LINDHARDT & RINGHOF.

ANMELDELSER FRA FORLAGET LINDHARDT & RINGHOF.

GUILLAUME MUSSO. PIGEN I LABYRINTEN. Oversat af Anders Juel Michelsen efter LA VIE ESTUN ROMAIN. 2020. 246 Sider.
Som anmelder er det svært at sige ret meget om Pigen I Labyrinten. For man vil hurtigt komme i det dilemma og røbe for meget af det fremragende plot. Den nye roman af Guillaume Musso, befæster bare for 10. år i træk er Frankrigs bedst sælgende forfatter.
Her leger han med grænserne mellem virkelighed og fiktion, forfatterens magt og litteraturens betydning. En dag i april forsvandt min treårige datter, Carrie, mens vi legede skjul i min lejlighed i Brooklyn. Sådan begynder historien om Flora Conway, en meget berømt forfatter. Der er ingen forklaring på Carries forsvinden. Hverken døre eller vinduer i lejligheden har været åbne, kameraerne i den gamle newyorkerbygning viser ingen tegn på indbrud eller nogen form for forbrydelse. Og politiets efterforskning giver heller ingen klare svar. Samtidig, på den anden side af Atlanterhavet, søger en sønderknust forfatter tilflugt i et forfaldent hus. Han alene har nøglen til mysteriet om Carrie. Og ham må Flora finde. “Pigen i labyrinten er er kort godt en mesterlig og fascinerende læsning ntil 6 Diamanter.
Finn Hansen.

C.J. TUDOR DE ANDRE. 413 Sider. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter THE OTHER PEOPLE. 2020.

Da Gabe er på vej hjem, ser han ansigtet af en lille pige, som han kender, i bagruden af bilen der kærer foran ham. Hun former ét ord med læberne: Far. Det er sidste gang, Gabe ser sin femårige datter, Izzy. Politiet er overbevist om, at den lille pige er død. Men tre år efter kører Gabe stadig rundt på vejene og leder efter den bil, der tog Izzy. Han vil nemlig aldrig opgive det håb, han bærer i sig.

Fran og hendes datter, Alice, leder ikke, men er på flugt. Altid et skridt foran dem, der vil gøre dem fortræd. For Fran kender til sandheden om Gabes datter – og hun ved, hvad de andre, dem, der jagter hende og Alice, vil gøre, hvis de nogensinde fanger dem. Hen ad vejen dukker andre personer op med forskellige dagsordner bl.a. Sameritanen og Sandmanden.

Men det er faktisk svært, at røbe mere om handlingen uden at afsløre hvad det hele går ud på. Ikke mindst hvad betydning har De Andre. En ting er dog sikkert. Det er fremragende thriller med ikke mindre end et genialt plot. 6 Diamanter.’

Finn Hansen.

ANNA GRUE. DØDEN I KURBADET. 411 Sider. “Døden i kurbadet” er Anna Grues nye krimi om den stædige efterlønner Anne-Maj Mortensen.
I ”Mysteriet i genbrugsen” opklarede Anne-Maj som bekendt mysterierne om de døde medarbejdere i den lokale genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland. Nu er hun tilbage i Anna Grues nye bog. Dog er hun ikke helt stabil men det afholder hende naturligvis ikke fra at blande sig i opklare endnu flere mystiske dødsfald.
I ”Døden i kurbadet” er Anne-Maj Mortensen nemlig taget på luksus spaophold for at forkæle sig selv efter en hård knæoperation. Selvom det knager i leddene og hun gnasker masser af medicin og der ikke er meget forkælelse over opholdet. Knæet gør ondt, maden er elendig ja nærmest uspiseligt. Men da en af de andre en af de andre spagæster pludselig dør på uhyggelig vis. Anne-Maj der ellers burde tage den med ro, men i stedet går hun ind i sagen. Bevæbnet med sine krykker og et lager af smertestillende medicin begiver hun sig ud på en mission for at opklare det makabre mord, hvilket ikke ligefrem vækker glæde hos det lokale politi.
”Døden i kurbadet” er Anna Grues nyeste krimi, der indeholder lige dele hygge/uhygge og spænding for alle pengene. Hun er bl.a. kendt for serien om detektiven Dan Sommerdahl, der også som bekendt er blevet filmatiseret og løbet over TV skærmene her i forsommeren. Vi giver Anna Grue 4 Diamanter.
Finn Hansen.

CAMILLA GREBE. ALLE LYVER. Oversat af Charlotte A. E. Glahn efter ALLA LJUGER 415 Sider.
Den røde tråd i denne historie af den formidable Camilla Grebe, er hvem beskytter man ved at lyve eller fortie sandheden? Maria er lykkelig. Hun har det fantastisk i sin sammenbragte familie med sin søn, sin nye mand, franske Samir, og hans datter, 16-årige Yasmin. I hvertfald på overfladen viser det sig. Men en kold decembernat ryger idylen. Maria bliver vækket til beskeden om, at Yasmin er forsvundet. For ifølge efterforsker Gunnar ser det ikke godt ud. Et vidne har nemlig set en person skubbe en anden person i vandet. Og efter flere samtaler med politiet, går det op for Maria, at Samir mistænkes for at have slået sin egen datter ihjel. Det nægter Maria selvfølgelig at tro, for hun kender sin mand, sin blide, elskelige og omsorgsfulde mand. Eller gør hun? Alt imens tingene begynder at smuldre omkring hende. Pludselig bliver hun i tvivl. Kan Samir virkelig have begået en så grusom forbrydelse? Hvem kan hun nu stole på? Hvem taler sandt og hvem lyver?
Se det skriver Grebe en medrivende og interessant fortælling om, ved at lade de forskellige personer fortælle deres opfattelse af de forskellige hændelser. Især af personen der Down syndrom. Men har skal ikke berettes mere og det videre forløb end andet, at det atter er et gedigent håndværk af Camilla Grebe. 6 Diamanter.
Alle lyver er femte selvstændige fortsættelse af Skyggejægeren, Dvale, Husdyret og Når isen brister. “Camilla Grebe er en af tidens bedste krimiforfattere.” Det skriver Politiken bl.a. om Skyggejægeren.
Finn Hansen.

JOHANNA MO. NATSANGEREN. Oversat af Charlotte A. E. Glahn efter NATSÅNGAREN. 415 Sider. Kr.
Johanna Mo er en ny svensk forfatter som tegner til at blive et spændende bekendtskab. Natsangeren er første bind i hendes serie hun kalder ”Ölandsserien”. Men hvis man nu forventer at det bliver det noget lignende det samme som de andre svenske forfatter der også bruger de svenske øer i Skærgården så tager de grueligt fejl, dette er nemlig nærmere hårdkogte krimier hvor der ikke er sparet på de blodige detaljer. Handlingen.
Hovedpersonen er Politiefterforsker Hanna Duncker. Hun har ikke været tilbage på sin barndomsø Öland før nu – seksten år efter! Nemlig ikke siden det, der skete med hendes far Lars. Men nu er han død, og på trods af sin brors advarsler er hun vendt hjem for at bosætte sig og begynde at arbejde ved Kalmar politi.
På sin første arbejdsdag kastes hun hovedkulds ud i en tragisk sag, hvor en teenagedreng bliver fundet død ved øens store naturområde Alvaret. Pludselig står hun midt i en mordefterforskning, og sammen med sin makker Erik Lindgren må hun stå ansigt til ansigt med flere spøgelser fra sin fortid. Det bliver tydeligt, at ikke alle er begejstrede for at se Lars Dunckers datter tilbage på øen, og Hanna har en snigende fornemmelse af, at nogen holder øje med hende. Har det noget med efterforskningen af drengens død at gøre eller med sagen mod hendes far? Det højdramatisk spænding og undertegnede havde ikke lige set den fuldstændige overraskelse komme hvad angår motivet. Nu ser undertegnede frem til 2 bind som er planlagt til udgivelse i 2022. Natsangeren får 5 Diamanter.
Finn Hansen.

STEFFEN JACOBSEN. DE STUMME PIGER. 385 Sider. Kr
De Stumme Piger er efterfølgeren til Proxy. Det er et brutalt drab på den dømte voldtægtsforbryder Gordon Nimb tvinger efterforsker Tanya Nielsen til at søge tilbage til voldtægtsforbryderen Nimbs mørke fortid. Køen af ofre, som kan have motiv til at hævne sig, er meget lang, for ud over de syv voldtægter, han Nimb var dømt for, pralede han gerne med alle de uopklarede sager og ofre, som han kaldte de “stumme piger”. Tanya kan ikke finde hjælp hos sin overordnede og mentor Jakob Nordsted, som er sygemeldt. Men snart bliver Nordsted med blandt de mistænkte. I flere år har han hårdnakket hævdet, at Nimb også var skyldig i mordet på en ung pige, som blev fundet mishandlet i en container. Ydermere bliver Nordsteds mørkegrå Honda Accord observeret af politiets overvågning lige foran en narkobule i Københavns Nordvestkvarter, som bliver raseret af en mand af Nordsteds statur. Sammen med sin nye kollega Kadeem Forrashi må Tanya derfor forsøge at finde Nimbs usynlige ofre. Der sker først skred i sagen da tanya får hjælp fra et uventet sted. Og forklaringen hvem de de stumme piger er. For at rense Nordsted. Og for at pågribe morderen.
Det er et fremragende plot som forfatteren bruger i sin nye krimi. Og når han samtidig har skabt et interessant persongalleri er der helt og aldeles 5 Diamanter for værket.
Finn Hansen

MICHAEL KATZ KREFELD. NATTENS UDYR. 360 Sider. Kr 299,95. Nattens Udyr er efterfølgeren og det andet bind til Mørket Kalder. Det er også gensyn til den ikke helt almindelige strømer Cecilie Mars. Og hun kommer virkelig på hælene NÅR DU SER DEM Nattens udyr Komme er det for sent! Det er en række bestialske kvindedrab der ryster Danmark og sætter ild til internettet og medierne. Drabene har forbindelse tilbage til en gammel voldtægtssag, som samler en gruppe mænd med en indædt vrede mod kvinder. I sin efterforskning kommer politikommissær Cecilie Mars på sporet af et hemmeligt selskab, der arbejder maskeret med enhjørningmasker på. Cecilie opdager hurtigt, at loven ikke rækker, hvis hun skal stoppe de sindssyge gerningsmændene. Men hendes kontante og kompromisløse stil skaber hurtigt nye fjender – både i politiets ledelse og hjemme i Nordvest, hvor bandekrigen raser, og Cecilie selv er under mistanke for drab. Pludselig befinder hun sig som et muligt bytte og trofæ for en brutal vrede.
Der er ikke sparet på krudttet i Krefelds nye krimi. Den er både underholdende og der er spænding fra øverste hylde. 6 Diamanter.
Finn Hansen. 

GUILLAUME MUSSO. ØENS HEMMELIGHED. Oversat af Vitoria Westzynthius efter LA VIE SECRÉTE DES ECRIVAINS 272 Sider.
Musso er tilbage med endnu en nervepirrende spændingsroman. Den populære forfatter Nathan Fawles har udgivet tre bestsellerromaner, da han pludselig meddeler, at han indstiller skriveriet. Tyve år senere ankommer journalisten Mathilde Monney til øen Beaumont ud for den franske middelhavskyst for at opsøge Nathan, der har isoleret sig fuldstændig. Hun er fast besluttet på at finde ud af, hvorfor han har trukket sig tilbage fra offentlighedens søgelys. Hvad gemmer han og hans fortid på af hemmeligheder? Samme dag bliver liget af en kvinde fundet på stranden og øen lukkes ned i jagten på gerningsmanden. Langsomt afsløres et net af løgne og hemmeligheder – og en grusom forbrydelse. Men hvem kan man stole på? Hvem taler sandt?
Er der noget den franske fortatter Guillaume Musso kan så er det at skrive nogle realistiske spændingsromaner der gang på gang skifter nye retninger som gør læseren helt konfus. For så bagefter lige endnu engang at dreje læseren i en helt anden retning. Der er 6 Diamanter til dette mesterværk om Øens Hemmelighed.
Finn Hansen.

STINA JACKSON. ØDEMARK. Oversat af Charlotte A. E. Glahn efter ÖDESMARK. 2020. 368 Sider. Kr.
Efter sit store og velfortjente gennembrud med debutromanen Sommermørke blev der naturligvis stillet store forventninger til hendes opus 2. Og er de så indfriet ? Ja i allerhøjeste grad og mere end det. Stina Jackson tilbage på fuld skrue. Igen med en fortælling om mennesker fra yderkanten, der er forbundet til hinanden på forskellige måder og ikke mindst et særligt sted, om stærke bånd, følelser og en fortælling om hvor svært det kan være at bryde nedarvede mønstre. ? Selvom kalenderen siger forår, har kulden bidt sig fast i Ödesmark, en lille by beliggende allernordligst i Sverige. I byen bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke naboernes bedrevidende blikke. Når hun arbejder som aftenvagt på benzintanken, er hun helt bevidst om, at kunderne kigger på hende. Folkene i den lille by undrer sig over, hvorfor Liv har valgt at blive boende sammen med sin far, også efter hun fik Simon, og de spørger hinanden, hvad det mon er, der holder hende herude i ingenting. Alle taler om Vidars formue, hvor rig han må være efter sine mange handler med jord og skovbrug, og hvor lette ofre den lille familie må være ? Det er et suveræn drama af dimensioner der driver læseren læseren ud på kanten af stolen med denne bertening fra yderkants Sverige. 6 Diamanter.
Finn Hansen

KAREN DIONNE. DEN ONDE SØSTER . Oversat af Kim Langer efter THE WICKED SISTER. 2020. 320 Sider.
Karen Dionne slog igennem Dyndkongens Datter med et brag. Nu følger hun op med Den Onde Søster. Og var debut populær så skal denne nok også blive det. Den lever nemlig 100% op til forvent-ningerne. Herom hersker ingen tvivl!
Hun troede, hun havde lagt fortiden bag sig. I virkeligheden er hun i stedet jaget vildt. Rachel som har tilbragt 15 år i selvvalgt isolation på et psykiatrisk hospital i den tro, at hun slog sin mor ihjel som barn. Nu er hun kommet i besiddelse af oplysninger om, at hun ikke kunne udfører mordet hun er beskyldt for. Derfor vender hun endelig hjem til familiens hytte i en afsidesliggende skov – på jagt efter de rigtige svar . Men i takt med at Rachel bliver klogere på, hvad der i virkelig-heden skete den skæbnesvangre dag, hendes forældre mistede livet, må hun sande, at et hjem kan være et sted fyldt med ubeskrivelig skinbarlig ondskab. Dionne har skabt nogle spændende personer som læseren følger. Det er bog til 6 Diamanter som oser af ondskab på højt modbydelig plan.
Finn Hansen.

