HR. FERDINAND.

LIZ MOORE. DEN LANGE LYSENDE FLOD. Oversat af Signe Lyng efter LONG BRIGHT RIVER. 515 Sider. Handlingen. To søstre færdes i de samme gader, men deres liv kunne ikke være mere forskellige. Den ene er strømer og den anden narkoman. En dag forsvinder den ene af dem. Micaela ‘Mickey’ Fitzpatrick er i begyndelsen af 30’erne og enlig mor. Hun har patruljeret i Philadelphias 24. distrikt i flere år, og hun er på fornavn med de prostituerede og misbrugerne, der hænger ud på The Avenuen. Byen, hærges og ofrene for overdosis hober sig mere mere op bliver stadig flere. Hver gang hun hører om et nyt dødsfald, frygter hun, at det er lillesøsteren og narkomanen Kacey, som er død. De to har ikke været på talefod i flere år, og kollegerne i politiet kender ikke til deres relation, men Mickey bekymrer sig konstant om sin søster.
Så da Kacey forsvinder, samtidig med at en række prostituerede bliver fundet dræbt i det samme distrikt, begynder Mickey en desperat jagt. En jagt, som udsætter hendes femårige dreng, Thomas og hendes ven Simon for fare, og som kaster nyt lys over de to søstres barndom.
Den Lange Lysende Flod er både en rå og intens thriller. Og ikke mindst et bevægende familiedrama om misbrug, prostitution, søskendekærlighed og bedrag. Det er en bog som det er umulig at lægge fra sig, umulig at glemme. Krimicirklen giver den maximumet, 6 Diamanter.
Finn Hansen.

Anmeldelser fra FOR HR. FERDINAND.

STUART TURTON. ARLENA HARDCASTLES SYV DØDSFALD. Oversat Nana Lund efter SEVEN DEATHS OF ARLENA HARDCASTLE. 2018. 496 Sider. Arlena Hardcastle er blevet dræbt hundredvis af gange, og hver gang er Aiden Bishop kommet forsent til at rede hende. Den eneste måde at bryde forbandelsen på er at udpege Arlenas drabsmand. Men hver morgen vågner Aiden i skikkelse af en ny gæst. Og imens forsøger nogen desperat at forhindre ham i at forlade Blackheath Manor. Det er handlingen kort fortalt.

Denne krimi er nemlig og så absolut, skrevet af en kringlet forfatterhjerne. Det er også korrekt at det er en britisk bestseller af format, et genialt, originalt mordmysterium. Personen Aiden Bishop kender reglerne. Arlena Hardcastle falder død om hver dag, indtil han identificerer hendes drabsmand og bryder forbandelsen som han/hun er fanget i. Men hver gang dagen begynder forfra, vågner Aiden i skikkelse af en ny gæst på Blackheath Manor. Og nogle af hans værter er mere hjælpsomme end andre. Men også hvor ingen personer er hvem de giver sig ud for at være.

Forfatterens(Turton) anden bog (som lyder spændende) THE DEVIL AND THE DARK WATER – er HANDLINGEN: Det er 1634, og Samuel Pipps, verdens største detektiv, bliver transporteret til Amsterdam for at blive henrettet for en forbrydelse, han måske, eller måske ikke, har begået. På rejse med ham er hans loyale livvagt, Arent Hayes, som er fast besluttet på at bevise sin ven uskyldig. Men så snart de er ude på havet, begynder djævelen at ødelægge rejsen. En to gange død spedalsk forfølger dækkene. Mærkelige symboler dukker op på sejlene. Husdyr bliver slagtet. Og så er tre passagerer markeret for døden, inklusive Samuel … Kan en dæmon være ansvarlig for deres ulykker? Med Pipps fængslet, er det kun Arent, der kan løse et mysterium, der forbinder alle passagerer ombord. Et mysterium, der strækker sig tilbage i deres fortid og nu truer med at sænke skibet og dræbe alle ombord.”– Leveret af forlaget Bogen leder denne anmelder hen til en datidens banebrydende for-fatter af den psykologiske krimier. Og når man så tænker at Shirley Jackson skrev den i 1954. Der 6 Diamanter.

Finn Hansen.

BIND 9

LOUISE PENNY. HVOR LYSET SLIPPER IND. Oversat af Helena Fjelstrup Brønnum efter HOW THE LIGHT GETS IN. 514 Sider. “Hvor lyset slipper ind” er 9. bind i Louises Pennys krimiserie om Armand Gamache, som denne gang skal opklare et mystisk julemord i Three Pines. For i Quebec nærmer julen sig, mens vintervejret viser sig frem på smukkeste vis. Politiinspektør Armand Gamache er dog ikke ligefrem i julehumør, og han føler sig forladt og ensom i sin drabsafdeling. Humøret vender dog lidt tilbage, da han bliver kaldt til hans elskede Three Pines af Myrna Landers. Hun har nemlig brug for hjælp til at finde en forsvunden julegæst. Julegæsten viser sig, at være en helt særlig person med nær forbindelse til den farverige digter, Ruth Zardo. Men juleidyllen splintres til snekrystaller i den lille, idylliske by, da det viser sig, at være tale om mord!

“Hvor lyset slipper ind” er endnu et spændende og hyggeligt mordmysterie fra Louises Pennys elskede og populære serie om Armand Gamache. 6 Diamanter.

BIND 9
LOUISE PENNY. HVOR LYSET SLIPPER IND. Oversat af Helena Fjelstrup Brønnum efter HOW
THE LIGHT GETS IN. 514 Sider.
“Hvor lyset slipper ind” er 9. bind i Louises Pennys krimiserie om Armand Gamache, som denne gang skal opklare et mystisk julemord i Three Pines.
For i Quebec nærmer julen sig, mens vintervejret viser sig frem på smukkeste vis. Politiinspektør Armand Gamache er dog ikke ligefrem i julehumør, og han føler sig forladt og ensom i sin drabsafdeling. Humøret vender dog lidt tilbage, da han bliver kaldt til hans elskede Three Pines af Myrna Landers. Hun har nemlig brug for hjælp til at finde en forsvunden julegæst. Julegæsten viser sig, at være en helt særlig person med nær forbindelse til den farverige digter, Ruth Zardo. Men juleidyllen splintres til snekrystaller i den lille, idylliske by, da det viser sig, at være tale om mord!
“Hvor lyset slipper ind” er endnu et spændende og hyggeligt mordmysterie fra Louises Pennys elskede og populære serie om Armand Gamache. 6 Diamanter.
Finn Hansen.

HJORTH ROSENFELDT. SOM MAN SÅR. Oversat af Lilian Kingo og Morten Visby efter SOM MAN SÅR. 486 Sider.
Som Man Sår er det 7. og næstsidste bind i Hjorth/Rosenfeldts bestsellerserie.
Der er nu gået 3 år. Vanja Lithner er nu leder af Rejseholdet, og det nye teams første opgave bliver at stopper for den skarpskytte, som efter tre mord på blot få dage har sat en skræk i livet på alle i Karlshamn. Der findes nemlig tilsyneladende ingen ledetråde, ingen vidner, og ofrene synes tilfældigt udvalgt. Alle i byen er potentielle skydeskiver!
Sebastian Bergman har tro det eller ej søgt en mere stille tilværelse, siden han blevet morfar, og arbejder nu som psykolog og terapeut på deltid. Da han bliver kontaktet af en mand, der har brug for hjælp til at bearbejde sine egne oplevelser under tsunamien i 2004, hvor Sebastian selv mistede sin hustru og datter, vendes alt på hovedet.
Billy skal være far og bestemmer sig for at han ikke længere vil acceptere sine mørke, hemmelige drifter. Men fortiden glemmer ikke. Spørgsmålet er, hvor langt Billy er villig til at gå for ikke at blive afsløret. Der er lagt op til en spændende finale ppå flere fronter og Som Man Sår slutter med en gedigent overraskelse som undertegnede ikke lige havde set komme, Mens vi venter på bind 8, kan de to forfattere glæde sig over de 6 velfortjente Diamanter fra Krimicirklen.
Finn Hansen.

LOUISE PENNY HVAD ØJET IKKE SER: Oversat af Maria Marqard efter A TRICK OF THE LIGHT. 440 Sider.
”Hjerter er knust,” har Lillian Dyson møjsommeligt understreget i en bog. ”Sød kærlighed er død.” Og nu er Lillian selv død, blandt hjerteblomster og syrener i Clara Morrows have i Three Pines, lige inden Claras soloudstilling på det anerkendte Musée dÁrt Con-temporain i Quebec. Gamache haster skyndsomt til den lille by og finder en verden af skygger og nuancer, gråtoner og lys, hvor intet er som det ser ud. Bag hvert et smil lurer en snerren, bag kærligheden et knust hjerte. Og selvom sandheden langsomt blotlægges, er det uklart for Gamache og hans hold, om der er mere gemt end hvad øjet ser.
Troligt men sandt endnu en gang er der serveret et spændende drama fra det Canadiske ”Midsomer Murder” alias Three Pines distrikt. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

HILLARY RODHAM CLINTON & LOUISE PENNY. TILSTAND AF TERROR. Oversat af Nanna Lund efter STATE OF TERROR. 2021 590 Sider.
Det er noget af et forfatterteam der har slået sig sammen. En den forhenværende amerikansk præsidentfrue Hillary Clinton og Canadas stor sælgende og populære og topforfatter Louise Penny med bagagen stopfuldt af hæderspriser.
Fra bestsellerforfatterne Hillary Clinton og Louise Penny kommer en roman med uovertruffen spænding og uovertruffen insider-ekspertise.
Den canadiske krimiforfatter Louise Penny spurgte Hillary Clinton: Hvordan vil du beskrive dit værste mareridt i din tid som udenrigsminister? Svaret var en terrorstat. Og det resulterede i dette diger værk. Et land ude af kontrol, som befinder sig i en tilstand af kaos, frygt og håbløshed.
Det blev startskuddet på et samarbejde mellem en af verdens bedste krimiforfattere og en af USA’s mest markante ledere. I Tilstand af terror møder læseren en idealistisk, men grøn, udenrigsminister, som har tilsluttet sig sin rivals administration; en præsident, der er indsat efter fire år med et amerikansk lederskab, hvor USA har været usynlig på den internationale scene. En række terrorangreb ryster den globale orden, og udenrigsministeren må samle et hold i forsøget på at afsløre en dødbringende konspiration. En sammensværgelse, der er omhyggeligt designet til at udnytte, at den amerikanske regering har mistet føling og er uden magt dér, hvor magten betyder mest. Handlingen blæser derud af fra start til slut og læseren får ent kendskab til de bonede gulve og magtens korridorer medens det hele kører mod afgrundens rand. Slet og ret en fremragende thriller af to blændende forfattere. Der helt klart 6 Diamanter.
Finn Hansen.

