MANY MINUTES.

ANMELDELSER FRA FORLAGET MANY MINUTES

MARIANNE MONTEAU: SATANS YNGEL. 439 Sider. 198,00 Kr.
Marianne Monteau debuterede sidste år med Jeg Er Skyldig – og i den kunne man hurtigt se at et nyt talent havde holdt sit indtog i genren. Derfor var der store forventninger til opus 2. Og lad det være sagt og skrevet at forventningerne blev til fulde indfriet. Bogen kunne faktisk ikke have haft anden titel end Satans yngel – For læseren får et realistisk billede på hvordan et barn bliver udviklet til et uhyre eller et monster uden empati for andre personer. Grundet et forrykt og sindssygt ægtepar. Satans Yngel – starter i Lyngby lige nord for København. Her lever lægen Britt Holm et misundelsesværdigt liv. Med alt hvad det indebærer et eksklusivt hus, mand og børn, og en fremragende karriere. Derfor kommer det som et kæmpe chok for familien, da hun en dag tilsyneladende går hjemmefra for ikke at vende tilbage. For Københavns politi betyder det at der bliver sat nyt fokus på to lignende forsvindingssager. De har ligget stille i sommerperioden. Sager, der ligesom Britt Holms forsvinden får politiet til at indse, at der er ét enkelt forhold der binder de forsvundne personer sammen: De er nemlig alle tre ansat i hospitalsvæsenet! Det bringer vores gamle veninde fra Jeg Er Skyldig – Politiassistent Lucy Kiehl fra Aarhus til København for at assistere sine tidligere kolleger i en anden sag. Hurtigt viser det sig at de tre forsvindingssager langt mere alvorligere end først antaget. Inden længe konstaterer man med hjælp fra Lucys dybere efterforskning , at de tre hospitalsansatte ikke er forsvundet af egen fri vilje, men snarere blevet bortført og muligvis også myrdet. Politiet sætter nu alle kræfter ind på at få opklaret sagegerne. Det hele udvikler sig endnu mere, da der pludseligt begynder at dukke afpresningsbreve op. Lucy og hendes kolleger er klar over, at de arbejder på lånt tid, hvis de skal have den mindste chance for at redde de bortførte. Hvis det da ikke allerede er for sent. Satans yngel – er ikke for sarte sjæle. Der er en række uhyggelige og meget realistiske beskrivelser af sadistiske og seksuelle mis-handlinger. Plottet og gerningsmandens identitet forstår Monteau at skjule så det kommer som en overraskelse til sidst.
Der er 5 diamanter fra Krimicirklen.


Finn Hansen.

MARIANNE MONTEAU: JEG ER DEN SKYLDIGE. 373 Sider. Kr
Trods sit franskklingende navn, er Marianne Monteau dansker. Og hun er en meget ambitiøs en af slagsen. Det tog hende nemlig ikke Many Minutes (kunne ikke lade være) at tage et års orlov fra hospitalsvæsnet og satse på at skrive en krimi. Dvs. at så gik det for alvor stærk for ikke nok med at udgive den aktuelle er Marianne ved læse korrektur på det næste bind der har titlen: Satans Yngel. Samtidig ligger bind tre ogsa klar til korrekturlæsning og finudsning. Toeren regner hun med udkommer i løbet af vinteren.
Marianne Monteau går også lige på og hårdt i åbningsscenen.
Der udspiller sig en lun forårsaften i maj. Stedet er plejehjemmet Birkehaven i Aarhus. Margit Blixt som er tres år, blind og lam fra underkroppen og ned, men også ensom kvinde, frustreret og og aggressiv. Og så er hun en beboer, som personalet på plejehjemmet hels så var henne hvor peberet gror. En aften, hvor hun er faldet i søvn i sin kørestol, vågner hun op. Fortumlet og forvirret. Helt alene, tror hun, men få sekunder efter sanser hun, at der er noget der er rivengalt. Og hun har ret. Hun fornemmer listende fodtrin bag hendes ryg, en svag duft af aftershave og knirkelyde fra lænestolen i hjørnet. Hun drejer sit hoved efter lydene, mens hun mærker koldsved løbe ned ad sin ryg. Hun råber, og nu bliver der helt stille. Alligevel er Margit Blixt ikke det mindste i tvivl. Hun er ikke alene på stuen og den mishandling der udøves af morderen er ikke for sarte sjæle. Der er ikke sparet på de brutale detaljer.
Hovedpersonen er den yngre politiassistent Lucy Kiehl fra København. Hun savner sin familie og beslutter efter nogle års tjeneste i at lade sig forflytte fra hovedstaden (og tragedierne) til hjembyen Aarhus. Og hun får en ilddåb da hun på den første dag på jobbet kastes hovedkuls ind i opklaringen af det bestialske mord på Margit Blixt. Ingen ved hvad motivet er, hvorfor skulle det gå ud over den ældre, handicappede kvinde, men efterhånden som efterforskningen skrider frem, indser Lucy og hendes kolleger, at de står over for en af de mest uhyggelige forbrydelser, hvor kun én ting er sikker – mordet på Margit Blixt kommer ikke til at blive det eneste.
JEG ER DEN SKYLDIGE – er som skrevet første bind i krimiserien om politiassistent Lucy Kiehl, der som efterforsker i Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet konfronteres med nogle af landets mest bestialske forbrydelser. Debuten er ganske spændende og forfatteren kæler for både de forskellige miljøer og personer. Plottet er realistisk og hun forstår at gemme morderen godt og da vedkommende endelig afsløres kommer det som et kæmpeoverraskelse og motivet det samme.
På Krimicirklen seer vi frem til Satans Yngel.
Finn Hansen.