WISTING

Wisting er en norsk politiroman tv-serie med Sven Nordin som enkemand William Wisting, der er højtstående detektiv i politiet, og i de første fem episoder.

Wisting er også den dyreste tv-dramaserie, der er produceret i Norge. De ti episoder som serien er på, er baseret på to Jørn Lier Horst- romaner nemlig, Hulemanden The Caveman (2012) og Jagthundene The Hunting Dogs (2013). I afsnit 1-5 leder Wisting en mordundersøgelse med FBI-samarbejde, da den mistænkte er en seriemorder, der er jagtet i USA. I afsnit 6-10 skal Wisting forsvare sig mod beskyldninger om manipulation med beviser i en tidligere drabssag. (Se handlingen mere detaljeret nedenunder).

Udsendelsen blev i Norge og Sverige startet i april 2019. I England er serien erhvervet af BBC Four hvor de første afsnit blev udsendt den 28. december 2019, og resten blev vist de følgende fem uger. Om der flere undervejs har vi ikke kunnet finde oplysninger om ej heller om den senere bliver vist i dansk TV. Handlingen.

En mands krop findes, skjult i sneen, under et træ i en juletrægård i nærheden af Larvik , Norge. Dette undersøges af William Wisting og hans team af detektiver. Fingeraftryk knytter døden til Robert Godwin, en amerikansk seriemorder, der har været på flugt i over 20 år. Det menes, at han har flygtet til Larvik, “gemt sig i synet” efter at have antaget identiteten af en lokal beboer. Som svar sender FBI specialagenter Maggie Griffin og John Bantham for at hjælpe den norske efterforskning. Men de må holde deres tilstedeværelse hemmelig for at undgå at advare morderen, som de frygter at vil flygte igen. Wistings datter, Line er en journalist, der skriver en historie om deres næste dør-nabo, der var død alene i hans hus. Uvidende åbner hendes efterforskning forbindelser med politimordets efterforskning, og hun bliver et mål. Lines forbindelser med Bantham, der lader hende opdage hans identitet, kompromitterer hans dækning. I mellemtiden opdager politiet drabsmandens vigtigste dumpsite, kropstællingen stiger kraftigt stiger, og jakten bevæger sig over grænsen ind i Sverige, inden Wisting og Griffin hjørner morderen i et dramatisk højdepunkt.

Wisting vises på et nationalt tv-show for at diskutere Robert Goodwin-sagen. I stedet er han overholdt af Philip Henden, en advokat, der repræsenterer Vidar Haglund, der blev fængslet i 17 år i en anden mordssag. Nu udgivet har Haglund altid opretholdt sin uskyld. Det afgørende DNA- bevis, der placerer ham på forbrydelsesstedet, viser sig at være blevet manipuleret, så Wisting er suspenderet, mens efterforskningen gennemføres. Line Wisting er rasende over, at hendes far bliver jaget af den avis, som hun arbejder for og beslutter at rydde hans navn, men en mordssag, hun arbejder med, begynder at blive forbundet med alt andet.

I skrivende stund er der ingen oplysninger om serien udkommer som DVD film.

WALLANDER SERIE.

Henning Makell skrev den første bog i 1992. Titlen er som bekendt Mordere uden ansigt. Bøgerne blev hurtigt populære. Og det lå klart at det var oplagt at filmatiserer dem. Siden er 3 skuespillere der har haft rollen som Wallander 2 svenske og en englænder. Nemlig de tre herrer her.

Rolf Lassgård Krister Henriksso. Kenneth Branagh

Den første der fik rollen og som Kurt Wallander var Rolf Lassgård. I

perioden 1995 – 1997 kom han både i TV men også som biograffilm.

Men den havde rollen længst er Krister Henriksson. Det må også nævnes at han også er den bedste. Popularitetet skyldes Mikael Persbrandt i rollen som Gunvald Larsson.

KURT WALLANDER SPILLET AF KRISTER HENRIKSSON.

Wallander 1: Inden frosten (Innan frosten),

Ved en lille sø udenfor Ystad finder man en flok svaner, som er brændt ihjel. Ikke langt derfra finder man samtidig en brutalt myrdet kvinde, og Kurt Wallander står nu overfor en bestialsk mordsag. Privat kæmper Wallander også med sit – hans datter Linda har netop afsluttet sine studier på politiskolen i Stockholm og har fået arbejde hos politiet i Ystad. Wallander og Linda skal derfor ikke kun mødes som far og datter – men også som kolleger. Da Linda beslutter at bo hos sin gamle barndomsveninde Anna Westin i stedet for hos sin far, kradser krisen for alvor i den lille familie. Anna forsvinder pludselig sporløst, og far, datter og den nyansatte politibetjent, Stefan Lindman fra Stockholm, tvinges imidlertid til at arbejde sammen i jagten på en farlig og religiøst fanatisk morder…


Wallander 2: Dødens horoskop (Byfånen),

En mand med lange fletninger og en indianerfjer i håret går ind i en bank med noget der ligner en bombe, om halsen. Han kræver at få indsat penge på en konto, hvis han ikke skal sprænge banken og sig selv i luften. Manden påstår, at hans far er Sitting Bull. Han er den lokale landsbytosse, og da han plejer at være fuldstændig harmløs, bliver han i starten ikke taget alvorligt. Men snart går det op for de tilstedeværende i banken, at bomben er ægte – landsbytossen mener det alvorligt. Spørgsmålet er, om han er den eneste, der står bag røveriet, eller om der er flere indblandede. Det bliver begyndelsen på en lang og kompliceret opklaring for Kurt Wallander og hans kolleger.

Wallander 3: Brødrene (Bröderna),

En teenagepige har begået selvmord, og det viser sig, at flere teenagepiger på en skole i Skåne er på selvmordets rand. Sagen havner på Linda Wallanders bord. Hun har aldrig før været så fast besluttet på at opklare en sag, men hun er ved at gå ned med flaget, da det efterhånden bliver mere og mere tydeligt, at pigerne på skolen bliver udnyttet og misbrugt. Men hvem er det, der misbruger pigerne og driver dem ud på afgrundens rand? Linda og Kurt Wallander bliver i hvert fald hurtigt klar over én ting: Det er en af de mest modbydelige sager, de nogensinde har optrævlet.

Wallander 4: Mørket (Mörkret),

Ægteparret Olof og Carolina Wachtman bliver fundet myrdet på deres gods. Det viser sig, at kvinden er blevet tortureret og voldtaget for øjnene af sin mand, inden de begge er blevet sendt i døden. Gerningsmanden eller gerningsmændene skal findes, og ledelsen i Stockholm er på nakken af Kurt Wallander for at få sagen opklaret i en fart. Wallander får hjælp med opklaringen af sin datter, Linda, samt kriminalkommissær Stefan Lindman. Langsomt men sikkert står det klart, at det iscenesatte mord handler om hævn – en hævn, der går tyve år tilbage i tiden.