PHOEBE LOCKE. MANDEN I SKYGGERNE. Oversat af Iben Konradi Brodersen efter THE TALL MAN. 319 Sider. Kr.
Nervepirrende og uafrystelig psykologisk thriller bygget over vandrehistorien om Slender Man. Lige en gyser til fans af Stephen King og Ruth Ware – og naturligvis til alle, der følger Netflix-serien Stranger Things.
Fortællingen startede som sagt som en vandrehistorie. En uhyggelig legende om Skyggemanden, som børnene brugte til at skræme hinanden med. Men for ungerne Sadie og hendes venner blev historien en uhyggelig besættelse – og skyggerne i mørket blev alt for virkelige.
Mange år senere udvikler fortællingen til Sadies teenagedatter Amber står anklaget for mord, og hendes retssag chokerer og ryster hele landet i sin grundvold: For hvordan kan en ung pige begå sådan vold-som en forbrydelse? Det virker som om hemmelighederne fra Sadies fortid har indhentet hendes datter. Og nu vil den forfærdelig sandhed om hvad der skete dengang måske endelig komme frem i dagens lys.
PS. Romanen er inspireret af den virkelige retssag om ‘The Slender Man Stabbing’; en hårrejsende sag, hvor to unge piger forsøgte at slå en tredje pige ihjel, fordi den mystiske ‘Slender Man’ angiveligt bad dem om det. Se også HBOs dokumentar om sagen ’Beware the Slenderman’.
Der er de varmeste anbefalinger fra KC og 5 Diamanter. Finn Hansen

ANNA GRUE. MYSTERIET I GENBRUGSEN. 304 Sider Kr.
En række dødsfald sker blandt en flok frivillige i en af Nykøbing Sjællands genbrugsbutikker. Først ét, så et andet af de ældre mennesker mister livet. Politiet mener, det er af naturlige årsager, men den tror efterlønneren Anne-Maj Mortensen ikke på. Anne Maj Mortensen er en nysgerrig dame akkurat vor gamle veninde Miss. Marple fra St. Mary Mead her er det dog i Nykøbing Sjælland, at mordraten stiger blandt personalet i genbrugsen. Stædigt går hun i gang med selv at opklare sagen da politiet viser den store interesse. Alt sker m imellem hverdagslivet med familiemiddage, slankekure, hundeopdragelse og havearbejde ect.
Forlaget skriver: ”Mysteriet i Genbrugsen er første bog i en ny serie af Anna Grue, der er forfatter til blandt andet Dan Sommerdahl-serien og bøgerne Italiensvej og De voksnes rækker. Anna Grue elsker selv hyggekrimier; ikke for lange, ikke for blodige, ikke for dystre. Den slags bøger, man finder i sommerhuse og læser i laser foran pejsen eller ude i hængekøjen. Sådan én besluttede hun sig for at skrive”.
Det skal indrømmes for undertegnede at han faldt pladask for Anne-Maj. Historien er både spændende, mor(d)som og personerne interessante. Anne-Maj skal være så hjertelig velkommen med nye mysterier der er 6 Diamanter.
Finn Hansen.

CAMILLA GREBE. SKYGGEJÆGEREN. Oversat af efter SKUGGJÄGAREN. 2019. 432 Sider. 299,95 Kr.
Det er vanen tro endnu en fremragende krimithriller fra Grebe. Hun bliver bare ved og ved. Dennn historie der udspiller sig over flere årtier og med 3 forskellige kvindelige kriminalfolk og med en samme seriemorder. Det selvom den udspiller sig fra 1944 1980 og 2019. Startende en februarnat i 1944. Her bliver en kvinde fundet myrdet i en lejlighed i Stockholm. Hun bløder fra baghovedet og fra hænderne, der med et stort søm er naglet fast til gulvet. Morderen til den bestialske sag bliver aldrig fundet. I 1970’erne starter Britt-Marie som ung betjent hos Östertuna politi i Stockholm. Hun kæmper med at finde sin plads i politienheden og skal samtidig balancere familie- og arbejdsliv. En dag bliver hun involveret i en uhyggelig mordsag, hvor enlige kvinder med små børn bliver myrdet og sømmet fast til gulvet. Det lyder kun alt for bekendt, for Britt-Maries egen mor blev slået ihjel på nøjagtig samme bizarre måde tredive år tidligere. Hvad er morderens motiv? Og kan de nå at stoppe ham, inden han slår til igen?
Skyggejægeren – er en voldsom historie og snedig konstrueret. Spændende krimi om en uopklaret mordsag og en fremragende beskrevet af de kvindelige efterforskere, der på hver deres egen måde har betydning i årenes løb beskæftiger sig med sagen. Britt-Marie i 70’erne, Hanne i 80’erne og Malin i 2019. Det er en fritstående fortsættelse af Dvalen (2019), Husdyret (2018) og Når isen brister (2016). 6 Diamanter.
Finn Hansen.

ANNE METTE HANCOCK PITBULL

ANNE METTE HANCOCK- PITBULL. 341 Sider. Kr
Pitbull – Er det tredje bind fra Anne Mette Hancocks serie der har Heloise Kaldan som hovedperson. Og lad det være sagt med samme en barsk affære. Den starter med ordlyden ”Hvem tør gå i graven med sort samvittighed?”
Tidspunktet er den varmeste sommer i hundrede år, og alle dommedagsprofeterne har vind i sejlene og varsler Jordens undergang. Midt i hedebølgen er journalist Heloise Kaldan i gang med at resurce og lave en reportage om Røde Kors’ vågetjeneste. Det har bevirket at hun på kort tid har knyttet et bånd til Jan Fischhof, en ældre, kræftsyg og døende sønderjyde. I en tilstand af delirium betror Jan hende, at han i sin ungdom var skyld i et dødsfald, og nu gruer han for, at Gud vil afkræve ham et øje for et øje.
Da Heloise opdager, at dødsfaldet er registreret som en tragisk drukneulykke, aner hun uråd og rejser hun til Sønderjylland for at opklare, hvad der i sin tid egentligt hændte med den mand, de lokale kalder Pitbull. Da sagen viser sig at have forbindelse til en række unge kvinder, der på mystisk vis forsvandt sporløst i midten af 90’erne, heldigvis får Heloise hjælp fra sin gamle ven, den bramfri drabsefterforsker Erik Schäfer. I et kapløb med tiden skal hun og Schäfer nå at afdække de gamle sager, inden Jan Fischhof udånder. For hvem var Pitbull? Hvilken rolle spillede Fischhof i hans død? Og hvem kan Heloise stole på, når det konstateres at lokale politi lyver stærkere end en hest kan rende?
Pitbull holder stadig de gode takter for de forrige bøger: Ligblomsten og Mercedes-snittet. Serien er ved at blive filmatiseret, og bøgerne er solgt til udgivelse i 10 lande, herunder Tyskland og Frankrig. Så det hele kører strålende for Anne Mette Hancock. 6 Diamanter
Finn Hansen.

LONE THEILS. STILLELEG. 394 Sider. 249,95 Kr.

I Stilleleg er Nora Sand rejst til Thailand for at træne kickboksning og ikke mindst få de hjemlige problemer lidt på afstand, da hun hører om et voldsomt drab hjemme i England. Kort efter sender avisen Globalt hende til den lille provinsby Toppingham. Her er kriminalinspektør Crow brutalt halshugget med en krumsabel. En videooptagelse der viser forløbet på den gruelige henrettelse er lagt ud på nettet, og meget tyder på der er tale om terror. Men efterhånden som Nora graver dybere i sagen, opdager hun hurtigt, at byen gemmer på en mørk og hjerteskærende hemmelighed, som selv myndighederne gør alt, hvad de kan, for at dække over. En hemmelighed, som nogen er parat til at slå ihjel for – igen og igen.
Lone Theils har skrevet et drama med et overraskende plot og via persongalleriet får hun beretningen til accelererer der ud af.  Kort sagt det Lone Theils i topform.
6 Diamanter.
Finn Hansen.
PS. Andre titler i samme serie er: Pigerne Fra Englandsbåden, Den Blå Digters Kone og Heksedrengen.Udenfor serien kan vi også anbefale: 87 Sekunder og Savnet første bind i serien Hjemsendt. Den har politiassistent Signe Brask som hovedperson.

STEFAN ANHEM: MOTIV X. Oversat af Mi Ahnhem Thomsen efter MOTIV X. 439 Sider. Kr. 299,95
Lade det være sagt og skrevet med det samme at det fjerde bind i Ahnhems Fabian Risk serien ikke er for sarte sjæle. For det første ligger Fabian Risks datter, Matilda,i koma efter et skuddrama. Hele familien er naturligvis oprørt over det feje angreb og Fabian må efter bedste evne sørge for at få dem på fode igen.
Sagen udvikler sig på dramatisk vis da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet. Han bliver fundet i en vaskemaskine. Et mord med racistiske undertoner som sætter gang i et større efterforsknings-arbejde hos politiet i Helsingborg. Da der i hurtigt rækkefølge sker flere mord og bliver Fabian derfor nødt til at krybe i arbejdstøjet vende tilbage til arbejdet hos Helsingborg politistation.
Her bliver han og hans kolleger kastet ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene.
Sagen udvikler sig endnu mere da Fabian kommer i besiddelse af informationer, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig. Det giver Fabian viden om nogle forhold på hans egen station, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle de involverede.
Stefan Ahnhem befæster på fornemste vis at han er en af de helt store forfattere i den svenske kriminal og spændingslitteratur det viser han med Motiv X.
Finn Hansen.

HEINE BAKKEID: I MORGEN VIL JEG SAVNE DIG. Oversat af Charlotte Jørgensen efter 352 Side. 199,95 Kr.
Den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske er lige netop blevet løsladt fra spjældet efter at have afsonet tre år for manddrab
Han er tynget af skyldfølelse og har stærke fysiske smerter og et stort pilleforbrug. Men alligevel lader sig overtale til over hals og hoved rejse til et nedlagt fyr i Nordnorge. Her skal han efterforske en sag om en forsvundet ung mand Rasmus skæbne. Kraftige efterårsstorme hærger i området, og den mørke tid nærmer sig med hastige skridt. Det er går snart op for Aske, at han ikke er alene på fyrholmen. Og det er nogle personer der har nogle uhyggelige planer
Jeg vil savne dig i morgen – er første bog i serien om Thorkild Aske. Hvis man som undertegnede var vild med f.eks. den svenske spændings-forfatter Jan Theroin så er Bakkeid lige sagen. Han har disse dyster stemningbilleder ved de stormomsuste kyststrækninger i Norge som gerningssted. Han har samtidig kreeret et fremragende og originalt plot med et anderledes persongalleri. Der er ikke noget at sige til, at L & R allerede har sikret sig det næste bind der har titlen: Mød Mig I Paradis som udkommer til juni i år. Der er 5 flotte diamanter til nordmanden.

Finn Hansen.

HEINE BAKKEID. MØD MIG I PARADIS. Oversat af Anita Frank Goth efter MØT MIG I PARADIS. 2018. 388 Sider Kr.
Forlaget Lindhardt & Ringhof var sikker på de havde gjort et scoop da de sikrede sig rettighederne til at udgive Heine Bakkeids debutroman Jeg Vil Savne Dig I Morgen. For samtidig ville de allerede give bind i 2019 også.
Hovedpersonen i Mød Mig I Paradis er da også en gensyn med den tidligere afhøringsleder Thorkild Aske. Han bliver tilbudt et job hos krimiforfatteren Milla Lind i forbindelse med hendes research til en ny bog. Den populære forfatter er nemlig i gang med at skrive en krimi baseret på den virkelige historie om to pigers mystiske forsvinden fra et børnehjem.
Hvis Thorkild Aske havde kunnet forudse hvad det indebar havde han takket nej med det samme. Opgaven, viser sig, at forfatterens sidste konsulent blev dræbt under sin research, og Aske får hurtigt mistanke om, at der er en ubehagelig sammenhæng mellem de forsvundne piger, Milla Linds forfatterskab og hans forgængers død. Der er også flere af de forskellige personer der har skjulte og farlige dagsordner. Så intet er som det ser ud til. Krimicirklen bedyrer var Du vild med debut så går du ikke galt med Mød Mig I Paradis. Interessant plot og en gysende og meget uhyggelig slutning.
6 Diamanter.


Finn Hansen..

SARA BOUCHET: SIVAS VIDNE. 448 Sider. 299,95 Kr.
Boouchet bog starter lige på og hårdt.”En kvinde springer ud fra et kirketårn, en anden ung pige hænger sig i et lagen, og en gruppe unge begår kollektivt selvmord på en afsidesliggende parkeringsplads i Nordsjælland. Spørgs-målet er om det bare er tilfældige, ulykkelige hændelser, eller er grusomhederne på en eller anden mystisk måde forbundet?
Hovedpersonen Dannie Lind er lidt af en neurotiker og en enspænder, og ikke mindst er hun dyb i krise. Hun er netop blevet suspenderet fra sit job som præst, hendes kæreste er ganske pludseligt gået fra hende, men der dog et lyspunkt. Nemlig den spredte kontakt til ekskærestens syv-årige søn Louis. Da hendes søster Sophie kontakter hende fra St. Andrews i Skotland og beder hende komme hurtigst muligt, er det derfor en kærkommen lejlighed til at rejse væk fra alle problemerne. Men der er bare det da Dannie arriverer, er Sophie forsvundet.
Sophie efterlader sig dog store mængder af forsknings-materiale der drejer sig om sære emner som hekseprocesser i middelalderen, besatte børn, uddrivelse af dæmoner og andre slige ting. Det tvinger også Dannie til at se indad i sig selv, men også tilbage mod en særpræget opvækst, hun af flere årsager allerhelst så gemt og glemt i glemmebogen. Langsomt nærmer hun sig opklaringen af en morbid hemmelighed, der har været skjult i århundreder. Og den indsigt, hun opnår, er langt mørkere, end hun nogensinde har kunnet forestille sig.
Savas vidner – er en nervepirrende sindsoprivende psyko-logisk thriller. Der går hele paletten rundt om kærligheden, dæmonerne, om selvmordets mysterium og ikke mindst middelalderens hekseprocesser. Med det desillusionerede moderne menneskes problemer i centrum. Hendes hovedperson er unik og godt kreeret
Historien er slet og ret fremragende som får de varmeste anbefalinger med.
Finn Hansen.

A. J. FINN: KVINDEN I VINDUET. Oversat af Charlotte A. E. Glahn efter THE WOMAN IN THE WINDOW. 2018. 424 Sider. Kr.
Den bedste roman på dansk bliver som vi har skrevet Søren Sveistrups´s Kastanjemanden og det er lige så sikkert er det den bedste psykologiske uden landske krimi bliver min navnebror A. J. Finn´s Kvinden I Vinduet. Altså hvis der er retfærdighed til. Finn har nemlig skabt en hovedperson som ikke ligner nogen andre i genren. Dr. Anna Fox er nemlig både paranoid, fordrukken og ikke mindst en særling.
Det er ikke paranoia, hvis det virkelig er sket …
Dr. Anna Fox bor alene i sit store hus i New York. Men for bare et år siden var hendes situation en helt anden her var hun både gift, havde barn og et godt job. Nu lider hun af agorafobi og får voldsomme angstanfald ved tanken om at bevæge sig udenfor. Hun får dagene til at gå med at se gamle s/h film, chatte på nettet, drikke vin, æde masser af farlig medicin og udspionere sine naboer.
For overfor bor den perfekte familie – far, mor og teenagesøn – men en aften, Anna kigger gennem fotolinsen over mod deres vinduer, ser hun moren i huset falde om med en kniv plantet i brystet. Chokeret ringer hun 112 efter politiet og forsøger at gå ud og skaffe hjælp. Men så snart hun åbner døren, sortner det for hendes øjne, og hun kan ikke tænke klart. Efterfølgende er det, som om intet er sket. Der er nemlig  intet lig, ingen tilskadekomne, og slet ingen sørgende familiemedlemmer. Politiet noterer sig hurtigt, at Anna er psykisk ustabil. Samtidig bliver læseren vidne til at Anna Fox lille, afgrænsede verden smuldrer langsomt, for hvad er sandheden? Eller var det hele scenariet bare noget, hun bildte sig ind?
Der står flere sted at det er pageturner en kliche der bruges meget af os anmeldere – Men denne gang er det fuldstændigt rigtigt DU KAN NEMLIG IKKE LÆGGE DEN FRA DIG før Du har læst de 424 sider!
Finn Hansen.

