GADS FORLAG.

Anmeldelser fra FORLAGET GAD.

ELLY GRIFFITH. STENCIRKLEN. Oversat af Lærke Pade efter THE STONE CIRCLE. 2019. 349 Sider.

  • Stencirklen er 11. bind i den populære krimiserie om arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway. Serien som har solgt over 200.000 eksemplarer alene i Danmark. Hver bog indeholder en selvstændig historie, så bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. I Stencirklen er det fortiden der rækker ud efter arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway og kriminalkommissær Harry Nelson. Det sker da et skelet bliver fundet begravet i Saltmarsken. Sagen viser sig at trække tråde tilbage til den første sag, der bragte Ruth og Nelson sammen.

Kriminalkommissær Nelson er rystet. Han har på det seneste modtaget anonyme trusselsbreve med mystiske beskeder om, at han skal redde de uskyldige mennesker, der ”ligger begravet ved stencirklen”. Ordlyden minder ham om en række andre breve, han modtog for flere år siden – men afsenderen fra dengang er sidenhen død. Eller er han nu også?
Imens arbejder Ruth Galloway på livet løs med en udgravning i Saltmarsken. Men så finder man menneskeknogler begravet i jorden, og de identificeres som resterne af den 12-årige Margaret Lacey, der forsvandt sporløst for 30 år siden. Efterhånden som sagen skrider frem, peger flere spor på en gammel sag om en anden lokal pige, der forsvandt – og som kriminalkommissær Nelson ikke kunne nå at redde i tide. Atter en gang leverer Elly Griffith en gang gedigen underholden og spændende historie som bøde er interessant med aktører som sidder lige i skabet der er 5 Diamanter.
Finn Hansen

ANN CLEEVES. HEJRENS SKRIG. Oversat af Line Beck Rasmussen efter THE HERON´S CRY. 382 Sider.
Der er ingen tvivl om at mange læsere er gået spændt og ventet på efterfølgeren til Cleeves bind to i North Devon-Krimiserien. Nu er spændingen udløst og lad det være sagt og skrevet med det samme. Det gør den med stort bravour fra Krimicirklen.
Det starter med solen skinner på fuld blus det er nemlig usædvanligt varm sommer i North Devon. Turisterne strømmer til kysten. Men Vicekriminalkommissær Matthew Venn bliver hasteudkaldt til et gerningssted på en landlig ejendom beboet af en gruppe særprægede kunstnere.
Her står han over for et nøje iscenesat mord: En lokal læge, Dr. Yeo, er blevet dræbt med et skår fra en glasvase, som hans glaspusterdatter har lavet. Dr. Yeo virker som et usandsynligt mordoffer. Han var en god mand, forgudet af sin datter og vellidt i det lokalmiljøet, hvor han kæmpede for patienternes rettigheder.
Men da man finder endnu et lig, dræbt på samme måde som det første, må den gode Matthew Venn træde varsomt og navigere med snilde i de mange løgne, der gemmer sig under overfladen i det lille lokalsam-fund. Og sagen går faretruende tæt på hans eget privatliv.
Til sidst er der kun at tilføje at der er 5. Diamanter.
Hejrens skrig er nemlig en værdi efterfølger om kriminalkommissær Matthew Venn.
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITHS. EKSPERT I MORD. Oversat af Ane Lauenblad efter THE POSTSCRIPT MURDERS 2020. 356 sider. Handlingen:Da 90-årige Peggy Smith bliver fundet død i sit hjem, vækker det først om gang ingen videre mistanke hos vicekriminalkommissær Harbinder Kaur. Men det gør det heller ikke hos ofrets hjemmeplejer, Natalka. Hun aflægger nemlig vidneudsagn, og alt tyder på en naturlig død. Men snart viser det sig hurtigt, at Peggy ikke bare har opdigtet sine hjerte-problemer, hun har også på det seneste følt sig forfulgt.I mange år har Peggy haft en sidegesjæft som ”Mordekspert” for en række populære krimiforfattere. For hun hun var en genial mester til at udtænke det perfekte mord. Da en række af netop disse krimi-forfattere kort efter Peggys dødsfald begynder at dø på stribe, får Harbinder mistanke om, at Peggys død trods alt ikke var helt så naturlig, som hun først antog.

Bogen er en original krimi om romanen og ikke mindst forlagenes gøren og laden.

Ekspert i mord der er det andet selvstændige bind i Elly Griffiths’ serie om vicekriminalkommissær Harbinder Kaur. En sprudlende Agatha Christie-inspireret fortælling fuld af spænding og et rigt, hyggeligt/uhyggeligt persongalleri. 5 Diamanter.

Finn Hansen.

CAMILLA STEN. ARVTAGEREN. Oversat af Nicolaj Steen Møller efter ARVTAGAREN. 402 Sider.
Om det er et tilfælde skal jeg lade være usagt. For to thriller i efterårets høst. Bruger som motiv og giver deres deres bud på . Nemlig det man kalder ”ansigtsblindhed” (Prosopagnos (stammer fra græsk Prosop ‘ansigt’ og agnosia ‘uvidenhed’) er en kognitiv nedsættelse af ansigtsperceptionen, hvorved evnen til at genkende andre). Foruden Arvetageren er det Alice Feeneys Sten Saks Papir. Men tilbage til arvetageren.
Et andet emne i nærværende thriller er når man har skjult fortidens allermørkeste familiehemmeligheder. Og ikke mindst hvad konsekvens det får når hvad der sker når de dukker op til overfladen. Netop det der sker på en afsidesliggende svensk herregård, da en ung kvinde kommer på sporet af sin dystre familiehistorie.
Da Eleanors mormor bliver myrdet i sit hjem, ser Eleanor ved et tilfælde morderen flygte fra gerningsstedet, sekundet inden hun opdager sin mormor forbløde ihjel i entréen. Men Eleanor er klinisk ansigtsblind, og da politiet beder hende beskrive gerningsmanden bagefter, kan hun intet huske. Da boet efter mormoren gøres op, viser det sig til Eleanors store forbløffelse, at hun har efterladt sig en stor herregård, som Eleanor ingen kendskab har haft til. Sammen med sin kæreste, moster og en advokat rejser Eleanor op til huset for en weekend for at lære sin arv at kende og for at finde frem til sandheden om sin mormor. Men det mystiske hus viser sig at gemme på langt flere hemmeligheder end ventet, og langsomt vækkes en glemt historie fra fortiden til live. Det står dog hurtigt klart for Eleanor, at nogen vil gøre alt for at forhindre hende i at finde frem til den skæbnesvangre sandhed.
Det er en urovækkende og uhyggelig spændingsroman. Camilla Sten har udgivet flere romaner for både børn og voksne, bl.a. spændingsromanen Den forsvundne by, som blev hendes store gennembrud internationalt, og som er solgt til filmatisering hos Nordisk Film. Arvtageren udkommer i 8 lande, heriblandt USA. Og der er ingen tvivl om at den vil blive rost til skyerne akkurat som krimicirklen giver nu 6 Diamanter.
Finn Hansen.

r

ALAFAIR BURKE. DEN GODE SØSTER. Oversat af Johnnie McCoy efter THE BETTER SISTER. I krimigenren er et af de mest yndede plot når der er flere søstrer på banen med mange forskellige og dagsordner der kan medfører mord. Et af de nyeste skud på stemmende er ikke så ny endda. Det er hendes 3 udgivelse på dansk.
Den beretter søstrene: Chloe og Nicky Taylor. De er som nat og dag. Chloe lever et succesfuldt liv i New York med et fedt job og en dejlig familie – sønnen Ethan og ægtemanden Adam, som er en attraktiv og højtprofileret Manhattan-advokat. Søsteren Nicky derimod lever et vildt og flygtigt og uforsvarligt liv. Hun har aldrig haft det samme job eller den samme mand ret længere tid ad gangen.
En dag bliver Chloes mand på tragisk vis myrdet, og politiet mistænker hendes søn for at stå bag. Midt i Chloes store krise dukker Nicky op og skaber om muligt endnu mere kaos. De to søstre er nu tvunget til at begrave fortidens stridigheder og sammen se de familiehem-meligheder i øjnene, som i årevis har ligget skjult. Alafair Burke skriver atter en vaskeægte newyorker-thrillers med masser af spænding, et hav overraskelser med psykologisk dybde. Hun er blevet rost af anmelderne for at skabe stærke, troværdige kvindelige karakterer, og blandt hendes fans tæller krimiforfatterkollegaer i verdensklasse som Gillian Flynn, Harlan Coben og Karin Slaughter. Der er 6 Diamanter.
Finn Hansen.

CAMILLA STEN. DEN FORSVUNDNE BY. Oversat af Nana Kalkar efter STADEN. 413 Sider. Der er noget ved de kvindelige svenske forfattere der skriver blændende krimier og har efternavnet Sten. Den seneste person er Camilla Sten. Hun præsenterer et mysterie fra fortiden som vækkes til live og blandes på en raffineret måde med nutiden. Det sker da en dokumentarfilminstruktør går på jagt efter sandheden om sin families tragiske skæbne. Hændelserne udspiller en sommerdag i 1959, her forsvandt alle indbyggere i den lille, svenske mineby Silvertjärn som dug for solen. Efterladt tilbage fandt man kun en død kvinde og et nyfødt barn. Ingen ved, hvorfor eller hvorhen de mange andre mennesker forsvandt, og ingen har siden sat sine ben i byen. Før nu hvor Dokumentarfilminstruktøren Alice vender tilbage. Hun har været optaget og fascineret af historien om den forsvundne by, siden hun var barn. Hele hendes bedstemors familie forsvandt nemlig sporløst i den mystiske tragedie. Sammen med et filmhold rejser hun nu til den forladte mineby for at nå til bunds i, hvad der skete den sommerdag for over halvtreds år siden. Men ikke længe efter personerne har slået lejr, begynder mystiske hændelser at finde sted. Og efterhånden som frygten breder sig på filmholdet, og sammenholdet mellem dem begynder at krakelerer, står én ting lysende klart: De er ikke alene! Den forsvundne by er en gribende og nervepirrende spændingsroman Det er skrevet af en ny international stjerne på den skandinaviske krimihimmel.

Camilla Sten har udgivet flere romaner for både børn og voksne, og ’Den forsvundne by’ blev hendes store gennembrud internationalt – bogen er solgt til udgivelse i 19 lande, og ikke uventet har Nordisk Film straks købt rettighederne til en spillefilm baseret på romanen. Der er naturligvis 6 Diamanter.

Og endnu en bog er på vej af Sten med titlen Arvetageren.

Finn Hansen.