Wallander 5: Afrikaneren (Afrikanen),

AFRIKANEN Valgkampen nærmer sig, og på torvet i Ystad reklamerer de socialdemokratiske valgplakater for den lokale politiker Kenneth Nilsson – en politiker som valgte kampen mod fremmedfjendtligheden som sit hovedtema, og som ser det som sin største opgave at befri Skåne fra dets rygte som fremmedfjendtligt. Samtidig ruller et tog ind på stationen i Gdansk i Polen. Ombord bliver en sort mand fundet død med det meste af ansigtet skudt væk. Det viser sig, at manden er blevet myrdet i Ystad, hvor toget kom fra, og dermed er det en sag for Ystadspolitiet og Kurt Wallander. For Kurt Wallander tager efterforskningen en uventet drejning, da mordvåbenet viser sig at have forbindelser til en barndomsven.

Wallander 6: Det svage punkt (Den svaga punkten)

En hesteopdrætter findes død, og meget peger på at han er blevet sparket ihjel af sin ynglingshest. Obduktionen tyder dog på noget andet: hesteopdrætteren er blevet slået ihjel, og dermed er det en sag for Kurt Wallander. Naboerne bekræfter at han boede alene, men at han nogle gange har fået besøg af en mystisk kvinde. Overraskende fund på gården giver et helt andet billede af hesteopdrætteren, og ude i de pæne skånske landskab er der en verden, der ikke tåler dagens lys.

Wallander 7: Mastermind (Mastermind),

En morgen findes en kvinde død, hængende på hovedet fra loftet i sin lejlighed og tappet for blod. Blodet er sporløst forsvundet…
    Der bliver leget med Ystadspolitiet, som katten leger med musen; en leg, hvor nogen med minutiøs planlægning hele tiden er et skridt foran dem. En leg, som viser sig at være et totalangreb på netop Ystadspolitiet og især på deres døtre. Kommissærerne Wallander og Martinson, som er kendte som rationelle og tænkende individer, begynder at opføre sig som jagede dyr, nu nogen har deres kære familiemedlemmer på kornet. Det hele er en del af en djævelsk plan, en plan som må have taget år at planlægge. En plan som bærer en Masterminds signatur.

Wallander 8: Fotografen (Fotografen),

En amerikansk kvinde bliver fundet myrdet i Ystad. Hun havde besøgt en international anerkendt fotograf med bopæl der, og kvindens amerikanske mand mistænker ham for at være hende utro. Kurt Wallander bliver interesseret i den svigtede ægtemand og den døde kvinde. Han tror, at hele sandheden om fotografen endnu ikke er kommet frem. Sandheden viser sig at skulle findes langt fra Sverige… ..

Wallander 9: Containeren (Täckmanteln),

En tom container bliver fundet et stykke inde i en skov. Containeren viser sig at indeholde døde mennesker, fem voksne og fire børn. Der hersker ingen tvivl om, at det er illegale flygtninge, der er døde af iltmangel. Obduktionen viser, at flygtningene levede, da containeren blev anbragt i skoven, og at de blev efterladt der for at dø. Forbrydelsen betegnes derfor som massemord, og den kommende efterforskning skaber konflikter blandt Kurt Wallander og hans kolleger. Er det, der er moralsk rigtigt, altid det samme som juridisk korrekt?

Wallander 10: Luftkastellet (Luftslottet),

En ældre mand kommer ind på et bankkontor sammen med sine to knurrende hunde. Manden forlanger at få tømt sin bankkonto på tyve millioner kroner. Kontant. Kort efter bliver manden og hans hunde fundet døde, og der er ingen spor af de tyve millioner. Mistanken rettes hurtigt mod mandens nabo, men da også naboen og hans familie bliver fundet døde, fører sporene i alle retninger. Kurt Wallander og hans rådvilde kolleger indser snart, at stort set hvem som helst i det idylliske samfund Soldala kan være den morder, de er på jagt efter.

Wallander 11: Blodets bånd (Blodsband),

Politiet i Ystad finder en båd i havnen, der ligner et slagtehus. Der er blod overalt, men intet lig. Kort efter flyder liget af en kvinde i land. Et af sporene i efterforskningen fører til Oskar Ung, en af Linda Wallanders gamle flammer. Deres tidligere forhold vanskeliggør Lindas arbejde med sagen, og Kurt forlanger, at hun holder sig udenfor. Men det viser sig at være lettere sagt end gjort. Gammel kærlighed ruster aldrig.

Wallander 12: Jokeren (Jokern),

En kvinde bliver fundet skudt i hovedet uden for sin restaurant. Det ligner en regulær henrettelse, og hendes syv-årige datter bliver vidne til den brutale episode. Mordet sker i udkanten af Ystad, men da efterforskningen viser, at sagen har forbindelser til Malmøs underverden, får Ystad politi hjælp af Frank Borg. Han er politimand fra Malmø, og et af hans kendetegn er de mildest talt tvivlsomme arbejdsmetoder, han anvender i sin efterforskning.

Wallander 13: Hemmeligheden (Hemligheten),

11-årige Johannes findes død i et kalkbrud. Obduktionen viser, at han er blevet voldtaget og derefter myrdet. Kriminalinspektør Stefan Lindman er gennem skytteforeningen ven med ofrets far og får den utaknemmelige opgave at underrette ham om mordet. Da faren indser, hvad der er sket med hans søn, forlanger han, at Stefan får fat i den skyldige. Stefan giver ham sit ord på, at han personligt vil sørge for at opretholde efterforskningen, og at morderen ikke vil være på fri fod ret længe. Stefan er selv mistænkt for mishandling i forbindelse med en tidligere sag, og mens han afventer på den interne undersøgelse, bliver han suspenderet og taget af sagen. Men Stefan viser sig at have en højst personlig grund til at arbejde videre med sagen. Han bærer på en mørk hemmelighed, der dækker over svaret på, hvorfor han netop havnede i Ystad.

Wallander 14: Hævnen (Hämnden),

Kurt Wallander har købt et hus med havudsigt, og han går lange ture med sin nye trofaste ven, hunden Jussi. Det er længe siden, Kurt har følt sig mere harmonisk og tilfreds med livet. Men pludselig bryder helvede løs i den lille harmoniske by Ystad. En kraftig eksplosion lukker hele byen ned. Det er Ystads eneste transformator, som er sprængt i luften. Militæret bliver indkaldt, og byen begynder snart at ligne en krigszone.

Wallander 15: Skylden (Skulden),

En seksårig dreng, Albin Landberg, forsvinder sporløst fra sin børnehave, og hele Ystad engagerer sig i familiens og politiets stadig mere desperate eftersøgning. Snart fører sporene Kurt Wallander og hans kolleger til en pædofildømt mand, der for nylig er blevet løsladt efter at have udtjent sin straf. Men sporene fører også til frygtelige sandheder, der er mere komplicerede, end nogen kunne have forestillet sig.

Wallander 16: Kureren (Kuriren),

En motorcyklist findes myrdet, og sporene fører politiet til den lokale motorcykelklub. Klubben hyrer dumdristige motorcykelkurerer til at smugle narkotika over Øresundsbroen. Alt tyder på, at ofret var en sådan kurer, og det går op for Wallander, at der er stærke kræfter på spil uden for motorcykelklubben, der har til hensigt at overtage narkotikahandlen i området. Men det er først, da Wallanders kollega Isabell bliver brutalt overfaldet i sit hjem, at han forstår, hvor langt de er villige til at gå for at nå deres mål. I Kureren medvirker de to danske skuespillere Beate Bille og Sophus Windelöv.

