ANMELDELSER FRA FORLAGET GYLDENDAL/CICERO.

RUTH WARE. MORD PÅ PELHAM COLLEGE. Oversat af Jette Røssell efter THE IT GIRL.

Handlingen er som følger. De to piger Hannah og April møder hinanden den første dag på universitetet i Oxford. April er på alle måder Hannahs direkte modsætning. Hun er rig, smuk, klog, ombejlet – og indimellem også være modbydelig ondskabsfuld. På trods af deres forskelligheder bliver de alligevel hurtigt slyngveninder. Hannah derimod, forføres af en livsstil, hun kun havde turdet drømme om. Hun indlemmes i Aprils udvalgte og særpræget vennekreds Kredsen der også tæller Will, Hugh, Ryan og Emily, og i løbet af deres første semester sammen bliver de seks uadskillelige. Men da skoleåret slutter, er der kun fem tilbage – For en dag finder Hannah April kvalt på deres fælles kollegieværelse.

Så springer vi et årti senere. Nu er Hannah blevet gift med Will og venter deres første barn, og den mand, der i sin tid blev dømt for mordet på April, er død i fængslet. Men da en ung journalist banker på hendes dør med nye beviser i sagen, vendes der endnu en gang op og ned på Hannahs verden. Var det hendes vidneudsagn, der fik en uskyldig mand dømt? Hannah bliver besat af at finde frem til hele sandheden, men kan hun nu også stole på det, hun husker? Og ikke mindst kan hun stadig have tiltro til de fire andre – jah sågar på sin egen mand? For hvis den forkerte blev dømt for mordet på April, så er den rigtige morder stadig derude være der ude et sted eller ? Ware kan stadig spinde en handling som holder læseren i et jerngreb fra A til Z. Nu har vi i Danmark fået de 4 bind af de foreløbige 8 bind. Så det er bare at få udgivet de andre.

Finn Hansen

CHRISTINA LARSSON. FEMTE MOSEBOG: Oversat af Jacob Jonia efter 5:E MOSEBOKEN: 430 Sider. Som skrevet et sted under Breaking News er der grøde i kriminalromaner af ny svenske krimiforfattere. Det er under Forlaget Cicero at vi stifter bekendtskab med de to første skribenter og med to af hver af deres værker. O vi kan allerede at de dukker op på året igen med endnu 2X2 værker. Forfatterne jeg pludrer om er Christina Larsson og Kamilla Odesvärd. Handlingen udspiller en diset morgen i april. Her bliver to mænd groft overfaldet og slået ned i det sker midt i Göteborgs indre by – nærmere på Andra Långgatan. Stedet hvor restauranter og antikvitetsbutikker ligger side om side med listige barer og stripklubber. De to mænd kendte tilsyneladende ikke hinanden, og ingen af dem blev røvet. Det ene offer, som viser sig ved nærmere efterforskning at være en succesrig og kendt aktiehandler. Han dør dagen efter af sine skader. Det andet offer, er en kristen korleder, nægter at svare på spørgsmål fra politiet og forsøger i det hele taget at skjule for sine nærmeste, at han overhovedet befandt sig på gaden.

Sagen lander i skødet på Politiinspektør Ingrid Bergman fra Göteborgs politi leder Efterforskningen viser sig at være af den mystiske sag. Motivet er uklart. Var det helt tilfældigt, at de to blev slået ned? Og var det bare én af dem, der var det tiltænkte offer. Som skrevet flere bind er på vej. Og det seer også ud til at det er en ny flittig skribent Cicero har fået. 5 Diamanter.

Finn Hansen.

HOLLY JACKSON. EN GOD PIGES GUIDE TIL MORD. Oversat af Sarah Louise Pedersen efter A GOOD GIRLS GUIDE TO MURDER. 426 Sider.

Bogen er første bind i en Serie En såkaldt YA krimi for unge mennesker mellem 14 og 18 år. Men den er absolut også en must for aldre hærdede krimilæsere på 14 år til 60 og derover. Sagen er lukket. For fem år siden. Der blev skolepigen Andie Bell myrdet af Sal Singh. Politiet ved, han gjorde det. Alle i byen ved, han gjorde det. Men bogens hovedperson Pippa Fitz-Amobi er slet ikke så sikker på det. Hun sætter sig for at bevise, at det var den forkerte, der fik skylden for mordet. Hun begynder at efterforske sagen. Hun kamuflere det som en opgave for skolen. Det giver hendes lejlighed til grave og interviewe de mange involverede personer som hun finder hen ad vejen. Men der er mange, der prøver at spænde ben for hendes projekt. Og hvis den rigtige morder stadig er derude, hvor langt vil vedkommende så gå for at afholde Pip fra at finde sandheden? Det er en interessant forrygende, og spændende pageturner til det sidste af en YA-krimi med et evigt twistende plot. Læs den, og du vil dø efter mere!

Der findes yderligere to bind nemlig Good Girl´s, Bad Blood og As Good As Dead. mere i den genre, Under tegnede seer dem meget gerne oversat snares. Der er 5. Diamanter.

Finn Hansen.

RICHARD OSMAN. KUGLEN DER IKKE RAMTE. Oversat af Marianne Linneberg Rasmussen efter THE BULLET THAT MISSED. 431 sider. “Kuglen der ikke ramte”- er det 3. bind i den hyggelig og charmerende krimi i Richard Osmans serie om de fire gæve pensionister i Torsdagsmordklubben,der endnu denne gang kommer de tilfældig på sporet af dødsensfarlig mordsag…
Det er torsdag, og der er vanen tro  møde i Torsdagsmordklubben, hvor der igen skal endevendes og studeres uopklarede mordsager. Det er en erfaren lokal journalist der fører dem sporet af to mord fra fortiden. Samtidig får Elizabeth også besøg af sin ærkefjende, der giver hende en skelsættende opgave med livet på spil. Pludselig er hele Torsdagsmordklubben involveret i en vild sag, der byder på tv-stjerner, mystiske pengemænd og en KGB-agent, der alle spiller en vital rolle for Elizabeths overlevelse!
“Kuglen der ikke ramte” er det tredje bind i Richard Osmans Torsdagsmordklubs-serie, der alle kan læses selvstændigt. Og fra UK kan vi meddele at bind 4 om Torsdagsklubben er på vej med titlen The Last Devil To Die. På den danske side er lige så stor glæde for Torsdagsklubben og dens meriter.
Undertegnede giver den 5 Diamanter.

Finn Hansen.

PETER MAY LEWISMANDEN. Oversat af Ninna Brennøe efter THE LEWIS MAN 2011. Inden jeg kommer med min anmeldelse af Lewismanden vil jeg lige rose Gyldendal for at de nu udgiver Lewis trilogien. For trilogien blev til allerede i 2009 og 2011 og så kommer det sidste bind The Chess Men som så dagens lys i 2012.
Bind 2 starter med et velbevaret lig findes i en uvejsom tørvemose på øen Isle of Lewis, og øens indbyggere mener afgjort, at der er tale om et skelsættende fund.
Den døde bliver hurtigt kendt som “Lewismanden”, og de forventer, at det er et fund i selvsamme kategori som den danske Tollundmanden. Men illusionerne lider et chokerende knæk, da teknikere afslører en Elvis-tatovering på den døde. Samtidig afsløres det også at liget har været tortureret og myrdet til sidst. Endvidere afslører dna-analyser en forbindelse til en af øens kendte borgere. Fin Macleod fra Edinburghs politi overdrages modvilligt efterforskningen, som afslører store dele af Skotlands og hans egen dystre historie.
Peter May fortsætter ufortrødent og på blændende vis hans mysterie Lewis-trilogien med “Lewismanden”, der viser uhyggelige nye sider af det lille lokalsamfunds mørke hemmeligheder. Det sidste bind i trilogien THE CHESS MEN kommer vel i 2023 og den kan man kun gå glæde sig til . Men der er 5 Diamanter til det aktuelle andet bind.
Finn Hansen.