RAGNAR JÓNASSON. BYEN. Oversat af Rolf Stavnem efter The Girl Who Died 312 Sider
Den islandske stjerneforfatter Ragnar Jónasson som vi stiftede bekendtskab via trilogien Mørket, Tågen og Øen. Nu er han tilbage for fuld udblæsning med Byen, som er en gribende spændingsroman spækket med gys og grusomme hemmeligheder.
Vi er i Island, ANNO 1980’erne. Una er 30 år og lever et stilfærdigt liv, da hun en dag får øje på en jobannonce: En lærer søges til en lille, isoleret landsby. Der er dog det mærkelige at flækken Skálar kun tæller ti ind-byggere, heraf to skoleelever. Una øjner chancen for at begynde et helt nyt kapitel i sit liv. Hun erfarer hurtigt Skálars beboernes fjendtlighed over for den nye lærer. Der er noget der tyder på at de gemmer på mørke hemmeligheder. Una får undervejs kendskab til en gammel, uopklaret sag om en ung piges uforklarlige død. En mystisk fremmed mand forsvinder lige så hurtigt, som han er dukket op i byen. Og pludselig falder den ene af Unas elever død om i byens kirke.
Una er fast besluttet på at grave dybere i byens mysterier. Men grænsen mellem fantasi og virkelighed begynder at skride, og Una, der har sine egne hemmeligheder, frygter for både sin forstand og sit liv.
Denne historie som også er en spøgelseshistorie får de varmeste anbefalinger og får 6 Iskolde diamanter.
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITH. DEN MØRKE ENGEL. Oversat af Lærke Pade Og Christa Leve Poulsen efter THE DARK ANGEL. engeer tiende bind i Elly Griffiths’ populære krimiserie om arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway, som har solgt over 160.000 eksemplarer i Danmark alene. Hver bog indeholder en selvstændig historie, så
Ruth Galloway bliver smigret, da hun modtager et brev fra den italienske arkæolog Dr. Angelo Morelli, han spørger hende om hjælp til sin forskning. Han har nemlig fundet nogle knogler i en lille italiensk bjergby, som han ikke kan klassificere. Det er flere år siden, Ruth har været på ferie, så selv en forretningsrejse er mere end ve
Ruth rejser til den lille bjergby Castello degli Angeli sammen med sin datter og sin veninde Shona. Her opdager hun en mørk hemmelighed om anden verdenskrig og modstandsbevægelsen. Til hendes store forbløffelse dukker kriminalkommissær Harry Nelson og hendes gode ven Cathbad pludselig op. Men der er ikke tid til at dvæle ved det glade gensyn, for de gamle knogler viser sig nemlig at hænge sammen med et nutidigt mord. Endnu en gang er Ruth en del af en mordefterforskning, og der er ingen tid at spilde – for nogen er tilsyneladende villig til at dræbe for at beskytte de hemmeligheder, der gemmer sig i Castello degli Angeli. Selvom at Ruth Galloway er på udebane i Italien så er hun stadig lige skarp da hun atter en gang bliver indblandet i en ny og spektakulær mordsag. Den 10. bog er lige til 5 Diamant

Finn Hansen.

CARA HUNTER. BLINDT RASERI. Oversat af Brian Christensen efter ALL THE RAGE. 461 Sider. I dette fjerde og selvstændige bind starter med en sag om et overgreb på en 15-årig pige. sætter kriminalinspektør Fawley og hans team på prøve i krimiforfatter Cara Hunters populære Oxford-serie.
Faith Appleford bliver fundet i udkanten af Oxford, hvor hun går alene rundt, forvirret og skræmt. Hun fortæller, at hun er blevet overfaldet på åben gade, kørt til et øde sted og udsat for et overgreb. Men hun nægter at anmelde det.
Kriminalinspektør Adam Fawley efterforsker sagen, men det er svært at komme nogen vegne, når pigen ikke vil samarbejde. Skjuler hun noget, og i så fald hvad? Og hvorfor har Fawley på fornemmelsen, at han har hørt om en lignende sag tidligere? Så forsvinder endnu en pige, og Fawley har ikke længere noget valg: Han må se fortiden i øjnene. For hvis ikke han gør det, risikerer han, at pigen aldrig kommer tilbage.
Jeg vil sådan set ikke fortælle mere andet end at det er en historie der gang på tager en drejning som denne læser ikke lige havde set komme. Blindt raseri er som skrevet det fjerde bind i Oxford-serien, som følger kriminalinspektør Adam Fawley og hans team hos Thames Valley Police i den på overfladen så idylliske by Oxford. Hver bog i serien indeholder en selvstændig historie, og de kan derfor læses uafhængigt af hinanden. Men fortvivl ikke der ligger nemlig både bind 5 The Whole Truth og bind 6 Hope To Die og venter på oversættelse. Bind fire får 5 Diamanter.
Finn Hansen.

HARLAN COBEN. JEG FINDER DIG. Oversat af Johnnie McCoy efter WIN. 344 Sider. Siden Harlan Coben debuterede som spændings-forfatter i midten af 90´erne har han leveret en lind strøm af thrillers. Nu er han atter aktuel med en spritny titel. Samtidig ser det også ud til ,at læseren præsenteres for en ny og anderledes hovedperson. Han har det pompøse navn Windsor Horne Lockwood lll. Den nye sag starter med fundet af et lig på Manhattan, et stjålet maleri og en gammel kuffert giver nye spor i en uopklaret sag om kidnapning og mord.

For over 20 år siden blev Patricia Lockwood kidnappet under et hjemmerøveri på familiens gods, hvor hendes far samtidig blev myrdet. Det lykkedes Patricia at flygte efter måneder i fangenskab, men sagen forblev uopklaret, og de stjålne familiegenstande blev aldrig fundet igen.

Indtil nu. I New York bliver en mand fundet dræbt i sin penthouse-lejlighed sammen med to ting: og et stjålet Vermeer-maleri og en gammel kuffert med indgraverede initialer dukker op. For første gang i årevis har myndighederne nye spor at gå efter. Det bringer netop hovedpersonen. Kufferten og maleriet leder FBI i retningen af en bestemt mand: Windsor Horne Lockwood III. Eller Win, som hans venner kalder ham. Han aner bare ikke, hvordan hans kuffert og familiens stjålne maleri er havnet i den dræbte mands lejlighed. Hoedpersonen er altså rigmand og amatørdetektiv. Win er også en slagsbroder der bruger alle midler når han er i slagsmål og han benytter sig af alle ufine metoder. Det er en hård og brutal historier med masser af drejninger. Det er en ren gange 6 Diamanter til Coben og hans Winsor Horne Lockwood lll.

Finn Hansen.

RAGNAR JÓNASSON. TÅGEN. Oversat af Rolf Stavnem efter MUTUR. 287 Sider. Tågen er tredje bog i den og populære internationale hyldede krimitrilogi om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Bøgerne som ikke er blevet udgivet i kronologisk orden. Hvilket er helt bevidst fra forfatterens side. Det har også gjort trilogien til en milepæl i den islandske thriller genre.
Nu skriver vi julen, 1987. Under en frygtelig gigantisk snestorm banker en fremmed på døren til ægteparret Einar og Erlas afsidesliggende gård. Den fremmede er udmattet og forfrossen, og parret byder ham åbenhjertigt velkommen. Det skulle de bare aldrig have gjort!
Politiefterforsker Hulda Hermannsdottirs planer var at hun skulle holde jul med sin familie i Reykjavik, men hun kan bare ikke slippe sagen om en forsvundet pige og hendes far. Hulda tager derfor ind på politistationen julenat, men denne beslutning får tragiske kon-sekvenser.
To måneder senere ankommer Hulda til Einar og Erlas gård. En mystisk forbindelse mellem sagen om det ældre ægtepar og den forsvundne far og datter viser sig. Hulda sætter alt ind for at komme til bunds i begge sager. Også af helt private årsager.
Tågen afslutter ringen af Ragnar Jónassons mesterlige trilogi om Hulda Hermannsdottir,består som bekendt af: Mørket, Øen og Tågen. Trilogien er internationalt hyldet og er blevet udråbt til en milepæl inden for moderne krimi af The Times. Trilogien er fortalt i omvendt kronologi, og i denne bog møder vi Hulda i begyndelsen af hendes karriere. Men fortvivl ikke, for 11. marts udkommer Jónasson med spændingsromanen Byen.Det er et brag af en krimi. En islands tragedie af dimensioner. En skæbnefortælling. Ja alle disse etiketter kan man sætte på denne udgivelse. Derfor er der naturligvis 6 Diamanter fra Krimicirklen..
Finn Hansen

ELLY GRIFFITHS: FORSVUNDET I MØRKET. Oversat af Lærke Pade efter THE CHALK PIT. 2017 349 Sider.
Det 9. bind starter med et hul i jorden for i en gammel underjordisk tunnel under Norwich finder man nogle knogler fra et menneskeskelet. Da Ruth Galloway begynder at undersøge dem nærmere, opdager hun hurtigt, at de ikke som forventet stammer tilbage fra middelalderen. Det viser sig nemlig også, at de for nylig er blevet kogt og gravet ned. Sagen lander på kriminalkommissær Harry Nelsons bord. Snart må Ruth og Nelson igen arbejde tæt sammen i en sag, denne gang for at afsløre de mørke hemmeligheder, der gemmer sig under jorden – før det er for sent. Atter en gang kan læseren nyde en spændende krimi der holder de samme gode takter som han/hun altid kan forvente når der åbnes op for siderne i den 9. mysterie i serien. Elly Griffiths og Ruth Galloway bøger kan altid læses uafhængigt af hinanden. Der er 5 diamanter.
Finn Hansen.

LISA JEWELL. DEN USYNLIGE PIGE. Oversat af Lisbet Kjær Johansen efter THE INVISIBLE GIRL. 359 Sider. Engelske Lisa Jewell har forlængst slået sit navn som suspense forfatter. Og Den Usynlige pige befæster da også den hæder. Jewell kan hvergang få koldsveden til løbe ned af ryggen.Den nye er endnu en gribende og spændingsfyldt krimi om svigt og mørke familiehemmeligheder. Den er fuld af snedige twists og uventede drejninger. Gang på gang får historien lige endnu ny drejning. Handlingen: Efter sine forældres død har 17-årige Saffyre Maddox gået i terapi hos børnepsykologen Roan Fours. Da Roan efter tre års behandling vurderer, at Saffyre er klar til at komme videre med sit liv. Men hun føler hun sig svigtet, og i ly af mørket begynder hun at udspionere Roan og hans familie for at bevare en forbindelse til ham.
Over for familien Fours’ hus bor Owen Pick. Han har aldrig haft en kæreste, han bor på sin tantes gæsteværelse. For det ikke skal være løgn så er han for nylig blevet fyret fra sit job som lærer efter at være blevet beskyldt for seksuelt krænkende adfærd. Han benægter selv på det kraftigste, og da han en dag desperat søger efter professionel hjælp online, bliver han suget ind i internettets mørkeste afkroge.
På valentinsdag forsvinder Saffyre – og det viser sig, at Owen var den sidste, der så hende i levende live. Så er blændet op for en gang gedigen spænding som lovet. 6 Diamanter.
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITHTS DØDEN MELLEM LINJERNE. Oversat af Ane Lauen-blad efter THE STRANGER DIARIES. 2020 Sider Man må nok sige at det er lidt af en præstation den engelske kriminalforfatter Elly Griffiths har ydet genren. Det hele siden sin debut i 2009.Har Elly Griffiths nemlig skrevet ikke mindre end 25 bøger i forskellige grene af genren. Mest kendt for sine foreløbigt 13 bøger om arkæolog detektiven, Ruth Galloway dertil kommer 6 bøger der går under betegnelsen Brighton Mysterierne, plus to bind i en ny serie Hardbinder Kaur læg dertil 3 bøger i børnebog krimiserien The Girl Called Justice. Gældende fra alle serierne viser forfatterens hjemmeside at der er flere på vej i alle de nævnte genre.
Men her tilbage til handlingen af den aktuelle. Clare Cassidy er vant til mord. I hvert fald i teorien. Hun underviser i litteratur og interesserer sig især for den gotiske roman og forfatteren R.M. Hollands skrækhistorier. En dag bliver en af Clares kollegaer fundet død, og ved siden af ofret finder politiet en lap papir med en sætning fra en af R.M. Hollands bøger. Clare frygter, at morderen kan være en, hun kender, og hun begynder at betro sig til sin dagbog. Men en dag opdager hun en mystisk besked i bogen, skrevet i en fremmed håndskrift: ”Hej Clare. Du kender mig ikke.” Pludselig minder begivenhederne i Clares eget liv mistænkeligt meget om plottet i en af hendes yndlingshistorier, og opdagelsen gør hende rædselsslagen. Kan hun mon nå at skrive slutningen om i tide?
En spændingsfyldt krimi af forfatteren til de populære bøger om Ruth Galloway. Denne roman er første selvstændige bind i serien om kriminaloverbetjent Harbinder Kaur.
Der er ikke noget at sige til at bogen blev kåret til årets krimi i The Times og vinder af den prestigefyldte Edgar Award for bedste kriminalroman. Krimicirklen lægger dertil 6 Diamanter.
Finn Hansen.

