KLIM.

ANMELDELSER FRA FORLAGET KLIM.

MØRKET LURER. WILLIAM McILVANNEY & IAN RANKIN. Oversat af SØREN K. BARSØE efter THE DARK REMAINS.
Inden sidstnævnte Ian Rankin var begyndt at skrive sine populære Rebus-krimier, havde en anden toneangivende skotsk forfatter William McIlvanney. Han fik nemlig at få sat den skotsk etikette ”Tartan Noire”på Skotlands forfattere. Han var også populær for sine bøger (især med strømeren Kriminalassistent Laidlaw. Derfor hvem andre end Rankin kan føre Laidlaw bøgerne som forfatteren var startet på i 1977 og skrev frem til sin død i 1995 ud i livet.
Handlingen: Advokaten Bobby Carter, hvis klienter ikke var Guds bedste børn, er død, og årsagen var ikke en ulykke. I mellemtiden er Laidlaws rygte løbet ham i forkøbet. Han er ikke ligefrem en holdspiller, og situationen er sprængfarlig. Der er krig mellem to af Glasgows værste bander, men er advokatens mord et resultat af den konflikt? Der er ikke mangel på mistænkte i noget samfundslag, og spørgsmålet er, om Laidlaws sans for, hvad der rører sig på gaden, kan være nøglen til at opklare mordet i tide.
Som det kan ses er det lykkes de to mesterforfattere, i fællesskab endnu en gang at sætte gang i Glasgows under-verden og skildre Laidlaws kompromisløse jagt på sandheden. Det ufærdige, håndskrevne manuskript til denne bog har samlet støv siden McIlvanneys død i 1995, men heldigvis blev det taget op, af Skotlands måske største nulevende krimiforfatter og McIlvanney-fan Ian Rankin. I 1977 påbegyndte det skotske forfatterfænomen William McIlvanney nemlig sin serie om politimanden Jack Laidlaw, Han er en rå og hårdkogt typer, som trækker på verdenslitteraturen – bare for sjov – med det resultat, at det litterære niveau er særdeles højt, selvom det stadig er et letlæst krimiplot, som er det bærende element. Ps. Undertegnede gik lige ind på sin bogreol og tog de fire bøger af William McIlvanney til en genopfriskning. Nemlig Laidlaw, gåden om Tony Veitch Manden med den grønne jakke samt Den sidste kamp.
6 Diamanter.
Finn Hansen.

IAN RANKIN. ET HUS AF LØGNE. Oversat af Søren K. Barsøe efter IN A HOUSE OF LIES. 2018. 424 Sider Kr.
Alle har noget at skjule.
En politimand bliver fundet i en aflåst bil, dybt inde i skoven, i et område som allerede er blevet afsøgt.
Siobhan Clarke bliver en del af det hold, som undersøger den oprindelige efterforskning. Der var altid ubesvarede spørgsmål, og nu – efter årtier – er det tid til sandheden.
Alle skal undersøges, alle har hemmeligheder, og alle har alt at tabe. Kun én mand ved, hvor sporet leder hen, og han ved, at det kan lede til hans eget fald. Den mand er John Rebus.
Toogtyvende bog i serien om John Rebus er på trods af de mange år som forfatter er der ingen tegn på træthed. Ian Rankin skuffer ikke sin læser – Ej heller ikke den gang. 6 strålende Diamanter.
Finn Hansen.

IAN RANKIN EN SANG TIL DYSTRE TIDER. 2020. Oversat af Søren K. Barsøe efter A SONG FOR YHE DARK TIMES. 392 Sider. Kr.

I de dystre tider

Synges der da også?

Også da synges der.

Om de dystre tider.”

Bertholdt Brecht

Det er midt om natten, da hans datter, Samantha, ringer. Rebus er klar over, det ikke er godt nyt. Og det er det da heller ikke. Samanthas mand er forsvundet, og ingen har set ham de sidste to dage. Rebus frygter det værste, og hans erfaring fra næsten en menneskealder hos politiet siger ham, at hans datter bliver den hovedmistænkte.

Han var aldrig den bedste far, jobbet havde førsteprioritet, men hans datter har brug for ham – mere end nogensinde – men kan han træde ud af rollen som

efterforsker og ind i rollen som far? Og er det overhovedet det, Samantha har brug for?

Ved daggry kører han langs den vindomsuste kyst til den lille by med de store hemmeligheder. For første gang i sit liv frygter han sandheden.

Atter en kompetent kriminalroman med et højt spændingsniveau fra start til slut. Som der skrives: Ian Rankin er stadig i storform, selvom det kniber mere for hans hovedperson Jon Rebus.

Atter en gang iler vi med 6. Diamanter

Finn Hansen.

GARD SVEEN. DRØMMENES GUDER. Oversat af Brian Dan Christensen efter DRØMMENES GUD. 307 Sider. Kr.
Det er den femte bog i serien om Tommy Bergmann, siden Gard Sveen med et brag i 2015 buldrede ind på Krimimessen i Horsens og løb med både den Årets bedste norske krimi og skandinaviske hæderspris ”Glasnøglen”. Mauritz- prisen Debutant pris Nyt Blod. Denne præstation har ingen andre forfatter gjort før!
Bog 5 starter og så med bulrer og brag For ikke langt fra Tommys lejlighed springer en bil i luften. Det ligner en nådesløs likvidering, der også kræver helt uskyldige liv. Tommy finder bogstaveligt talt sig selv midt i eksplosionens centrum.
Tommy Bergmanns tidligere efterforskninger har bragt ham på sporet af fortiden, men denne gang kommer den helt tæt på.
Der er ellers ved at være styr på dagliglivet for Tommy, og det er en afgørende krykke for ham, da han kaster sig ud i den medrivende efterforskning, der viser sig at have storpolitiske konsekvenser.
Trådene rækker tilbage til krigen i Beirut, og Israelerne hjælper til med efterforskningen. Hvordan kan den gamle konflikt nå helt til Norge? Nu er det Tommys opgave at udrede fortiden, så fremtiden kan se lidt lysere ud.
Femte bog i serien om Tommy Bergmann
Og hos den gode Gard er der som skrives ingen tegn metaltræthed at spore. Han servere atter en gang gedigen spænding der sidder lige i øjet. Det får han 6 Diamanter
Finn Hansen

MARTIN JENSEN:KONGENS KØTERE. BIND 1 KONGENS KØTERE BID 2.
616 Sider + 763 pr bibd 150,00. Nu her hvor man er spærret inde på ubestemt tid. Kan Krimi-Cirklen anbefale ovenstående bøger. De har nogle år på bagen. Men absolut en af de helt store bognydelser.
Første bog indeholder de tre første titler i Martin Jensens anmelderroste Kong Knud-serie.
ANNO Herrens år 1018 sidder Knud den Store solidt på magten. Han regerer over indfødte englændere og de danske tilflyttere, som fulgte i kølvandet på vikingerne, og hjemme i Danmark er der også noget på færde.
Winston er illuminator, Halfdan er falleret stormand, og ad uran-sagelige veje ender de som sporhunde for kongen. De tager sig af storpolitiske opgaver, når det er påkrævet, og de opstøver forklaringer på de kriminelle handlinger, som det ikke skorter på i vikingekongens England.
Inde længe slutter krokonen Alfilda sig til kobbelet, og det umage trekløver følger færten af den ene sag efter den anden i årenes løb. Det kan ikke undgå at forandre dem som mennesker – eller som kongens køtere.
Kongens køtere Bind 1’ indeholder:
Kongens hunde’
Edbryder’
En bondes ord Denne bog indeholder de fire sidste titler i Martin Jensens lige så populære Kong Knud-serie.
Kongens køtere Bind 2’ indeholder:
Den tredje mønt
Sværdets bid
Ærens åg
Kongens tegn
For 300,00 kr får man begge bind og det er 1380 Sider.