Wallander 17: Tyven (Tjuven),

En bølge af villaindbrud hærger Ystad. En gruppe naboer i det udsatte område beslutter sig for at tage sagen i egen hånd og opretter et borgerværn til at holde vagt i gaderne om natten. Under en natlig inspektion får de øje på en mistænkelig person og mishandler ham groft. Dagen efter er manden og hans bil væk. Politiet får en anmeldelse fra en fortvivlet polsk kvinde, der fortæller, at hendes mand er forsvundet. Sagen nedprioriteres, men Wallander beslutter sig for at grave dybere i den og ser snart en mulig løsning, da sporene fører til en sammentømret nabogruppe. Mandens lig er stadig ikke dukket op, men i hans telefon finder Wallander grusomme billeder af en død kvinde…

Wallander 18: Cellisten (Cellisten),

En russisk koncertcellist udsættes for et attentat efter en optræden i Ystad. Kvin-den viser sig at være kronvidnet i en mordsigtelse mod et medlem af den russiske mafia, nemlig sønnen til mafiaens overhoved, den internationalt efterlyste Leb Munchin. Wallander & Co. befinder sig med ét midt i en krig mod en mægtig, international modstander, hvis metoder er skånselsløse. Men Wallander fornemmer, at motivet denne gang ikke blot er penge og egen vinding.

Wallander 19: Præsten (Prästen),

En præst findes såret af skud uden for et vandrerhjem i Ystad efter noget der ligner et forsøg på en koldblodig likvidering. Mens præsten, der menes at kunne identificere gerningsmanden, kæmper for sit liv på sygehuset, leder Wallander og hans kolleger efter spor. Først da det går op for politiet, at præsten har været sin kone utro, står det klart, at der er tale om et jalousidrab. Men hvor er mord-våbnet – og hvem af de forsmåede har haft det stærkeste motiv?

Wallander 20: Lækagen (Läckan),

Ystad rammes af flere velplanlagte og spektakulære røverier mod pengetransporter, hvor biler sættes i brand, motorveje spærres, og større millionbeløb forsvinder. Politieleverne Isabell og Pontus, der under en træningstur befinder sig på rette sted, optager forfølgelsen, og det ender med, at Pontus bliver taget til fange. Wallander og hans kolleger arbejder på flere fronter og finder et spor, der fører til Sven Adelgren, en gammel ven og tidligere kollega..

Wallander 21: Skytten (Skytten),

En skarpskytte lammer Ystad med rædsel, og hans ofre er alle personer med tilknytning til et juvelkup. Snart opdager Wallander en forbindelse til en kriminel organisation. Skarpskytten mislykkes i sit forsøg på at skyde de to sidste på listen over personer, der har med kuppet at gøre, og Wallanders kollega Pontus involveres i en jagt på liv og død. Wallander må nu forsøge at opklare sagen, mens skarpskytten tilføjer et nyt navn til sin liste – Pontus Ung.

Wallander 22: Dødsenglen (Dödsängeln),

Et kor er på gæsteoptræden i Ystad, men på premiereaftenen for koncerten forsvinder et af medlemmerne. Først ser det ud til, at den unge kvinde er taget af sted af egen fri vilje – men snart finder politiet spor, der tyder på det modsatte. Jagten på både offer og gerningsmand fører Wallander og hans kolleger til flere personer, der i al hemmelighed har stået den unge kvinde nær – og til vished om, at grænsen mellem kærlighed og had er hårfin.

Wallander 23: Genfærdet (Vålnaden),

VÅLNADEN
Et hus brænder efter en gaseksplosion. En mand og en kvinde dør, og snart konstaterer politiet, at der er tale om en mordbrand. Da man identificerer den døde mand, afsløres et sandt kalejdoskop af intriger og hemmelige kærlighedsaffærer. Alle mistænker straks den bedragne ægtemand, der tilmed er mordofrets kompagnon, indtil også han findes brutalt myrdet i sit hjem. Wallander søger tilbage i mændenes fortid og finder endelig en sandsynlig gerningsmand, der er på gennemrejse, og hvis opgave endnu ikke er fuldført. Ikke før hans datter får lov til at møde sin døde far i levende live igen

Wallander 24: Arven (Arvet),

Mosteriet Bräda holder en forretningsmiddag i forbindelse med lanceringen af en række nye produkter, da mosteriets direktør Manfred Stjärne bliver myrdet. Er det en konkurrent, der forsøger at ødelægge Brädas omdømme, eller ligger der et personligt motiv bag mordet? Wallander indser snart, at der er penge involveret, og at den eller de skyldige ikke går af vejen for at begå flere mord og opnå, hvad de vil med Bräda. Flere mord følger i kølvandet på det første, så måske er der en seriemorder løs i Ystad. Politiet hvirvles ind i et sammensurium af hjernevask, utroskab og hadefulde tidligere medarbejdere, der kommer til at påvirke Wallander personligt på en måde, han næppe havde kunnet forestille sig.

Wallander 25: Inkassatoren (Indrivaren),

En kvinde findes død i sin lejlighed. Wallander konstaterer hurtigt, at der er tale om et skænderi, der er gået over gevind, og alt tyder på, at det er ofrets tidligere kæreste, dørmanden Fabian, der er den skyldige. Under efterforskningen opdager Pontus, at en tidligere kæreste til Isabel er indblandet, og at hun bærer på en tung hemmelighed fra fortiden. Hendes fremtid inden for politiet er på spil, og hendes loyalitet over for både Pontus og Wallander sættes på en hård prøve.

Wallander 26: Vidnet (Vittnet),

En lille pige gemmer sig et sted i Ystad. Hun har set noget frygteligt – og må for enhver pris bringes til tavshed. Samtidig indledes en omdiskuteret retssag om menneskehandel, hvor Wallander og anklager Katarina Ahlsell udsættes for dødstrusler. Den skræmmende situation tvinger dem til at se på hinandens liv med nye øjne. Da det unge vidne selv tager kontakt til Wallander, befinder han sig snart i et dramatisk opgør med begge deres liv som indsats.

Wallander 27: Den urolige mand (Den Orolige Mannen)

Kurt Wallander er blevet morfar og arbejder hårdt for at leve op til den nye rolle. Datteren Linda er flyttet tilbage til Ystad, og far og datter er begyndt at arbejde sammen igen. En ældre fisker i Stockholms skærgård, får en død dykker i sit fiskegarn. Liget er 30 år gammelt. Samtidig forsvinder Lindas svigerfar, den pensionerede marineofficer Håkan von Enke. Jagten på sandheden fører Kurt tilbage til 80’erne og ubådssænkningerne i den svenske skærgård i Hårsfjärden. Den kolde krig kaster stadig skygger ind i nutiden. Hvem spionerer hvem? Og er Kurt villig til at betale prisen for at afsløre hemmeligheden – eller er det vigtigere at beskytte familien?

