FORLAGET GRØNNINGEN1

OLE NØRSKOV. EFTERMÆLE. 350 Sider
Hold øje med navnet Ole Nørskov! Nørskov der er uddannet journalist og har skrevet for blandt andre Dagblade f.eks. Børsen og fagbladet Journalisten. Han var gennem en årrække chef for MediaWatch og er nu selvstændig konsulent i mediebranchen. Eftermæle er Ole Nørskovs debut som forfatter. Nu præsenterer et velkomponeret ny dansk krimi med masser af spænding og lun humor.
Handlingen er Kort beskrevet: “Kresten er død.” Efter 20 år bag en computerskærm i redaktionssekretariatet på Dagbladet modtager hovedpersonen Michael Eriksen, et telefonopkald, som vender op og ned på hans tilværelse.
Sammen med kollegaen Kresten skrev han nemlig som ung, idealistisk journalist en artikelserie, som belyste, hvordan Danmarks største virksomhed, MSAN, samarbejdede med den tyske værnemagt under krigen. Artikelserien udløste Cavlingprisen, men Kresten og Michael betalte begge en højpris for den kortvarige succes.
Nu er Kresten død, og hans lejlighed er dækket fra gulv til loft med dokumenter og artikler om MSAN-sagen. Er Krestens død forbundet til hans efterforskning?
Michael beslutter sig for at komme til bundsi sagen, men indser hurtigt, at der denne gang er langt mere end hans journalistiske karriere på spil
. Eftermæle får de varmeste anbefalinger og 5 Diamanter med i sin videre færd i genren.

Finn Hansen.

BIRGITTE VESTERMARK. UKENDT STOF. Danske Vestermark har både skrevet romaner biografier og med Ukendt Stof debuterer hun i spændingsgenren.

Hun har nemlig skrevet en bog der behandler dilemmaerne drugs, drenge og ikke mindst en desperat mor der nægter at bøje sig. Tvunget af omstændighederne må hovedpersonen- den arbejdsløse journalist Victoria Storm flytte ud i en forstadsghetto. I sønnen Sylvesters flyttekasse finder hun ved et tilfælde en pose med et større antal runde, hvide piller. Og Sylvester selv er som sunket i jorden. Det

samme er naboens søn.

Hvad er der blevet af de to drenge? Hvordan er pillerne endt i sønnens kasse? Og hvem er det hovedløse lig, der bliver fundet i Københavns havn? I sin søgning efter drengene bliver Victoria trukket ind i et stort og dødsensfarligt spil, hvor hun må agere klogt og hurtigt.

UKENDT STOF er en tankevækkende dansk krimi om unge, stoffer, dårligt selskab og ikke mindst en stærk mors følelse af afmægtighed. Men også om en kriminelle slagside i samfundet: hurtige penge og grådige bagmænd, der ofrer unge mennesker.

Der er ingen tvivl om at Vestermarks første krimi med Victoria Storm nok skal blive en succes derfor belønnes der med 5 Diamanter fra Krimicirklen.

PERNILLE PLAETNER OG MARIANNE ROHWEDER. DÅREKISTEN. 319 Sider.
Det lovede godt for forfatterduoen Plaetner & Rohweder da vi blev præsenteret for deres debut Hundeungerne. Nu er den svære toer aktuel. Og lad det være skrevet og sagt med det samme at alle forventninger er tilfredsstillet!
Nu er det fortidens stemmer hvisker i murene.
En succesrig virksomhedsejer, Mogens Bonde, findes brutalt myrdet i sit hjem. strømeren Martha Munk kender familien temmelig godt og står fra starten næsten alene med drabssagen, fordi hendes faste makker, Anders Berg, ligger underdrejet efter en skilsmisse, og stationens chefefterforsker, Søren Skovmose, har travlt med en narkosag i Holbæk.
Sporene fører tilbage til et tidligere sindssygehospital i Nykøbing Sjæl-land, hvor Martha går på jagt efter sandheden blandt den brogede skare af iværksættere, kunstnere, terapeuter og andet godtfolk, der har slået sig ned i de gamle bygninger. Ved første øjekast ser alt tilforladeligt ud, men under overfladen findes overraskende sammen-hænge, der trækker tråde til fortidens patienter.
Da drabet på Mogens Bonde efterfølges af endnu en grusom forbrydelse, tilkaldes den nyudnævnte politiinspektør, Torben Billing, hjælp fra Den Nationale Efterforskningsenhed. Martha må nu – oven i arbejdspresset og private udfordringer på hjemmefronten – indstille sig på at samarbejde med en ny kollega.
50.000 har læst første bind i Martha Munk-serien, Hundeungerne. Og der er ingen tvivl for Krimicirklen at den skare af læsere vil bare stige og stige. Derfor iler vi med 5 Diamanter.
Finn Hansen.

