NB. DET ER BØGER DER ER ANMELDT PÅ PEOPLE“S. FØR VAR DET UNDER PEOPLES PRESS DE UDGAV DERES

MARIA ADOLFSSON. MELLEM DJÆVELEN OG HAVET. Oversat af Line Zahll efter MELLAN DJAVULEN OCH HAVET. 407 Sider. Mellem Djævelen Og Havet er det 3. bind i Adolfssons ”Doggerland Serie”. Den starter med en verdenskendt musiker med rødder i Doggerland vender tilbage miljøet for at indspille sit første album efter ti års tavshed. Hun er stadig irriterende smuk og frustrerende talent-fuld og traditionen tro tryllebinder hun alle til festen, der afslutter indspilningerne. Alle, på nær en vrissen kriminalinspektør, som pludselig føler sig gammel og træt. Men under opholdet på øerne forsvinder musikeren pludselig, og den vrisne kriminalinspektør, Karen Eiken Hornby, får til opgave om at hurtigt finde hende uden at pressen får nys om nyheden, at musikeren er væk. Efterforskningen glider dog i baggrunden, da de kommer på sporet af en mand, der har begået flere brutale voldtægter. Karen og hendes kolleger er helt overbeviste om, at de har fundet den skyldige, men at bevise at de har ret er en langt mere kompliceret historie.
Karen Eiken Hornby må håndtere de to opmærksomhedskrævende efterforskninger, samtidig med at hendes privatliv kører mere og mere af sporet, og hun må træffe nogle svære valg. Doggerland krimierne er stadig et spændende bekendtskab og næste bind er på vej. Aktuelle Mellem Djævelen Og Havet kan glæde sig over 5 Diamanter fra Krimicirklen.
Finn Hansen.


ANNA JANSSON. DANSE DANSE DUKKE MIN. Oversat af efter Christina Boljén efter DANSA MIN DOCKA. 2021. 400 Sider.
Det har gået lynhurtigt ind med at få udgivet de tre første bind på dansk af Anna Janssons nye hovedperson Kristoffer Bark.
Danse, Danse, Dukke Min som er 3. bind og lige nu aktuel i serien. Handlingen:Starter I 1967, her flyder liget af en kvindekrop op til overfladen af Svartån-søen tæt på Örebro slot. Det viser sig at det er Mary Billbro. Hun har været tvangsindlagt på Västra Mark psykiatriske hospital – en institution for sindssyge, asociale og seksuelt afvigende kvinder.
Over 50 år senere begynder Mary Billbros barnebarn, Eva Kulitz, at grave dybere i familiens historie, og hun beslutter sig for at finde ud af, hvad der egentlig skete med hendes mormor. Eva Kulitz der arbejder som sagsbehandler i Forsikringskassen, og nogle af dem, der er blevet nægtet sygedagpenge begår efterfølgende selvmord. Kort tid efter begynder Eva at modtage dødstrusler, men fra hvem?
Politikommissær Kristoffer Bark bliver sat på sagen. Og den fører ham tilbage til de frygtelige gerninger, der engang blev begået på Västra Mark, og til en slægtshistorie, der spænder over fire generationer.
Danse, Danse, Dukke Min er 3. bind i serien om politikommissær Kristoffer er endnu mere spændende med et godt plot og et unikt persongalleri. Der er ingen tvivl fra Krimicirklen at det en 6 Diamanter historie. Og naturligvis sætter det store forventninger op til fireren.
Finn Hansen

BØGER

ANNA JANSSON. SKYGGEN BAG DIG. Oversat af Christina Westenholz Boljén efter SKUGGAN BAKOM DIG. 2020 446 Sider
Sidste år blev vi præsenteret for Anna Janssons nye hovedperson Kristoffer Bark. Titlen er Datter Savnes, Og den er straks blevet et megahit for Jansson og den tog naturligvis læserne med storm. Nu følger Bind 2 og der er tvivl om at den garanteret bliver lige så populær som forgængeren.
Nu leder Kriminalinspektør Kristoffer Bark en lille gruppe politifolk,og de har fået til opgave at opklare en Cold Case sag: En folkeskolelærer og enlig mor, Emelie Kartman, forsvandt for ti år siden, og blev efterfølgende fundet på bunden af en sø i en bizar og modbydelig tilstand.
Det bliver hurtigt tydeligt, at den tidligere efterforskning er fuld af fejl og mangler. Emelie modtog nemlig trusler inden sin død, som der aldrig blev fulgt op på. Og da Kristoffer Bark kommer i kontakt med sin sygemeldte kollega, Sara Bredow, indser han, at hun også har været udsat for lignende chikane. Er morderen på jagt efter et nyt offer?
Begge historier udspiller sig i Anna Janssons egen hjemby, Örebro. Det er fortælling om magt og manipulation, frygt og utilstrækkelighed. En knivskarp og skræmmende skildring af, hvordan et liv kan blive splittet ad.
Skyggen Bag Dig er som skrevet bind 2 i Anna Janssons krimiserie,og vi har fra pålidelige kilder oplyse bind 3 er på vej.
5 Diamanter.
Finn Hansen

.

MATTIAS EDVARDSSON. EN FAMILIETRAGEDIGE. Oversat af Henrik Andersen efter EN FAMILJETRAGEDI 2021. 380 Sider.

En familietragedie – er den tredje bog skrevet af den populære svenske forfatter Mattias Edvardsson. Forfatteren der har taget Familie-relationer på godt og ondt under kærlig behandling. Han debuterede med En Helt Normal Familie i 2018 og som blev fuldt op af Gode Naboer. Men nu tilbage til treren.

Enkemanden Bills økonomi er helt i bund. Han kæmper med næb og kløer for at forsørge sin lille datter og lejer af den grund et værelse ud

til den studerende Karla. Karla, som endelig har fået sig frigjort sig fra sin mor og dennes misbrug. For at finansiere sine jurastudier begynder Karla at gøre rent hos det velhavende par, børnelægen Steven Rytter og hans kone Regina. Men hurtigt forstår hun, at der er noget der er rivende galt, kort og godt, der er noget der ikke stemmer i parrets hjem. For hvorfor tilbringer Regina hele dagen indespærret i et mørkt soveværelse? Samtidig møder trediveårige Jennica Steven på Tinder og bliver stormende forelsket. Men han glemmer at nævne, at han faktisk stadig er gift. Da Steven og Regina findes døde i deres hjem, bliver Bill mistænkt for mordet på grund af tekniske beviser. Men hvad kunne være Bills motiv? Og findes der mon en anden og mindre åbenlys forklaring?

Den tredje bog lever til fulde op til de store forventninger man kan forvente. Der er 6 Diamanter. Mon ikke der kommer en fjerde bog fra svenskeren for der ligger flere og venter- Jeg tror det.

Finn Hansen.

PASCAL ENGMAN. ROTTEKONGEN. Oversat af Karsten Nielsen efter RÅTTKUNGEN. 420 Sider.
Rottekongen – er efterfølgeren til Ildlandet. Og ikke nok med det, kan vi røbe, at bind 3 Enkerne udkommer i marts måned 2022. Men tilbage til Rottekongen.
Handlingen sættes i gang ved en ung kvinde findes død i sin lejlighed nord for Stockholm. Tilsyneladende virker det som en indlysende sag for politiinspektør Vanessa Frank. Morderen har nemlig efterladt en del spor, men der er noget mærkeligt ved den hovedmistænktes opførsel, der får Frank til at overveje, om de overser noget vigtigt afgørende.
Et af spørgsmål er om mordet kan være forbundet med det voksende digitale netværk af mænd. Personer der mødes i internettets mørkeste kroge og bekræfter hinanden i deres voldelige kvindehad? De kalder sig ”incels” og vil straffe de kvinder, som ikke værdiger dem et blik.
Hvis Frank har ret, kan mordet på Emilie vise sig blot at være start-skuddet på noget langt større, og et kapløb med tiden går i gang.
Der er kun at tilføje der alt hvad du kan begære af spænding. Kort og godt en krimi fra den øverste hylde. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

JONAS MOSTRÖM. DOMINODØDEN Oversat af Nikolaj Steen Møller efter DOMINODÖDEN 330 Sider. – bogen er det 2. bind i Jonas Moströms krimiserie om psykiater Nathalie Svensson og kriminalinspektør Johan Axberg. De skal opklare et makabert mord på en overlæge. I en skov gøres et ubehageligt fund. En læge bliver fundet torteret og myrdet. Kvalt med én dominobrik i halsen. Kun kort tid efter bliver overlægen Erik Jensen meldt savnet fra sin nattevagt. Kun hans navneskilt og en dominobrik findes. Kriminal-inspektør Johan Axberg, der også er tætte venner med Erik, får tildelt de to sager. I Uppsala bearbejder psykiateren Nathalie Svensson sin sidste traumatiske sag, da hun bliver bedt om at deltage i efterforskningen. Hun indvilliger dog først, da hendes søster Estelle kommer under mistanke. Med følelserne i oprør må Johan og Nathalie hurtigst muligt opklare sagen, inden den kræver nye ofre.

I “Dominodøden” udfolder Jonas Moström flere forskellige sider af Nathalie Svensson og Johan Axbergs interessante og kontrastfyldt makkerpar, mens de opklarer en uhyggelig sag med store personlige konsekvenser for dem begge. Der er 4 Diamanter.

Finn Hansen.

PASCAL ENGMAN ILDLANDET. Oversat af Nicolaj Steen Møller  efter ELDSLANDET. 478 Sider. Det er Pascal Engman´s første bind i en hårdtslående ny krimiserie.  Engman blev vi som bekendt præsenteret for i Patrioterne og det er et forfatterskab som people´s sætter sin lid til. Allerede senere i år udommer det andet bind Rottekongen i den nye serie.

Men tilbage til Ildlandet. Den begynder på en mystiske måde.   Nemlig således at en eksklusiv urforretning i Stockholm har indbrud, men ingen ure bliver stjålet. Kort tid efter bliver flere fremstående erhvervsfolk kidnappet, og deres familier bliver afkrævet store løsesummer. I Sydamerika foregår en omfattende handel med organer. Virksomheden, der drives af en af de mægtige nazistkolonier der stak af og etablerede sig i det sydlige Chile. Nu vender opmærksomheden mod Sverige i jagten på flere donorkroppe. Det går op for politi-inspektør Vanessa Frank, at der er en sammenhæng mellem begiven-hederne. Hun er afskåret fra sin arbejdsplads, men udkæmper alligevel sin egen krig på flere fronter mod den internationalt organiserede kriminalitet, som viser sig at have grene helt ind i den svenske politistyrke. ”Ildlandet” er en dramatisk og brutal spændingsroman og den første med Vanessa Frank i hovedrollen.  Ildlandet får et hav af rosende ord fra flere sider og der skal ikke herske nogen tvivl om de er velfortjente. Og Krimicirklen langer 5 Diamanter ud og glæder sig til Rottekongen’

Finn Hansen.

GENSYN MED LÆGEN OG KRIMINALFORFATTEREN JONAS MOSTRÖM.*

JONAS MOSTRÔM. HIMLEN ER ALTID HØJERE. Oversat af Ulf Houe efter MIDNATTSFLICKOR. 311 Sider. Den begynder med Psykiater og profiler Nathalie Svensson er endelig har fundet sig tilfreds med sin nye tilværelse. Efter sin nylige skilsmisse har hun anskaffet sig en lille lejlighed i hjertet af Stockholm, hvor hun kan udforske livet som single. En sen aften modtager hun en besked fra den berømte skuespiller Rickard Ekensgård. Ham som hun tilbragte natten sammen med for et par uger siden. De aftaler at mødes igen, men i samme øjeblik Nathalie ankommer til mødestedet, bliver han skudt ned med koldt lige for øjnene af hende. Det forfærdelige billede vækker minder. Nathalie føler, at historien gentager sig selv. Ti år tidligere blev hendes livs kærlighed, Adam, myrdet på samme måde – et mord der aldrig blev opklaret. Nathalie begynder at undersøge de mytiske omstændig-heder ved Adams død. Er det et grusomt udslag af skæbnens luner eller er der en sammenhæng mellem de to mord? Sandheden er langt mere skræmmende, end Nathalie nogensinde kunne have forestillet sig i sit værste scenarie. Himlen er altid højere er første bind om psykiater og profiler Nathalie Svensson. Og scenen er gjort klar til det næste mysterie og det drejer sig om Moströms anden hovedperson lægen Erik Jensen hændelserne udspiller sig i Midnatspiger (Midnattsflickor).*I 2008-09 og 2010 fik danske læseren præsenteret den svenske læge Jonas Moström første 3 bøger. Det skete fra det danske forlag Cicero. Titlerne var: Dødens Pendul, Sort Cirkel og Hjertets Mørke. Alle tre fra Moströms serie der som hovedpersoner Kriminalkommissær Johan Axberg og Erik Jensen. I serien har Jonas Moström skrevet 5 andre krimier. Ingen af de følgende blev udgivet på dansk. I 2014 startede Mostöm en ny serie der som hovedperson har Nathalie Svensson det skete på det svenske forlag Lind & Co. Han havde da forinden udgivet sine bøger på Natur & Kultur. Tilbage til den nye helte er Overlæge Nathalie Svensson og kriminalkommissær Johan Axberg. Sidstnævnte er oså hovedperson i forfatterens anden serie Johan Axberg og Jensen


SOFIE SARENBRANT MYTOMANEN. Oversat af Kamilla Jørgensen efter MYTOMANEN. 2020. 416 Sider 3 millioner eksemplarer  har Sarenbrant solgt af sine bøger og Årets krimiforfatter i Sverige 2019 og den aktuelle skal nok få flere læsere med. Handlingen i  Mytomanen.  Efter et orienteringsløb findes en ung dreng død i Ålstensskoven. Liget er ilde tilredt, og hans mobiltelefon og penge er væk. Mistanken rettes mod en ungdomsbande, som har berøvet og truet jævnaldrende med kniv i Bromma. Kriminalinspektør Emma Sköld må løse sagen, inden morderen slår til igen, men hun har en snigende fornemmelse af, at noget ikke stemmer. Og hvad er det drengens venner og familie skjuler? ”Mytomanen” er den ottende selvstændige bog i den populære serie om den frygtløse kriminalinspektør Emma Sköld. Sarenbrant leverer endnu en gang varen. Hun har fod på sit plot og hun har styr på at servere spændende og overrumplende hændelser der får læseren ud på kanten af stolen 5 Diamanter og der er lagt op til ny spænding og måske løsning på nogle spørgsmål som venter i Englevagt. Den kommer senere i år.
Finn Hansen.

LOTTE THEILS. UNDERGRAVET. 325 Sider. Kr
Undergravet – er Lone Theils 2. bind i hendes serie ”Hjemvendt”. Den har atter som bekendt den ukuelige, vestjyske politibetjent Signe Brask, som den centrale hovedperson. Hun er er ansat ved Holstebro Politi. Serien der har alt hvad en god og gedigen krimi skal indeholde. Masser af dyster gys og vestjysk uhygge. Den nye fører spændingen på fornem vis videre fra seriens første bog, ‘Savnet’. Der Hvor Signe blev mindet om den forsvindingssag på Hjerl Hede, som ligger ti år tilbage i tiden, og som hun var involveret i som helt grøn politibetjent. I ‘Undergravet’, har Signe Brask raget uklar med sin chef og er blevet ”ekspederet” til Klitmøller, hvor hun ikke kun får en uhyggelig modsag på halsen, men også kommer til at stå over for et personligt opgør, et gensyn med sin egen fortid. Den er fuld af overraskelser der gang på gang lige giver plottet en ekstra drejning for til sidst at gå op i højere enhed. Der er 6 Diamanter.
Finn Hansen.

MICHEL BUSSI. DEN FORKERTE MOR. Oversat af Anders Juel Michelsen efter MAMAN A TORT. 2015. 490 Sider.
Franske Michel Bussi har vist at han er kort og godt et geni når det gælder at kreere plots med nye twist. Gang på gang viser han nye fremragende eksempler her på. Dette som vi nu præsenteres for er nok et af de mest originale til dato.
Hovedpersonen er Malone på 3½ år. Han fortæller skolens psykolog, Vasile, en farlig hemmelighed. Hans mor er ikke hans rigtige mor, og hans rigtige mor er i fare. Det virker usandsynligt. Malones forældre har fødselsattest, babybilleder og selv deres læge bekræfter, at Malone er deres barn. Men Vasile tror alligevel på ham. Og han må handle hurtigt, hvis han skal nå til bunds i sagen. For Malones minder er begyndt at blegne, og snart vil de være helt væk. Vasile tager kontakt til politikommissær Marianne Augresse, der er travlt optaget af et voldeligt indbrud hos en lokal smykkebutik, hvor der blev stjålet for flere millioner euro. Hun mener ikke, at et barns fantasihistorier vedkommer hende. Men hvad hvis hun tager fejl? Der er nok nogen læsere der hvad!. Men atter en gang går det hele op i en højere enhed. Kort sagt Bussi har endnu en gang leveret varen. Traditionen tro er der 6. Diamanter.
Finn Hansen.

LUCY FOLEY. GÆSTELISTEN. Oversat af Rasmus Hastrup efter THE GUEST LIST. 2020. 402 Sider. Kr. I bedste Agatha Christie stil lægger Lucy Foley ud med denne fremragende thriller.Der er heller ikke noget at klage over for Foley afslører selv at hun er inspireret af krimidronningen Christie. På en afsidesliggende ø ud for den irske kyst samles gæsterne til årets bryllup mellem den succesfulde og målrettede livstilsguru, Jules, og den flotte og charmerende tv-stjerne, Will. Alt er planlagt til mindste detalje, og intet er overladt til tilfældighederne, da gæsterne ankommer til øen dagen før brylluppet. Men allerede inden champagnepropperne springer, og festen går i gang, begynder fortidens små uoverensstemmelser og ubehagelige sandheder at stikke hovedet frem blandt gamle venner, klassekammerater og familie. En giftig cocktail af hemmeligheder truer med at spolere den perfekte fest, og mens et stormvejr fanger bryllupsgæsterne på øen, stiger spændingerne, indtil lyset går ud og et blodigt lig bliver fundet. Traditionen tro vælter skeletterne ud af skabene og der er ikke sparet på overraskelserne. Der 6 Diamanter. Til nutidens Agatha Christie Lucy Foley.

Finn Hansen.