RAGNAR JÓNASSON ØEN. Oversat af Rolf Stavnem efter DRUAGI. 330 Sider.
Ragnar Jónasson Øen er anden bog i den internationalt hyldede krimiserie om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Da Hulda Hermannsdottir ankommer til den mystiske og vanskeligt tilgængelige ø Ellidaey, finder hun tre chokerede venner i en jagthytte. De var fire, som tog af sted på tur, men hvad er der blevet af den sidste ven? Alle tre lader de til at vide mere, end de vil fortælle.
Ti år tidligere, i efteråret 1987, rejste et ungt kærestepar på en romantisk weekend til Vestfjordene i Island. En tur, som fik en brat afslutning og katastrofale konsekvenser for en familie.
Det store spørgsmål for Hulda er, om der er en forbindelse mellem de to sager. Er der en morder, der hjemsøger disse øde steder?
Øen er andet bind i trilogien om politefterforsker Hulda Hermanns-dottir. Trilogien er fortalt i omvendt kronologi, og i denne bog møder vi Hulda midtvejs i sin karriere. Hulda prøver at opklare de to sager, men hun er også optaget af en privat efterforskning, der skal kaste lys over hendes egen familie og historie. Det er et prima plot der begynder at åbne sig noget tyder på at flere overraskelser er på vej. Foreløbig er der 5 Diamanter. Finn Hansen. PS. Med trilogien om Hulda har Ragnar Jónasson slået sit navn fast som ny nordisk krimistjerne. Den sidste bind Tågen er på vej og for det skal være lyv så har forfatteren også en bog til å trapperne Byen er titlen.

RAGNAR JÓNASSON. MØRKET. Oversat af Rolf Stavnem efter DIMMA. 314 Sider. Kr.
Stille og roligt gør flere og flere forfattere fra Island sig gældende på krimi7thriller genren. Et af de sidste skud på stammen er: Mørket, som er første bind i trilogien om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Bogen er kåret til en af de 100 bedste krimier siden 1945 af The Times, og det nye stjernefrø og nordisk krimistjerne er islandske Ragnar Jónasson. Jónassons historie benytter sig af et skribent trick som bl.a. Har været benyttet af hans franske kollega Pierre Lemaitre.
Hulda har været politiefterforsker i årtier, men nu er det slut. En fremadstormende, ung mand skal overtage hendes job og hendes kontor, og Hulda er tvunget på pension før tid. Da hendes chef giver hende mulighed for at vælge en cold case at fordrive den sidste tid med, er hun ikke i tvivl. Hun vælger sagen om en ung russisk kvinde, hvis håb om asyl og beskyttelse endte på en kold, mørk strand i Island. En hastig politiefterforskning konkluderede, at der var tale om selvmord, og sagen blev lukket uden postyr.
Hulda opdager hurtigt, at en anden ung kvinde forsvandt i samme periode, og at ingen fortæller hele sandheden. Selv Huldas egne kolleger lader til at ville bremse efterforskningen. Tiden er knap, men Hulda vil gøre alt for at opklare sagen – også selvom hun bringer sit eget liv i fare.

Serien om den egenrådige Hulda Hermannsdottir er fortalt i omvendt kronologi. I Mørket møder vi den ældre Hulda, der skal løse sin sidste sag. I de næste bind bevæger vi os baglæns gennem hendes liv og politikarriere. Der er lagt op til en spændende historie som vi giver 6 Diamanter. Øen er lige på trapperne.
Finn Hansen

ELLY GRIFFITHS. KVINDEN I BLÅT. Oversat af Lærke Pade efter THE WOMAN IN BLUE. 2016. 360 Sider. Kr. 249,95. 8. bind i den populære krimiserie om arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway, som har solgt over 160.000 eksemplarer bare i Danmark. Hver bog indeholder en selvstændig historie, så bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.
På en kirkegård i Walsingham sidder en mystisk kvindeskikkelse. Hun er iklædt en blå kappe, og det ser ud, som om hun venter på nogen. Dagen efter bliver hun fundet myrdet, og vicekriminalkommissær Harry Nelson kan konstatere, at den døde kvinde var en smuk fotomodel indlagt på en lokal afvænningsklinik. Ruth Galloways gamle veninde fra universitetet er præst i Walsingham, som er et gammelt pilgrimsmål i Norfolk, der vrimler med nonner, præster og nysgerrige turister. Hun tilkalder Ruth i forbindelse med en anden ubehagelig sag: Veninden er begyndt at modtage hadske, anonyme breve, der indeholder referencer til ”en kvinde i blåt”.
Sammenhængen mellem den døde kvinde og trusselsbrevene kan umuligt være et tilfælde. Mens det lille samfund forbereder sig på det årlige påskespil om Jesu korsfæstelse, indleder Ruth og Nelson en kamp mod tiden. For alt tyder på, at morderen vil slå til igen. Igen serverer Griffith et spændende og originalt plot. Og det spraglede persongalleri er med til at bære den (historien) helt frem til den logiske og dramatiske afslutning. 6 Diamanter.
Finn Hansen.

CARA HUNTER. INGEN UDVEJ. Oversat af Brian Christensen efter NO WAY OUT. 2019. 369 Sider. Kr. 249,95
Jeg starter denne anmeldelse som undertegnede er fuldstændig enig i, nemlig THE SUNDAY TIMES ytrer EN AF DE 100 BEDSTE KRIMIER SIDEN 1945.
I Ingen Udvej – kommer kriminalinspektør Fawley ud i et af de værste mareridt, da han skal opklare en af de mest skræmmende sager i sin karriere. Dette tredje selvstændige bind i Cara Hunters spændingsfyldte Oxford-serie er et af de bedste kriminaldramaer Hun har præsenteret til dato.
Fortællingen starter midt i juleferien. Her bliver to børn reddet ud af et brændende hus i det nordlige del af Oxford. Den mindste af drengene er død, og hans storebror svæver mellem liv og død. Det store spørgsmål er hvorfor var de to alene hjemme? Hvor er deres mor, og hvorfor tager deres far ikke telefonen?
Da Kriminalinspektør Fawley begynder at søge efter svar, står det efterhånden klokkeklart, at branden ikke var en ulykke. Det var mord. Og morderen er stadig på fri fod.
Nu starter der en hæsblæsende jagt hvor efterforskerne gang på gang løber panden mod en mur. Samtidig ramler de ind i den ene overraskelse efter den anden. Hen ad vejen dukker mere og mere mystiske personer og hændelser frem fra skjulet. Ingen udvej belønnes med 6 velfortjente diamanter.
Næste bind i serien har titlen THE WHOLE TRUTH, og for det ikke skal være løgn går 2021 med for Cara Hunter at skrive COME TO HARM , Den er planlagt til at udkomme i UK i 2022.
Finn Hansen.

CARA HUNTER. SKJULT. Oversat af Brian Christensen efter IN THE DARK. 420 Sider. Kr.
“Skjult” er 2. bog i Cara Hunters medrivende krimiserie om kriminalinspektør Adam Fawley og hans efterforskning af mord og mysterier i Oxford.
Nede i en kælder findes en kvinde med sit barn. De er tæt på at dø, på grund af misrøgt og politiet kan ikke identificere dem for kvinden har intet sprog, og findes ikke i politiets databaser. Ejeren af huset hvor de to peroner findes er chokeret og forvirret over fundet. Sandsynlig på vej til at blive demens. Han mener aldrig, at have set dem før. Hele det lille lokalsamfund er rystet over fundet, da Kriminalinspektør Adam Fawley kommer til byen for at opklare sagen. Han gør et gennembrud i sagen, da han støder på uopklaret sag om en forsvunden kvinde og et barn. Men ikke alt stemmer i forbindelsen mellem de to sager, og den chokerende sandhed venter fortsat på at blive afklaret…
“Skjult” er fængslende læsning om et dystert og isnende mysterium, som kræver alt af Adam Fawley og hans team for at blive opklaret. Cara Hunter fortsætter de gode takter fra den første bog i serien med “Skjult”, som er uhyre velskrevet og fyldt med nervepirrende spænding. Og til sidst er der noget at glæde sig til for Bind 3 i serien udkommer den 17. marts med titlen: Ingen Udvej. Men indtil da, er 5 Diamanter at glæde sig over for Skjult.
Finn Hansen
.