CARINA BERGFELDT: FOTOGRAFIET. Oversat af Anders Juel Michelsen efter FOTOGRAFIET. 2015. 282 Sider. Kr 299,95 Carina Bergfeldt som vi stiftede bekendtskab var i 2012 med Fadermord (2014). Nu er hun atter aktuel med ikke mindre end to bøger bl.a. faktabogen Syv Dage Til Døden (Turbine Forlaget) og bogen som jeg lige har læst Fotografiet. Den starter med en mand forsvinder sporløst. Kort efter findes hans afsavede hoved bliver i en sø, og i hans hals finder politiet et foto af en kvinde.
Det bliver hovedpersonen Anna Eiler fra politiet i Skövde der sættes på sagen og det får flere grusomme hemmeligheder at dukke op til overfladen. En anden vigtig person er den lokale journalist Julia Almliden. Hun har selv haft et nærtstående familiemedlems forsvinden tæt inde på livet. Hun bliver for alvor involveret, da hun opsøger offerets hustru. Der kommerførst rigtigt skred i sagen da flere fotografier dukker op.Det bliver en rigtig modbydelig sag der til rulles op.
Carina Bergfeldts anden psykologisk krimi opfylder til fulde de forventninger som læseren måtte have efter Fadermord. Historien er en pageturner hele vejen igennem. ‘Fotografiet’ er en velgennemført og indsigtsfuld psykologisk skildring af konsekvenserne ved brugen af seksuel vold og tortur. Anbefales.
Finn Hansen.

MOGENS BLOM: ARVEN FRA BASRA – 375 sider. Kr. 249,95 ”Arven fra Basra” er 2. bind om Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Kan sagtens læse uden at have læst 1. bind ”Gidsel i Amman”. Persongalleriet er gennemgåede for begge romaner. En af Maiken Tarps tidligere tolke, der har arbejdet for Danmark, bliver myrdet i Amman. Den myrdede tolk Wasim Jabiri, har været en af Maikens meget nære medarbejdere. Ved liget er placeret en tolkeliste med 78 navne, med Wasims navn streget over. De forskellige tolke er spredt over 14 lande i Mellemøsten, Europa og USA. ISIS-lederen Nasir Fayez har også tidligere lagt listen på nettet.
Maiken ønsker straks at rejse til Mellemøsten for at efterforske sagen, og for at forsøge at finde andre tidligere tolkemedarbejdere, således at de ikke også bliver streget på listen. Hun bliver til sin overraskelse bedt om at rejse.
Maikens kæreste journalisten Kåre, bliver af sin avis også sendt afsted for dække sagen for sin avis. Han ønsker at lave et interview med Wasims enke. Både Maiken og den jordanske efterretningstjeneste forsøger at forhindre dette. De mener, det vil give unødvendige problemer i sagen.
Samtidig kommer Kåre i besiddelse af overraskende oplysninger om en gammel sag fra Basra. Et tidspunkt hvor Maiken selv har været til stedet i Basra.
Endnu en tidligere tolkekollega, findes myrdet i Egypten – inden det egyptiske politi formår at beskytte ham.
Pludselig viser det sig, at også Maiken kan være et attentatmål, på grund af sin fortid som spion i Basra og Bagda.
To private sikkerhedsfirmaer har opereret i Mellemøsten. Triple Impact og Team Alpha. Deres noget flossede forretningsmoral bliver afgørende for resten af forløbet i romanen. Det viser sig, at en af tolkene, formentlig gemte noget som, ville have fatale følger for sikkerhedsfolkene. En amerikansk konvertit Kevin Roberts, som har erfaring fra sikkerhedsbranchen mistænkes.
Maiken beordres af sikkerhedsmæssige grunde hjem til Danmark.
Her spindes der videre på forløbet i Danmark med Maiken og Kåre samt Wasims nære familie som hovedrolleindehavere.
Hele plottet bygger på arbejdet i efterretningstjenesten, forsvarsministeriet og interne magtkampe i ministerierne. Sidehistorie er journalistens vinkel.
Den er rystende aktuel, og har alt hvad der hører til – spænding, intriger og politisk spil, kidnapning, mord, tortur og en heltinde – en snarrådig kvinde, der sætter livet på spil, på trods af den meget hårde medfart.
Den skal bare læses! God fornøjelse. Min varmeste anbefaling.
Anne-Lise Hansen.

EMMA CLINE: PIGERNE. Oversat af Mich Vraa  Efter THE GIRLS. 278 sider. Kr.
Denne roman er en beretning om Evies ungdom og hvordan det går når man tiltrækkes af det der er meget anderledes. Og når ens bagland ikke er iorden.
Evie er en ung pige , hendes forældre ligger i skilsmisse og hun må klare sig selv, havner derfor i meget dårligt selskab.
Stedet er Californien.  Evie sidder som voksen i sin kammerats sommerhus. Er uden arbejde eller bopæl. Pludselig kommer kammeratens søn og kæreste og skal overnatte i huset. Det er længe siden  
de har set hinanden men de får da opfrisket bekendtskabet.  Den unge mand Julian er på vej med en stoftransport og efterlader pige Sasha hos Evie. Sasha er bekymrende ung. Julian har nævnt Evies uheldige fortid og mens pigerne er alene i huset fortæller Evie sin  rædselsfulde historie. Hvordan hun har mødt pigegruppen og er blevet begejstret og taget med dem ud i deres bosted. De bor på en gammel ranch, der er også mænd og børn, de lever af mad som de stjæler i containere, de drikker, ryger og indtager forskellige ikke sunde stoffer. Alt hvad de kan opdrive af skadelige stoffer nydes.
De lever i et uhumsk miljø,bliver ikke vasket og sover nærmest under åben himmel. Den mandlige leder i gruppen hedder Russell, han er nærmest en guru som alle tilbeder. Han udøver seksuelle krænkelser på Evie, men hun er forgabt i både ham og Susanne. Evie tager regelmæssigt hjem og stjæler penge fra sin mor. Pigerne laver også indbrud og hærværk hos  Evies naboer. Evie er en tid hos sin mor inden et skoleophold, men flygter igen ud til ranchen. Her er man på vej ud til Mitch som er en af Russels musikvenner. Mitch har lovet Russell en pladekontrakt men det bliver ikke til noget, så derfor skal Mitch straffes. Det er pigerne der tager afsted og Evie får lov at tage med.
Mitch har også forgrebet sig seksuelt på Evie ved et tidligere besøg. Hos Mitch går alt galt, pigerne laver massedrab. Evie slipper væk og kommer hjem til sin far. Pigerne bliver først fanget flere år efter og får deres fængselsstraffe.
Romanen bygger på historien om Charles Manson og de mord hans kvindelige tilhængere begek i slutningen af 1960erne.
Det er Emma Clines debutroman og det er virkelig spændende og barsk læsning. Man er nød til at forsætte selv om der nærmest sker grænseløse ting.
HANNE PEDERSEN.

LUCA D´ANDREA: BJERGET. Oversat af Lorens Juul Madsen efter LA SOSTANZA DEL MALE. 2016. 493 Sider. 299,95 Kr.
Normalt er det irriterende når en fortælling starter langsom og tilsyneladende ikke kommer ud af stedet. Det er garanteret de fleste anmeldere enige om. Men når man har læst Bjerget kan man se at det er helt bevidst fra forfatterens side. Det er nemlig metoden til at holde læseren fanget. Og det bliver man nemlig til syvende og sidst.
Historien tager sin begyndelse i de de ellers så fredelige bjergkæde Dolomitterne. For de bliver pludselig et afgørende og farligt gernings-sted. Tre unge mennesker findes skamferede og myrdet. Mordene forbliver uopklarede indtil den dag amerikaneren Jeremiah Salinger flytter til området og får nys om sagen. Han beslutter, koste hvad det vil, skal sagen opklares.
Den italienske forfatter Luca D’Andrea som har skabt krimien “Bjerget”, handler om især om Jeremiah Salingers endeløse forsøg på at opklare de tre bestialske og mystiske mord. For under sin efterforskning efter sandheden møder han modstand fra mange sider, der tydeliggør forsøgene på at hemmeligholde en forfærdelig ondskab.
Uanset den langsomme start så skal Du ikke lade Dig skræmme af det -“Bjerget” bliver nemlig en af de helt store thrilleroplevelser. En thriller Du ikke kan lægge fra så det er bare at anbefale den, som Du får svært ved at lægge fra dig.
Finn Hansen.

LEIF DAVIDSEN: RAVNENS REDE. 215 Sider. 149,95 Kr.
Leif Davidsen har med udgivelsen af Ravnens Rede taget en lille pause fra spionverden og givet sig i lag med den gotiske roman. Og det er ikke nogen dårlig ide. Handlingen:  Hovedpersonen er Susanne Carlsen. Hun er plat på r…. kort sagt hun har brug for penge. Hun er nemlig lige blevet skilt og hun har kun små freelance-opgaver som journalist – og så hun er hun ikke nogen årsunge mere. Det hele seer ud til at flaske sig for Susanne da den danske rigmand Erling Skjold inviterer hende til sit slot i Frankrig for at nedskrive hans biografi. Susanne takker ja, selvom tilbuddet næsten er for godt til at være sandt.
Men kort efter sin ankomst til Frankrig bliver Susanne kontaktet af en mystisk mand, der efter sigende skulle arbejde for den franske sikkerheds-tjeneste, og som har nogle foruroligende oplysninger om Erling Skjold. Uhyggen stiger i hurtigt takt da Susanne i al hemmelighed begynder at udforske det mystiske slot – Ravnens Rede – på egen hånd.
Davidsen har serveret en fremragende og mesterligt skrevet gotik thriller som indeholder al den spænding man kan forvente.
Finn Hansen..

LEIF DAVIDSEN: DJÆVLEN I HULLET – 397 sider.  Kr. 299,-
Titlen er hentet i et Tom Wats citat:
If you walk with Jesus
he’s gonna save your soul
you gotta keep the devil
way down in the hole.
Gensyn med Leif Davidsens enorme viden om Rusland på godt og ondt. Hvor det er en øjenåbner, at se hvor vanskeligt livet er som helhed og i særdeleshed som tidligere agent (dobbelt).
Romanen er bygget over den danske efterretningsagent John Arnborg, som i 1993 forsvinder fra Danmark og sin danske familie, der består af en kone og en datter Laila. Faderens forræderi har kastet lange skygger over Lailas liv.
Hun er uddannet sprogofficer og har været udsendt til Irak 2 gange.
Hendes voksenliv er for nærværende – hun ejer en campingplads i Bogense og har haft en meget sød og kærlig kæreste Anders, som har fjernet sig fra hende, grundet hendes luner og introverte opførsel.
En dag opsøges hun af 2 adstadige ældre herrer (tidligere koldkrigsagenter), som har modtaget et brev til hende fra hendes far. De ønsker at hun skal tage til Rusland, fordi hendes far har nogle oplysninger, der vil være afgørende for Danmark og de Baltiske lande.
Hun indvilliger og tager afsted, dog med en skjult dagsorden i forhold til det skitserede opgave.
Vi følger hendes sindsstemninger ved mødet med en far, der har etableret sig med en russisk familie bestående af kone og en voksen søn.
Hun har overordentligt svært ved at komme overens med sin far, men halv broderen Tor, som taler dansk kommer hun på bølgelængde med og den russiske hustru er en god og kærlig mor og kone, som også åbner sine arme for Laila.
Den tidligere danske efterretningsagent John Arnborg spiller på flere heste, fordi han opsøges af en tidligere kollega i det russiske efterretningsvæsen.
Der er mange intriger – russiske overløbere og underløbere. Dejlige naturbeskrivelser.
Ikke mindst en bjørnejagt – hvor bjørnen uheldigvis ikke sov som forventet.
Romanen er ikke kun bygget som action roman, men i nogen grad holdt på det psykologiske plan.
Man nyder godt af Leif Davidsens indgående kendskab til Putins Rusland, Sovjetunionens sammenbrud med tråde til zar Nikolaj, ultimative ortodoksi og nationalisme. Rusland har udviklet sig til et totalitært samfund, hvor religionen igen spiller en stor rolle.
Den ene tjeneste er den anden værd og vodka og den ortodokse kirke har en afgørende rolle.  
Konflikten i Ukraine og annekteringen af Krim og forholdet til de baltiske lande beskrives levende.
Min varmeste anbefaling.
Anne-Lise Hansen

Lidt ukendt LEIF DAVIDSEN: 10 MINUTTER I VOR TID – 485 sider. Kr. 299,-
Min årelange fascination af Leif Davidsens romaner omfatter nu også hans novellesamling.
21 noveller om mennesker og skæbner. Jeg er lidt uøvet i at læse noveller, men overgiver mig hurtigt til Leif Davidsens univers.
Fabulerende og fantastisk.
Novellerne når langt rundt i verden, og også i den menneskelige psyke. Der foregår forræderi og spirende katastrofer både ude i verden og i vores egen lille danske nærhed.
Der er uhygge og spænding og uventede reaktioner og beslutninger.
I ”Utahs bjerge”, hvor handlingen starter med almindeligheder og en campingtur med udsigt til floden Colorado, får man fornemmelse for problemer med familieliv og kønsroller. Og pludselig er der en brand, der er under udvikling.
Familieidyllen splintres i et splitsekund, da noget uventet sker.
Man sidder med tilbageholdt åndedræt og venter på afslutningen.
”Ti minutter i vor tid” handler om en snigskytte i Sarajevo. Novellen er fortalt i to spor, hvor det ene foregår i Sarajevo, og det andet foregår i Danmark, denne fortælleform foregår i flashbacks.
Hovedpersonens navn er ukendt, men man bliver sat ind i en detaljeret beskrivelse af både slaget og hans erindringer, som han genkalder sig, imens han ligger på et spisebord i Sarajevo og venter på sit bytte.
Hovedpersonens minder er en bærende faktor i novellen, da man gennem en række flashbacks oplever hans barndom og opvækst.
Denne indre film bliver vist, imens hovedpersonen er i et højhus, og en flok journalister ankommer.
Skæbnen spiller ind, da den ene af journalisterne er en gammel kvindelig bekendt af hovedpersonen. Synet af hende skaber stærke flashbacks og et sammenbrud hos hovedpersonen, som afslører ham, hvilket betyder at hans koncentration svigter, hvilket får fatale følger.
Min varmeste anbefaling.
Alle novellerne er meget velskrevne og veldisponerede. Læste dem i en lang kæde.
Leif Davidsen har i årtier været Danmarks fremmeste thrillerforfatter, og i denne samling historier kan man nyde hans virtuositet som novellekunstner. Novellerne har tidligere været trykt i Forræderen og andre historier, Utahs bjerge og en bonusnovelle fra romanen Min broders vogter.
Anne-Lise Hansen.