Wallander 28: Forsvundet (Försvunnen),

Wallander 28: Forsvundet

Kurt Wallander involveres i en sag om en forsvundet 8-årig pige, hvor blot pigens cykel og lidt slik findes. Kurt bliver besat af at finde pigen i live, og minutterne tikker – det første døgn er altafgørende. Forældrene ligger i en strid om forældremyndigheden, og faderen har planer om at tage pigen med tilbage til Chile. Da moderen findes dræbt i datterens seng, går det op for Kurt, at de jager et desperat og farligt menneske.

Wallander 29: Bedraget (Sveket),

Kurt bliver følelsesmæssigt involveret i den unge Amanda, som kommer ind på politistationen og melder sin mor Julia forsvundet. Ganske hurtigt finder man Julias forbrændte krop på stranden nær familiens hus. Kurt mistænker Amandas far Erik, som har et motiv, og det ligner umiddelbart et trist familiedrama. Samtidig bliver Kurt mere og mere glemsom. Han glemmer, hvad folk hedder, og hvor han lægger sine ting. Er han skadelig for efterforskningen og for familiens ve og vel?

Wallander 30: Afsavnet (Saknaden),

Et lig dukker frem under en udgravning i Ystad. Det viser sig, at være resterne af en prostitueret kvinde fra Moldavien. Sporene fører til en russisk menneskehandler. Wallander vil vide mere om den unge kvinde og tager til Moldavien, hvor han møder hendes fortvivlede far og tvillingesøster. Tilbage i Sverige kører en forvirret Kurt galt i sin bil. Mattson sygemelder ham, for at holde ham væk fra efterforskningen, men Kurt fortsætter med at undersøge sagen i smug. Han kommer i besiddelse af tragiske informationer, men er i tvivl om sandheden skal frem.

Wallander 31: Brandstifteren (Mordbrännaren),

En brandstifter og morder i Skåne har afsonet sin straf og slippes ud i det fri. Men han er ikke velkommen i det lille skånske samfund, og kioskejeren vil ikke engang sælge cigaretter til ham. Samme nat bliver der sat ild til kiosken og ejeren brænder inde. Brandstifteren jages endnu engang for mordbrand. Senere findes brandstifteren bevidstløs og stærkt mishandlet. Kurt beslutter sig samtidig for at fortælle Linda, at han er alvorligt syg, og at han har brug for hendes hjælp. Men vil hun være der for ham? Han har jo aldrig været der for hende.

Wallander 32: Sorgfuglen (Sorgfågeln),

Kurt er plaget af sit hukommelsestab og indser at det snart er nødvendigt at fortælle resten af verden, at han er syg. Men han har svært ved at opgive sin identitet som politimand. I Ystad bliver den kendte restauratør Paolo Salino brutalt kidnappet og Kurt tager sig af sagen, men bliver tvunget til at få assistance af kollegaen Jenny fra Malmøs politi. Men Jenny er ikke den, hun giver sig ud for at være. Sporene i efterforskningen peger direkte ind i politiets egne gemakker, og sagen bliver en voldsom afslutning på Kurts mangeårige karriere som politimand

POLISEN I STRÖMSTAD

POLISEN I STRÖMSTAD. Alle episoderne er bygget over forfatteren Cösta Unefäldts

Politiet i Strömstad kaldes en række forskellige tv-serier fra 1980’erne og 1990’erne. Baseret på hvor politiet i Strömstad efterforskede kriminalitet. Serien er baseret på Gösta Unefäldts kriminalromaner og instrueret af Arne Lifmark . Serien om politiet i Strömstad blev set af millioner af offentlige, når de blev sendt på tv. Serien modtog også ros fra deofficielle politistyrker for dens troværdighed, man troede, at serien reflekterede politiets hverdag på en god måde.

Per Oscarsson gjorde en strålende præsentation som politichef Gustaf Jörgensson. Andre kendte personer var Stefan ljungquist i rollen som den lidt træge politimand Evald Larsson, den, der altid gik glip af pistolskud-VM for politibetjente, og som ubevidst løste seriemord-mysterierne og blev alles helt. Bøgerne som blev filmatiseret: Politiet Der Nægtede At Svare, 1982, Politiet der nægtede At Give Op, 1984, Politiet Der Nægtede At Holde Ferie, 1988. Politiet Og Dommermordet, 1993, Politiet Og Pyromanen, 1996.

Til sidt, både bøgerne og filmene er under kategorien spænding og komedie serie. Og hvis man går på nettet kan man erherve serie med svenske undertekster.

DETECTIVE DOWNS.

En af de mest originale og anderledes original anmtihelte er den norske TV-serie Detektiv Downs

Robert Bogerud (28) har sit eget detektivbureau. Med grøften frakke og Bogart hat er Robert klar – alt hvad han har brug for er en sag. Men ingen har tillid til Robert. Selv hans far, en politietterforsker, afskediger detektivprogrammet. Det er ikke let at være Robert – landets eneste private detektiv med Downs syndrom.

Men så en morgen dukker en mystisk kvinde op på Robert’s kontor. Skøjtelegenden Olav Stjernen er forsvundet, og familien frygter det værste. I virkeligheden har de desperat brug for en inkompetent detektiv for at berolige Olav Stjernens senile og magtfulde mor. Robert er perfekt til jobbet.

Star-familiens mørke stjerne mysterium er langt farligere end man kunne forestille sig. Med livet som en indsats og en følelsesbaseret arbejdsmetode forsøger Robert at komme til bunden af sagen. Når hans far omsider træder ind for at hjælpe, viser det sig, at Roberts store hjerte er den vigtigste ting i jakten på sandheden. Og at han slet ikke er så dum, som alle troede.

Detektiv Downs er instrueret af Bård Breien, tidligere kendt for The Art of Thinking Negatively (2006). Breien har også skrevet filmmanuskriptet. En ægte satirisk film noir, der inviterer dig til hylende latter og unødvendige slurver. (…) Gå se “Detective Downs”. Det vil overraske dig.

Disse ord giver norske Vibeke Johnsen Detectide Downs med på vejen.

USKYLDIGT DØMT. OSKYLDIGT DÖMT.

Efter at have færdiggjort det sidste afsnit af ovenstående serie med den sædvanlige blandede følelse af stort velbehag og den efterfølgende klassiske melankoli over at nu er det slut med den daglige dosis kvalitetsunderholdning, så startede diverse refleksioner over, hvad det er jeg – og tydeligvis rigtig mange andre – holder så meget af ved den svenske krimigenre.

På sin vis lægger Uskyldigt dømt sig i smuk forlængelse af den tradition, der er udstukket af serier som Beck og Wallander, som jeg har set mere end én gang i de efterhånden talrige re-runs på DR. Den er situeret i det smukke Stockholm, særligt miljøet omkring centrum og gamla stan – den gamle bydel. Her residerer den karismatiske, lynende intelligente professor i strafferet Markus Haglund (flot portrætteret af undertegnedes svenske favorit skuespiller Mikael Persbrandt.) Udover en temmelig løs tilknytning til universitetets juridiske fakultet, så består hans tilværelse af to elementer – dels en Hank Moody-lignende livsstil med rigelige mængder alkohol, løse damebekendtskaber og et sorthumoristisk og nihilistisk verdenssyn og dels hans funktion som mentor for 4 talentfulde unge studerende, der i hvert afsnit skal løse en gåde, der kræver såvel juridiske kompetencer som energisk opsøgende arbejde i marken.

