MILIK PUBLISHING.

ANMELDELSER FRA FORLAGET MILIK PUBLISHING.

Mail Adr er forlag@milik.gl

HANS JAKOB HELMS: DE DØDES FJORD. 266 Sider. Kr.
Første gang danske kriminalromanlæsere stifte bekendtskab med den Grønlandske forfatter Hans Jakob Helms var i 1977. Der udgav Modtryk hans debut krimi Giftpølen. Nu er han aktuel med den nye krimi De Dødes Fjord.Handlingen her starter med at….
Den unge ingeniørstuderende fra Qaanaaq, Masaana Kivioq, bliver brutalt myrdet i Nairobi. Straks bliver det danske udenrigsministeriums nye medarbejder, Oskar K. Sonne, afsted for at eskortere liget til Grønland. Oskar får hurtigt mistanke om, at Masaana ikke bare er et offer for et tilfældigt rovmord, men at han var på sporet af noget stort. Dette noget har at gøre med et skib med en dødelig last, en fortrolig rapport fra det engelske efterretningsvæsen, MI5, samt en hemmelig, amerikansk missilskjoldsstrategi. I Nairobi forelsker Oskar sig i den skønne og uhyre handlekraftige dame, Mehane Williams. Men er hun nu så uskyldig, som hun ser ud til?  Mange spørgsmål totner sig op. Bl.a. hvorfor sidder den gamle, kræftramte chef i Udenrigsministeriet og styrer Oskar i den myrdedes spor, spor der starter i Grønland over England og USA og til sidst ind i selve den enorme radar på Thule Air Base? Og hvad skete der? Hvad er det der er op og ned i virkeligheden i begyndelsen af 1960’erne, da det amerikanske militær planlagde Project Iceworm ved Thulebasen – et gigantisk tunnelsystem med atommissiler under den grønlandske indlandsis.
Udvidende er er Oskar blevet sendt ud på en rejse med både fortidens og fremtidens spøgelser – og ikke mindst med Manden Med Leen lige i hælene.
Det er en fremragende konstrueret, interessant plot og iskold spændende historie Hans Jakob Helms er da også straks blevet opdaget af filmselskabet ASAfilm som har sikret sig filmrettighederne. Og detr forstår man godt – Læs dette Grønlandske drama, Du vil ikke fortryde det!

Finn Hansen.

NINA VON STAFFELDT: SKIBET FRA ISFJORDEN. 320 Sider. Kr 299,95.
Det er den 3. krimi fra Nina Von Staffelt. Historien starter hårdt og brutalt. Det sker da en voldsom brand i en nedlagt bygd ud for Nuuk får en tragisk udgang. Sika Haslunds gudfar, som er professor på Grønlands Universitet, indebrænder. Kort efter bryder ukendte tyve ind på kirkekontoret i Ilulissat og stjæler og brænder umotiveret noogle gamle bøger og protokoller. Samtidigt, og langt fra Grønland, omkom-mer endnu en person under mystiske omstændigheder, Ved et tilfælde opdager Sika en forbindelse mellem de tre sager. Det samme gør journalisten Thormod Gislasson for under sin dækning af branden og tyveriet kommer han på sporet af interessante sammenhænge – af en anden og mere ildevarslende art. Fra hver sin vinkel begynder de to hovedpersoner at trevle tråde op, som viser sig at række langt tilbage i tiden til et helt andet og anderledes Grønland. Begivenhederne udvikler sig pludselig så eksplosivt, så hverken Sika eller Thormod når at overskue det fulde omfang i tide.
Som skrevet er Skibet fra Isfjorden den tredje selvstændige bind i krimiserien om Sika Haslund. De to øvrige bind er Den Sorte Engel og Frosne Beviser, sidstnævnte der i 2016 fik Det Danske Kriminal-akademis diplom som årets bedste danske krimidebut. Treeren får 6 fortjente diamanter fra Krimicirklen.

Finn Hansen.

NINA VON STAFFELDT: DEN SORTE ENGEL. 315 Sider. Kr. 299,-
Nina Staffeldt fik en flot debut sidste år. Det skete med udgivelsen af Frosne Beviser og den blev da også belønnet Årets Debutant Diplom af Det Danske Kriminalakademi. Meget naturligt gav det Nina Von Staffeldt ”blod på tanden” til 2.´eren Den Sorte Engel. Den er også et gensyn med kommunikationskonsulent Sika Haslund.
Åbningsscenen er at en mand findes myrdet på en fiskekutter der ligger drivende ud for Uummannaq i Nordgrønland. Da politiet entre kutteren finder de i lasten et stort antal isbjørneskind foruden narhval- og hvalrostænder. Spørgsmålet er om der tale om ulovlig fangst og smugling eller lægger der andre motiver bag? Greenpeace protesterer højlydt, og vores hovedperson Sika Haslund og organisationen Go Greenland involveres i sagen. Det varer ikke længe før den løber løbsk i internationale medier med katastrofale følger for Grønlands eget renommé. Men det viser sig at der er flere stærke kræfter, der er interesserede i grønlandske ressourcer.
Nina Von staffeldt er vendt stærkt tilbage. Hun har skrevet en god gang spænding med et troværdig plot skildret i en barsk miljø både hvad gælder naturens og personergalleriet.
Finn Hansen.

NINA VON STAFFELDT: FROSNE BEVISER. 281 Sider. Kr. 299,-
Frosne Beviser handler om fortidens synder kommer for dagens. Handlingen starter med at en mærkelig virus pludselig hærger den grønlandske by Sisimiut. Og det er ikke godt for det lille samfund netop nu hvor sommeren og ferietiden står for døren.
Et par dødsfald oveni gør ikke situationen bedre. Samtidig skaber det også godt stof til pressens agurketid. Myndighederne er dybt bekymrede. Den samme bekymring kan også siges om de virksomheder, der har investeret mange penge i byens nye krydstogtterminal, som derfor måske ikke når at blive færdig. I Nuuk involveres bogens hovedperson Sika Haslund, ny kommu-nikationskonsulent i organisationen Go Greenland, i arbejdet med at sikre, at tingene ikke kommer ud af proportioner. Sammen med journalisten Thormod Gislasson står hun pludseligt midt i orkanens øje i afdækningen af en historie. Den viser sig at trække lange og dybe spor tilbage til fortidens synder. Gradvist går det op for Sika, at meget lidt fra den tid er kommet op til overfladen, samtidig kæmper hun selv  for atter at finde sit ståsted i det Grønland, hvor hun ikke har boet, siden hun var helt ung. Hun  tvinges til at handle mod den farlige og uberegnelige udvikling, den mystiske sygdom har sat i gang. Med en god portion nysgerrighed og ikke mindst mod, er Sika personen måske netop den, der kan grave i fortiden og finde ud af, hvad der skjuler sig under den pæne overflade.
Nina Staffeldt debut emmer af det grønlandske miljø på en fremragende måde som fanger læseren og samtidig leverer hun også et godt plot. Anbefales varmt og glæd jer, for forfatteren bebuder at flere Sika eventyr er på vej.
Finn Hansen.