MARIA ADOLFSSON. MELLEM DJÆVLEN OG HAVET. Oversat afLine Zaell efter MELLEM DJÆVULEN OCH HAVET. 408 Sider. ”Mellem djævelen og havet” er tredje bind i Maria Adolfssons Doggerland-serie, men bøgerne kan fint læses uafhængigt af hinanden. Maria Adolfssons Doggerland-serie er blevet oversat til mere end 18 sprog.
Hvis nogen af Krimicirklens læsere undre sig over hvorfor bind 1 og 2 ikke er anmeldt skyldes de bøger modtog vi ikke til anmeldelse. Men her er ordene om det 3. bind. Handlingen:
Da en verdenskendt sangerinde vender tilbage til hjemby på Doggerland hvor hun har planer om at indspille et spritnyt album, tryllebinder hun straks alle med sit smukke udseende og store sangtalent. Det vil sige lige bortset fra kriminalinspektøren Karen Eiken Hornby, som føler sig gammel,træt og udslidt ved siden af den talentfulde sangerinde. Men da sangerinden pludselig forsvinder fra øerne, er det Karen Eiken Hornbys opgave bliver at finde hende, før nyheden når frem til pressen. De kommer dog hurtigt på sporet af en mand, der står bag flere voldtægter, men at bevise, at han er den skyldige, viser sig at blive en kompliceret affære.
”Mellem djævelen og havet” er en nordisk krimi når den er bedst. Den byder på iskolde gys og store følelser med den stormfulde miljø i øgruppen Doggerland som kulisse. Der er ingen tvivl om at undertegnede vil være på udkig efter de 2 første bind. Vi giver uden blusel 5 Diamanter til 3´eren.
Finn Hansen.

ANNE METTE KIRK. LÅST. 320 Sider.
Anne Mette Kirk debuterede med Knust. Og der stod klart med det samme at Danmark havde igen fået fostret en ny og spændende skribent.
Handlingen starter på tidspunktet hvor nat bliver til morgen i København. Her findes den 24-årige Clara efterladt i en blodpøl på toilettet på en natklub. Hun har fået voldsomme hovedskader og svæver i livsfare. Men hvordan kunne en festlig sommeraften i byen ende så brutalt? Politiassistent Marc Abildgaard indser hurtigt, at forbrydelsen mod Clara er begået med så målrettet et had, at hun næppe er et tilfældigt offer. Mens Clara kæmper for sit liv på Rigshospitalet, kæmper personerne i hendes omgangskreds for at redde sig selv. Hver især gemmer de nemlig på en pinefuld historie, som ikke tåler dagens lys. Selv offeret Clara vogter over en mørk hemmelighed inderst i sit hjerte. I takt med politiets efterforskning nærmer sig sandheden om Clara, falder maskerne en for en. Indtil også gerningsmanden må vise sit sande og yderst uventede ansigt. Låst er en fængslende historie og en fremragende opfølger til Knust. Den handler om venskaber, der sættes på prøve, løgne vi fortæller os selv så længe, at de til sidst bliver sandheder, og om en beruset ung kvinde, som næsten mister alt. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

ANNA JANSSON. DATTER SAVNET. Oversat af Christina Westenholtz Bojlén efter DOTTOR SAVNAD. 2020. 415 Sider. Kr.
Siden år 2000, har svenske Anna Jansson skrevet et hav af bøger med Maria Wern som hovedperson. Nu 20 år efter har hun besluttet at starte en spritny serie. Denne gang har Jansson valgt en mandlig politikommissær som hovedperson, nemlig Kristoffer Bark. (Inden vi går videre og inden der rejser sig et ramaskrig så bare rolig. Har Anna Jansson bedyret at hun stadig vil fortsætte med at skrive flere Wern bøger). Handlingen: Den datter som der er savnet i Janssons ”debutroman”, er Politikommissær Kristoffer Barks egen datter Vera. Den 20-årige Vera Bark forsvinder nemlig fra sin polterabend på en båd og bliver aldrig set igen. Efter lang tids eftersøgning bliver efterforskningen droppet, og hun formodes at være druknet, men hendes lig bliver aldrig fundet. Usikkerheden omkring hendes skæbne driver hendes far, ud i en desperat og manisk jagt. Hvor han i hver en ledig stund fortsætter jagten på at finde det endelig et endelig svar på datterens skæbne. Fem år senere bliver Bark leder for en lille gruppe af politifolk, der skal efterforske gamle, uafsluttede sager. Han får hurtigt øje på en sag, hvor en kvinde, der ligner Vera, er forsvundet fra samme område. Han vælger derfor at genåbne sagen i håbet om måske også at finde et spor om, hvad der kan være sket med hans egen datter. Og snart indser han, at der er flere sammenfald, end han først havde forestillet sig. Jansson bygger historien op med interessante personer og et rigtigt godt realistisk plot som bringer store overraskelser under vejs..
Datter Savnes lægger flot fra land. Anna Jansson har skabt en ny spændende personlighed med præsentationen af politikommissær Kristoffer Bark. Og Jansson er allerede klar med opfølgeren i Sverige den har titlen Skuggan Bakom Dig. Datter Savnet får 6 Diamanter fra Krimicirklen.
Finn Hansen.

* Bøger der udgives i samarbejde med Morfibo

BILLE & BILLE MANDIX. BIND 1 PATENT PÅ MORD. 285 Sider. 149,95 Kr.Bille & Bille alias Lisbeth & Sten Bille er især kendt for deres populære serie om Thea Vind. Men nu er der sket meget for Billerne først har de flyttet over til Peoples Press og har introducerer parret en ny serie i første bind i trilogien Mandix – Patent På Mord. Mandix er en ægte københavnsk thriller, der med lidt god vilje leder tankerne i retning af en vis ”Onkel Danny” – Jep, Dan Turell. Billerne tager dig med fra ministeriernes bonede gulve til den betændte og hårdkogte kriminelle underverden. Alt fortalt på en realistisk og troværdig måde. Undervejs møder læseren både humor og kærlighed og den til dato uhyggeligste drabsmetode i dansk krimi. Hovedpersonen den tidligere efterforsker Freddie Mandix er som en politihund i et spil kegler. Han har fået et spritnyt job som svindeljæger i Forskningsministeriet. Her får han ikke den store hjælp fra sine nye kolleger Emma, en feministisk bibliotekar, og ej heller fra chefen Malthe. Mandix skal Den lille gruppe skal efterforske svindel blandt forskere og afsløre falske forsøge og afsløre fiktive resultater. Da en forsker myrdes, tvinger det Freddie og Emma til at sætte deres job på spil for at forhindre nye forskerdødsfald. Midt i det hele sagen dukker Freddies lillebror Jacob op med en mørk hemmelighed og en uoverskuelig narkogæld. Freddie Mandix må kæmpe for at skaffe stoffer til ham og bliver indhentet af sin egen fortid i politiet.Det er fremragende københavner krimi med et god miljøbeskrivelse (det kan undertegnede skrive under på. Jeg bor nemlig på Amager hvor meget af fortællingen foregår. 4 Diamanter til Bille & Bille. De næste to bind er på vej fra natbordet. Alle tre bøger blev nemlig udgivet på en gang.
Finn Hansen

PASCAL ENGMAN. PATRIOTERNE

PASCAL ENGMAN. PATRIOTERNE. Oversat af Karsten Nielsen efter PATRIOTERNA. 444 Sider. Kr.

Det er noget af en debut den 34 – årige unge svenske journalist Pascal Engman præsenterer med Patrioterne.

Handlingen: Efter mordet på en kvindelig journalist spreder uroen sig på Stockholms nyhedsredaktioner: selvom det er en daglig foreteelse for medarbejdere, der dagligt modtager et hav af mails med trusler om vold og overgreb, frygter for deres liv.

Men hovedpersonen Madeleine Winther på Nyhetsbladet er optaget af tanken om at sætte ekstra fart i sin karriereræs, og lave et reelt scoop er inden for hendes rækkevidde. Og for den anden hovedperson jægersoldaten Carl Cederhielm, der har lovet at beskytte landet mod fjender, lyder opgaven på hævn. Missionen er langt fra ført til ende: For tiden er inde til at eliminere næste navn på listen. Og i et land langt borte længes en mand hjem til Sverige, mens han passer sit arbejde som livvagt for den russiske mafia og må leve med, at indbyggerne i den lille by, hvor han bor, frygter ham.

Sverige er på nippet til at vågne op til en ny skånselsløs virkelighed, og tre skæbner vil blive slået ud af kurs.

Patrioterne er absolut en medrivende højaktuel thriller og journalisten Pascal Engmans debutroman bragende godt eksempel på hvordan en fornyelse af den samfundsengagerede spændingslitteratur kan skæres. Man fornemmer hurtigt at inspirationen især er hentet hos Sjöwall & Wahlöö og Mankell. På en god måde fører Pascal Engman fornemt traditionen videre ind i den brutale nutid på en realistisk måde. Spændende bliver om bind 2 Eldslandet opfylder forventningerne.

5 Diamanter.

Finn Hansen.

SASCHA ARANGO: SANDHEDEN OG ANDRE LØGNE. Oversat af Nana Lund efter DIE WAHRHEIT UND ANDERE LÜGEN. 2014. 273.Sider. Kr. 249,95Hovedpersonen Henry Hayden har det hele; masser af penge, en succesfuld karriere, sin blide kone Martha og den smukke elskerinde Betty. Men det hele begynder at skride da Betty fortæller ham, at hun er gravid. For nu må den gode Henry lægge kortene på bordet for Martha. Eller måske er det lettere at skille sig af med Betty? Så begår Henry et fatalt fejltrin, som får ham viklet ind i et net af løgne, som han selv har svært ved at holde styr på. Han må trække på alle sine talenter for at holde sin forbrydelse skjult, og for at ingen skal opdage hans dybeste hemmelighed… som er, Nej, det skal kommende læser selv finde ud af. Det er en af de mest utraditionelle og overraskende kriminalromaner med et plot der er så spidsfindigt skruet sammen og med en overraskende løsning som går op i en højere enhed. Der er også et amerikansk filmselskab (Chockstone) der har sikret sig filmrettighederne. Men læs denne fremragende og anderledes tyske krimi med stort K
Finn Hansen.

LINA BENGTSDOTTER: ANNABELLE. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter ANNABELLE. 2017. 311 Sider. Kr.
Lina Bengtsdotter er et nyt navn der gør sin entre i den svenske kriminallitteratur. Atter en gang er vor broderfolk blevet beriget med et nyt talent. Et navn som vi danske læsere også kan nyde takket være ArtPeople.
Bengtsdotters historie starter en varm sommernat. Her forsvinder den 17-årige Annabelle fra den lille udkantsby Gullspång, beliggende på grænsen mellem Västergötland og Värmland i det sydvestlige Sverige. Hendes forældre bliver naturligvis ude af sig selv, mens det lokale politi og foreningen Missing People gør alt for at finde den forsvundne pige. Men forgæves.
Sagen overdrages til kriminalinspektør Charlie Lager og tager til Gullspång sammen med en kollegaen Anders for at hjælpe med at opklare sagen om Annabelle. Charlie er efterforsker ved det svenske politis Nationale Operative Afdeling og hun er selv vokset op i Gullspång. Fortidens hændelser skræmmer hende, og hun har ikke den fjerneste lyst til at vende tilbage til byen og den tid, hun lagde bag sig som 14-årig og som siden har gjort sit bedste – og værste – for at glemme. Hvad er det, Charlie forsøger at holde skjult? For noget er der hun kæmper stadig med sine dæmoner.
Jo længere ind i sagen om Annabelle udvikler sig, des tydeligere bliver det for Charlie, at også Annabelle var en pige med mange hemmeligheder.
Annabelle- blev kåret som ”Årets Bedste Kriminalroman” i Sverige 2017. Og det er der ikke noget at harselere over, for efter at have nydt den kan undertegnede kun tilslutte sig hyldestkoret og varmt anbefale Annabelle.
Finn Hansen.

MIKAELA BLEY: LYKKE over af Lilian Kingo efter LYCKE. 2015. 304 Sider. 199,95 Kr.
Så er der atter et nyt og interessant navn fra broderfolket på den anden side af Øresund.
Bley´s historie begynder en regnfuld dag i maj hvor regnen står ned i stænger. Midt i det forsvinder den 8 – årige gamle Lykke uden for Kungliga Tennishallen i Stockholm. Ellen Tamm, en ung og ærgerrig tv-4 journalist, får som opgave at følge sagen tæt. Sporene er meget få, og Ellen synes slet ikke at politiet gør nok for at finde pigen. Hvad være er at man kommer heller ikke kommer nogen vegne med Lykkes fraskilte forældre. De svarer hvergang undvigende på spørgsmålene fra politi og pressen. Moren virker kold og ligeglad, faren opfører sig ligeledes mistænkeligt,og stedmoderen synes selvoptaget og jaloux på opmærksomheden. Barnepigen er tilsyneladende den eneste, der kender Lykke bedst.
Ellen bliver nærmest besat af at finde Lykke, for sagen virker på mange måder hewndes egne smertefulde minder fra hendes egen fortid, og Ellen er i færd med at miste selvkontrollen over sagen. Med Lykke-sagen drages hun nemlig ind i en verden af familiehemmeligheder, løgn og bedrag, og hun tvinges til at konfrontere sine egne dæmoner.
Mikaela Bley tegner til at blive et spændende bekendtskab. Hun har kreeret et medrivende plot og en historie ender i en en kæmpe overaskelse.
Lykke er første bind i serien om tv-journalisten Ellen Tamm. Der ligger to titler ligger og venter på oversættelse Det er Liv o0g Louise. Måske skulle der kigges nærmere på de to?
Finn Hansen.

SARA BLÆDEL: DEN TREDJE SØSTER. 3. BIND I BEDEMANDENS DATTER. 317 Sider. Kr
Den Tredje Søster – er det afsluttende bind i trilogien. Den udkommer samtidig med at Sara Blædel er vendt tilbage til Dannevang efter opholdet i USA.
Efter det brutale overfald på Artie, kommer søster med afsløringer, der vender op og ned på hele fortællingen. På baggrund af disse informationer, lukker Ilka bedemandsforretningen og kører sydpå med håbet om at endelig at finde sandheden om sin far.
Historien rundes af på en spændende og god måde. Sara Blædel viser endnu en gang at hun er en fremragende plotmager og hun skaper personer som hele vejen igennem holder læseren tryllebundet. Nu bliver det spændende om Sara lader os få et gensyn med Louise Rick eller om hun har en overraskelse gemt i ærmet.
Finn Hansen.

SARA BLÆDEL: ILKAS ARV. 323 Sider. Kr. 299,95
Ilkas Arv – andet bind af Sara Blædel i forfatterens påtænkte trilogi. Ilka er som bekendt skoleportrætfotograf. I Første bog Bedemandens Datter, fik en overraskende sørgelig nyhed, at hendes var far er død i USA. Hun fik endnu en overraskelse nemlig at hun er nævnt i hans testamente. Atter en gang viser Sara Blædel at hun er en erfaren krimiforfatter. Efterfølgeren får læserne adgang til at bevæge sig længere ind i den forunderlige verden om bedemandsforretning i amerikansk style. I Ilkas Arv forener Sara Blædel på fornemvis vis hvordan hun får samspil mellem krimiplot, opklaringsarbejde og andre samfundsrelaterede emner op i en højere enhed.
Ilka og moren har intet hørt til ham, siden han forlod dem. Den gang var Ilka kun syv, og det er efterhånden 33 år siden. Men savnet af faren har i alle årene siddet dybt i Ilka, så hun beslutter at rejse derover. Ikke fordi hun interesserer sig særligt for arven, men nu vil hun have nogle svar på de spørgsmål der har plaget hende siden. For hvorfor rejste han i det hele taget til staterne? Og hvorfor lod han aldrig høre fra sig? Hvordan har hans liv været? Og hvem var hendes far egentlig? Det bliver bare ikke så let. For ikke blot har faren en ny og mildest talt meget lidt imødekommende familie, der er også meget tyder på, at han har haft en masse at skjule. Men det er ikke så let at finde ud af. For bedemandsforretningen er på fallittens rand, farens nye familie, der ikke vil vide af hende, og ingen vil tilsyneladende besvare hendes mange spørgsmål.
I stedet havner Ilka i en situation, hvor hun risikerer at hæfte for noget, hun aldrig vil blive gældfri for igen. Til sidst har hun mest lyst til kapitulere og dreje nøglen om og rejse tilbage til Danmark. Men det gør hun ikke, da hun finder et brev, der tyder på, at hendes far har været udsat for pengeafpresning. Hun begynder i stedet at borer i sagen, og langsomt kommer sandheden for dagen. En sandhed, der er helt anderledes og meget frygteligere, end Ilka (og læseren) har kunnet forestille sig.
Bogen slutter med en af de helt store overraskelser, nemlig en rigtig cliffhanger der får læseren til at fare til bogladen når det tredje bind lander på disken.
Kort godt det er Sara Blædel i topform. Herom hersker ingen tvivl.
Finn Hansen.

SARA BLÆDEL: BEDEMANDENS DATTER. 337 Sider. Kr. 299,95
De næste par år lader det til at Sara Blædel giver Louise Rieck en velfortjent orlov. Og introducerer Bedemandens Datter Ilka Jensen. Og ikke nok med det rykker Blædel også teltpælene op og drager til USA. Bedemandens Datter er det første bind i en trilogi.
Sagen der bringer Ilka til USA er farens Poul Jensen død. Han ejer en bedemandsforretning. Det bevirker at Ilka må til staterne at rydde op efter faren. Ilka der ellers lever et stille liv som enke og arbejder som skoleportræt- fotograf i Danmark må snart sande at farens død sætter skub i en række mystiske begivenheder som vender op og ned på hendes tilværelse. Fortællingen finder sted i den amerikanske by Racine i staten Wisconsin. Byen der er kendt som en rigtig ”dansker by” hvor der bor adskillige danske immigranter og flere efterkommere har slået sig ned. Det viser sig hurtigt og tydeligt at Ilka ikke er en kvinde som skal tages let. Uanset hvad vanskeligheder hun kommer ud for så tackler hun dem på sin helt egen og effektive måde.

Sara Blædel leverer igen en spændende historie og ikke mindst giver hun et indblik i Bedemandsindustrien i guds eget land og den er milevidt fra den danske ditto. Blædel præsenterer også en række mere eller mindre susspekte personer.
Der er ingen tvivl om at Sara Blædel med sin nye person nok skal gå lige i hjerterne ind på de danske læsere. Ilka er også en type der ikke går af vejen for en One Nigth stand med forskellige herrer når hun har lyst.
Det er godt nok en første bind i en trilogi, men undertegnede tror der sagtens kan bygges videre på denne Ilka karrekter.
Finn Hansen.