Finn Hansen.

GARD SVEEN. BJØRNEN Oversat af Ib Høi Hansen efter BJØRNEN. 313 Sider. Kr
Det er fjerde værk for den prisbelønnede forfatter fra Norge. Sveen bruger i denne både fiktive ig levende personer.
Vi er i foråret 2016. Tommy Bergmann finder liget af en ung, ukendt kvinde, og politiets sikkerhedstjeneste tror, at kvinden er en østtysk afhopper, hvis bedste ven er den spiondømte Arvid Storholt. Straks efter myrdes Storholt i sit hjem. Han var kendt som Norges største spion og blev arresteret i 1987. Hvis han ville hjælpe den norske sikkerhedstjeneste med oplysninger om en anden sovjetisk spion, som blev kaldt Bjørnen, ville han få sin straf betydeligt nedsat.
I mange år hører vi intet om sagen, men nu bliver politiefterforsker Tommy Bergmann sendt på en uhyggelig jagt i sporene efter den kolde krig på den mand, som slap fri: Bjørnen.
Gard Sveen – som bekendt fik både Rivertonprisen, den norske bedste krimi-pris, og Glasnøglen, prisen for bedste skandinaviske krimi, foruden den norske krimidebutantpris og Rosenkrantz-prisen, prisen for bedste spændingsroman i Danmark – er tilbage med sin bedste spændingsroman siden ‘Den sidste pilgrim’. Fra Krimicirklen kan han tilføje 6 Diamanter til samlingen.
Fjerde bog er som forventet forrygende spændende som bare pokker.
Finn Hansen.

MECHTILD BORRMAN: VIOLINISTEN. Oversat af Jesper Høy Hansen efter DER GEIGER. 2011/2016. 234 sider. Kr. 299,-
– Historien tager sin begyndelse 1948 i Moskva i tiden under Stalins diktatoriske regime hvor løgne, indoktrinering og menneskeforagtende metoder var gældende. Her bliver den verdensberømte, feterede russiske violinist Ilja Grenko anholdt umiddelbart efter en bragende koncert. Årsagen til dette skyldtes en for Grenko planlagt rejse til Wien for at spille en koncert, men denne gang havde han ansøgt om at tage sin familie med sig, hvilket bevirker at han bliver mistænkt for forsøg på at flygte.
– Grenko bliver afhørt og tortureret af en brutal KGB-agent, og tvinges til at underskrive en falsk tilståelse i bytte for hans hustru og børn bliver skånet. Selv bliver han idømt tyve års arbejde i minerne. Hans stradivarius, der havde været i familien Grenkos besiddelse  i fire generationer, en gave i 1862 fra Tsar Aleksander ll, konfiskeres. Grenkos hustru får ikke at vide at Grenko er anholdt, men underrettes om han har forladt landet og hende. Hustruen nægter at acceptere dette, hvorefter hun og børnene bliver deporteret til en arbejdslejr.
– Tres år senere i Køln modtager Grenkos barnebarn Sascha et opkald fra sin forsvundne søster, der beder ham om at komme til Munchen, hun har brug for hans hjælp. På søsterens pensionat modtager han en kuvert og en nøgle til en bagage-boks på hovedbanegården. Her finder han bl.a. en pose dokumenter vedr. hans families forsøg på at finde bedstefarens stradivarius m.m. Men inden Sascha får talt med sin søster, er denne blevet skudt for åben tæppe. Sascha, der så søsteren blive skudt, indleder en jagt på søsterens morder, det, samt sin families historie sætter spillet i gang, en tur i helvede hvor der er frit slag i bolledejen til højre som til venstre.
– Svinske eks-KGB-officerer, russiske gangstere og andre svinehunde, ja, selv en af Grenkos venner, en professor, har spillet med falske kort, ja, en kunne fortsætte.
– Borrman kombinere familiedrama, thriller og historisk lektion til et sammenhængene hele, eller sagt på anden måde, en gribende fortælling om en iskold fortid. Mesterligt fortalt, der her anbefales. Tak.
P.N. Block
PS. For VIOLINISTEN fik Borrman i 2015 Grand Prix Des Lectrices de Elle. Fransk Litteraturpris valgt af læserne af Magasinet Elle.
Borrman havde sin DK-debut i 2014 med “Den der bryder tavsheden”. Den udløste den største tyske krimipris “Deutscher Krimi Preis” 2012.
Borrman er ikke nogen Chandler eller Hammett, men jeg kan i den grad anbefale begge romaner til D E T D A N S K E
K R I M I N A L A K A D E M I.

MICHAEL CONNELLY: TO SLAGS SANDHED. Oversat af Søren. K Barsøe efter TWO KINDS OF TRUTH. 320 Sider. 299,95 Kr.
Vor gamle ven Harry Bosch arbejder gratis for San Fernando-politiet. Her koncentrerer han sig med at opklare uopklarede sager. Under sit job bliver han kaldt ud til et lokalt apotek, hvor en ung medarbejder er fundet myrdet. Og det viser sig hurtigt at sagen handler om million-svindel med falske recepter.
Imens bringer folkene fra hans gamle arbejdsplads LAPD dårligt nyt. Det drejer sig om at om ni dage bliver en morder, Bosch har fældet for 30 år siden, lukket ud af dødsgangen som en fri mand. Nye dna-spor har frikendt ham. Og så må Bosch kæmpe for at rense sit rygte og og begynde at grave dybere i den gamle sag igen.
De to sager, der ikke har med hinanden at gøre, vrider sig rundt om Bosch som pigtråd, og han forstår, at der er to slags sandhed. Den, der gør dig fri, og den, der begraver dig i mørket.
Michael Connelly er stadig still going strong det samme er Bosch. Vi smækker 5 diamanter til To Slags Sandhed.

Finn Hansen.

