MARSELIUS.

ANMELDELSER FRA FORLAGET MARSELIUS

JÓGVAN ISAKSEN. PRÆDIKEREN. Oversat af Anya Mathilde Poulsen efter PRÆDIKARIN. Sider.243. Kr.299,95.
Så er atter en ny spændingsroman fra vores færøske ven forfatteren Jógvan Isaksen.Beretningen tager sin begyndelse ved forbrændings-anlægget i Tórshavn. Her findes liget af en udenlandsk kvinde. Dødsårsagen er ikke umiddelbart til helt at få fastslået, men tæt ved liget finder politiet et mystisk skriftsted fra Prædikerens Bog. Det viser sig ved den videre efterforskning, at der ved tre mistænkelige dødsfald blandt kvinder i Tórshavn i 1990’erne også blev fundet lignende skriftsteder. I et land, hvor religion spiller en stor rolle, blev dette dog ikke tillagt nogen videre større betydning dengang.
Det bliver atter William Hammer og hans enhed, Skanseafdelingen, får til opgave at undersøge de gamle dødsfald. Afdelingen er dog upopulær og ugleset, og Hammer og hans folk må balancere på en knivsæg for ikke at komme i kambolage med resten af politistyrken på Færøerne, mens de forsøger at komme til bunds i sagen.
Ud over 3 romaner om William Hammer og Skanseafdelingen har Jógvan Isaksen skrevet 10 kriminalromaner med journalisten Hannis Martinsson i hovedrollen. Flere af disse bøger er oversat til dansk og andre sprog med. g hvergang er kendetegnet at der bliver serveret en god gang spænding og med udemærkede plots og miljø og personskildringer helt i top. Prædikeren er ingen undtagelse.

Finn Hansen.
Ps. Jógvan er på vej med en ny titel: Den Blinde Skare. Men vær opmærksom på den nu udkommer fra forlaget Jógvan og ikke Marselius.

JÓGVAN ISAKSEN: DEN FEMTE MAND. Oversat af efter TANN FEMTII MADURIN. 2012. 233 Sider. Kr.
Jóvan Isaksen har vi mødt fem gange fra forlaget Torgard. I de fem bøger har hovedpersonen været journalisten Hannis Matinsson. Nu har Isaksen på eget forlag Marselius nudgivet den første bog af en anden hovedperson som han har skrevet foreløbigt 3 af. I disse 3 bøger er hovedpersonen William Hammer. Hammer (ikke Mike Hammer) er tidligere Jægersoldat men derefter ansat i Politiets Efterretnings-tjenneste. Men efter en uheldig episode i Nyhavn bliver han forflyttet til Færøernes politi. Her får han sin egen afdeling, som kommer til at hedde Skanseafdelingen. Hammer tildeles to yngre betjente. Kvinden er lesbisk og manden homo serber. Det er tydeligt for William Hammer, at formålet med forflyttelsen og hele manøvren er at blive fri for tre uønskede personer. De får en tilsyneladende håbløs sag.
Den britiske efterretningstjeneste har nemlig tidligere opfordret politiet til at lede efter en forsvunden skotsk meteorolog. Han skulle have været ombord på passagerflyet som forulykkede på øen Mykines i september 1970. Men siden er der ingen har set skyggen af ham. Meget naturligt er det en opgave, som politiet er bedøvende ligeglade med, da hændelsen ligger så mange Herrens År tilbage i tiden. Til gengæld mener man, at det er noget som den nye afdeling kan give sig i kast med, da den tilsyneladende ikke har andre ”presserende sager” at tage sig til. Det viser sig hurtigt, at sagen har rødder tilbage til 2. Verdenskrig og til en af Færøernes største erhvervsvirksomheder. Det går også hurtigt op for de tre personer på afdelingen, at de har bevæget sig ind et farligt og mineret terræn.
Den femte mand er som skrevet den første roman om William Hammer og Skanseafdelingen. Isaksen kan med sindsro sagtens fyrer de to andre afsted. Det er fremragende underholdning.
Finn Hansen.