ELLY GRIFFITHS MIT NAVN ER JUSTICE. BIND 2. SMUGLERNES HEMMELIGHED. Oversat af Julia Rotne efter A GIRL CALLED JUSTICE. 2020 BIND 2 THE SMUGGLERS SECRET.
Elly Griffith må siges at være en alsidig forfatter. Hun er naturligvis mest kendt for sin populære serie om arkæologen og amatørdetektiven Ruth Galloway. Men hun skriver også børnebogsserien 9 – 12 årrige om Justice. Men for det ikke skal være løgn skriver hun også en serie fell God romaner under sit fødenavn Domencia De Rosa. Der har skrevet foreløbigt 2 bøger nemlig Villa Serenas Hemmelighed. Og som skrevet er Elly Griffiths bind 8. Kvinden I Blåt på vej i marts 2021.
Her er det Justice videre eventyr vi kaster os over.
I seriens andet bind lærer Justice den aldrende og blinde Mr. Arthur at kende. Det sker for at pigekostskolen har sat sig for, at hjælpe omegnens lidt ældre personer. Han bor i det hjemsøgte hus SMUGLERHYTTEN, beliggende på den anden side af marsken. Arthur fortæller spændende historier om sin tid som pilot under 1. Verdenskrig, til Justice. Men da Mr. Arthur dør under mystiske omstændigheder, må Justice og hendes veninder på banen! Og det starter op for mange uhyggelige hændelser, mysterier og humor til stor glæde og fornøjelse for denne 75 år gammel anmelder. Som giver justice 5 Diamanter.
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITHS STEMMER FRA GRAVEN. Oversat af Lærke Pade efter THE GHOST FIELDS. 2015 352 Sider. Kr
Anden Verdenskrig er et af omdrejningspunkterne i Griffiths nye krimi. Den dukker op under udgravningsarbejde på en byggegrund i form af et fly. I cockpittet sidder liget af en mand, der ved første øjekast ser ud til at være flyets pilot. En dna-test viser dog senere, at der er tale om Fred Blackstock, en lokal aristokrat, som angiveligt blev skudt ned over Nordsøen under krigen – men det var bare i et helt andet fly! Sagen bliver endnu mere indviklet, da kriminalinspektør Harry Nelson og hans team gør et mistænkeligt fund på en svinefarm, og en af Blackstocks efterkommere tilmed bliver overfaldet. Snart må Ruth og Nelson indse, at de jagter en langt farligere gerningsmand, end de først troede … Samtidig støder Ruth på en gammel flamme, mens Nelson oplever ægteskabelige udfordringer fra en højst uventet kant.
Det 7. bind i den populære krimiserie om den elskelige arkæolog Ruth Galloway. Viser at hun stadig still going strong. Atter er det hendes sans for at beskrive de stormfulde miljøer og menneskerne der går lige i hjertet ind. Bind 8. kommer i starten af 2021 med titlen Kvinden I Blåt. Bind 7 får 6 Diamanter.
Finn Hansen.

B. A. PARIS CLARE MACKINTOSH MOLLY BROWN OG SOPHIE HANNAH. RIVAL. Oversat af Brian Christensen efter THE UNDERSTUDY. 2019 360 Sider. Kr Er en medrivende thriller om curlingmødre og snotforkælede døtre. Løgne i hobetal, hævn og farlige ambitioner. Et internationalt hit skrevet i et forrygende fællesskab af fire Bestsellerskrimiforfattere. For hvor langt ville du gå for at beskytte din datter? Handlingen:Carolyn, Bronnie, Elise og Kendall har én ting til fælles: Deres teenagedøtre er bedste veninder på Orla Flynn Academy, en prestigefuld og konkurrencepræget dramaskole i London. En dag starter en ny pige på skolen, og en række mystiske hændelser begynder at følge i hendes kølvand. Står den nye pige bag, eller kan det være en af de fire veninder? Da et mordforsøg finder sted, og sagen tager en dødbringende drejning, peger alting på den nye pige. Men hun har et alibi, og hvem er så den skyldige? Pigernes mødre er i oprør og vil gøre alt for at finde frem til sandheden og beskytte deres døtre. Men er de også parat til at risikere, at deres egne hemmeligheder kan blive afsløret? Det er spænding på et meget højt niveau.
PS Lige en korrektion.
Det er rigtigt at Molly Brown ikke har været udgivet i Danmark før nu. Men angående Sophie Hannah, er det ikke rigtigt at hun ikke har fået udgivet bøger i Danmark. Hun har nemlig fået udgivet disse 3 bøger. MONOGRAMMORDENE, SKÆBNESVANGERT TESTAMENTE OG MYSTERIET OM DE TRE KVARTE: Fælles for dem er, at alle har Agatha Christies Hercule Poirot som hovedperson. I øvrigt ligger der endnu Poirot roman til af Hanah og venter på oversættelse. Den har titlen: THE KILLINGS AT KINGFISHERS HILL. Sidstnævnte ved vi ikke, om den også udkommer på dansk. De tre andre er udkommet på forlaget Saga.
Finn Hansen.

HARLAN COBEN. DRENGEN FRA SKOVEN. Oversat af Johnnie McCoy efter THE BOY FROM THE WOODS. 2020 368 Sider. Kr.
Så er der godt nyt fra Thrillermesteren Harlan Coben. Atter har han skrevet en chokerende pageturner om mysterier, konspirationer og hemmeligheder i et lille samfund.
I en skov finder man en dreng, som tilsyneladende har levet længe i naturen helt alene. Han kan intet huske om, hvor han kommer fra, og politiet opgiver hurtigt at finde hans familie og overgiver ham til de sociale myndigheder i den nærmeste by. Medierne døber knægten Wilde.
Tredive år senere er Wildes historie stadig et mysterium. Han er flyttet tilbage til naturen og har det bedst alene og udenfor. Men da en lokal teenagepige ved navn Naomi forsvinder, bliver han kontaktet af den berømte TV-advokat Hester Crimstein, som dækker sagen. Hester og Wilde er forbundet ved en fælles tragedie i fortiden. Hun ved, at han har særlige evner og måske kan finde Naomi, der er en outsider som ham selv. Wilde får færten af en grusom hemmelighed blandt magtfulde lokale kræfter, der kan ødelægge millioner af menneskers liv. Og så forsvinder endnu en teenager fra byen.
Det er en forrygende og spændende historie som opnår 6 Diamanter.
Finn Hansen.

ALAFAIR BURKE. MÅSKE USKYLDIG. Oversat af Brian Christensen efter THE EX. 299 Sider
Hovedpersonen Olivia er en af New Yorks bedste forsvarsadvokater. Da hun erfarer, at hendes eks, bestsellerforfatteren Jack, mistænkes for tredobbelt mord, er hun fuldstændigt overbevist om, at han er uskyldig. Spørgsmålet er bare, hvem det er der har lagt en fælde for ham – og hvorfor. Olivia beslutter sig for at forsvare Jack. For mange år siden knuste hun nemlig hans hjerte, og hun håber, at kunne gøre det godt igen. Hvis altså han er uskyldig.
Og her er gang i løjerne for flere personer og andre mistænkte myldre frem.
Alafair Burke skriver atter en ægte New Yorker-krimi og har adskillige gange toppet de amerikanske bestsellerlister. Hendes krimier kredser altid om stærke kvinder og udspiller sig midt i Manhattans kaos og charme. Alafair Burke debuterede på dansk med Bag facaden.

5 Diamanter.
Finn Hansen.

LISA JEWELL. HUSET I CHELSEA. Oversat af Lærke Pade efter THE FAMILY UPPSTAIRS. 2018 341 Sider. Kr.
ET HUS DER GEMMER PÅ HEMMELIGHEDER. TO MÆRKVÆRDIGE FAMILIER. OG TRE LIG.
Den røde tråd og spørgsmålet i den 3. fremragende krimi fra Lisa Jewell er: Hvor godt kender du egentlig de mennesker, som du inviterer indenfor i dit hjem?
I den nye Lisa Jewells psykologiske krimi tager nemlig udgangspunkt i at hovedpersonen Libby ganske uventet arver et smukt og unikt hus i Chelsea. Arven udvikler til en kolossal forandring for familien, der ejede huset, og efter en række grusomme begivenheder forlod det tomt med minderne.
Der går mange år, før huset atter får en ejer. Til sin store overraskelse er det Libby Jones der er arvingen til det næsten ubetalelige hus i den fashionable London-bydel på sin 25-års fødselsdag. Og da hun slår døren op til sin nye ejendom, får hun sig endnu en gedigen overraskelse: Det mørke, tunge interiør er som taget ud af en scene i en gotisk gyserfilm, og stemningen er lige så skræmmende og dyster. Fortidens begivenheder nærmest siver ud af væggene, og hun er selv en del af den. Som spæd blev hun nemlig efterladt alene i huset på første sal. I køkkenet nedenunder lå ligene af tre voksne mennesker.
Atter en gang leverer Jewell en thriller der hele tiden tager en ny drejning. Huset I Chelsea forsætter de samme fornemme takter. Der er 5 diamanter.
Finn Hansen.

RACHEL ABBOTH. LEG MED DØDEN Oversat af Nanna Lund efter THE MURDER GAME. 384 Sider. 249,95 Kr.
Leg med døden er andet bind i den længe ventet og eftertragtet krimitrilogi med Stephanie King. Denne gang er en gruppe venner samlet i en smuk villa i Cornwall, og det viser sig snart at danne rammen en morderisk leg med fatale følger.
For det er netop præcis et år siden, at selvsamme vennegruppen sidst var samlet for at fejre Lucas og Ninas bryllup. Festen skulle afholdes på Lucas’ vidunderlige landsted. Men brylluppet fandt aldrig sted. I stedet endte dagen i en tragedie, da Lucas’ søster Alexandra omkom.
Derfor har Lucas inviteret vennerne tilbage for at højtideligholde årsdagen. Men det som ingen af gæsterne ved, er, at Lucas har planlagt en leg – En Morderleg. Og alle skal lege med.
Atter en gang leverer Rachel Abboth en neglebidende thriller som gang på gang tager drejninger i forskellige retninger. Nu glæder krimicirklens redaktør til både at give 6 Diamanter og glæde os til næste bind
.PS. Der er lige en rettelse til Gad. Det er nemlig ikke to bøger der er udgivet af Rachel Abboth. Det var det nu lukkede forlag Punktum der udgav. Kun De Uskyldige og Bag Facaden oversat efter Only The Innocent og Sleep Tight kom begge 2017 på dansk.
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITH MIT NAVN ER JUSTICE. MORDENE PÅ HIGHBURY HOUSE. Oversat af Julie Rotne efter A GIRL CALLED JUSTICE. 2019. 236 Sider. Kr.
Elly Griffith behøver ingen videre præsentation. Hende har danske læsere for lang tid taget til sig. Det er naturligvis mysterierne med Ruth Galloway.  Her er 6. bind lige udkommet. Nu viser forfatteren at hun også kan skrive krimier for ungdommen. Der for ifører undertegnede anmelder sig kostskole unifor og anmelder det 1. bind i Justice Jones serien.
Og lad det være skrevet med det samme, at der er både spænding, mystik og humor i et klassisk engelsk pigekostskolemiljø i 1930’ernes England.
Seriens hovedperson, den 12-årige Justice Jones, datter af en berømt forsvarsadvokat og en mor der var detektivromanforfatter, og Justice er da også den fødte detektiv. Evner hun får hun brug for, for kostskolen Highbury House viser sig at gemme på uhyggelige hemmeligheder. Da en voldsom snestorm afskærer skolen fra omverdenen, får det dødbringende konsekvenser. Og her viser Justice sig som en ypperlig detektiv. Historien som både er interessant  spændende serie, er tilpas uhyggelig til den unge målgruppe. Der er ingen tvivl om læserne vil sætte pris på den seje og sympatiske heltinde, der skal begå sig i et snobbet, konkurrencepræget og dystert miljø. Alt fortalt med Griffiths’ elegante stil og talent og fungerer også fremragende og perfekt for børn.