MICHAEL CONNELLY: MORDBRAND. Oversat Søren K. Barsøe efter THE BURNING ROOM. 2014. 362 Sider. Kr.
Mordbrand – er 17 Harry Boch bog. Harry Bosch arbejder stadig med at opklare uafsluttede og de såkaldte Cold Cases.
Den nye cold cases der lander på hans skrivemord handler om en berømt mexikansk mariachi-musiker Orlando Merced. Han blev tillyneladende tilfældigt skudt ned på en åben plads midt i Los Angelses for meget længe siden. Skuddet gjorde ham totaltlammet fra livet og ned efter. Nu ti år efter dør han af sine skader. Under obduktionen af ham dukker kuglen i rygsøjlen op.
Harry Bosch og hans nye, unge partner Lucia Soto opdager, at kuglen stammer fra en langtrækkende jagtriffel, så musikeren var altså slet ikke blevet skudt under et bandeopgør, som man ellers senere har henlagde sagen under. Derimod ligner det nu mere et veltilrettelagt og planlagt mord. Bosch´s efterforskning peger snart op ad mod eliten i samfundet. Og ikke nok med det begynder hans makker Lucia Soto der ellers med en strålende karriere foran sig og belønnet med korpsets tapperhedsmedalje – at opfører sig højst mærkværdigt. Bosch opdager nemlig, at Lucia er uden hans viden i gang med sin helt egen undersøgelse og koncentrerer sig mere om en mordbrand, som hun selv overlevede i sin tid.
En ting er læseren sikker på når han giver sig i kast med en ny Michael Connelly at der nervepirrende spænding af høj kvalitet. Connelly er en forfatter der hver gang kan præsenterer troværdige plots. Han er og bliver derfor en læsernes mest populære forfattere.
Finn Hansen.

MICHAEL CONNELLY: MØRKETS RIDDER Oversat af Line Beck Rasmus-sen efter DARK SACRED NIGHT. 2018. 335 Sider. 299,95 Kr.
Renée Ballard arbejder som vi blev præsenteret for i Natholdet. Er i efterfølgeren stadig på natholdet. Og ud på de sene nattetimer vender hun tilbage til Hollywood polititationen. Her finder hun en fremmed i gang med at gennemgå kabinettet med Cold Cases. Renée smider indtrængeren på porten. Det viser sig den nysgerrige der roder i arkivet, er den pensionerede LA-politimand og nuværende privatdetektiv Harry Bosch. Han er ved at tjekke en sag, han er blevet optaget af. Renée Ballard fortryder sin optræden og kontakter Bosch igen. De bliver enige om sammen kan forsøge at finde ud af, hvad der skete dengang. Personen Daisy Clayton var løbet hjemmefra som femtenårig, havde både været på stoffer og prostitueret sig, inden hun blev brutalt myrdet i Hollywood. Hendes krop var koldt og kynisk smidt i en skraldecontainer. Kroppen var skrubbet ren og renset med klorin, ingen spor at finde. Morderen blev ikke aldrig fundet, sagen blev hen-lagt indtil nu. Der er ingen tvivl om, at vi meget snart får et nyt Bosch Ballard mordsag. Det ligger Mørkets Ridder op til. Der er noget at se frem til. For nærværende bog indeholder stadig de samme kvaliteter som fra start af har været varemærket for Michael Connellys forfatterskab. Ubetinget 6 diamanter til Connelly, Bosch og Ballard.

Finn Hansen.

MICHAEL CONNELLY: NATHOLDET. Oversat af Søren K. Barsøe efter THE LAST SHOW. 343 sider. Kr.
Michael Connelly behøver ikke nogen videre introdution og læseren ved at hver gang er der en garanti for en gang solid spænding i selskab med et spændende persongalleri. Men nu præsenterer Connelly En ny person. Ind på scenen træder den kvindelige strømer fra LAPD. Renee
Renée Ballard har som hun tilsyneladende plejer, rodet sig ud i en hel del besvær. Hun er bl.a. blevet strittet over til natholdet, fordi hun har klaget over sexchikane og over, at hendes partner har svigtet hende. Hendes nye partner vil helst være hjemme hos familien, hvad der passer hende ganske udemærket for der kan hun optræde som en natlig, lone wolf. Hun er vokset op på Maui som datter af en kvinde fra Hawaii, som ikke vil have noget med hende, og en surfer-far, der druknede. Så hun har må siges at have haft en hård fortid. Når hun ikke står på surfbrættet i vandet, er hun overalt i Los Angeles, utrætteligt i krig mod pushere, voldtægtsmænd, mordere og andre skumle typer. Der er rigeligt tage sig af for en transsexuel kvinde bliver pryglet næsten til døde og i en anden sag bliver fem mennesker mejet ned med koldt blod i natklubben The Dancers.
Så derfor lad os slå det¨fast med det samme at, Reneee Ballard er et friskt, nyt bekendtskab fra Connelly. Hun er stærk, uafhængig og fuld af fejl som sin forgænger Harry Bosch. Kort sagt og skrevet hun bliver en af læsernes yndlingsfigurer.
Finn Hansen.

MICHAEL CONNELLY: BAG SLØRERNE. Oversat efter THE WRONG SIDE OF GOODBYE. 348 sider. 299,95 Kr.
Harry Bosch har trukket sig tilbage efter 30 år i LAPD og begyndt som privatdetektiv.
Hans nye sag får han fra en døende og meget rig mand. Han vil have Bosch til at finde ud af, om han for mange år siden fik et barn med en mexikansk pige. Bosch må sande at sådanne en stor arv kan blive dødsensfarlig både for den kommende arving og ikke mindst ham selv under efterforskningen. Parrallel arbejder arbejder Bosch også gratis for sin gamle politiafdeling. Denne undersøgelse bringer ham snart på sporet af en grusom serievold-tægtsmand.
Det er stadig ikke til at se at Michael Connelly har skrevet kriminal-romaner siden starten af 90´erne. Han er fast garant for en  gang gedigen spænding der underholder læseren fra start til slut.
Finn Hansen.

MICHAEL CONNELLY: SNEHVIDE. Oversat af Søren K. Barsøe efter THE BLACK BOX. 2012. 348 Sider. Kr.
Tro det eller ej med udgivelsen af Snehvide runder Michael Connelly sin 21 udgivelse i Danmark. Det er dog kun Bosch bog nummer 16. Godt nok er det også en mærkelig oversættelse efter The Black Box. Selvom det er 16. bog ligger der stadig nogle titler fra forfatterens fortid og venter bl.a. Black Ice.
Den Sorte Boks’ er Michael Connellys femogtyvende bog om LAPD-strømeren Harry (Hieronymus) Bosch, og med vanlig sans for god timing udkom den i USA i 2012, præcis tyve år efter at den allerførste Bosch-krimi ‘Det sorte ekko’, havde set dagens lys.
Selvom Connelly har præsenteret med andre spændende hovedpersoner i sin række af sideløbende serier, så er og bliver det Harry Bosch den mest populære. Han er anerkendt og elsket over hele vidt world. Den sorte boks er det redskab, de bruger mest i Harrys afdeling for at kunne opklare de uafsluttede cold cases sager, de hele tiden arbejder med. Boksen indeholder alle de samlede sagsakter på hver eneste sag. Gang på gang har Bosch vist sig som ekspert i at bruge disse gamle oplysninger. I denne nye sag arbejder han med en tyve år gammel sag. Der omhandler en dansk kvinde, som han selv fandt dræbt i forbindelse med de voldsomme optøjer, der brød løs i gaderne i L.A. Urolighederne startede med offentliggørelsen af politiets brutale gennembankning af en sort mand, Rodney King. Den sorte boks i denne sag kun indeholder et enkelt patronhylster, men det er affyret fra en revolver, en gammel Beretta, der viser sig at have sin helt egen mystiske historie.
Igen et godt oplæg blandet med en autentisk begivenhed og troværdig fiction og plot der går op i en højere enhed.
Der er kun en ting at tilslutte sig Sara Blædels udsagn, nemlig ” I mine øjne er Harry Bocch den ultimative hovedperson inden for kriminallitteraturen”.
Helt bestemt der er ingen slinger i valsen når man læser en ny krimi af Connelly. Garanti er der hver gang for spænding på topniveau.
Finn Hansen.

