanden, Martin Wenger, gør intet for at skjule sin egen identitet, på trods af det lykkedes det ham alligevel gang på gang held med at løbe om hjørnerne med både politi og myndigheder. Det er op til Marcussen og Laurent at stoppe ham, inden han slår til igen. Vanviddets Pris beskriver, hvordan et menneske kan blive drevet til ekstremisme og vold, men den giver samtidig også et bud på om hverdagens fordomme og venskaber og hvad de udvikler sig til.

HELLE SÖDERHAMN: DET GÆLDER LOUISE. 178 Sider. Kr. 198,-
Helle Söderhamn lægger ikke skjul på at hun er inspireret af den tragiske ”Tina-sag” der vakte stor furore i Men som også gudskelov til sidst endte lykkeligt. Det gør forfatterens ikke!
Historien starter med liget af et lille barn ved en tilfældighed bliver fundet af en eneboer og hans hund i nærheden af et psykiatrisk hospital i Roskilde. Efterforskningen viser sig at være det drejer om den lille pige Louise, som forsvandt på mystisk vis fra sin barnevogn udenfor sin dagplejemorens hus. Dengang forblev sagen uopklaret. Men nu får en anden kriminalkommissær til opgave at forsøge at løse den gamle gåde. Det er dog ikke politiets videre efterforskning, der bliver omdrejningspunktet i fortællingen. For nu skrues tiden tilbage, og læseren følger nu de to familier, der havde Louise tæt inde på livet på godt og ondt: Nemlig hendes mors og hendes dagplejemors. For det viser sig at det var midt i deres hverdag, at de tragiske begivenheder indtraf, som der førte til Louises forsvinden.
Bogen er godt skrevet forfatteren præsenterer på en meget troværdig og realistisk måde den rette sammenhæng.
Anbefales på det kraftigste.
Finn Hansen.

Anbefales.

BØRGE THOMSEN: EN SKUDSIKKER PLAN. 358 Sider. Kr.
Debutanten Børge Thomsen starter lige på og hårdt. Det sker da den 6-årige Ida spørger sin mor om hun må gå ind og lege med naboens 7-årige Sofie. Da Ida hurtigt kommer ud er hun oversmurt med blod og hun forklarer de alle sammen er dumme. De ligger bare og bløder og Anders sidder med et stort gevær i hånden!
Og ganske rigtigt sidder bankmanden Anders i sit hjem med en AK-47 i hånden, omgivet af blod og ligene af sin kone og sine to døtre.
Anders’ jalousi er velkendt af alle, og politiet behandler sagen som et et tragisk familiedrama.
Anders fængsles og placeres sammen med hardcore kriminelle fra rockermiljøet. Men imidlertid iværksætter nogle af hans rigtige gode venner, Karen og Dennis, deres egen efterforskning. De er helt overbevidst om Anders uskyld. For at bevise, at Anders er uskyldighed, bliver der efterhånden udrulles en mærkelig historie, som rækker langt ud over landets grænser. Til sidst går Anders’ sag om. Men de voldsomme begivenheder har sat sine deres spor på ham. Langsomt, men sikkert begynder Anders sin rejse tilbage mod livet og lykken og drømmen om et nyt liv, som han håber at finde i Irland sammen med den cirka 10 år yngre kvinde Ave. Skal det lykkes ham – eller bliver han indhentet af fortiden?
Den Skudsikker Plan starter fint. Men må siges og bliver lidt for spidsfindig til sidst. Den kan dog godt læses for sin spændings skyld.
Finn Hansen.