5 Diamanter. Finn Hansen.

CARA HUNTER. FAMILIENS SYNDER. Oversat af Brian Christensen efter CLOSE TO HOME. 2018. 355 Sider. Kr
Enn Adam Fawley krimi – bind 1.
Hvis du er vild i varmen med den populære bog” Broadchurch” (skrevet af Erin Kelly og ikke mindst TV. serien” krimiserier detr fælles træk har stærke karakterer, så er det lige Familiens Synder af Cara Hunter lige noget for dig. Omdrejningspunktet og handlingen er den stemningsfulde og pittoreske universitetsby Oxford, og i spidsen for efterforskningerne i byen og omegnen varetages af den underspillede, intelligente kriminalinspektør Adam Fawley. Ikke nok med det. Har han sine egne personlige problemer at slås med, samtidig med at han sammen med sit faste team opklarer forbrydelser i den på overfladen så trygge by.
Det hele starter med at curling forældrene Sharon og Barry holder en stor havefest med hele svineriget, fyrværkeri osv. osv. Deres 8-årige datter Daisy løber omkring udklædt som tusindfryd. Men sidst på aftenen kan ingen i det store selskab finde pigen, og forældrene melder hende savnet. Da politiet kigger nærmere på de billeder, der er taget i løbet af festen, kommer de imidlertid i tvivl … om det nu er med sikkerhed Daisy, der er iført tusindfryd-dragten? Snart kommer man i tvivl om hun overhovedet var til stede til havefesten? Kriminalinspektør Adam Fawley bliver sat i spidsen for eftersøgningen. Det viser sig sagen konstant tager nye drejninger, efterhånden som det bliver mere og mere tydeligt, at intet er, som det ser ud til at være i det tilsyneladende idylliske boligområde. Snart begynder masser af ondskabsfulde email at ramme familien. En sand shitstorm der udvikler sig mere og mere katastrofalt.
Cara Hunter er et spændende bekandtskab ligeså er Adam Fawley og hans team. 6 dimanter medens vi venter på bind 2.
Finn Hansen.

ALAFAIR BURKE. BAG FACADEN.

ALAFAIR BURKE. BAG FACADEN. Oversat af Lærke Pade efter THE WIFE. 352 Sider. 249.95 Kr.

Hvis du er vild med: Liane Moriartys Big Little Lies, Lisa Jewell og Gillian Flynn, vil du elske denne fængslende newyorker-krimi. Der beretter om, hvad der foregår bag facaden i et luksushjem på Manhattan.

Angela møder Jason Powell, da hun serverer til en middag i det luksuriøse East Hampton. Hun forestiller sig ikke, at der er tale om andet end en sommerflirt, men den flotte og karismatiske økonomiprofessor har andre planer – og året efter er de gift. Ægteskabet giver Angela mulighed for at begynde forfra. Hun og hendes teenagesøn kan omsider flytte ud af hendes mors hus i The Hamptons og tage hul på en ny tilværelse i Jasons luksuslejlighed på Manhattan, hvor ingen kender hendes tragiske fortid.
Men lykken varer alt er ikke fryd og gammen. Da Jason pludselig kommer under anklage om voldtægt fra en af sine unge studerende. Denne hændelse bevirker at Angela bliver hevet med ind i en nedadgående spiral, der truer med at smadre hele deres tilværelse op med rode – og bringe fortidens hændelser frem i lyset … Og dem er der mange af.

Bag Facaden er spænding fra a – z og historiens plot er genialt og overraskende.

5 Diamanter.

Finn Hansen.

RACHEL ABBOTT: DREVEN TIL MORD. Oversat af Lærke Pade efter AND SO IT BEGINS. 368 Sider. 249,95 Kr.
det var det nu nedlukkede forlag Punktum der præsenterede Rachel Abboth for de danske læsere. Det skete med Kun De Uskyldige og Bag Facaden. Disse to titler hører til forfatterens Tom Douglas serie. Nu har Forlaget gudskelov overtget firfatter skabet og præsenterer første bind i Stephanie King krimitrilogien.
Titlen er Dreven Til Mord – første bind lover godtfor den planlagte trilogi.
Den handler blandt andet om fotografen Mark. Han har været en skygge af sig selv siden sin hustrus Mias pludselige død. Hun er tilsyneladende snublet ned ad en trappe og brækket halsen. Politiet lukker sagen som en tragisk hændelse. Mark vender dog tilbage til livet, da han forelsker sig i Evie. Inden længe flytter Evie ind i Marks vidunderlige hus ved kysten. Men snart kommer Evie ud for en række uheld i hjemmet, som bekymrer hendes venner. For er det Mark, der står bag? Og hvordan døde Marks første kone egentlig? Og hvad er der med Marks søster Cleo? En aften bliver politikommissær Stephanie King kaldt ud til Mark og Evies hjem. Her finder hun to tilsyneladende døde menneskekroppe i en seng hviklet ind i sengetøjet der er fuld af blod. Politiet sætter omgående alt ind på at få opklaret, hvad der er sket, men sandheden er langt vanskeligere at finde frem til end først antaget. Og det er netop hvad det er nu oprulles en række hændelser som bliver mere og mere ugennemskueligt. Det hele i gangsat af et plot der hele tiden drejer 180 grader for atter igen at tage en ny drejning som igen også tager en ny og endnu mere mystisk. Dreven Til Mord. Bliver kort sagt belønnet med 6 velfortjente diamanter. Til sidst vi seer frem til næste bind.

Finn Hansen.

DARCY BELL: EN LILLE TJENESTE. Oversat af Nanna Lund efter
Som regel er man altid parat til gøre en lille tjeneste for en kammerat eller en god veninde.
Det er ikke sikkert at man vil gøre det for eftertiden – Eller i hvertfald vil man tænke sig en ekstra gang om.
Det begynder nemlig med en lille tjeneste – den slags mødre gerne gør for hinanden. Det sker da Stephanies bedste veninde Emily beder hende tage sin søn Nicky med hjem fra skole, siger Stephanie tjenstvillig straks ja. Ikke mindst for Nicky og hendes egen søn, Miles, er bedste venner. De to 5-årige drenge elsker at være sammen. Stephanie er enke og følte sig meget ensom, indtil hun tilfældigt mødte den sofistikerede Emily, som arbejder for et kendt modehus på Manhattan.
Men da Emily skal hente Nicky, dukker veninden ikke op. Hun tager ikke telefonen og svarer ej heller på det hav af sms’er, som Stephanie sender. Stephanie forstår snart, at der er noget der er helt galt. Emily ville aldrig frivilligt efterlade Nicky og forsvinde sporløst. I sorgens stund forsøger Stephanie at gøre sit bedste for at trøste Emilys mand, den handsome Sean. Men da politiet giver dem meddeler, at de har fundet liget af Emily. Nu tager sagen for alvor fart, snart afløser det ene mareridt det andet. Stephanie(og ikke mindst læseren) må erfare, at intet er så enkelt, som det ser ud – hverken venskab eller kærlighed… selv ikke En Lille Tjeneste. Dette plot er djævelsk godt udpønset. Gang på gang tager historien en ny drejning og hemmelighederne vælter frem. Læseren bliver godt og grundigt overrasket og kørt rundt i manegen. En Lille Tjeneste – er så af gjort en årets bedste læseoplevelser.
Finn Hansen 

CHRISTOPHER BOLLEN: ORIENT. Oversat af efter 664 Sider. Kr. 299,95
Bollen – er debutant og han har skrevet en moppedreng på 664 Sider. Og lad det være skrevet med det samme Ikke enside for meget
Handlingen: det er en sædvanlig sommerforseelse at den lille pittoreske Long Island-by Orient hver sommer vokser til den dobbelt størrelse. Det sker når Manhattans bohemer søger bort fra stenbroen og ud til havet og den friske luft. Men da sommeren er ved at gå på hæld, og byens indbyggere forbereder sig på vinteren, ankommer den underlige mystiske unge enspænder Mills Chevern til byen.
Snart finder en række foruroligende hændelser sted. En lokal opsynsmand omkommer i havet, en ældre kvinde dør under mystiske omstændigheder, og et monstrøst dyr skyller op på stranden ikke langt fra statens forskningslaboratorium. Inden længe er Orient et sted gennemsyret af paranoia, mistro og ikke mindst de handlinger som den fremmede, Mills Chevern fører med. Han bliver hurtigt den naturlige syndebuk. Men heldigvis får Mills en lokal allieret i Beth, og sammen sætter de sig for at opklare mysterierne som har hobet sig op. Og det gælder for de to at det skal gå hurtigt før byen bliver ædt op af angst og mistro. Stærke kræfter er imidlertid på spil i det lille samfund, og de vil for enhver pris forhindre, at sandheden kommer for en dag. Og ikke mindst kan samtlige invåner i Orient være morder.
Den beretning er uhyggelig. Den er spændende som bare satan: Læseren glemmer alt omkring sig. Det er en volumiøs thriller ikke bare sidemæssigt men også læsemæssigt. Årets helt store Scoop! Der er noget Twin Peaks over den.

Finn Hansen

ANN CLEEVES. DØDEN PÅ STRANDEN. Oversat af efter A LONG CALL. 375 Sider. Kr 249,95
Danske læsere er rigtigt godt forvente med udgivelser af Ann Cleeves. Vi har fået både hendes meget populære serie med Vera Stanhope og Shetland serien med Jimmy Perez. Nu præsenteres vi også for den spritnye serie TWO RIVERS. Første bind med titlen: A LONG CALL. Oversat til Døden På Stranden. Serien har den homoseksuelle kriminalinspektor Matthew Venn som hovedperson. Men..
Skulle der være et forlag som gerne vil udgive endnu mere Cleeves i Danmark, så er der også mulighed for det. Der ligger nemlig 6 bind af Ann Cleeves Ramsay serie. Skrevet af forfatteren i starten af 1990´erne og frem til 1997.
INSPECTOR STEPHEN RAMSAY. De seks mordmysterier er nemlig blevet et samlerobjekter. Ligesom Ann’s Vera Stanhope, er inspektør Ramsay foregår bøgerne i Northumberland, og viser alle aspekter af det mangesidede amt. Titlerne er: A Lesson in Dying Murder 1990 in My Backyard A Day in the Death of Dorothea Cassidy Killjoy The Healers The Baby Snatcher.
Det var lige et sidespring her kommer anmeldelsen af Døden På Stranden.
Vi træffer første gang Kriminalbetjent Matthew Venn da han lige har deltaget i sin fars begravelse. Venn har ellers ikke haft kontakt med sit fædrene ophav i mange år. Dengang forlod Matthew nemlig det strengt religiøse samfund, han var vokset op i, hans familie vendte ham samtidig ryggen.
Men nu, stående ude foran kirken, modtager han et opkald fra en kollega. Der er fundet et lig af en mand på stranden i nærheden. Ofret er blevet stukket ned med en kniv. Ingen ved tilsyneladende, hvem han er. Det eneste kendetegn er en tatovering af en albatros på halsen.
Mordsagen fører Matthew direkte tilbage til det miljø, han troede, han havde lagt bag sig, og mens hans fortid kolliderer med nutiden, afdækker han en række dødbringende hemmeligheder i det lille, sammentømrede samfund. Det der især bære historien frem er persongalleriet som er unikt. Det er spændende eksistenser der har forskellige ting i bagagen. Døden på stranden er klassisk britisk krimi, når den er allerbedst. Der er 6 Diamanter til debutten.