MARIETTE LINDSTEIN. KAMPEN OM TÅGEØEN. Oversat af Signe Lyng efter STRIDEN OM DIMØN. 461 Sider. – Kampen Om Tågeøen er det 5. bind i serien og vi kan allerede afsløre at der også kommer et bind 6. Det tegner slutningen på 5. eren på. Så forfatteren fortsætter ufortrødent serien.
Handlingen: Julia Frisk som har lovet sig selv, at hun aldrig mere vil have noget at gøre med Franz Oswald. Som Du husker er tidligere sektleder på Tågeøen. Men det ændrer sig drastisk, da de får en fælles fjende: et nyreligiøst broderskab, der går under navnet Oprindelses-evangelisterne dukker op. Det rygtes nemlig, at de har et middelalderligt kvindesyn og bruger ekstreme opdragelsesmetoder mod deres egne døtre.
Julia bliver besat af tanken om den nye sekt , og da hun begynder at nærme sig dem, åbenbarer der sig en verden af hemmeligheder, bedrageri og usigelig ondskab. Og det varer ikke længe, før hun selv kommer i sektens søgelys. Den eneste, der kan hjælpe hende, er en, der ved hvordan de tænker, en, der er lige så skruppelløs som det bedrageriske broderskab … Men tør Julia endnu en gang at lade sig fange ind i Franz Oswalds spind?
KAMPEN OM TÅGEØEN er som skrevet femte, selvstændige bind i romanserien om sekten Via Terra. Bøgerne er solgt til filmatisering og udkommer i pt 14 lande. Krimicirklen springer med 4 Diamanter.
Finn Hansen.

ROBERT GALBRAITH DET BLÆKSORTE HJERTE Oversat af Agnete Dorph Sternfelt efter THE INK BLACK HEART. 1068 Sider.
Som læser/anmelder skal man ikke lade sig skræmme af dette diger værk på 1068 sider af skrivekuglen Robert Galbraith alias J. K. Rowlins.
Handlingen sættes i gang da en skræmt og forvirret kvinde en dag dukker op på detektivbureauet i Denmark Street. Hun påstår, at hun bliver forfulgt og lagt for had på nettet af en ondskabsfuld, anonym person, der kalder sig Anomi. Men Robin i må i første omgang afvise at tage sagen. Det viser sig nemlig, at kvinden er medskaber af den verdensberømte kulttegneserie Det blæksorte hjerte. Men da Robin få dage senere læser den chokerende nyhed om, at den selvsamme kvinde er blevet knivdræbt, og at hendes lig er blevet fundet på den selvsamme kirkegård, hvor Det blæksorte hjerte udspiller sig.
Robin og Strike kommer på sagen, og snart må de navigere i et uigennemtrængeligt net af online-identiteter, benhårde økonomiske interesser og ubønhørlige familiefejder. Den indviklede sag strækker deres evner til det yderste og begynder pludselig også at true dem på hidtil ukendte og frygtindgydende måder.
Det blæksorte hjerte af Robert Galbraith er det sjette bind i serien om Strike og Robin. Og det mest omfangsrige bind til dato men lad det være sagt og skrevet med det same den føles på ingen måde langtrukken, tværtom. God fornøjelse til kommende læsere og der er 5 Diamanter til Cormoran Strike og Co.
Finn Hansen.

LARS KEPLER. NETSPINDEREN. Oversat af Andrea Fehlauer efter SPINDELN. 571 Sider.
Man skulle tro hvis Sveriges værste seriemorder er død, at der blev bedre at leve trygt og godt. Men hvis man kender Lars Kapler-Parret så er det ikke tilfældet. For lige om hjørnet den rene skinbarlige ondskab klar til at udfører nye grusomheder der er endnu mere bestialske. Og det kan vise sig at blive mere umuligt at overvinde fanden-skabet. Vanen tro lægges der hårdt og brutalt ud. En sen aften bliver Joona Linnas chef, Margot Silverman, skudt i ryggen på klos hold. Inden alt bliver sort, når hun at opfatte, at hun i raslende kæder bliver slæbt hen mod en bil. En uhyggelig hændelse er chokerer og dybt berøre Joona Linna. Han bliver sat på sagen og indleder en hektisk eftersøgning efter sin overordnede, som måske stadig kan være i live. Men da der kort efter dukker en gummiforet, puppelignende sæk op på en nedlagt kolerakirkegård i skærgården. Indholdet viser den sig at indeholde det syreopløste lig af Margot Silverman. Få dage efter finder man en ny puppe med endnu et opløst lig, og denne gang følger en ledetråd med, som både varsler flere mord en og en direkte trussel mod Joona selv. Sagen begynder at vække uhyggelige minder om Jurek Walter, seriemorderen, som Joona satte en stopper for, men som stadig kaster lange og uafrystelige skygger over hans liv. Det Kepler parrets 9. bog i serien om Joona. Sædvanlig er den blændende godt skrevet og spændingen oppe på højeste gear. Og lad os sluttet med en frase ”Det er absolut ikke en bog med sarte nerver. Den er hård og rystende brutal hvor det ene mord efter hinanden kommer i en lind strøm.. Det en 6 Diamants historie.
Finn Hansen.

PETER MAY. SORTHUSET Oversat af Ninna Brenøe efter THE BLACKHOUSE. 2009. 403. Sorthuset er det første bind i trilogien der bære navnet Lewis Trilogien – Da et bestialsk mord bliver begået på Isle of Lewis viser sig at bære ligheder med et andet mord som er begået på fastlandet. I hast bliver Fin Macleod fra Edinburghs politi korps hentet ud af sin sygeorlov og udsendt til øen for at bistå kollegaerne der med efterforskningen. Fin er født og opvokset på Isle of Lewis og turen til fødeøen bliver også en rejse tilbage til hans egen mørke fortid.
Mens Fin langsomt genfinder relationen til de mennesker og steder, der definerede hans traumatiske barndom, begynder den barske og pittoreske ø med sine mystiske og sære skikke at påvirke hans psyke. Hvert skridt han tager for at opklare sagen, bringer ham tættere på den skæbnesvangre konfrontation med de dystre og uhyggelige hændelser i hans fortid, der næsten ødelagde hans liv. Hvis de andre bind bærer de samme kvaliteter så er der noget at se frem ti. Det er især miljøet og personerne der bærer en fremragende historie frem. Der er 5 Diamanter.
Peter May, f. 1951 og er prisvindende manuskript- og romanforfatter. Hans bøger er solgt i mange millioner eksemplarer verden over.
Finn Hansen.

DOUGLAS SKELTON NÅR MØRKET SÆNKER SIG. Oversat af Karsten Nielsen efter THE BLOOD IS STILL. 412 Sider.
Vi stiftede bekendtskab med Douglas Skelton sidste år. Der stod det hurtigt klart og der stod det straks klart (i hvertfald for undertegnede) at her var et spændende stortalent. Derfor var det naturligvis interessant om 2. eren holdt de samme gode takter. Og det gjorde det! Handlingen. En mand klædt i tøj fra 1700-tallet findes myrdet på det sted, hvor et af de mest blodige slag i britisk historie engang fandt sted. Hvem er manden, og hvorfor ligger hans lig netop der, og hvorfor er ligetgennemboret af et tveægget skotsk sværd? Historien fanger journalisten Rebecca Connollys interesse, og snart drages hun ind i en
mørk verden af politiske intriger, historiske konflikter og uforløste traumer. Et af spørgsmålene er om mordet være relateret til det filmhold, der netop var ved at iscenesætte det berømte slag ved Culloden på gerningsstedet? Eller har højrefløjsgruppen Gælisk Folkesjæl, med forbindelser til den politiske underverden, haft en finger med i spillet? Eller har mordet en helt tredje privat årsag? Da endnu et lig i historisk tøj – denne gang en uniform – dukker op, indledes et kapløb med tiden, hvor Rebecca må grave dyppere i fortiden og finde frem til, hvad det er, der ligger og ulmer under overfladen i det skotske højland. Når Mørket Sænker Sig – er som skrevet, andet bind i Douglas Skeltons atmosfærefyldte bestsellerserie med den sympatiske journalist Rebecca Connolly i begivenhedernes centrum. Vi ser gerne det tredje bind fra denne fremragende forfatters PC. Derfor giver vi 5 Diamanter.
Finn Hansen.