Som det efterhånden er blevet en trend i det moderne tv-drama, så udvikler personernes relationer sig i takt med at serien skrider frem; der er forelskelser og underliggende konflikter mellem de studerende, visse dele af Haglunds kærlighedsliv uddybes, ikke mindst relationen til hans livs reelle kærlighed, anklageren Ulrika Stiegler (også gennemprofessionelt spillet af Marie Richardson, bl.a. kendt fra Johan Falk). Serien fungerer på mange niveauer, ikke mindst er de enkelte plots både kreative og realistiske, hvilket ofte kan være en svær balance at ramme. Den falder på intet tidspunkt i niveau, faktisk bliver historierne endnu bedre i sæson 2 og dynamikken mellem de enkelte studerende og intensiteten i historien øges løbende, hvilket skaber masser af suspense.

Adskillige gange i forløbet gled mine tanker til en anden Netflix serie How to get away with murder, hvor den afro-amerikanske kvindelige forsvarsadvokat Annalise Keating er et spejlbillede af Markus Haglunds karakter med en tilsvarende gruppe af studerende, den samme plotstruktur, etc. Den er også meget anbefalelsesværdig, men uden for mange spoiler alerts vil jeg fremhæve to tydelige forskelle. I den svenske udgave er de unge studerende seriens reelle drivkraft. Persbrandt og Richardson er kendte navne, og de gør det som nævnt glimrende, men det er i samspillet mellem de 4 studerende at den virkelig fænger. Modsat glider den amerikanske ditto gradvist over i en undersøgelse af Annelises indre dæmoner, og de unges interne relationer virker mere overfladiske og postulerede end i det mere underspillede stockholmske drama.

Overskriften sigter således til at ud fra en helhedsbetragtning, så synes jeg, at Uskyldigt dømt rammer den klassiske ”nordiske” tone med megen substans, mens dens modstykke i passager lider under for meget effektjageri og knap så gennemarbejdede plots – sat på spidsen så står og falder den med om man fængsles af Annalises historie.

AVE MATER. JAGTEN PÅ EN MORDER.

Kriminalinspektør Lidman (Göran Sjögren) har det hårdt, og på jobbet står han over for sin karrieres sværeste opgave – at opklare de rituelle seriemord, der finder sted i Göteborg. Han får uventet hjælp af den tidligere præst Gabriella (Alexandra Zetterberg), som skjuler sine hensigter og har sin egen dagsorden. Det usædvanlige par slynges ind i en mørk og djævelsk verden, hvor det snart står klart, at de er ude på dybt vand. Ave Mater – Jagten på en morder er en spændende thriller, hvor det uventede sker.

BECKER KUNGEN AV TINGSRYD

Johan Becker og vennen Johan driver Smålands bedste butik med havemøbler i kunstflet, men hovedindtægten kommer fra en sidegesjæft med salg af smuglersprit, cigaretter og (små luskede) kommunale byggeprojekter. De har absolut intet at klage over, indtil en dag hvor to danske narkogangstere ankommer, og truer alt det Becker har bygget op. Samtidig dukker Beckers eks op, og med sig har hun deres fælles datter, som Becker ikke vidste eksisterede. En voksende spiral af løgne, hemmeligheder og bedrag, tvinger Becker til at handle drastisk, hvis han vil beholde sin plads på tronen som Smålands ukronede konge og blive en god far for sin datter.

BECK 1

Den første skuespiller der havde fornøjelsen til at spille rollen som forfatterparret Maj Sjöwall & Per Wahlöö, s hovedperson Martin Beck er Gösta Ekman. Han spillede rollen i de 6 første film.

BRANDBILEN SOM FORSVANDT

En rutinemission ender i et flammende inferno, når et hus pludselig eksploderer. Det ligner et spektakulært selvmordsforsøg, men den tekniske undersøgelse afslører uventede beviser. Beck … Se det fulde resume »

Instruktør: Hajo Gies | Stjerner: Gösta Ekman , Kjell Bergqvist , Rolf Lassgård , Niklas Hjulström

ROSEANNA

En ung amerikansk pige findes død i Göta kanal, Sveriges største kanal. Da der næppe ikke er spor eller bevis overhovedet, ser det ud til, at mordet ikke kan løses. Martin Beck og hans … Se det fulde resume »

Instruktør: Daniel Alfredson | Stjerner: Gösta Ekman , Kjell Bergqvist , Rolf Lassgård , Niklas Hjulström

MANDEN PÅ BALKONEN

En seriemorder angriber og myrder unge piger i de offentlige parker i Stockholm. Politiet har problemer med at finde bevis for at finde morderen. Men når en kiosk er frarøvet i en af … Se det fulde resume Instruktør: Daniel Alfredson | Stjerner: Gösta Ekman , Kjell Bergqvist , Rolf Lassgård , Niklas Hjulström

POLITIMORDEREN

En kvinde findes myrdet i en lukket forlystelsespark. Et ungt par, der tilfældigvis er der på samme tid, bliver uden deres viden mistænkt for mordet. De er jaget af en … Se det fulde resume »

Instruktør: Peter Keglevic | Stjerner: Gösta Ekman , Kjell Bergqvist , Rolf Lassgård , Tomas Norström

En berømt industri er myrdet på en restaurant i Malmø. Politiinspektør Martin Beck i Stockholm får sagen. De mistænkte fører til personer, der er involveret i ulovlige våbenhandler. Men hvem var … Se det fulde resume »

Instruktør: Per Berglund | Stjerner: Gösta Ekman , Kjell Bergqvist , Rolf Lassgård , Niklas Hjulström

Gartneren beslutter at hævne døden for sin mentalt forstyrrede kone ved at dræbe de mænd, han anser for ansvarlige. En af dem er en popstjerne, der deltager i det store maratonløb i … Se det fulde resume »

Instruktør: Peter Keglevic | Stjerner: Gösta Ekman , Kjell Bergqvist , Rolf Lassgård , Niklas Hjulström

BECK 2 Endestation mord er kun filmatiseret med den amerikanske skuespiller Walter Matthew

En sen nat stiger en mand i trenchcoat ombord på bussen. Midt under turen åbner han roligt sin taske, tager et maskingevær og mejer alle passagererne ned. Men er der tale om en samvittighedsløs massemorder, der kan slå til, hvornår det skal være? Eller er en gruppe uskyldige i virkeligheden blevet skudt ned af en iskold bøddel, der har været på udkig efter en enkelt af passagererne? Hvem er i så fald det “rigtige” offer, og hvorfor har vedkommende udløst denne kaskade af mord. Hvilken hemmelighed er så vigtig, at en gerningsmand vil gå så vidt for at dække over den?

BECK 3 MANDEN PÅ TAGET. Filmatiseringen af blev instrueret af en af de mest berømte filminstruktører Bo Widerberg

Manden På Taget er den første i rækken film om Martin Beck. I rollen som Beck ses Carl Gustaf Lindstedt.