Finn Hansen.

HARLAN COBEN. LED IKKE EFTER MIG. Oversat af Johnnie McCoy efter RUN AWAY. 359 Sider. 299,95 Kr.
Harlan Coben skriver mange af sine spændingsromaner hvor temaet er når det knager og der er problemer på den ene eller anden måde i Familielivet. Den nye Led Ikke Efter Mig – Er et strålende og frem-ragende eksempel herpå.
Det er Simons familie er tæt på at gå i opløsning. Hans teenager datter Paige er stukket af hjemmefra og har gjort det klart, at familien ikke skal lede efter hende. Hun har godt nok gjort før forsvundet men er vendt tilbage. Nu ser det dog ud til at det er alvor. Men Simon vil bare ikke give slip på tøsen, han vil finde hende koste hvad det vil. Han stopper ikke, selv om hans farlige eftersøgning fører ham lukt ind i en mørk og farlig verden, og før han ved af det, er både hans eget og hans families liv i fare.
Det er page-turner en spændingsroman der bringer koldsveden frem. Plottet er originalt selv om kommer en række overraskelser man ikke lige har set komme. Der udvikler sig mere og mere efterhånden som personernes hemmeligheder kommer for dagens lys. Harlan Cobens personer gode som onde sidder lige i øjet.
6 Diamanter.

Finn Hansen.

HARLAN COBEN. GIV IKKE SLIP. Oversat af efter DON´T LET GO. 306 Sider. Kr.
Harlan Cobens nyeste krimi bygger to vandrehistorier som siden bekræftes som fakta.
I 15 år har politimanden Nap Dumas forsøgt at finde svaret på, hvad der i virkeligheden skete med hans tvillingbror. Han blev fundet omkommet sammen med sin kæreste på togskinnerne i udkanten af Naps barndomsby. Få dage efter ulykken slog Naps livs kærlighed, Maura, op med ham og gik under jorden.
Nu, 15 år senere, nærmer Nap sig omsider et gennembrud i sin efterforskningen. Noget tyder nemlig på, at de to sager er forbundet. Men det viser sig at sandheden er værre, langt mere grum og foruroligende, end han nogensinde i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.
Med sin sædvanlige flair for spænding og indsigt i menneskets mørkeste psyker dykker Coben denne gang ned i de store hemmeligheder og små løgne, der kan ødelægge et forhold og en familie, ja endda en hel by. Giv Ikke Slip er er som skrevet ovenover inspireret af virkelige hændelser fra Cobens egen opvækst.
Anbefales på det varmeste.
Finn Hansen.

HARLAN COBEN: HJEM. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter HOME 327 Sider. kr. 299,95
Efter en række Stand alone thrillers mener Harlan Coben at tiden er inde til et gensyn med hans ”faste” hovedperson Myron Bolitar. Han bliver involveret i en kidnapnings affære. Der hændte for ti år siden. Her blev to 6-årige rigmandssønner kidnappet fra deres hjem i New Jersey, USA. Sagen vakte masser af omtale, men efter at have fremsat krav om løsepenge, hørte man hverken kidnapperne eller drengene igen. Indtil nu. For pludselig dukker den ene dreng tilsyneladende op igen. Privatetektiven Myron Bolitar og hans ven Win mener nemlig at have spottet den ene af drengene i London. Men spørgsmålet er hvor har knægten været de seneste ti år? Og hvad husker han egentlig om den dag, han blev bortført? Og hvad der er allervigtigst er: Ved han, hvad der er sket med hans ven, som stadig er savnet?
Coben har endnu en gang skruet en fremragende pageturner sammen – om hvad det vil sige at miste og at finde – og hvad det vil sige at have et hjem. Vanen tro brager han atter ind som nr. 1 på New York Times Bestsellerliste. I dag har Coben solgt 70 millioner eksemparer af sine bøger. Afsted afsted til Boghandleren.
Finn Hansen.

HARLAN COBEN: HOLDT FOR NAR. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter FOOL ME ONCE. 2016. 329 sider. 249,95
Harlan Coben er stensikker hver gang ryge direkte ind på bestsellerlisterne. Og hvergang helt fortjent. Han er stor leverandør af fængslende plot. Det er
Holdt For Nar et typisk eksempel på.
Oplægget som forfatteren præsenterer er kort og kontant.
”Stol ikke på nogen. Ikke Din Familie. Ikke Din mand og Ikke Dine egne øjne.
Åbningscenen er lige på og hårdt:
”De begravede Joe, tre dage efter at han  blev myrdet”.
Det er hovedpersonen Maya Stern er tidligere elitepilot i det amerikanske luftvåben, der fortæller det. Hun er lykkeligt gift med den charmerende, velhavende Joe. Men pludselig begynder den ene mærkelige ulykke efter hinanden at at hagle ned over hende. Oveni tabet af sin søster og en skandaleombrust fyring fra forsvaret bliver Joe myrdet for øjnene af hende i Central Park. Men få dage efter begravelsen viser optagelser fra Mayas nannycam dog et rystende billede der laver en drejning af det hele. På filmen leger Mayas to-årige datter – nemlig med Joe. Hvad foregår der? Og er Joe stadig i live, eller er Maya selv ved at blive vanvittig? Og hvem sidder bag rattet af den bil, der bliver ved med at følge efter hende? På sin hektiske jagt efter sandheden begynder Maya at afdække gamle hemmeligheder, som får hende til at tvivle på alt det, hun troede, hun vidste. Og pludselig er det for sent at bakke ud.
En ting er helt sikkert at det er bestemt ikke læseren der bliver
”Holdt For Nar” – De får tværtimod en pageturner af det store format der altid præger Harlan Cobens værker.
Finn Hansen.

HARLAN COBEN: SEKS ÅR. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter SIX YEARS. 2013. 301 Sider. Kr. 249,95 I SEKS ÅR HOLDT JAKE FISHER SIT LØFTE TIL NATHALIE. NU VIL HAN FOR ENHVER PRIS FINDE HENDE IGEN. Der er nemlig gået seks år siden, Jake Fisher var vidne til, at han livs kærlighed, Natalie, giftede sig med en anden mand. I seks år har Jake ikke set andet end begrave sig i sit arbejde som universitetslærer. I seks år har han overholdt sit løfte til Natalie og havde ladet hende være i fred, og i seks år har han levet med tanken om Natalie og hendes ægtemand, Todd havde hinanden, selvom det har pint og plaget ham. Men de seks år har på ingen måde fjernet Jakes varme følelser for Natalie. Der kommer for alvor gang i både mystikken og risikloen for hans eget liv da han ved et tilfælde falder over Todds dødsannonce. Derfor kan Jake naturligvis ikke dy sig for at deltage i begravelsen. Her får han et glimt af Todds enke, ganske som han havde håbet – men der er bare det, at kvinden ikke er Natalie! Jake beslutter sig for at finde den rette sammenhæng på sagen, for hvad der er sket med Natalie, inden længe er han viklet ind i et farligt spind af løgne og bedrag. Ting der er tæt på at koste ham livet … Anmelderne har kaldt Seks år for Cobens mesterværk og det samme gør vi på Krimi-Cirklen.- Det er fremragende plot og det er svært at gennemskue. Men en ting er sikkert at Harlan Cobens krimier hører blandt de bedste p.t. i krimilitteraturen. De stryger da også hver gang direkte til tops på de amerikanske bestsellerlister. Vi kan allerede nu glæde os til den næste udgivelse. Den har titlen Den Fremmede og udkommer forår 2016.
Finn Hansen.

HARLAN COBEN: SAVNER DIG. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter MISSING YOU. 397 Sider. Kr. 249,95
Sidst vi hørte fra Harlan Coben er efterhånden et stykke tid siden, nemlig fire år. Harlan Coben som især er kendt for sin serie med hovedpersonen Myron Bolitar er nu klar med en ny hovedperson, nemlig kriminalbetjent Kat Donovan.
Kriminalbetjent som er  single. Da hun en aften tilfældig surfer på en datingsite på nettet, falder hun over en profil, der umiddelbart ligner enhver anden, men hun får et chok. Da  hun nærstuderer det vedhæftede fotografi nærmere bliver choket ikke mindre. Manden på billedet er nemlig hendes tidligere forlovede, Jeff, som knuste hendes hjerte og skred umotiveret fra hende for 18 år siden!
Men snart bliver håbet afløst af rædsel, da det går op for Kat, at noget er helt galt på de sider hun er kommet ind på. Inden længe er hun inddraget i en efterforskning, som udfordrer hendes følelser for alle, der nogensinde har stået hende nær – og samtidig kommer hun alt for tæt på en koldblodig lukrativ, kynisk organisation, som ikke viger tilbage for noget som helst i jagten på sit næste bytte.
Der er tre topforfatter der hælder fortjente roser over harlan Coben, Nemlig Dan Brown med følgende ytring ”Ingen skruer et plot bedre sammen” med i koret er Gillian Flynn ”Ganske enkelt en af de bedste forfattere nogensinde” som følges op af Liza Marklund med følgende udtalelse ” Jeg kan ikke få nok af Harlan Coben!” Undertegnede kan kun tilslutte sig sig hele koret især Liza Marklunds, som kan glæde sig med at allerede 15. oktober i år kommer Seks År.

Finn Hansen.

SABINE DURRANT: EN USKYLDIG LØGN. Oversat af Rasmus Hastrup efter LIE WHIT ME.  2016. 325 Sider. Kr 249,95
”SANDHEDEN ER, AT VI ALLE LYVER …” og det skal vi love for – og tilføje uden undtagelser!
Den der ligger ud med at lyve stærkere end et hest kan rende, er bogens hovedpersonen Paul Morris. Han er i fyrrerne, single og ser godt ud, men både udseendet og karrieren har efterhånden ved at være på retur. En dag løber han tilsyneladende tilfældigt ind i sin gamle bekendt Andrew. Og Pauls trang til at imponere den nu succesfulde advokat og familiefar  Andrew overmandet ham. Før Paul ser sig om, har han både løjet og sikret sig en middagsinvitation i vennens smukke hjem i London. Under seancen får han nasset sig til en ferie i Grækenland,  med Andrews familie og deres venner. Pludselig får Paul del i den komfortable tilværelse, han altid har drømt om. Men er det kun Paul, der lyver…? Kommer vennernes invitation fra hjertet, eller ligger der noget mere planlagt uhyggelige motiver bag – noget, som Paul troede var glemt for længst? Snart er Paul indfiltet i et spind af løgne – både sine egne og vennernes, og det, der begyndte som en uskyldig løgn, har sat en fatal lavine i gang. Om det hævdes er En Uskyldig Løgn – ” Til fans af Patricia Highsmith, Paula Hawkins og Gillian Flynn” . Samt et skare af nye forfattere som er eksperter i genren Domistic Noire.

Finn Hansen..