RICHARD OSMAN . MANDEN DER DØDE TO GANGE. Oversat af Marianne Lindeberg Rasmussen efter THE MAN WHO DIED TWICE. 439 Sider.
I “Manden der døde to gange” af Richard Osman genbesøger læseren de fire pensionistvenner fra Torsdagsklubben. Det var i det første bind det første bind i serien vi traf Elisabeth, Joyce, Ibrahim og Ron. Endnu engang mødes de i Puslespilsstuen for at diskutere aktuelle mordgåder, og denne gang har Elizabeth en sag hvor det ikke går stille af. Sagen der både indbærer stjålne diamanter, et mafiamedlem og en uhyggelig trussel. Informationerne kommer fra et brev fra en af Elizabeths bekendte, og det står meget tydeligt for de fire venner, at der er brug for deres hjælp. Lad undersøgelsen begynde!
Gåden i Richard Osmans nye hyggekrimi -“Manden Der Døde To Gange” udvikler sig hurtigt til en mere blodig en af slagsen, da Elisabeth, Joyce, Ibrahim og Ron finder ud af, at en brutal morder er indblandet i sagen om diamanterne. Nu må de virkelig handle hurtigt og sørge for at være et skridt foran, for tænk, hvis gerningsmanden vil slå til igen. Og tænk hvis morderne finder dem, før de finder ham…
Ja, find kort og godt ud af, hvordan det vil gå de fire venner i bogen “Manden der døde to gange” af Richard Osman. Den anden bog i serien er præcis lige så hyggelig/og uhyggelig, spændende spøgefuld og medrivende som det første bind. Osmans herlige gåder og persongalleri, vil du også kunne lide “Manden der døde to gange”, hvor Torsdagsmordklubben er tilbage for fuld udblæsning. 6 Diamanter.
Finn Hansen.

DOUGLAS SKELTON. RESTEN ER TAVSHED. Oversat af Karsten Nielsen efter THUNDER BAY. 384 Sider.

Med introduktionen af journalisten Rebecca Connolly har læserne endnu en gang fået et nyt og spændende person til thrillergenren. En anskuelse som Forlaget Cicero/ Gyldendal også enig med undertegnede om. For de (forlaget) skriver at næste bind allerede er på trapperne.

Handlingen. Da journalisten Rebecca Connolly mod-tager et tip om en fed nyhedshistorie på den skotske ø Stoirm, vækkes hendes nysgerrighed. Femten år tidligere blev øboen Roddie Drummond anklaget og siden frifundet for mordet på sin store kærlighed, Mhairi. Derefter forlod han øen i al hast. Nu vender han tilbage til Stoirm, og det puster liv i gammelt had og bitterhed. Sammen med fotografen Chaz begynder Rebecca at grave i fortiden. For hvad skete der den nat for femten år siden? Hvorfor har Rebeccas egen far altid skyet øen? Og hvorfor var Mhairis sidste ord ’Tordenbugten’ – et afsides klippeområde ved kysten, hvor de dødes sjæle ifølge de lokale sagn forlader denne jord? Rebecca og Chaz møder dog en mur af tavshed fra øens beboere, som dækker over hinanden og værner om øens uhyggelige hemmeligheder og dem er der mange af. Og da tavsheden endelig brydes, tvinges Rebecca til at se sin egen familie i et nyt lys. Resten Er Tavshed er som skrevet første bind i Douglas Skeltons atmos-færefyldte bestsellerserie om den sympatiske journalist Rebecca Connolly. Andet bind Når Mørket Sænker Sig – er på vej i dansk oversættelse. Nemlig 5. januar 2022.Det skal ikke afholde KC fra at der 6 Diamanter for bind 1.

Finn Hansen.

PAULA HAWKINS. SOM EN LANGSOM ILD. Oversat af Signe Lyng efter A SLOW FIRE BURNING
Paula Hawkins, forfatteren der som bekendt har skrevet Kvinden i toget og Det dybe vand, er aktuel med ny nervepirrende psykologisk thriller. Det er nok den allerbedste hun har skrevet til dato. Handlingen starter med en ung mand findes brutalt myrdet på en husbåd i London. Hvem myrdede ham og hvorfor? Det centrale spørgsmål er hvor længe kan en hemmelighed ligge og ulme, før den bryder ud i flammer? Som en langsom ild kredser om tre kvinder, der trodser samfundets forventninger til, hvad kvinder skal være. Disse kvinder er ikke specielt så smukke, eftergivende eller moderlige, som samfundet måske kunne forvente af dem. Laura blev som barn ramt af en ulykke, og siden er livet gået skævt for hende. Hun er en enspænder med et voldsomt temperament. Miriam ved, at bare fordi Laura er set forlade stedet for et forfærdeligt mord med blod på tøjet, betyder det ikke, at hun er en morder. Bitter erfaring har lært hende, hvor let det er at blive fanget på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Carla er så tynget af sorg, at hun knap kan holde sig gående. Hun stoler ikke på nogen. Hendes tab har været frygtelige, og nu er hendes nevø offer for et brutalt mord. Alle tre kvinder er formet af begivenheder i deres fortid, men er en af dem i stand til at slå ihjel? På en fremragende og realistisk måde får Hawkins det hele til at gå op i en højere enhed. Der er ingen der er ingen tvivl fra Krimicirklen den får 6 velfortjente Diamanter.
Finn Hansen.

LARS KEPLER. SPEJLMANDEN. Oversat af Kamilla Jørgensen efter SPEGELMANNEN. Det er den 8. bog i Lars Keplers krimiserie om Joona Linna, som med hjælp fra en hypnotisør skal efterforske en ung piges bortførelse.Joona Linna bliver tildelt sagen om en ung pige, som bliver bortført midt om dagen. Han opsøger sin bekendte Erik Maria Bark, som er hypnotisør og som besidder vitale informationer. Joona Linnas efterforskning trækker spor til de dybeste kroge af den menneskelige bevidsthed, og viser en dyb afgrund af skræmmende mørke men også en stærk vilje for at overleve.Lars Kepler tilføjer med “Spejlmanden” endnu et mesterligt kapitel i serien om Joona Linna med denne skræmmende krimi om menneskets bevidsthed på flere planer.Det er samtidig et gensyn Hypnotisøren. Han er nemlig tilbage i fuld vigør! I Spejlmanden, kommer han og Joona Linna for alvor i ilden da der forsvinder en ung pige ved højlys dag. I jagten på den uhyggelige bortfører opsøger Joona Linna sin gamle bekendt, hypnotisøren Erik Maria Bark, for at få tilgang il afgørende informationerOpklaringen af sagen bliver en dybt fascinerende – og skræmmende – nedstigning i det menneskelige sind. Enegængeren Joona Linnas lynende intelligente efterforskning fører ind i det mest uhyggelige psykologiske mørke. Men han møder også en næsten overmenneskelig offervilje og overlevelsesdrift, der byder dette mørke trods.
Med andre ord: Spejlmandenn er en ægte Kepler-krimi. Uhyggelig og spændende ad helvedet til. Den svenske krimikonge er tilbage i topform og det samme er parrets hovedpersoner. 5 Diamanter fra KC TIL LK alias Krimicirklen til Lars Kepler.

Finn Hansen.