OLIVER BOTTINI: JÆGERE I NATTEN. Oversat af Henrik Andersen efter JÄGER IN DER NACHT. 2010. 285 Sider. Kr.
Det er den fjerde sag læseren skal følge strømeren Louise Boní fra Freiburg. I den nye mordsag konfronteres hun atter en gang med de mørkeste familiehemmeligheder. Det er netop i grænselandet Freiburg hun mindes endnu en gang om at indimellem, skal der kun ganske lidt til at afsløre bæstet i et menneske.
Handlingen foregår i sommeren 2005. Og kriminalpolitiet får rigeligt travlt. For i løbet af bare få dage, er både en universitetsstuderende forsvundet, en familiefar blevet brutalt myrdet og en dreng fundet druknet  under mystiske omstændigheder endt i Rhinen. Louise Boní og hendes kollegaer er overbeviste om, at de tre hændelser er hænger  sammen, og at det næste offer er i overhængende fare. Og sagen bliver ikke mindre speget af, at der tilsyneladende er brådne kar mellem politifolkenes egen styrke.
For fjerde gang er det med stor fornøjelse man følger Louise Boní og hendes team. Det er både spændende og interessant. Vi ser frem til den 5. sag.Og der er flere titler at tage af nemlig:Das verborgene Netz ,Der kalte Traum Ein paar Tage Licht og Im weißen Kreis.
Finn Hansen.

HENRIK BRUN: OPERATION NYTTIGE IDIOTER. Sider. Kr.
Efter at have præsenteret 5 af sine bøger på Turbine er Brun nu at finde på Peoples Press. De 5 bøger som vi på Krimicirklen kalder ”LandeKrimier” Titlerne er: Den Danske Lokkedue, Den Norske Lakaj, Den Svenske Løgner, Den Finske Patriot og Den Polske Lykkeridder. De fem havde som hovedperson Ketil Brandt. Med Operation Nyttige Idioter præsenterer han en ny hovedperson, nemlig Selma Brink.
Hun træder til da Malin Østerlund, den kendte flygtningeaktivist og samfundsdebattør, bliver fundet kvalt i et buskads i Flensborg. Det tysk politi mener det drejer sig om et røveri, der gik af sporet. Men heri PET er ikke enige med deres tyske kolleger. Her frygter man, at det er et drab begået af politiske årsager, og at drabet kan være en trussel mod Danmark. Derfor sender de Selma Brink til Flensborg.
Selma som før var en kendt tv-reporter, men er officielt stået af ræset og har oprettet et online magasin. Men i virkeligheden er hun blevet headhuntet som indhenter for PET og skal under sit dække af journalist skaffe hemmelige informationer der har stor betydning for Danmarks sikkerhed.
I Flensborg infiltrerer hun sig stille og roligt ind byens flygtningemiljø uden rigtig at finde ud af mere om Malin Østerlund. Men så får hun en henvendelse, som sender efterforskningen i en helt ny retning. For måske er Malins død blot en brik i et større og uigennemskueligt politisk spil, hvor venner i virkeligheden er fjender, og målet helliger alle midler. Operation nyttige idioter er første bind i en serie om indhenter for PET Selma Brink. Og den skal nok blive populær for Henrik Brun er en fremragende plotmager og dette han bruger her er unik.
5 Diamanter

fra Finn Hansen, Krimicirklen.

MICHEL BUSSI: DET GLEMTE BARN. Oversat af Anders-Juel Michelsen efter NE LÄCHE PAS MA MAIN. 2015. 367 Sider. 299.95 Kr.
Der er et eller andet fælles træk den nye generation af franske forfatter kan og behersker til fulde. Nemlig det, at opbygge en historie med et plot der gang på gang tager en ny drejning når læseren tror at han/ hende har teck på historien. Det kan dokumenteres ved at læse: Bernard Minier, Pierre Lemaitre, Michel Bussi og ikke mindst Guillaume Musso. Her kommer den helt nye og aktuelle fra Bussi.
Den foregår på på det idylliske ferieresort på øen Réunion. Her nyder Martial og Liane Bellion en skøn ferie i fulde drag sammen med deres seksårige datter, kælenavn Sofa .
Øen har nemlig med alt hvad man kan ønske sig. Blå himmel, turkist vand, og palmetræer der svejer let i vinden og en varm brise. Men så brydes idylen hårdt og brutalt som et lyn fra en klar himmel. Det sker da Liane Bellion pludselig forsvinder. Moren har bare lige gået op på deres hotelværelse ved tretiden om eftermiddagen, og siden er der ingen der har set hende. Da man undersøger værelset, er der blod overalt! Der er dog en ansat på hotellet hævder, at han har set Martial på gangen på forsvindingstidspunktet.
Så tager sagen for alvor en ny og endnu mere mystisk drejning for så forsvinder også Martial og hans datter. Det sætter en omfattende menneskejagt i gang over hele øen. Samtidig tårner spørgsmålene sig op i hobevis. For har Martial virkelig slået sin kone ihjel? Og hvis han ikke har, hvem er det så? Og hvorfor virker han så så skyldig?
Det Glemte Barn – er kort sagt og skrevet endnu en genial kriminalroman som man ikke kan lægge fra sig. Snedigt og med et realistisk godt konstrueret plot.
Køb den. Læs den.
Finn Hansen

MICHEL BUSSI: SORTE ÅKANDER. Oversat af Anders Juel Michelsen efter NYMPHÉAS NOIRS. 2011. 395 Sider. 299,95 Kr.
Den nye franske forfatter Michell Bussi tog de danske læser med storm da han fik udgivet Pigen I Flyet. Nu får danske læsere det andet Opus fra Bussi – Sorte Åkander. En bog der med garanti vil øge hans popularitet. Det skal dog nævnes at i starten havde svært med at gøre sig gældende i genren. Der skulle faktisk gå 6 år før han for alvor slog igennem men så gik det også hurtigt herefter.
I den nye bog har han anvendt et spændende og originalt miljø nemlig den franske maler Monets have. Monet var især kendt for sine værker med Åkander og han fik en hel have opkaldt efter sig.
Jérôme Morval, kunstkender og kvindebedårer bliver fundet død i den å, der løber gennem Monets have i landsbyen Giverny. I hans lomme ligger et postkort med Monets kendte åkander, hvorpå der står: “Elleve år gammel. Tillykke med fødselsdagen. “
Tre kvinder er tilsyneladende blandet ind i mysteriet: Et ungt kunstnerisk geni, den forførende landsbylærerinde og en gammel enke, der betragter landsbyens gang fra en mølle ved åen. De tre kvinder deler en hemmelighed. Men hvad ved de om Jérôme Morvals død? Og har dødsfaldet forbindelse til det sagnomspundne maleri af Monets “Sorte åkander”, (hvis eksistens aldrig er blevet bekræftet?) Men beretningen er både spændende, interessant og ikke mindst overraskende i plottet.Samtidig med man læser bogen så gå ind på Monets haver og se havens hjemmeside.
Michel Bussi hører nu til en af Frankrigs mest populære krimiforfattere og han er den forfatter, der solgte næst flest bøger i Frankrig i 2016.

Michel Bussi hører vi gerne mere fra.
Finn Hansen.

MICHEL BUSSI: PIGEN PÅ FLYET. Oversat af Anders Juel Michelsen efter UN AVION SANS ELLE. 2012. 461 Sider. Kr
Michel Bussi er endnu en fransk kriminalforfatter der præsenteres for de danske læsere. Endnu et eksempel på at forlagene for alvor har fået øjnene op for den nye spændende generation af franske forfattere som der en og anderledes grøde i . Det er Michel Bussi endnu et flot eksempel på.
Handlingen er egentligt ”lige ud ad landevejen” – eller er den? Det starter med en tragisk begivenhed. For natten til lillejuleaften 1980 styrter et Airbus-fly ned nær den fransk-schweiziske grænse. Det koster livet for 168 passagerer ud af flyets 169. De dør allesammen øjeblikkeligt. Kun én overlever: en tre måneder gammel pige, fordi hun ved et held ikke er spændt fast og bliver derfor slynget ud af kabinen.
Men hvem er hun? Det viser sig nemlig, at der var to spædbørn ombord. Begge født næsten på samme tid for 3 måneder siden: Lyse-Rose fra den magtfulde millionærfamilie Carville og det andet barn er Emilie fra den fattige Vitralfamilie. Efter lange, men frugtesløse undersøgelser af myndighederne overlader en domstol til sidst barnet til Vitralfamilien på grundlag af nogle ganske få svage indicier.
I frustration hyrer Carvillefamilien privatdetektiven Crédule Grand-Duc til at opklare mysteriet. Han bliver hyret for en 18 års periode og tjener en formue uanset udfaldet af gåden. Nu 18 år senere er det stadig ikke lykkedes ham at komme frem til sandheden om pigens identitet. Men netop som Grand-Duc er ved at give op i sagen “Pigen på flyet”, spiller skæbnen ham et puds. Han er på på nippet til at skyde sig en kugle for panden da han opdager en hemmelighed, der vil ændre alt.
Læseren følger en række mere eller mindre mistænkelige personer fra begge de berørte familier samtidig med de stump for stump følger detektivens dagbog for hele den 18 årige periode.
“Pigen på flyet” er en ekstremt overraskende og velskrevet krimi. Gang på gang tager historien den ene drejning efter hinanden for til sidst hvor plottet fuldstændig tager fusen på læseren. Det er så genialt og overraskende at der ikke noget at harselere over at det blev Michel Bussis internationale gennembrud.
Finn Hansen.

ANNA BÅGSTAM. ØJENVIDNET Oversat af Randi Bjerre Høfring efter ÖGONVITNET 352 Sider. Kr.
Handlingen i Øjenvidnet starter med at en kvinde findes brutalt myrdet i havnebyen Lerviken ved Øresund. Hendes øjenlåg er tapet fast, så øjnene er vidtåbne.
Det er dagen før Harriet Vesterberg er flyttet tilbage til sin fars hus, der ligger kun et stenkast fra gerningsstedet. Harriet har netop forladt Stockholm, og med et bristet kærlighedsforhold i bagagen. Mordsagen ser hun som en mulighed og en ny start som efterforsker ved Lands-kronapolitiet.
Men mordsagen udvikler sig hurtigt og giver i stedet store problemer for Harriet, der må kæmpe indædt for at holde sit arbejde og privatliv adskilt.
“Øjenvidnet”er et af bindene fra Forlaget Originals og Storytels lyd-E bøger (Læs People Press). Det er samtidig det første bind i krimiserien om efterforsker Harriet Vesterborg hvor handlingerne ligeledes kommer til at udspille sig i den idylliske fiskerlandsby Lerviken på Sveriges sydkyst: et fredeligt samfund, men også hvor mørke hemmeligheder lurer under overfladen.
Øjenvidnet kommer godt fra start og Harriet er et spænmdende bekendtskab som vi på KC seer frem til at følge. 5 diamanter.

Finn Hansen.

DONATO CARRISI. PIGEN I TÅGEN. Oversat af Jesper Storgaard Jensen efter LA RAGAZZA NELLA NEBBIA, 2015. 287 Sider. kr.
Det var i 2011 vi blev præsenteret for den italienske forfatter Donato Carrisi. Det skete med udgivelsen af Suffløren som to år efter blev fuldt op med Forvandleren i 2013. Nu er der gået 6 år og så udgiver forlaget Pigen I Tågen. Læseren tages med tik den lille by Avechot. Tilsyneladende en helt almindelig bjergby som på overfladen virker idyllisk – isoleret, søvnig og tryg – men fanden er løs da en teenagepige pludselig forsvinder, bliver roen rystet i i sin grundvold det lille samfund. For er pigebarnet bare hun stukket af? Eller har nogen gjort hende ondt? Men hvilken en person ville gøre den stille og søde Anna Lou fortræd?
Specialkommissær Vogel bliver indkaldt til at stå i spidsen for efterforskningen. Vogel er ikke helt almindelig,han er en excentrisk ældre herre, og hans egne alternative strategier og selvskabte mediecirkus går ikke i hartkorn med de religiøse beboere og Avechots kapitalistiske kræfter, som med alle midler kun værner om byens omdømme.
Efterhånden som kommissærens efterforskning trækker længere og længere ud, og medieopmærksomheden stiger, og mistanker spreder sig vidt og bredt, falder Anna Lous forsvinden i baggrunden. Hvad er folk mest optaget af? – at finde Anna Lou eller pege på en skyldig? En ting er sikker, sagen har dybe rødder som rækker længere tilbage i historien, end nogen kan forestille sig.
Den italienske forfatter har skrevet endnu en fremragende krimi med masser af overraskelser der gang på gang giver fortællingen endnu en drejning for til sidst at totalt overraske læseren med en overumplende og realstisk løsning.
5 diamanter til Pigen I Tågen.


Finn Hansen.

KATJA VESSELBO DØSSING: ANDRE FOLKS BØRN. 277. Sider. Kr.
Handlingen sættes på fuld skrue da toppolitikeren og hovedpersonen Eva Quist fra partiet Liberal demokraterne overtager posten som politisk ordfører. Hendes parti på Christiansborg rammes kort efter af trusler og skandalesager. Samtidig stikker hendes 16-årige adoptivsøn Mathias af. Denne hændelse bevirker at Eva Quist må kæmpe for at hemmeligholde en sag fra fortiden, der truer med at lægge hendes liv og karriere i ruiner.
Da Eva Quist modtager de mystiske trusselsbreve på Christiansborg, begynder hendes sekretær Rebecca Svensson på eget initiativ at grave i politikerens hemmeligheder. Sammen med sin søster, der er journalist, involverer hun sig pludselig i en farlig jagt på sandheden om den gamle sag, som trækker røde tråde tilbage til en aktivist-gruppe på Samsø og et børnehjem i Indien. Eva Quist presses fra alle sider og hun tvinges til at tage et drastisk valg for at redde sig selv og sine kære.
ANDRE FOLKS BØRN – er en tankevækkende og aktuel spændingsroman om adoptionsindustriens dystre bagside. Om det politiske magtspil og rævestregerne hvor intet middel der kan ramme modstanderen tages i brug uden blussel. Det er også en medrivende fortælling om skæbnesvangre løgne og forældre, der elsker deres børn, selvom de er fattige. En spændingsroman der er inspireret af virkelige hændelser.
Finn Hansen.

DAVE EGGERS: THE CIRCLE. Oversat af efter THE CIRCLE.  460 sider. Kr.  The Circle er en roman om hvad der sker når de sociale medier/søgemaskiner overtager ens liv og selvbestemmelse.
Når man til daglig ser hvor opslugte folk er af deres elektroniske apparater overalt hvor de færdes, er det ingenting i forhold til hvad vi vi udsættes for i denne roman. Den foregår i USA og man kan kun frygte lignende tilstande i Danmark.
Vi følger Mae Halland, hun bliver ansat i firmaet The Circle, et verdensomspændende internetselskab. Firmaet ledes af 3 visemænd. Der er opsat overvågningsudstyr overalt i landet.
I firmaet, der nærmest er et glashus, findes alle faciliteter, bibliotek, fitnesscenter, kantiner med alle kostarter,læge, sygeplejerske, sundhedsforsikring og kollegieværelserog fælleslandskaber.
Man skal være på døgnet rundt.
Mae starter i kunderådgivningen hvor hun behandler henvendelser. Hele tiden bliver hun bedømt på sine handlinger og det går ud på at ligge højest på scoringslisten. Hun har et hav af skærme omkring sig og er hele tiden opdateret. På en armring kan hun tjekke sit helbred og sine basalværdier.
Efter arbejdstid mødes alle i forskellig afdelinger og udveksler ideer og oplevelser. Ingen behøver at gå hjem, man skal ikke foretage sig noget udenom firmaet, alle skal dele alt.
Det er nærmest kriminelt at foretage sig noget på egen hånd. Mae tager en tur i en kajak, men får store bebrejdelser, skulle have delt det med andre kajakelskere i firmaet.
Maes far har en kronisk sygdom og problemer med sin sygeforsikring, en stor fejl at Mae ikke har fortalt det da hun blev ansat, der kunne være andre med lignende problemer som hun skulle dele det med. Forældrene optages dog hurtigt i firmaets sygeforsikring og alt bliver godt, tror de da. De bliver nu døgnovervåget og alle deres gøremål bringes ud på nettet, selv deres sexliv. Forældrene må flygte fra deres hus.  Mae har en tidligere kreativ kæreste, han opfinder en særlig lysekrone af dyregevirer. Mae lægger det hele på nettet, meget imod kærestens ønske og viden. Han drives i døden. Internettet kan mange ting!
Mae bliver så populær i firmaet at hun vælges til at være transparent, hun kan ses af alle døgnet rundt hvor hun går med et åbent kamera. Ingen skal gå glip af noget eller finde på egne gøremål.
Firmaet har millioner af kunder og Mae får den ide at præsidentvalget også kan foregå via The Circle, så kan man sikre at alle får stemt. Måske også rådgive de svage om afstemningen.
Alt kan ske og alt kan klares i dette univers, men det kan også gå galt.
Det er en 460 siders tætskrevet roman.
Jeg er ikke til tykke bøger eller meget moderne teknologi.
Jeg har dog måttet  overgive mig, det er spændende læsning og så er der både humor og ironi i massevis.
Tilhængere vil måske følte sig ramte.  Læs denne bog, den er udnævnt til International bestseller.
Hanne Pedersen.

KATRINE ENGBERG: GLASVINGE 355 Sider. 299,95 Kr.
Scenariet der åbner bogens handling sker Lørdag den 14. oktober. På Rigshospitalets Hjertemedicinske Afdeling her er sygeplejersken i gang med at fylde engangssprøjten med en overdosis af hjertemedicinen Ajmelin og injicerer det i en ældre, besværlig mandlig patient.
Mandag seks dage tidligere. Har et avisbud fundet liget af en nøgen kvinde placeret i Storkespringvandet på Strøget. Hun har nogle mærkelige snitsår på håndleddene og i lysken. Men hvorfor skulle kvinden dø en så lidelsesfuld død?
Politiassistent Jeppe Kørner der får den utaknemmelige opgave og det uden sin vanlige makker. Anette Werner er nemlig på barsel. Eller det vil sige … ikke helt for selv om hun elsker sin datter keder hun sig gudjammerligt og hun begynder sin egen efterforskning. En undersøgelse der fører dem ind i sundhedssystemet, blandt patienter og behandlere, mennesker med enorm empati, sensible sjæle ikke at forglemme med store ambitioner.
Imens burde Esther de Laurenti være i færd med at skrive sin roman, men hun er ramt af tungsind og skriveblokering. Hendes situation bliver ikke bedre af, at hendes gamle ven og bofælle, Gregers, blevet indlagt på Riget. Skal han dø? Og flere lig dukker op i springvand og andre våde miljøer med de samme snitsår
Da ugen er omme, og datoen viser lørdag den 14. oktober, falder brikkerne i en tragisk og kompliceret sag på plads i en hæsblæsende og medrivende finale. Og det hele ender ikke helt godt.
Glasvinge er 3. bind i Kørner/Werner-serien med samme persongalleri som Krokodillevogteren og Blodmåne opfylder til fulde de forventninger man kan have til katrine Engberg og mere til Danmark har fået et talent som lover godt for fremtiden. Et ekstra plus er det smukke og dekorative cover som pryder bogen.
Finn Hansen.