GILLIAN FLYNN: EN HJÆLPENDE HÅND. (NOVELLE)Oversat af Nanna Lund efter THE GROWNUP. 2014. 125 Sider. Kr. 49,95
I
En hjælpende hånd møder vi novellens fortæller en snu unge kvinde. Hun,  kæmper for at overleve ved at begå forskellige former for mere eller mindre harmløse bedragerier. En regnfuld aprilmorgen da hun i færd med at læse auraer i butikken Den spirituelle hånd, dukker den smukke og velhavende Susan Burke op. Som en ferm menneskekender diagnosticerer vores fortæller øjeblikkeligt Susan som en ulykkelig kvinde, der er ivrig efter at give sit ensomme triste liv et mere dramatisk indhold. Men så snart ”seeren” besøger det urovækkende kæmpestore victorianske hjem, står det klart at det er kilden til Susans rædsel og ulykke. Hun indser, at hun måske ikke er nødt til at lade som om, hun tror på spøgelser.
Her stifter seeren bekendtskab Miles, der er Susans teenage-stedsøn, og dette møde gør ikke sagen bedre med knægtens foruroligende opførsel og makabre forestillingsevne. Snart er de tre låst i en isnende kamp for at finde ud af, hvor den virkelige ondskab lurer og hvad, om noget, der kan gøres for at undslippe den.
Som der står er: ”
En hjælpende hånd” er en perfekt mandelgave eller litterær godbid til enhver, der elsker spænding”. Udgivelsen finder sted samtidig med, at bogen udkommer i bl.a. USA og England. Novellen blev også kåret som den bedste og modtog Edgar Award 2015. Og det fortjener den.
Finn Hansen.

S. L. GREY: LEJLIGHEDEN. Oversat af Lærke Pade efter THE APARTMENT. 2016. 313 Sider. Kr.
Hovedpersonerne Stephanie og Mark (som har datteren Hayden) trænger til at komme væk fra en stresset hverdag i kølvandet på et indbrud i deres hus i Cape Town, Sydafrika. De har imidlertid ingen penge er kort sagt plat på bagdelen.  Så øjner de muligheden for at bytte deres bolig med en tilsyneladende skøn drømmelejlighed i Paris, og slår de til: ideel beliggenhed, badekar med løvefødder – umiddelbart den perfekte ramme om en romantisk uge, hvor de kan glemme de uhyggelige hændelser ved indbruddet. Men det viser sig hurtigt at det ikke forløber som de havde håbet. Tværtom #drømmen# udvikler sig derimod til et mareridt. For Pariser-lejligheden viser sig at være som en ond drøm: ildelugtende og nedslidt med jernskodder for vinduerne, og de øvrige lejligheder i ejendommen står tilsyneladende tomme. En mørk uhyggelig stemning lægger sig mere og mere om paret, og det er, som om den nægter at slippe sit tag i Mark. Hans opførsel bliver mere og mere uforståelig og foruroligende,og snart må Stephanie tage drastiske metoder i brug for at beskytte sig selv og sin lille datter. Hvis nogen har læst Lejligheden og står for den samme ide med at bytte lejlighed vil de nok tænke sig endnu en gang om før de gør. Lejligheden er en gyser der får de små nakkehår til at rejse sig . Som gyserforfatteren R. L. Stine skriver: ” Mørk og dybt foruroligende ..jeg skælver stadig”. Det samme gør undertegnede.
Finn Hansen. PS.

S. L. Grey er et pseudonym. Navnet dækker over Sarah Lotz, som er forfatter og bosat i Cape Town, og Louis Greenberg, som ligeledes er forfatter og redaktør, og som er bosat i Johannesburg

Finn Hansen.

ELLY GRIFFITH: DØDEN PÅ MUSEET. Oversat af Lærke Pade efter A ROOM FULL OF BONES. 2011.329 Sider. 249,95 Kr.
HANDLINGEN: Det er tiden for halloween i den lille by King’s Lynn, og byens indvånere skal forskrækkes på alle leder og kanter. Naturligvis skal vores veninde alenemoren og arkæologen Ruth Galloway deltage i en særpræget begivenhed på det lokale museum. Det sker med åbningen af en kiste, der indeholder de jordiske rester af en biskop fra middelalderen. Men ved sin ankomst til ceremonien finder Ruth liget af i stedet museets kurator ved siden af kisten.
Kort efter går det stærkt da museets velhavende ejer også bliver fundet død. Vicekriminalkommissær Nelson bliver hidkaldt for at efterforske dødsfaldene, og da det viser sig, at museet har modtaget flere anonyme trusselsbreve med kryptiske sætninger, tager sagen en endnu uhyggelig drejning, ikke mindst da Nelson bliver ramt af en mystisk sygdom. Sygdommen har ifølge Ruths ven Cathbad en forbindelse til åndeverdenen og den forbandelse, der fra gammel tid har hvilet over biskoppens kiste. Læseren præsenteres for en række mere eller mindre suspekte personer. Til sidst viser sig at sagen er endnu mere uhyggelig og drejer sig om store gevinster skjult på en grotesk måde. Ruth som i forvejen er presset, bliver endnu mere presset mindre, efterhånden som alle omkring hende involveres i den stadig mere mystiske sag.
Døden på museet er fjerde bog i serien om Ruth Galloway. Og den holder de samme kvaliteter som de 3 forrige og senere på året udkommer det 5. bind Det Tavse Vidne. (Hver bog indeholder som vanlig en selvstændig, afsluttet historie).
Der 6 diamanter til beretningen og det samme burde Gad også have for at de gad at præsenterer dette fremragende forfatterskab.

Finn Hansen.

ELLY GRIFFITH: HUSET PÅ KLIPPEN. Oversat af Lærke Pade efter THE HOUSE AT SEA´S END. 2011. 350 Sider. 249,95 Kr.
I det 3. bind tilkaldes Ruth Galloway, det sker da et hold arkæologer afdækker et lig ved foden af en klippe. Ruth har svært ved at fokusere på sagen. Dels fordi hun lige er vendt tilbage fra barselsorlov, dels er det er strømmeren Harry Nelson, der leder efterforskningen, og han og Ruth har et mildest talt uafklaret forhold til hinanden. Det viser sig hurtigt liget viser sig at have ligget skjult i sandet meget længe – formodentlig lige siden Anden Verdenskrig. Men da endnu et lig bliver skyllet op på stranden, går det op for Ruth og Nelson, at der er store chancer for at der en morder på spil, en person der forsøger at skjule en grusom hemmelighed fra krigens tid – og snart er de selv i livsfare. Historien udvikler sig mere og mere og hen ad vejen er der noget der tyder på at morderen befinder sig tæt på måske alt for tæt? …
Huset på klippen er som skrevet 3. bog i serien om Ruth Galloway. Som læser er man fanget af plottet lige fra spids og det er man til den sidste side er vendt. Og der er allerede noget at glæde sig til, nemlig et gensyn med den gode Ruth i det 4. bind som udkommer foråret 2019.Titlen er: Døden På Museet ( A Room Full Of Bones).
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITH: LØGNENS HUS. Oversat af Lærke Pade efter THE JANUS STONE. 2010. 337 Sider 199,95Kr.
I det andet bind af Elly Griffith blver hendes hovedperson Ruth Galloway tilkaldt, da en gruppe bygningsarbejdere under nedrivningen af et forfaldent hus i Norwich finder barneknogler under et dørtrin. Det seer ud som en forbrydelse da ofrets kranie mangler. Spørgsmålet er om der tale om en rituel ofring eller et overlagt og veltilrettelagt mord? Sammen med sin ven vicekriminalkommissær Harry Nelson indleder Ruth en efterforskning af sagen. Det konstateres hurtigt sig, at huset har tidligere været et børnehjem. Det blev ledet af en katolsk præst. Og at to børn forsvandt på mystiskvis for 40 år siden og er aldrig siden blevet fundet igen.
Men nutidens fanatiske mørke kræfter forsøger at forpurre efterforskningen. Snart står det klart for Ruth og Nelson at de har pustet liv i en tilsyneladende glemt forbrydelse, som nu kan få dødbringende konsekvenser.
Atter en gang har Elly Griffith skrevet en medrivende kriminalroman. Den foregår igen i et spændende miljø og er både realistisk og troværdigt bygget op.
Ikke nok med det, så kan i godt gøre plads til det 3. bind der er på vej fra Gad. Titlen er: Huset På Klippen og skulle findes på boghandlerdiskene omkring 9. oktober i år.
Finn Hansen.

ELLY GRIFFITHS: PIGEN UNDER JORDEN: Oversat af Lærke Pade efter THE CROSSING PLACES. 2009. 309 Sider. 199,95 Kr.
Jeg begynder denne anmeldelse med en tilståelse for: Jeg ligger mig nemlig fladt ned i begejstring over hovedpersonen i den nye serie som Forlaget Gad præsenterer: Arkæologen, knogleeksperten, antiheltinden og katteelskeren Ruth Galloway . Hun er dame der fylder 40 år næste år med en kampvægt på 79,3 kg og kan lige skrue sig ned i et par coyboybukser størrelse 44!
Læseren møder arkæologen Ruth Galloway første gang da politiet finder menneskeknogler i saltmarsken udenfor King’s Lynn i Norfolk. De tror, at det er de jordiske rester af Lucy Downey. En lille pige som blev kidnappet ti år tidligere, politiet beder arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway om assistance. Men Ruth må deværre skuffe kriminalinspektør Harry Nelsons for knoglerne er mere end tusind år gamle. Lige siden den lille pige forsvandt, har Nelson modtaget mystiske breve med referencer til rituelle ofringer og den nordiske myteologi. Da endnu en pige forsvinder, beder han endnu en gang Ruth om at hjælpe med at tolke brevenes indhold. Mens Nelson og Ruth nærmer sig hinanden, viser det sig, at Ruth selv er i livsfare, fordi hun hjælper politiet. Jagten på kidnapperen bliver en kamp mod uret – både for den forsvundne pige og for Ruth. Plottet er fremragende og miljøet især er det der giver det uhyggelige og anderledes spændende kullisse.
Pigen Under Jorden er første bog i serien om Ruth Galloway. Hver bog indeholder en selvstændig, afsluttet historie. Næste bog Løgnens Hus får vi glæde af fra Gad til sommer. Og der ligger flere og venter.
Finn Hansen.

LISA JEWELL: OG SÅ VAR HUN VÆK. Oversat af Johnnie McCoy efter THEN SHE WAS GONE. 2017. 334 Sider. 249,95 Kr.
Med titlen: Den Fremmede Gæst- blev Lisa Jewell præsenteret af forlaget Gad. Og det var ikke nogen dårlig ide den gik lige ind hos læserne. Derfor er glædeligt at forlaget følger op med Og Så Var Hun Væk. Handlingen:
Der er gået ti år, siden 15-årige Ellie forsvandt sporløst. Ellie var sin mor Laurels øjesten. Hun var mors dygtige, strålende og smukke yndlingsbarn. Og da hun forsvandt, gik Laurels liv fuldstændig i stå. Hun kunne ikke tage sig sammen til noget som helst hun gik bogstaveligt i sort. Siden er hun gået gennem tilværelsen som en zombie … indtil hun møder den karismatisk og charmerende fremmed mand, Floyd og lader sig forføre af ham. Men idylen begynder at falde fra hinanden da hun møder hans 9-årige datter. Pigebarnet ligner nemlig Ellie på en prik da hun forsvandt. Spørgsmålene tårner sig op i hobevis. For hvem er denne Floyd egentlig – og hvad skete der med egentligt med Ellie den skæbnesvangre dag for ti år siden? Fortiden og med de ubesvarede spørgsmål bliver flere og, snart går det op for Laurel, at intet er, som det ser ud til at være. Plottet er simpelthen genialt og realistisk. Personerne er knivskarpt beskrevet, miljøet fortid og nutid sidder lige i skabet!
Krimicirklen vil gerne opfordre Gad til at fortsætte med at udgive den næste af Jewell. Der er nok at tage af der ligger ikke mindre 8 titler klar til at blive oversat til dansk.
Finn Hansen.