ROBERT GALBRAITH. USTYRLIGT BLOD. Oversat af Agnete Dorp Stjernfelt efter TROUBLED BLOOD. 2020 960 sider.
Det er lidt af et opgave man som læser/ anmelder bliver sat på når man kaster sig over ustyrligt Blod. For ikke mindre end 960 sider skal man pløje sig igennem. Det er næsten for meget af det gode. Men ok her kommer bedømmelsen. Handlingen: Under et besøg hjemme i Cornwall bliver privatdetektiven Cormoran Strike antastet af en kvinde. Hun beder Strike hjælpe med at finde hendes mor, Margot Bamborough. Moren har været forsvunden under mystiske omstændigheder i 1974. Det er noget helt nyt for Strike at arbejde med en henlagt sag – for slet ikke at tale om en sag med fyrre år på bagen og en uopklaret én af slagsen. Trods den spinkle chance for få succes, bliver han interesseret og påtager sig opgaven. Oven i den stribe af andre sager som han og hans partner på detektivbureauet, Robin Ellacott, allerede arbejder på højtryk med. For det ikke skal være løgn slås Robin med en problematisk skilsmisse, og uønskede tilnærmelser fra anden side og samt sine følelser for Strike. Efterforskningen af Margots forsvinden viser sig at være en djævelsk kompleks og uhyggelig sag, som omfatter tarotkort, en psykopatisk seriemorder og upålidelige vidner. Og detektiverne må sande, at selv en årtier gammel sag kan vise sig at være dødsensfarlig for de involverede personer.
Ustyrligt blod – er det femte Cormoran Strike-roman. og dette labyrintiske værk, som der skrives tager vejret fra en, er samtidig det mest fængslende og gribende til dato. Vi behøver ikke at gentage at Robert Galbraith er pseudonym for J.K. Rowling, forfatteren til Harry Potter-bøgerne.
960 sider spænding til 6 Diamanter. Men en appel til sidst det ville have passet bedre at bogen havde bestået af to bind!
Finn Hansen.

LISA HOLMFJORD. DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK. 352 Sider.
Hovedpersonen Esther drikker for meget, men dog ikke mere end hun kan styre det. Det mener hun ihvertfald selv. Hun er stukket af fra sin voldelige eksmand Andreas og har indlogeret sig på et krisecenter for voldsramte kvinder. Hun har besluttet at det vil hun ikke stå model til mere. Hun vil skilles, men frygter også den dag posten afleverer skilsmissepapirerne hos Andreas.
David er blevet fyret fra politiet og har slået sig ned som privatdetektiv. En kvinde fra den nordsjællandske overklasse opsøger ham med en opgave. Han undslår sig først, synes hun er manipulerende og vil ikke nedværdige sig til almindelige overvågningsopgaver.
Lige indtil han finder ud af, at målet for overvågningen er en, han kender, én han har svigtet. David begynder sin egen efterforskning, der leder ham omkring Herlufsholm og en gammel forgiftningssag. Imens finder kvinderne på krisecenteret ud af, at Esther er forsvundet.
Man kan godt læse at Holmfjord har en uddannelse som socialrådgiver, og er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre samt har beskæftiget sig indgående med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder.
Det er en tankevækkende og desværre meget realistisk bog. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

MARIETTE LINDSTEIN. SEKTEN FRA TÅGEØEN. Oversat af Signe Lyng efter SEKTEN PÅ DIMÖN. 475 sider. Kr.
Sekten På Tågeøen er en spændingsroman i tre dele af Mariette Lindstein, som handler om en kvindes uhyggelige oplevelser på en tåget ø i Sverige.
Franz Oswald er leder af en new age-bevægelse, der forsøger at skabe mere balance i verden ved at fortrænge stress og giftstoffer. Nyuddannede Sofia Bauman bliver fascineret af denne bevægelse og vælger derfor at slå sig ned blandt dens tilhængere på herregården ViaTerra.Det skulle hun aldrig have gjort. Alt er nemlig ikke som det ser ud, tværtom. Hendes tryghed bliver ikke bedre, ikke mindst da elektriske hegn og alarmer sættes op,
“Sekten på Tågeøen” er som skrevet første bog i trilogien om ViaTerra – en trilogi, der er baseret på forfatterens egen flugt fra Scientology. Bogen blev da også kåret som årets bedste svenske debut (Næste bind har titlen Sekten Der Genopstod og udkommer 2. september i år). Bogen er spændende men også skrækslagen læsning om sekter som desværre vinder mere magt globalt også.For husk ”Du vælger ikke dem. De vælger dig”.
5 Diamanter.
Finn Hansen.

SUSANNE STAUN. KØNSLIG OMGANG: 307 Sider. Kr. Så er der et fornøjeligt og gensyn med den rapkæftede, mandeglade og Vecchia-drikkende dr. Fanny Fiske. Og den gode Dr. har ikke mistet gnisten siden vi hørte fra hende sidst i Før Jeg Dør og nu er sprællevende tilbage i en thriller, der stiller skarpt på nutidens kønsopfattelse og #MeToo-bevægelsen. Dr. Fanny Fiske, der er berømt adfærdspsykolog med speciale i profilering af serieforbrydere. Hun er godt og grundigt på hælene. Hun bliver nemlig indledningsvis anmeldt og skal stå til regnskab for fortidens synder, herunder også sin lemfældige omgang med de unge mænd og betjente, som hun i årtier har undervist – og opfattet som sit private kagefad. Hvor hun kunne tage sig retterne. Samtidig må hun trække i arbejdstøjet, da der sker en række grimme voldtægter som også hærger Cornwell-Graftons barer. Nu er kunsten at med belægge sine ord med nutidens krævende omhu er ikke lige dr. Fiskes stærke side, og en politisk sensitiv profilering i sagen skaffer hende endnu flere fjender på halsen, skaber postyr og optøjer i gaderne og sætter Cornwell-Graftons politi skakmat. Det er op til dr. Fiske at indfange en af de gale demonstranter med mord på samvittigheden, finde voldtægtsforbryderen og samtidig undlade at kalde sine påståede ofre for grimrianer – kan dr. Fanny Fiske lære at navigere i en ny, mere sensitiv verden? Susanne Staun og hendes Dr. Fiske er tilbage for fuld udblæsning og der er fart over feltet. Der er så meget, at der er 6 Diamanter.
Finn Hansen.

LARS KJÆDEGAARD. LIGET I LYNGEN SIDER. KR. Lars Kjædegaard er en af Danmarks gamle veteraner i krimigenren. Siden sin debut i 1994. Mest kendt er han dog for sine 13 bøger med drabsefterforskerne Hvid & BELLING. Nu præsenterer han et andet Drabsefterforsker par nemlig Seniorefterforsker Agnes Hillstrøm (60 år) og hendes assistent Otto Vang (33). Parret introduceres med ikke 5 udgivelser på en gang. Agnes og Otto kaldes til landsbyen Bejdrup i Midtjylland, hvor en dreng er fundet dræbt og losset af på heden som gammelt affald. Drengen identificeres hurtigt som søn af ejeren af Lyneborg Gods, Alf Skjødt-Holm. Men da Agnes og Otto skal underrette forældrene, finder de også dem døde – tilsyneladende har godsejeren skudt sin kone og herefter sig selv.
Dødsfaldene er helt uforståelige. Drengen har været borte fra hjemmet i nogle dage, dog uden at forældrene har slået alarm. Hvad er baggrunden bag tragedien? Gennem en omhyggelig efterforskning i området,med afhøringer af de lokale beboere og indsamling af tekniske spor, samler Agnes og Otto langsomt men sikkert et billede af forbrydelserne, indtil de kan pågribe de skyldige og yde den døde dreng retfærdighed.Lars Kjædegaard kommer godt fra start med sine nye hovedpersoner. 5 Diamanter.
Finn Hansen

LARS KJÆDEGAARD EN DIGTERS DØD. Sider. Kr. En Digters Død- er den anden bog  i Lars Kjædegaards krimiserie Agnes Hillstrøm. Sagen begynder med forældrene til den romandebuterende Linnea Mogensen finder deres datter død i hendes lille lejlighed i Helsingør. Obduktionen afslører, at den unge pige er blevet dræbt med en overdosis insulin.
Linneas roman, Den grønne kat, står foran udgivelse og det er det lille forlag FJORD der kommer til at tage nogle svære og drastiske beslutninger .
Agnes og Otto afhører pigens familie, herunder Linneas faster Gudrun, som bor på et plejehjem i Fredensborg. En ansat på plejehjemmet har tilsyneladende haft et nært forhold til den dræbte pige. Efterhånden som sagen udvikler sig dukker flere personer op med forskellige dagsordner.
Under efterforskningen konfronteres Agnes med hidtil ukendte sider af sig selv, og da efterforskningen er slut, er hendes liv ikke længere det samme. Kjædegaard er ved at udvikle sine personer mere og mere og det har han vist i bl.a. Hvid& Belling serien at han er en mester i. 5 Diamanter. Finn Han