KATRINE ENGBERG: BLODMÅNE. 365 Sider. Kr.
Katrine Engberg tog læserne og anmelderne med storm da hun debuterede med Krokodillevogteren. Derfor er der naturligvis store forventninger til hendes opus 2. og lad os afsløre med det samme, at man roligt begive sig til bogladen og erhverve sig Blodmåne. Handlingen i den foregår mode/designer kredse. Men hele historien sættes i gang i et iskold vinter i København. Her findes en mand  død i en snedrive i Ørstedsparken. Politiet heller først til tanken, at ofret er en hjemløs, der er frosset ihjel. Men det konstateres at offerets halvt opløste mund, at der er tale om et yderst grusomt mord. Det bliver hovedpersonen fra debut´en politiassistent Jeppe Kørner der skal stå for efterforskningen. Han er netop kommet hjem fra en lang rejse i Kina med fornyet livsmod i bagagen. Men den glade feriestemning fordamper hurtigt, da sagen udvikler sig, ikke mindst da  Jeppe bliver personligt involveret. For tingene er ikke altid, som de ser ud. Det ved Esther de Laurenti, pensionist og snushane, bedre end nogen anden. Hun går nemlig i gang med sine egne undersøgelser og går i bedene på politiassistenterne Jeppe Kørner og Anette Werner. Flere grusomme mord får sagen til at udvikle sig med rivende hast og til sidst er det hele ved at få farlige konsekvenser for politifolkene.
Blodmåne får kort og godt de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

EVA MARIA FREDENSBORG. DEN TAVSE RØVER. 1. Bind i serien Akademiet 300 Sider.
Serien som er udkommet som lyd- og ebog. Og nu også som trykt. Lige som Bågstams bog er denne også fra Originals/storytels forlaget. Akademiet er oprindelig skrevet som lydbogsføljeton, og når 1. sæson nu udkommer i bogform, er det med mere end 6.000 begejstrede lytteres anbefalinger i ryggen. Serien er pt. på vej i svensk, italiensk, finsk, hollandsk og arabisk oversættelse!
Eva Maria Fredensborgs er da også en af veteranerne i krimigenren. Først på sit eget forlag Elg & Co og siden på Politikens Forlag nu altså også Peoples Press. Hendes tilgang til krimigenren har fra start været inde for den psykologiske del af genren. Rammen om fortællingen er det fællesskandinaviske Akademi for Gerningsmandsprofilering. En af hovedpersonerne er den aldrende efterforsker, Conrad Løwe. Han ser for første gang i karrieren stort på reglementer og retningslinjer, da han øjner en mulighed for at danne sin helt egen eliteenhed. Den sære og umage gruppes største aktiv er den anden hovedperson, den unge Nadia Elmkvist, som med sit særlige talent for at aflæse kropssprog er en eminent afhøringsleder, men hun er også også noget af en udfordring. I Den Tavse Røver skal aspiranterne lokalisere en særdeles brutal hjemmerøver, der hærger i et øde kystområde langt nord for Stockholm. Det forbedre heller ikke situationen at sagen kompliceres, da højreradikale kræfter samles for at demonstrere mod Ocean Gala – et krydstogtskib med 1.800 asylansøgere ombord. Og Conrad Løwes opgave bliver ikke lettere af, at Nadia og deres kontakt hos det lokale politi, enspænderen Hampus Cedergren, har meget svært ved at blive enige om, hvor hårdt man kan tillade sig at gå til hjemmerøverens ofre.
Den Tavse Røver – Er atter Eva Maria Fredensborg i topform. Hun er stadig lige så iderig som efterhånden er blevet hendes vartegn. Læseren er altid garanteret en spændende læseoplevelse. Denne er ingen undtagelse. 4 Diamanter.

Finn Hansen.

CHRISTIAN FROST: VALMUEMANDEN. 438 Sider. Kr.
Det er den fjerde thriller fra Christian Frost. Mærkelig nok er der mange forskellige ”Mand” i bøgernes titler p.t. Som f.eks.: Kridtmanden, Kastanijemanden, Æblemanden (biperson), og nu Valmuemanden. Den tager sin begyndelse en varm sommerdag hvor to unge piger forsvinder ud i den blå luft. Selv en febrilsk og dybdegående efterforskning af den 9-årige og den 16-åriges forsvinden bringer ingen nye beviser. Et halvt år senere bliver den 9-årige pige fundet død i Sydspanien – iklædt en fin aftenkjole og med sin gamle teddybjørn i favnen.
“Valmuemanden” er et herligt gensyn med makkerparet Falster og Hede. Det nemlig dem der bliver tildelt den grusomme og ildevarslende sag. Inden længe finder parret da også flere inkriminerende spor, der forbinder forbrydelsen op til de allerhøjeste samfundslag. Til en hemmelig organisation, der arrangerer sexorgier med mindreårige for deres rige og forrykte klienter.
Christian Frosts “Valmuemanden” er fjerde krimi i serien om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans tro følgesvend Lars Hede. På Krimicirklen seer vi frem til 4´eren.
Finn Hansen.

CHRISTIAN FROST: ARABEREN DER VAR HVID SOM SNE. 683 Sider. Kr. 299,95 Nu kan vi ånde lettet op. For gudskelov gik Christian Frost´s spådom ikke i opfyldelse. Hans 2. opus Araberen Der Var Hvid Som Sne begynder nemlig med teksten at: Søndag den 5. juli 2015 rammer et terrorangreb Københavns lufthavn. Det sker ved at bevæbnede mænd angriber den fyldte afgangshal på årets første store ferierejsedag og når at dræbe hundredvis af uskyldige mennesker, inden de forsvinder sporløst. Angrebet bliver starten til et politisk kaos, for der er netop udskrevet folketingsvalg blot få uger forinden attentatet. Det giver derfor vind i sejlene for det fremmedfjendtlige parti Nyt Danmark som pludselig stormer frem i meningsmålingerne. Det bringer hovedpersonerne fra Gud Er Bare Hund Stavet Bagfra, Erik Otto Falster og hans makker Lars Hede fra Drabsafdelingen til at lede efterforskningen, og står snart står de med en sag, hvor intet er, som detser ud til. Sporene forgrener sig vidt og bredt i forskellige retninger: fra nazisternes kunsttyverier under Anden Verdenskrig, over til en mystisk kvindelig seriemorder med arabisk baggrund fra Berlin, til den svenske efterretningstjeneste og langt ind i regeringskontorerne på Christiansborg  Da debut ´en ”Gud Er Bare Hund Stavet Bagfra” blev det spået ”debutanten Christian Frost, som uden tvivl bliver en af Danmarks næste store krimiforfattere”. Der er kun at skrive det er disse 683 sider et klart bevis på. Og så kan læserne jo glæde sig over at der planlagt hele ti bind i serien.
Finn Hansen

CARIN GERHARDSEN: DOMINO, oversat af efter FALLERI, FALLERA, FALLERALA. 429 Sider. Kr. 299,95
Med det 8. bind Domino har Carin Gerhardsen sat punktum for sin ”Hammarby-Serie”.
Vi møder Kriminalkommissær Conny Sjöberg sidder på bagsædet i en civil politibil og spekulererer på, at der noget dyrebart er ved at gå i stykker inden i ham. De bestialske mord og ulykkelige sager fortsætter og forsætter med at lande på Hammarby-politiets skrivebord. Mere og mere tærrer det og tager modet fra både kriminalkommissæren og hans kollegaer. Samtidig blæser kolde og menneskefjendske vinde hen over Sverige, det får Sjöberg til at tvivle på, at han virkelig kan gøre en forskel. Desuden fungerer hans team helt åbentlyst ikke, kollegaerne er irritable og bider af hinanden. De er ved at gå i opløsning
Derfor føles næsten som en lettelse, da Sjöberg træder ud af bilen og ser et af de mest modbydelige gerningssteder, han nogensinde i sin karriere har stået overfor. En midaldrende kvinde og en lille dreng er blevet brutalt slået ned med en hammer midt på åben gade i det centrale Stockholm. Og det er kun begyndelsen på enden. Sagen udvikler sig nemlig med rivende hast
“Domino” er afsluttende bind i Carin Gerhardsens fantastiske serie. Denne tankevækkende krimi for “Domino” handler om menneskeskæbner og pludselig mørke. Om dem, der giver og dem, der tager.
Finn Hansen.

KARIN GERHARDSEN: TYKKERE END VAND. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter TJOCKARE ÄN VATTEN. 2014. 392 Sider. Kr. 299,95
Vinteren er ved at slippe sit tag i Stockholm, der er forår i luften. Og uro. En mærkelig mordepedemi er i gang. For en bølge af dræbte og mishandlede katte skyller ind over forstæderne syd for Stockholm. For 7. gang må kriminalinspektør Conny Sjöberg i arbejdstøjet for pludselig er det også mord på personer der begynder. Han aner ikke, hvad han skal stille op med de døde katte, og det er kun begyndelsen på en spiral af uforklarlige og uhyggelige hændelser. Da bliver for alvor mere gang i sagen da den anerkendte psykolog Gisela Bohn kort efter findes druknet i sit eget badekar. Det er hendes barnebarn der gør der gør den grufulde opdagelse.
Det nye dødsfald giver for alvor Sjöberg og hans team noget at tænke på. Problemet er, at det eneste umiddelbare spor mellem hændelserne er vand og død. Efterhånden går det op for efterforskerne at de mystiske hændelser har rødder tilbage i tiden og som også har berøring til personer i hans eget team!
Selvom Tykkere end vand er en foruroligende kriminalroman, må undertegnede indrømme at den er lidt rodet ind imellem og lidt for lang i detaljerne. Men er dog stadig læseværdig.
Finn Hansen. 

CARIN GERHARDSEN: HENDES ISKOLDE ØJNE. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter HENNES ISKALLA ÖGON. 2013. 376 Sider. Kr.  ?
Hendes Iskolde Øjne – Er det sjette bind i Carin Gerhardsens ”Hammarby-Serie”. Det er et vinteruvejr der trækker ind over Hammarby fredag aften som udvikler sig katastrofalt for en række personer. Sneen forhindrer dog ikke stockholmerne i at gå ud i mørket, hjem fra arbejde men også ud i byens natteliv hvor mange farer luer. Det resulterer i, at to kvinder ikke vender hjem igen. Det mærkelige er at de to kvinder levede tilsyneladende i velfungerende familier. Men også kun tilsyneladende, da kriminalkommissær Conny Sjöberg og hans politikollegaer fra Hammarby Politi begynder at kradse lidt dybere i overfladen, viser det sig ikke at være hele sandheden. Bag facaden har de to kvinder nemlig noget ubehageligt tilfælles. De har begge gode grunde til at slå sig selv ihjel.  
Hendes Iskolde Øjne – er som der skrives en fortælling om brutalitet. Om narcissisme, destruktivitet og hvordan ondsindede hensigter, forklædt som kærlighed, søger hen, hvor de mest sårbare mennesker bor.
Det er en fremragende psykologisk krimi som man ikke glemmer lige med det samme.
Finn Hansen.

FINN HALFDAN: DE USKYLDIGE DØDE. 403 sider. Kr.
Finn Halfdan bragede igennem med Et Nødvendigt Offer. Den fik da også fortjent Det Kriminalakademis Debutantpris. Nu er min navnbror klar med 2´eren.
Da bogens hovedperson Maya Leander sætter sig ind i Nicholas Holms Ferrari og kører til Mølle i Sverige, ligner det den perfekte romantiske weekend. Men det står dog hurtigt klart, at det skulle hun absolut aldrig have gjort!
For bag den idylliske facade gemmer sig en uhyggelig og dyster virkelighed. Og alt vendes pludseligt på hovedet, da Nicholas kort efter bliver fundet død. Meget naturligt falder politiets mistanke på hende for at have slået  Nicholas ihjel. Maya og Nicholas var engang ansat i den samme nødhjælps-organisation hvor de kæmpede for at redde verden. Men hvad skete der med Nicholas sidenhen? Det har Maya ikke den fjerneste ide om. For gav han køb på idealerne og blev istedet kriminel?
Maya begynder at grave i sagen, men nogle dødsens farlige personer der forsøger at skræmme hende til at stoppe sin undersøgelser. Og selv politiet begynder at opfører sig bizart. Lige så opsatte efterforskerne er på at hænge hende op på mordet, lige så travlt har deres egen ledelse med at henlægge og få sagen gemt væk.
Det står snart klokkeklart for Maya, at de personer, der skaffede Nicholas af vejen, ikke har tænkt sig at lade Maya gå fri. De spiller deres eget beskidte spil, hvor nogle må dø, for at andre kan leve.
De Uskyldige Døde – er som der skrives ”En djævleblændt veldrejet krimi om at gå all in i en højere sags tjeneste”. Det er også en fortælling om idealismens dyster bagside.
Plottet er speget men virker realistisk og miljøet er fremragende det samme er hele det store persongalleri. Finn Halfdan lever op til forventningerne herom hersker ingen tvivl.
Finn Hansen.

FINN HALFDAN: ORAKLET 300 Sider. Kr.
Det er min navnebror Finn Halfdans 3. kriminalroman. Og lad det være skrevet med det samme den er ligeså spændende og medrivende som de forrige.
Handlingen er som følger: Daniel Bro mister som teenager sin søster, som bliver myrdet og sagen løber ud i sandet. Han søger målbevidst ind til politiet og vier sin karriere til at finde søsterens morder, men heller ikke han kan løse gåden og han er nu tvunget til at fortælle sine forældre den triste nyhed, at sagen bliver henlagt som uopklaret/opgivet.
Efter at have overbragt den sørgelige besked til sine forældre bliver Daniel ringet op på sin mobil og en forvrænget stemme tilbyder ham morderens navn på drabsmanden der har myrdet søsteren. Vedkommende, som kalder sig Delfi, og denne person påstår at kende op til flere uopklarede mords gerningsmænd. Han giver Daniel valget, at han frit kan vælge hvilken sag han vil have opklaret, dog kræver Delfi at Daniel betaler ham tilbage med at levere fortrolige oplysninger.
Daniel tror i starten ikke på Delfi personen. Han er tværtom, overbevist om at der blot er tale om endnu en telefontosse, der tror han/hun kan hjælpe, men så tager det hele sagen en drejning…
Det videre plot viser at det er en person som har kendskab til og har adgang til politiets fortrolige arkiver på en eller anden måde eller måske findes blandt Daniels egne kolleger. Der er 5 diamanter.


Finn Hansen.

FINN HALFDAN: ET NØDVENDIGT OFFER. 409 Sider. Kr. 249,95
Man får hurtigt fornemmelsen af at Finn Halfdan har været journalist og har været tilknyttet  som kriminalstofreporter på DR1 og TV3. Han tager udgangspunkt i følgende episode:
”En sen aften for lidt over to år siden, dernede på den anden side af broen, på Christmas Møllers Plads, skete der noget, som betød, at han nu blev overvåget. Af Politiets Efterretningstjeneste. Det kunne næppe være andre. Men hvorfor? Han havde blot skrevet et par artikler, der var nyhedsmæssigt relevante, men ikke specielt sensationelle. Hvorfor interesserede PET sig for det ?
Og det får bogens hovedperson,  journalisten Elliot Boye til at begynde at grave i en gammel sag. Hvor dansk politi anholdte to flyttemænd i den tro, at de var terrorister. Hans nysgerrighed bevirker at han til sin store forbløffelse opdager han, at han bliver overvåget døgnet rundt. Elliot, hvis egen tilværelse er endt i en blindgyde. Men stædigt beslutter han sig for at sætte sine egne modtræk ind, og snart bliver han indviklet i et livsfarligt spil, der gør ham til den jagede i jagten på sandheden. En jagt hvor modstanderne ikke skyer noget middel for at lukke kæften på ham. Men Elliot Boye nægter at stoppe, for sagen ripper også op i noget, der bristede dybt i ham for længe siden.   Et Nødvendigt Offer – er som der skrives:”En spændingsroman om sandhedens pris i en tid, hvor truslen om terror hænger over den frie verden. Historien har rod i virkelige begivenheder på dansk grund”. Min navnebror Finn med efternavnet Halfdan har skrevet en spændende, kompetent og tankevækkende det ligger helt fast.

Finn Hansen

JANE HARPER: TØRKE. Oversat af efter THE DRY. 356 Sider. Kr. 249,95
Små byer og ikke mindst deres invånere kan gemme på store hemmeligheder. Hemmeligheder der kan blive katastrofale.
Handlingen sættes i gang med Luke Hadler retter et gevær mod sin kone og deres barn, til sidst mod sig selv. Og trykker aftrækkeren. Tilsyneladende endnu en tragisk hændelse på grund af den største tørke i mands minde. Indbyggerne i den lille australske by Kiewarra står nemlig hver dag over for valg, der kan medføre liv eller død. Og hvad der kan ske, hvis en af dem en dag bukker under for presset.
Da bogens hovedperson politibetjenten Aaron Falk, modvilligt, vender tilbage til barndomsbyen for at deltage i sin tidligere bedste ven, Luke Hadlers begravelse, bliver han tvunget til at se de mennesker i øjnene, han for år tilbage ikke kunne vente med at vende ryggen til. Men han får brug for alle sine evner som politibetjent. Ikke mindst da han begynder at undersøge omstændighederne nærmere omkring familien Hadlers død. For sagen viser sig at blive mere og mere mystisk. Aaron begynder at tvivle på, om der virkelgt var tale om et selvmord.
Men det er ikke ufarligt da Aaron grave dybere i det påståede selvmord, den ripper også op i en gammel sag. En sag der går tilbage til Arons teenagertid i byen. Aaron og Luke delte en hemmelighed dengang. En hemmelighed, som Aaron troede, var begravet for længst, men som nu bliver vækket til live igen.
Tørke – Er en fremragende spændingsroman skrevet af Jane Harper som er australier. Især hendes unikke beskrivelse af tørkens konsekvenser sidder lige i skabet. Det samme er hendes plot. Tørke – er et must for alle læser der hungrer efter spænding og kvalitet.
Filmrettighederne er solgt til Reese Witherspoon.
Finn Hansen.