LISA JEWELL: DEN FREMMEDE GÆST. Oversat af Lærke Pade efter I FOUND YOU. 2016. 363 Sider. Kr.
Hold øje Lisa Jewell for hun er et nyt stjerne i Domstic Noar genren. Og det har Forlaget Gad for længst forudset. Næste år udgiver de nemlig også forfatterens næste bog. Titlen er Then She Has Gone.
Hovedpersonen Alice Lake fører en behagelig bohemeagtig tilværelse som alenemor til tre børn i sit lille hus ved havet i East Yorkshire. Men en dag spotter hun en ensom mand i regnen på stranden. Da hun kontakter ham viser det sig at han har hukommelsestab. Alice inviterer ham alligevel indenfor, så han kan komme i ly for vejret. Selv om hun måske burde vide bedre at det nok ikke er smart at gøre.Samtidig, i London, sidder den lykkeligt nygifte Lili alene og desperat og venter forgæves. Hendes mand er nemlig ikke kommet hjem fra arbejde. De to tilsyneladende uafhængige begivenheder viser sig på dramatisk vis at hænge usvigeligt sammen på en måde, som ingen i sin vildeste fantasi nogensinde havde kunnet have forudset!
Den Hemmelige Gæst . bringer Dig helt ud på kanten af lænestolen. Du er fanget lige fra start til sidste side er vendt. For hele tiden medens historien i rivende hast udvikler sig i flere uforuselige retninger. Det gør den indtil Lisa Jewell til sidst løfter sløret på en logisk og realistisk måde med løsning.
Finn Hansen.

JEAN HANFF KORELITZ: DET DU BURDE HAVE VIDST. Oversat af Lærke Pade efter YOU SHOULD HAVE KNOW. 467 Sider. Kr. 299,95. Det Burde Du Have Vidst – Er bogen i bogen! Bogen som også sammenlignes med Gillian Flynn Kvinden Der Forsvandt. Og noget er der om det. Hovedpersonen Grace Reinhart Sachs lever et godt liv og trygt på Manhattans Upper West Side. Hun elsker sin mand, som er børnelæge, og deres fælles søn Henry; hun elsker sit arbejde som psykoterapeut og at arbejdet med de patienter, hun ser i sin terapeutiske praksis.  Og så har hun netop færdiggjort sin første bog, ægteskabelige selvhjælpsbogen Det burde du have vidst; en bog, der revser kvinder for ikke at lægge nok vægt på det første indtryk, de får af mænd, og ikke at stole på deres intuition. Det er for godt til at være sandt alt den idyl. Og ganske rigtigt få uger før Graces bog udkommer, begynder der at ske foruroligende ting som vender op og ned på hendes hidtil så trygge tilværelse. En mor på Henrys skole myrdes, Graces mand Jonathan forsvinder – og i kølvandet på disse begivenheder krakelerer Graces perfekte liv i en meget offentlig skandale. Grace tvinges til at indse, at hendes tilværelse langt fra er så enkel, som hun troede – og at hun ikke har fulgt sit eget råd som hun rådede alle andre til. Det er rigtigt det er en spændende og medrivende fortælling. Med et anderledes plot som man ikke rigtigt kan uddybe nærmere uden at afsløre for meget. Det Burde Du Have Vidst får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.
 

S. K. TREMAYNE: ILDBARNET. Oversat afNanna Lund efter THE FIRE CHILD. 2016. 361 Sider. Kr. 249,95
Det er som om, alting flasker sig for Rachel, da hun gifter sig med enkemanden David. Hun opgiver singletilværelsen i London til fordel for det smukke landsted Charhallow House i Cornwall. David er af udseende både flot og rig – og ikke mindst far til en usædvanligt smuk og kærlig lille dreng Jamie.
Men umiddelbart efter brylluppet begynder Jamie at ændre adfærd. Knægten begynder at komme med dystre forudsigelser og hævder at have set sin afdøde mors genfærd. Snart får Rachel bange anelser: For hvad skete der egentlig med Jamies mor – og havde husbonden David noget med hendes død at gøre…? Mens Rachels drøm om det perfekte liv udvikler sig langsomt til et mareridt i vintermørket over Charhallow House og med det indfinder angsten og bekymringen. For tænk hvis Jamies seneste profeti “Du dør, før det bliver jul.” holder stik?
Det må kommende læsere selv finde udaf. Der er noget i Ildbarnet – der får denne anmelders tankerne til gå i retning af datidens gotik forfatter Daphne du Maurier. S.K. Tremayne behersker nemlig dette med at fremmane den snigende uhygge som bliver mere og mere tydelig eftersom historien skrider frem. Forfatteren holder også både mystikken og interessen ved lige samt læseren fast i et jerngreb. Joh, der er bare give Ildbarnet de varmeste anbefalinger. Der er gys og spænding for alle pengene.
Ildbarnet – er en pageturner af format. Den er spændende overraskende og miljøet giver historien.
Finn Hansen.

S. K. TREMAYNE: FALDET. Oversat af Nanna Lund efter THE ICE TWINS. 357 Sider. Kr.
Temaet er
”En Famlie”. ”Et Dødsfald”. ”En Mistanke”. Der udvikler sig til en tragisk katastrofe allerede fra start!
Hovedpersonerne Angus og Sarah Moorcroft lever et smukt komfortabelt liv i London med dejligt hus og fede vellønnede jobs. Men da deres ene tvillingedatter mister livet i et fald fra en altan, smuldrer tilværelsen mellem hænderne på dem.
Snart står Angus uden arbejde og begynder at drikke i ukontroleret mængder, og han og Sarah ser ingen anden udvej end at forlade storbyen til fordel for et forfaldent hus på en isoleret stormfuld skotsk ø, som Angus har arvet. Her håber parret at kunne genopbygge hverdagstilværelsen for deres lille familie – og måske redde det ægteskab, der er tæt på at bryde sammen.
Efterhånden som vinteren trænger sig på, står det imidlertid klart, at noget er helt galt. De begynder at mistro hinanden for de værste ting og deres overlevende datter udviser mere og mere foruroligende mystisk adfærd, og snart sniger tvivlen sig  langsomt ind på Sarah. For er de nu helt sikker på, hvilken af deres enæggede tvillingedøtre, der døde? Og hvad skete der egentlig den dag, den tragiske ulykke fandt sted?
Mens sprækkerne i Angus og Sarahs ægteskab bliver stadig dybere og dybere. Og da vinteren for alvor sætter ind, er familien fanget i en veritabel dødedans.
Anbefalingen er bare at referer til ”at Faldet er udkommet i over tyve lande og måtte de første seks uger genoptrykkes 8 gange! Læs den og så forstår Du hvorfor. En ufrasigliggende thriller som stjæler nattesøvnen!
Finn Hansen.

DANIIELA TULLY. HOTELLET VED SKYGGESØEN. Oversat af Svend Ranild efter HOTEL ON SHADOW LAKE. 2018. 353 Sider. Kr. 299,95.
Hotellet ved Skyggesøen – er en historisk thriller med et nutidigt spor og en familiesaga tilsat mystik og kærlighed. Bogen handling spænder over hundrede år, og to kontinenter og to verdenskrige. Samtidig er den også inspireret af virkelige hændelser i forfatterens egen familie.
Handlingen: Der er gået 27 år, siden Mayas elskede bedstemor forsvandt sporløst fra sit hjem i Tyskland. Nu er hendes lig dukket pludseligt op nær et hotel nord for New York – et sted, som Bedste ikke havde nogen umiddelbart forbindelse til. Spørgsmålet er, hvordan havnede hun dér – og ikke mindst hvad var dødsårsagen? Maya sætter sig for at opklare, hvad der egentligt er sket. Hun rejser derfor til USA, hvor hun kommer tæt på den magtfulde familie, som ejer hotellet nær findestedet – og hun særdeles tæt på et af de mandlige familiemed-lemmer. Men inden længe er Maya viklet godt og grundigt ind i et spind af løgne og hemmeligheder, som til sidst tvinger hende til at vælge, om hun vil sætte sit eget liv – og kærligheden – på spil i jagten på sandheden. Det er fra start til slut en medrivende og spændende historie som fanger læserens interesse og plot og persongalleriet giver fortællingen et ekstra drive. 5 Diamanter.

Finn Hansen.

ANDREW WILSON: TALENT FOR MORD. Oversat af Karen Jensen efter A TALENT FOR MURDER. 2016. 374 Sider. Kr.249,95
Som det er alle bekendt skrev Agatha Christie omkring 80 kriminalromaner og noveller. Men et af de de mest gådefulde stod hun selv for. I starten af december 1926 forsvandt Agatha Christie sporløst i ti dage. Derfor er det faktisk mærkeligt at ingen forfatter før nu, Andrew Wilson havde tænkt på at bruge disse hændelser til en kriminalroman. Det ligger jo lige til højrebenet! For som bekendt levede Agatha Christie af skrive om mord men i Talent For Mord må hun selv slå ihjel!
I 1920’ernes London er Archie og Agatha Christie ikke et hvilket som helst nyrigt middelklassepar. Som forfatter har Agatha Christie til seks populære detektivromaner for alvor slået sig igennem som én af Englands skarpeste kriminalromanhjerner. Overskuddet fra hendes bøger har sikret dem en forgyldt tilværelse i det mondæne og celebre London. Men bag facaden lurer der pengeproblemer, fortvivlelse og utroskab. Det der sætter hele historien i gang er en mystisk fremmed der pludselig dukker op med onde hensigter. Han truer Agatha med at ødelægge hendes families gode ry. Agatha Christie bliver derfor tvunget til at bruge sit talent i en virkelig forbrydelse: hun må planlægge mordet på en uskyldig kvinde!
Med Talent for mord – fremmaner Andrew Wilson tro mod datidens miljø, plot med verden befolket af de traditionelle personer som, butlere,  stuepiger, de trofaste og uduelige betjente, excentriske overklasseløg. Kort sagt og skrevet det vanlige persongalleri som vi kander fra Krimidronningens bøger. Andrew Wilson har kreeret en fornem kombination af vid og djævelblændt plot. Bogen vil med garanti begejstre alle anglofile krimilæsere og andet godtfolk .Hun talte aldrig om, hvor hun var, og som resultater hendes forsvinden forblevet et af de store mysterier i moderne tid.
Ps. Der står under titlen inde i bogen ”FØRSTE BOG”. Måske endnu en opfølger på vej ??
Finn Hansen.