En patient myrdes brutalt på et hospital i Stockholm. Kriminalbetjentene Beck og Rönn får til opgave at opklare sagen, som viser sig, at offeret er en politikommissær med er dårligt rygte og mange fjender, Men hvem af disse ville gå så langt som til mord? Under den opslidende opklaring opdager Beck at der ligger en stor tragedie bag mordet og sporene fører i en retning, som gør, at han og hans kolleger nu er i skudlinien. Samtidigt et eller andet sted i Stockholm klatrer en velbevæbnet mand op på et tag…

BECK 3.

Beck er en svensk tv-serie på 8 afsnit, der er skrevet af Rolf Börjlind. Rolf Börjlind har skrevet hele første sæson, og er baseret på bøgerne om Martin Beck.

Serien startede ud som biograffilm, men er senere blevet til en serie på C-more. Den første film, Lokkeduen, havde premiere i de svenske biografer d. 27. juni 1997, hvilket hurtigt blev en succes. Den blev den syvende mest sete svenske film i biograf med næsten 149.000 besøgende.[1] Dette skete ,fordi den var en af de første svenske detektiver, samtidig med at der dukkede en masse velkendte ansigter frem for svenskerne. Tv2 Danmark og Nordisk film var også med til at producere filmen. På dagværende tidspunkt havde Beck seks sæsoner, alle på 94 min. Alle afsnittene fra sæson 1 er udgivet i årene 1997-98, så filmene har været udgivet meget tæt op ad hinanden. Det særlige ved Beck er, at hver film består af en nyt drab, mens personernes privat liv følges i alle filmene.

Serien er særligt kendt for Martin Beck og hans svingende humør, men også alle de ting, som han også hans kollegaer gennemgår. Hans makker Gunvald Larsson kan siges at være meget modsat af Beck, da han er en arrogant, kynisk og meget voldsom person, og han har sin helt egen tolkning af loven. Lena Klingström kommer ikke særlig godt ind i gruppen, men undervejs kommer hun tættere og tættere på Beck og Larsson. Desuden er Becks nabo værd at nævne x, som Beck har et meget mærkeligt forhold til. Da han på den ene side, synes han er meget irriterende, men på den anden side, synes han meget om ham.

FJALLBACKA MORDENE. Der er bygget over den svenske forfatterinde Camilla Läckbergs populære bogserie med kriminalforfatterinden

Fjällbackamorden 1: TYSKERUNGEN. Tyskungen:

Den succesfulde forfatter Erica Falck’s forældre omkommer i en voldsom bilulykke. Nogle måneder senere bliver Erica opsøgt af en mand, som påstår, at han er hendes halvbror, og at de har den samme mor. Erica tror ikke på ham og beder ham om at gå. Da han nogle dage senere findes myrdet, begynder hun at gennemgå sin mors ting. Hun finder hurtigt ud af, at hendes mor havde mørke hemmeligheder fra fortiden, hemmeligheder som nogen eller nogle vil gør alt for at holde skjult. Erica trækkes længere og længere ind i et spind af løgne og pludselige dødsfald.

Fjällbackamorden 2 HAVET GIVER OG HAVET TAGER: Havet ger, Havet tar:

Da Erica finder Fjällbackas fotograf Stigge myrdet i sit studio, kan hun ikke lade være med at interessere sig for efterforskningen. Patrik og hans kolleger hos Fjällbacka politi går hurtigt i gang med en undersøgelse af mordet. Men Erica er allerede langt foran politiets efterforskning. Hun finder en kæde af kærlighed, afpresning og mord.

Fjällbackamorden 3: STRANDRIDDEREN. Strandridaren:

en unge kystvagt Jessica finder to dybhavsdykkere døde efter en storm. Lige efter findes formanden for Kungshamns skibsmuseum myrdet. Da Erica begynder at undersøge den usædvanlige situation, opdager hun, at alle tre dødsfald har koblinger til et skibsvrag fra 1820. Hvad er hemmeligheden, der sank til bunds den nat for længe siden, da skibet forliste?

Fjällbackamorden 4: LYSETS DRONNING. Ljusets drottning:

En kvinde i hvid luciadragt løber grædende over isen. Hun kaster sig ned i det åbne, mørke vand og forsvinder.
Det er den 13. december, og mange af Fjällbackas indbyggere er gået i kirke for at fejre Lucia. Men Lucia er forsvundet. Erica kan ikke lade det ligge og begynder at undersøge, hvad der er sket. Fortiden indhenter nutiden, da Erica opdager en hemmelig kærlighedsaffære og en mand, der vil have hævn.

Fjällbackamorden 5: VENNER FOR LIVET Vänner för livet:

Da Erica var 13 år gammel, så hun sin bedste ven Peter stå på en bus og forsvinde ud af hendes liv for altid. Men et sted dybt inde har Erica ikke sluppet Peter og hans forsvinden. Da hun begynder at skrive en ny historie, undersøger hun de begivenheder, der førte til Peters forsvinden. Hun havde aldrig forestillet sig de mørke hemmeligheder, hun ville finde, og at det skulle være til fare for hendes eget og andres liv den dag i dag.

Fjällbackamorden 6: I BESKUERENS ØJE: I betraktarens öga:

Ericas søster Anna er på besøg samtidig med, at TV-programmet “Antik i Kubik” indspiller et afsnit på slottet i Fjällbacka. Under forberedelserne til TV-program-met finder Anna en ven bevidstløs og låst inde i sin bil. Dagen efter findes en mand myrdet på slottet, og det maleri, som manden havde med til at vise i TV-programmet, findes blandt Annas ejendele. Pludselig er Ericas søster Anna mistænkt for mord, og Erica gør alt for at bevise hendes uskyld.

IRENE HUSS

IRENE HUSS. Der er p.t. udgivet 2 forskellige serier i Irene Huss. Den første bestod af 6 afsnit, af forfatteren Helene Tursten, kom i 2007.

Irene Huss er skabt af den forhenværende tandlægen nu heltidsforfatter

DEN KNUSTE TANGHEST

“Den knuste Tang-hest” er første, selvstændige bind i Helen Turstens kritikerroste krimiserie om den 40-årige kriminalinspektør Irene Huss.

En svensk rigmand falder ud fra altanen i sin luksuslejlighed i Göteborg. Det ligner selvmord, men viser sig at være mord. Irene Huss bliver sat på sagen, og snart er hun på sporet af en udspekuleret morder.

DEN TATOVEREDE TORSO

På en strand uden for Göteborg finder man en plasticsæk med parterede dele af en mandekrop. Det eneste spor politiet har at gå efter er en speciel, asiatisk udseende tatovering på ligets brystkasse. Efterforskningen af det brutale mord fører Irene Huss til København, hvis rå og barske sider den pæne svenske kriminalinspektør får et par chokerende smagtprøver på. Irene trækkes ind i en fremmed og brutal verden af vold, sex og løgn, der udgør den fuldstændige modsætning til hendes trygge dagligliv med mand, hund og teenagedøtre.