JANE HARPER: SKOVEN Oversat af Karsten Nielsen efter FORCE OF NATURE. 2017 351 Sider. Kr.
Jane Harper – den australske forfatter blev vi præsenteret for med Tørken der både var en virkelig spændende og havde et original plot og historie som sad lige i skabet hos de danske læsere. Nu udkommer Harpers opus 2. Skoven. Det er også gensyn med hovedpersonen fra Tørken, politi-betjenten Aaron Falk.
Den handler om fem kvinder der modvilligt slænger en rygsæk over skuldrene og begiver sig ind i skoven. Kun fire af dem vender tilbage, og da de hver deres beretter version af historien.
Kvinderne er på teambuilding i den vidstrakte skov i Giralang National-park i Australien, da kollegaen Alice Russell forsvinder. Efterfølgende er de fire tilbage blivende kun enige om to ting: Nemlig at ingen af dem så Alice forsvinde, og hun kunne være modbydelig og infam kælling, når det stak hende.
Den røde tråd er spørgsmålet hvor godt kender du egentlig de mennesker, du er tæt på? Det spørger netop politibetjenten Aaron Falk sig selv om, da han bliver involveret i den mystiske sag om Alice. Han har desværre selv i forvejen et særligt udestående med kvinden. Hun var nemlig whistlebloweren i hans egen efterforskning af det familieejede BaileyTennants og hun havde lovet ham adgang til afgørende papirer i det traditionsrige firma, dokumenter, der muligvis kan skyde virksomheden i sænk.
Efterforskningen fører Falk ind i den australske skov og tilbage til hans egen barndom, til dengang skoven var offer for en seriemorders hærgen og opslugte en ung kvinde, der aldrig er blevet fundet. Mellem klipper, træer og afsides flodløb lærer Falk Alice, de fire kvinder og deres indbyrdes relationer at kende. Deres venskab, men også et spind af løgne, misundelse og gamle historier. Hvad er det, der til syvende og sidst har resulteret i mord?
Harpers force er at hun er fremragende til beskrive sine miljøer og hun kan skabe personer som er knivskarpe tegnetsamt at hun har kreeret et anderledes plot.
En af de helt store læseoplevelser.
Finn Hansen.

STEFFEN JACOBSEN: ET BJERG AF LØGNE. 386 Sider. Kr. 199,- Historien tager sit udgangspunkt på en feltstation i Vestgrønland. Her har Peter Holm – chefgeolog i Nobel Oil – netop analyseret de sidste prøveboringer til det, der ser ud til at kunne blive verdenshistoriens største olieeventyr. Alle er begejstrede uden undtagelse – den danske regering, det grønlandske hjemmestyre og ikke mindst den kinesiske udviklingsbank, som er med til at finansiere projektet ikke et øje er tørt. Men kort efter hjemkomsten til København og et efter et møde i Nobel Oil findes Peter Holm brutalt dræbt. I starten tyder alt på, at det er en rabiat miljøorganisation står bag. Gerningsmanden er forlængst over alle bjerge. Værre er det dog, at en usb-nøgle med de seneste og dybt fortrolige analyser er også forsvundet. Mens vicepolitiinspektør Lene Jensen efterforsker drabssagen, hyrer Nobel Oil Michael Sander – eksklusiv privatdetektiv – til at finde usb-nøglen. De to enspændere er gamle bekendte og kommer snart til at gå i vejen for hinanden i en sag, hvor det hurtigt står klart, at der er enorme økonomiske og ikke mindst politiske interesser er på spil, ogf når de er på banen plejer det som regel at gå ad helvede til. Bedre er det ikke at ingen fortæller dem hele sandheden, og at de kloge narrer de mindre kloge. Det er et forrygende drama som Steffen Jacobsen disker op med. Der er et medrivende plot, person og miljø er upåklageligt, så hvad kan man forlange mere, Det er helt klart hans hidtil bedste thriller til dato.
Finn Hansen.

STEFFEN JACOBSEN: GENGÆLDELSEN. I “Gengældelsen” har en terrorhandling har fundet sted i Tivoli og mere end tusind mennesker er blevet ofrer for den selvmordsbomber, som valgte at udløse en sprængladning under en af Tivolis mest populære forlystelser. Lene Jensen og Michael Sanders går igen sammen om at løse et mysterie uden lige. Et mysterie som syv måneder senere endnu ikke er blevet løst og et mysterie som er blevet en gerning, som ingen vil tage ansvar for. “Gengældelsen” lægger hårdt ud og der er ingen tvivl om, at Steffen Jacobsen har formået at skrive endnu en krimi, hvor kapitlerne nærmest vender sig selv. 
Bogen lægger hårdt ud, med beskrivelsen af en terrorhandling lige midt i Tivoli. En handling som slår mere end tusind mennesker ihjel. Så er stilen lissom lagt og tempoet også for den sags skyld. Det er en bog med fart på og den er vanvittigt spændende fra start til slut. En af den slags bøger jeg ikke kan vente med at læse liiiige et kapitel mere i, men som jeg samtidig ønsker ikke får en ende foreløbig. En af den slags bøger hvor siderne mere eller mindre vender sig selv. Endnu engang er vi i selskab med Lene Jensen og Michael Sanders. Sidstnævnte har jeg nok et mindre crush på, så det er skønt selskab ? Steffen Jacobsen har formået at skabe et par stærke hovedpersoner, hvilket jeg synes er vigtigt for at skabe en troværdig og medrivende historie. Hovedtemaet i Gengældelsen er terror. Terror imod Danmark. Det er beskrevet så livagtigt, at jeg indimellem var nødt til lige at standse læsningen og lade tankerne få frit løb – hvad nu hvis… kan det virkelig lade sig gøre? Ville det være så nemt? Er terroristerne så langt fremme i deres udvikling af terrorvåben? Det er skræmmende og samtidig ret vedkommende for det der sker omkring os lige nu, med Danmark der deltager i antiterroraktioner osv. Jeg kunne ikke undgå at blive en lille smule bange. Ja, det er bare en bog, men hvor nær virkeligheden er det egentlig? Gengældelsen er en krimi, med et enormt højt tempo. Hvis du har læst Trofæ og kunne li den, så må du ikke snyde dig selv for Gengældelsen. For mig var den ikke til at slippe igen og det er en af den slags bøger der lige skal bundfælde sig når den er slut. Steffen Jacobsen skriver ganske enkelt forrygende og i et flydende sprog, med masser af tør humor på den fedemåde

Finn Hansen.

ANNA JANSSON. ALKYMIENS ILD. Oversat af John Jensen og Louise Østergaard efter ALKEMINS EVIGA ELD. 2011. 332 sider. Kr.
Det er smukt at vi i 2019 har fået flere af de ikke oversatte Anna Janssons Maria Wern bøger. Fire styk kan vi glæde os over. Handlingen Starter en tidlig morgen i juli. Her forsvinder den gamle glaskunstner Justus Hartman på mystiskvis fra sin stue på Visby Sygehus. Samtidig med står Politichef Tomas Hartman selv med det ene ben på hospitalet, da onklens forsvinder. Begivenheden sender Hartman fyrre år tilbage i tiden til Justus’ kunstnerfællesskab, hvor personerne dyrkede alkymien. Det var også dengang en smuk kvinde kom imellem dem, og deres veje skiltes for altid.
Sporene efter Justus’ forsvinding bringer vor veninde, Maria Wern til Kosta Boda Art Hotel inde på fastlandet. Her gør hun et makabert fund: Et lig ligger som udstillingsfigur i hotellets pool i en kiste af glas. Fundet bliver ikke det første og ej heller det sidste, og Maria og hendes Visbypoliti kolleger der både må kæmpe mod tiden i jagten på en morder, der følger alkymiens principper. Anna Jansson serverer en stærk spændende historie med et originalt plot af de rigtigt gode. 5 Diamanter fra Krimicirklen.

Finn Hansen.


ANNA JANSSON: DA SKØNHEDEN KOM TIL BRO. Oversat af John Jensen og Louise Østergaard efter NÄR SKÖNHETEN KOM TIL BRO. 2012. Sider. Kr.
Anna jansson benytter med stor dygtighed de forskellige miljøer som findes Gotland. Denne gang er det mens Visby middelalderuge kører på fuld skrue. I lokaliteten Sankt Clemens Kirkeruin i nattens mulm og mørke indtager et hemmeligt teaterselskab scenen. En dobbeltgrav fra 1100-tallet, hvor en ung kvinde og en ældre mand hviler sammen, er i fokus. Parret som blev brutalt myrdet i deres søvn, og med at skuespillerne vækker udåden til live igen starter en ny mordsag. For at blive indviet til truppen må Malva på seksten år nemlig tilbringe en nat i graven og siden finde ud af den på egen hånd.
Maria Wern der er til personalefest og forelsker sig hovedkulds i en brandmand. Han spiller samtidig med i seancen ved ruinen i rollen som Gregorius, en gråbrødre-munk, der har aflagt løfte om at leve i cølibat og fattigdom. Men har han mon også viden om, hvad der er sket med Malva? For ingen har set pigen i en uge, og hendes far har meldt hende savnet. Samtidig findes en anden kvinde død på en strand. Der kan være sket hende en ulykke, men det viser sig at flere personer vinder ved hendes død.

Finn Hansen.

ANNA JANSSON. DANS PÅ GLØDENDE KUL. Oversat af John Jensen og Louise Østergaard efter DANS PÅ GLÖDANDE KOL. 2013. 318 Sider. Kr. Efter masser af gode oplevelser på øen er turisterne vendt tilbage til fastlandet, og efterårsstemningen sænker sig over Visby. Den gode stemning vare dog ikke ret længe. For en nat kort efter brænder det i en villa. Og snart efter er ilden løs i endnu en villa. En pyroman er tilsyneladende på spil. Vidner peger på den elleveårige knægt Leo. Han  har selv for nylig har mistet sin mor i en ildebrand. Sagen udvikler sig da en lokalpolitikers luksuøse bil udsættes for hærværk. Det bliver vanen tro kriminalinspektør Maria Wern der får opgaven til at finde de skyldige. Sporene leder hurtigt til en gruppe af venner, der har holdt sammen som ærtehalm siden gymnasiet. Gruppen tæller også brandmanden Björn, som Maria er blevet aldeles forelsket i.
Igen præsenteres læseren for et medrivende Ø-drama som bare bliver mere og mere spændende efterhånden som handlingen skrider frem. Anbefales brændende varmt for at blive i temaet. 5 Diamanter.


Finn Hansen.
 

I Da skønheden kom til Bro sætter Maria Wern for alvor meget på spil på at finde løsningen om Malva. Vil hun miste alt?Jah, se det må i kære læsere selv finde ud af. Der er både spænding som der hvergang er når man åbner en bog af Anna Jansson og det er et kæmpe plus til Peoples Press for at udgive nogle af forfatterens tidligere værker.

ANNA JANSSON: VILDFØRT. Oversat af John Jensen & Louise Østergaard efter DRÖMMEN FÖRTE DEJ I VILSE. 2010. 348 Sider. ca. 149,00 Kr Maria Werns nye sag tager sit udgangspunkt i en gammel gotlandsk myte. Den beretter om en ung kvinde, der druknede på sin bryllupsnat. Nu bliver sagnet vækket til live igen. For en tidlig forårsmorgen, findes sygeplejerske myrdet i Botanisk Have i Visby. Liget er iklædt på til at stå brud. Kriminalinspektør Maria Wern der forsøger at slikke sine sår og komme til hægterne efter at være udsat et voldeligt overfald. Hun får dog opgaven til at opklare den bizarre sag. Det bliver en ulige kamp, for modstanderen er en intelligent og teknisk overlegen. En morder der overvåger politiet skridt for skridt. Det viser sig da også til sidst at ondskaben er meget meget tættere på end de aner. . Atter en gang har Anna Janssonn leveret et gedigent plot, der både har et miljø og et persongalleri der holder læseren fanget til sidste side.
5 diamanter til svenskeren.


Finn Hansen.

ANNA JANSSON: FØRST NÅR GIVEREN ER DØD. Oversat af efter FÖRST NÄR GIVAREN ÄR DÖD. 334 Sider. Kr. 199.95
Endelig går vores skjulte ønsker om hvorfor ikke et forlag igen tager Anna Janssons forfatterskab med hovedpersonen Maria Wern op igen. Nu sker det endelig. Det er også på tide for efterhånden har vi stiftet med de fleste kendte svenske forfattere. Der for er det rart at Maria Wern igen træder ind på krimiscenen igen. Selvom serien har været vist på TV er det altid bedre at læse bogen
Handlingen starter i foråret hvor alt folder sin grønne pragt og vælde ude ved det gamle Cistercienserklosters ruiner og Kongsgården. Det er lige i dagene op til middelalderugen i Visby.
Politiet bliver kaldt ud til en mordbrand ved Roma Kirke. Ofret er den ældrer kvinde, Frida Norrby, er omkommet. Den sidste der har set  hende i live er fridas hjemmehjælper, Ingrid Bogren. Inden Frida Norrby forsvandt,  havde hun været forsvundet i et døgn. De mange spor leder Maria Wern og hendes kollegaer til et pragtfuld sommerhusområde, hvor alle kender alle og historierne er mange og vidt forskellige. Et af de primære spørgsmål var om Frida Norrby på sporet af noget, der har med de gamle kort i hendes afdøde mands bankboks at gøre, eller var den gamle dame bare ved at miste forstanden. Det bliver op til Maria Wern at opklare den sag. Og naturligvis opklarer hun og hendes kolleger tilsidst sagen. Atter en historie med et spændende plot. I det velkendte miljø. Anbefales varmt og vi seer frem til et af de næste bind der ligger og venter. Der ligger
Finn Hansen.

 

MARI JUNGSTEDT & RUBEN ELIASSEN: MØRKERE HIMMEL. Oversat af Kamilla Jørgensen efter EN MÖRKARE. 2016. 312 Sider. Kr.
Mari Jungstedt har haft fuld fart på siden vi hyggede os med uhyggen i Den Sidste Akt. Siden er hun blevet kæreste sammen med den norske forfatter Ruben Eliassen og sammen har Mari & Ruben fået udgivet første bind: En Mørkere Himmel i en ny serie med titlen ”Gran Canaria Serien”. Og endelig til sidst har de slået sig ned på Gran Canaria. Den nye serie lægger godt fra land. Den starter ved
daggry en stille morgen her lægger en lille fiskerbåd til ved fiskerlejet i Arguineguín på det sydlige Gran Canaria. En af fiskerne på båden får øje på en død nøgen kvinde ved Den norske sømandskirke.
Kvinden er sandsynligvis skandinavisk og lyshåret. Men der er noget ved måden, hun ligger på, det næsten hendes død arrangeret til at ligne et kunstværk. En af den nye series hovedpersoner er den svenske journalist Sara, der arbejder på den skandinaviske avis på øen. Den anden centrumsfigur er Kristian Wede, som er ansat ved det svensk-norske konsulat i Las Palmas. De to får nys om sagen og begynder at gå det lokale kanariske politi i bedene. Det er kompliceret. Journalisten og den tidligere politibetjent har hver deres gode grund til at have forladt køligere breddegrader til fordel for en spansk ø. Og det bliver ikke mindre kompliceret, da drabssagen udvikler sig med rivende fart. Flere ”kunstmord” sker! Forfatterparret er ferm til at lade mistankerne falde på de forskellige personer for tilsidst at præsenterer en realistisk og logisk gerningsmand.  
På Krimi-Cirklen er vi helt sikker på at ”Gran Canaria Serien” garanteret bliver ligeså populær som Mari Jungstedts ”Gotland” Serie. En Mørkere Himmel lover ihverfald godt for fremtiden. De Kanariske Øer er nemlig et fremragende og som miljø godt valgt. Ferieparadiset med endeløse skønne strande, bagende sol, turistfælder og blinkende neon, de frodige bjerge og perlerækker af små hyggelige landsbyer med løfter om sjælefred og helse. Men bag idyllen gemmer sig en mørkere side af ø-livet, som Sara og Kristian ikke havde forudset.
Finn Hansen.

MARI JUNGSTEDT. ET MØRKE IBLANDT OS. Oversat af Kamilla Jørgensen efter ETT MÖRKER MITT IBLAND OSS. 2018. 314 Sider. Kr.
Det er den 14. Gotlandskrimi fra Jungstedt. Som sædvanlig er det hemmeligheder fra fortiden der pludselig resulterer i mord og andre slige ting i nutiden. Vi er under den årlige havkapsejlads Gotland Rundt blæser om bådene men det pludselig slår vinden over til storm, der resulterer i at masten på favoritbåden knækker. Heldigvis for er besætningen kan de søge læ i en vig på Östergarnslandet. Men der, hvor morgensolens første stråler bryder frem på Gotland, finder besætningen fra båden en død mand liggende i strandkanten med en knebel i munden og bagbundne hænder.
Den døde viser det sig, er den vellidte kroejer og lærer Tobias Ström. Han forsvandt på mystisk vis for et par dage siden på vej hjem fra sin populære beværtning på det sydlige Gotland. Men hvem ville dræbe ham? Det spørger kriminalkommissær Anders Knutas sig selv om, men samtidig må han kæmpe med sine følelser for kollegaen Karin Jacobsson.
Efter at Anders sidste gang havnede i seng med sin eks´sen, vil Karin ikke have noget med ham at gøre. Nu tvinges de to politifolk til at samarbejde under den halsbrækkende og medrivende jagt på morderen tværs gennem den gotlandske højsommeridyl: En jagt, der fører Anders Knutas og Karin Jacobsson ind i et fortidens mørke midt iblandt os, dybere, end de nogensinde kunne forestille sig.
Som skrevet er det Mari Jungstedts fjortende bog i hendes Gotland-serie. Og som sædvanen tro, er det atter en gang gedigent håndværk. En nervepirrende kriminalroman, hvor fortiden kaster lange skygger ind over nutiden. Plottet er mesterligt og tager lige en drejning til sidst som undertegnede ikke have set komme. 5 Diamanter.
Finn Hansen.

MARI JUNGSTEDT: DET ANDET ANSIGT. Oversat af Kamilla Jørgensen efter DET ANDRA ANSIKTET. 2016. 345 Sider. Kr.
Selv om det er svenskerens 13 ”Gotlandsk krimi” er der ingen slinger i valsen. Jungstedt serverer som vanligt en både spændende og under-holdende kriminalroman med stor K. Det er stilheden umiddelbart før, at en horde af turister rammer Gotlands idylliske kystbyer. Mange af feriegæsterne vil strømme til det populære plet, Ljugarn: Et lille sted, der i generationer har været udråbt som paradiset på Gotland. Men idyllen bliver hurtigt brudt da den kendte kunstner og far til fire, Henrik Dahlman, findes myrdet i sit sommerhus. I soveværelset med blomstertapet ligger hans døde krop nøgen og fastspændt til dobbeltsengen med håndjern. Rundt om halsen glimter nitterne i det, der kunne være et hundehalsbånd. Kort efter finder et lignende mord sted på fastlandet de uhyggelige begivenheder sender kriminal-kommissær Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsen ind i en intens jagt på morderen, samtidig med at deres kærlighedsforhold for alvor står sin prøve. Drabet bringer også Journalisten Johan Berg tilbage på Gotland og han bedriver sin egen efterforskning, hvilket hurtigt bringer ham i livsfare.
Det er atter en kriminalroman om kærlighed, bedrag og dødeligt begær. Spændende som bare fanen og morderen er både logisk og realistisk valg. Vi venter på bind 14.
Finn Hansen.