BEGRAV DINE DØDE. Oversat af Maria Marquvard Jensen efter BURY YOUR DEAD .445 Sider. 6. Bind i Louise Pennys Armand Gamache-serie.
I Quebec hærger vinteren på fuld styrke, mens Gamache står ansigt til ansigt med sin karrieres usædvanligste sag. En mand findes dræbt i en af byens ældste bygninger – et bibliotek hvor Quebecs engelsktalende mindretal bevogter sin historie. Og dødsfaldet åbner en dør til fortiden og et mysterium som har sovet i århundreder. Et mysterium Gamache skal løse, hvis han skal standse en nutidig morder. Atter en gang tages læseren med Three pines og atter en gang får gamache brug for al sin kløgt og snedighed for at finde den rette sandhed der skjuler sig i mysteriet. 5 Diamanter.Finn Hansen.

HER MED UDGIVELSERNE AF LOUISE PENNYS 5 og 6 BIND KAN MAN GENERELT OPLYSE OM AT BØGERNE FRA LOUISE PENNY SERIEN MED ARMAND GAMACHE ER OPBYGGET SOM DER SÅ FLOT BERETTES NEDENFOR. EN FIN BENYTTELSE AF DE FORSKELLIGE ÅRSTIDERNE, OG SKIKKE, HELLIGDAGE MED STOR DYGTIGHED, DET SAMME KAN FORTÆLLES AT HUN ER GOD TIL SPEKTAKULÆRE MORD OG HAR EN FREMRAGENDE SANS FOR BESKIVELSER AF MILJØ OG ET UNIKT PERSONGALLERI.

I den lille by Three Pines i Quebec, den fransktalende del af Canada, arbejder Armand Gamache som politiinspektør. På overfladen ånder alt fred og idyl, og byen er travlt beskæftiget med markedsdage, ishockeykonkurrencer, forårsfester og andre begivenheder, der skaber stemning og sammenhold i den smukke by. De unge bliver kærester og går fra hinanden igen, indbyggere fødes og dør, splid og forsoning får hånd i hånd, alt er som altid. Men under overfladen er sagen en ganske anden, og inspector Gamache går fra sag til sag, som kræver hans opmærksomhed.

LOUISE PENNY. DEN BARSKE SANDHED. Oversat af Helena Fjelstrup Brennum efter THE BRUTAL TELLING 2009. 490 Sider. BIND 5.
Her er vi i sommerens sidste dage hvor der findes en fremmed dræbt i byens bistro og antikvitetsbutik. Endnu en gang må kommissær Gamache og hans hold der må på banen for at hitte rede og hvad der er op og ned på at gennemsøge byens fortællinger og løgnehistorier i jagten på sandheden.
Ingen indrømmer at have kendt den dræbte, men snart peger pilen på Olivier, ejeren af bistroen. Men skatte fra antikvitetsbutikken i form af sjældne førsteudgaver af klassiske værker og andre særlige objekter fører Gamache dybt ind i historien og på tværs af kontinentet i jagten på sandheden og den endelige afsløring. Bogen er slet og ret en gedigen underholdning og det bringer atter 5. Diamanter til Penny.
Finn Hansen.

LOUISE PENNY. MORD PÅ MANIOR BELLECHASSE. Bind 4. Oversat af Helena Fjelstrup Brennum efter THE MURDER STONE. 410 Sider.Da den raffinerede og kendte familie Finney ankommer til hotel Manoir Bellechasse, bringes det alle medlemmer af hotelpersonalet i arbejde. Irene Finney og hendes fire voksne børn er nemlig ankommet for at afholde en mindeceremoni for deres afdøde mand og far. Men inden de får set sig om, dukker et lig Og da et lig findes på Manoir Bellechasse, og så må familien sørge over endnu et tabt medlem. Som gæst på hotellet hvirvles inspektør Gamache ind i opklaringen. Hotellet er fyldt med mulige mistænkte, for Manoir Bellechasse ligger langt fra alting og er det perfekte sted at skjule sig fra fortiden – lige indtil den indhenter en.

Det er en spændende krimi der er masser af personer som har motiver til at rydde nogen af vejen.5 Diamanter.

Finn Hansen.

THOMAS BAGGER MANDEN I TRE DELE. 382 Sider
Der er ikke sparet på effekterne i Bagger´s ”debut-bog” på politikens forlag. Forfatteren er dog ingen novice her. Han har tre bøger med bagagen fra henholdsvis forlagene EC-Edition hvor han fik udgivet Den Permanente og Superstar og den sidste fra forlaget Montagne med titlen Grav. Men tilbage til den aktuelle. Der starter med at på en forblæst bakke i Sønderjylland finder politiet liget af en nøgen mand. Den døde er dækket til med en presenning og beskyttet mod vilde dyr af en ultralyds-skræmmer. Forvirringen er total, og det hjælper ikke ligefrem, da det viser sig, at ofret døde tre dage tidligere og er blevet stjålet fra det lokale lighus. Men det viser sig at den nøgne mand ikke er forbrydelsen. Han er budskabet! Smøl Vold har i årtier skjult en langt mere spektakulær og gruopvækkende hemmeligheder, der lynhurtigt får verdenspressens opmærksomhed.
To specialagenter fra enheden Task Force 14 tilkaldes fra København. Det er den gådefulde David Flugt og den excentriske Lucas Stage. Agenterne får en kølig modtagelse af de lokale politifolk og møder hård modstand i en landsdel. Hvor folk for det meste færdes bag deres nedrullede gardiner, og de flade marklandskaber kaster lange uhyggelige skygger. David og Lucas kommer hurtigt på sporet af en skræmmende seriemorder og jagten går ind. Men det, agenterne ikke ved, er, at de også jagter hinanden. Det er gedigen og realistisk og et anderledes plot. Spændende bliver det, at følge Thomas Baggers videre forfatterskab. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

ADRIAN MCKINTY. KÆDEN. Oversat af Lisbet Kjær Johansen efter THE CHAIN. 2018 380 sider.
Det er 4. gang vi kan glæde os til en ny McKinty bog. De første 3 bøger er fra hans populære serie der har Sean Duffy. Der foregår bøgerne i Irland.
Kæden – er en hel ny stand alone titel. Handlingen starter med: En uskyldig mor bliver et ufrivilligt led i en kynisk kæde af forbrydelser. Nu må hun selv vel at bemærket begå en grusom forbrydelse for at redde sin kidnappede datter eller risikere at miste hende for altid.
Rachel Klein sætter sin datter, Kylie, af ved busstoppestedet og begynder sin dag. Men et opkald fra et ukendt nummer ændrer alting: En kvinde i røret fortæller Rachel, at Kylie nu sidder bundet og kneblet på hendes bagsæde. Hvis Rachel skal gøre sig forhåbning om at se hende igen, skal hun gøre følgende: 1) Betal en løsesum 2) find et andet barn at bortføre.
Dette er ingen almindelig kidnapning, for den, der ringer, er selv en mor, hvis søn er blevet bortført, og hvis Rachel ikke gør som hun får besked på, vil drengen dø. ”Du er ikke den første. Og du vil bestemt ikke være den sidste.” Rachel er nu blevet en del af Kæden, en uendelig og modbydeligt indrettet ordning, som gør ofre til kriminelle – og sørger for, at en mystisk bagmand tjener styrtende på ugerningerne. Reglerne er simple, men de moralske dilemmaer er grusomme: Skaf pengene hurtigt, find dit offer og udfør derefter bortførelsen. Og det viser sig, at kidnapningerne kun er begyndelsen. Der er spænding fra start til slut så let kan den anmeldes og så giv værket som fortjent de 6. Diamanter.
Kæden har nemlig allerede gået sin sejrsgang i USA, hvor romanen straks blev en New York Times bestseller, modtog flere priser og blev kåret til årets spændingsbog af flere aviser. McKinty har skrevet en hæsblæsende thriller, som ikke stopper, før Kæden bliver brudt.
Finn Hansen.

ALEX MICHAELIDES. JOMFRUERNE Oversat af Ninna Lund efter Vi er mange læsere der så frem til hvad opus to fra bestsellerforfatteren Alex Michaelis der bragede igennem med Den Tavse Patient. Nu er ventetiden forbi for nu ligger den aktuelle Jomfruerne på boghandlerdiskene landet over. Atter er det en medrivende thriller med originalt plot. Hovedpersonen Edward Fosca er en morder.Det er den anden centrumsfigur Mariana Andros ikke i tvivl om. Men Fosca er urørlig. Han er en smuk og karismatisk underviser i de græske tragedier ved Cambridge Universitettet. Han er elsket af både ansatte og studerende – især af medlemmerne af et hemmeligt selskab af kvindelige studerende, kendt som Jomfruerne. Mariana er en fortræffelig, men også skadet, gruppeterapeut, og da hendes nieces veninde findes myrdet på Cambridge, bliver hun nærmest besat af Jomfruerne. Som tidligere studerende på Cambridge mistænker hun hurtigt, at noget skummelt udspiller sig bag det gamle universitets idylliske skønhed og traditioner. Og hun bliver overbevist om, at Edward Fosca er skyldig i mordet, selvom han har et vandtæt alibi. Men hvorfor skulle professoren dræbe en af sine egne studerende? Og hvorfor kredser hans undervisning altid om Persefone og hendes rejse til underverdenen? Da endnu et lig dukker op, løber Marianas besættelse efter at afsløre Fosca af med hende og truer med at ødelægge både hendes troværdighed og forholdet til hendes kære. Men Mariana er fast besluttet på at stoppe morderen, selvom det kan koste hende alt – også hendes eget liv. Jonfruerne får de varmeste anbefalinger lig med 6. diamanter. Forrygende historie.
Finn Hansen.

EMELIE SCHEPP: NI LIV Oversat af Anne Matthiesen efter NIO LIV. 345 Sider.
Ni liv er sjette bind i den internationale bestsellerserie om anklageren Jana Berzelius. Angående succes for denne svenske storsælgende forfatter er der bare at oplyse om følgende. Emelie Schepp har i følgende år: 2016 -2017 og 2018 været svenske læsers krimifavorit og det skulle ikke undrer at den plads holder hun også i de kommende år!
Handlingen i Ni Liv er. En tidlig morgen i april deles en optagelse af en ung mand på YouTube. Han er stærkt forkommen og gennembanket og har har sprængstof spændt fast til sin overkrop. Det lykkes politiet at identificere stedet, men de når ikke frem før det er for sent, og bomben springer. Det er det fjerde medlem af det kriminelle netværk Komados som mister livet på kort tid. Men er der virkelig tale om samme gerningsperson?
Politiinspektør Mia Bolander får hjælp af den nye opklarer Patrik Wiking til at opklare forbrydelsen. Deres største udfordring er at ingen fra de kriminelle miljøer vil tale med dem. Ingen har hørt, ved eller har set noget, og da Jana Berzelius drages ind i efterforskningen forstår hun alene, at sagen har direkte forbindelse til hende selv. Som anklager har det altid været hendes opgave at beskytte sandheden, men nu får hun hjælp med at skjule den fra uventet hånd.
Ni liv er atter en højaktuel og bragende god spændingsroman om vold og bandekriminalitet, og om de kræfter som er på spil når nogen for enhver pris vil skjule noget.
Serien om den sammensatte anklager Jana Berzelius med den hemmelige fortid har for længst befæstet Emelie Schepp som en af de mest etablerede forfattere på den svenske krimiscene og sikret hende international anerkendelse. 5 Diamanter.

Finn Hansen.