J. P. DELANEY: KVINDEN FØR. Oversat af Kim Langer efter THE GIRL BEFORE. 2017. 399 Sider. Kr 249,95.
Kvinden Før – er en Domistic Noir med et virkeligt anderledes og originalt plot. Der er intet at nobiliteter som bestsellerforfatteren Lee Child udtaler følgende: ” Blændende…en perfekt thriller”
Hun tror hun har skudt papegøjen da Jane som har brug for en frisk start  får tilbudt at flytte ind i en minimalistisk hi-tech lejlighed i London. Arkitekten bag vidundret insisterer dog på en række mærkværdige regler, som for eksempel der må ikke være bøger, ingen billeder på væggene, ingen personlige nipsting. Det er bare nogle af dem.
Men Jane opdager hurtigt da hun flytter ind, at den tidligere lejer døde under mystiske og tragiske omstændigheder. En kvinde, der lignede Jane overraskende nok på en plet. I takt med at Jane forsøger at få klarhed over stedets historie, følger hun ubevidst akkurat de samme mønstre og veje som forgængeren. Hun tager nemlig de samme valg, krydser veje med de samme mennesker og oplever samme snigende angst som kvinden før.
Kvinden før” er, undskyld atter at bruge frasen,  en ægte pageturner og må regnes som en af årets stærkeste, medrivende psykologiske thriller. Til læsere der virkeligt er grebet af domestic noir-bøger som: “Før Jeg Lukker Øjnene”, “Kvinden I Toget”, “Kvinden Der Forsvandt”. Især til sidst hvor det hele tager en kæmpe drejning som fuldstændig overrasker!
Finn Hansen

KAREN DIONNE: DYNDKONGENS DATTER. Oversat af Kim Langer efter THE MARSH KINGS DAUGHTER. 2017. 304 Sider. Kr.
Solgt til 22 lande, ”Jeg Elsker den” Karin Slaughter, ”Sensationel god spænding”, Lee Child og ”Det løb mig koldt ned af ryggen” People. Det var den modtagelse som debutanten Karen Dionne´s Dyndkongens Datter Bogen bygget over en Danmarks mest kendte nemlig Hans Christian Andersens værk fra 1858. Det er en af digterens mest dystre og uhyggelige beretninger.
I Dyndkongens Datter er starten på en nervepirrende, medrivende menneskejagt i det vildsomme Michigans ødemark og moser.
Bogens fortæller og hovedperson er Helena Pelletier. Hun har gemmer på en hemmelighed: Hendes far kidnappede hendes mor som 14-årig. Helena er undfanget og opvokset midt i Michigans ødemark i et bjælkehus, hvor hun boede med sin mor og far. Af faren lærte hun at fiske, jage og spore dyr. Det hele uden nogensinde at møde andre mennesker. Hun elskede sit liv i naturen og anede ikke noget uråd. Det på trods af sin fars uberegnelige og psykopatiske og sadistiskeadfærd, så elskede hun ham … det vil sige indtil hun som tolvårig fandt ud af, hvad han havde gjort. Femten år senere er Helenas far, Dyndkongen, som han blev kaldt af pressen efter H.C Andersen-eventyr. Han myrder enfængselbetjent og sårer en alvorlig og flygter fra fængslet. Helena begiver sig straks ud for at fange ham med sin riffel. Hun er den eneste, der kan spore ham, for alt, hun ved om overlevelse og jagt, har hun nemlig lært af ham. Spørgsmålet der hurtigt trænger sig på er: Hvem jagter i virkeligheden hvem?
Dyndkongens Datter – er en af de helt store læseoplevelser som man sent glemmer. Man kan ikke rose den nok. Derfor snyd jer ikke for dette mesterstykke af thriller.
Finn Hansen..

KATRINE ENGBERG: KROKODILLEVOGTEREN. 368 Sider. Kr.
Krokodillevogteren – (Er hvis ingen ved det en fugl). Historien starter en tidlig morgen i en ejendom i indre København. Her bevæger folkepensionisten Gregers Hermansen sig forsigtigt ned ad trapperne med sin skraldepose. Han bliver forbavset da han ser underboens dør stå på klem, og på uheldigvis falder Gregers ind i lejligheden, da han prøver at støtte sig til karmen. Da han kommer til sig selv igen, opdager han, at han er landet oven på liget af en ung kvinde. Hun er blevet mishandlet på grufuldvis. Sagen lander i favnen på kriminalbetjent Jeppe Kørner og hans kollega Anette Werner. Hun er et festligt bekendtskab. Og dette umage par får mere og mere at se til under efterforskning. Men hvad værre er at en eller anden person bruger krimien som drejebog til mordet på pigen.
Der kommer for alvor fart over sagen da der sker endnu et spektakulert mord på en af personerne der har tilknytning til ofret i huset.
Det er en debut der har et godt plot. Personerne er interessante. Og et af mordene er virkeligt original udført den leder tankerne i retning af en kendt musical. Krokodillevogteren får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.
 OBS. KINDERZIMMER er ikke en kriminal- eller en spændingsroman, eller bare noget der smager af nævnte, så hvad har den at gøre i KC, der er jeg svar skyldig, men for god orden skyld, får den et ord med på vejen, ikke af PNB, men af h.h.o.e.l.

VALENTINE COBY: KINDERZIMMER. Oversat af Bodil Castor efter KINDERZIMMER. 2013. 234 sider. Kr. 250, Den franske forfatter Valentine Coby har skrevet romanen på baggrund af interviews med overlevende og efterkommere af tidligere fanger fra den berygtede nazistiske koncentrations lejr Ravensbruck, der lå ca. 80 km nord for Berlin, der var en lejr forbeholdt kvindelige fanger fra de tysk okkuperede europæiske lande. Man regner med at der fra 1939 til 1945 passerede 130.000 kvindelige fanger gennem lejren, af dem overlevede under 40.000, bl.a. 44 danske kvinder og børn.  I 1944 ankommer den unge franske kvinde Suzanne, kaldet Mila til Ravenbruck. Mila, der er 22 år, havde arbejdet for den franske modstandsbevægelse, hun var blevet stukket, arresteret og sendt som politisk fange til Ravensbruck, bare en blandt flere hundrede angste ansigter   –   Gemt væk i barakkerne er hver og en af disse kvinder tvungen til at kæmpe en daglig kamp for at overleve en dag af gangen. Det er dog det mindste problem for Mila, hun har et større, hun er gravid. Vil hun blive sendt direkte til henrettelse såfremt de tyske vagter opdager det?   –   Og så har hun hørt tale om et “Kinderzimmer”, men ser ingen babyer. Tilsyneladende svæver der mere end en skytsengel over Mila, der hjælper hende, bl.a. veninden Lizette, der dør. Andre af barakkens stærke kvinder, så som Teresa fra Polen, er hende en stor hjælp. Mila føder sit barn, en søn, hun kalder for James, han dør efter tre måneder. En russisk kvinde føder en dreng, moderen dør kort efter. Mila tager barnet til sig, han får navnet Sacha-James. Ham møder vi ved hans enogtyve års fødselsdag. KINDERZIMMER er en yders brutal skildring af de kvindelige fangers liv i Ravensbruck under anden-verdenskrig En historie man i den grad væmmedes ved her som der  –  Men en sådan historie har sin berettelse at blive fortalt.
h.h.o.e.l.

AMY GENTRY: ALDRIG GLEMT. Oversat af Vitoria Westzynthius efter GOOD AS GONE. 2016. 301 Sider. Kr 299,95
 Aldrig Glemt – er endnu en psykologisk thriller som ligger i slipstrømmen af Kvinden Der Forsvandt og Kvinden I Toget.
Denne gang er temaet i ALDRIG GLEMT, der stiller spørgsmålet: Hvor godt kender du egentlig dine børn?
Barnet og hovedpersonen som drejer sig om den trettenårig Julie. Hun bliver kidnappet fra sit eget værelse midt om natten. Det eneste vidne til episoden er søsteren Jane. Det hele sker mens deres forældre intetanende sover. I otte år har Julies Anna levet med sorgen og skyldfølelsen over, at hun ikke kunne beskytte sin datter. Hun har dog ikke ligget på den lade side. For i de otte år har hun gjort alt for at finde Julie, men for hvert år er håbet om at finde hende i live svundet ind. I samtlige otte år har hun kæmpet for at holde sammen på familien. En dag ringer det på døren. Udenfor står en sølle klædt ung pige, der hævder at hun er Julie. Det er et mirakel, og alle er fuldstændig ekstase. I takt med at Julie begynder at fortælle sin historie, og hele familien atter skal lære hende at kende igen, kommer Anna dog i tvivl. For efterhånden som handlingen skrider frem kommer så mange små ting, der ikke rigtigt hænger sammen. Kender  Anna overhovedet sin datter? Og taler pigen sandt? Der kommer for alvor gang i mysteriet da Anna bliver kontaktet af en af de tidligere efterforskere på sagen, som nu arbejder som privatdetektiv, starter en følelsesmæssig svær jagt på sandheden. For hvis pigen Julie ikke er Julie. Hvem er hun så? Og hvad er det så, hun vil dem?
Det er en fremragende og anderledes fortælling. Den fængsler læseren fra start til slut. En af de årets helt store læseoplevelser Der Aldrig bliver Glemt.
Finn Hansen

SLEEP STALKER Sanne Gottlieb 199 sider Forlaget Lindhardt og Ringhof
Stedet er Singapore.
Hovedpersonen er en ung europæisk kvinder der er medfølgende hustru til en succesrig forretningsmand.
Hun keder sig, kender ingen, har ingen venner og kineserne blander sig ikke, slet ikke med kvinder.
Kina er et vanskeligt sted at opholde sig for en fremmed kvinde. Tiden går med dyre indkøb og drømmerier.
På et fint hotel møder kvinden et sandhedsvidne som hun indfører i sine drømme.
I drømmene følger hun en kinesisk læge og hans kvinde. Hun lever sig ind i deres erotiske udfoldelser, deres skænderier og misbrug. Hun forelsker sig i denne drømmelæge og hendes liv bliver nærmest en forfølgelse af ham. Beretningen ender da også dramatisk. Det hele handler meget om savn, længsel og ensomhed.
Romanen er skrevet i et smukt læsevenligt sprog.
Susanne Gottlieb er uddannet i filmvidenskab, har været radiovært, journalist, musiker, sanger, model, skuespiller og kunstskøjteløber.
Nu er hun også forfatter.
Hanne Pedersen.

CAMILLA GREBE: HUSDYRET. Oversat af Charlotte A. E. Glahn efter HUSDJURET. 2017. 496 Sider. 249,95 Kr.
Der er ikke nogen der kan protestere over at Husdyret blev kåret som ”Årets Svenske Krimi 2017” af det svenske krimiakademi.
Det er nemlig fuldstændigt korrekt at”Camilla Grebe bliver bare bedre for hver bog. Husdyret er en stærk og vigtig krimi med godt tempo.” – som hendes svenske krimiforfatterkollega Arne Dahl udtalte.
Handlingen: Som teenager fandt Malin liget af en lille myrdet pige i skoven omkring flækken Ormberg, hvor hun trådte sine barnesko og ungdom.
Sagen forblev uopklaret. Nu Syv år senere, arbejder Malin som kriminal-assistent og bliver sendt tilbage til hjembyen Ormberg for sammen med nogle kolleger at grave i den gamle sag og måske finde nye og oversete spor. Men en aften under efterforskningen forsvinder Malins ene kollega Peter. Hanne, som er adfærdspsykolog fra Stockholm, og Peters kæreste, bliver fundet forkommen i skoven uden nogen som helst erindring om, hvad der er sket i skoven. Jake, en ung fyr som bærer på en stor hemmelighed, finder en dagbog tabt i skovbunden. Og så sker der endnu et mord
Husdyret – er en krimi med dybe mørke psykologiske aspekter, der handler om løgne, falskhed, fordomme og det mørke, der gemmer sig aller inderst inde i alle mennesker.
Husdyret – er noget af det bedste, jeg har læst.” – udtrykker en anden forfatterkollega Anna Jansson om bogen. Undertegnede slutter fuld op om både Anna Jansson og Arne Dahl. Det er bare at tilføje at undertegnede helt og aldeles tilslutter sig alle roserne fra de nævnte forfattere – Og tilføjer det er Camilla Grebe i fineste form.
Finn Hansen.

ANNE- METTE HANCOCK: MERCEDESSNITTET. 307 Sider. Kr.
En nervepirrende psykologisk krimi om hævn, synsbedrag og ar i hjertet.
Drengen Lukas er forsvundet fra sin skole. Journalisten Heloise Kaldan tager derhen, og i skolegården møder hun sin nære ven, den bramfri efterforsker Erik Schäfer. Lukas dukker ikke op, men det gør hans telefon og andre effekter fra hans rygsæk. Det afsløres huertigt, at Lukas er besat af pareidolia: det fænomen, at man ser ansigter i tilfældige ting som i skyer, frugter osv. Men særligt et foto af en ladeport, der ligner et ansigt, påkalder sig opmærksomhed. For er det her, Lukas er?
Heloise bliver beordret til at droppe en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, og hun sættes i stedet til at dække sagen om den forsvundne Lukas. Men da der dukker flere ting op i Lukas-sagen, der peger i alle mulige retning som f.eks. traumatiserede soldater. Schäfer får derfor brug for Heloises hjælp til at finde hoved og hale i et det uhyggelige virvar af spor: Bl.a. hvem er Æblemanden? En person som alle skolebørnene taler om? Eller er problemet Lukas mor? Moren der dulmer sin angst med en cognac?
“Mercedes-snittet” er det andet selvstændige bind i krimiserien om Kaldan og Schäfer.
Bogen er en værdig, original og drønspændende thriller der befæster at Anne-Mette Hancock er et nyt dansk talent i paranasset.
Finn Hansen.

ANNE METTE HANCOCK: LIGBLOMSTER. 305 sider. Kr. 199,-
lad det være sagt og skrvet med det samme: ”Hold godt øje med disse to damer her Anne Mette Hancock og hendes hovedperson journalisten Heloise Kaldan.  
Heloise Kaldan (udtalt med stumt H) står midt i et mareridt: Hendes kilde er blevet afsløret i en løgn, og avisen står på gloende pæle for at forhindre skandalen. Heloises privatliv er også i krise. Midt i det hele modtager hun mystiske breve fra en person  Anna Kiel. Hun har i tre år været eftersøgt for drabet på en ung advokat.
Både den egenrådige politimand Erik Schäfer og Heloise begynder hver for sig at grave i den gamle sag. Kort efter sker der endnu et drab. Har Anna Kiel slået til igen, eller er der mere end én morder? Og hvorfor leder alle sporene i sagen pludselig tilbage til Heloise? Er hendes eget liv i fare?
“Ligblomsten” er en stærk original, medrivende og spændende krimi om hævn, retfærdighed og tilgivelse.
Den er første bog i spændende ny krimiserie skrevet af Anne Mette Hancock. Behøver undertegnede at skrive vi på Krimi-Cirklen seer frem til et gensyn med de to omtalte damer.
Finn Hansen.