ASHLEY DYER. SPLINTER I BLODET. 2017. Oversat af Ninna Brenøe efter SPLINTER IN THE BLOOD. 380 Sider. 299,95 Kr.
Læseren bliver fra start straks fanget af åbningsscenen. For hvorfor agere Kriminalassistent Ruth Lake sådan som hun gør? Efter hun har låst sig ind hos sin chef, inspektør Greg Carver og finder ham bevidstløs, og skudt. Hun sletter nemlig omhyggeligt alle spor i lejligheden og tager forskellige dokumenter og effekter, hvorefter hun låser sig ud. Minuttet efter går hun igen ind i huset, sætter sine egne fingeraftryk og ringer efter politiet. Er hun hans gerningsmand? Og hvad er hendes motiver til at hun sletter sporene?
Lake og Carver har været og er på er på jagt efter en grusom seriemordereren, Tornemorderen. Ofrene bliver hver gang fundet fuldt påklædt og omhyggeligt placeret i egne omgivelser, men hver centimeter af deres kroppe er dækket af intrikate, kryptiske tatoveringer, der er blevet påført med en giftig torn gennem dage og uger. Er det giften, som langsomt dræber ofrene?
Lake & den sårede Carver føler, de er tæt på et gennembrud, da et nyt offer dukker frem, klædt ud som Carvers kone … morderen også er på jagt efter dem … Og stoler de på hinanden?‘Splinter i blodet’ er en fremragende krimi, en af de bedste i verden i 2017. Solgt til adskillige lande. Bogen bliver første bind i en serie. Ashley Dyer er pseudonymet for disse to damer, krimi/spændingsforfatteren Margaret Murphy og Retsmedicineren og Analytikeren Helen Pepper.
Finn Hansen.

KJELL ERIKSSON: SORTE LØGNE RØDT BLOD. Oversat af Lena Krogh Bertram efter SVARTA LÖGNER, RÖTT BLOD. 2009. 329 Sider. Kr. 299,95
Dette er den 8. bog fra den fremragende svenske forfatter Kjell Eriksson. Man er som læser altid garanteret en meningsfuld læseoplevelse. Han kan hver gang skabe et realistisk og troværdigt plot. Det er også 8. gang vi følger i hælene på hans hovedperson kriminalinspektør Ann Lindell. I mange af hans bøger har hendes privatliv i mange år bare koncentreret sig om hendes søn Erik, men nu ændrer hendes liv sig radikalt. Det sker da hun hun møder journalisten, Anders Brant, som hun hurtigt indleder et stormende forhold til, indtil han pludselig uden et ord rejser væk.
Kort tid efter findes en tidligere bygningsarbejder brutalt myrdet et stykke vej fra den udrangerede skurvogn under den viadukt, han selv havde været med til at bygge for længe siden. I hans lomme findes en lap papir med et telefonnummer. Anders Brants.
Ottende bog i serien om kriminalinspektør Ann Lindell i Uppsala er bare tilbage til sidst at give de bedste anbefalinger. Det er hermed gjort.
Finn Hansen..

KJELL ERIKSSON: DEN HÅND DER SKÆLVER Oversat af Lena Krogh Bertram efter DEN HAND SOM SKÄLVER. 2007. 331 Sider. Kr. 299,-
det er det 7. bind fra den populære svenske forfatter. Hver gang vi får nyt fra Eriksson er garanteret meningsfyldt spænding.
Den Hånd Der Skælver- Starter en novemberdag 1993. Her forlader en socialdemokratisk politiker et møde i Uppsala og forsvinder sporløst. Hans familie, kolleger og politi kommer ingen vegne med sagen. På en rejse til Indien mange år senere genkender en bekendt politikeren i Bangladores menneskemylder.
I Uppsala hører kriminalinspektør Ann Lindells kollega Berglund, som lige nyopereret på sygehuset, at politikeren er dukket op. Berglund spekulerer som en gal over om den gamle efterforskning var god nok og så får det indfald at gennemgå en henlagt sag om et samtidigt, uopklaret og planløst mord på en gammel mand. Ann Lindell selv har rigeligt af problemer og se til. Ikke mindst til  en sag om  afsavet kvindefod dukker op i skærgården, og i det nærliggende lokale område bor der påfaldende mange gamle, ensomme mænd, der alle er i besiddelse af motorsave og grenklippere.
Vanen tro leveres et spændende, medrivende drama med et plot og miljø som er både interessant og realistisk.  Der ligger stadig et par krimier og venter på en dansk oversættelse. Det er:  Svarta Lögner, Rött Blod og Öppen Grav.

Finn Hansen.

LYNDSAY FAYE: GOTHAMS STJERNER. Oversat af Jette Røssell efter SEVEN FOR A SECRET. 2013. 371 sider. Kr. 299,95
– Kort efter dannelsen af New York´s Politikorps (NYPD) er den unge Timothy Wilde, forhenværende bartender, ad mærkelige omveje tilknyttet dette nye korps, læs: “Gothams Guder”, Klim 2014. Nu seks måneder efter er Timothy Wilde Kobberstjerne No. 107, den eneste kobberstjerne, som i stedet for at patruljere skal opklare forbrydelser, der allerede er begået sammen med få i korpset, der består af en samling lurvede personager hvor halvdelen er hæderlige mennesker, resterende er rene forbrydere.
– Alt har sin begyndelse, også Gothams Stjerner. Wilde og hans ven, patruljebetjent Jakob Piest, sidder på  Wildes Politistation The Tombs og småhygger sig med en lille en til ansigtet da en smuk og yderst tiltalende Mrs. Lucy Adams tumler ind af døren med et brag. Hun fortæller at der har været indbrud i hendes hjem. På spørgsmålet om hvad der stjålet, lyder svaret, min familie.
– Efterforskningen bringer Wilde til byens mørke side, den grusomme underverden, dens løgne og korruption, der styres af en grusom bande, der kalder sig “Blackbirds”, der bl.a. bortfører farvede New York`er fra deres hjem og sælger dem som slaver til rige sydstats plantageejere. Ingen ser eller høre noget. Tilsyneladende er mange New York`er ligeglade med deres farvede naboers skæbne.
– Wilde har fået kam til håret, især efterforskningen bliver et stort problem. Alt foregår i en tænt atmosfære, her bliver der hverken givet til gård eller gade.
– Gothams Stjerner er bind 2 i den meget anderledes, men yderst spændende serie om Timothy Wilde, og een ser frem til bind 3. Tak.