LINDA CASTILLO. UDE I KULDEN. Oversat af efter OUTSIDER. 2020. 346 Sider. Kr
Ude i kulden er tolvte bind i Linda Castillos populære serie om politichefen Kate Burkholder. Og lad det være sagt og skrevet med det samme den bliver bedre og bedre. Ingen kan som Castillo kan skrive så realistisk og medrivende fortællinger om amish folket som hun gang på gang gør.
Det hele starter med at amish enkemanden Adam Lengacher er ude på en kanetur med sine børn i en kraftigste snestorme i mands minde. De kommer de forbi en bil, der er kørt fast i en snedrive. Chaufføren er en bevidstløs kvinde, frosset halvt ihjel. Lengacher ringer efter politichef Kate Burkholder. Da hun arriverer ser hun til sin store forbavselse, at kvinden er Gina Colorosa – hendes bedste veninde, da hun gik på politiskolen. Men genforeningen af de to damer tager hurtigt en ildevarslende drejning. Det viser sig nemlig, at Gina er eftersøgt for drabet på en under-coveragent. Gina fastholder hårdnakket, at hun er uskyldig. At det er falske anklager fra korrupte politibetjente, der vil lukke munden på hende, fordi hun var ved at melde dem for lovovertrædelser. Men fortæller Gina hele sandheden ?
Mens Kate nærmer sig sandheden, ligger en morder på lur, og hun må konfrontere en virkelighed, der ændrer alt, hvad hun troede, hun vidste. Ikke kun om venskab, men om hele den institution, hun har viet sit liv til. Ude i Kulden er dermed dusinet fuldt i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder og Tomasetti.
Som altid er det en gang gedigen spænding som er fortalt i forrygende tempo og hendes unikke miljøbeskrivelser, plottet og forskellige dilemmaer er som de skal være. Det 12. bind indfrier alle forventninger til fulde. Der er 6 Diamanter.
PS. 6 juli 2021 ligger det 13. bind klar med titlen Fallen.
Finn Hansen.


GUSTAF SKÖRDEMAN. GEIGER. Oversat af Agnete Dorp Sjernfelt efter GEIGER. 426 Sider. Kr.
Åbningsscenen åbner ganske overraskende da “Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aft rækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander hun sig straks, selvom det er uden for hendes område. Hendes kollega ved at Sara nærmest er vokset op i familiens store villa i den stockholmske forstad, og at der er brug for hende. Hun bryder alle regler og slutter sig til efterforskningen, mens hendes fortid, som tålmodigt har ventet i årevis, nu sniger sig ind på hende.
Et familiedrab ud af det blå forgrener sig i en gammel DDR-spionring, i terrorbevægelser og intense konfrontationer mellem mødre og døtre i denne medrivende spændingsroman, som er den første i en planlagt trilogi.
Geiger” er første bind i Gustaf Skördemans fængslende trilogi om et mytisk familiedrab med forbindelser til DDR-spioner, terrorisme og en families dystre relationer.
Geiger – er en konspirationsspændingsroman der har alt hvad man kunne ønske sig. Og som læser er den både interessant og ganske godt dokumenteret fiction. Der er 6 Diamanter.
Finn Hansen

DANIEL COLE. SLUTSPIL. Oversat af Inger Kristensen efter ENDGAME. 392 Sider. Kr- Her er William ’Wolf ’ Fawkes og Emily Baxter igen et team i trilogiens finale Slutspil. De får mere end nok at se til. Det sker da den pensionerede politibetjent Finlay Shaw findes død i et aflåst rum. Alle tror det er et tragisk selvmord. På nær Fawkes han aner ugler i mosen. Jo længere Fawkes efterforsker ind i sagen, jo tydeligere bliver det for ham, at der foregår noget korrupt i politiets egne rækker. Og snart er det ikke kun hans karriere, der er på spil, men et spørgsmål om liv og død for ham og hans nærmeste. Det er et spændende og et logisk plot der sætter punktum for trilogien. Der er full House 6. Diamanter.
Finn Hansen

DANIEL COLE. BØDLEN. Oversat af Michael Krefeld efter HANGMAN. 2018 409 Sider. Kr.Det længe ventede 2. bind Bødlen i trilogien Kludedukken (udkom i 2017) er endelig aktuel. Det er som bekendt den tidligere ambulanceredder Daniel Cole. Han har desuden arbejdet i det britiske redningsbådsberedskabstjeneste. Kludedukken som er hans debutroman, tog læserne med storm. Egentligt havde han først tænkt bogen som et oplæg til en tv-serie. Men han skrev den om til en roman, og så var hans lykke gjort. Bogen blev på rekordtid solgt til udgivelse i mere end 30 lande. Daniel Cole bor i Bournemouth
I den aktuelle Bødlen er kriminalbetjent Emily Baxter slikker sårene på krop og sjæl stadig dybt påvirket af kludedukkesagen. Hun er ikke kommet sig over partneren William’Wolf ’ Fawkes gådefulde forsvinden. Modvilligt dykker hun ned i endnu gruopvækkende sag, hvor et lig er spændt op på Brooklyn Bridge i en velkendt, forvrænget positur. Ordet ”madding” er skåret ind i brystet på ofret. Men hvem er maddingen til for? Flere lignende spektakulære lig dukker op på tværs af Atlanten. Men kan Baxter,stadig lammet af sorg og frygt, standse den ondsindede morder, før det er for sent? Det 2. Bind er forrygende og spændende som ind i helvedet og der lines op til det endelige opgør.
6 Diamanter til Bødlen fra Krimicirklen
Finn Hansen.

LOUISE PENNY. DØDEN I APRIL oversat af Helena Brennum efterTHE CRUELEST MONTH. 2007. 431 Sider. Kr. Det 3. bind i Three Pines serien står påsken for døren. Ritualerne følges til punkt og prikke, indbyggerne går i kirke, mødes til forskellige påske-arrangementer og går på æggejagt. Men en lille gruppe venner skiller sig ud. De beslutter sig for at bruge fridagene på at holde en okkulte seancer for at fordrive ånderne fra Old Hadley House. Gruppen er nemlig overbevist om at hytten er besat. Mens seancen løber af stabelen dør en af deltagerne – tilsyneladende af skræk. Eller er det mord? Inspektør Gamache undersøger sagen, og det viser sig hurtigt at noget andet og langt mere ondskabsfuldt har påvirket den lille venneflok. Spændingen er acceptabel men der kunne godt være skåret nogle sider. Den er dog læseværdig men den får kun 4. Diamanter. Glæder mig at se hvordan 4. bind udarter sig.
Finn Hansen.

LOUISE PENNY. NÅDESTØDET Oversat af Helena Fjelstrup Brennum efter A FATAL GRACE. 2007. 392 sider. 150,00 Kr. I det 2. bind i Pennys Three Pine serien er det er vinter i Three Pines, og den lille idylske soveby ligger dækket af sne. Men pludselig gennemskærer et skrig den frostklare luft og så er det så som så med idyllen. En tilskuer til en uskyldig curlingkamp anden juledag er fundet livløs efter et dødeligt elektrisk stød. Mærkværdigvis, og på trods af et stort publikum er der ingen vidner, og umiddelbart heller ingen spor at finde. Så tilkaldes vores gode ven, Inspektør Gamache, og i efterforskningen viser det sig at i den døde kvindes fortid findes der både hemmeligheder og fjender – noget det viser sig at Gamache selv er bekendt med at have … Det er en snedig mordmetode som gerningsmanden anvender og den resulterer også i Gamache må bruge al sin kløgt for at løse mordsagen. Og det giver Krimicirklen 5 Diamanter til forfatteren og politi manden Gamachel

LOUISE PENNY. MØRKT MOTIV. Oversat af Helena Brennum efter STILL LIFE. 2005 328 Sider. Kr.
Hr. Ferdinand sætter alle sejl til når de søsætter Canadas svar på Agatha Christie Louise Penny. Det sker med ikke mindre end fire titler får danske læsere nemlig at glæde sig over i 2020. De to første lige udkommet. Ligesom forlaget erkender undertegnede at det bliver en serie som kommer til at blive en af yndlingsserierne for mig.
Handlingen: Indbyggerne i Three Pines vågner langsomt morgenen efter at have nydt Thanksgiving seancen – Det vil sige alle på nær én Panikken breder sig hurtigt i det lille samfund og forvirringen spreder sig i den ellers trygge by, da det er et højt elsket medlem af lokalsam-fundet der findes død i ahornskovene. Men det må da være en vådeskudsulykke – for hvem kunne ellers have ønsket Jane Neal død? Sagen havner lige i skødet på politiinspektør Armand Gamache. Han har en lang karriere i det canadiske politi. Han ved også bedre end nogen anden at hemmeligheder kan lure bag de idylske hvide stakitter i byen, hvis bare man kigger grundigt nok efter. Der er kun at anbefale Louise Pennys værker som nu tæller 15. bind. Mørkt motiv er første bog i Louise Pennys serie om livet i Three Pines. Anden bog, Nådestødet, er udgivet samtidig, og bog 3 og 4 i serien udkommer også i 2020. 6 Diamanter.
Finn Hansen.

LINDA CASTILLO. VANÆRET. Oversat af Henrik Enemark efter SHAMED. 2019 326 Sider. Kr.299,00 Vanæret er endnu en spændende Amish krimi fra Linda Castillos hånd Det er den 11. i serie nmed drabsefterforskeren Kate Burkholder i begivenhedernes centrum.
Historien starter hårdt og brutalt på en forladt gård. Her samler en ældre amish kvinde valnødder sammen med sine to børnebørn. Pludselig bliver hun slået ihjel nærmest slagtet på brutal vis, samtidig bortføres det ene barn af den ukendte morder. Det andet barn er fuldstændigt skråsikker på at det er Djævlen, der er skyld i ugerningerne. Det bliver en sag for Burkholder og Tomasseti, og opklaringen skal snart vise sig at blive et kapløb mod tiden. Den ældre kvinde er fra en af amish samfundets respekterede familier. Men familien gemmer på en smertefuld fortid, og Kate mærker snart, at der er noget, de ikke fortæller hende. Sagen udvikler sig hele tiden og forgrener sig op til de øverste lag i amish samfundet. Nær floden i det sydlige Ohio holder nemlig et andet isoleret amish samfund til. Her hersker Den Gamle Orden, og hvor man slavisk skal indordne sig under en række forskrifter. I efterforsk-ningen ledes Kate hertil, og folket virker umiddelbart samarbejdsvillige. Men Kate befinder sig pludselig i en livsfarlig situation, da hun begynder at stille spørgsmål.
6 Diamanter fra Kc
Finn Hansen.

