DON MAX.

ANMELDELSER FRA FORLAGET DON MAX.

DAN JOSEFSSON: LØGNENS SPIRAL. Oversat af Andrea Fehlauer og Nanna Lund efter MANNEN SOM SLUTADE LJUGA – BERATTELESEN OM STURE BERGWALL OCH KVINNAN SOM SKAPADE THOMAS QUICK. 2013. 606.Sider Kr.
Det er på mange måder både en grusom og grotesk sand historie der viser hvordan det kan gå galt når staten ikke agere optimalt. En hændelse der aldrig have burdet kunne finde sted. Det er sagen om den uskyldige morder Sture Bergwal  og kvinden der skabte et monster Ikke mindre end 39 bestialske mord tilstod Sveriges mest berygtede psykiatriske patient Sture Bergwall, alias Thomas Quick. Tilståelserne skete under under en overmedicineret og intensiv psykoterapi. Otte af mordene nåede han at blive dømt for, inden han indrømmede, at tilståelserne var løgn fra ende til anden. Dermed var flere års efterforskning og retssager blevet afsløret som et kæmpe blændværk. Det resulterede i at offentligheden stod tilbage med en stribe uopklarede drabssager og et justitsmord af uoverskuelige dimensioner. Det hele udleder det vigtige spørgsmål, når historien om denne skandale er fortalt.
Hvordan kunne dette kæmpe svigt ske?
Svaret, som Dan Josefsson graver sig frem til, er meget mere konkret – og meget mere rystende, end nogen i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. Det har skikkelse af en lille, energisk psykoanalytiker i 80-årsalderen ved navn Margit Norell. Uden den gamle dame, hendes sindssyge idéer om ”genfundne erindringer” og en gruppe loyale ukritiske disciple havde seriemorderen Thomas Quick aldrig nogensinde have set dagens lys. Dan Josefssons bog fører læseren gennem en rystende rejse i menneske-sindets og magtens skjulte labyrinter. For hvad var det der foregik bag de lukkede døre på den psykiatriske klinik? Og hvordan kunne både lægerne, politiet og retsvæsnet lade sig lede sådan på vildspor? Hvordan kunne i det hele taget sådan en lille, kultagtig gruppe få så stor indflydelse? Og den uskyldige morder og psykoanalytikeren, der blev besat af det monster, hun selv havde skabt: Hvem var disse to mennesker – og hvordan blev de fanget indfanget i løgnens spiral?
Løgnens spiral er en utrolig rystende beretning om retfærdigheden og fornuften i frit fald midt i det moderne velfærdssamfund. Om psykoterapiens veje og vildveje – og om stor menneskelig ensomhed.
Finn Hansen.