STEFFEN JAKOBSEN: PROXY. 320 Sider. Kr.
Med Proxy præsenterer Steffen Jakobsen to nye og spændende interessante hovedpersoner. Nemlig Danmarks sureste strisser og krigsveteran fra Nordsjælland og og hans makker fra Vestegnen, Jakob Nordsted og Tanya Nielsen. Deres første sag er at opklare den pensionerede bogholder og terapeut Anne Holst´drab. Hun bliver brutalt myrdet dræbt med en afrikansk ritualkniv. Kort efter ryster endnu et mord beboerne i Holbæk: Denne gang er ofret en lokal læge. Han findes stranguleret i et udbrændt bilvrag i sin garage.
Det bringer vore to efterforskere på banen og Jakob Nordsted sættes på sagen sammen med sin yngre kollega Tanya Nielsen. De to strømmere får travlt med at forsøge at kortlægge de tilsyneladende umotiverede forbrydelser, hvor eneste fællesnævner er den kronisk syge teenagepige Emma, som er lænket til sin kørestol.
Tanyas forfinede lugtesans kan registrere selv de mindste antydninger af forandringer i dufte – og der er noget på et af gerningsstederne, som lugter forkert. Helt forkert.
Steffen Jacobsen er kirurg, Dr. Med. og overlæge, men har nu for alvor forladt lægegerningen for at hellige sig forfatterskabet. Han havde som bekendt sit helt store gennembrud med Trofæ og har siden været fast leverandør på enhver krimifans bogreol.
Den nye duo tog undertegnede anmelder med storm og får 5 Diamanter.

Finn Hansen.

STINA JACKSON: SOMMERMØRKE. Oversat af Charlotte E. A. Glahn efter SILVERVÄGEN. 304 Sider. Kr. 199,95
Anmelderne i Sverige kunne næsten ikke få armene ned da debutanten Stina Jackson blev kårets som 2018 bedste krimi, Sommermørke. Ikke mindre end 140.000 svenske læsere ilede til boghandlerne i Sverige og købte bogen. Nu skal det ikke undre, at danske læsere snart vil gøre ligeså.
Handlingen foregår i de dybe norrlandske skove her er sommer-nætterne evigt lyse, med midnatssolen hængende højt på himlen. I disse lokaliteter kører Lelle søvnløs rundt hver nat. Han leder efter sin forsvundne teenagedatter. Det har han gjort i tre år. Hun forsvandt sporløst en dag, hvor hun stod og ventede på bussen. Ingen så noget som helst, og politiet har ikke fået et eneste spor. Derfor har Lelle taget forsvindingssagen i egen hånd. Han tjekker minutiøst hver eneste lille side- og skovvej langs hele landevej 95, også kaldet Silver-vägen.
En dag ankommer to andre af historiens hovedpersoner Meja og hendes mor til den lille by. De skal bo hos en ældre mand, en person Mejas mor har mødt på nettet. Meja har samme alder, som Lelles datter havde, da hun forsvandt. Hun savner en far, og ikke mindst et trygt hjem, en ganske almindelig familie, men må hele tiden følge sin flyvske og lunefulde mor.
Medens Meja kæmper for at falde til, kæmper Lelle med savnet, og da efteråret nærmer sig, og mørket langsomt sænker sig, forsvinder endnu en ung pige.
Samtidig Lelle kører sine natlige eftersøgningsture træffer han (og læserne) på en række forskellige personer. Skæbner som alle har noget at slås med og dermed udvikler historien sig mere og mere. Med en uhyggelig undertone. Indtil den finder sin realistiske løsning. Det er især persongalleriet som er tegnet knivskarpt og plottet der bærer og gør den fortælling til en unik læseoplevelse.
Krimicirklen giver 6 flotte diamanter til Sommermørke.Finn Hansen.

CLAIRE KENDAL: BOGEN OM DIG – DU VIL HAVE MIG – DU ELSKER MIG – DU BEHØVER MIG,  Oversat af Rasmus Hastrup efter YOU.  297 sider. Kr. 249,95 En psykologisk uhyggelig og nervepirrende thriller.
Clarissa Bourne er en 38-årig ung smuk kvinde, som begår sit livs fejltagelse en aften, da hun tager en drink sammen med en kollega. Han putter noget i hendes drink og voldtager hende.
Han bliver fuldstændig besat af hende. Pludselig ser hun sig i en situation, hvor han er alle vegne, hvor hun færdes og han overøser hende med opmærksomhed og gaver. Det kan jo være rart og positivt, men her er det nedrigt og klamt.
Han forfølger hende alle vegne og trænger sig ind på hende og tager ikke et nej for et nej. Han stalker hende, og da hun bliver indkaldt som nævning i en retssag, bliver hun nærmest lettet over at kunne være i fred i timerne, hvor hun sidder i retssalen.
Det viser sig, at retssagen handler om en voldtægtssag, hvor der kan trækkes paralleller til hendes egen situation. Med gru går det op for hende, at hun for at kunne belyse den situation, hun selv befinder sig i, skal kunne bevise at han, Rafe, stalker hende og har voldtaget hende. Det er vanskeligt for hende at være nøgtern, da hun er hamrende bange. Hun drages mod en af de mandlig nævninge, men også her træder Rafe ind og forstyrrer og forplumrer kontakten. Romanen er skrevet på en måde, så man næsten befinder sig inde i hovedet på Clarissa. Man føler hendes angst og afmagt og kan næsten mærke hendes hjerte hamre. Den er vanvittig spændende og nærmest uudholdelig, man venter med tilbageholdt åndedræt på den næste trin fra stalkeren Rafe. Alt imens man krydser fingre for at Clarissa slipper med livet i behold.
En meget anderledes og velskrevet debutroman af Claire Kendal, som er født i USA og uddannet i England, hvor hun har opholdt sig i hele sit voksenliv. Bogen om dig er solgt til 12 lande. Claire Kendal underviser i engelsk litteratur og kreativ skrivning og bor i det sydvestlige England med sin familie.
Jeg vil se frem til den næste roman med stor forventning.
Min varmeste anbefaling.
Anne-Lise Hansen.

MICHAEL KATZ KREFELD: MØRKET KALDER. 354 Sider. 249,95 Kr.
Med mørket kalder – har Katz Krefeld givet sin populære hovedperson Thomas Ravn en fortjent pause efter han løste sagen om Pagten. Han introducerer her den ny spændende person, nemlig den kvindelige politikommissær Cecilie Mars i hovedrollen. Det bliver en uhyggelig sag hun bliver involveret i. den starter med efter et brutalt overfald på en ung pige ønsker politikommissær Cecilie Mars at skabe retfærdig-hed, der hvor loven ikke længere er tilstrækkelig til slå til. Men snart får hendes impulsive handlinger uforudsigelige konsekvenser. Ikke blot for hende men også hendes kollegaer. Hun bliver presset af en person der gemmer sig under navnet Lazarus. Han vil have hende til at udrydde udyrerne. Det er også en person der har kendskab til Cecilies tragiske fortid og har adgang til hele politietatens arkivsystemer. Det står hurtigt klart at, personen der skjuler sig bag navnet hører til in hendes egen nærmeste omgangskreds.
Mørket Kalder er foruden Michael Katz Krefeld i topform også en højspændt thriller om overgreb på kvinder, det er en selvtægtkrimi om myndighedernes afmagt. En storbykrimi der kommer ind i sjælens mørkeste afkroge.
Michael Katz Krefeld hører kort sagt og skrevet til de danske krimilæseres yndlingsforfatter. 


Finn Hansen.

MICHAEL KATZ KREFELD: PAGTEN. 414 Sider. Kr. 299,95
Michael Katz Krefeld har begejstret læserne herhjemme og i 20 lande verden over med sine hæsblæsende, nervepirrende og stærkt underholdende krimier om eks politibetjent Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn.
I PAGTEN satser Ravn alt på at få opklaret en traumatisk sag: Hvem dræbte hans kæreste Eva i deres hjem for fem år siden?
Nye oplysninger i sagen fører Ravn til en aldrende lejemorder og til en gruppe kriminelle betjente med forbindelse til en skræmmende magtfuld person i samfundets øverste top. Men først da Ravn indgår en fatal pagt med gangsterkongen Kaminsky, får han viden og forbindelser, der måske gør det muligt at afsløre korruptionen og den anonyme bagmand – og at finde Evas morder. Men alting har desværre en pris, helt præcis 71 skjulte millioner fra et gammelt, uopklaret røveri, som Kaminski ønsker at få fat i.
PAGTEN er femte bog om den coole privatopdager Ravn. Det er også den mest nervepirrende historie der udvikler sig i et hæsblæsende tempo. Det er også nogle af de mest farlige typer som Ravnen er oppe i mod. Han får også nogle af de forskellige spørgsmål opklaret. Vi er nu nået til halvdelen af de bebudet 10 bind som Mickael Katz Krefeld har planlagt at udgive. På KC glæder vi os til 6´eren.
Finn Hansen.

MICHAEL KATZ KREFELDT: DYBET. 402 Side . Kr.299,95
I “Dybet” involveres den erfarne privatdetektiv Ravn ind sine mest uhyggelige sag til dato. En klient vil hyre ham til at finde en gammel skolekammerat. Klienten han ikke har haft kontakt med i 17 år. Årsagen er at der har været en række bestialske overfald på kvinder i København, der har rystet hovedstaden i dens grundvold. Ravns klient har nemlig en mistanke om, at det er hans skolekammerat står bag ugerningerne, eftersom overfaldene minder om det, som han og kammeraten begik på en lille pige i 1993 – en sag og som endte fatalt.
Af frygt for hævnangreb har de begge siden deres fængslinger været under vidnebeskyttelse. Men da endnu en kvinde overfaldes, denne gang med dødelige konsekvenser, indleder Ravn for alvor jagten på den anonyme morder.
Lad det være sagt med det samme det er virkeligt ikke er en historie for folk med sarte nerver. Den er barsk, brutal for gerningsmanden er den skinbarlige ondskab.
“Dybet” er den fjerde, selvstændige bog i den populære krimiserie om privatopdageren Thomas Ravnholt alias Ravn, der bor på sin husbåd i Christianshavns kanal sammen med sin engelske bulldog Møffe.
Atter en gang viser Michael Krefeld han er en formiddabel krimi og spændingsforfatter. Denne evne har han ikke for nogen fremmed han er nemlig barnebarn til en datidens populære kriminalforfattere Herman Krefeld. Han skrev Døden Lægger Kabale og Leopardkloen i slutningen af 40´erne nemlig i 45 og 1946.
Finn Hansen.

MICHAEL KATZ KREFELDT: SEKTEN. 366 Sider. Kr. 299,95 Sekten – er det 3. bind i Krefeldts ”Ravn-Serie” der startede med Afsporet der fulgtes op Savnet. Ravn alias den forhenværende strømer Thomas Ravnsholdt. Han slås stadig med eftervirkningerne fra forrige sag og det uopklarede mord på kæresten Eva. Han har derfor ikke den store lyst til at påtage sig den nye sag. Klienten er en af erhvervslivets store kanoner, Ferdinand Mesmer vil have ham til at opklarer en forsvinden. Sagen i al sin enkelthed at Mesmer vil have Ravn til at finde sin søn Jakob. Han er forsvundet. Selvom Ravn har fornemmelsen af, at Ferdinand ikke ikke fortæller hele sandheden. Ravn finder hurtigt ud af at Jakob er blevet Guruen for sekten ”Guds Udvalgte”. En Sekt han styrer med hård hånd. En voldsom brand fra fortiden viser sig snart at have en forbindelse til både sekten og af direktøren Ferdinand Mesmer. Ravn må snart konstaterer, at det ikke er en let, simpel eller ufarlig sag. Tværtom. Inden Ravnen får set sig om stifter han bekendtskab med Sekten og Jakob. Det bliver et dødsens farligt møde med en samling af fanatikere. Krefeldt har for længst placeret sig i blandt de danske spændingsforfattere elite. Sekten er en fantastisk historie der er godt skruet sammen. Plottet, miljøet og især persongalleriet går op i en højere enighed. Vi glæder os til Ravnen atter forlader skibet i Christianshavns kanal for at opklare en ny sag.
Finn Hansen.

HARPER LEE: DRÆB IKKE EN SANGFUGL – 366 sider. Oversat af Michael Tejn efter TO KILL A MOCKINGBIRD 1960 Lindhardt og Ringhof, Kr. 227,00
Et gensyn eller en genlæsning af denne roman er en meget positiv oplevelse. Romanen er skrevet i 1960 og handlingen foregår i 1930’ernes Alabama.
Familien vi følger er jurist Atticus Finch, hans søn Jem, 13 år og datteren Jean Louise, kaldet Scout, 9 år. Moderen døde meget tidligt i Scouts liv og i familien klarer de sig med hjælp og omsorg fra tjenestepigen Calpurnia.
Det er pigen Scout, der låner øjne til fortællingen og (næsten) alderssvarende betragtninger i forhold til livets gang.
Scout har fået sit kælenavn, fordi hun er en drengepige, der altid går i overall og ikke stikker op for bollemælk. Hun drager sine egne konklusioner, og har ikke megen respekt for sin meget stille, retfærdige og meget elskelige far. Han opdrager børnene til at være tænkende og handlende individer. Han læser med dem – og Scout kan allerede læse, da hun begynder i skole, hvilket ikke passer ind i skolesystemet.
Ligevægten i den søvnige sydstatsby komme i ubalance, da Atticus Finch påtager sig forsvaret af en sort mand, der anklages for at have vodtaget en hvid kvinde.
Samfundsopdelingen i den lille by er helt efter normal skabelon i den tid. De hvide – fattige hvide og negrene. De tre grupper har alle faste pladser og bliver opfatte meget stereotypt, hvor alle har forventede roller og adfærdsmønstre.
Den unge anklagede er stort set dømt inden retssagen er gået i gang. Og en lynchning afværges af den gammelkloge Scout. Retshandlingen overværer børnene fra negrenes tilhørspladser på øverste balkon i retssalen. Til Scouts forundring følger retten ikke hendes fars helt logiske og retfærdige fremlægning af sagen.
Det er både voksenverdenen og barneverdenen, der smelter sammen til en medrivende og forunderlig fortælling. Hvor man kommer til at kende og holde af familierne og naboerne, både de synlige og usynlige.
Harper Lee er født i 1926 og er en af det 20. århundredes største amerikanske forfattere. ”Dræb ikke en sangfugl” vandt året efter udgivelsen i 1960 Pulitzerprisen og er solgt i over 30 millioner eksemplarer – i forbindelse med udgivelsen af næste roman i 2015 ”Sæt en vagtpost ud” vil den første bog efter al sandsynlighed blive solgt i endnu flere eksemplarer.
Min allervarmeste anbefaling – læs den, nyd den – både på grund af det letflydende sprog og det specielle, at den opleves set gennem et barns øjne og univers. Og ikke mindst er det en historie, man bliver fanget af.
Den er meget ”sort-hvid” både i sin moral og sin personskildring, hvor det moralsk rigtige overskygges af øjnene, der ser i Alabama i 1930’erne. Det er med stor forventning, jeg ser frem til næste roman ”Sæt en vagtpost ud” – som efter sigende er skrevet før ”Dræb ikke en sangfugl.
Anne-Lise.