FIONA BARTON: ENKEN. Oversat af Lotte Kirkeby Hansen efter THE WIDOW. 385 Sider. Kr. 299,-
Manden, Glen som mistænkes for et barns forsvinden, dør, og tilbage står Enken, Jean Taylor med hele tragedien.
Der er nemlig meget, hun ikke har fortalt, da sagen udspillede. Hun havde travlt med at være den perfekte hustru, konen som stod sin mand bi.
Nu er der ikke længere nogen grund for Jean at være tavs. Mange ønsker at høre hendes historie. Og betale for den. De interesserede vil vide, hvordan det var at leve med en mand som Glen. Jean kan fortælle, at der var hemmeligheder. Men  det er der jo altid i et ægteskab.
Sandheden, det er den alle er ude efter. Men der er én ting Jean har lært i årenes løb: Hun har evnen der kan få folk til at tro hvad som helst og den bruger hun.
For læseren rulles en uhyggelig historie op. Den fortælles fra vidt forskellige platforme om hvad der egentlig skete. Læseren følger nemlig kriminalkommissæren, journalisten, moderen og ikke mindst Enken. Indimmellem dukker en masse bipersoner også op og giver deres udlægninger af dramaet.
Bartons historie er et fremragende eksempel i den nye gren af krimigenren der går under betegnelsen Domistic Noir.
Finn Hansen. 

FLYNN BERRY: SKRUESTIKKEN. Oversat af Anne mette Poulsen efter UNDER THE HARROW. 2016. 333 sider. Kr. 299,00.
der er noget med toge i genren p.t. Siden Paula Hawkins placerede Kvinden I Toget er der flere der tager udgangspunkt til gerningsstedet i tog. I Skruestikken er Nora Lawrence der er i toget fra London. Hun skal besøge sin søster, Rachel, langt ude på bøhlandet. Naturligvis forventer hun at møde søster på stationen eller derhjemme i færd med gøre klar til at diske op med et måltid lækker mad.
Men da Nora træder ind i Rachels velkendte bondehus træder hun samtidig ind et uhyggeligt drama, hun finder nemlig sin søster liggende i en blodpøl.Og søsterens hund hængt. Nora lammes af sorg, og hun er hurtigt klar over, at hun aldrig mere vil kunne vende tilbage til det normale liv, hun kender. Nora har ikke de store forventninger til politiet og stoler af flere grunde slet ikke på deres effektivitet.
Hun kaster sig derfor selv ud i efterforskningen. Og hun er velvidende, at der er dystre farlige hemmeligheder i både hendes egen og søsterens fortid. Skjulte hemmeligheder der til sidst kan have stor betydning for opklaringen.
Skruestikken er ikke kun titlen på en fremragende domistic Noir krimi. Den holder nemlig også læseren i et Skruestiklignende greb.  Kort og godt er det ikke blot en medrivende, nervepirrende psykologisk spændingsroman. Det er også et eksempel på hvordan besættende sorg, og fortidens frygt-indgydende magt samt et stærk, indviklede bånd mellem to søstre.
Finn Hansen.

DAN BROWN: OPRINDELSE. Oversat af Jakob Levinsen efter ORIGIN 555 Sider. Kr 300,-
Så er der atter et gensyn med Robert Langdon, der er professor i symbologi og religiøs ikonologi ved Harvard. Han ankommer til det ultramoderne Guggenheim museum i Bilbao, efter invitation fra sin gamle ven Edmond Kirch for at høre vennens helt særlig bekendtgørelse: afsløringen af en opdagelse, der eftersigende vil ”revolutionere videnskaben for evigt”.
Aftenens vært Kirsch er billionær og futurist, hvis utrolige high-tech opfindelser og dristige forudsigelser har gjort ham til en international berømthed. Kirsch, var for to årtier siden en af Langdons allerførste elever, er nu på nippet til at afsløre et utroligt gennembrud, der vil besvare to af menneskehedens mest fundamentale spørgsmål.
Men da det nøje planlagte event skal løbe af stabelen ender det hele ud i kaos, og Kirschs dyrebare opdagelse nær ved at gå tabt.
Det tvinger Langdon i desperation til at forlade Bilbao hurtigst muligt. Ved hans side følger den elegante museumsdirektør, Ambra Vidal. Hun hjalp Kirsch med at planlægge aftenens event. Vanen tro, udvikler flugten sig til en hæsblæsende dødsensfarlig jagt gennem skjulte symboler, moderne kunst, ekstreme religioner og skjulte historier. “Oprindelse” er femte bog i Dan Browns ekstremt populære spændingsserie om Robert Langdon.
Historien er lidt for længe om at komme i gang. Men da først sker, så er det pageturner af format. Men for der er endnu et men,- for jeg tror desværre at den taber nogle af læserne under vejs. Så hvis man holder ud så leverer Brown til syvende og sidst så leverer varen.
Finn Hansen.

JESSIE BURTON: DUKKEMAGEREN. Oversat af Alis Friis Caspersen efter MINIATURIST. 2014. 445 Sider. Kr. 299,95
En efterårsdag i 1686 banker den 18-årige ”Nella” (Petronella) Oortman på døren til et storslået hus i Amsterdam. Det er ikke sikkert hun havde gjort det hvis hun viste hvad det senere resulterede sig i. Hun kommer fra en lille flække på landet ind. Hun er taget til Amsterdam for at begynde et nyt liv som hustru til den prominente og rige købmand Johannes Brandt. Men hverken modtagelsen og slet ikke hendes nye dagligdag arter sig, som det hun havde gået og drømt om. For ægtemanden Johannes er sjældent hjemme. Nella må forsøge at finde sin plads blandt husets øvrige beboere. Det er Johannes’ ugifte søster Marin, tjenestepigen Cornelia og den sorte tjener Otto. Det er ikke nogen nem opgave for Nella. Hurtigt konstaterer hun at hjemmet er gennemsyret af hemmeligheder og fortielser. En dag, til hendes store overraskelse, får Nella af Johannes en forsinket, men overdådig bryllupsgave, nemlig et gigantisk dukkehus udformet som en tro kopi af hendes nye hjem. Det er et opsigtsvækkende statussymbol, som samtidig kan fungere som sysselsætning i hverdagen. Men dukkehuset er både på en gang skræmmende og mystificerer Nella. Adspredelsen er kærkommen, og gennem den hun finder hun snart frem til en dukkemager i byen. Dukkemageren er både en dygtig håndværker, men også usædvanlig sky og hemmelighedsfuld. Mystikken breder sig for alvor da miniature-kreationerne til dukkehuset begynder at afspejle virkelighedens verden,  og nu bliver Nella for alvor bange. Det har hun rigelig grund til da skeletterne for alvor rasler ud af skabet.  Som der står er der intet skjult, der ikke skal blive afsløret … Og det er netop hvad Dukkemageren handler om. Det er en fremragende beskrivelse af Holland Anno 1686. Det unikke beskrivelser af miljøet, skikkene, levemåderne og så med et spændende interssant persongalleri. Dukkemageren får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

GIANRICO CAROFIGLIO: DEN KOLDE SOMMER. Oversat af Maria Andersen efter L´ESTATE FREDDA. 2016. 384 Sider. Kr.
Dette er nok den stærkeste krimi fra den italienske forfatter Gianrico Carofiglio. Især fordi den tager afsæt i en af de mest tragiske hændelser i Italien. Desværre hændelser som er næsten dagligdags i Støvlelandet.
Vi er i den kolde sommer i 1992, hvor sommeren selv i Syditalien var ualmindelig kold. Men det er ikke den esakte grund  til, at den fortsat huskes. For den 23. maj skete der en eksplosion på motorvejen mellem Palermos lufthavn og centrum. Her omkommer dommeren Falcone, hans kone og tre politimænd. To måneder senere dræber en anden bombe i centrum af Palermo dommeren Borsellino og fem politimænd. Fælles for begge dommere var, at de var dybt involveret i bekæmpelsen af mafiaen. For det ikke skal være løgn, udbryder der samme sommer åben krig mellem forskellige lokale mafiabander i Bari, og lig blev efterladt i gaderne. Politiet var på bar bund, indtil et par uventede begivenheder finder sted. Dels bliver sønnen til en lokal mafiaboss kidnappet og findes senere død i en brønd, efter at der er betalt løsesum. Nogle dage senere beslutter heldigvis et bandemedlem at samarbejde med retssystemet, og han afslører de strukturer, ritualer og hemmelige spilleregler som gennemsyrer mafiaens myteomspundne hieraki. Selv om sladerhanken er en koldblodig morder, påstår han at han ikke har noget som helst med kidnapningen af drengen at gøre. Hans vidneudsagn bliver hovedårsagen til anholdelse af adskillige mafiamedlemmer, hvilket i sidste end fører til den apuliske mafias fald. Politiet mangler dog stadig at finde ud af, hvem der dræbte mafiabossens søn. Sagens afslutning er både overraskende og chokerende, og løsningen er skjult i en gråzone mellem godt og ondt, et område som lovens vogtere tvinges til at afsøge.
Denne bog er et must for alle. Man bliver for alvor kendskab til denne uhyggelige mafia . På trods af det tragiske og autentiske får Den Kolde Sommer de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

GIANRICO CAROFIGLIO: EFTER AL SANDSYNLIGHED. Oversat af Marie Andersen efter TESTIMONE INCONSAPEVOLE. 2002.  315 Sider. Kr. 299,-
Bari – Forsvarsadvokat Guido Guerrieri er helt nede i kulkælderen. Han er  i dyb krise efter sin skilsmissen fra Sara. Han er samtidig rendt ind i nogle ubehagelige fysiske symptomer oven i den søvnløshed, der plager ham, og han ved godt at han har forsømt groft sine klienter. De har dog heldigvis ikke har opdaget noget endnu. En dag bliver han bedt om at påtage sig forsvaret for en ung senegaleser der ernærer sig ved at sende kopitasker. Afrikaneren er blevet anholdt og sigtet for at have bortført og dræbt en 9-årig dreng. Sagen virker håbløst, da der er flere belastende forhold der peger på senegaleseren. En gadehandler, der ikke har noget alibi. Guerrieri påtager sig mod al fornuft alligevel sagen, da der er noget der siger ham, at den unge afrikaner er uskyldig. Mens sommeren langsomt indfinder sig i  Bari, forsøger han at bygge et forsvar op, og langsomt får han det helbredsmæssigt selv bedre. Det hjælper at han også genoptager sin gamle passion boksning, og en ny beboers indtog i opgangen viser sig at være en ganske interessant kvinde.
For 5. gang følger læseren vores antihelt Guido ind i den italienske retssal. Her viser han atter sin spidsfindige færdigheder ud i Juraen og alle dens finesser og rævestreger.
Efter Al Sandsynlighed – er igen en spændende kriminalroman fra Gianrico Carofiglio. Ser frem til bind 6.
Finn Hansen.