MARIANNE MONTEAU. GRØNLÆNDEREN. Sider. Kr. Grønlænderen – er fjerde bind i Marianne Monteaus spændende og populære krimiserie med Politiassistent Lucy Kiehl. Hun er lige raskmeldt og kommet på benene igen efter et fald ned af en kældertrappe.

Temperaturen har taget dyk ned under frysepunktet selv om det er langt ind i april måned det år, og på en af de iskolde forårsnætter. Her finder man det maltrakterede lig af en ung grønlandsk mand i en baggård på Vesterbro i København. Der kommer for alvor fart over feltet da billedet af den spinkle unge mand toner frem op på storskærmen i afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi. Lucy og kollegerne når tættere og tættere ind på livet af Vesterbros lyssky eksistenser, mens hun forsøger at tie dét ihjel, som hun tror er senfølgerne efter sit kraniebrud.

Symptomerne bliver kun værre. Ikke mindst da der dukker mystiske beskeder op under hendes gennemgang af forældrenes ting i barn-domshjemmet i Aarhus. Fortidens hemmeligheder og løgne får vidt-rækkende konsekvenser for Lucy, men også for de implicerede i sagen om den unge grønlænder. Det viser sig, at den unge mand ikke kun er en junkie, der er blevet offer for de sædvanlige pengeproblemer. Hans korte liv med opvæksten i Alberts- lund er flettet ind i et omfattende net af menneskelig elendighed, der skriver sig tilbage til de små klasser i folkeskolen. Marianne Monteau og Lucy Kiehl er som god rødvin jo ældre den bliver bare bedre og bedre. Forfatteren er nemlig fremragende til at finde på nye medrivende plots og hun styre sine personer perfekt samme gør sig gældende for miljøerne. Kort sagt og skrevet forfatteren har for alvor slået sig ind krimigenren. Derfor er 6 Diamanter af den fineste slags fra Krimicirklen.

Finn Hansen.

RANDI FUGLEHAUGH FALDESYGE. Oversat af efter FALLESJUKE 396 Sider. Kr. Dette originale og tragiske drama starter er en strålende klar junidag i den vestnorske by, Voss. Åbningsceremonien til den årlige ekstrem-sportsuge er i fuld gang, og humøret er højt hos publikum. Men begejstringen får hurtigt en brat ende, da noget rødt, hvidt og sort nærmer sig i et hastigt frit fald fra oven. Og så ligger hun der – en kvindelig faldskærmsudspringer i norsk nationaldragt med sit blonde hår bredt ud over grønsværen. Faldskærmen nåede nemlig ikke at folde sig ud. Den døde kvinde er en af fire veninder, der skulle springe ind i ekstremsportsugen sammen. De kalder sig ”Malkepigerne” Men er det en det bare en uhyggelig ulykke? Eller er der nogen der har manipuleret med Veslemøys faldskærm? Kort efter bliver ulykken til en drabssag, som river det lille samfund op med rode. Ellers et rart sted hvor alle kender alle. Hovedpersonen Agnes Tveit dækker sagen, hvor fortidens hemmeligheder og løgne viser sig stærke nok til at skære faldskærmsliner over og lade en kvinde styrtdykke mod døden fra 12.000 fod og rive andre med sig i faldet. Faldesyge – Er foruden som jeg skriver øverst, en interessant og medrivende krimi med fremragende miljøer fra et kraftfuldt vestland og med stærke kvinder og et moderne østland med magtfulde mænd. Der er 5 Diamanter.

Finn Hansen.

