ARONSEN.

ANMELDELSER FRA FORLAGET ARONSEN.

CLARE MACKINTOSH. GIDSLET. Oversat af Brian Christensen efter HOSTAGE. 2021. 400 Sider. Det er et dilemma som bogens hovedperson Mina stilles overfor. Du kan redde 100 menneskeliv eller den person, du elsker mest!
Rygtet lyder, at der er en masse kendisser ombord på flyet, og at journalisterne står klar, så snart flyet landet. Mina er stewardesse og udvalgt til denne flyvning. Hun prøver at fokusere på det hun nu skal udføre og ikke på sin 5-årige datter, som hendes mand passer der hjemme. Men flyet har kun været i luften i kort tid, da en passager giver Mina en frygtelig besked. Nogen har bestemt for sig, at flyet aldrig skal nå sin destination. Og de ved præcis, hvordan de skal gøre Mina medskyldig.
For at blive i i de højere luftlag så gælder det for læseren at spænde sikkerhedsselen når vi letter til dette drama på vinger! For ikke at blive sat af i intrigerne er der 6 rigtige funklende Diamanter. Det er kort og Godt forfatterens bedste til dato. Herom hersker ingen tvivle for undertegnede.
Finn Hansen.

CLAUS LOHMAN: UNDER OVERFLADEN. 340 Sider. Kr. 249,95
På Krimi-Cirklen var vi spændte på hvad Claus Lohman havde i posen til efterfølger for sin GEN-trilogi. Og lad det være sagt og skrevet med det samme at den nye serie lover godt for for interessant spænding fra Lohman.
Handlingen sættes i gang da to dykkere dør under mystiske omstændigheder i New York. Og pludselig befinder Lohmans hovedperson virolog Martin Henderson sig pludselig i et kapløb mod tiden. Alt peger i retningen af en 100 år gammel dræbersygdom der har ramt dykkerne. Men hvor på kloden stammer udbruddet fra? Og ikke mindst kan han nå at udvinde en vaccine?
Efter et mislykket kidnapningsforsøg møder han (og læseren) Loh-mans anden hovedperson, den arkæologistuderende freelancejour-nalist Emma Fitzgerald. Det er godt, for hun er i besiddelse af vigtige informationer i opklaringsarbejdet. Sammen bevæger de sig nærmere sandheden. Men det viser sig naturligvis hurtigt, at intet er som det ser ud. For hvem kan de stole på? Og ikke mindst har Martins egen fortid noget med hændelserne at gøre?
UNDER OVERFLADEN er som skrevet første del i en serie af det interessante par virologen Martin Henderson og den arkæologi-studerende freelancejournalist Emma Fitzgerald.
Et brag af en thriller! Medrivende og spænding på meget højt niveau.
Finn Hansen.

SARA LÔVESTAM: SANDHED MED MODIFIKATIONER. Oversat af Christian Bundegaard efter SANNING MED MODIFIKATIONER. 2015. 239 Sider. Kr. 269,95
Værket fik helt fortjent prisen som bedste Den Svenske debutantroman i 2015.
Hovedpersonen Kouplan er en hjemløs, papirløs iransk flygtning, der dagligt lever i frygt for selv at blive opdaget af politiet. Selvom han er i tyverne ligner han nærmere en 12 årrig. For at overleve tilbyder han sin hjælp som privatdetektiv på nettet. Og trods alle odds får han en opgave fra af den anden hovedperson Pernilla. Hendes 6-årige datter Julia er forsvundet. Det ene sekund holdt hun Pernilla i hånden, og det næste øjeblik var hun pist væk. En kvinde med andre erfaringer ville være gået til politiet – men denne mulighed fravælger Pernilla.
Jagten på kidnapperen leder Kouplan gennem Stockholms underverden, men samtidig er der noget mærkeligt mistænkeligt ved Pernillas egen fortid. Hvad gør man, når sandheden viser sig at se helt anderledes ud end først antaget?
Det er et af de mest originale plot undertegnede har læst. Det er kompleks, psykologisk krimi af allerbedste kaliber. Kouplan er også en utraditionel hovedperson, der fornyer krimigenren på en speciel og unik måde.Sandhed Med Modifikationer er den første bog i en serie af foreløbig 4 bøger om detektiven Kouplan. De er alle fritstående bøger og kan læses uafhængigt af hinanden. Så Aronson lad os få de resterende bind hurtigst muligt.
Finn Hansen.