GIANRICO CAROFIGLIO: PÅ KANTEN AF SANDHEDEN. Oversat af Marie Andersen efter LA REGOLA DELL´EQUIIBRO. 2014. 295 Sider. Kr. 249,00
På Kanten Af Sandheden -det fjerde bind i serien med den sympatiske forsvarsadvokat og eks-bokser Guido Guerrieri.
Hans humør er lige så ustadigt som foråret. Han er ude i det man kalder en midtvejskrise, den tvinger ham til at tage sit liv op til overvejelse. Han vægrer sig ved at involvere og betro sig til sine venskabskreds og foretrækker i stedet at reflektere over sit liv ved at lade det gå ud over hans sagesløse boksebold. En dag bliver Guido uventet kontaktet af en dommer, en gammel studie­kammerat. En person hvis karriere hidtil har kørt på skinner. Men han er nu tilsyneladende blevet involveret i en ubehagelig sag op om bestikkelse. Guido påtager sig at forsvare vennen, men sagen viser sig at være mere kringlet end som så. Guido må ty til et par af sine venner, dels politibetjenten Carmelo Tancredi, dels den smukke, langbenede privatdetektiv, Annapaola Doria. Sidstnævnte en selvstændig dameder ikke er helt let at blive klog på. Hun har en forbløffende evne til at grave skjulte oplysninger frem, hvor andre må give op, hendes foretrukne transportmiddel er en motorcykel, og hun er ferm til at svinge et baseball bat, når hun kommer i vanskeligheder. 
For fjerde gang giver Gianrico Carofiglio et strålende indblik i det italienske retssystem på godt og især ondt. Han kender det til fulde. Han er bevidst om alle de spidsfindigheder der bruges og misbruges i systemet. Samtidig kan han fortælle en god historie med et overraskende plot og et spændende persongalleri. Han er nutidens svar på datidens Perry Mason. Fremragende underholdning
Finn Hansen.

LINDA CASTILLO: I AL HEMMELIGHED. Oversat af Henrik Enemark efter A GATHERING OF SECRETS. 2018. 375 Sider. Kr.
I al Hemmelighed” er bind 10 i Linda Castillos krimiserie om politichef Kate Burkholder. Jeg mener at det er hendes bedste krimi til dato. Og det siger ikke så lidt – for de øvrige 9, har alle været kæmpesucces´er som har taget læserne med storm. I den nye er det en rigtig grim sag som Burkholder og hendes team bliver stillet over for. De skal nemlig l opklare en mulig mordbrand i amish-miljøet. Det er en sag med forbindelser til hendes egen skjulte fortid.
Det ligner først en alvorlig og tragisk ulykke, da en lade i Ohio brændes ned. Men indeni laden gør politiet et uhyggeligt fund – Ofret- den kun 18-årige Daniel Gingerichs fra amish-samfundet er blevet indespærret og brændt ihjel. Kate Burkholder får til opgave at opklare sagen, efterforskningen som bringer politifolkene i forbindelse med masser af personer som alle gemmer på hemmeligheder. Sagen udvikler sig hele tiden bliver og gerningsmanden bliver mere desperat
Løsningen kommer som et kæmpe chok til sidst. Det selv om det er logisk opg realistisk
Linda Castillo beskriver atter med stor dygtighed og indlevelse det betagende amish-samfund på godt og ondt, imens hun udfolder et gedigent krimiplot med højspænding til sidste side. Der er 6 diamanter.

Finn Hansen

LINDA CASTILLO: PÅ AFVEJE. Oversat af Henrik Enemark efter DOWN ON THE DARK ROAD. 2017. 384 Sider. 300,-Kr.
Det er den 9. Amishkrimi fra Linda Castillo, og hun er stadig still going strong. Denne gang bliver hun involveret i en ny sag der har rødder tilbage for ungdomsårene. For to år siden modtog barndomsvennen Joseph King en dom på livstid for mordet på sin kone. King er blevet udstødt af Amish-samfundet og er velkendt for sit voldsomme og hidsige temperament. Nu er det lykkes ham at undslippe fængslet og nu er han på vej mod Painter’s Mill. Nyheden om en morder på fri fod spreder sig som løbeild, og politikommissær Kate Burkholder og hendes team kommer i højeste alarmberedskab. Men dette er personligt for Kate. Hun er som skrevet. vokset op sammen med Joseph King. Som trettenårig amishpige tilbad hun nemlig den jord, han gik på. Men hun havde aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at King en dag kunne finde på at tage sine egne børn som gidsler på deres onkels farm. King er bevæbnet, desperat og har intet at tabe. Kate frygter for børnenes sikkerhed og er pludselig fanget med en morder. Men da han beder om Kates hjælp for at bevise sin uskyld, inden han lader hende gå, bliver hun pludselig i tvivl; er han uskyldigt dømt? Traditionen tro, begynder hun efter nogle tragiske begivenheder at grave dybere i sagen. En efterforskning der gang på gang bringer hende i farefulde situationer. Noget tyder hen ad vejen at noget har forbindelser helt op i politiets egne rækker. Men heldigvis har hun også en kampberedt Thomassetti klar på sidelinien.
På Afveje er nok en af de mest spændende og nervepirrende historier i serien hvilket siger ikke så lidt. Serien er nemlig en af de mest populære serier.
Finn Hansen..

LINDA CASTILLO: DE UGUDELIGE. Oversat af Henrik Enemark efter AMONG THE WICKED. 348 Sider. Kr 299,95
Politichef Kate Burkholder må på udbane for at hjælpe med nye problemer der er sket i et andet amissamfund. Det er et politidistrikt langt ude på landet i staten New York. Her ønsker man hendes professionelle hjælp i en eskalerende situation i et isoleret amishsamfund. Man har her fundet liget af en ung pige. Det lokale politi har måtte kapitulerer. De er ude af stand til at trænge igennem den mur af tavshed amishsamfundet møder dem med. Derfor beder sheriffen Kate om at tage til den lille by, optræde som amishkvinde og således arbejde under-cover for at infiltrere samfundet.
Kates kæreste, politiefterforsker John Tomasetti, er langt fra begejstret for ideen. Han er velvidende om at Kate har begrænsede muligheder for at komme i kontakt med omverdenen og endnu sværere med at få hjælp, hvis hun skulle få brug for det. Men Kate er stædig og kan ikke få sig selv til at sige nej, og slet ikke da hun via rygtemøllen konstaterer, at et stort antal børn muligvis er i fare. Hun tager afsted og påtager sig sin nye identitet som amish-enke, der søger et nyt liv. Det lykkedes hende da også at infiltrere det lille amishsamfund, hvor hun opdager en verden bygget på hemmeligheder, samt en række chokerende forbrydelser. Men hun er fuldstændig alene og må i sidste ende kæmpe for at komme ud med livet i behold.
Det er spænding for alle pengene. Castillo er skrap til at tegne sine miljøsklidringer. Man fornemmer kulden og hun er dygtig til at skabe et plot fuld af overraskelser lige til bogen er læst færdig.
Vi glæder os til næste bind der har titlen Down A Dark Road.
Finn Hansen..

LINDA CASTILLO: EFTER STORMEN. Oversat af Henrik Enemark efter AFTER THE STORM. 2016. 378 Sider. Kr. 299,-
I den 7. Amish-krimi havner Kate Burkholder i bogstavelig forstand på mere end en gang i orkanens øje. Det hele starter Efter en tornados har raset indover den lille flække Painters Mill i Ohio, USA. Under den senere oprydning dukker der menneskeknogler tilsyne mellem resterne af en gammel lade.
Opklaringen om hvem knoglerne har været lander hos Politichef Kate Burkholder.Knoglerne har ligget længe og sporene og den videre vanskelige efterforforskning  viser sig at være nøglen til en 30 år gammel sag. Den fører Kate Burkholder langt ind i det samme amishsamfund, hun engang tilhørte. Da Kate selv bliver truet på livet og angribes fra flere fronter. Angrebene rammer også hvor hun er allermest sårbar. Det står hurtigt klart, at nogen personer i den ellers venlige og fredselskende sekt ønsker, at hun skal stoppe sin efterforskning. Gerningsmændene viser at de er villige til at gå til yderligheder for definitivt at begrave fortidens synder.
Efter stormen er den mest uhyggelige og rystende fortælling Linda Castillo har skrevet. Undertegnede må indrømme, at han var nødt til til sidst at læse de sidste kapitler i etaper. De er skrevet så nervepirrende og intense. Efter Stormen – Er nemlig en isnende uhyggelig krimi Du ikke glemmer lige med samme.
Vi kan nemlig allerede glæde os til næste bind fra Castillo. Med titlen:
Among The Wicked, ligger og venter.

Finn Hansen.

LINDA CASTILLO: DØDEN VENTER. Oversat af Henrik Enemark Sørensen efter THE DEAD WILL TELL. 2014. 358 Sider. Kr. 299,95
Døden Venter – er den 6. kriminalroman med politibossen Kate Burkholder. Den nye sag der lander i skøddet på hende bliver en af de mest uhyggelige sager. Det bliver også en jagt på en af de mest kyniske og brutale gerningsmænd. Rygterne i Painters Mill fortæller, at det spøger ved den forladte Hochstetlergård. Spøgelseshistorierne børn som voksen kender, men ingen ved, hvad der egentlig skete den forfærdelige nat for 35 år siden. Hændelsen kostede en amishfar og fire af hans fem børn livet – og hans unge kone forsvandt sporløst.  Sagen starter med Politichef Kate Burkholder bliver tilkaldt til et dødsfald,  umiddelbart ligner det et selvmord – en mand er blevet fundet hængt i sin lade – men en nærmere undersøgelse af beviserne konstaterer hurtigt, at der  er tale om et brutalt mord. Kate begynder at efterforske et svagt spor nærmere, som leder hendes undersøgelse i retning af den tragiske hændelse der skete for 35 år tidligere.
På hjemmefronten er Kate endelig flyttet sammen med politiefterforsker John Tomasetti. og for første gang i lang tid er hun lykkelig. Men deres nyfundne idyl trues snart, da en af de mænd, der stod bag mordet på Tomasettis familie fire år tidligere, frifindes. I Kates mordsag findes endnu en person brutalt myrdet, og hun opdager en forbindelse, som sender efterforskningen i en uventet retning og afdækker en skræmmende sandhed, der rammer dybt ind i kernen af livet i Painters Mill. Mange personer har gået og skjult en grusom hemmelighed som bliver katastrofalt for dem.
I starten tænker man at Linda Castillo ikke har gjort så meget for at skjule gerningsmandens identitet men læseren får lige et par gedigne over-raskelser undervejs. Det er atter en gang kontant og medrivende spænding som vi præsenteres fra amishdistriktet Paiters Mill hvor døden utålmodigt venter – og høster!

Finn Hansen.