JES VESTERGAARD: LONE WOLF. 142 Sider. Kr 149,95
Jes Vestergaard udgav på samme forlag i 2016 Mord For Kunstnere. Nu ligger der en ny krimi der foregår i ”Malerkvarteret”.
Med den uhyggelige trend som nogle idioter p.t. med at skrue boltene løs på folks boler har har Jes Vestergaard skrevet et motiv noget lignende. For inden for tre måneder sker der tre uforklarlige ulykker med cyklister som for en får dødelig udgang. Ofrene kommer fra Malerkvarteret. Den ene er for unge, succesfulde familier med over én million i årsindkomst. Da flere ulykker sker begynder usikkerheden og utrygheden at brede sig i kvarteret og da Michael Lorenzen, direktør for et mellemstort IT-firma og bosiddende i kvarteret, henvender sig til politimesteren med følgende besked: ”Min kone har i sit fitnesscenter hørt rygter om, at der skulle være begået hærværk i forbindelse med de tre cykeluheld med beboere fra Malerkvarteret, kan I bekræfte det?” ”Nej,” svarede politimesteren: ”det kan vi ikke, men det indgår selvfølgelig i efterforskningen.””Det vil sige, at I bare venter på, at der skal ske en ny ulykke?” Michael Lorenzen stirrede anklagende på politimesteren. Politimesteren havde overladt den usædvanlige sag til den unge kriminalkommissær Jens Olsen (hovedpersonen fra den forrige bog). Som tiden går uden resultater sniger usikkerhed og utryghed sig også mere og mere ind på ham. Han syntes ikke, de kom ud af stedet. Havde de overset noget? Var han overmatchet? Havde han mistet overblikket?
Se, det må kommende læsere selv finde udaf i denne lille men spændende krimi fra Jes Vestergaard.
Finn Hansen.

JES VESTERGAARD: MORD FOR KUNSTNERE. 158 Sider.189,-
Til en julefrokost hos sine forældre indvilliger den universitets-studerende Jens i at hjælpe sin far med at opklare den 20 år gamle sag ”Lagkagemordet”. Den fandt sted i kunstnermiljøet omkring de verdenskendte navne som Asger Jorn, Richard Mortensen osv.
De gamle sagsakter bliver åbnet og gennemgås minutiøst på ny. Efterforskningen fører til en mærkelig rejse ind i en verden af præget af galskab, genialitet, erotisk frisættelse, splid og misundelse og ikke mindst spørgsmålet om kunstens rolle i et samfund, der er under forandring.
På trods af generationskonflikten mellem far og søn viser det sig, at den garvede politimands på mange måder konservative verdenssyn og metoder og Jens’ nytænkende, analytiske og akademiske verden dog slet ikke ligger så langt fra hinanden, som man umiddelbart kunne tro.
Historien virker meget realistisk, samtalerne mellem koryfæerne virker rimelige troværdige. Undertegnet har ingen anelse om forfatteren har bevæget sig i de kredse. Men uanset det er det hele ganske spændende.
Finn Hansen.

BENTE VILLADSEN: LILLE MARTHA. 200 Sider. Kr. 199,95
En ung mor findes myrdet i sit hjem, og hendes lille pige Martha er borte. Politiet regner med at hun er blevet kidnappet. Samtidig forsvinder en kostbar dukke forsvinder fra et museum, og en ung kunstmaler holder udstilling, hvor et bestemt maleri tiltrækker sig opmærksomhed. Disse er bare nogle af de begivenheder læseren først præsenteres for. Det viser sig at de forskellige scenarier kan forbindes med hinanden. To af hovedpersonerne er de to kvikke småpiger Fie og Grit. De bestemmer sig for at finde sammenhængen og morderen uden om politiet. Men så gør en trop af pigespejdere en uhyggelig opdagelse i en af deres hytter. Det kan røbes at  en donornål spiller en særlig rolle.
Bente Villadsen har skrevet en spændende kriminalroman med et ganske smart plot.
Anbefales.
Finn Hansen

THOMAS WIVEL: DU LYSER LÆNGERE END SANGE – 221 sider. Kr. 159,95
Du lyser længere end sange er en usædvanlig psykologisk kriminalroman, hvor Thomas Wivel, som er bedst kendt som komiker, fortolker genren på en helt speciel måde.To mennesker er forbundne. Han – David Flint – er komiker og skal ind for at optræde, da han går i gang, træder hans kæreste ind og skyder ham. Hun påstår hårdnakket, at hun ikke er alene om mordet, men vil ikke afsløre hvem, der kan være medskyldig. Den handler om afhængighed – kærlighed – sorg – had og mord. Politiet forsøger at løse mysteriet – men må give op. David Flint efterlod sig en dagbog – hvori de forsøger at finde hoved og hale i hele historien og forløbet. Det kan de bare ikke, og må bede om hjælp hos Thomas Vivild, tekstforfatter, der tidligere har hjulpet politiet med at dechifrere tekster, samt skrive nogle at politiets tekster om til almindeligt forståeligt dansk. Han læser og ”løser” gåden, men hører efterfølgende ikke fra politiet, så de er måske ikke enige i løsningen? Dagbogen er skrevet som digt, hvor man kan blive grebet af sproglig undren over de finurlige dybe ord og forbistringer. Det er en meget spændende ordbehandling – men jeg har svært ved at se, at det fungerer som en spændingsbog, man skal elske sprogets skævhed for at komme igennem den. Til den der elsker ord og er ordkløver. Læs den – ellers lad være.
Anne-Lise Hansen