HARPER LEE: SÆT EN VAGTPOST UD – 287 sider + NOTER. Oversat fra af Karen Fastrup efter GO SET A WATCHMAN 2015  Kr. 299,00
Efter sigende er Sæt en vagtpost ud Harper Lees første roman, sammen med Dræb ikke en sangfugl dannes der en helstøbt historie, hvor handlingen foregår i Alabama i 1930’erne og frem til 1950’erne.
Her genser vi Scout nu seksogtyve år, som vender hjem fra New York City for at besøge sin far Atticus i Maycomb.
Da hun genser sit barndoms område med de mennesker hun holder af og elsker, må hun konfrontere nogle ”spøgelser”.
Hendes barndomskæreste venter på samme måde som, da de var børn og unge.
Hendes far deltager til hendes overraskelse og forargelse i et borgergruppemøde vedrørende en højesteretsdoms indgriben i det lokale selvstyre, ovenikøbet som ordstyrer og han giver ordet til en af de værste modstandere af, at følge en højesteretsdom om at efterleve et forbud mod at opdele skolen i sorte og hvide elever.
Hendes billede af faderen krakelerer fuldstændigt, ikke bare er han sammen med racister, men han er ikke til at skelne fra dem.
Dagen efter slynger hun ham sin opfattelse i hovedet, han siger hende ikke imod, men lader hende tale ud.
Langsomt lykkes det dog onklen og faderen at hjælpe med at stykke en anden opfattelse sammen. At der også findes andre synspunkter end dem der er direkte hørbare og synlige overalt.
At der fra landets elite føres en arrogant og bedrevidende politik. Hvor magteliten ikke har jordforbindelse til det virkelige levede liv, langt væk fra magtens centrum.
I den Finch’ske familie belærer den ældre generation den unge og den unge generation den ældre.
Atticus Finch har dog æren af en af Scouts udprægede egenskaber, nemlig evnen til at sætte sig i andres sted. Her ligner hun sin far, som har brugt sit liv på at indleve sig i menneskers – ikke sortes eller hvides problemstillinger.
Empatien ligger til grund i begge bøger.
Titlen Sæt en vagtpost ud er et citat fra Det Gamle testamente. Mr. Stone siger (s.99) Dagens tekst er fra Esajas Bog, kapitel enogtyve vers seks
”for dette siger Herren til mig: Sæt en vagpost ud, han skal melde, hvad han ser.”
Dr. Finch siger….. ethvert menneskes ø, Jean Louise, ethvert menneskes vagtpost, er hans samvittighed, Der findes ikke en kollektive bevidsthed (s. 273).
Endnu en gang min allervarmeste anbefaling – læs den, nyd også denne gode historie, man bliver endnu en gang fanget ind i det særprægede univers.
Den er også meget ”sort-hvid” både i sin moral og sin personskildring i Alabama i 1930’erne og det ændrede samfund i 1950’erne. Den indfriede min forventning – skynd dig at læse begge bøger – gerne i sammenhæng.
Anne-Lise Hansen

PIERRE LEMAITRE: VI SES DEROPPE. Oversat af Karsten Nielsen efter AU REVOIR LA-HAUT. 2013. 529 sider. Kr.349, DETTE ER IKKE EN KRIMINAL- ELLER SPÆNDINGSROMAN, MEN IFØLGE MIN OVERBO NOGET MEGET MEGET BEDRE  –  NEMLIG EN SUPER-ROMAN, DER VIL OG KAN NOGET.  Kort før våbenhvilen ikrafttræden, ser den skruppelløse løjtnant Henri d`Aubray-Pradelle en måde på at fremme sin karriere ved at beordre sine mænd til at angribe tyskerne. Han vælger de yngste og de ældste i hans bataljon til at starte angrebet og i et ubemærket øjeblik skyder han dem i ryggen. To af soldaterne Albert Maillard og Edouvard Pericourt er klar over Henri “indsats”, rykker man frem mod fjendens linjer, bliver man ikke dræbt af kugler i ryggen. Efter angrebet er Albert og Edouvard hårdt såret, mere eller mindre begravet i jorden. De overlever mirakuløst, begge med sår og ar på sjæl og legeme. Edouvard ligger meget længe på felthospitalet, Albert er blevet hos Edouvard, plejer ham og hjælper ham hele vejen. Et noget umage “par” gør deres indtog i Paris hvor de følgende måneders forhultede tilværelse er en kamp for livet i elendige boligforhold. Albert hjælper så at sige Edouvard , der er stærkt handicappet, med alt, alt imens har arbejder som sandwich-mand på gaden. At Henri er over vande og har giftet sig med Edouvards søster, gør det ikke bedre. Men nu for at gøre en fantastisk historie kort, kan det her fortælles at Albert og Edouvard, der risikerede deres liv for Frankrig, befinder sig subsistensløse i et samfund, hvor de kæmper for at finde deres plads, føler at de har alt at vinde og intet at tabe, så de går i gang med et mega fupnummer, der trodser patriotisme og som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages. Det kan afsløres at plottet smager af Olsen-banden. Skide godt, Pierre Lemamaitre, det gøre ikke bedre. Fed underholdning, må siges, så velbekommen. Tak. Pierre Lemaitre modtog for romanen Prix  Goncourt. 2013. Og så er han godt kendt herhjemme med krimierne “Alex” og “Irene”, begge udg. i 2014. Fremragende krimier. Tak.
  Finn Hansen

PIERRE LEMAITRE: CAMILLE. Oversat af Karsten Nielsen efter SACRIFICES/ CAMILLE. 2012. 347 Sider. Kr. 299,-
Fra Krimi-Cirklens side tør vi godt postulere, at Pierre Lemaitres trilogi bestående af Alex, Irene og Camille er og bliver en ny milepæl i kriminal/spændingslitteraturen. Det samme kan siges, at Lemaitre er en af genrens helt nye fornyer og anderledes stemmer! I 3. bind, Camille – har Kriminalkommisær Camille Verhoeven har efter sine kones Irenes brutale mord ved at åbne sit hjerte for en ny kvinde, Anne Forestier. Og Camille” starter hårdt og brutalt. Anne bliver overfaldet under et røveri i en juvelerforretning. Anne bliver nærmest slået til lirekassemand og undgår lige med nød og næppe at midste livet. Denne saghvilket endnu en gang Camille i en meget personlig efterforskning, da gerningsmændene efter juvelerkuppet begynder en umotiveret jagt på Anne. Camille skjuler hende i sin bolig på landet, men de mystiskvis er bagmændene kommet på sporet af dem. Tilsyneladende er der nogle der lækker informationer om dem? Og hvilke forbindelser er der mellem Anne, overfaldsmændene, hans kollleger, hans kones morder og ham selv?
Jah se, alle disse spørgsmål får læseren i 3. bind løsningen på. Selvom løsningen totalt overraker denne, er det hele logisk og realistisk beskevet. Franske Pierre Lematre er et af de mest spændende og hotteste navne i dag herom hersker ingen tvivl.
Fra Lindhardt & Ringhof forlyder det, at flere bind er på vej. Allerede den 15. oktober i år ligger en ny krimi med titlen Rosy & John. Noget at glæde sig til.

Finn Hansen. 

PIERRE LEMAITRE: ROSY & JOHN. Oversat af Anders Juel Michelsen efter ROSY & JOHN. 2013. 163 Sider. Kr. 49,95. Hovedperson Jean Garnier har intet at miste: hans mor er sidder i spjældet, hans kæreste er død, og han er arbejdsløs. Nu hævder han at have placeret 7 bomber forskellige steder i Paris. For de ikke skal detonerer stiller han nogle meget specifikke krav, som han vil have indfriet, ellers vil han springe dem en efter en. Hele politistyrken med Camille Verhoeven i spidsen bliver sat på en vanskelig opgave. Spørgsmålet er om Jean Garnier virkelig er en trussel mod hele landet eller bare en stakkel taber, som har fået storhedsvanvid eller er baggrunden en helt anden? Timerne og minutterne går, og enhver beslutning kan ende med at koste hundredvis af uskyldige menneskeliv. Så springer den første bombe….. Rosy & John er en kort, hæsblæsende og intens spændingsroman, som oprindelig blev udgivet som føljeton og senere samlet i pocketformat i Frankrig. Den er ikke en del af krimitrilogien Alex, Iréne og Camille, men skal snarere ses som et ekstra lille tillæg til serien. Dialogen mellem bombemanden og Camille er unik. Plottet er både overraskende men også fuldstændig realistisk. Atter en perle fra Pierre Lemaitre.
Finn Hansen.

PIERRE LEMAITRE: TRE DAGE OG ET LIV. Oversat af efter TROIS JOURS ET UNE VIE, 2016. 240 SIDER. Kr. 299,95
Det er utroligt at den franske forfatter gang på gang kan serverer en medrivende historie. Man gange sættes handlingen i gang af en banal hændelse
Læseren føres til den lille franske provinsby Beauval. Og bliver vidne til at den lille dreng,  6-årige Rémi forsvinder sporløst en decemberdag i 1999. Hele byen bliver meget naturligt chokeret og endevender sammen med politiet de omkringliggende skove – uden held. Især Rémis gode ven 12-årige Antoine er dybt rystet, for det er ham, der ved et uheld har slået den lille dreng ihjel efter en tragisk episode ude i skoven. Det er ham, der i panik har gemt liget af drengen i et dybt hul der er kommet efter en gammel væltet træstamme der blev offer for en hektisk storm i stedet for at løbe efter hjælp.”Tre dage og et liv” er endnu stærk og mørk fortælling om en skæbnesvanger hændelse kan udvikle sig, og sætte en kæde af begivenheder i gang og påvirker en ung mands liv forevigt.
Det er en bog som der skrives ”med tre nedslag i Antoines liv – 1999, 2011 og 2015. På en fascinerende måde præsenterer Pierre Lemaitre endnu et realistisk og tragisk drama med en stor indsigt i sine personers gøren og laden. Mesterligt skrevet.
Finn Hansen.

PIERRE LEMAITRE: ET BESKIDT JOB. Oversat af Karsten Nielsen efter CADRES NOIRS. 2010. 448 Sider. Kr. 299,-
Pierre Lemaitre lægger ikke skjul på, at han fik inspiration til at skrive Et Beskidt Job på grund af sin fars situation da han blev fyret på gråt parpir.
Bogens hovedperson er 57-åriges Alain Delambre er arbejdsløs på fjerde år. Fyrringen er sket efter at have været HR-chef i en stor virksomhed. Nu står han midt i sit livs nedtur, økonomisk, privat, socialt og menneskeligt. Han er så langt ude at han villig til at gå meget langt for at skaffe sig et ordenligt job. En dag svarer han på et jobopslag og ender som en af fire kandidater, som går videre. Ejerne har bestemt at den næste sorteringsrunde i jobsøgningen bliver en praktisk HR-opgave. Den organiseres som en ”gidseltagning” blandt fem ledere. Kandidaterne skal under “gidselstagningen” via et skjult kamera vurderes, hvem af lederne der vil være bedst egnet til at gennemføre den næste store fyringsrunde. Alain accepterer dette usmagelige set-up. Han begynder at forberede sig prøver at forudsige hvordan det vil uvikle sig hvad man kan gøre for få indflydelse til at styre engagementet. Men måske går han lidt for vidt … Aldrig har det været sværere at skaffe sig et godt job. Herfra udvikler historien sig i en retning som ingen kunne forudse eller….
Atter viser Pierre Lemaitre at han er en af tidens største fornyende kriminalforfatter. Gang på gang går han sine egne vegne. Gang på gang fyrer han den ene overraskelse af efter den anden. Gang på gang får historien endnu en ny drejning og for det skal være løgn endnu en.
Mon ikke Det Danske Kriminalakademi skulle prøve at kigge lidt nærmere på Lemaitres forfatterskab når der skal kåres Årets Bedste Udenlandske krimi?
Finn Hansen.

PIERRE LEMAITRE: BRUDEKJOLEN. Oversat af Anders Juel Michelsen efter ROBE DE MARIÉ. 2009. 3030. Sider. Kr. 299,95
Det stod helt klokkeklart for de fleste læsere da de første gang stiftede bekendtskab med Pierre Lemaitres Alex – At her var en forfatter der turde gå nye veje i genren. Det blev ydereligere bekræftet med de følgende udgivelser, Irene, Camille og Rosy & John. Nu kommer så det femte udspil BRUDEKJOLEN. Den er endnu et bud på en nervepirrende psykologisk og neglebidende krimi der går rent ind i hjertekulen.Den er fuld af uhygge, og det ene twists afløser det næste og historien er uforudsigelig. Bogens hovedperson Sophie tror, hun er ved at blive sindssyg. Hun rammes gang på gang af blackouts. Hun er forvirret og glemsom. Og pludselig er hun hovedmistænkt i drab og på vild flugt. I virkeligheden har hun ingen som helst anelse om, at hun er offer for en djævelsk plan.
Sophie Auverney som engang var gift og lykkelig og havde en velfungerende karriere. Nu har flugten gjort at hun er nødt til at arbejde som barnepige for en velhavende familie i Paris. En morgen finder hun barnet hun passer den 6-årige Léo død i sin seng. Barnet er kvalt med et af hendes snørebånd. Sophie kan intet huske, men hun ved, at hun nu er hovedmistænkt for drab. Hun planlægger sin flugt, der indebærer at hun vil ændre sit navn, sit liv, og finde sig en ny mand, men hun kan ikke løbe fra hverken sin fortid eller skæbne. Nogen er hele tiden et skridt foran.
Endnu en gang viser Pierre Lemaitre at han kan konstruerer et realistisk plot og historie som læseren er nødt til at læse i et hug. Det er en page-turner som man ikke glemmer lige med det samme. Den får de allervarmeste anbefalinger.
Utroligt at Det Danske Kriminalakademi ikke har opdaget denne franske fornyer af krimigenren. Kort sagt de viser gang på gang de sover tornerosesøvn med Chandler som det saliggørende under hovedpuden.
Finn Hansen.

ELIZABETH MACNEAL. DUKKEVÆRKSTEDET. Oversat af Vibeke Hostrup efter THE DOLL FACTORY. 477 Sider.299,95 Kr
En fantastisk selvsikker debutroman med en autentisk følelse af tid og sted … seriøst spændende.” -Disse anbefalinger giver kollegaen Ian Rankin, Dukkeværkstedet med da Elizabeth MacNeal debuterer.
Vi er i London Anno 1850. I Hyde Park strømmer folk til for at se byggeriet af Crystal Palace. Det gælder også unge Iris, der har taget en fridag fra arbejdet i Mrs. Salters Dukkeværksted. I parken møder hun (og læseren) den sære konservator Silas (han konservere ikke kun sine dyr. Han konverserer også med dem). Han der drømmer om at udstille sin samling af bizarre udstoppede dyr på Verdens-udstillingen. Deres møde bliver for Silas starten på en altødelæggende besættelse – og skæbnesvangert for Iris, der også drømmer om at slå igennem som kunstmaler. Da hun accepterer jobbet som model for en af tidens eksperimenterende kunstnere, bliver det starten på et helt nyt liv. Dukkeværkstedet er en historisk og psykologisk roman, der tager læserne med til Jack the Rippers mørke og dysstre London. En by der i 1850´erne er fuld af farer og menneskelig ulykke, skræmmende mænd og freakshows på den ene side, og kvindefrigørelse, moderne kunst, videnskab og arkitektur på den anden. Byen og dens skæbner er lige så sanseligt og urovækkende beskrevet som Paris i Patrick Süskinds Parfumen.”En skræmmende, vidunderligt stemningsfuld fortælling om kærlighed, kunst og besættelse.” -Giver bestseller-forfatter Paula Hawkins hende med på vejen.,
Krimicirklen: Det er fremragende historisk krimi båret frem af de groteske og skæve personer. Det er et must for alle historie/krimifans. 6 Diamanter.