LINDA CASTILLO: SIDSTE ÅNDEDRAG. Oversat af Henrik Enemark Sørensen efter HER LAST BREATH. 2014. 363 Sider. Kr. 299,- Sidste Åndedræt – Er det femte bind der fører læseren tilbage til Amish folket i Painters Mile og politifolkene ledet af politichef Kate Burkholder. Den nye tragiske sag starter en regnfuld aften. En amishfamilie på vej hjem i deres hestevogn. Faren kører vognen, mens hans tre børn hygger sig og får tiden til at gå med at synge omme bagi. Pludselig kommer en bil uden lys ud af mørket bragende ind i dem fra en sidevej. Hvad der i første omgang ser ud til at være en uhyggelig tragisk ulykke bliver den rutinemæssig sag, med ét en meget personlig sag. Kate Burkholder opdager, at ofrene er hendes barndomsvenindes, Matties, mand og børn. Da Burkholder graver ned i sagen, bliver hun ikke kun konfronteret med sin egen amishbaggrund men også med sine minder om Mattie; en usædvanlig smuk pige, som fra barnsben af har været en ulykkesfugl. Efterforskningen tager hurtigt en alvorlig drejning, da det viser sig, at intet ved ulykken var så tilfældigt. Da det viser sig også, at der ikke blot er tale om en skrupelløs spritbilist, der er stukket af fra ulykkesstedet. Kate Burkholder starter en desperat jagt efter de rigtige svar. Hun frygter, at hun er kommet på sporet af en iskold morder, som færdes blandt indbyggerne i Painters Mill. Efterforskningen fører hende på en uhyggelig og dødsensfarlig rejse ind i de mørkeste afkroge af menneskets natur. Det får også hende til at stille spørgsmålstegn ved alle sine forestillinger om den amishkultur, hun også selv blev født ind i. Atter en gang leverer Linda Castillo et nyt spændende, interessant og nervepirrende drama med et godt og på en gang overraskende logisk plot. Desværre er Hr.Ferdinand ved at være helt up to date med Linda Castillos forfatterskab der ligger kun Long Lost og venter på oversættelse og så til juli udkommer bind 7. The Dead Will Tell. Men uanset seer undertegnede gerne bind 6. til efteråret. Undertegnede kan bare ikke få nok af Linda Castillo og Kate Burkholder!
Finn Hansen

E. O. CHIROVICI: SPEJLBOGEN. Oversat af Allan Hilton Andersen efter THE BOOK OF MIRRORS. 326 Sider. Kr. 249,95
Et mord som aldrig blev opklaret. En bog som aldrig blev færdigskrevet. En gåde som aldrig blev løst. Én mands sandhed er en anden mands løgn.
Sådan er oplægget til Spejlbogen.
Og lad det være skrevet med det samme, at det er en af de mest originale thrillers undertegnede har læst. Det er som skrevet en af de helt store bogsensationer internationalt og så er forfatteren rumæner. For ikke at komme til at røbe for meget bruger vi hele bagsideteksten. For den er fyldestgørende.
”Da den litterære agent Peter Katz modtager et uddrag af en bog med titlen Spejlbogen, er hans interesse straks vakt. Forfatteren bag uddraget hedder Richard Flynn, og han skriver bl.a. om sin tid som studerende på Princeton i slutningen af 80’erne og om sit forhold til den studerende Laura Baines, som var protegé hos den berømte professor Joseph Wieder. I 1987 blev Wieder brutalt myrdet en nat kort før jul, og mordet blev aldrig opklaret.
Nu, 25 år senere, får Katz en mistanke om, at Richard Flynn i form af bogen enten vil tilstå mordet eller afsløre, hvem der stod bag. Men uddraget ender brat, og Katz sidder tilbage med en masse løse ender.   
Katz opsøger Flynn i et forsøg på at skaffe resten af manuskriptet, men det går op for ham, at Flynn ligger for døden, og resten af manuskriptet er ikke at finde. Opsat på at komme til bunds i historien, sætter han sin ven John Keller på opgaven. Keller er en dybdeborende journalist, og Katz beder ham lave research på mordet og forsøge at rekonstruere begivenhederne. Begrundelsen er, at han skal bruge oplysningerne til en krimi baseret på virkelige hændelser. Keller finder flere af nøglepersonerne i sagen, men sidder tilbage med alt for mange spørgsmål og modsatrettede udsagn til at kunne nå frem til en konklusion. Han har en teori om, hvem morderen er, men eftersom han har for få beviser, beslutter han at droppe sagen og bogprojektet.   
Kellers opsøgende arbejde har dog sat tankerne i gang hos den pensionerede politikommisær Roy Freeman, der oprindelig var en af efterforskerne på mordsagen. Han er netop blevet diagnotiseret med Alzheimer, men beslutter at forsøge at opklare sagen en gang for alle – før han begynder at miste kontrollen over sit sind. Spørgsmålet er, om han kan frembringe det svar, som har været begravet i årtier, og som Flynns manuskript vakte til live.
TIL SIDST SNYD IKKE JER SELV FOR DENNE THRILLER!
Finn Hansen.

KAREN CLEVELAND: STRENGT FORTROLIGT. Oversat af efter NEED TO KNOW. 282 Sider. Kr.
Den tidligere CIA-analytiker Karen Cleveland debuterer med spionthrilleren Strengt fortroligt. Bogen er solgt til udgivelse i ikke mindre end 24 lande, og naturligvis har Universal Pictures købt rettighederne til filmen. Den vil blive produceret af Charlize Theron, som selv skal spille hovedrollen.
Handlingen: Vivian Miller får som dedikeret CIA-agent til opgave at afdække og afsløre en række russiske sovende spionceller i USA. Hun er godt på vej til en hårdt og eftertragtet forfremmelse på baggrund af et banebrydende software, som hun har udviklet. Et system, der kan identificere og afsløre russiske agenter, som lever tilsyneladende helt almindelige forstadsliv.
Efter at have fået adgang til en mulig mistænkts computer falder Vivian over et fortroligt dossier, der tilhører en tophemmelig russisk agent. Men med et par museklik på PC´en bringer senere alt hvad der betyder noget for Vivian – hendes mand, hendes arbejde og selv hendes fire børn – midt i skudlinjen.
Vivian har svoret at beskytte sit land mod alle fjender. Men nu står hun over for et umuligt dilemma. Hun er splittet imellem loyalitet og i et dilemma om forræderi, troskab og svig, kærlighed og mistanke.
Og kardinalspørgsmålet er: Hvem kan hun til syvende og sidst stole på?
Læseren fornemmer med det samme at forfatteren har en autentisk viden og hun forstår at bruge den fremragendevis til at skrive en thriller der sidder lige skabet.
Finn Hansen.

DOLORES REDONDO: OFFERGAVEN. Oversat af  Kirsten A. Nielsen efterOFRENDA A LA TORMENTA, 2014. 589 Sider. Kr. 299,-
Så er det tredje bind i ”Baztán-  trilogien” aktuel.
Offergaven – starter med et tragisk dødsfald i Elizondo-dalen der virker meget mistænkeligt. Ofret, en lille pige, kun nogle få måneder gammel, bliver fundet død i sin seng. I panden har hun et rødt mærke, det er en plet på størrelse med en knap. Det er som om noget er blevet presset mod  pigens lille ansigt. Pigens oldemor påstår, at ulykken er Ingumas værk. Dæmonen som forhindrer de sovende i at bevæge sig og stjæler deres åndedræt, så de dør i søvne.
Den retsmedicinske analyse får politikommissær Amaia Salazar til at se nærmere på andre mystiske spædbørnsdødsfald. Det viser sig hurtigt at efterforskningen afdækker et mønster, som politiet aldrig har set magen til og håber de aldrig oplever det nogensinde igen. Hvad værre er at et voldsomt uvejr truer med at begrave den grufulde sandhed én gang for alle.
Denne trilogi er noget af det mest interessante vi har været præsenteret for. Det med at blande myter og overtro er spændende og originalt. De tre bøger Den Usynlige Vogter, De Glemte Børn og nu Offergaven har været en af de helt store læseoplevelser.
Finn Hansen.

JOHN HART: FORLAD OS VORES SKYLD.Oversat af Ingeborg Christensen efter REDEMPTION ROAD. 2016. 496. Sider Kr.
Dette er John Harts 5. thrillers og det er en hans aller aller bedste til dato hvilket ikke siger så lidt. Faktisk er den et emne som en af Årets Bedste thrillers i 2016. I Forlad Os Vores Skyld -har han flere vigtige og forskellige hovedpersoner.
Først og fremmest den 34-årige kriminalassistent Elizabeth Black. Hun befrier på egen hånd den unge pige Channing fra den bygning, hvor hun har været holdt fanget i nogle døgn af to mænd, der har tortureret og forbrudt sig mod pigen. De to gerningsmænd  bliver skudt og dør. De er dræbt af atten skud af Black. Men der er ting i Elizabeths fremstilling af handlingsforløbet, som får hendes overordnede i politiet til at indlede en displinær undersøgelse af. Der er noget der ikke passer. Det viser sig at det er der er flere der har dystre hemmeligheder i fortiden.
Samtidig er en anden hovedperson Elizabeths kollega, Adrian Wall. Han er løsladt efter tretten år i fængsel. Udenfor venter sønnen af den kvinde, Adrian blev dømt for at have myrdet. Gideon viser sig dog at være Adrians mindste problem flere og flere tårner sig op. For umiddelbart efter hans løsladelse bliver endnu en kvinde fundet død og mishandlet som under lignende omstændigheder og i den samme forladte kirke, hvor man i sin tid fandt liget af Gideons mor.
Elizabeth og Adrian trækkes nu for alvor ind i en højspændt, dødsensfarligt og nervepirrende historie, hvor der rippes op i fortidens hemmeligheder og bedrag, og hvor intet (mildest talt) er, som det ser ud til.
Forlad Os Vores Skyld er en toptunet thriller der får de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

D.B. JOHN: NORDSTJERNEN. Oversat af Hans Larsen efter STAR OF THE NORTH. Sider. Kr
Nordstjernen – Er foruden at være en spændende thriller også (desværre) en historie om en verdens mest forhadte regimer Nordkorea. Der har en psykopat af en leder. Denne beretning handler om tre personer der sætter sig op mod det nordkoreanske regime og risikerer derved alt.
Sydkorea, Anno 1998: En teenagepige forsvinder sporløst fra en strand. Tolv år senere i USA forsøger CIA at rekruttere hendes tvillingesøster Jenna. For der foreligger beviser for at hendes søster stadig er i live og befinder sig i Nordkorea. Jenna vil gøre alt for at redde sin søster – også selvom redningsmissionen fører hende dybt midt ind i det aflukkede regimes sorte hjerte.
I jagten på sin søster krydser Jennas veje Cho Sang-ho, en højtstående embedsmand fra det nordkoreanske regime. Han får snart sine egne grunde til at trodse styret. Også i provinsen er der begyndt at ulme i den civile ulydighed, hvor en ganske almindelig kvinde fra landet finder en af fjendens forbudte balloner med sydkoreansk proviant og involveres i en farlig, men lukrativ sortbørshandel. En skjult fortid væver på en mystisk måde hendes skæbne sammen med Cho Sang-hos, og da de møder hinanden, må de kæmpe for at overleve regimets rædsler.
Hver især gør de det utænkelige: Med livet som indsats går de op mod det kommunistiske styre og sætter ikke blot deres eget liv men også deres familiers liv på spil. 


Der er 6 flotte diamanter til denne uhyggelige og meget realistiske beretning.

Finn Hansen.