LARS KJÆDEGAARD. FARVEL SØSTER. 150 Sider. Kr.
Den 62-årige Marianne Holmegaard findes død i sin lejlighed i Københavns Nordvestkvarter. Mordmetoden er både brutal og anderledes. Damen er hængt op på et spids spir gennem rygraden i en væg i køkkenet. Agnes Hillstrøm og Otto Vang begynder skematisk at afhører opgangens beboere uden resultat. Først da de finder en kasse med en formue i kontanter i Mariannes lejlighed, går der gang i sagerne. For hvor stammer pengene fra ? Agnes identificerer sig med den jævnaldrende kvinde og efterforsker hendes baggrund, herunder hendes omgangskreds i Københavns venstrerfløjsmiljø.
Farvel søster er tredje bog i Lars Kjædegaards krimiserie Agnes Hillstrøm. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

JONAS BONNIER: HELIKOPTERKUPPET. Oversat af Louise ArdenfeltRavnild. Efter HELIKOPTERRÅNET. 2018. 448 Sider. 199,95 Kr. Mange gange så indhenter virkeligheden fiktionen. Det er Helikopter-kuppet et gedigent eksempel. For det er den sande historie om detspektakulære kup som rystede Sverige. Det er forfatteren Jonas Bonnierder nemlig har fået adgang til at interviewe de fire røvere, der stod bagrøveriet, og har på den baggrund skrevet en hæsblæsende true crime-krimi.Det hele starter i en skov et sted i Sverige. Her mødes tre mænd. To yngreog en ældre. Den ældre har en udfordring til de to yngre. Nemlig et røverimod det gennemsikrede værdihåndteringsselskab i udkanten afStockholm. Tilsyneladende et umuligt kup, men den gamle har fostret enideen idé. Fire måneder senere sættes den i værk. Det sker tidligt påmorgenen d. 23. september. Her går alarmen i G4S-bygningen i Västberga igang. Det er optakten til et af de mest spektakulære røverier verden harset. De fire røvere flyver en helikopter op på taget af G4S bygningen iVäsberga og borer sig nu ned igennem og ind til bankboksen. I bygningensidder G4S’s medarbejdere fanget, og ordensmagten står lamslåede ogoverrumplede tilbage på jorden og kan ikke gøre noget. De vidste godt,kuppet skulle ske. De vidste bare ikke, det var nu. Den sande historie erfyldt med den ene overrakelse efter den anden.der er ikke noget at sige tilHelikopterkuppet er solgt til udgivelse i 31 lande og Netflix samtproduktionsselskabet Nine Stories der indspiller Helikopterkuppet somfilm med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.Det er bare at tilføje dette er en page turner af stor format. Så kan mandiskuterer om man skal hylde denne som jo er en forbrydelse.Finn Hansen.

TINA FRENNSTEDT. FORSVUNDET. COLD CASE SERIE Oversat af AndersJuel Michelsen efter COLD CASE. FORSVUNNEN. Kr. 404 Sider. 299,95Kr. Der er ingen tvivl om at debutanten Tina Frennstedt har kigget idokumenterne fra Danmark som omhandler den fængslede morder”Amagermanden”. Her i historien har han tilnavnet ”Valbymanden” ogsom ikke kun drev sine uhyggelige voldtægter og mord i Danmark menogså i Sverige.Morgenen efter at RUT – en voldsom orkan der har hærget i Skåne,findes en kvinde myrdet uden for en strandhytte. Snart følger derendnu et brutalt overfald, i begge tilfælde peger fremgangsmåden påat det er en dansk voldtægtsmand og morder, som hærgede iKøbenhavn nogle år tidligere. Naturligvis vokser uroen blandtindbyggerne i Malmø. Hovedpersonerne er, Kriminalinspektør TessHjalmarsson, chef for Skånes ”Cold Case-gruppe”, bliver inddraget ijagten sammen med sin aldeles særprægede makker Maria Erling ogden svenske politimand samt den danske efterforskere fra Køben-havns politi. Da gerningsmanden endelig efterlader sig et DNA spor,finder man også en kobling til en anden sag, der har reddet Tess somen mare i mange år: det er den 19-årige Annika Johanssons forsvindenen sommernat for 16 år sidenFORSVUNDET er første bind i den svenske krimiserie Cold Case, der erinspireret af uopklarede kriminalsager fra den virkelige verden. Serientagner til at blive rigtigt spændende så den vil vi gerne følge med storinteresse i de kommende udgivelser. 5 Diamanter fra Krimicirklen.Finn Hansen

ROBERT GALBRAIT: ONDSKABENS HØST. Oversat af Agnete Dorp Sternfelt efterCAREER OF EVIL. 2015. 513 Sider. Kr. Tredje bind starter meget brutalt. Cormoran Strikes medhjælper Robin Ellacottmodtager en mystisk pakke. Hun bliver chokeret da hun opdager indeholdet er en kvindes afhuggede ben. Hendes chef, privatdetektiv Cormoran Strike, ermindre overrasket, men ikke destomindre alarmeret. Der er nemlig firemennesker fra hans fortid, som han mener, kunne være de ansvarlige bagpakkens indhold – og Strike ved også, at kun én af dem er i stand til at begåsjælsrå og vedvarende vold.Politiet fokuserer kun på den ene mistænkte, som Strike bliver mere og mereoverbevist om, ikke er gerningsmanden. Vanen tro tager han og Robin sagen iegen hånd og dykker ned i de tre andre mænds dystre og forkvaklede verdener.Men i takt med deres efterforskning, indtræffer flere og flere grufulde gerninger.Til sidst er det kapløb med tiden for de to detektiver. Ondskabens Høst- er den tredje roman og den bedste til dato i den anmelderrosteserie med Cormoran Strike og hans trofaste assistent Robin Ellacott. Det er enuhyggelig og djævelsk velkonstrueret hårdkogt kriminalroman. Den bringerlæseren ud på kanten af lænestolen. Medriven de nervepirrende læsestof med en intelligent plot.Finn Hansen.

ROBERT GALBRAITH : DEN HVIDE DØD. Oversat af Agnete DorpStjerfelt efter LETHAL WHITE. 671 Sider. 299,95 KrDet gik for alvor stærkt da det blev afsløret at det var ”Potter ́smor””J.K Rowlings der gemte sig bag pseudonymet Robert Galbraith.Siden er bare gået fremad og fremad for forfatteren. Og hun bliver daogså bare bedre og bedre. Det er Den Hvide Død et godt eksemper på.Det er en dyster krimithriller om Cormoran Strikes og hans makkersom involveres i opklaring af en mystisk forbrydelse fra fortiden.Sagen starter en dag hvor kommer den unge mand Billy til CormoranStrikes detektivbureau. Han vil berette om en alvorlig forbrydelse, somhan var vidne til som barn. Strike har svært ved at ryste den grufuldeforbrydelse af sig. Og nu sammen med sin nye partner i bureauet,Robin Ellacott, sætter han sig for at opklare Billys mysterium.Detektivers videre efterforskning fører dem både gennem de mestuhyggelige Londons mørke bydele til parlamentets mere eller mindreskjulte afsidedes kroge og ud på en endnu mere dunkel herregård pålandet. Robert Galbraith har et fornem styr på sine personer og miljøog ikke mindst har hun udpønset et troværdigt plot. Den Hvide Død får 6 diamanter.

MALIN PERSSON GIOLITO: STØRST AF ALT. Oversat af Jesper klint Kistorp efterSTÖRST AV ALTT. 2016. 409 sider. KrHandlingen starter med et skoleskyderi. Det har fundet sted på et gymnasium ien af Stockholms mest velhavende forstæder. Hovedpersonen Maja Norberg er 18år gammel og står nu tiltalt for at være indblandet i massakren. En tragiskhændelse hvor både hendes kæreste og hendes bedste veninde er blevet dræbt.Ved romanens start møder vi Maja som nu har tilbragt 9 lange måneder ivaretægtsfængsel. Og nu træder hun ind i retssalen. Og så oprulles spørgsmålethvordan det gik til at Maja, den ellers dygtige og populære pige, pludselig bliverlandets mest forhadte teenager? Er Maja en iskold morder? Mens retssagenudvikler sig, ser vi tilbage på månederne der ledte op til skoleskyderiet.