PERNILLE PLAETNER & MARIANNE ROHWEDER. HUNDEUNGERNE 445 Sider, Kr
Danmark kan igen prale med at en ny kriminalforfatterduo. Der har gjort det til deres metié, at skrive krimier som kan udspille i hvilken som helst lille dansk provinsby. Duoens navne er Pernille Plaetner & Marianne Rohweder. Begge er foruden forfattere, journalister og førstnævnte er også sangskriver og har skrevet en række børnebøger.
Hundeungerne´s handling foregå i den lille dansk provinsby Nykøbing Sjælland. Et sted med blomster i vindueskarmene og skeletter i skabene.
Hundeungerne har et stærkt og realistisk fokus på socialpolitisk underskud og beskriver desuden livet som kvinde og mor, når man er ved at slippe børnene og stadig er for ung til at have opgivet håbet om den store kærlighed. Så velkommen til hovedpersonen Martha Munk.
Martha Munk er betjent på en lille politistation i Nykøbing Sjælland. Hun er i starten af 40’erne, og der er nogenlunde ro og orden i hendes liv, det vil sige indtil den morgen hun bliver udsat for seksuel krænkelse af sin overordnede, vicekriminalinspektør Torben Billing. Efter at have givet ham et knæ i skridtet siger Martha sit job op med øjeblikkelig virkning. Før hun når ud ad døren, indløber der dog en meddelelse til stationen om en dødfunden narkoman på banegårdens toilet. Marthas kolleger er hurtigt ti at konkludere at det bare er et tragisk og banalt dødsfald som resultat af en overdosis. Men da en stribe mord begynder at hærge det lille lokalsamfund, er Martha den eneste, der insisterer på en sammenhæng mellem den døde narko- man og de øvrige uforklarlige dødsfald. Da pilen pludselig peger på den hemmelighedsfulde mand, som hun er ved at forelske sig i, starter hun sin egen efterforskning.
På fornem vis beskriver de to forfattere den lille by på godt og ondt og en række af byens indvånere sætter et fint og realistisk præg på fortællingen. Som prikken over I´et slutter de med nogle kæmpeoverraskelser.
Efter min mening bør Det Danske Kriminalakademi overveje den som nomineret kandidat når 2021 skal kåres.
Finn Hansen.

RUTH LILLEGRAVEN. ALT ER MIT. Oversat af Sarah Koch efter ALT ER MITT. 2018. 364 Sider. Kr. Ruth Lillegraven er en kendt norsk og skattet forfatter i sit hjemland. Hun har været indstillet til Brage-prisen flere gange. I Danmark er hun et ukendt blad. Men det er helt sikkert at danske læsere skal nok også tage hende til sig. Hendes debutspændingsroman har nemlig store litterære kvaliteter. Alt er mit, er af sammenlignes med bl.a. hendes svenske forfatterkollega Mattias Edvardssons bestseller En Helt Normal Familie. (Er udkommet på dansk ligesom Gode Naboer også er.

Alt er mit, alt skal tages fra mig. Livet er stort, men skrøbeligt – og snart kan det være forbi. Sådan tænker en af hovedpersonerne, men det er også en farlig tanke om at eje noget hos andre mennesker, der måske slet ikke tilhører én.

Det er et drab åbner for en understrøm af mørke og dæmoniske hemmelig- heder mellem to af hovedpersonerne nemlig ægteparret Clara og Haavard – hun arbejder som jurist og han nonchalant børnelæge. Som en strøm breder hemmelighederne sig i byen, til fortiden og nutiden. Clara ser sine dæmoner komme frem, og det bliver skæbnesvangert.

Det der er den røde tråd i denne geniale, fænomenale og begavede spændingsroman. Det er også om barnet, der lider overlast og bliver udsat for vold i hjemmet, og som lades i stikken.

Stor tak til Grønningen 1 fordi de gjorde opmærksom på Lillegraven. Der er ikke tvivl om hun bliver en af de nye tonegivende forfattere i Norge og hvem ved globalt. Plottet er fremragende.5 Diamanter fra Krimicirklen.

Finn Hansen.