NATTEVAGT

En kold februarnat går strømmen pludselig på Löwanderska Sygehus i Göteborg. Respiratoralarmen begynder at hyle, og læge Sverker Löwander styrter ind på intensivafdelingen. Men patienten i respiratoren er allerede død, og sygeplejersken, der overvågede ham, myrdet. Da Irene Huss møder op, hævder det eneste vidne at have set sygeplejersken Tekla gå rundt på gangene på mordnatten. Men Tekla hængte sig på sygehusets loft 50 år tidligere.

GLASDJÆVLEN

En tyst regnvejrsnat i et svensk sommerhusområde lyder der pludselig skud.

Da Irene Huss og hendes kolleger møder op, finder de liget af den unge Jacob Schyttelius – søn af den lokale præst. Få timer efter møder der politifolkene endnu et grufuld syn, idet man finder ligene af Jacob Schyttelius’ forældre, begge skudt gennem hovedet med et kraftigt jagtgevær. Begge mordsteder er oversået med symbolske djævletegn.

GULDKALVEN

Da luften går ud af it-boblen i slutningen af 1990’erne, er det ikke kun kun drømmen om hurtige, store penge der dør. I Göteborgs mondæne rigmandsmiljø findes tre mænd brutalt likviderede. Alle tre ofre er skudt i hovedet på klos hold – og ellers er det svært at få øje på en sammenhæng.

Efterforskning fører Irene Huss og hendes kolleger ind i en jetset-verden med flotte strandvejsvillaer, dyre lejligheder i de store metropoler og med uignnemsigtige økonomiske transaktioner. Det er en verden befolket af karriereryttere der ikke skåner nogen eller noget i jagten på profit , og hvor alt tilsyneladende kan købes for penge…

ILDDANSEN

Under kriminalinspektør Irene Huss’ første tid ved kriminalpolitiet i Göteborg var hun indblandet i en sag om en påsat brand, hvor en mand brændte inde. Et barn – mandens 12-årige steddatter – figurerer i opklaringen, og Irene slås stadig med spørgsmålet, om et barn koldblodigt kan myrde en voksen, da sagen forbliver uopklaret.

Femten år senere, efteråret 2004, dukker samme personer op i en ny mordsag, idet den nu 27-årige datter Sofies forkullede lig findes i et nedbrændt udhus. Sporene leder ind i Göteborgs kunstnermiljø,

og Irene tvinges til at ribbe op i gamle sår og mørke familiehemmeligheder, hvor passionen lever side om side med fuldstændig følelseskulde.

Og overalt hærger ilden…

MANDEN MED DET LILLE ANSIGT

To politimænd tror knap deres egne øjne. Direkte imod dem kommer den nyligt efterlyste BMW i rasende fart. De kaster sig ud i jagten og bliver vidne til, hvordan bilen mejer en fodgænger ned.

Politiet sætter alle resurser ind og får et spor som leder til en mørk gammel jordkælder og et makabert fund. Jagten på en ung piges morder får Irene Huss og hendes kollegaer ind i menneskehandelens iskolde verden, som har forgreninger, hvor politiet mindst venter det.

DET LUNEFULDE NET

Et lig bliver fundet i en brandtomt indemuret i skorstenen. Liget bliver identificeret som Mats Persson – en mand der forsvandt sporløst en novemberaften i 1983. Ved undersøgelsen af Mats´ forsvinden i 80´erne kom det frem, at Mats tilsyneladende var kommet lidt for tæt på sandheden om, hvem der stod bag mordet på hans far. Kriminalkommissær Sven Andersson havde planlagt et stille og roligt arbejdsår, inden han skulle pensioneres. Afdelingen for uopklarede sager var derfor et oplagt sted for ham at være, men han tog fejl. Andersson erfarer, at Mats er blevet dræbt præcist på samme måde som hans far fyrre år tidligere – et skud i hovedet og to i brystet. Samtidig lægger kriminalkommissær Irene Huss og hendes kolleger alle deres kræfter i for at fange en morder, som i løbet af få dage har myrdet to teenagepiger. De opdager snart et mønster, men tiden er knap.

I SKJUL AF SKYGGERNE

I Gøteborgs mørke og øde havnekvarter ser et pizzabud, der er kørt forkert, noget lys, som viser sig at være et menneske omsluttet af flammer. Nogle minutter senere er mandens dødskamp ovre.

Det kriminelle miljø i byen tjener stort på salg af narkotika og på at true mindre butiksejere til at betale beskyttelsespenge. Det er en skræmmende og hensynsløs verden, hvor særlige love og regler gælder. Rivaliserende bander slås om territorier, og nye grupperinger forsøger at komme ind på markedet. Kriminalinspektør Irene Huss og hendes kolleger befinder sig pludselig midt i krydsilden, da de skal opklare mordet på den brændte mand. Den nedslidte bygning ved havnen har tidligere tilhørt en af byens motorcykelbander, og ofret viser sig at være et af medlemmerne. Har banden myrdet en af deres egne, eller står Gøteborg overfor endnu en bandekrig? Og hvorfor virker det, som om politiet hele tiden er et skridt bagefter i efterforskningen?

Hjemme hos familien Huss fejrer man, at Irenes mand Krister er blevet ejer af sin egen restaurant. Men glæden er kortvarig, for udenfor restauranten sprænger en bombe under familiens bil. Irene indser, at det er en advarsel, og at hele familien Huss er i livsfare.

VENTER I MØRKET

I Gøteborg er en seriemorder løs. I ly af mørket iagttager han de intetanende kvinder. Han beskytter dem, men hvis de synder, straffer han dem med døden. Ligene dumper han på kirkegårde, kvalt og indsvøbt i plastik, og han efterlader sig ingen spor. Forinden har hvert offer modtaget en blomst og et bibelcitat samt et billede af dem selv.

Kriminalinspektør Irene Huss og hendes kolleger har hverken spor eller motiv at gå efter, og jagten på morderen begynder at blive desperat. Men så oplever Irene, at der indtræffer en række mærkelige hændelser. Der bliver flyttet rundt på familiens havemøbler, blomster bliver ødelagt, og nogen holder øje med dem uden for deres vinduer. Er det drengestrenger, eller er der nogen, der vil familien Huss ondt?

I TAVSHEDENS CIRKEL

Den 17-årige Jon Rydell findes død i en container. Obduktionen viser, at han har store mængder GHB (Gamma-hydroxybutyrat aka drugrape) i kroppen.

Derudover er han slemt mishandlet af piskeslag, snitsår, brændemærker og endetarmen er sønderreven. Der er ingen tvivl hos Irene Huss (Angela Kovács) og hendes team om hvad der er sket.
Men det store problem er, at ingen i nattelivet vil tale. Og slet ikke de unge mennesker, der hænger ud på diskotekerne i Göteborg.
Irene Huss forsøger at få hjælp gennem det lokale ungdomshus’ leder, Lars Svensson (Lennart R. Svensson). Men han er også bundet af tavshedens lov, især da han ikke vil miste de unges tillid og fortrolighed.
På hjemmefronten går det bedre hos Irene Huss. Hendes mand, Krister, har endelig taget skridtet og realiseret sin drøm om egen restaurant. På restaurantens åbningsdag er deres store datter Jenny (Mikaela Knapp) og hendes veninde Mercedes (Anna Åström) hyret som hjælpere, og efter fyraften går de to tøser på diskotek.
Dette får katastrofale følger og Irene Huss må nu træde i karakter. Både professionelt og som mor …

JAGET VIDNE. JAGAT VITTNE.