-37-Der er ikke noget at sige til ”Størst Af Alt” blev kåret som ’Bedste svenskekriminalroman 2016’. Dermed er den også den svenske forfatter Malin PerssonGiolitos store gennembrud.Finn Hansen

SØREN & LOTTE HAMMER: TO SMÅ PIGER. 433 sider. Kr. 299,95

26 Sagen starter med at en 11-årig pige forsvinder sporløst i den fiktive sjællandske provinsby Gulhavn. Umiddelbart efter kaldes denpensionerede Konrad Simonsen tilbage på Politigården i København.Grundet at ledelsen ønsker at han skal indtage posten som leder afRigspolitichefens Efterforskningsafdeling. Det er en nyoprettet afdeling,der skal håndtere uopklarede drabssager. Konrad Simonsen modsætter sigidéen på det kraftigste. Han har det nemlig fint med at nyde sit otium ikkemindst fordi han kan slippe for at lade sig blive involveret i Politigårdensbureaukrati.Sagen om den forsvundne pige vækker dog gamle minder, der til sidstinspirerer Konrad til at hjælpe med opklaringen. Det viser sig nemlighurtigt at den nye forsvindingssag er forbundet med en sag fra 1980’erne,der var Konrad Simonsens allerførste uopklarede sag.Konrad samler sit team og tager tilbage til den lille provinsby, hvor pigerneer forsvundet fra. For der er ingen tvivl om, at svaret på forbrydelserne måvære forbundet til Gulhavn.”To små piger” er ottende bind i Lotte og Søren Hammers serie om konrad.Og bevares, oplægget i bogen er rimeligt spændende og interessant et langstykke hen ad vejen. Men så bliver der alt for megen væven frem og tilbage.Kort sagt den er for langtrukken og det er synd.Finn Hansen.

LOTTE & SØREN HAMMER: MIRAKELBARNET. 430 Sider. 299,95 Kr.Begyndelsen på søskeneparret Hammer Mirakelbarnet starter med atet intercitytog på vej mod Berlin bliver dramatisk afsporet nærVordingborg. Det resulterer i fem civile og to politibetjente omkommerunder ulykken. Mens Havarikommissionen er i fuld gang med at afklaresagen, får kommissionschefen et uventet besøg af en mystisk kvinde,der beder ham om at droppe efterforskningen – mens han stadig kan.Konrad Simonsen og hans team bliver derefter koblet på sagen, somhurtigt viser sig at have forbindelser til både russiske olieinteresser,en lille dansk natradiostation, en gruppe amatørarkæologer og ethemmelighedskræmmende internetfællesskab. Togulykken er bare detførste noget meget farligere er underopsejlning. Det er grusommerend nogen i deres vildste fantasi kunne have forstillet sig.”Mirakelbarnet” er niende bog i Lotte og Søren Hammers populæreserie om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen. Det er også en af debedste og med et internationalt snit og i det store hele med enrealistisk handling. Men lad det også være skrevet med det samme derer bogstaveligt et sparet på krudtet og de forskellige grusomheder.Der er start til slut fart over beretningen. Den viser også at det kyniskeog uforsonlige farlige uforsonlige kræfter der ligger bag det hele. Deter søskene parrets niende bog og de er i topform.Finn Hansen

LOTTE & SØREN HAMMER. SOLDIER BLUE. 438 Sider. Kr.
”Soldier Blue” er skrevet af forfattersøskendeparret Lotte og Søren Hammer og er en del af deres populære krimiserie med Konrad Simonsen i hovedrollen. Det er nok en af de mest brutale i deres serie. For det indledende mord ligner et nemlig et professionelt attentat men der er bare det -at ofret var en nyfødt baby.
Projektil er blevet affyret på en almindelig villavej i Liseleje og har dræbt et spædbarn. Da Konrad og hans mænd begynder at efterforske sagen nærmere , kan de se at den hjemmelavede ammunition er ganske professionelt udført. Dette projektil havde til hensigt at gøre mest mulig skade på sit mål. Men hvorfor henrette en uskyldig baby? Det giver ingen mening.- eller gør?
Lotte og Sørens Hammers ”Soldier Blue” er den tiende og afsluttende bog i Konrad Simonsen-serien. Men frygt ikke. De to forfattere kommer i marts med en helt ny serie. Den vil ender på 8 bind og starter med udgivelse af de første på en gang. Læs nærmere under Sidste Nyt fanen Blandet
4 Diamanter fordi den er lidt for lang efter min mening.
Finn Hansen.

PAULA HAWKINS: DET DYBE VAND. Oversat af Agnete Dorph Stjernfeldt efterINTO THE WATER. 2017 . 440 Sider. Kr. 299,95

-18-Det er altid spændende at se hvordan en bestsellerforfatter klare den svære opus2. Paula Hawkins bragede jo som bekendt igennem med Kvinden I Toget. Og i detstore hele slipper hun godt fra det.HANDLINGEN: I de sidste dage før sin død, ringede Nel Abbott konstanttil sinsøster. Men Jules (Julia) tog bare ikke telefonen. Hun ignorerede sin storesøstersråb om hjælp. Nu er Nel død desværre død og Jules får bondeanger. De siger, athun selv sprang i vandet. Og Jules er blevet hevet tilbage til den lille flække,Beckford, stedet, hvor hun havde svoret aldrig at sætte sine ben igen. Men hunkonstaterer hurtigt at der er ingen andre personer til at tage sig af Nels efterladteteenagedatter Lena. Jules er bange for sine egne minder, for huset, hvor hun ogNel voksede op, og ikke mindst for alle ansigterne fra fortiden, som hun genser ibyen. Men mest af alt er hun bange for vandet og for stedet, de kalderDruknedybet. Tidligere på sommeren døde nemlig en skolepige netop idruknedybet. Og Jules ved, at Nel aldrig ville være sprunget selv.Forfatteren lader læseren følge de forskellige personer som alle har deres egnehemmeligheder at bære på. Både personer er interessante og miljøet går rent ind.Kvinden I Toget – bliver kort sagt og skrevet fulgt op på fornemvis. Finn Hansen.

GREER HENDRICKS & SARAH PEKKANEN. KVINDEN MELLEM OS.Oversat af efter THE WIFE BETWEEN US.378 Sider. kr.Vi bruger appetitvækkeren på bogens bagside for man kan faktisk ikkeskrive meget andet end den og så naturligvis anmeldelsen af denneDomestic roman som er i verdensklasse også er det ingen gang løgn.”Når du læser denne bog, vil du tro, at du læser en om en jalouxekskone. Du vil tro, at hun er besat af sin afløser – en smuk, yngrekvinde, som snart skal giftes med den mand, de begge elsker. Du viltro, at du har gennemskuet, hvordan hele dette trekantsdrama hængersammen. Men du tager fejl. KVINDEN MELLEM OS er en psykologiskthriller med et mesterligt plot.Denudforsker ægteskabets skjultekompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer ikærlighedens navn. Pakket ind i gys og chokerende drejninger. “Endjævelsk snedig katten-efter-musen-thriller.” – Kvinden mellem osNår du læser denne bog, vil du tro, at du læser en om en jalouxekskone. Du vil tro, at hun er besat af sin afløser – en smuk, yngrekvinde, som snart skal giftes med den mand, de begge elsker. Du viltro, at du har gennemskuet, hvordan hele dette trekantsdrama hængersammen. Men du tager fejl”.”Kvinden Mellem Os” er en psykologisk thriller med et mesterligt ogfremragende plot. Det er en historie der udforsker ægteskabets skjultekompleksitet og alle de farlige sandheder og ikke mindst

hemmeligheder, som vi blot ignorerer i kærlighedens navn. Den erpakket ind i gys og chokerende drejninger der hele tiden giver et nytasspekt på historien. Finn Hansen.