LASSE HJORTH MADSEN: UDKANTEN – 283 sider. ARONSEN Kr. 49,95
Marion er 36 år og forfølger en drøm. En drøm, som blev født under en forunderlig og fantastisk sommerferie med en meget god veninde Gitte. Ferie blev holdti et sommerhus i den lille vestjyske by Nørre Næsby.
Hun, eller rettere sagt de, vil starte en butik med økologiske varer. Det viser sig dog, at Gitte springer fra, da drømmen skal sættesi værk.
Marion har på Frederiksberg boet i et kollektiv, sammen med andre voksne, sin datter + en kæreste fra Chile, som har grænseoverskridende tendenser.
Marion må sende sin datter på efterskole og da hun ankommer til Nørre Næsby, har hun ikke talt med datteren meget meget længe.
Hun har lejet sig ind et lille hus, hvor der tidligere har været butik. Ejeren Harry, byder hende velkomme, og tager sig godt betalt for at udleje det lille hus, hvor der er bolig på 1. sal.
Hun vælger at kalde butikken Nangijala, navnet er hentet fra Astrid Lindgrens ”Brødrene Løvehjerte”. Hun tror på det gode i alle mennesker, og tror på, at hun kan ændre verden til, at være et bedre sted at være.
Hun klør på med krum hals, og får hjælp af nogle af de lokale.
Hun møder lokalbefolkningen, svinefarmeren Severinsen, håndværkeren Mølleren, som kan mere end sit håndværk, flere ægtepar henvender sig til hende af forskellige personlige grunde, en tidligere tandlæge bliver hendes revisor og en digter krydser hendes vej.
Det viser sig, at omsætningen går helt i stå efter åbningsdagens store fremmøde, og hun er ved at tage en fatal beslutning, da hun en morgen pludselig hører støj fra vejen.
Det er sommerhusgæsterne, der er på vej til deres sommerhuse. Hendes omsætning stryger i vejret, og hun er helt åndeløs og udmattet af den megen snakken. Alle sommerhusgæsterne elsker hendes økologiske produkter, og betaler gerne en merpris i forhold til brugsens priser.
Da det bliver hverdag igen, dvs. da sommerhusgæsterne er taget hjem bliver butikken tom og stille. Manglende omsætning betyder, at hun begynder at spise sig igennem varelageret. Hun bliver depressiv, og hendes forskellige forsøg på kontakt til lokalbefolkningen går ikke så godt. Hun er tidligere stødt på en særling, der går rundt i byen, han udstøder mærkelige lyde. Lokalbefolkningen kalder ham ambulancen. Han er tilbagestående misrøgtet og mishandlet – af hvem vides ikke.
Marion går lange ture og på sin vej støder hun ind i forfatteren Carsten Aggerbeck, som også er tilflytter. Hun spørger ham, hvor lang tid det tog for ham at blive accepteret. Han siger, at han aldrig bliver eller vil blive en af dem.
Han siger til Marion ”Tænk på, at du er sandsynligvis det eneste væsen, der bor her af egen fri vilje.”
Marion er af natur ukuelig optimist, men lokalbefolkningen, som er mandsdomineret, viser sig at være enorm afstumpede med hang til druk og sadisme. Kollektivet fordriver Marion, den der ikke er med samtykker stiltiende i behandlingen af ”tilflytteren”. De forekommer alle som en, at være syge i sjæl og krop.
Hvis det er udkants Danmark, er det Danmark når det er værst.
Jeg havde svært ved at tage mig sammen til at læse de sidste kapitler, fordi billederne på min indre biograf afspillede en brutalitet, der var til at kaste op over, endnu inden jeg havde læst det.
En grovkornet fortælling, hvor udkanten kan forstås både geografisk og mentalt.
Marion forekommer at være blåøjet og naiv i sin tilgang til livet og det lille samfund. Men hun er dog et menneske med en ideologi og drøm om en bedre tilværelse.
Min bedste anbefaling, hvis man er til socialrealisme i de yderste kartoffelrækker.
Læs den med gru og bæven.
Anne-Lise Hansen.