MARI JUNGSTEDT:DEN DU ELSKER. Oversat Kamilla Jørgensen efter DEN MAN ALSKAR. 2014. 331 Sider. Kr 299,95
Efterhånden er det 12. gang at Mari Jungstedt lader fortidens synder udvikle sig til en dramatisk nutidig mordsag.
Den starter en morgenstund hvor den blege aprilsol stiger op over stenbruddet i Bunge på det nordlige Gotland. Men morgens idyl bliver hurtigt spoleret, da liget af ejendomsmægleren Sanna Widding bliver fundet. Kun få kilometer derfra ligger en smuk, gammel herregård, som hun skulle til at sælge. Men salget af den unikke ejendommen viser sig at vække stærke følelser og gamle, dybe uhyggelige hemmeligheder til live i familien. Ved ofret afsløres et skjult kærlighedsdigt. På en kirkegård med udsigt over havet findes to hemmeligheder mere der har betydning. Det er to forlovelsesringe og en boltpistol.
Sagen som hurtigt udvikler sig, lander i favnen på politiinspektør Anders Knutas der er tilbage efter sin sygemelding. Men Anders og kollegaen Karin Jacobsson indser hurtigt, at det bliver svært at løse mordsagen, før det er for sent.
Jungstedt leverer som sædvanlig en pageturner om fortidens synder og nutidens hævn.
Der ligger Det Andra Abnsiktet og venter på oversættelse i 2018.
Finn Hansen.

MARI JUNGSTEDT: DU GÅR IKKE ALENE. Oversat af Kamilla Jørgensen efter DU GÅR INTET ENSAM. 2013. 241 Sider. Kr.  
En varm sensommermorgen på Gotland i september. Sker en hændelse som sætter øen i choktilstand. Der forsvinder nemlig toårige Andrea Eliasson fra en skønhedssalon i Visby. Andrea var med mor på arbejde og ellers under opsyn. Ingen af de forbipasserende personer i den lille brostensbelagte gade langs Visbys ringmur har ikke set skyggen af barnet.
Der går for alvor panik da politiet to uger senere finder liget af en kvinde skjult i sivene i et sumpområdet ved Lojsta søerne. Et smukt, afsidesliggende naturområde med meget dybe søer.
Karin Jacobsson står i spidsen for efterforskningen. Hun får dog delvis hjælp af Anders Knutas, men kun delvist. For Knutas er sygemeldt og arbejder kun på halv tid. De to politifolk kæmper både med kærligheden og mod tiden for at finde Andrea og drabsmanden. For et eller andet sted i det stadigt tiltagende efterårsmørke, gemmer en kynisk morder sig. Og ikke nok med det, er der også en person stjæler børn. Men er det en og samme person?
Du går ikke alene er Mari Jungstedts 11. kriminalroman i serien om Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsson fra Visby Politi.
Jungstedt leverer endnu en gang et godt plot og spænding og hun lægger op til at man som læser ikke kan vente på tolveren der har titlen: Den Man Älskär.
Finn Hansen.

MARI JUNGSTEDT: DEN SIDSTE AKT. Oversat af efter DEN SISTA AKTEN. 288 Sider. kr. 299,95.
Den Sidste Akt – er Mari Jungstedt 10. Gotland kriminalroman.
Handlingen er: At opstandelsen er enorm, da man finder liget af Erika Malm, som foruden en kendis også er en omstridt debatredaktør på en af Sveriges største aviser. Liget findes på et hotelværelse i Visby, og mordet finder sted midt under Gotlands store, politiske folkefest: Almedalsugen.  Efterforskningens forskellige spor peger i flere forskellige retninger – fra bl.a. et nynazistisk hadebrev, til et mystisk besøg på Romateatret, hvor repertoiret står på Shakespeare, til en hemmelig elsker.
De ansvarlige for efterforskningen er atter politiinspektør Anders Knutas og hans kollega Karin Jacobsson. De skal ikke blot koncentrere sig om opklaringen af mordsagen – men også finde udaf hvordan de håndterer den kærligheden, der spirer imellem dem?
Traditionen tro, er journalisten Johan Berg lige i hælene på politiets efterforskning. Men efter hans familie er ramt af en ubegribelig tragedie, har han problemer med at få hverdagen til at hænge sammen.
Som de fleste af Mari Jungstedts bøger drejer historien om magtesløshed, begær og passion. Den Sidste Akt som har både en spændende og medrivende handling  giver forfatteren atter til sidst hele intrigen en uventet drejning.
Noget tyder på vi for eftertiden får to bøger fra Mari Jungstedt. Den ene af hende selv den anden serie sammen med den norske forfatter Ruben Eliassen. Bind 1 har titlen En Mörkare Himmel. Den udkommer januar 2016 i Danmark på Art People.


Finn Hansen.

MONS KALLENTOFT: VANDENGLE. Oversat af Lilian Kingo efter VATTENÄNGLAR . 2011. 413 Sider Kr.
Det er ikke noget rart syn som Malin Fors en efterårsmorgen kaldes ud til. Gerningsstedet er en villa i et af Linköpings mondæne velhaverkvarterer. Ofrene er et ægtepar der er blevet myrdet og ligger nøgne og isblå i husets Jacuzzi. Men hvad værre er at, parrets femårige datter er sporløst forsvundet. Så spørgsmålet som politiet hurtigst muligt skal finde ud af er om den lille pige også er myrdet, kidnappet, eller kan politifolkene håbe på at hun har haft held med at flygte fra mordstedet? Det er op til Malin Fors og Linköping Politi at finde ud af hvad det hele går ud på.
Med septembervinden i ryggen og i den vanlige vedholdende regnvejr indleder politiet en intensiv eftersøgning. Men de må snar konstaterer at opklaringen slet ikke er så ligetil. For bag villakvaterets pæne facader og den gode vilje lurer råddenskaben, og den tærer på Malin Fors. Trangen til igen at søge tilflugt i flasken bliver større og større som sagen skrider frem. Det hele viser sig til sidst at det er en sag, hvor grænserne mellem det gode og det onde udviskes, og et barns liv står på spil.
Det er et godt og overraskende plot som Kallentoft har konstruereet. Det er svært at gennemskue. Det er samtidig en tankevækkende kriminalroman. Kort sagt er Vandengle endnu et pletskud – det 6. fra forfatteren.
Finn Hansen.

MONS KALLENTOFT: DEN FEMTE ÅRSTID. Oversat af Lilian Kingo efter DEN FEMTE ÅRSTIDEN. 2011. 466 Sider. Kr. ? svenske Mons Kallentoft har for alvor fået et rigtigt godt tag i de danske krimilæsere og det er helt fortjent. Nu udkommer han samtidig på to forskellige forlag. Det er Artpeople der har forfatterens ”Årtids-krimier” efter Gyldendal havde udgivet de tre første har Artpeople udgivet nummer fire og nu det aktuelle femte bind. Serien der har Linköping kriminalkommissæren Malin Fors som hovedperson Den femte Årstid – begynder i maj måned som viser sig fra sin mest omskiftelige side. Vinterens kulde forsøger stadig og stædigt at kvæle Linköpings spirende forårsvarme, da en børnefamilie trodser vejret og tager på skovtur. Det bliver en tur som familien sent glemmer da skovens mosbund finder liget af en ung kvinde. Ofret er skræmmende velbevaret og mishandlet til uigenkendelighed.   Pigeliget i skoven leder med det samme kriminalkommissær Malin Fors’ tanker tilbage til en anden henlagt sag om en anden ung kvinde. En sag der har rddet Main som en mare i årevis. Der var Maria Murvall blev fundet i den selvsamme skov for flere år tilbage, voldtaget og brutalt mishandlet. Hun overlevede, men er kun i sin egen lukkede verden. Hun sidder indespærret på en psykiatrisk afdeling på Vadstena Hospital og stirrer tavst ind i væggen. I forbindelsen med efterforskningen træffer Malin en psykolog fra Lund. Han har mere at fortælle. Han mener, at det ser nemlig ud til, at de unge kvinder er brikker i en mere omfattende forbrydelse. Men hvad er det, der er så forfærdeligt, at ord ikke kan beskrive det? Netop det er den nu tørlagte, forelskede Malin Fors fast besluttet på at finde frem til, lige meget hvorhen det kan føre hende.  Den Femte Årstid- som skrevet også er femte fritstående bind i den spændende beretning i den anmelderroste og populære serie om kriminalkommissær Malin Fors. Holder akkurat lige som de foregående bind spændingsniveauet på et højt stade. Fortællingen, plot, miljø og personerne er knivskarpe så hvad kan man forlage mere? Ja, det skulle da lige være bind 6.
Finn Hansen.

HANS KOPPEL: KOM TAG MIN HÅND. Oversat af Kamilla Jørgensen efter KOM SKAL VI TYCKA OM VARANDRA. 314 Sider. Kr. 199,-
Hans Koppel er på trods af sit dansk klingende navn svensker. Han hedder Petter  Lidbeck opg er en sveriges største skønlitterære forfattere. Men 2011 debuterede han i den psykologiske thriller genre med Kom Aldrig Mere Tilbage. Nu udkommer hans 2. forsøg i genren. Den udkom i Sverige 2013 og i Danmark i 2015.
Hovedpersonen er Anna. Hun bor med sin mand Magnus og deres 10 årige datter Hedda i en forstad til Helsingborg. Anna arbejder på et Familiejournalen  og har altid været tro mod det liv hun fører. Indtil den dag hun er på konference med sine to kvindelige kollegaer og veninder og bliver kraftigt kurtiseret af en good looking yngre mand, Erik.
De to veninder har, i modsætning til Anna, været om sig på trods af, at de også er lykkeligt gift, men netop den aften falder Anna for fristelsen. Den femten år yngre mand, Eric, charmerer trusserne af hende, og de to ender med at have sex. Den bedste gang sex Anna har haft i årevis! Men trods begær og beruselse vågner Anna op med store samvittighedskvaler. Efterfølgende opsøger hun Eric for at gøre det endeligt forbi med ham, og ender i stedet atter i hans seng.
Men der er noget med Eric. Noget, som nager Anna, ud over den dårlige samvittighed. For er han den, han giver sig ud for at være?
Han har ikke til hensigt at opgive Anne og hans handlinger bliver grovere og grovere. Han stalker hende både på arbejdet, privat på mobil og e-mail.
Pludselig er både politi og fra en uventet kant sker der en handling som bliver katastrofal.
Kom Aldrig Mere Tilbage – Var fremragende, denne er endnu bedre, hvilket siger ikke så lidt. Hans Koppel har skrevet en nervepirrende page turner læseren ikke glemmer lige med det samme.
Finn Hansen.

CAMILLA LÄCKBERG. DET GYLDNE BUR. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter EN BUR AV GULD. 2019. 329 Sider. Kr.
Med Det Gyldne Bur – Har Läckberg givet sine to hovedpersoner fra Fjällbacka et fortjent hvil. Og præsenterer sin nye kvindelige hovedperson, Faye. Og det er helt sikker hun skal nok gå lige ind i læserens hjerte. Udefra ser det ud som om alt er fint for hende. Hun har det perfekte liv. Hun er gift med en succesfuld forretningsmand, jack Von Adelheim hun har en dejlig datter Julienne og hun bor i en luksuriøs lejlighed i den allerfineste del af Stockholm.
Men virkeligheden er dog en helt anden. Den usikre Faye plages nemlig selv af mørke minder fra sin barndom i Fjällbacka og manipuleres af ægtemanden Jack, der i stigende grad bruger psykologisk krigsførsel mod sin nervøse kone. Det skulle han dog aldrig have gjort!
Da Faye bogstavligt tager ham med bukserne ned i fuld gang med bolle en yngre model finder hun ud af at det er ikke den eneste gang at jack er hende utro utro, kollapser Fayes verden omkring hende, hvilket tvinger hende til at bygge sig selv op igen fra bunden.
Men da hendes datter pludseligt forsvinder, må Faye for alvor tage sin skæbne i egen hånd.
“Det gyldne bur” er første bog i Camilla Läcksbergs fængslende nye psykologiske thriller-duologi, der følger et helt nyt spor end krimidronningens berømte Fjällbacka-krimier. Det er også en af de mest erotiske bøger som forfatterinden har skrevet til dato.
Selv om temaet med den utro ægtemand har været set før har Läckberg kreeret et fremragende plot med nerve og spænding til den store guldmedalje. Kort sagt det er en af de bedste krimier fra forfatteren og hun får 6 velfortjente diamanter.Finn Hansen.

CAMILLA LÄCKBERG: HEKSEN. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter HÄXAN. 2017. 670 sider. Kr. 299,95
Camilla Läckberg har ikke ligget på den lade side, siden hun i 2015 fik udgivet Løvetæmmeren. Nej, tværtom. Heksen er nemlig et digert værk på 670 sider!
Denne gang bruger hun som vanligt begivenheder i fortiden og nutiden men også i fremtiden.
Den nye historie gentager sig på uhyggelige og grummeste vis i det ellers så idyliske Fjällbacka. Årsagen er, at den fireårige Linnea forsvinder sporløst lige uden for byen. Forsvindingen vækker også tragiske minder til live. For for lige nøjagtigt tredive år tidligere forsvandt en lille pige fra præcis det samme sted.
Atter må Patrik Hedstrøm og kollegerne fra Tanumshede politistation ifører sig arbejdstøjet igen. Samtidig får de sædvanlig hjælp fra hans nysgerige kriminalforfatterkone Erica Falk på sidelinien.
Alle invånere i Fjällbacka engagerer sig i eftersøgningen, men da Linnea bliver fundet, brutalt myrdet, breder angsten sig hastigt som en løbeild i byens gader. For spørgsmålet er, kan der være flere små piger i farezonen? Og ikke mindst er der en forbindelse mellem de to uhyggelige tilfælde?
Efterforskningen i “Heksen” river godt og grundigt op i gamle sår, og mens tiden går, viser indbyggernes stigende uro sig at få fatale følger.
Det er den 10. og ikke mindre nervepirrende kriminalroman i Camilla Läckbergs populære serie om byen Fjällbacka, forfatteren Erica og politimanden Patrik. Den får de varmeste anbefalinger for det Läckberg i topform. Kort sagt en pageturner af fornem kvalitet.
Finn Hansen.

CAMILLA LÄCKBERG: LØVETÆMMEREN. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter LEJONTÆMMAREN. Sider. Kr. 299,95
Løvetæmmeren er Camilla Läckbergs 9. kriminalroman med kriminalforfatteren Erica Falk og hendes husbond Patrik Hedström. Og traditionen tro er nogle anmelderne fremme med øksen og hagler historien ned. Det vil undertegnede blæse på for läckberg leverer igen et medrivende drama.
”Løvetæmmeren” tager sin begyndelse i vinterens koldeste måned. Frosten rusker i Fjällbacka, og gaderne er så glatte og tilsneede, at en billist slet ikke når at reagere, da en ung og nøgen pige pludselig træder foran ham.  Det viser sig at pigen, har været sporløst forsvundet i fire måneder. Det bliver en af Patrik Hedströms værste sager til dato ikke mindst da man ved grundigere undersøgelser finder ud af, at hun på voldsom vis er blevet mishandlet. Det står hurtigt  klart for Patrik og hans kolleger, at der meget muligt kan være flere ofre. Sagen trækker naturligvis tråde til Erica Falcks samtidige efterforskning i en gammel sag om en kvindes mord på sin mand. Begge efterforskninger bliver igen et kapløb mod tiden, for at forhindre flere mord. For seriemorderen er nemlig ikke færdig endnu med sine blodige gerninger.
”Løvetæmmeren” er en grufuld, vanvittigt og spændende krimi af Camilla Läckberg. Svenskeren kan stadig det med at få læseren helt ud på kanten af stolen medens hun opruller sin medrivende historie som vanen tro veksler fra fortid til nutid.
God fornøjelse  i selskab med Erica, Patrik og Läckberg.

Finn Hansen. 

SØREN LASSEN: DEN BLÅ GRÆSHOPPE. 413 Sider. Kr. Søren Lassen som debuterede med den af Det Danske Kriminalakademis belønnede spændingsroman En Anden Tid. Den og forfatteren fik for Årets Bedste Debutantpris. Søren Kragh-Jacobsen tog den til sig med det samme og filmatiserede den med titlen Det Som Ingen Ved. Nu udgiver Søren Lassen sin andet opus Den Blå Græshoppe. Handlingen tager sin begyndelse med Mordet I Dallas. Fredagen den 22. november 1963 hvor Præsident John F. Kennedy er blevet skudt, og alle avisredaktioner er på den anden ende. Ikke mindst hos chefredaktør Holberg. Oven i den verdensomspændende tragedie bliver tre københavnske prosti-tuerede myrdet, og Holberg sætter sin bedste kriminalreporter på sagen. Men da en hemmelig kilde – en diplomat fra den sovjetiske ambassade – presser ham til at rette sin interesse mod de dræbte kvinder, mærker den gode Holberg jorden brænde under sig. For et er, at han i mange år har haft en alt for tæt kontakt til den anden side af jerntæppet. Men derudover har russeren på ambasaden kendskab til en hændelse i Holbergs fortid – en død prostitueret under besættelsen – som helst skulle forblive i glemmebogen. Den Blå Græshoppe er en historie der giver et neget realistisk indblik i hvad der kan ske i tiden med den kolde krig, hvor mange indgik uhellige alliancer uden at gøre sig klart, hvad det indebar af farlige og skæbnesvangre konsekvenserne. Det beretter Søren Lassen på en særdeles spændende og med et fremragende eksempel herpå.
 Finn Hansen.

WALTER LUCIUS: SOMMERFUGLEN OG STORMEN Oversat af Birthe Lundsgaard efter DE VLINDER EN DE STORM. 2013. 551 Sider. Kr.
Efterhånden er det mange år siden at vi har været præsenteret for en hollands krimi/spændingsroman. Og hvad der er endnu bedre er den prisbelønnet med Schaduwprijs i Holland. Handlingen:
Begynder med at en lille afghansk dreng løber igennem mørket i en af Amsterdams skove, flugtens eufori giver ham nye kræfter. Da han hører et skud er han klog nok til at søge skjul bag en træstamme, da et kraftigt lys kort efter lyser skoven op et øjeblik. Kun et splitsekund efter, da bilen rammer ham, bliver alt mørkt for drengen.
Snart viser det sig at politiet kommer til at stå over for en sag, der er langt større, end bare et enkelt barns død. Hændelsen involverer at de to journalister Farah Hafez og Paul Chapelle sig i sagen blot fra en helt anden vinkel. De vikler sig ind i et internationalt forbrydernetværk af uanede dimensioner og et yderst farligt politisk spil. Det hele spænder så vidt som fra Amsterdam via Johannesburg og endelig til Moskva.
Der er ikke noget at harselere over at Sommerfuglen Og Stormen løb med hæderen. Det er nemlig foruden at være en yderst original og spændende historie også en rørende fortælling om forrådte idealer og om at miste, dem man elsker. som forfatteren ruller op for læseren. Kort sagt den sidder lige i skabet.
Sommerfuglen Og Stormen – er samtidigt første bind i den såkaldte Heartland-trilogi. I 2019 nærmere i slutningen af maj kommer det andet bind med titlen: Englen I Skyggen.
Finn Hansen.