LARS KEPLER: KANINJÆGEREN. Oversat af Andrea Fehlaer efter KANINJÄGAREN.2016. 575 Sider. Kr.Da vi tog afsked med Joona Linna blev han i retten dømt 4 år i spjældet for enrække grove lovovertrædelser.Da vi træffer Joona Linna igen har tilbragt to år i et højsikret fængsel. Men nubliver han ført væk for at deltage i et hemmeligt møde. Politiet har brug for hansekspertise og hjælp for at stoppe en gådefuld morder, der kalder sig Kaninjægeren. Den eneste sammenhæng der er mellem hans ofre er, at de allehører, via en telefonopringning, et barn fremsige et rim om kaniner, indenmorderen kommer.Tilfældigt havner tv-kokken Rex Müller lige midt i orkanens centrum. For førstegang skal han være alene med sin søn, men i stedet for tre afslappende ugerbliver det en skræmmende kamp for overlevelse.

-42-Joona Linna og Saga Bauer er tvunget til at arbejde sammen i hemmelighed for atfå stoppet Kaninjægeren, før det er for sent.Kaminjægeren er en pageturner de 575 sider vendes i raketfart. Hele tiden skaldu lige læse hvad der sker i det næste og næste osv kapitel. Kaninjægeren ernavnet Spree-morderen skjuler under. (Læs definitionen under Braking News på krimi-cirklen.dk). Det er samtidig en uhyggelig historie detaljeret i sine blodigescener. Kaninjægeren er forfatterparret Keplers bedste bog til dato.Finn Hansen.

LARS KEPLER: LAZARUS. Oversat af Birgitte Steffen Nielsen og JesperKlint Kristorp efter LAZARUS. 556 Sider. KrI en lejlighed i Oslo finder man liget af en mand, der tydeligvis besaden dyster hemmelighed eller to. Den afdødes fryser gemmer nemlig på

en række grumme fund, der hurtigt overbeviser politiet om at offerethavde en nebengesjæft som gravrøver og makaber trofæsamler.I Lars Keplers “Lazarus” bliver Joona Linna få dage senere kontaktetaf en tysk kollega, der beder ham om hjælp til at opklare en mystiskmordsag.Sammen danner sagerne et mønster, der mildest talt er utroligt. Detburde være ganske umuligt at genopstå fra de døde.Lars Keplers “Lazarus” er det syvende bind i den svenske krimigigantsserie om kriminalkommissær Joona Linna.

INGAR JOHNSRUD. KALYPSO. Oversat af Camilla Gellert Nielsen efterKALYPSO. 2016. 465 Sider. Kr.Nordmanden Ingar Johnsrud og hans hovedperson Fredrik Beier blevvi præsenteret for i første bind af en trilogi med titlenWienerbroderskabet. Nu er 2. bind aktuel med titlen Kalypso. Denbliver nok fulgt op af Korset som er det 3. bind.I Kalypso finder politiet et friskt lig i en forsvunden enkes villa. Detmærkelige er at det viser sig at være liget af en mand, der har væreterklæret død i over tyve år. Snart dukker endnu flere lig op, og i taktmed at sagen kompliceres, blander den norske efterretningstjenestesig i politiets efterforskning.Efterforskningen viser mordene har en forbindelse til en hemmeligoperation på russisk grund lige efter murens fald. En operation derdengang gik katastrofaltt galt, men som nu er ved vokse sig til enpotentiel viruskatastrofe i hjertet af Oslo.Politiefterforsker Fredrik Beier kommer under et maksimalt pres, forhvem kan han stole på? Og vil efterretningstjenesten dække overmorderen, og hvad med hans egen makker Andreas Figueras? Hvorfordækker han over en mistænkt?” Ja, spørgsmålene er mange. Det heleserveret som en god gang medrivende gedigen spænding og et snedigtplot. Vi glæder os til at krybe til Korset når den udkommer.

Finn Hansen.

SHARI LAPENA: EN FREMMED I HUSET. Oversat af efter A STRANGER IN THEHOUSE. 299 Sider. 199,95 Kr.Den canadiske forfatter der debuterede med Naboparret er klar igen . Dahun startede var det hos ”naboerne” de mystiske hændelser skete. Men nu iden nye er uhyggen rykket ind i selve huset hos de nye hovedpersoner,Karen og Tom. Handlingen: Hvem ville flygte i panik fra et lykkeligt hjem?Du venter bare på, at din elskede mand kommer hjem fra arbejde. Du er igang med at lave aftensmad og glæder dig til at høre om hvordan hans dager gået. Men det er det sidste, du husker, er at du vågner op på hospitaletuden nogen anelse om, hvordan du endt der. De siger, at du har været skyldi en ulykke og der hvor du kørte galt var i den mest farlige og kriminelle delaf byen. Et sted du i den vildeste fantasi aldrig ville have sat dine ben.Politiet mistænker dig for en forbrydelse. Din mand nægter at tro på, at duhar gjort noget galt. Din bedste veninde er dog ikke så sikker i sin sag. Ogselv aner du ikke, hvad du skal tro. Se det er bare nogle af de mystiske tingder sker. Det kan da ikke blive værre? Jo det er lige netop hvad det bliverlæseren kommer med i læseoplevelse der gang på gang tager en nydrejning og så endnu en ny og endnu…. . Canadieren har har på fornem visskrevet en bragende god efterfølger. Det en suveræn psykologisk thrillerder bruger alle de midler der ingredienser i et spændingsroman afallerhøjeste karat. Finn Hansen

SHARI LAPENAS: NABOPARRET. Oversat af Steffen Rayburn Maarup efter THECOUPLE NEXT DOOR. 2016. 303 Sider. Kr. Der tages flere banale spørgsmål op i Naboparret som: Hvor godt kender duegentlig din nabo, din partner – eller dig selv? Disse sætninger danner ogudmønter sig i en psykologisk historie ala Kvinden I Toget. Gang på gang tager historien en ny drejning og læseren som tror M/K har fuldstændigt styr påbegivenhederne må flere gange tro om i gen. Fordi Din nabo sagde, at du ikke skulle tage din pjevset baby Cora med tilmiddagen. Absolut ikke på grund af noget personligt, hun Cyntia kunne bare ikkeholde ud at høre Cora græde. Hun ville bare fejre sin mand Grahams fødselsdagstille og roligt.Din mand, Marco sagde, at du bare skulle slappe af. I var jo kun lige inde vedsiden af hos naboparret, og babyalarmen var aktiveret.Din datter sov jo også sidste gang, du kiggede til hende. Men nu, hvor du løber opad trappen i det dødstille hus, er dit værste mareridt blevet til virkelighed. Coraer væk.Du som aldrig har ringet til politiet før. Nu må parret Marco og Anne konstatere,at nu har de invaderet jeres hus. Hvem ved, hvad de kommer til at finde afhemmeligheder hos dem … og ikke mindst hos de andre personer der dukkerfrem som historien udvikler sig.Der er intet at harselere over at Shari Lapenas psykologiske thriller Naboparreter blevet en international bestseller. Hele omdrejningspunktet er babyen Coraforsvinden. Var Du begejsret for kvinden I Toget, Kvinden Der Forsvandt oglignende vil Du blive det samme i selskab med Naboparret og alle de andreinvolverede personer.Finn Hansen.

C. J. TUDOR KRIDTMANDEN. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup efterTHE CHALK MAN. 2018. 320 Sider. 199,95 kr.Ikke mindre end 38 lande sikrede sig lynhurigt udgivelsesrettighedertil Kridtmanden. Det er der ikke noget at sige til. For C. J. Tudor er enspændende dame fra England og så er hun debutant. Det må siges atdet er noget af et bragende indtog hun gør i thriller genren. Bogenudspiller sig i henholdsvis 1986 og 2016.1986. driver Eddie og hans venner rundt i en søvnig engelsk landsbyog venter på at blive voksne. De får tiden til at gå med at små drillehinanden og slås med de andre rødder men hvad værre er, begynderde at tegne forskellige små kridtmænd på byens fortove; mærkeligesymboler, som kun de ved, hvad betyder. Men pludselig begynder derat dukke fremmede kridttegninger op. Tegninger, der ikke fører tilskolen eller legepladsen, men ud i skoven. Skoven, hvor det helestarter med mord og andre skæbnesvangre grusomheder.30 år senere sker der en dag at Eddie modtager en konvolut. I denligger en tegning af en kridtmand. Eddies venner har også fået sendtkuverter med den tegning. Det er en spøg, tror de… indtil det går galtigen.