Finn Hansen.

NATHANIEL HAWTORNE: HUSET MED DE SYV GAVLE. Oversat af Hans Jørgen Birkmose efter  288 Sider. Kr. 299,95
Bogen og historien tager sin begyndelse efter en strid mellem oberst Pyncheon og tømreren Matthew Maule. Kort efter bliver obersten fundet død i sit værelse og Maule får skylden og bliver Maule henrettet som troldkarl. Efter disse hændelser har familien Pyncheon været forbandet. Og nu sidder den gamle frk. Hepzibah flere år efter alene i familiens store gamle hus. Folk er hunderæd for hende, og da hun beslutter sig for at åbne en skillingsbutik, er det  mere folks nysgerrige end begejstring. Så dukker den unge og ubekymrede Phoebe op, og tingene tager en helt anden drejning for Hepzibah, men under overfladen lurer forbandelsen stadig. Det udvikler sig for alvor da Hepzibahs bror vender hjem, for så begynder dommer Pyncheon også at vise sit ansigt i huset igen, og gamle hemmeligheder kommer for dagens lys. Hemmeligheder om forbandelser, hekseri, falske anklager og hemmeligheder om mord.
Nathaniel Hawthorne (1804-1864) er ikke et af de mest kendte navne i danmark derfor er det prisværdigt at Klim vover pelsen at udgive forfatteren. Men han er faktisk en af den amerikanske litteraturs ’founding fathers’. Han er læst og elsket af samtidige forfattere som Edgar Allan Poe og Herman Melville og kanoniseret af eftertiden side om side med disse.
Hans værker behandler og drejer sig ofte begreber som menneskets synd og ondskab, og man mærker også tydeligt det sort-romantiske og gotisk i ‘Huset med de syv gavle’, der ligesom de fleste af hans historier udspiller sig i Massachusetts, hvor Hawthorne selv voksede op. Det skal ingen hemmelighed være, at det er et helt anden tekst som læseren oplever og den er både spændende og også en helt anderledes skrevet.
Uanset dette skal man ikke snyde sig for denne forgangsmand i den amerikanske litteratur.
Finn Hansen.

JONATHAN HOLT. FORRÆDEREN. Oversat af Steffen Rayburn- Maarup efter THE TRAITOR. 351 Sider. 299,95 Kr.
Endelig ligger det 3. bind klar i Carnivia trilogien klar fra Klim. Bind 1 og 2 har jo som bekendt titlerne: Uhyrligheden og Bortførelsen. Det 3. bind starter hårdt og brutalt.
Han døde i mørket, omgivet af venner. Men ved solopgang finder man hans lig på en af de mest populære strande i Venedig. Han har fået halsen skåret over og hans tunge er blevet klippet af. Det bringer Kaptajn Kat Tapo på banen. Ikke uventet mistænker Kat at det er en frimurerloge der står bag. Naturligvis ønsker frimurerne ikke at afsløre deres hemmeligheder – og slet ikke til en kvindelig politiofficer. Men Kat er stædig og hun giver ikke op så let. Hun bruger hæmningsløst alle sine forbindelser: venner, kærester, hackere og spioner.
Til Sidst er det chokerende sandheder om sager der kommer for dagens lys, og det bliver en hæsblæsende kapløb mod uret for at afslører grumme hemmelighederne om Italiens fortid, før Venedig bliver stukket i brand.
Jonathan Holt afslutter på fornemmeste vis sin trilogi. Han skriver overbevisende og har konstrueret et medrivende plot som sidder lige i øjet. Jonathan har skrevet en ny bog med titlen The Boatman, som også hat Kat Tapo som hovedperson. Måske en nyhed fra Klim på et tidspunkt? Uanset hvad, er der 6 diamanter fra KC til Holt. Jonathan Holt skriver også under andre navne vist nok J. Delaney?Finn Hansen.

JONATHAN HOLT: BORTFØRELSEN. Oversat afStephen Rayburn- Maarup efter ABDUCTION. 2014. 397 Sider. Kr.
Bortførelsen – Er det andet bind i trilogien Carnivia – der som bekendt startede med Uhyrligheden og afsluttes med The Boatman.
Den starter med Mia, datter af en højdekoreret amerikansk soldat, bliver bortført fra en italiensk swingerklub hun har vovet sig ind i. Samtidig finder en gruppe aktivister et gammelt skelet på en mlitær byggeplads i Vicenza. Kort efter dukker der en række videoer op. Videoer viser af den tilfangetagne Mia bundet foran aktivisternes logo. Senere viser de følgende videoer, hvor hun bliver tortureret mere og mere. Eller gør hun? Og har de to forbrydelser i hele taget noget med hinanden at gøre og kan carabinierierne, Venedigs politi, nå at redde Mia inden hun dør?
Igen er det strømeren Kat Tapo der må i arbejdstøjet og sammen med både sin tidligere elsker og kollega Aldo Piola og sammen med Holly Boland, en tidligere veninde og ansat på den amerikanske militærbase i Venedig. Deres gamle personlige konflikter må de lægge bag sig, mens de efterforsker sagen, der hele tiden er et kapløb med tiden.
Sagen udvikler sig da grundlæggeren af hjemmesiden Carnivia, Daniele Barbo, modtager mails fra Mias kidnappere og han bliver  involveret i efterforskningen. Han må samarbejde med Kat, Aldo og Holly og i jagten på bagmændene og på den bortførte pige. En hæsblæsende jagt der går både gennem det virkelige Venedig og gennem den virtuelle kopi af byen, Carnivia, hvor ukendte gerningsmænd lurer i skyggerne og hvor alle har masker på.
Andet bind holder spændingskurven på formidabel måde. Og plottet kommer helt bag på læseren. Vi glæder os til sidste bind på trilogien.
Finn Hansen.