HELLE MAI: TÆKKEMANDEN.400 Sider. Kr.
Et tip fører i september 2015 politiet til et rækkehus i den sydafrikanske by Bloemfontein. I huset bor en 63-årig dansk tækkemand og våbenhandler, og i hans kummefryser ligger 21 poser med afskårne kønsdele. Men skrækhistorien er kun lige begyndt.
Peter Frederiksen viser sig at have mere alvorlige forbrydelser på samvittigheden. Mennesker dør omkring danskeren i et hæsblæsende tempo. Og så er der fortidens rædselskabinet. Det åbner journalist Helle Maj, da hun sætter sig for at undersøge sin landsmands færden, fra han kom til verden i Gl. Holte i 1952.
TÆKKEMANDEN er en af de mest chokerende dokumentarisk og autentiske mordberetning.
Handler om en på overfladen jovial mand, der gennem et halvt århundrede nedlagde dyr og mennesker. Historien er nordic noir, når det er allermørkest og mest bestialske. Med adgang til domsudskrifter, Peter Frederiksens kalendernotater gennem 12 år, samt interviews med ofre, efterladte og politifolk – og manden selv – afdækker Helle Maj historien om en bondesnu manipulator og sex-sadistisk sociopat, der hærgede på tre kontinenter under politiets radar.
Det er en af de mest uhyggelige mordsager. Et rystende dokument til alle der læser autentiske sager.
5 diamanter.
Finn Hansen.

JAKOB MELANDER: FJENDEN IBLANDT OS. 397 Sider. 249,95 kr.
Medens jeg er gået i gang med den nye Melander thriller, farer der en tosse med bogstavet P rundt og sætter brand i indvandremiljøerne i hovedstaden. Han er en dyr herre eller retter sagt klovn som burde deporteres til en øde ø.
Handlingen starter i Ghettobebyggelsen Oksevænget på Bellahøj i København. Stedet har længe været i mediernes søgelys med fokus med kriminaliteten i området. De etniske spændinger og sociale problemer. Men med en lang, sej indsats er det lykkedes kommunen og beboerforeningen at få vendt den nedadgående spiral.
Nu har Dansk Folkepartis borgmester i København, Kristian Havholm, der vil ind i landspolitik, og sammen med sin særlige rådgiver, planlagt et besøg området for at profilerer sig. Københavns politi står i et dilemma. For skal de nægte og få pressen og halvdelen af Folketinget på nakken, eller skal de lade ham komme ind og med fare for optøjer, der kan brede sig til hele byen.
Politidirektøren vælger at lægge en jernring om Oksevænget. Ingen kommer ud, og ingen kommer ind, så længe borgmesteren er på stedet. Men desværre netop på samme tidspunkt som Kristian Havholm og hans rådgiver er på vej i borgmesterbilen, og den samlede danske presse forventningsfuldt står linet op uden for afspærringen, finder en beboer liget af en otteårig pige i en skraldecontainer — og så står porten til helvede for alvor åbnet. Historien udvikler sig med forygende hast.
Desværre er historien så realistisk så man skulle tro at Jakob Melander kan spå. Men det er en uhyrer læseværdig og tankevækkende thriller som får 5 diamanter..
Finn Hansen

HELLE MOGENSEN: HAVUNGER. 353 Sider. Kr
Det er helle Mogensens entre i krimigenren i grenen Who Did It. Og det gøre hun med stort bravour.
Hendes hovedperson Anne Lebæk er psykolog og en uhyre interessant person. Anne har levet i selvvalgt eksil i København og aldrig set sig tilbage, siden hun forlod sin vestjyske barndomsby Hvertsund. Det er efterhånden femten år siden. Men nu, hvor hendes søster Margit ligger for døden, seer hun sig tvunget til at flytte hjem. Og med hende følger tragedierne. Samtidig er hun lige forladt af sin utro ægtemand. Hun er når netop lige lande i det fiktive fiskerleje hvertsund, da hun en tidlig efterårsmorgen skyller liget af en kvinde op på stranden. Hendes navn er Christel Birkenfeldt. Hun var klient i Annes psykologpraksis, og alt tyder på, at hun er druknet ved en tragisk badeulykke eller har begået selvmord.
Men det tvivler Anne på. For der er noget der halter,det stemmer nemlig ikke over ens med den Christel, hun kender fra terapi-sessionerne. Heller ikke med grunden til, at Christel overhovedet gik til psykolog: Hun led nemlig af thelassofobi – angst for vand!
Anne ved, at hun er nødt til at finde hvad sandheden er bag tragedien. Selvom hun selv er martret af skyld over Christels mulige selvmord, og sin egen dugfriske skilsmisse og det komplicerede forhold hun har til sin mor. Desværre går det først alt for sent op for Anne, at svarene gemmer sig i hendes egen fortid og fatale handlinger. Samtidig sker der flere dødsfald…. En morder er løs!
Det er en fremragende krimi båret flot op af beskrivningerne af miljø og det spændende persongalleri. Der er ingen tvivl om, at Danmark kan glæde sig over at et nyt talent har gjort sin entre.
Der er 6 diamanter til Helle Mogensen.


Finn Hansen.

HANS MORTENSEN: FJENDENS BEDSTE VEN. 262 Sider. Kr.Ligesom Søren Lassen ovenover tager den forhåndværende murer og nu journalist afsæt i Kolde Krigs tid. Bogens hovedperson journalisten Kasper Berg, har en broget fortid som glødende kommunist. Denne ideologi har han for længst lagt bag sig. Det tror han i hvert fald. For da han erfarer at ungdomsvennen Bjarne er fundet druknet i havnen i deres hjemby, får Kasper en stak breve udleve-ret, som kaster nyt lys over hans og vennens fælles historie.  Brevene er skrevet af en østtysk kvinde, de to mødte på en sommerlejr i det daværende DDR. Brevene efterlader Kasper med en lang række uafklarede spørgsmål: For blev hans ven hvervet som spion for østtyskerne, eller var han bare en stupid og nyttig idiot i et storpolitisk spil under den kolde krig? Og er hans død virkeligt et hændeligt uheld, eller er det overlagt mord som konsekvens af nogle handlinger, der skete dengang? Det viser sig hen ad historiens videre handling at svarene skal findes i nutiden og i cirkler, hvor man mindst ville vente at finde dem. Og for Kasper bliver jagten på sandheden ikke ufarlig. Fjendens Bedste Ven – er politisk spændingsroman der beretter på en realistisk og troværdig måde om et vigtigt kapitel i den kolde krigs periode, der udspillede sig tæt på nutiden og tæt på Danmark. Og bogen kan ikke være mere aktuel lige nu hvor en vis russer rasler med sablen.

Anbefales med lige så stor iver som Søren Lassens.
 Finn Hansen.

MAURIZIO DE GIOVANNI: KROKODILEN. Oversat af Conni – Kay Jørgensen  efter IL METODO DEL COCODRILLO. 2013. 279 Sider. Kr.
Alle kender Montalbano kreeret af Andrea Camilleri og han er da også en populær skikkelse både på TV og i bøgerne. Hvis Du er en af dem skal Du ikke snyde Dig selv for denne forfatter De Giovanni og hans hovedperson kriminalassistent Giuseppe Lojacono. Lojacono er lige blevet overflyttet til udørken Napoli fra Sicilien på grund af anklager om samarbejde med mafiaen. Gudskelov giver den smukke Laura Piras, som er midlertidig statsadvokat, Lojacono en chance for at starte på en frisk på en ny mordsag. Det sker ved at tre unge mennesker med vidt forskellig baggrund bliver fundet dræbt med en og samme pistol.  Aviserne døber hurtig morderen for ”Krokodillen”. Han er en person  der observerer, venter og slår til. Og han kan agere, som han vil, i Napolis kaotiske og labyrintiske gader. Øgenavnet har han fået fordi der hvergang findes servietter med tårre på (krokodelletårrer).
På trods af de udmattende, interne magtkampe og anklager må Lojacono i gang med at efterforske den næsten usynlige sammenhæng mellen de tre drab. Snart står det klart, at han står overfor en mere koldblodig og farlig massemorder, end han havde forestillet sig. Og spørgsmålet er, om Lojacono kan nå at fange ham, før han slår til igen ..  Krokodillen, er italiensk bestseller, og en fremragende en af slagsen. Det er en mørk pageturner om mord og hævn skrevet af en af Italiens store kriminalromankultforfattere. En forfatter vi gerne vil høre mere til.
Finn Hansen.

NELE NEUHAUS DE LEVENDE OG DE DØDE. Oversat af Jakob Jonia efter DIE LEBENDEN UND DE TOTEN. 505 Sider. Kr. Nele Neuhaus har for alvor taget danske og andre udenlandske læsere med storm med sine nu fire udgivne bøger på dansk.
Den aktuelle – De levende og de døde er nemlig forfatterens tiende og nyeste værk i Nele Neuhaus’ krimiserie. Igen er vi i selskab med kriminalbetjentene Pia Kirchoff og Oliver Von Bodenstein. Det konstateres hurtigt at idyllen er en illusion. Det vil sige at døden ligger i krogene lurer. Politibetjent Pia Kirchhoff har pakket kufferten og er på vej ud af døren på vej på sin bryllupsrejse. Rejsen forpurres da hun modtager opkaldet: En ældre dame er blevet skudt ned i nærheden af byen Eschborn små femten kilometer fra Frankfurt am Main. Og Ikke længe efter sker der et lignende mord: En kvinde bliver skuddræbt gennem sit køkkenvindue. Ingen af de to kvinder havde nogen fjender. Så spørgsmålet er hvorfor skulle netop de to kvinder lade livet? Presset på efterforskningen stiger hastigt, og mens Pia Kirchhoff og Oliver Bodenstein leder efter en morder, der tilsyneladende dræber sine ofre tilfældigt, kommer de på sporet af en menneskelig tragedie.
Som læser går man aldrig forkert i byen når man nyder et krimimysterie fra den tyske forfatter denne mursten er absolut ingen undtagelse. Plot, miljø og persongalleriet er perfekt. Hvad kan man så forlange mere ? Det skulle da lige et nyt krimidrama for Nele Neuhaus. 6 diamanter.

PS. ”Nele Neuhaus er i Münster, men flyttede som barn med sine forældre til Taunus, og denne by har spillet en rolle i flere af hendes krimier. Hun studerede jura, tyske studier og historie på universitetet, mens hun holdt fast i hendes passion for bøger og skrivning, hvilken hun havde haft siden barnsben. Hun udgav hendes første bøger i selvprint, og disse gennem disse bøger blev hun opdaget af forlaget Ullstein. Hendes krimiserie om Pia Kirchoff og Oliver Von Bodenstein har fået en stor fanbase i Tyskland, og Nele Neuhaus er blevet en af landets mest populære krimiforfattere. I 2013 blev der skabt en Tv-serie ud fra af hendes krimier, og denne blev set af flere millioner tyskere. Hendes populære krimier bliver udgivet i 20 lande verden over”.
Finn Hansen

NELE NEUHAUSE. ULVEN Oversat af Jacob Jania efter BÖSER WOLF. 2012. Sider Kr. 474 Sider. Kr. 249,95
Temaet og det store spørgsmål er I Ulven ”Hvor meget ved du egentlig om dine nærmeste, og hvem kan du stole på?”
Det hele starter brutalt og grusomt en hed junidag. Her bliver liget af en højst 16-årig pige reddet op af floden Main ved Eddersheim små fyrre kilometer fra lillebyen Taunus.
Obduktionen viser, at hun er blevet groft mishandlet og derefter myrdet. Det underlige er, at ingen personer savner pigen. Fire uger efter fundet står Pia Kirchhoff og hendes chef Oliver von Bodenstein stadig på bar bund med hensyn til hvem pigen er. Stemningen i deres politienhed Hofheimer K11 er derfor totalt nedtrykt, da teamet kaldes ud til et andet tilfælde: En kendis tv-vært, der er berygtet for sin sensationsjournalistik, er blevet overfaldet; det lader til, at hun under sin researcharbejde er kommet for tæt på den forkerte slags mennesker, der uden skånsel myrder løs hvis de føler sig truet. Under den videre efterforskning støder Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein på bringer på sporet af en farlig hemmelighed. Den fører dem til en afgrund af ondsindet brutalitet midt iblandt byens velfriserede borgerskab, og sagen tager pludselig en personlig drejning.
Ulven er det tredje bind på dansk i serien om politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein. Den er nervepirrende og spændende fra start til slut. Kort sagt Nele Neuhause er et af de helt store navne i Tyskland og absolut også i Danmark hvor hun for alvor har slået sit navn fast. Men bare rolig der ligger 6 titler og venter.
Finn Hansen.

NELE NEUHAUSE: DEN DER SÅR VIND. Oversat af Jacob Jonia efter WER WIND SÄT. 2011. 482 Sider. Kr. danske læsere blev præsenteret for Snehvide Skal Dø sidste år. Og den fik strålende anmelderser. Nu ligger det andet bind ipå boghandlernes diske og den er svær at overse for det er digert værk på 482 sider!
Det er atter  politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein der står for opklaingen. Det hele sættes i gang af en nattevagt i et vindmøllerelateret firma bliver fundet død. En gammel mand, hvis jordbesiddelser pludselig er mange penge værd, bliver kort efter skudt. Og politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein står snart med en kreds af mistænkte der alle har deres forskellige agendaer. Selv om alle tilsyneladende kæmper for en god sag eller er i familie med et af ofrene.
Den gamle mands børn er foreksempel blandet ind i økonomisk uføre, for vindmøllefirmaet er interesseret i grunden og anti-vindmølleaktivisterne griber gerne til vold for at nå deres mål. Det er et  drama om grøn energi, idealisme, familiedrama og ikke mindst om ærgerrighed? De mistænkte har hver deres motiv, og hurtigt må politifolkene erfare at intet er, som det ser ud eller giver sig ud for.
Den Der Sår Vind – hvor ordsproget fortsætter ”Høster Storm” og det er lige det der sker. Den anden udgivne bog på dansk er virkelig spændende og et kærkomment gensyn med krimiserien om politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein. Det er bare at fortsætte med udgivelsen af denne fremragende tyske forfatter. Der ligger godt et halvt dusin og venter.
Finn Hansen.

NELE NEUHAUS: SNEHVIDE SKAL DØ. Oversat af Jacob Jonia efter SCHNEEWITTCHEN MUSS STERBEN. 2010. 451 Sider. Kr.149,95
Nele Neuhaus hører i dag til blandt Tysklands bedste kriminalforfatter. Hun måtte dog selv udgive sin første bog før hun fik sit endelige gennembrud med Snehvide Skal Dø. Så gik det til gengæld også stærkt. Hendes bøger er nu solgt til over 20 lande og hun har præsteret at have fire titler på den tyske bestsellerliste samtidig.
Snehvide Skal Dø starter på en novemberdag hvor regnen står ned i stænger. Her bliver politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein kaldt ud til et mistænkeligt trafikuheld. En kvinde er tilsyneladende faldet ned fra en gangbro, og blevet påkørt af en bil og er kommet meget slemt til skade. Det der umiddelbart ligner en ulykke, viser det sig ikke at være det for et vidne fortæller, at det måske ikke var ved egen hjælp, hun faldt ud over broen.
Kvindens navn er Rita Cramer. Og den videre  eftersøgning på mordforsøget leder Pia og Oliver til den lille landsby Altenhain, hvor Rita Cramer tidligere boede. Her opdager politifolkene hurtigt at byen gemmer på flere mysterier. For Elleve år tidligere forsvandt to syttenårige piger sporløst, og personen, som blev dømt på indicier for forbrydelsen dengang er selvsamme Pia Cramers søn, Tobias. Og nu  er Tobias  netop blevet løsladt og vendt tilbage til barndomsbyen.  
Pia og Oliver mødes af en mur af tavshed i den landsbyen. Efterforskningen går istarten trægt, men da endnu en ung pige forsvinder, begynder det at ligne et desja vu af fortidens synder. Og hvem der står bag, har byens beboere deres helt klare mening om, og de er ej heller ikke bange for at tage sagen i egen hånd.
Nele Neuhaus er som skrevet et nyt navn i huset – altså forlagshuset People press og for Krimi-Cirklens seer vi gerne at der kommer flere af Neuhaus´es bøger. Forfatteren viser at hun er en dreven plotmager og kan leverer spænding af høj kvalitetr fra start til slut.
Finn Hansen.

EDDIE THOMAS PETERSEN: VÆRELSE TIL LEJE. 292 Sider.  Kr
Det udvikler sig til en katastrofe da den midaldrende og ensomme bankfuldmægtig Lennart Bygholm Nielsen. Det sker ved at han beslutter at leje et værelse ud. Det resulterer i at han får vendt op og ned på sin ensformige hverdag.  For mødet med hans nye logerende, 24-årige Natasja fra Ukraine, bliver et indblik i et helt andet univers, han ikke før har kendt til.
Den nye hverdag får nemlig en brat ende, da kriminalpolitiet en dag ringer på døren. For Natasja er forsvundet sporløst. Man frygter, hun er død. Og hvem er mere oplagt til at stå bag end hendes midaldrende, mandlige udlejer?
Konfrontationen med ordensmagten får Lennart til sprælle i nettet. Men jo mere han spræller, jo værre udvikler sagen sig. For hvad er det, Lennart ikke kan huske? Og ikke mindst hvad er det, han skjuler fra sin nylige fugletur til Sverige? Og hvad var egentlig  det realistiske forhold mellem Lennart og hans lejer?
Det er et godt plot. Det virker realist og dialogen mellem politiet og den gode Lennart sidder lige i skabet. En spændende interessant og overrakende krimi. Anbefales varmt.
Finn Hansen..

