ANMELDELSER FRA FORLAGET MEMORIS.

LINA AREKLEW. FRA ASKEN. Oversat af Peter Carstens efter UR ASKAN. 2021. 378 Sider
Det er lidt af et scoop forlaget. Den handler om at som ung knægt mister Fredrik Fröding sin familie under Estonias forlis. Det tror han ikke på. Han nægter at erkende, at hans bror er død. Femogtyve år senere fører traumet ham tilfældigt til den skønne ferieø Ulvön, hvor han møder en gammel bekendt, Sofia Hjortén. Hun er efterforsker og er ved at finde hoved og hale på et mord på øen. Og vi kan godt røbe det ikke bliver ikke det sidste mord på den lille ø, for regnskabets time er kommet, og morderen tror fuldt og fast at ”han/hun har Gud ved sin side.
PS. Denne bog blev nomineret til årets svenske krimidebut af Crime Time Award som årets svenske debutant. Det er jeg fuldstædigt enig for det er Scandinavian Crime Noir når den er bedst. Det gælder både et overrraskende plot o et spændende persongalleri og miljø. Derfor er der 5 Diamanter til svenskeren.
Finn Hansen.

CATHRINE STEADMAN: NOGET I VANDET. Oversat af Rasmus Hastrup efter SOMETHING IN THE WATER. 2018. 350 sider. 299,95 Kr.
På deres bryllupsrejse finder det unge par Erin OG Mark noget i vandet, som de vælger at undersøge nærmere. Dette ”Noget” – i det våde element, skulle de have holdt nallerne fra. For det de finder, forvandler hurtigt deres liv til en hverdag med en lavinelignende konstanthed af frygt. For gør de bare én ting forkert så kan det få dødsensfarlige konsekvenser. Kort sagt, enden på det hele!
Historien er en hæsblæsende, medrivende historie og et moralsk dilemma om, hvor langt man selv vil gå for at vinde. Som læser bliver man også hele tiden stillet over for spørgsmålene: Hvad ville Du selv have gjort i disse farefulde situationer og er det den rigtige beslutning. Historien har et unikt plot og personerne og miljøet er knivskarpt kreeret. Forfatteren Catherine steadman er skuespiller bl.a er hun med i den populære TV-serie Downton Abbey hvor hun har rollen som Mabel Lane Fox. Der er ikke noget at sige til alle de rosende superlativer som der vederfares bogen. Der 6. ægte diamanter fra Krimicirklen.
PS. En årets bedste læseoplevelser herom hersker ingen tvivl.

Finn Hansen.