MARTIN JENSEN: KONGENS THEGN. 266 sider. Kr. 269,95 Fra at være en bedre slagsbror og ansvarsløs skørtejæger “Kongens Hunde”, bind 1, 2010, er Halfdan nu en civiliseret borger med egen hus og have “Kongens Thegn”, bind 7, 2016. Han er ikke mere Halfdan Jordløs, men Thegn Halfdan “Ærens Åg”, bind 6, 2014. Kong Knud har langt om længe tildelt Halfdan jord nær Shaftesbury i Jarl Godwins jarledømme Wessex. Halfdan og Emma “Den tredje mønt”, bind 4, 2012, er blevet gift og har fået datteren Edith, så alt er fryd og gammen.
– I “Kongens Hunde” krydser Halfdans vej af Illuminatoren Winston. Denne tager Halfdan i sit brød, og det er bl.a.  Winstons skyld at Halfdan er den, han er nu, så Halfdans tid som Kongens Hunde sammen med Winston, er væk, borte  –  men man skal Aldrig sige Aldrig.
– En dag, lad os sige en fredag, bliver Halfdan opsøgt af Winchesters Herredsfoget Axulf som beder ham om hjælp. Et skrin fyldt med alskens ting og sager er blevet stjålet fra Jarlens Hall i Winchester. Halfdan lader gå bud til Winston, men inden denne når frem, er skrinet tilbage med hele sit indhold, men den mistænkte vagtmand er stadig forsvundet, og bedre bliver det ikke da der bliver begået et mord i et af byens klostrer, spørgsmålet om det hænger sammen med tyveriet. Det der dog går Halfdan mest på, er hængepartiet fra “Ærens Åg”, Stormanden Ælfric, er det en tilfældighed at han dukker op i Winchester, men hvem er Leif, der står bag det voldelige overfald af Ælfric og så fremdeles.
– Halfdan og Winston har i den grad noget at se til, kan de finde den skyldige, men kan de også få ham dømt?
– KONGENS THEGN er syvende og (desværre) sidste bind i serien om Halfdan og Winston, den giver dig, mig og alle de andre En Kongelig Afslutning på alle måder, det var dengang der var Konger til.
Kære læser, undertegnede P.N. Block kan kun og skal kun anbefale KONGENS THEGN  –  Og når du, kære læser har læst KONGENS THEGN, så læs også Efterskrift, side 261.
P.N. Block

MARTIN JENSEN: NÅR GENSTANDE BERETTER. Museernes Danmarkshistorie. 358 sider. Kr. 299,95 – Alt imens vi venter på bind 7 i Martin Jensens fremragende Kong Knud-serie “Thegnen fra Wiltshire”, udk. i begyndelsen  af Det Herrens År 2016   – Kan undertegnede varmt anbefale Når Genstande Beretter – Der på ingen måde er en beretning fra den lokale bodegas slyngestue, men som skrevet står Museernes Danmarkshistorie. Ideen til dette opstod så at sige på Bogforum 2012 hvor Martin Jensen optrådte sammen med den engelske historiker Ian Mortimer, der introducerede Martin Jensen til “A History og the World in 100 objects”, skrevet af direktøren for British Museum, Neil MacGregor, i samarbejde med medarbejderne på museet. Efter læsningen slog ideen Martin Jensen om at lade ikke et, men flere museers samlinger være udgangspunkt for at fortælle Danmarks Historie. For nu at gøre en lang historie kort – Det er for sent Herman – så er syvogfyrre museer med på vognen. Der en gods i denne sag, og det er ikke kun vægten 1093 g. Den er en oplevelse at læse – Dette er ikke en krimi – tværtom, men en spændende beretning, interessant, fornøjelig, overraskende, der i den grad kan anbefales til hele familien. God fornøjelse. Tak.
Per Norman Block

DENNIS LEHANE: UNDER BORDET. Oversat af Søren K. Barsøe efter THE DROP. 2014. 229 Sider. Kr. 269,- Dennis Lehane vender igen tilbage til gaderne som han gjorde i Mystic River et miljø han kender til fingerspidserne. Han præsenterer en række skæve eksistenser som færdes der på godt og ondt især ondt. For nogle er virkelige farlige bekendtskaber. Marv´s Bar er en dropbar, et sted hvor mafiaen dropper sorte penge og varme varer til senere afhentning. Man skulle tro at kun en tåbe eller forrykt ville finde på at røve en bar, hvor New Englands hårdeste gangstere køre deres lysky forretning. I baren arbejder Bob Saginowski . Han er i modsætning til Cousin Marv en flink fyr. Et par dage efter juleaften oplever han to ting som på længere sigt forandre hans liv. Først finder han en halvdød hundehvalp der er smidt i en skraldespand og den anden, er at møder en arret kvinde. Selve historien skydes i gang med høj kaliber, da to tåber der gør det utænkelige og faktisk røver Marv´s bar, og den skrider hurtigt i stor hast over isen i et gråt og møjbeskidt storby-snelandskab. Efter kort tid, dukker dele af den ene røver op i en gyde, og en nysgerrig strømer begynder at stille nærgående spørgsmål. Det får historien til at accelerere derudaf på fuld skrue. Dennis Lehane er en herre der har mange jern i ilden. Foruden forfatter af hårdkogte kriminalromaner er han medforfatter til tv-serierne; Boardwalk Empire og The Wire. Han er bla. også vinder af Shamus Award, Writers Guild of America Award og Edgar Award. Under Bordet er på en gang både en benhård og rørende fortælling med et fascinerende besætning af personer som er vedkommende og interessante at følge. Det er endnu en toppræstation fra Dennis Lehane. The Drop er også filmatiseret med James Gandolfini (Sopranos), Tom Hardy (Inception) og Noomi Rapace (Mænd der hader kvinder) i hovedrollerne. Filmen fik amerikansk premiere 12. september 2014. Kort sagt snyd Jer ikke for denne læseoplevelse.
Finn Hansen.

MARIT REIERSGÅRD: Pigen uden hjerte. Oversat af Karen Fastrup efter  JENTA UTEN HJERTE. 2014. Side 373. Kr. 299,95
kort tid efter hinanden findes en 14-årig pige myrdet, og en ældre dame omkommer, da hendes hus på mystiskvis brænder ned. Det er ikke lige det bogens hovedperson politiefterforsker Verner Jacobsen har brug for. Han er særlig berørt af begivenhederne, for midt i det hele skal han begrave sin kraftramte søn Victor.
Den sneklædte forstadslandsby som danner rammen om et uhyggeligt drama, hvor farverigt og nærværende persongalleri får drev i historien  i et globalt medielandskab. Et sted hvor sladder ogden ledeste ondskab trives i bedste velgående i det lille isoleret samfund. Tilsyneladende et godt arnested til at begrunde et mord?
Det er op til politikvinden Bitte Røed at holde sammen på trådene, hvor mysterierne står i kø for at flettes sammen med private begivenheder, og det er en udfordring at holde hjertet på rette sted.
Der er ikke noget at sige til at Pigen Uden Hjerte var blandt deominerede til Rivertonprisen 2015 – og derfor lanceres norske Marit Reiersgård for de danske krimilæsere.
Reiersgård viser med debut´en at hun har en sjælden realistisk og logisk evne til at balancere sit stof, sine personer gode som onde og ikke mindst sit yderst snedigt og veldrejet plot. Hun er god til at trænge ind i menneskesindets mørkeste afkroge og afdække de psykologiske mekanismer, som driver ondskaben.
Der er ingen tvivl om at med skribenter som Marit Reiersgård er den næste generation af norske forfattere rustet og klar i kullissen.
Finn Hansen.