Finn Hansen.

INGER GAMMELGAARD: BRÆNDENDE SKYLD. 162 Sider. Kr.
Denne bog er digital og et eksperiment hvor veteranen og krimiforfatteren skrev 6 kapitler med mellemrum så det faktis blev en serie hvor læseren spændt ventede på næste kapitel.
Brændende Skyld – Starter med at politibetjenten Johan Boje bliver påkørt og dræbt af en bil i høj fart foran sit hjem. Det hele sker for øjnene af hans 9 årrige søn Lukas. Ofret Bojes chef, Axel Borg, er en af de første på gerningsstedet. Det går hurtigt op for Borg, at det ikke er en ulykke, men et yderst brutalt og veltilrettelagt drab.  
Lukas som overværede påkørslen påstår, at det var en betjent, der sad bag rattet. Spørgsmålet er, om det bare drengens livlige fantasi? Et overvågningskamera bekræfter dog imidlertid sønnens påstand – en skikkelse i politiuniform der kørte bilen den fatale aften. Roland Benito, efterforsker hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed, bliver sat på sagen. Og han starter med om hvem der event. af Johan Bøjes kolleger havde grund til at begå det voldsomme drab?
Roland Benito slår sig modvilligt sammen med Anne Larsen, journalist hos TV2 Østjylland.
Det viser sig snart at der trækkes tråde og forbindelser tilbage til en brand, der fik store konsekvenser for en lokal familie. Måske var branden ikke en ulykke? Det går op for Roland og Anne, at drabsmotivet et helt andet end forventet. Jagten går nu ind på at forhindre, at gerningsmanden slår til igen.
 Inger Gammelgaard Madsen befæster hun er og bliver en Danmarks bedste kriminalforfattere. Det har hun bevist både med denne lille perle og de 9  andre titler hun har skrevet og undertegnede skæver til Natbordet hvor den 10. ligger og venter.
Finn Hansen.

BERNARD MINIER: ISKOLD DØD. Oversat af Karsten Nielsen efter GLACÉ. 2011. 589 Sider. Kr. 299,95.
Så skal der atter gøres plads på hylden hvor de franske forfattere som Fred Vargas, Jean-Christophe Grangé, Pierre Lematre og 12 krimier fra Forlaget Labyrint. Nu får disse nobiliteter selskab af en af de helt store talenter i dagens franske kriminal – og Spændingslitteratur nemlig Bernard Minier.Miniers Iskold Død kræver 4,5 cm på reolen. Men bare rolig han er centimeter og 589 sider værd, at gøre plads til!
Handlingen udspiller sig i de iskolde, snedækkede Pyrenæerne. Her finder et par arbejdsmænd en dag et lig ophængt højt oppe i kablet til en svævebane. Det vækker stor forfærdelse og ikke mindst forbavselse da det konstateres at liget er en hest der er sprættet op men hovedet er hugget af og væk.
Det bringer bogen og seriens hovedperson politikommisær Martin Servaz fra Toulouse på banen. Han er overrasket over, at han bliver kaldt ud for at spilde tiden med undersøge en død hest. Savez må dog snart konstaterer, via en række omstændigheder, at det hovedløse hestekadaver er et frygteligt budskab. På hesten finder man nemlig dna fra en berygtet massemorder, der burde sidde sikkert bag lås og slå på en psykiatrisk sikringsanstalt der ligger i nærheden. Sagen udvikler sig i rivende da der få dage efter sker det første mord.
“Iskold død” er en spændende dyster thriller i et iskoldt miljø, ikke mindst i den psykiatriske sikringsanstalt. Det er samtidigt en historie hvor uhyggelige hændelser fra fortiden også har stor betydning. Historien har også nogle fremragende personportrætter. Iskold Død handler om en snigende ondskab, galskab og hævn.
“Iskold død” er første bind i Bernard Miniers serie om politikommissær Martin Servaz. Foreløbig har Minier skrevet fire bøger. Der er kun et at sige til L & R få fat i de andre tre hurtigst muligt. Rigtig god fornøjelse med Iskold Død.
Finn Hansen.

GUILLAUME MUSSO. FORTIDENS MØRKE. Oversat af efter Anders Juel Michelsen efter LA JEUNE FILLE ET LA NUIT. 2018. 335 Sider. 249,95 Kr.
Under en usædvanlig heftig snestorm på Côte d’Azur i 1992 forsvinder en ung kvinde, Vinca Rockwell på 19 år, fra en gymnasiekostskole. Rygterne går på at hun er flygtet sammen med sin filosofilærer, som hun har haft et hemmeligt forhold til. Ingen har set Vinca nogensinde igen.
Femogtyve år senere, i 2017, mødes de tre gamle venner og hovedpersoner: Fanny, Thomas og Maxime igen i forbindelse med en genforeningsfest for gamle elever på gymnasiet Saint-Exupéry ved Antibes. De har ikke haft kontakt med hinanden siden de tog deres eksaminer. Dengang begik de også en frygtelig handling, som har præget deres liv lige siden, og tankerne om, hvad der skete med deres veninde Vinca, har de aldrig nogensinde glemt. Hvad værre er at nu skal skolen skal have bygget en ny sportshal, og den gamle skal rives ned, og deres hemmelighed i fare for at blive afsløret. For inden i murene ligger knoglerne fra et lig. Sandheden om, hvad der i virkeligheden skete, skal vise sig at være stærkt foruroligende og smertelig end de kunne have forestillet sig..
Guillaume Musso har nu skrevet 16 spændings-romaner. Alle har hver gang indtaget førstepladserne på Bestsellerlisterne. Hvilket der ikke er noget at sige til, slet ikke, hvis de resterende 11 bøger har de samme kvaliteter som de nu fem danske oversatte. Til Lindhardt & Ringhof kan vi derfor kun opfordre til. at udgive resten af Mussos thrillere. Der er naturligvis 6 Diamanter til
Fortidens Mørke.


Finn Hansen.

GUILLAUME MUSSO. ET ATELIER I PARIS: Oversat af efter UN APARTMENT Ä PARIS.2017. 407 Sider. 299,95 Kr.
I Guillaume Mussos “Et atelier i Paris” følger læseren den britiske kriminalbetjent, Madeline, der er rejst til Paris for at finde fred og ro. Da udlejningsfirmaet begår en bommert bliver hun nødt til at dele sit lejede feriehus med den amerikanske forfatter Gaspar, der også har lejet huset som et skriverefugium.
Huset har engang tilhørt den afdøde berømte maler Sean Lorenz, hvis malerier er forsvundet ud i den blå luft. Selv om det mildt sagt er et umage par, er de begge er nysgerrige Derfor vælger Madeline og Gaspar at forsøge at opspore de forsvundne malerier sammen. Det viser sig at Sean Lorenz’ liv er ganske indviklet i mystik.sagen udvikler sig med rivende hast og kommer med den ene overraskelse efter den anden. Netop denne kattens leg med musen en metode som Musso mestrer til fulde. “Et atelier i Paris” er kort sagt en medrivende nervepirrende og dramatisk thriller skrevet af en af Frankrigs nye stærke navne i thrillergenren. Anbefales varmt.
Finn Hansen.

GUILLAUME MUSSO: PIGEN FRA BROOKLYN. Oversat af efter LA FILLE DE BROOLYN. 2016. 400 Sider. 199,95 kr. Guillaume Musso er et af en række nye spændende forfatter vi p.t. bliver beriget med det er fælles for ham og hans andre kolleger som bl.a. Bernard Minier, Michel Busso. Musso har allerede skrevet 13 spændingsromaner. Og til efteråret udkommer Et Atelier I Paris og for det ikke skal være løgn følger Bussi også trop med Giv Ikke Slip. Hvem ved måske kommer nok også en ny Minier. Nå men lad ogs i stedet glæde os over den aktuelle Pigen fra Brooklyn.
Hovedpersonerne Raphael og Anna er forlovede. De har kun kendt hinanden i seks måneder. På en miniferie i Sydfrankrig spørger Raphael Anna om hendes fortid. Han fornemmer nemlig, at hun bærer på en mørk hemmelighed. Modvilligt viser hun ham et uhyggeligt billede og forsvinder derefter ud af døren. Billedet efterlader Raphael i chok, og da hun ikke vender tilbage eller senere er at finde i deres lejlighed i Paris, begynder en hektisk jagt på Anna og sandheden om hende. Det fører Raphael mange steder hen bl. andet til New York, hvor en god ven i politiet hjælper ham videre i eftersøgningen. Der venter en uventet afsløring, der atter engang vil overraske Guillaume. Der skal ikke røbes mere kun tilføjes det er endnu et pletskud som læseren ikke glemmer lige med det samme den både ryster og begejstre og så gang på gang får den ene overrumplende udvikling af historien. Kort skrevet en pageturner.
Finn Hansen.

GUILLAUME MUSSO: CENTRAL PARK. Oversat af Anders Juel Michelsen efter CENTRAL PARK. 335 Sider. Kr.
Det er nok en af de mest originale åbningsscener der usspiller sig i Central Park. Det sker en tidlig morgen. Her vågner Alice og Gabriel op på en bænk i parken. De topersoner er låst fast til hinanden med håndjern. Ingen af dem kan ikke huske, at de nogen sinde har mødt hinanden. Og aftenen før var Alice hjemme i Paris med sine veninder på tøsetur og Gabriel spillede piano på en jazzbar i Dublin. Nu sidder de i Central Park.
Hvordan er de endt i den situation har de ingen anelse om? Som om det ikke var spørgsmål nok. Så skal de finde ud af hvis blod er det, der er på Alices bluse? Og ikke mindst hvorfor mangler der en patron i Alices tjenestepistol? Alice og Gabriel har ikke andet valg end at søge svarene sammen, så de kan vende tilbage til deres hverdag, men de ( og ikke mindst læseren) er ikke forberedte på den sandhed der til sidst åbenbare sig. Den ene overraskelse følger den anden og som vender op og ned på deres liv.
Er der er noget de franske spændingsforfattere mestre så er det at skabe medrivende historier med anderledes plot miljøer og personer.
“Guillaume Musso er i den samme fornemme selskab Pierre Lemaitre, Bernard Minier og Miske.
Finn Hansen.

GUILLAUME MUSSO: OPKALD FRA EN ENGEL. Oversat af Victoria Wetzynihius efter L´APPELLE DE L´ANGE. 409 Sider. Kr.
Temat i Opkald Fra En Engel – drejer sig om en forbytning. IJKF lufthavnen støder en mand og en kvinde sammen og under tumultert kommer de til at forbytte mobiltelefoner. Madelaine og Jonathan har aldrig før mødt hinanden før. Og da de opdager fejlen.Da de opdager fejlen, er de 10.000 kilometer fra hinanden. Hun Sidder hun i Paris og han sidder i San Francisco. Inden de får byttet mobilerne tilbage. Sker der det ”at de kommer til at kigge i  hinandens telefoner”
Det afsløres hun er blomsterhandler i Paris, og han er restaurationsejer i San Francisco.Den videre ”snagning” viser helt andre hemmeligheder som fører til uventede opdagelser.
hver især nysgerrigt at undersøge indholdet på den andens telefon. Utilgiveligt af begge, men langsomt bliver de mere og mere optaget af at snage i hinandens liv, hvilket fører til deres skæbner bliver forbundet af en hemmelighed, de begge troede var mørklagt for altid.
Det er en spændingsroman der gang på vender og drejer handlingen og læseren tror hver gang nu er der fod på handlingen for endnu at obseverer at det er der ikke. Denne unge franske forfatter Forrygende serverer en gang action der får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

MARGIE ORFORD: FARS PIGE. Oversat af Steen Sohn efter DADDY´S GIRL. 2009. 353 Sider. Kr. 249,95
Bogen skulle oprndeligt været udkommet på forlaget Sohn, men som bekendt overtog L & R Sohns Forlag. Og det gav dem også rettighederne til denne fremragende krimiminalroman med Sydafrikansk miljø .
Fortællingen starter at i Cape Town står en 6-årig pige og venter på, at hendes mor skal hente hende fra institusionen. Pludselig dukker en bil ubemærket op, og væk er pigen. Mistanken falder på hendes far, og bogens hovedperson kommissær Riedwaan Faizal, som er chef for politiets bandeenhed i Cape Town. Han er desperat efter at komme i gang med eftersøgningen, men politiet mistænker ham for selv at være kidnapperen. Faizal bliver suspenderet fra politistyrken og må se magtesløst til et ineffektivt politiarbejde, som resulterer i eftersøgningen af hans datter indstilles. Desparat beder han den undersøgende journalist Clare Hart (historiens anden hovedperson)om hjælp. Hendes brutale realistiske tv-dokumentar om Cape Towns forsvundne piger har gjort hende til en lokal berømthed. Clare har set, hvordan unge gangstere i Cape Towns ghettoer beviser deres værd ved at plage andre børn på grusomste vis. Clare ved at det bliver farligt og ulovligt vej hun begiver sig i kast med og indleder en eftersøgning uden om politiet. Hun ved, at chancerne for, at barnet overlever, forværres for hvert minut, der går. Men hun ved også, at hun vil gøre hvad som helst for at hjælpe denne sønderknuste far, også selvom hun måske risikere sit eget liv.
Denne fortælling er barsk læsning. Men den virker også realistisk i miljø hvor menneskeliv ikke er en bønne hver man kan fornemme den grusomme atmosfære fra. Margie Orford hører vi meget gerne mere fra.

Finn Hansen.