Kridtmanden er en gigantisk krimidebut. Den har et originalt og smartplot og samtidig er det noget at en pageturner. (undertegnede kunneikke lægge den fra sig). Engelske C.J. Tudor lover godt for fremtiden.Som skrevet står var solgt til udgivelse i 38 lande og det allerede indenbogen udkom på engelsk i januar 2018. Finn Hansen

J. TUDOR: DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT. Oversat af NinnaBrenøe efter THE TAKING OF ANNIE THORNE. 2019. 351 Sider. ? Kr.Tudors Kridtmanden var et brag af en thriller i 2018. Nu er forfatterentilbage med en ny forrygende og uhyggeligt drama.Da Joe Thorne var dreng, forsvandt hans søster, Annie, og var væk i 48timer. Annie kom tilbage, men hun var fuldstændigt forandret. Hunville heller ikke fortælle, hvad der var hændt. Og så gik det hele foralvor galt.Nu er Joe tilbage i flækken Arnhill. Han er flyttet ind i et faldefærdigthus, hvor en mor for nylig har slået sin søn ihjel og taget livet af sigselv. Han halter, han kan hurtigt mærke at, han ikke er velkommen ibyen. Han havde dog også helst været fri for at skulle tilbage. Men isamme øjeblik, han åbnede en e-mailen, vidste han, at han ikke havdenoget valg. Teksten var ”Jeg ved, hvad der skete dengang med dinsøster. Det er begyndt igen”. Det er starten og handlingen der læggerop til en fortælling der gang på gang tager en ny drejninger.Bogstaveligt ender historien med et brag. Kridtmanden var godDengang Annie Thorne Forsvandt er bare endnu bedre. Der er 6diamanter til Tudor. Finn Hansen.

RUTH WARE: KVINDEN I KAHYT NR. 10. Oversat af Sine Norsahl efter THEWOMAN IN CABIN 10. 2016. Sider. 369 Sider. Kr. 249,95Hoedpersonen er Lo Blacklock er journalist på rejsemagasinet Velocity i London.Hun bliver skrækslagen da hun udsættes for et hjemmerøveri i sin lejlighed.Derfor kommer det som en kær og velkommen gave da hun bliver inviteret med på et luksuriøst krydstogt. Ikke alene kan opgaven betyde et karrierehop og ovenpå hændelsen i lejligheden trænger hun trænger også i den grad til at blive forkælet med glamour og spandevis af champagne. Men hun erfarer hurtigt ating enting går som planlagt. Den første nat vågner Lo nemlig ved støj og skrig fra nabokahytten nr. 10. Fra sit altanvindue ser hun en person blive smidt over rællingen. Da Lo slår alarm, får hun at vide, at der savnes ingen personer blandt gæster og mandskab og i øvrigt står den omtalte kahyt 10 tom på grund af et afbud. Desperat og på randen af sammenbrud, forstår Lo, at hun måske har begået en frygtelig fejltagelse. Eller også er hun fanget med en morder meget langt fra land. Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om at dette er enpageturner af den virkelige gode og gedigne slags. Der er et fremragende og logsik plot og det lukkede miljø bruger med stor finesse. Ruth Ware er som det bliver sagt fra Stylist Magazine: ”Som hvis Agatha Christie havde slået sig sammenmed Paula Hawkins. En virkelig underholdende thriller”. Læs den, nyd den og bliv overrasket.Finn Hansen.

RUTH WARE I EN MØRK MØRK SKOV. Oversat af Sara Koch efter IN ADARK, DARK WOOD, 2015. 311 Sider Kr. Kvinden I Kahyt Nr. 10- Var titlen på Ruth Wares debutroman. Det varen debut der straks tog alverdens læsere med storm og den nye I EnMørk Mørk Skov- vil garanteret øge populariteten det tør undertegnedegodt skrive under på. Ware lægger ikke skjul på at hun er inspireret afAgatha Christie.Hovedpersonen, forfatteren Nora har ikke set Clare i 10 år. Ikke sidenNora gjorde det op med sit gamle liv. Hun skred uden at se sig tilbage.Men så ud af det blå dukker der pludselig en invitation op – til Claresforestående polterabend. Det må være den perfekte anledning ogundskyldning for Nora til at genoptage kontakten med sin allerbedsteveninde fra skoletiden, eller hvad?Selvom der er lagt op til en hyggelig og sjov weekend i et hus langtude i en mørk mørk skov, der går heller ikke længe, før der opstårspændinger i den sammensatte brogede venneflok. Spørgsmålenebliver mange for er de bl.a. inviteret på samme præmisser? Forhvorfor er Nora inviteret med til Clares polterabend, men ikke til selvebrylluppet? Og hvem er personen egentlig som Clare skal giftes med?Huset ligger helt isoleret fra omverdenen, der er ingen mobildækning.Og så går noget galt. Helt galt.I En Mørk Mørk Skov – Lever fuldt og helt op til forventningerne.Plottet er snedigt konstrueret og uhyre realistisk. Ruth Ware er dennye Agatha Christie anno 2019.Anbefales på det varmeste.Finn Hansen.

RUTH WARE MRS. WESTAWAY ER DØD. Oversat af Sara Koch efter THEDEATH OF MRS. WESTAWAY. 2018. 375 sider. Kr Ruth Ware er stadig tro mod den klassiske engelske kriminallitteraturtradition som Agatha Christie var ekspert i. Nu udkommer hendes bognr.3. Hovedpersonen den unge Hal Westaway modtager et brev om,at hun har arvet en gantisk formue fra sin bedstemor. Der er bare étproblem. Hals bedstemor har været død i 20 år.Der er tydeligvis sket en fejl, men hvis nogen har brug for pengene, erdet Hal. Hun hutler sig gennem tilværelsen med at ligge tarotkort tilfolk og hun har en gæld hun skal betale til nogle lyssky og farligepersoner. Hun er ligeledes temmelig alene i verden, så hun besluttersig at møde op til begravelsen. Klædt i sort tropper hun op på familienWestaways gamle gods, hvor alle arvinger er samlet. Nu er der ingenvej tilbage. Men desværre er det ikke kun Hal , der bluffer og spillerskuespil. Familien Westaway gemmer hemlig på mangehemmeligheder – og de er parat til at slå ihjel for dem.

Ruth Ware har skrevet en realistisk og overbevisende krimi medmasser af drejninger og overraskelser om mord og familiemysterier.Ware er bare et af de helt store i litteraturen p.t. 6 Diamanter. Finn Hansen.

ROBERT ZOLA CHRISTENSEN: GÆSTEN. 337 Sider. Kr 299,95Det hele starter 27. april 2016. Her finder man på Syddansk Universitetsprogforskeren Clara Sahlgren brutalt myrdet. Armstumperne der er placeretunder hendes skrivebord er de største dele, der er tilbage af hende, og der liggerog der er blod i hendes computer. Det bizarre mord er blevet begået med sådanneen voldsomhed, men det der er det mest gådefulde er, at Sahlgren tilsyneladendeikke har forsvaret sig. Tilbage står en nok så sørgende, men underligt sorgløssvensk husbond. Det tyder på at motivet til udåden skal findes blandt en rækkemere eller mindre troværdige kollegaer og et sted derude gemmer en morder sig.En person der ingen midler skyer for at dække over sine misgerninger. Hellerikke over for politiet. Før efterforskeren Bent Kastrup får set sig om. Han jagternemlig både en morder, en kollega og få rede på meningen med sit eget livRobert Zola Christensen gør det igen. Han severer en gang kontant spænding derfår koldsveden til at risle ned af ryggen. Plottet realistisk. Miljøet og galleriet afmulige gerningsmænd er fint.Finn Hansen