MICHELLE RICHMOND: TIL DØDEN OS SKILLER. Oversat af Ninna Brenøe efter THE MARRIAGE PACT. 2017. 420 Sider. Kr.
Denne hører ubetinget til en årets bedste psykologiske thriller. Den er da også røget ind på New York Times-bestsellerlist. Handlingene: Jake og Alice modtager bl.a. til deres bryllup en mystisk gave. Det er en invitation til en eksklusiv klub, hvor alle medlemmer følger nogle enkle regler – for at passe godt på ægteskabet. Og hvilke nygifte vil ikke gerne det? Klubben kalder der kalder sig Pagten. Jake og Alice bliver hurtigt fascineret af de overdådige fester, hemmelighedskræmmeriet og ikke mindst omgangs-kredsen af spændende par.
Men så bryder en af dem reglerne. Det skule vedkommende ikke have gjort. For langsomt og grufuldt går det op for Alice og Jake, at medlemskab af Pagten – som ægteskabet – er for hele livet. Men kan de stole på, at Pagten vil dem det godt? Og kan de stole på hinanden?
Man sidder i et jerngreb når man åbner siderne ’Til døden os skiller’. Selv om det efterhånden er blevet en frase, så er den som skrives, en rigtig fængslende og overraskende pageturner – hvor rædslen og tvivlen om, hvem der bedrager hvem, bliver større. Forrygende nervepirrendethriller .
Finn Hansen.

GARD SVEEN: BLOD I DANS
GARD SVEEN: BLOD I DANSGARD SVEEN: BLOD I DANS. Oversat af Ib Høy Hansen efter BLOD I DANS. 2016. 282 Sider. 299,95 Kr. – Jeg mener at kunne huske, at i 2015 i Bogforum, dukkede folkene fra Klim pludseligt op og fortalte at de lige havde sikret sig udgivelsesrethederne et nyt navn fra Norge. Forfatteren var Gard Sveen og bogen var Den Sidste Pilgrim. Det viste sig at være et godt scop for bogen blev senere belønnet med den skandinaviske krimipris Glasnøglen. Siden fulgte Helvede Åbent. Nu følger Blod I Dans. Igen følger vi den norske politimand Tommy Bergmann. Omdrejningspunktet er: En forsvunden teenager, en død seriemorder og en mystisk sekt. En sag der viser sig at blive en af Tommy Bergmanns vanskeligste sager. Seriemorderen Jon-Olav Farberg bliver fundet, men er brændt til døde, og samtidig med at den 13-årige Amanda er forsvundet. Et vivar af spor peger bl.a. mod Litauen og en mystisk sekt fra tsartiden, som mener, at en morder kan frelses ved at lemlæste en ung pige, der er født i vædderens tegn, akkurat som Amanda er! I et ludderkvarter i Oslo på et hotelværelse der finder de et kasettebånd med Amandas stemme, og på spejlet står skrevet med læbestift: “Hun skal frelse ham.”‘Blod i dans’ er det 3. bind i serien om Tommy Bergmann. Og lad det være sagt og skrevet med det samme plottet er godt kreeret og Du kan simpelthen bare ikke lægge bogen fra dig. Og hvad bedre er at Bjørnen ligger og lurer det er nemlig det 4. bind i serien. Den skulle udkomme i starten af marts 2019. Noget at glæde sig til.
Finn Hansen.

GARD SVEEN: HELVEDET ÅBENT. Oversat af efter HELVETE ÅPENT. 378 Sider. Kr. 299,95
Norske Gard Sveen røg lige ind i det norske krimiparanas da han bragede igennem med Den Sidste Pilgrim. I 2013. Den vandt da også både ”Riverton-Prisen” og ”Glasnøglen”. Derfor er der store forventinger til ham om det nu var en enlig svale? Det kan vi godt garanterer her – Det Var Det Ikke -Tværtom. Og nu kan han glæde sig over at han også er braget ind på den internationale krimiscene.
Åbningsscenen: Politimanden Tommy Bergmann finder i en lejlighed i byen en grusomt tilredt, prostitueret pige. Hun er slagtet på den mest bestialske måde. Måden som nøjagtigt svarer til seriemorderen og psykopaten Arne Rasks kendte mordmetoder. Men han sidder godt og grundigt indespærret på en sikret psykiatrisk afdeling. Så spørgsmålet er, enten er Rask uskyldig, eller også er der en kopimorder et sted derude ? Rask får sin sag genåbnet ved at trække en, og kun én af sine egne tilståelser tilbage. Nemlig mordet på sin gamle elev Kristiane. Sagen hvor der kun var indicier og ingen beviser i. Rask kommer aldrig ud, siger hans aldrende psykiater, men han går snart på pension, og hvad sker der så når han er væk ? Kristianes mor læser om sagen. Hun er sikker på, at datterens gamle skolelærer, Rask, er uskyldig dømt – og det hun antyder er, at hun ved det hele, men ikke agter at fortælle det. For hvis hun gør det, vil en hemmelighed blive afsløret, og den har hun nemlig fortiet siden mordet i 1988. Langsomt (men sikkert) arbejder Tommy og hans kollega Susanne Bech sig vej ind i menneskets aller mørkeste steder – helvede er åbent!
Vi advarer med det samme dette er ikke en bog for læsere med sarte nerver den er rå og brutal men også s…. hamrende spændende!
Finn Hansen.
PS. Vi er i gang med det 3. bind Blod I Dans.

Finn Hansen.

GARD SVEEN: DEN SIDSTE PILGRIM. Oversat af Ib Høy Hansen efter DEN SIDSTE PILGRIM. 466 sider. Kr. 299,95 På Krimimessen i 2014 dukkede den norske forfatter pludselig op og fortalte at han lige havde modtaget Riverton-Prisen for Den Sidste Pilgrim for den bedste kriminalromandebut 2013. der var folkene fra Klim lynhurtige og sikrede sig udgivelsesretten til ”Pilgrimmen” Det var en god ide for siden løb Pilgrimmen både med den Skandinaviske pris Glasnøglen og Maurits hansen prisen ”Nytt blod”. Den sidste pilgrim er første bind i en serie der har politimanden Tommy Bergmann i hovedrollen. Gard Sveen er foruden forfatter til daglig seniorrådgiver i forsvarsdepartement. Handlingen: starter med at en hjemmehjælper mærker, at der er noget der er helt galt, da hun på sin rute ankommer til villaen i Holmenkollen. Hoveddøren er smækket op på vid gab. Husets ejer, Carl Oscar Krogh svarer heller ikke, da hun kalder på ham, og hans hund er ingensteds at se. Hun finder dem begge inde i huset. De er slagtet på grusomt måde, og der er blod overalt. Carl Oscar Krogh er ingen ” Hr. hvem som helst” var et højt respekteret medlem af det finere borgerskab og en af norges aller største frihedskæmpere. De sære fund som findes på gerningsstedet får kriminalpolitiet til at overveje, om mordet skulle have rødder tilbage til den anden Verdenskrig. Politiets jagt på morderen bliver et kapløb med tiden. Efterforskningen fører dem gennem en labyrint af myter og løgne En sag der fører Tommy Bergmann tilbage via Berlin til den nazistiske besættelse, og nu er nogen fra nutiden i gang med hastigt at slette sporene både foran og bag ham. Historien skifter frem og tilbage mellem de sidste år af krigen og år 2003. Der er ingen tvivl om at det er en spændende historie. Den indeholder det hele. Et godt og realistisk drama og intrige. En god fornemmelse for tiden omkring den anden verdenskrig og plot og løsning logisk. Anbefales på det varmeste.
Finn Hansen.