STEPHEN KING: VÆKKELSE. Oversat af Jacob Levinsen efter REVIVAL. 2014. 458 Sider. Kr. 299,95 Med næsten 60 bøger på samvittigheden har skrivefænomenet King gang på gang vist at han er en ypperlig iderig herre. En forfatter der hele tiden kan forny sig. Det er aktuelle Vækkelse endnu et flot eksempel på. Hovedpersonen er denne gang knægten Jamie Morton. Han er seks år gammel, da en underlig skygge falder over ham, medens han sidder og leger med sine tinsoldater. Lokaliteten er Maine i begyndelsen af 60’erne. Jamie kigger op og ser en bemærkelsesværdig og karismatisk mand. Han viser sig at være den nye metodistpræst i byen, Charles Jacobs. Sammen med sin karismatiske og smukke hustru vil han reformere den lokale kirke. Alle i byen bliver taget med storm af parret, men det går snart op for Jamie, at pastoren er besat af en hemmelig lidenskab. Da en tragedie rammer Jacobs-familien, forbander metodistpastoren Gud, og fnyser af alle religiøse overbevisninger og bliver forvist fra den chokerede by. Først meget senere da Jamie er i midten af trediverne og på turné med sit rockband, desperat og heroinafhængig, møder han atter Charles Jacobs, der nu fungerer som healende mirakelmager. Det bliver et møde der får voldsomme og uoverskuelige konsekvenser for dem begge. Forbindelsen udvikler sig til at blive en pagt, som selv djævlen næppe ville kunne have forstret. Jamie opdager hurtigt, at vækkelse har mange forskellige betydninger. Han sætter sig for at finde den rigtige sandhed om den gådefulde mand, der nu kalder sig Pastor Danny Jacobs. Atter en gang spinder Gysets Mester Stephen King en sinds-og – med rivende fortælling. Vækkelse- Er kort og godt King i topform!
Finn Hansen.

STEPHEN KING: JOYLAND. Oversat af Alis Friis Caspersen efter JOYLAND. 2013. 301 sider. Kr. 299,95  Hovedpersonen og romanens jeg, Devin Jones, ser fyrre år tilbage på sit liv som studerende ved Uni of New Hampshire som usikker og ensom jomfru, 21 år, der søger et sommerjob i forlystelsparken Joyland i North Carolina, der iøvrigt har en grim historie hængene over sig, at det for år tilbage blev begået et mord på en ung pige og det siges at pigen huserer i Joylands Spøgelseshus. Devin får jobbet og vi skal ikke langt ind i historien før man kan skimte the King, der ligger ud med Joylands spåkone, der fortæller Devin at han bl.a.vil møde to børn, der vil betyde noget for ham, nemlig en pige med en rød hat og en dreng med en hund. Efter at have sikret sig logi, begynder Devin “som alt mellem himmel og jord”, bl.a. som Joylands hunde maskot “Howie Happy Hound”, succes hele vejen, der ikke bliver mindre efter han redder pigen med den røde hat for at blive kvalt af en hotdog. Mordgåden begynder mere eller mindre at nage Devin, det bevirker at han bliver i Joyland efter at sæsonen er slut. Han vil finde morderen og ind kommer drengen med hunden. Drengen sidder i kørestol, er sammen med sin mor, en smuk kvinde, der på flere måder en Devin en frelsende engel.  JOYLAND er på en gang en fortælling om ensomhed, tabt kærlighed og om at vokse op og blive gammel-Bemærk venligst: JOYLAND er en meget anderledes Stephen King roman på kun 301 sider som jeg vil kalde en skøn miniroman af høj kvalitet og ikke en vanlig Stephen King murstensroman af høj kvalitet. God fornøjelse og den er der. Tak.
Per Norman Block.

RENEE KNIGHT: SEKRETÆREN. Oversat af Kim Langer efter 304 Sider. 250,00 Kr
Renée Knight – gjorde sin debut i genren med Enhver Lighed … Nu følger hendes andet opus Sekretæren.
Den viser temaet at der err en hårfin grænse mellem loyalitet og besættelse. Det må hovedpersonen Christine Butcher sande. Hun er helt er fuldstændigt klar over, hvad der forventes af hende som personlig assistent, nemlig total loyalitet og frem for alt diskretion med stort D. I tyve år har hun været Mina Appletons trofaste højre hånd – og et stille og tavst vidne til hendes liv. Så stille, at man næsten kunne glemme, hun var der. Hun er nærmest en skygge. Dag ud og dag ind, år efter år, har Christine fået indblik i alle de hemmeligheder, der har floreret omkring hende. Og hun har holdt dem for sig selv. Og der er mange af dem som helst ikke skal komme i offentlighedens lys.
Christine nyder den højeste tillid. Men det har kostet hende dyrt privat. Og en dag kommer hun til at betale prisen.
Sekretæren – er en forrygende, fængslende og nervepirrende psykologisk thriller med en dybt foruroligende hovedperson.
Meget naturligt sammenlignes den med Paula Hawkins, forfatter til bl.a Kvinden i toget.
Sekretæren belønnes med 6 veltjente diamanter.

Finn Hansen.

RENÉE KNIGHT. ENHVER LIGHED MED NULEVENDE ELLER AFDØDE PERSONER ER UTILSIGTET. Oversat af efter DISCLAIMER.
Enhver Lighed af Renée Knight er en anderledes dybt foruroligende, psykologisk original spændingsroman.
Fra det øjeblik Catherine Ravenscroft intetanende kaster sig på sin seng og begynder at læse romanen ”En fuldkommen fremmed”, ændrer hendes liv sig totalt. Det går hurtigt op for hende, at bogen med detaljeret nøjagtighed afslører hendes mørkeste hemmelighed. En hemmelighed hun var forvisset om, at ingen andre personer kendte. Fortvivlet løber hun ind i det ene spørgsmål efter. For hvem har skrevet bogen? Hvordan er den landet på hendes natbord? Hvem står bag? Er det en udspekuleret hævn? Afpresning? Og hvorfor? Hun må snart erkende, at fortiden har indhentet hende, og hendes ellers trygge tilværelse er ved at smuldrer bort. Hendes eneste håb er at løfte sløret for det, som skete den skæbnesvangre dag for mange år siden, selvom den grufulde sandhed kan ødelægge både hende og hendes familie. Dramaet berettes igennem en række personer og springer fra fortid og nutid.
Som læser suges man ind af det godt konstruerede twistede plot, som gang på gang tager en ny drejning. Læserens dømmekraft udfordres af den nagende tvivl om fortællernes troværdighed. Enhver Lighed er en psykologisk roman om hemmeligheder, fortielser, hævnlyst, skyld og uskyld og om den høje pris vi betaler, når vi forsøger at skjule sandheden.
Dette må kort og godt være en af årets mest originale bøger.
Finn Hansen

GINN PHILLIPS: VILDE DYR. Oversat af Nete Harsberg efter FIERCE KINGDOM. 2017. 261 Sider. 250,00 Kr.
Vilde dyr er en spændende fornyelse. Den foregår i et meget originalt miljø. Det er ligeledes en intelligent og åndeløst nervepirrende roman om, hvor langt en mor vil gå for at redde sit barn, og ikke mindst om de dyriske sider i mennesket – på godt og ondt.
Hovedpersonen Joan har helt glemt tiden på legepladsen i den zoologiske have. Stedet hvor hun pleje at komme hver dag med sin fire-årige søn Lincoln. Hun plejer at nyde de stjernestunder i hver-dagen sammen med sin eftertænksomme og lidt gammelkloge lille dreng. Men i dag skal de skynde sig for at nå ud af porten inden lukketid. Da de nærmer sig udgangen, ser Joan noget, der på et splitsekund får hende til at løfte drengen op og løbe den modsatte vej – tilbage ind i haven.
Ved den beslutning bliver de næste tre timer et mareridt af død og ødelæggelse, og en mors kamp for at overbevise Lincoln om, at alt er næsten som det plejer at være. Men det mindste fejltrin kan få katastrofale følger for dem begge. På få sekunder har de smukke øjeblikke mellem mor og barn forvandlet sig til en vild over-levelseskamp.
Vilde dyr – er en thriller der udforsker hvor grænserne går mellem vores dyriske instinkt for overlevelse og vores egen moralske pligt til at beskytte hinanden i en zoo, hvor de vildeste dyr er mennesker.
Der er 6 diamanter til forfatteren.

Finn Hansen.

DOLORES REDONDO: DEN USYNLIGE VOGTER. Oversat af Kirsten A Nielsen efter EL GUARDIÁN INVISIBLE. 2012. 440 Sider. Kr. 299,- Dolores Redondo præsenterer noget så sjældent en kriminalroman i baskisk miljø. Den Usynlige Vogter – er første bind i Baztán-trilogien. På en fascinerende og interessant måde bruger hun og forener myter, ældgammel ond jordisk urkraft og folklore med underlige bizarre mord på unge piger. Pigernes tøj er flænset i stykker, kønsbehåringen var barberet af, og hænderne anbragt i en jomfruelig stilling. Den grufulde sag havner lige i skødet på politikommissær Amaia Salazar. Ansvaret for opklaringen bringer hende tilbage til den landsby hvor hun kom til verden. Et sted som hun havde håbet aldrig at gense. Amaima skal ikke blot kæmpe med opklaringen af den komplicerede sag, men også stå face to face med dystre hemmeligheder fra sin egen fortid. Læseren træffer også Amaias familie, bekendtskabskreds og andre særprægede personer. Ikke nok med det er der ikke det rigtige fodslag i hendes egen gruppe af politifolk. Historien er spændende som bare fanden og miljøet, plottet og opklaringen er unik. En af de helt store læseoplevelser. Glæder os til efterfølgerne i trilogien.
Finn Hansen.

DOLORES REDONDO: DE GLEMTE BØRN. Oversat af Kirsten A. Nielsen efter LEGADO EN LOS HUESOS. 2013. 591 Sider. Kr. 299,95
Det var noget helt ny og anderledes genre som Hr. Ferdinand da de  udgav første bind i den spanske Baztán – trilogien, Den Usynlige Vogter. Nu  følger den næsten 600 siders store De Glemte Børn.
”Ainhoa Elizasu var basajaun’ens andet offer, selv om pressen på det tidspunkt endnu ikke omtalte morderen sådan. Det var først lidt senere, da det kom frem, at der rundt om ligene var blevet fundet dyrehår, hudrester og nogle mærkelige spor, der ikke så ud til at stamme fra et menneske. Desuden syntes en dyster renselsesceremoni at have fundet sted. En ældgammel ond, jordisk urkraft havde mærket disse unge pigers kroppe: Deres tøj var flænset i stykker, kønsbehåringen var barberet af, og hænderne var anbragt i en jomfruelig stilling”. Således bliver indgangsvinklen til den sag politikommissær Amaia Salazar  udpeges til at lede efterforskningen for.   Den bringer hende tilbage til den landsby, hvor hun blev født. Et sted hun for alt i verden havde håbet aldrig at gense. Amaia kæmper ikke blot med opklaringen af den komplicerede og grusomme mordsag, men også med dystre hemmeligheder fra sin egen fortid.
2. Bind i den spanske spændingstrilogi er atter velskreven og byder endnu en gang på intens nervepirrende spænding. Miljøet, persongalleriet giver en autentisk atmosfære i den smukke og mystiske Baztán-dal i Basker-landet hvor det store drama udspiller sig.
På Krimi-Cirklen ser vi med stor forventning frem til det 3. afsluttende bind.
Finn Hansen.