En ung, smuk kvinde findes død i Göta Älv, og på fingeren bærer hun en brillantvielsesring, som tilhører en anden. Kriminalinspektør Irene Huss og hendes kolleger sættes på sagen og støder straks på problemer. Obduktionen viser, at dødsårsagen ikke er drukning, men en kranieskade. Hvem er hun? Hun er ikke meldt savnet, ingen kan identificere hende, ingen ved noget. Samtidigt i et nedslidt boligområde sidder Enen mishandlet mand og ruger på en frygtelig hemmelighed

VAN DE VEETERING

DET GROVMASKEDE NET. (Det grovmaskiga nätet 1994)

1. Det grovmaskiga nätet (2000) DVD

Har den sagtmodige, intellektuelle gymnasielærer Janek Mat­tias Mitter dræbt sin kone ved at presse hendes hoved ned under vandet i badekarret? Og har han i så fald virkelig glemt, at han har gjort det, eller er han bare en usædvanlig forhærdet løgner? Kriminalkommissær Van Veeteren er vant til at vide, hvad der er sandhed, og hvad der er løgn, men nu er han i tvivl, og Van Veeteren bryder sig ikke om tvivl.

Stars: Sven Wollter, Samuel Fröler, Camilla Strøm Henriksen, Claes Ljungmark.

HJEMKOMSTEN. Återkomsten. 1996

2. Återkomsten (2001)

En stille augustmorgen forlader en dobbeltmorder fængslet. En regnfuld aprildag finder nogle børn et skamferet lig i en grøft. Van Veeteren stilles over for en mærkelig og ulykkelig menneskeskæbne, og han må ud i retfærdighedens grænseland og tage midler i brug, som han har gruet for i hele sin karriere. Hvem skal sørge for, at retfærdigheden sker fyldest, når politi og retsvæsen svigter?

Stars: Sven Wollter, Åsa Karlin, Claes Ljungmark, Steve Kratz

KVINDEN MED MODERMÆRKET. Kvinna med födelsemärke. 1997

3. Kvinna med födelsemärke (2001)

En mand får mærkelige, anonyme telefonopkald. Det eneste han hører, er musik fra begyndelsen af tresserne. Få dage senere findes han død på gulvet i sin entre – myrdet. For Van Veeteren og hans kolleger er det en besvær­lig sag uden spor og uden vidner. Først da endnu en mand bliver myrdet, begynder Van Veeteren at se begyndelsen på et mønster, der har tråde langt tilbage i tiden til en forbrydelse, der aldrig blev anmeldt og aldrig opklaret.

Stars: Sven Wollter, Åsa Karlin, Claes Ljungmark, Steve Kratz

BORKMANNS PUNKT.Borkmanns punkt.

4. Borkmanns punkt (2005 Video)

I den lille kystby Kaalbringen breder rædslen sig. To personer er blevet dræbt af en øksemorder, og ingen ved, hvornår eller hvor bødlen vil slå til næste gang. Er det tilfældigheder eller en udspekuleret plan, der afgør, hvem der bliver det næste offer? Det bliver Van Veeterens opgave at finde sammenhængen mellem de tilsyneladende uforklarlige mord i en efterforskning, der risikerer at drukne i sine egne detaljer.

Director: Erik Leijonborg | Stars: Sven Wollter, Eva Rexed, Thomas Hanzon, Lars-Erik Berenett.

MÜNSTERS SAG. (Münsters fall)

5. Münsters fall (2005 Video)

Den tænksomme og skakspillende kriminalkommissær Van Veeteren er på orlov og har overladt kri­mi­naliteten i Maardam til sine kolleger, blandt andet kriminalinspektør Münster, der får sin sag for med et tilsyneladende banalt mord. En ældre mand er blevet stukket ihjel, men der er intet motiv og heller ingen spor. Münster må søge hjælp hos Van Veeteren, der leder ham i den rig­tige retning – mod en beskidt sandhed, som ingen kan bruge til noget.

Director: Rickard Petrelius | Stars: Sven Wollter, Thomas Hanzon, Eva Rexed, Gustaf Hammarsten

CARAMBOLE. (Carambole)

6. Carambole (2005)

Børn bør ikke dø før deres forældre. Men af og til går det ikke, som det skal: en mørk vej, en beruset bilist, en ung mand, der dør – og så ruller begivenhederne i Maardam som kuglerne på et billardbord. For bilisten er alt med ét slag ændret, og han drives ud i et desperat forsøg på at nulstille sin handling. Kriminalkommissær Reinhart og hans hold ved politiet i Maardam må kontakte deres tidligere kollega Van Veeteren, der på tragisk vis er indblandet i sagen.

Director: Daniel Lind Lagerlöf | Stars: Sven Wollter, Peter Andersson, Eva Rexed, Thomas Hanzon

MORENO OG TAVSHEDEN. (Moreno & tystnaden)

7. Moreno & tystnaden (2006)

Politistationen i Maardam modtager et anonymt opkald fra en kvinde, der hævder, at unge piger for­svinder sporløst fra den ferielejr, som den religiøse sekt Det Rene Liv arrangerer. Taler hun sandt? Og hvad sker der i så fald med pigerne? Van Veeteren får kun tavshed som svar på sine spørgsmål, og den filosofisk anlagte kommissær får god brug for sin berømte intuition i en efterforsk­ning, der kompliceres af hemmeligheder, fanatisme og fortielser.

Director: Erik Leijonborg | Stars: Sven Wollter, Eva Rexed, Björn Bengtsson, Philip Zandén

SVALEN, KATTEN OG ROSEN.(Svalan, katten, rosen, döden

8. Svalan, katten, rosen, döden (2006 Video)

En ensom, ung kvinde har sit første forhold til en mand. Han er hendes mors kæreste. Snart ruller tragedien, og pigen og hendes mor findes kvalt. Og flere kommer til. Van Veeteren er ikke længere ansat ved politiet, men bliver på grund af en olivensten, en tabt plombe og hans tidligere kollegers rådvildhed inddraget i sagen, der både handler om besættelse, misbrug og galskab. Han fornemmer en morder af en usædvanlig slags. Meget usædvanlig.

Director: Daniel Lind Lagerlöf | Stars: Sven Wollter, Thomas Hanzon, Eva Rexed, Gerhard Hoberstorfer

SAGEN G. (Fallet G)

9. Fallet G (2006 Video)

Et gammelt spørgsmål nager Van Veeteren: Hvem dræbte Barbara Clarissa Hennan? Eller snarere: Hvordan lykkedes det Jaan G. Hennan at slippe af sted med at dræbe hende?

Det er femten år siden, og det er Van Veeterens eneste uopklarede sag. Først nu ser det ud til, at den nærmer sig sin opklaring, der dog ikke nødvendigvis bringer nogen forløsning for de involverede. Måske er der spørgsmål, der har bedst af at forblive ube­svarede?

Director: Rickard Petrelius | Stars: Sven Wollter, Thomas Hanzon, Eva Rexed, Dag Malmberg