CHRIS TVEDT: DEN SOM FORVOLDER EN ANDENS DØD. Oversat af Lena Krogh Bertram efter DEN DER FORVOLDER EN ANDENS DØD. 2016. 316 Sider. 299,95 Kr. Sammen med hustruen Elisabeth Guldbrandsen skriver Chris Tvedt serien med hovedpersonen kriminalefterforskeren Edvard Martre. Der er det foreløbigt blevet til disse titler: Af Jord Er Du Kommet, Den Blinde Gud og Djævelens Børn. Alene ved tastaturet skriver han en anden serie der har forsvarsadvokaten Mikael Brenner som hovedperson. Der kommet Dødens Cirkel og nu udkommer så Den Som Forvolder En Andens Død.
Mordsagen begynder med at en kendt death metal-rockmusiker, der tidligere er dømt for vold, og som nu har stor succes med udgivelserne af sine selvbiografiske bøger. Men nu er hans litterære mentor og redaktør blevet myrdet. Politiet anklager rockmusikkeren for mordet. Den kendte forsvarsadvokat Mikael Brenne påtager sig sagen og begynder at rejse imellem retsmøderne land og rige rundt for at undersøge de nærmere omstændighederne ved musikerens færden og for at skaffe nye beviser. Undervejs dør flere personer rundt omkring ham, og pludselig er det Mikael Brenne der begynder at modtage trusselsbreve og kommer der ved selv i livsfare.
Chris Tvedt modtog Rivertonprisen for ‘Dødens Cirkel’, en bog som mange anser for hans bedste krimi. Men der er intet som helst i vejen med Den Som Forvolder En Andens Død, tværtom . Detr er en pageturner af stor format. Med et spændende og nervepirrende plot. Anbefales varmt. Nu har han atter skrevet en ny, blændende bog med samme hovedperson, advokaten Mikael Brenne i begivenhedernes centrum. I 2018 har Chris Tvedt lige fået udgivet i Norge Bevisets Stilling – og mon ikke den udkommer senere på Klim? Vi håber det.
Finn Hansen.

CHRIS TVED & ELISABETH GULDBRANDSEN: DEN BLINDE GUD. Oversat af Lene Krogh Bertram efter DEN BLINDE GUDEN. Sider. Kr. 299,95 Chris Tvedt blev vi præsenteret i 2012 med ”Dødens Cirkel” som blev fuldt op med af Jord Er Du Kommet – sidstnævnte første bind med politimanden Edvard Matre nu er han aktuel med det andet bind som han har skrevet sammen med sin hustru Elisabeth Gulbrandsen. Det nye mysterium starter med et usædvanligt brutalt, væbnet røveri i Bergen. Et røveri der ender med et drab. Og noget tyder på, at en insider på pengeoptællingscentralen har hjulpet med. Sporene peger mod en gruppe ekstremt voldelige højreekstremister, men til kriminalefterforsker Edvard Matres store frustration får han en direkte ordre fra Politiets Efterretnings Tjeneste om at holde nallerne væk fra sagen. Krimifolkene vil naturligvis helst få anholdt banden med det samme for at forhindre at sagen udvikler sig til flere røverier eller mord, men PST vil overvåge bandemedlemmerne for at se, hvor langt ind i ekstremistiske terroraktioner de er involveret. Store moralske dilemmaer tordner sig op for Matre, men han er gudskelov uortodoks og har den mani at han er dårlig til at adlyde ordrer … Han beder sin førstemand Tommy om at gå under jorden og infiltrere miljøet …Det er kort godt skrevet det andet pletskud for denne norske frimiforfatter duo Tvedt & Guldbrandsen.
Finn Hansen.

LARS ØRLUND: DEN SERBISKE FORBINDELSE – 484 sider. Kr. 299,00
3. Bind om John Norton, afdelingschef i den engelske efterretningstjeneste, leder og koordinator for Mellemøsten og Nordafrika i det, der kaldes ”Araberhuset”, dvs. alt det er han ikke længere.
Han har i lang tid boet nærmest isoleret i Skotland, efter tidligere episoder er han blevet totalt lagt på is.
Han bruger tiden til at genopbygge sig selv, erkende sin alder og forsøge at lære at leve med sin viden.
Han køber en lille gammel træbåd, som han nyder at pusle med at gøre i stand. Han har hele livet via sit intellekt skabt resultater, men nu nyder han i den grad håndens arbejde.
Mange tidligere kolleger ønsker ham hellere død end levende. Men da der opstår problemer, hvor hans kolossale viden og erfaring overskygger alle andres, ser man sig nødsaget til at kontakte ham.
Han bliver tilbudt en specialopgave, hvor hans indsigt i den arabiske verden kan hjælpe ham til at afværge en række attentater i forbindelse med De Olympiske lege i London 2012.
På ”Legoland”, MI6 hovedkvarter ved Themsen, er der et utal af interne magtkampe, men også en erkendelse af at ingen kæde er stærkere end det svageste led. Her sidder en tidligere kollega og ønsker John død, i så høj grad, at hun griber til planlægning af et scenarie, hvor Johns endeligt er en del af planen.
Mange grupper planlægger terroraktioner under olympiaden, en serbisk højreradikal gruppe – en IRA-gruppe, Boko Haram herudover forsvinder 2 avancerede missiler fra Libyen.
Alle ods er imod. Men med hjælp fra sine tidligere samarbejdspartnere klør John Norton på. Der trækkes tråde fra Rom til Serbien, til USA og til en konvertit Samantha – som er leder af en gruppe kvindekrigere. Der allerede har udført vellykkede angreb på kristne i Kenya og Tanzania.
Hele plottet er på en gang fascinerende, men også uhyre vanskeligt at holde styr på, bl.a. er persongalleriet og de forskellige efterretningstjenester kompliceret stof.
Hele historien er ladet med personer og steder, tjenester og grupperinger, politiske holdninger og terror.
Der er også et plan, hvor sydafrikaneren Jan og kæresten Lauras liv sammen beskrives, på et menneskeligt niveau. Johns kontakt til sin tidligere svigerfar – viser også noget om menneskelige relationer,
Endnu en barsk, spændende, realistisk international thriller, endnu en Lars Ørlund thriller, der skal læses.
Anne-Lise Hansen.