HJORTH & ROSENFELDT: EN HØJERE RETFÆRDIGHED. Oversat af Lotte Kirkebye Hansen efter EN HÖGRE RÄTTVISA. 428 Sider. 299,95 Kr.
For 6. gang skal vi være i selskab med en af de mest irriterende person er i kriminallitteraturen. kriminalpsykolog Sebastian Bergman. Men han er også en af de dygtigste på sit felt, der er bare det at han har svært ved at holde sin ynglestang inde i bukserne og han nedlægger et hvert fruetimmer som han render ind i. Han har forliget sig med tanken om, at hans dage i marken er forbi. Så derfor bruger han sin tid at holde forelæsninger og skrive bøger. Den eneste fra teamet, han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Den som Sebastian aller helst vil have kontakt med er datteren Vanja. Hende har han ikke hørt fra i månedsvis. Vanja er dog heller ikke længere en del af rejseholdet; hun har taget et tilfældigt job som kriminalbetjent i Uppsala. Den seneste måned har hun beskæftiget sig med opklaringen af en serie voldtægter, hvor gerningsmanden sniger sig ind på sine ofre bagfra, bedøver dem, trækker en sæk over hovedet på dem og fuldbyrder forbrydelsen. Da et af ofrene findes omkommet, involveres rejseholdet, og snart bliver Sebastian Bergman også involveret. Teamet er igen samlet og tvinges nu til at bilægge alle de personlige stridigheder for at afsløre den brutale voldtægtsforbryder, som fortsætter med at sprede frygt og rædsel i Uppsala. Trådene samler sig langsomt, og noget tyder på, at ofrene ikke er tilfældigt udvalgt. Men hvad er sammenhængen? Og hvorfor står flere personer i vejen for opklaringen? Samtidig er der også en blandt teamets hold der bogstaveligt har et lig i lasten. Der er stadig spænding på højt niveau og man kan ikke holde af det dumme svin Sebastian Bergman. Og der er ved slutningen lagt op til det 7. bind. Men nyd 6. eren i mens.
Finn Hansen.

HJORTH ROSENFELDT: DE UEGNEDE. Oversat af Ellen Boen efter DE UNDERKANDA. 2015. 422 Sider. Kr. 299,-
Så er vores ven – Kriminalpsykolog Sebastian Bergman på banen igen – lige så arrogant, provokerende, uimodståelig men i fuld vigør som altid. Manden, som kollegerne hader som pesten, og forbryderne frygter.
Handlingen denne gang er at seriemorder der myrder dem der efter hans mening er stupide og ikke gavner samfundet noget som helst.
Sagen starter med at en kendt dokusoap-deltager findes myrdet på en forladt skole. Han er skudt i hovedet med en slagtepistol. Han sidder bundet til en stol i et klasseværelse med ansigtet vendt mod hjørnet og en klovnehat på hovedet. Et spørgeskema med 60 almene spørgsmål er fæstet til stoleryggen med en hæftepistol. Testen i almenviden, har den myrdede har tilsyneladende ikke klaret.
Flere ofre følger efter, alle er en slags mediekendisser. Rejseholdet kobles på sagen. De famler i starten rundt efter beviser, men det bliver Sebastian Bergman der finder spor i anonyme indlæg i aviser og på chatsider. Skribenten der kalder sig Sven Cato d.æ. ironiserer nemlig over manglen på almenviden hos den nye opvoksende generations forbilleder, men udtrykker samtidig også lidt for stor interesse for mordene. Sebastian begynder at efterforske det nærmere og indser hurtigt, at skribenten har kendskab til detaljer om mordene, som kun politiet kender til.
Sebastian og hans kolleger står over for en avanceret og dødsensfarlig seriemorder, som til sidst kommer til at true hele gruppens eksistens.
”De Uegnede” er forfatterduoen Hjorth Rosenfeldts femte bog i den succesfulde serie med psykologen Sebastian Bergman. Forfatterduoen bruger som motiv et af de stupide temaer der bliver sprøjtet ud af den ene TV-kanal efter den anden. Nemlig den ene menneske nedgørende og latterlige udsendelse som udstiller deltagerne som de åndsamøber der ikke har meget hjemme i kysen.
Atter en gang, en skandinavisk krimi i topklasse. Med et budskab, intens spænding og en persongalleri der underholder på fremragende vis fra start til slut. Anbefales på det varmeste. En rigtig vintergyser.

Finn Hansen.

EMELIA SCHEPP. MESTER JAKOB Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter BRODER JAKOB. 365 Sider. Kr. 200,00
Mester Jakob er en åndløst spændende krimi om identitet, relationer og forholdet mellem søskende. Men det er også en hjerteskærende historie om at finde modet til at gøre op med sin fortid.
En regnfuld forårsdag finder man liget af en brutalt myrdet kvinde i Norrköping, det andet kvindemord inden for ganske kort tid. De to mord har de samme grufulde detaljer til fælles. Begge kvinders ben er syet sammen på langs, og deres livløse kroppe er fundet flydende med strømmen i den flod, der løber gennem byen. Hvem har villet have de døde kvinder til at ligne havfruer – og hvorfor? Da en tredje kvinde meldes savnet, bliver det klart for politiet, at de har at gøre med den samme gerningsmand.
Anklager Jana Berzelius bliver koblet på politiets efterforskning, og hun finder hurtigt et spor tilbage til sagen om den unge Simon Norell, der myrdede hele sin familie og nu sidder i forvaring på en lukket retspsykiatrisk afdeling. Men Simon nægter at tale. Nogen må vinde hans fortrolighed, inden det er for sent. Den eneste, der kan gøre det, er manden, der bevæger sig som en truende skygge gennem Janas liv – Danilo Peña.
Der er ingen tvivl om at svenskernes krimifavorit er Emelia Schepp og jeg er også sikker på at det er hun også for mange danske læsere. Påstanden på det første er: At svenskerne både i 2016-2017 og 2018 har valgt Shepp som deres favorit.
Dette 5. bind skal nok gør forfatteren endnu mere populær – Og det er på begge sider af øresund. Kc giver under alle omstændigheder 6 glinsende diamanter.

Finn Hansen

JANE SHEMILT: DATTER. Oversat af Anne Mette Poulsen efter DAUGHTER. 2014. 414 Sider. Kr. 299,95
Noget af det værste en familie kan komme ud for er hvis en datter pludseligt forssvinder uden at efterlade sig nogen former for spor eller motiver. Det er hvad der sker for familien Malcolm. Tilsyneladende en velbjerget familie. Far Ted og mor Jenny begge med gode stillinger nemlig beskæftiget som læger. Børnene, den 15-årige smukke datter Naomi som bruger tiden med en rolle i teaterstykket West Side Story i sin sin skole og drengene Ed og Theo. Naomis mystiske forsvinden sætter fokus på spørgsmålene: Hvor godt kender du egentlig din egen familie? Bedre er det ikke at alle har hemmeligheder. Natten hvor hun forsvinder bliver Jenny rystet for datteren plejede jo at fortælle hende alle. Forsvindingen sætter en kæmpe efterforskning i gang. Men et år senere er 15-årige Naomi er stadig forsvundet. Jenny er en mor på randen af sammenbrud. Malcolm-familien er ved at gå i stumper stykker. Ikke mindst hemmmelighederne der begynder at komme for dagens lys. Og er sandheden om Naomi, måske den eneste mulighed som kan bringe dem sammen igen? Eller er sandheden det, som endegyldigt driver familien ud over kanten?
Datter er er bygget op på den måde at læseren følger dagene op til Naomis forsvinden og parallel hvad der sker 1 år efter.
Datter- er en fremragende thriller. Plottet er godt og realistisk skabt ligeledes er de forskellige personer og miljøberskrivelserne. Det er en bog til alle mødre og teenageredøtrer.
Finn Hansen .

LIAD SHOHAM: BLODAPPELSINER. Oversat fra hebraisk af Hans Henrik Fafner & Riva Uzan Fafner. 385 Sider. Kr. 249,95
det er den tredje kriminalroman fra Llad Shoham. Den iraelske forfatter der har det princip at hans bøger ikke udgør en serie. Han har hver gang en ny hovedperson. Det har vist i både Konfrontation og i Asyl og nu også i Blodappelsiner.  Hovedpersonen i den er Anat Nachmias. Hun arbejder i Telaviv-forstaden Petach Tikva på den lokale politistation med småkriminalitet. Hun keder sig på bravt på jobbet, og er heller ikke videre begejsret for store forberedelserne af hendes forestående bryllup med sønnen til en af kvarterets magtfulde mænd. Det optager  hende synderligt. Så da den gravide Shirli en dag opsøger hende og fortæller, at hendes mand – en kontroversiel freelancejournalist – er sporløst forsvundet, bruger Anat al sin energi og kaster sig over efterforskningen. Til stor irritation for hendes overordnede som har den opfattelse, at folk ikke bare forsvinder og slet ikke i det rolige og pæne forstadskvarter Petach Tikva.
Anats efterforskning får en ekstra saltvandsindsprøjtning, da Ido Dolev charmerende kampagneleder for en af kandidaterne til det forestående valg i Petach Tikva begynder at vise interesse sig for den forsvundne journalist skæbne. Selvom Anat og Ido har vidt forskellige mål, indser de snart, at de er nødt til at samarbejde, og stekt meget mod sine egne principper begynder Anat at føle sig tiltrukket af den ombejlede Ido Dolev. Derfra tager historien for alvor fart for den barske betændte virkelighed, som de lag for lag afdækker, får dem til at tvivle på alle deres illusioner, hvad de har forestillet sig om Petach Tikva. Den israelske forfatter Shoham præsenterer endnu et solidt konstrueret krimidrama der både miljømæssigt og plotmæssigt er fremragende. Vi ser gerne et nyt værk fra iraeleren.
Finn Hansen.

SARAH VAUGHAN. SKANDALENS ANATOMI. Oversat af Sri Ranva Hjelm Jakobsen efter THE ANATOMY OF A SCANDAL. 2018. 319 Sider. Kr.
I slipstrømmen af det amerikanske trendet #METO som pludselig dukkede op i USA er Sarah Vaughan et fint eksempel hvordan man kan bruge det tema i thriller genren. Handlingen: Sophies mand James er en god og kærlig far, en opmærksom ægtemand og en karismatisk og succesfuld figur i den offentlige debat. Og så er han anklaget for en frygtelig forbrydelse. Sophie er overbevist om hans uskyld og desperat for at beskytte sin dyrebare familie mod de løgne, der truer med at flå den i stykker .Advokaten Kate Woodcroft skal føre sagen; hun er en dreven professionel og forstår, at jura mest af alt handler om at have argumenterne i orden. Og alligevel betyder sandheden mere for hende. Hun er sikker på, at James er skyldig, og fast besluttet på, at retfærdigheden skal ske fyldest. Hvem har ret, når det kommer til James? Sophie eller Kate? Og har nogen baseret dommen på andet end fornemmelser og personlige oplevelser? På trods af sin privilegerede opvækst ved Sophie udmærket, at hendes perfekte liv ikke er ukrænkeligt. Det har hun vidst, siden hun og James mødte hinanden på Oxford, og noget unævneligt fandt sted i en månebelyst atriumgård. Sophie vidste aldrig rigtig, hvorfor hendes læsemakker Holly pludselig forlod universitetet og forsvandt. Men hvad ville der ske, hvis Sophie kendte hele sandheden?
Denne historie er en rigtig pageturner som hele tiden overrasker når læseren tror at nu er man hel up to date med plottet. Det er man bare ikke gang på gang drejer handlingen sig på ny.
6 Diamanter.

Finn Hansen.