CLARE MACKINTOSH: LAD MIG DØ. Oversat af Brian Christensen efter LET ME LIE. 456 Sider. Kr. 249,95
Med 3 bøger har definitivt slået fast at hun hører til en verdens bedste skribenter når det gælder Domestic Noir thrillers. Det er bevidnet af både: Lee Child, Paula Hawkins, Shari Lapena, Fiona Barton og garanteret en masse andre personligheder. Oplægget fanger da også læseren med det samme. For….
”Politiet sagde det var selvmord. Anna siger det var mord. De tager begge fejl.”
Handlingen:For et år siden valgte Caroline Johnson brutalt at tage sit eget liv: et chokerende selvmord der var planlagt til at matche hendes mands blot få måneder tidligere.
Hovedpersonen er selvmordernes datter Anna. Hun har siden kæmpet har med at acceptere deres død lige siden. Nu hvor hun har fået en babyen, og nu savner Anna sin mor endnu mere og begynder at sætte spørgsmålstegn ved sine forældres død.
Men det viser sig hurtigt at begynde at rode i fortiden resulterer i at hun udsætter sig selv for livsfare. Nogle gange er det mere sikkert at lade de døde være i fred.
Med Lad Mig Dø. Har Clare Mackintosh skrevet en nervepirrende uforlignelig psykologisk thriller som man ikke glemmer lige med det samme.
Hun får de mulige 6 Diamanter hvis der havde været flere sten i systemmet havde hun fået maksimum.
I 2019 skulle A Cotswold Family Life være på vej i UK.

Finn Hansen.

CLARE MACKINTOSH: JEG SER DIG. Oversat af Annette Broberg Knudsen efter I SEE YOU. 325 Sider. Kr. 249,95
Bortset fra titlen Jeg Ser Dig har været brugt før, (det var de to svenske søstrer Camilla Grebe & Åse Träff  der udgav den i 2009)  er det absolut en værdig 2. er til Clare MacKintosh´s Jeg Lader Dig Gå.
Handlingen starter med bogens hovedperson Zoe Walker er på vej hjem fra arbejde og sidder i metroen og bladrer i en avis. Pludselig studser hun op, for hun er faldet  over et billede af sig selv på datingside. Der er ingen logisk forklaring her på, hvorfor et uskarpt foto af Zoe er i en personlig annonce ved siden af en webadresse og et telefonnummer. Hun er fast besluttet på at finde ud af hvad det er der foregår, men da hun viser annoncen med billedet til sin familie, er de overbeviste om, at det bare er en kvinde, der ligner Zoe. Er det virkelig en fejl? Eller er noget skummelt på færde? Det kan vi afslører, at det er der i høj grad!
For så kommer der nemlig for alvor fart over hændelserne. Umiddelbart efter er en anden kvindes billede sat i samme blad. Der er bare det, at hun bliver fundet myrdet og flere kvinder og billeder dukker op og flere findes myrdet. Efterhånden bliver Zoe overbevist om, at det ikke kan være et tilfælde. Hun kan ikke længere lade sagen ligge. Uanset at hun selv kan være i livsfare…? Læseren bliver præsenteret for en række personer i Zoes omgangskreds, familie og venner. Til sidst bliver læseren totalt overrasket af den logiske løsning og endnu mere tyder det på at der er lagt op til en psykologisk  3´ fra Clare MacKintosh´s side. Men nyd denne perle af en Domestic Noir.
Finn Hansen.