STEEN. B. J. SVIGERMOREFFEKTEN. 292 sider

Igen en Steen B.J. Krimi hvor vi følger Team Milton der består af Milton der er chef, Ella, Ibsen og Li-Mai der er kriminalbetjente. Li-Mai arbejder også med It og har udviklet en App hvor de kan se uopklarede mord.

Ella og halvsøsteren Søs kæmper en kamp med deres mor der fører en kriminel tilværelse og er ude på et sidespor, efter en konkurs i Spanien.

Temaet er denne gang parterapi. Parrenes problemer handler om kvindernes svigermødre. Derfor oprettes en gruppe for kvinderne hvor de kan drøfte deres problemer.

Da den ene kvinde myrdes går Team Milton igen i gang med opklaringen. Det bliver ikke nemt, for kvinderne bruger barske metoder for at ramme en af svigermødrene. Det ender med at denne svigermor mister livet.

Ikke alle mændene slapper af, ham der har mistet sin mor går til modangreb. Det går helt vildt og usandsynligt for sig. Men som altid lykkes det for Team Milton at finde de skyldige.

Det var så nummer 16 i rækken af Steen B.J. krimier. Jeg føler mig snart som en del af teamet.

Hanne Pedersen

STEEN.B.J. OVERVÅGNINGSEFFEKTEN. 258 sider.

Josefine og Trine arbejder for tøjfirmaet All 2 Wear. Firmaet har mange ansatte på særlige vilkår, altså i flexjob og med psykiske handicap. De har det svært i sociale sammenhænge.

Marius er en af dem og ham elsker Josefine at drille, så han hurtigt bliver angst og usikker. Trine minder Josefine om at hun skal behandle dem i flexjob ordentlig.

Marius har en splinterny mobiltelefon , en af dem der har ansigtsgenkendelse og mange andre ting. En rigtig fremtids telefon. Ikke mange har den slags.

I Team Milton er de dog på kursus hvor de lærer at håndtere sådan en telefon.

Teamet bliver kaldt til retsmedicinsk afdeling hvor liget af en mand er indbragt. Han er fundet død i hjemmet. Ved hjælp af den nye telefon kan de hurtigt se at det drejer sig om en 44årig gift mand, han hedder Matti og er ansat i firmaet All2Wear som It ansvarlig. Det viser sig at han er blevet forgiftet med Digitalis. Matti har arbejdet sammen med både Marius og Glenn som er ansat på samme vilkår. Matti har brugt ufine metoder og læst de ansattes mails . Så Marius og Glenn op godt oplært i overvågning.

Josefine opdager at Marius ved alt om hende og hendes familie og hvordan ved hun ikke. Hun drøfter det med Trine og deres ven Andreas. Det fører til slagsmål mellem Andreas og de to i flexjob.

Team Milton er på sagen og afhører vidt og bredt, familie ,ansatte og tidligere ansatte. Pigerne er længe om at fortælle om problemerne med Marius og Glenn. Mysteriet opklares, men forinden er Andreas også blevet myrdet.

Søs og Ellas mor Oline er flyttet i lejlighed, men forfølges af sine kreditorer i en sort Volvo. Hun begår indbrud og stjæler sølvtøj og et dyrt kendt maleri Men forfølgerne er lige i hælene på hende.

Hun graver også penge ned i Ellas have. Ikke så smart når Ella er ansat ved politiet og Ibsen er jo nærmest Olines svigersøn.

Temaet er personer ansat på særlige vilkår os så fremtidens avancerede telefoner.

Hanne Pedersen.