LEONARDO PADURA. KÆTTERE Oversat af  ? efter HEREJES. 603 Sider. Kr. 349,95
Historien starter med at dampskibet S.S. Saint Louis ligger for anker ud for Havanas havn og venter på at få lov til at landsætte en flok jøder, der er flygtet fra Hamborg og Nazi-Tyskland. Jøderne har betalt mange penge for deres flugt, men noget går galt, og myndighederne på Cuba vil ikke give asyl til de flygtede. På kajen er forsamlet en stor skare af Cubas jøder, deriblandt drengen Daniel Kaminsky og hans farbror. Daniels far, mor og lillesøster er ombord på skibet, men de regner med at kunne bestikke de cubanske embedsmænd med et lille Rembrandt-maleri, der har tilhørt familien i århundreder. Det lykkes dog ikke, og maleriet forsvinder, og skibet må vende tilbage til Amsterdam og jøderne sendes tilbage til Polen hvorfra mange af dem kom oprindeligt og det var en frygtelige skæbne, der venter alle jøder der.
Pludselig bliver maleriet  sat til salg på en auktion i London, og Daniels søn, Elias beslutter sig for at forlade sit hjem i USA og tage til Cuba for at forske i familiens historie på Cuba og ikke mindst maleriets historie. Elias tager kontakt til den pensionerede politimand Mario Conde som er en tilbagevendende person i Leonardos bøger. Conde har som person ikke forandret sig fra de tidligere bøger. Hans univers er stadig omgivet af sex Rom røg som en rigtig cubaner. Gennem den viden, Elias har fra sin far, og Condes’ undersøgelser på Cuba sammenstykkes nu en fantastisk historie om mord, korruption og ulykkelige menneskeskæbner. Som vanligt er Pandora lidt lang i spyttet og er længe undervejs med personbeskrivelser og stemningsbilleder fra Havanas brogede levevis. Bogens titel Kættere handler om overtrædelse af den jødiske skik og forbud mod afbilleder af andre “guder” fortolket forskelligt af forskellige retninger indenfor jødedommen og vi skal helt frem til 176 i bogen før ordet kættere første gang bliver brugt.
Padura er som forfatter kendt, især gennem sine krimier der foregår i Havanna. Han har et sprog der er malerisk og detaljeret, og hans personskildringer af alle de mange mennesker og karakterer er maleriske og levende. Man kan ligefrem føle sig hjemme hvis man har været i Havana, som  udstråler charme, livsglæde og atmosfære selvom det mange af bydelene ligger i forfald. Bogen er opbygget som er typisk for Leonardo med spring i tid og sted. Bedst som man er midt i et opklaringsarbejde i Havana så lander man enten i USA eller i Amsterdam og en helt ny historie tager fat, men har dog relation til sammenhængen. Hans, research og indlevelse fører til en storhed  af helt enestående karakter. Når alt kommer til alt, må man dog  sige, at de fleste læsere vil finde historien lige en tand for omstændelig og speciel. Alle de mange historiske tilbageblik bevirker , at man tit taber tråden lidt  og nogle af afsnittene er lidt kedelige og trækker historien lidt i langdrag. Men holder man fast, vil historien langsomt æde sig ind under huden på en give et indtryk af en samlet god oplevelse. Man får et langt og fint indblik i jødisk livsstil og historie og de forskelligheder jødedommen byder på.
Niels E. Nielsen.

LOTTE PETRI: DJÆVELENS VÆRK. 284 Sider. Kr.
Lotte Petri er nu blevet forfatter hos Lindhardt & Ringhof. Og hun lægger ud med at præsenterer en ny person som tegner til at blive et spændende og interessant bekendtskab. Navnet er Josefine Jespersen hun er Retsantroprolog af profession. Hun bliver sat til at lede et project i forbindelse med Metrobyggeriet. Der skal flyttes over 1000 skeletter fra den nordlige del af Assistens Kirkegård på Nørrebro  for at give plads til den nye metrostation ved Nørrebros Runddel. Det vækker meget naturligt et ramaskrig, da mange mener, at gravfreden forstyrres. Men det er ikke nok til at standse metrobyggeriet.
Retsantropolog Josefine Jespersen, har samtidig til opgave at studere knoglematerialet, som skal indgå i et forskningsprojekt, før de jordiske rester bliver genbegravet. Sagen eskalerer en aften her bliver hendes kollega, arkæologen Rita Magnussen, brutalt dræbt og smidt ned i en åben grav. Ofret har fået et kors ridset ind i kraniet. Senere findes også en anden ung kvinde med det samme indgraveret kors myrdet på åben gade i det indre København.
Alt tyder på, at nu er der en satanistisk morder er på fri fod. Politiets   efterforsker Alexander Damgaard beslutter i desperation sig for at konsultere en eksorcist. Den højtplaceret katolske præst er overbevist om, at det er Djævelen der er på spil, og at årsagen er gravrydningen på Assistens kirkegården, som præsten mener har åbnet en port til det onde.
Herfra går det over stok og sten morderen myrder videre og anbringer det samme symbol på ofrene.
Lotte Petri leverer en spændende og medrivende nervepirrende fortælling som nok skal gå rent ind hos læserne. Og mon ikke at nu udenlandske forlag også får øjnene op for hendes forfatterskab det tror vi på Krimi-Cirklen.
Finn Hansen.

IAIN REID: JEG OVERVEJER AT GØRE DET FORBI. Oversat afAlis Friis Caspersen efter I´M THINKING OF ENDING THINGS. 2016. Sider 244 Kr. 199,-
Hovedpersonerne i denne rystende psykologiske thriller er Jake og hans kæreste er på vej i bil hjem for at besøge hans forældre på deres afsidesliggende gård. Men da en snestorm bryder ud, tager parret en sig en uventet omvej og strander foran en tom high school og søger tilflugt indenfor.
Dagene efter efterforsker politiet et mord, der er sket på samme high school. Men hvem er offeret? Ja se det er det der er twisten i denne historie, for man kan som anmelder ikke afslører mere. Men snyd jer ikke for denne spændende og medrivende historie. Sluningent slår benene væk under læseren.
Finn Hansen

YRSA SIGURDARDOTTIR. DNA. 2016.Oversat af Nana Kalkar efter DNA. 2014. 479 Sider. Kr.
Det er den 7. kriminalroman fra den islandske Krimidronning og Bestsellerforfatter Yrsa Sigurdardottir. Hun er især kendt fra sin serie om Thóra Gudmunddottir.
Nu synes forfatteren at hun vil præsentere i ny hovedperson og serie. Med DNA stifter vi bekendtskab med kriminalassistent Huldar Traustason. Handlingen starter med at en ung kvinde findes brutalt myrdet i sit hjem i Reykjavik. Det eneste vidne til mordet er hendes syv-årige datter. Da endnu en kvinde umiddelbart efter bliver myrdet på den samme bestialske måde, står politiet uden nogen andre spor end en mistanke om, at samme gerningsmand til begge mord. Kort efter modtager en radioamatør en besynderlig og uhyggelig skræmmende melding, som knytter ham til begge ofre. Det pirrer hans nysgerrighed og han begynder at efterforske sagen på egen hånd. Huldar som leder efterforskningen, han står uden konkrete spor. Det skaber uro, frustration og konflikter internt i politiet. Sagen kompliceres yderligere af, at Huldar for nylig under en bytur har løjet om sig selv over for psykologen Freyja, som bistår det syv-årige øjenvidne i sagen.
Endnu en gang har islands ubestridte krimidronning vist hvordan sådanne en historie skal skrives. Hun har fuldstændig styr på alle elemanter personer, miljæet og frem for alt præsenterer hun et realistisk plot. Huldar Traustason serien skal nok blive endnu en læsersucces.
Finn Hansen.

YRSA SIGURDARDOTTIR: KULDE Oversat af Nanna Kalkar efter KULDI. 2013. 344 Sider. Kr. 299,95 Den islandske forfatter er fast gæst på udgivelsesprogrammet i Danmark lige så snart hun har et nyt værk klar. Denne bogs hovedpersonen Ódinn (Odin) bliver sat til at undersøge mistanken om overgreb mod børn på Krokur. Krokur er en behandlingsinstitution for drenge, der skulle være fundet sted i 1970’erne. Undersøgelserne afdækker et umenneskeligt regime på institutionen, som kostede to teenagedrenge livet. De døde under brutale omstændigheder.
Efter ekskonens Láras død har Odin haft ansvaret for deres datter Rún. Det ligger ham meget på sinde at udfylde denne rolle som far. Men efterhånden som opklaringen af de to dødsfald udvikler sig, og ikke mindst afdækningen af de grusomme begivenheder på Krokur, bliver hans eget liv voldsomt påvirket. Odin indser gradvis, at ekskonens død slet ikke var en ulykke, som man hidtil har troet. Men mens han desperat forsøger at finde de rette svar på sine spørgsmål om hendes død, tager ondskaben omkring ham til med lynets hast. Titlen Kulde er den helt rigtige for det er en spændende og iskold thriller som bringer læseren ud på kanten af lænestolen trygge rammer. Historien er tankevækkende og leder tankerne hen på en egen dansk sag der verserer p.t.

Anbefales varmt.
Finn Hansen.

LONE THEILS: PIGERNE FRA ENGLANDSBÅDEN. 326 Sider. Kr. 249,95. Det der starter hele det uhyggelige drama i Pigerne Fra Englandsbåden. Er hovedpersonen, journalisten Nora Sands samlermani for gamle kufferter. Da hun er på vej gennem den lille engelske kystby Brine. Efter at have erhvervet sig den og hun kigger nærmere på fundet og finder nogle billeder som er taget ombord på Englandsfærgen. Billederne forestiller nemlig to danske piger forsvandt sporløst på Englandsbåden i 1985. Det giver journalist Sand, som arbejder i London for det danske blad Globalt, lyst til at grave i historien og hun tager til Danmark for at undersøge pigernes brogede baggrund på en ungdomsinstitution. Snart er hun viklet ind i en dødsensfarlig sag om en uhyggelig seriemorder, der afsoner en livstidsdom i det berygtede fængsel Wolf Hall. Og efter et besøg i fængslet hos seriemorderen tager begivenhederne for alvor fart, og Nora indser at hun har bragt sit eget liv i fare. Lone Theils er som sin hovedperson journalist bl.a. korrespondent for dagbladet Politiken, og har været bosat i London gennem 15 år. “Pigerne fra Englandsbåden” er hendes første kriminalroman. Historien er inspireret af en virkelig hændelse, hvor nogle fotos af ukendte piger dukkede op. De var taget på Københavns Hovedbanegård, og pludseligt dukkede de op hos en amerikansk seriemorder. Lone Theils Pigerne Fra Englandsbåden er en fremragende og medrivende kriminalroman med alt hvad dertil hører. Der er action, der er et spændende persongalleri og forfatteren kan sit miljø og frem for alt der er masser af overraskelser og en overrumplende logisk løsning. Den er en kandidat når ”Årets Bedste Danske Kriminalroman” for 2015 skal kåres.
Finn Hansen.

LONE THEILS: HEKSEDRENGEN. 270 Sider. 249,95 Kr
Den tidligere .journalist og korresspondent for Politiken og som har været bosat i 16 år i i den engelske hovedstad. Og miljøet er atter i london hendes tredje krimi med Nora Sand udspiller sig. Denne gang i de mørkere sider af storbyen. Opstarten sker på en dyster kirkegård. Her findes en nigeriansk professor myrdet på den mest bestialske måde. Kort tid forinden havde han haft et hemmeligt møde med Nora Sand. Der som bekendt, arbejder som London-korrespondent for det danske nyhedsmagasin Globalt. Nora er 100% overbevist om at mordet har forbindelse til en omdiskuterede celebre skilsmissesag mellem en dansk realitystjeerne og en velhavende russisk oligark. De britiske tabloidblade er helt oppe og køre og kommer med detaljer om parrets dramatiske kamp om at få forældremyndigheden over sønnen Nicholas. Der går for alvor fart over feltet da sønnen bliver kidnappet og der kort efter gøres et uhyggeligt fund i Themsen.”Heksedrengen” presser Nora til det yderste, da de to indviklede sager flettes sammen i en større enhed. Samtidig er grus i maskineriet da dukker eksen Andreas dukker op. Sagen ender med at Noras efterforskning fører hende til Londons mest dystre mørke krinkelkroge, hvor sort magi hersker.
Atter en gang serverer Lone Theils en spændende krimi som bringer læseren ud på kanten af lænestolen mens den uhyggelige sag udvikler. Anbefales varmt.
Finn Hansen.

HELENE TURSTEN: SANDGRAV. Oversat af efter SANDGRAV. 2016. 382 Sider. Kr. 299,95
Efter at have skrevet 10 bøger om strømeren Irene Huss (der alle blev filmatiseret til TV-serie),  præsenterede, Tursten i 2015, en ny hovedperson,  nemlig kriminalinspektør Embla Nyström. Det skete med Jagtmark. Nu følger det 2. bind i serien.
En sag der starter en råkold decemberdag. Her forsvinder den ni-årige Amelie sporløst, da hun er på vej hjem fra skole for at hente sit sit glemte luciakostume. Den tragiske sag lander hos Kriminalinspektør Embla Nyström og hendes team. Mistanken rettes mod en stille og indadvendt teenager. Men udvikler hændelserne med raketfart, ikke mindst da en politibetjent findes død og en eksplosionsbrand kort tid efter hærger en lade. Embla begynder at tro, at der ligger andre og større kræfter bag. For er der en seriemorder på fri fod, og vil det lykkes politiet at finde Amelie i live?
“Sandgrav” lever i hvert henseende op til Jagtmark. Den iskolde krimi udspiller sig ikke kun i en kold tid den får også koldsveden til at risle ned af ryggen.
Finn Hansen..

HELENE TURSTEN: JAGTMARK. Oversat af Charlotte Glahn efter JAKTMARK. 288 Sider. Kr. 299,95
Efter 10 bøger med den populære strømmer på både TV og i bøger præsenterer den svenske forfatter nu første bind i ny kriminalserie.
Hovedpersonen er Embla Nyström. Hun er 28 år, bor i Gøteborg og er kriminalinspektør. Når ikke hun arbejder, har hun fuld fokus på boksetræning – en interesse, hun deler med sin morbror Nisse. En anden passion og kutyme som Embla har er at hun hvert efterår holder hun fri og deltager sammen med Nisse i den traditionsrige elgjagt i skovene omkring Dalsland. Men årets jagt udvikler sig på ingen måde, som medlemmerne af jagtselskabet havde forestillet sig. For mystiske og uforståelige hændelser præger jagten, og det hele løber af sporet da pludseligt forsvinder to af jægerne i skoven. Den ene bliver fundet død, må Embla indse at hun må i arbejdstøjet, og ferien er røget sig en tur. Sammen med sine kolleger i den mobile enhed af kriminalpolitiet indleder hun en nervepirrende jagt på en snedig morder. Mit gæt er at læserne hen ad vejen nok skal tage læserne til sig men må indrømme at det er svært at få Fru. Huss ud af systemet.

Finn Hansen.

S. J. WATSON: DOBBELTLIV. Oversat af Michael Krefelt efter SECOND LIFE. 2015. 383 Sider. Kr. 299,95.
Før Du Lukker Øjnene – var en af de bedste psykologiske spændings-romaner som vi blev præsenteret for i 2013 . Det var ikke en historie man  lige ryster af sig med det samme. Derfor er det meget naturligt, at man spændt ventede med store forventninger på hvad S.J. Watsons andet udspil ville være, og om den kunne holde gejsten oppe. Og det er bare at tilføje det kan den til fulde og nu ligger den her.
Hovedpersonen Julia får den chokerende besked, at hendes søster Kate er fundet myrdet i Paris, og hun sætter sig for på helt egen hånd at undersøge sagen, som hurtigt henlægges på grund af manglende spor. Fra Kates rummate Sophie modtager hun en lille sort notesbog der lå blandt Kates ejendele. Den sorte indeholder forskellige passwords og log-ins til diverse datingsider. Tilsyneladende har søster Kate haft talrige frække dates med forskellige mænd, hun har mødt på nettet. Julia opretter sin egen profil for at lede om der blandt disse herre findes mulige mistænkte, som kan have haft kontakt med søsteren. Ganske kort efter bliver Julia selv kontaktet af den indsmigrende Lukas, og hun falder for hans charme og takker ja til at mødes. Det skal lige indskydes at på trods af at Julie er godt gift og har et barn og  en tryg tilværelse begiver sig ud på et faligt eventyr.  Men hvem er denne Lukas egentlig? Hvilket farligt spil indlader hun sig på?  Ja, det kan du selv læse i Dobbeltliv. Det   er nemlig en fremragende, medrivende og overraskende psykologisk thriller om de farer, som lurer på internettet, hvor ikke alle er den, de udgiver sig for at være. Det er en roman om hemmeligheder, fortidens synder, men det er også en roman om et ægteskab i krise.

Finn Hansen.