JENNY LUND MADSEN. TREDIVE DAGES MØRKE. 352 Sider. Kr.
Det er et spændende bekendtskab læseren får præsenteret med præsentationen af den snobbede, drikfældige, ensomme og ovenikøbet skriveblokerede forfatter Hannah. Hun udfordres ved et skæbnens uheld til at skrive en krimi på tredive dage.
For at få inspiration rejser hun hovedkulds afsted til Island, hvor hun indlogerer sig hos den gæstfri Ella i en lille, fredelig by Húsafjöður. Men under overfladen i Húsafjöður er stærke mørke strømninger i bevægelse. Få dage efter Hannahs ankomst fiskes Ellas nevø Thor livløs op af vandet. Druknet. Thor var som alle de andre søn af en fisker, men han led af stærk hydrofobi. Det var almindeligt kendt, at Thor for alt i verden aldrig nærmede vandet … så hvordan kunne han drukne? Og var det bare en ulykke?
Hannah begynder at efterforske dødsfaldet som en mulig god start på sin klichékrimi, men snart er hun involveret i farlige hemmeligheder i Húsafjöður. I Island med sin kulde, sne og mørke finder Hannah fortiden gemt – men det er også her, hun aner en fremtid.
Denne krimidebut af en af Danmarks store film- og TV-serieforfattere er intet mindre end et mesterstykke får dette skudsmål med. Og det kan helt og adeles tilsluttes fra Krimicirklen side. 6 Diamanter.
Finn Hansen

HELENE FLOOD. TERAPEUTEN oversat af Agnete Friis efter TERAPEUTEN.2019 375 Sider. Kr.
Det er noget af et scoop som det nye forlag Grønningen1 åbner med. Det er nemlig den lige sensationel norsk krimidebut Terapeuten. Bogen blev solgt til 20 lande og det er vel at bemærke, før den blev sendt udgivelse. Bogen blev da også modtaget med en sand stjerneregn ved udgivelsen i Norge. Det er guf for det læsende folk, der har nydt bøger bla. Pigen i toget og lignende værker. Det er kort og godt en formidabel krimi med en psykologisk twist.
Den tager begrebet op med: Noget af det mest uhyggelige er, når det trygge føles utrygt. Hovedpersonen Sara og Sigurd er et perfekt par, i hvert fald på overfladen. Han er nyuddannet arkitekt i færd med at starte eget firma. Hun har sin egen praksis som terapeut for unge med problemer. Sammen bor parret i den i en arvet villa i et af Oslos bedste kvarterer. Livet kunne ikke være bedre – eller kunne det? For det hele forandrer sig. Det sker da Sigurd tager på fjeldtur med et par af gutterne, begynder nemlig noget at slå revner. Han når nemlig aldrig frem til hytten, selvom han har ringet til Saras telefonsvarer derfra. Men hvor er han så? Sara begynder at rede trådene ud, men ender efterhånden i et spil, hun måske ikke er herre over. Sara er sådan én, der lever af at tænke klart om andres relationer. Men kan hun tænke klart om sit eget ægteskab, da brikkerne begynder at falde på plads for hende?
Tillykke til Grønningen1 og Helene Flood. Herfra er der naturligvis 6 Diamanter.
Finn Hansen.

MARIANNE MONTEAU. MIT NAVN ER VIKTOR 350 Sider. Kr.

Marianne Monteau har skiftet fra eget forlag Many Minutes til det nye etablerede forlag Grønningen 1.

Politiassistent Lucy Kiehl er udlånt til Københavns politi og er så småt på vej tilbage til Aarhus. Men da en kendt byggematador brutalt skydes ned med koldt blod i sin have på Frederiksberg, må Lucy Kiel tage sig af den sag. Og hvor det bl.a. bevirker at hårdtprøvede enke, midt i sorgen over sin mands død, skal føre virksomheden videre. Lucy og hendes kolleger må arbejde i døgndrift for at løse mysteriet om mordet på den magtfulde mand. Efterhånden som Lucy graver sig dybere ned i sagen, kommer der mange andre ting op til overfladen. glansbilledet af den ellers så vellidte familie begynder at krakelerer. For hvem var egentlig Bernt Thaulows venner? Eller hvem var hans fjender? Og kan man tage det for givet at morderen ikke slår til igen ? Mit navn er Viktor – er det tredje bind i krimiserien af Marianne Monteau. Der er kun at sige at de damer Blædel, Egholm osv har fået en konkurrent der bare bliver bedre og bedre. 6.Diamanter fra Krimicirklen.

Finn Hansen