CLARE MACKINTOSH: JEG LADER DIG GÅ. Oversat af efter I LET YOU GO. 430 Sider. Kr. Med følgende ord med på vejen: ”Nr. 1 på Amazon.com. Og med 500.000 solgte eksemplarer i Storbritannien. Kåret til en af årets bøger”. Behøver denne bog vel egentlig ingen anden præsentation. For det hele er der ikke noget at sige til. Det for det er en pageturner i Domestic Noir genren af stort format. Det begynder med en tragisk ulykke. Det hele sker så hurtigt. At hovedpersonen Jenna Gray kunne ikke have forhindret det. Eller kunne hun? På et slitsekund er hendes verden blevet til et mareridt. Hendes eneste håb for at komme videre i livet er at efterlade alt hun kender, og starte på en frisk. I Desperation flygter og flytter Jenna til en isoleret hytte på den stormblæste walisiske kyst. Men hele tiden hjemsøges hun af frygt, sorg. Minderne om en forfærdelig aften i november bliver ved og ved. Begivenheden der ændrede hendes liv for evigt. Langsomt begynder Jenna dog at skimte muligheden for lykke i fremtiden. Men hendes fortid er samtidig ved at indhente hende, og konsekvenserne vil være ødelæggende. Desværre kan undertegnede ikke afslører mere end at love at læseren gang på gang overraskes og historien gang på gang tager endnu en rystende drejning.
Finn Hansen.

LASSE HJORTH MADSEN: HAIKUDETEKTIVEN. 400 Sider. Kr.
Det er en original kriminalroman som Lasse Hjorth Madsen debuterer med i krimigenren. Det samme er hans hovedperson Matias Kaa.
Hovedpersonen er 37 år. Og  Kaa har nok at gøre med sit sociale handicap (han lider er asperger ) og med at læse sine elskede haikudigte på internettet i arbejdstiden.
Hans enspændertilværelse bliver vendt på hovedet, da Matias, overordnede, Victor Staun, begår selvmord midt i kontorlandskabet. Staun falder ned fra balkonen fra 6. sals højde. Det presser Matias ud i en brutal magtkamp på sin arbejdsplads ”Centralen” (en del af mastodont- foretagenet Centralforbundet). Sammen med journalistpraktikanten Josefine beslutter han, at finde frem til den rette sandhed om Stauns død. Det viser sig hurtigt at Matias og Josefine er chanceløse mod det inferno af katastrofer deres efterforskning udløser. Snart står Matias over for en række fjender bl.a. en skrupelløs psykolog, en sexsadist, en skånselsløs forbryderorganisation, og ikke mindst sin egen ustabile psyke og sværest af alt: kærligheden. Opgøret til sidst med bagmanden som er spykopat af værste skuffe er en afslutning man ikke glemmer lige med det samme. Haikudetektiven – er foruden velskrevet original i sin opbygning og plot. Det er et stakåndet mareridt af en kriminalroman, spækket med knastør humor, i et let genkendeligt miljø, hvor vold, psykopati og magtmisbrug pibler frem, så snart man vender ryggen til.
Glæder os og anbefaler Haikudetektiven. Den er nemlig det første bind i en tiltænkt serie med Mathias Kaa som hovedperson.
Finn Hansen.

ADAM SERAFIS: DER ER NOGET RÅDDENT. Oversat af Christian Bundegaard efter SOMETHING ROTTEN.
Noget Er Råddent – er første del af en hæsblæsende thriller-trilogi ”Matakana”. (Matakana betyder på Maori-dialekten: være opmærksom, mistænksom, årvågen, på vagt). Her  møder læseren hovedpersonen Sam Hallberg: Han lever et afskåret liv som mekaniker. Han slæber med en fortid med de dertilhørende grufulde traumer. De afholder ham fra at involvere sig. Men noget ændrer sig, da Sam en dag bliver kontaktet af en kvinde, der beder ham om hjælp til at undersøge hendes vens mystiske død.
Modvilligt begynder Sam sammen med journalisten Lynette Church at undersøge dødsfaldet nærmere. Snart opdager de et net af korruption. Et net der trækker tråde til både det new zealandske forretningsliv, internationale politikere og krigsforbrydere. Kødkvoter og mystiske forbindelserne til Europa viser sig at betyde mere og andet, end hvad Sam og Lynette havde forventet.
Det er en original thriller på mange måder. Plottet er brandgodt konstrueret. Personerne realistiske ikke mindst de to hovedpersoner.
Vi ser frem til andet del.

Finn Hansen.
PS: Det kan ligeledes oplyses det, at bag forfatternavnet Adam Sarafis gemmer sig to, nemlig den verdenskendte svenske forfatter Linda Olsson, (kvinden bag den internationale bestseller Astrid & Veronika), og så den new zealandske manuskriptforfatter Thomas Sainsbury.