THERESE PHILIPSEN: LANGE SORTE NEGLE. 251 Sider. Kr. 249,-
Der er sket meget for Therese Philipsen. Nu er hun og hendes familie bosat sig i Amerika og Philipsen er nu debuteret i Guds Eget Land som kriminalforfatter. Her skriver hun under pseudonymet Willow Rose. Indtil videre har hun fået udgivet fire titler. Det er Beyond, Three, Four Better Lock Your Door, Eleven, Twelve Dig An Delwe og One Two His Coming For You. Hendes hovedperson hedder Rebekka Franck i alle fire bøger.
I Danmark er Therese Philips aktuel under eget navn med Lange Sorte Negle. I den er det igen forfatterens kendte hovedperson fra NEC Liv Moretti der er på banen samen med Per Roland Handlingen: Men det er den tidligere FBI agent Molly Crawford der sætter gang i sagerne da hun ringer på døren hos politikommissær Per Roland grunden er ikke for at besøge sin gammel ven, men fordi hun jager en amerikansk seriemorder. Manden har nemlig en bizar forkærlighed for meget unge piger med sortlakerede negle, og FBI har netop sporet ham til København i selskab med et nyt offer.
Sammen sætter Molly og Roland alt ind på at finde parret, inden han dræber den nye pige, men tiden er ved at løbe ud, og de mangler de rigtige spor at arbejde med. Først da der viser sig en forbindelse til en anden sag, som politiassistent Liv Moretti efterforsker i Nordsjælland, forstår de, at manden er i Danmark for at gøre et regnskab op. De skal netop til at forfølge det nye spor, da flere af de involverede personer findes brutalt knivdræbt, det bevirker at sagen tager en helt ny drejning.
Therese Philipsen kan stadig og gør det med bravour – nemlig levere en god omgang spænding med et godt plot og miljø. Så det er en stor fornøjelse atter en gang at være i selskab med Liv, Per og de andre og måske var det en god ide at lade danske læser stifte bekendtskab med Rebekka Frack. Titlerne lyder jo spændende.
Finn Hansen.

SOFIA SARENBRANT: SYNDEBUKKEN. Oversat af Kamilla Jørgensen efter SYNDABOCKEN. 368 Sider. 249,95 Kr.
Det er en sand bølge af voldsomme og voldelige indbrud huserer den pæne og ellers fredelige svenske forstad Bromma. Der kommer for alvor fokus på Bromma da en teenager bliver fundet myrdet i et hus der var udsat for indbrud. Det bringer kriminalinspektør Emma Sköld ind i efterforskningen af mordsagen. Spørgsmålet er om mordet og indbruddet hænger sammen? Eller om der er mere ved sagen, end det ser ud til ved første øjekast?
Politiets hovedmistænkte i “Syndebukken” er udenlandsk rengørings-damen, der finder drengens lig, og den baltiske håndværker, der er blevet fanget midt i udførslen af et indbrud. Men Emma er endnu ikke fuldstændigt overbevist om de mistænktes skyld, så hun graver dybber ned ned i beviserne og begynder at tage efterforskningen i egen hånd – hvilket får skræmmende og dødsens farlige konsekvenser.
Atter en gang er det en gang gedigen og medrivende og ikke mindst en spændende historie med et troværdigt plot som den svenske forfatter leverer. 
Der er 5 velfortjente diamanter.

Finn Hansen.

SOFIE SARENBRANT: BAG DIN RYG. Oversat af Camilla Jørgensen efter BAKOM DIN RYGG. 2017. 375 Sider. Kr.199,95.
Det er et rigtigt originalt psykologisk jalousidrama Sofie Sarenbrant blænder op for. Miljøet forgår i luksusfrisørsalonen de Luca. Den ejes af Stefano. Den røde tråd der går gennem dramaet er spørgsmålet? For hvad er du parat til at gøre, hvis du risikerer at miste alt?
Det der sætter det hele på spidsen er da Jenny får den nye kollega Angela, Alting ændres nemlig for nu har Stefano kun øje for den nye frisør Angela. Overvældet af jalousi beslutter Jenny sig for at finde ud af, hvem personen er der gemmer sig bag den nyankomnes tilsyneladende perfekte facade.
Samtidig med intrigerne tager fart bliver en af salonens kunder fundet myrdet, og der går ikke lang tid, før der sker endnu et dødsfald. Under den blankpolerede overflade starter et dødsensfarligt psykologisk spil. Et spil der truer med at ødelægge liv. Mistankerne vokser sig stærkere, men sandheden bliver først afsløret, da det er alt alt for sent. Det viser sig at være farligt når du afslører alle dine hemmeligheder til en person, der står bag dig med en skarp saks i hånden. Så for guds (og ikke mindst egen skyld), så vælg ikke den forkerte frisør.
Bag Din Ryg – er første bog i ny trilogi af den populære forfatter Sarenbrant i Emma Sköld-serien. Historien er både spændende og medrivende takket være måden som aktørerne og beretningen udvikler sig på i dette tragiske drama.
Finn Hansen.

SOFIE SARENBRANT: TIGGEREN, Oversat af Kamilla Jørgensen efter TIGGAREN. 2016. 376 Sider. Kr. 299,95.
Tiggeren – tager handlingen op fra hvor Babysitteren sluttede. (Den sluttede som bekendt meget tragisk og uventet.
Handlingen: Den svenske hovedstad hjemsøges af en række mystiske og bestialske mord på rumænske tiggere. Men mere mystisk er det, at alle de politifolk, som interesserer sig og involverer sig i sagen, kommer af dage ved mærkelige ulykker.
Akkurat således som også kriminalinspektør Emma Sköld havde fået mistanke om. Hun var overbevist om, at der var noget helt galt med efterforskningen. Men nu har hendes far – den tidligere politimester Evert Sköld – besluttet sig for at gøre arbejdet færdigt.
Og Evert har gemt et es i ærmet, for i baggrunden har han i al hemmelighed en person, der sidder  og trækker i trådene. En person der længe har haft mistanke om, hvem der egentlig Vedkommende ved også hvem der står bag alle drabene og hvorfor.  
Desværre kan undertegnede ikke rigtigt afslører mere for ikke at røbe for meget af plottet der både er overraskende og smart kreeret. Vi garanterer at Tiggeren både er spændende og velskrevet.
Finn Hansen.

SOFIE SARENBRANT: BABYSITTEREN. Oversat af Kamilla Jørgensen efter AFDELING 73. 2015. 343 Sider. Kr. 249,95
BABYSITTEREN er 4. bog i krimi-serien med kriminalinspektør Emma Sköld.
Da kriminalinspektør Emma Sköld vågner i en hospitalsseng. Der har hun ligget i koma i fem måneder. Hun har ikke den fjerneste erindring omhvordan hun er havnet der og slet ingen anelse om, hvad der er sket. Det aller sidste, hun husker er, at hun alleverede sin fire årige gamle datter hos kæresten, Kristoffer, for at ride en tur. Derefter er alt gået i sort!
I Emmas fravær har Kristoffer alieret sig med sin tidligere kæreste Hillevi og bedt hende hjælpe til med at passe datteren. Det er en opgave, Hillevi trives godt med- alt for godt desværre. For ikke bare er ekskæresten aldrig kommet over bruddet med Kristoffer, men hun har også altid ønsket at blive mor, så hun har slet ikke lyst til at opgive sin nye rolle. Nu har hun chancen da Emma ligger hjælpeløs i sin hospitalsseng og undrer sig over, hvorfor hun ikke får besøg af Kristoffer og datteren. Og hvad var der egentlig med den rideulykke – var det overhovedet en ulykke? Er der i virkeligheden nogen, der vil hende til livs? Men da hun til slut beslutter at indvie en kollega i sine bekymringer og bede ham om at hjælpe med at finde sandheden, får det katastrofale og tragiske konsekvenser.
Det er ikke anmelder der har taget Babysitteren til sig. Undertegnede var godt underholdt både spændingsmæssigt. Og det der gør der er delte meninger skyldes nok den overraskende slutning. Men læs den selv.
Finn Hansen.

NINNI SCHULMAN: VELKOMMEN HJEM. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter VELKOMMEN HEM. 2016. 528 Sider. Kr. 249,95.
Selvom temaet er et der er blevet flittigt brugt i krimigenren skal man ikke lade sig gå på af det. For Ninni Schulman præsenterer en spændende historie på hvordan det kan udvikle sig når gamle folkeskoleelever sætter hinanden stævne til en fest. Der hurtigt udvikler sig til blodige hændelser
En personer der inviteres er vores veninde Magdalena Hansson. En sensommerdag i Hagfors bliver hun inviteret til gensynsfest med sin gamle skoleklasse. De sættes stævne i klasselærerens sommerhus, præcis som de gjorde en skæbensvangrer weekend i 9. klasse. De skal spise og opfriske gamle minder og gå en tur i skoven. Præcis som de også gjorde dengang.
Magdalena gider egenligt ikke, for de seneste uger er hun blevet udsat for en modbydelig og ondskabsfuld hadkampagne på nettet. Hun vil meget hellere tilbringe weekenden sammen med Petter, der endelig er hjemme fra sit job i Norge. Men en af klassekammeraterne er blevet musiker og dokusoap-berømt, så hun tager alligevel med for at skrive en reportage til Värmlandsbladet om musikeren.
Klassen falder desværre hurtigt i de gamle gænger og mønstre, og festen kører af sporet. Magdalena strander midt i kaosset. Ud på aftenen findes en nemlig en af klassekammeraterne dræbt på en bestalsk måde. Dagen efter findes endnu en fra klassen død på et hotel.
Drabene er udført efter forskellige måder, men det må alligevel være den samme gerningsmand eller hvad? For hvis hvad er i så fald motivet? Og er andre fra klassen i fare? Under opklaringen kæmper politiægteparret Christer og Petra også med private problemer på hjemmefronten. For Petra gælder det om at komme videre i sit liv efter at været kommer over sin cancer – og om en hemmelig kærlighed.
Velkommen Hjem – er femte del af Ninni Schulmans populære serie om journalisten Magdalena Hansson og politibetjentene Petra Wilander og Christer Berglund. Selvom det er en barsk og brutal krimi om hævn og forsoning. Beretningen er atter et strålende eksempe på den svenske forfatters opfindsomhed. Hun har et stort aktørgalleri. (det havde måske været på sin plads og lige havde tilført et personregister så man kunne holde styr på de mange gamle elever). Men nok om det, Velkommen Hjem er spændende medrivende og vi glæder os til 6. eren fra Schulman.
Finn Hansen..

NINNI SCHULMAN: VORES EGEN LILLE HEMMELIGHED. Oversat af Louise Ardenfelt Ranild efter VÅR EGEN LILLA HEMLIGHET. 2015. 403 Sider. Kr. 299,95.
En aften i april vender socialrådgiveren Anna-Karin Ehn ikke hjem efter et besøg hos en klient. Ægtemanden melder hende naturligvis savnet hos politiet. Han har meget bange anelser med bange anelser om hvad der kan have hændt hustruen. Han er viden om, at hun er blevet truet på arbejdet og frygter det værste. Dagen efter finder politiet hendes bil efterladt i vejkanten få kilometer uden for Hagfors. Blodsporene i bilen bestyrker med det samme de lokale politibetjente Petra Wilander og Christer Berglunds mistanke om, at Anna-Karin må have været udsat for en forbrydelse.
Fra sidelinien blander journalisten Magdalena Hansson. Hun sætter sig for at finde ud af, om der skjuler sig noget bag den blankpolerede facade af Anna-Karins umiddelbart udramatiske liv med arbejde, mand og barn. Og jo mere hun graver, des flere hemmeligheder kommer der for dagens lys. Kan de være årsagen til, at nogen stærkt har ønsket, at hun skulle ryddes af vejen?
Vores Egen Lille Hemmelighed- er den fjerde i serien. Den  er atter et pragteksempel på hvordan en psykologisk kriminalroman skal skæres. Igen er temaet om magt, menneskes sårbarhed og alt de grimme ting, der kan finde sted bag de lukkede døre. Igen viser Ninni Schulman hun er en af Sveriges dygtigste psykologiske kriminalforfattere.
Finn Hansen.

VIVECA STEN: I SANDHEDENS NAVN. Oversat af Karsten Nielsen efter I SANNINGENS NAMN. 465 Sider. Kr.
– “I Sandhedens Navn” er det 8. gang vi følger politimanden Thomas Andreasson og hans team i en ny sag. Den centrerer sig om et barns mystiske forsvinden. Samtidig følger vi også juristen Nora Linde som skal til at tage hul på sin karrieres mest udfordrende sag. Thomas er lige vendt tilbage til politistyrken. Og næppe har han sat sig bag skrivebordetfør han bliver involveret i en voldsom sag. Hans skal finde ud af hvordan et barn forsvundet fra en lille ø som Lökholmen, uden at nogen har observeret noget? Den komplicerede sag viser til sidst at få konsekvenser for både Thomas og Nora.
Uanset om det er i fjerneren eller i bogformat, så viser Viveca Sten at hun kan skabe spændende historier i øsamfundets forskellige miljøer. Hendes personer er troværdie og unikke. Anbefales varmt.
Finn Hansen.

VIVECA STEEN: ISKOLDE ØJEBLIKKE. 10 SKÆRGÅRDSFORTÆLLINGER. Oversat af Karsten Nielsen efter ISKALLA ÖGONBLICK. 2017. 314 Sider. Kr.
I Ti skærgårdshistorierfår læseren masser af baggrundsstof om Viveca Steens persongalleri. Hvor dan de voksede op og om derres oplevelser og opvækst på godt og ondt.
F.eks hvordan gik det til, da Nora og Thomas lærte hinanden at kende? Man får også grunden til hvorfor det lige blev Nora der arvede den legendariske Brandske Villa. Villaen som måske kan smykke sig som Sandhamns måske smukkeste hus? Læseren får også hvilke hemmeligheder der gemmer sig i havets dyb for en uskyldig sejler. Ting der også bliver berørt er om det virkelig sikkert at fejre midsommer i skærgården? Det og mange ting bliver afsløret for læseren.
Novellesamlingen er et must for fans af Viveca Steens frenragende kriminalromaner. Forfatteren har for længst slået sit navn fast. Hun har også for lang tid siden sat Sandhamn og den stockholmske skærgård på verdenskortet, og millioner af læsere følger trofast Nora Linde og Thomas Andreassons nye eventyr både i bøgerne og gennem den populære tv-serie, der bygger på dem. Samlingen får 6 diamanter.Finn Hansen.

VIVECA STEN: I MAGTENS SKYGGE. Oversat af Karen Nielsen efter I MAKTENS SKUGGA. 2014. 400 Sider. Kr. 249,95
Endeligt er det dejligt at igen kan være med til at anmelde Viveca Sten igen da People Press har overtaget forfatterskabet. Det har Krimi-Cirklen jo som bekendt, ikke har gjort i stykke tid da forlaget Rosinante ikke mere mente at Krimi-Cirklen (med over 3000-3500 besøgende dagligt), ikke skulle give sit besyv med. Nåh, men nok om det .
Det er sommer i Sandhamn. Og en af hovedpersonerne Nora Linde holder velfortjent ferie fra jobbet som anklager hos Bagmandspolitiet. Så hun nyder ferien i fulde drag med kæresten Jonas og deres lille datter Julie. Men som vanlig brydes idyllen brat, da rigmanden og storkapitalisten, Carsten Larsson, flytter til øen. Han har et blakket ry, og er videre  populær da han springer op og falder ned på gældne love og regler i det lille samfund, hvor der også hviskes i krogene om hans lyssky forretninger med russerne. Det hus, han er ved at bygge ud til vandet og den smukke strand på sydsiden af øen, er alt for luksuriøst. Han er kapitalistsvin, siger naboerne og klager over, at huset ikke passer ind i ø-miljøet.  
Byggeriet forløber heller ikke smertefrit. Pludselig står ulykker og  mærkelige hændelser i kø og er det tilfældigheder eller er det udtryk for bevidst planlagt sabotage? Da Carsten Larsson inviterer til indvielsesfest, ender det hele i en katastrofe. Hvem kan man stole på, når man er uvenner med de fleste?
Thomas Andreasson undersøger sagen. Han er som bekendt Noras bedste ven, og desværre er han også i privat i krise. For det er næsten tyve år siden, han begyndte i politiet, og som tiden er gået kommer han mere og mere i tvivl om, han orker at blive ved. Fortsætte med bestandigt at grave efter de mørke kræfter, der rører sig i sommerparadiset. Og denne sag viser sig at blive den sværeste, han endnu har prøvet kræfter med.
Viveca Sten er stadig en af de ypperligste forfattere. Og I Magtens Skygge bestyrker i høj grad dette. Hun er en mester i at dreje et plot og give læseren solid spænding. Anbefales naturligvis på det varmeste.
Finn Hansen

SUSANNE STAUN: VELKOMMEN TIL MIT MARERIDT. 283 Sider Kr. Susanne Staun har skrevet en lang række krimier, det er første gang jeg læser hende. Det er en roman om den teologi studerende Maria , der møder Timm på en netdating. Maria er velbegavet, men naiv og godtroende. Hun har to børn fra et tidligere forhold. Timm er en supermand, men kun udadtil. Han er charmerende og forførende og udgiver sig for at være rig med eget firma. Det lyder spændende for Maria. Efter første kontakt synes Maria faktisk ikke om Timm, men noget gør at hun må se ham igen. Hun fanges derfor i hans psykopatiske net og kan ikke slippe ud igen. Timm styrer alt i Marias liv, efter et par år bliver hun gravid og når ikke at få foretaget en abort. Timm lover guld og grønne skove, men nu starter mareridtet for alvor. For Timm betragter bare Maria som en rugemor. Alt imens hun bliver præst og får job, kører Timm hende fuldstændig ned. Hun havner på en lukket psykiatrisk afdeling, her bliver hun tvangs tilbageholdt. Hun er farlig for det ufødte barn. Timm formår at overbevise sundheds myndighederne og socialvæsnet om at det er Maria der er syg. Han er bare den stakkels mand med en syg kone. Alt går som efter en lærebog i psykopati. Barnet bliver født og nu fortsætter mareridtet om hvem der har krav på barnet og hvornår. Ingen tænker på barnets tarv og det bliver mere og mere skadet. Maria bliver mere og mere nedkørt og er ikke længere istand til at varetage et arbejde. Alle myndigheder svigter. Selv da pigen kan fortælle om seksuelt misbrug svigter dem der skulle lytte. Mareridtet fortsætter i ni år inden nogen indser hvordan det står til. Det er en ren katastrofe, desværre nok ikke langt fra det virkelige liv. Løs den hvis du har nerver til den slags.
Hanne Pedersen.

KAREN STRANDBYGAARD: SE IKKE VÆK. 240 Sider. Kr.
det er Karen Strandbygaard debutroman og hun er et spændende bekendtskab.
Hovedpersonen Anna er bange for alt, og det er kun blevet værre, efter hun har fået børn. Hun er lidt af en hønemor. Hun maler hele tiden fanden på væggen. Derfor har hun og husbonden Marco besluttet at tage deres femårige tvillinger med på chartertur til Thailand. Her skal de bare nyde at være sammen og få lidt mere ro på deres liv og tilværelse.
Alligevel har de knap nået at pakke kufferten ud i ferieparadiset, før Anna er overbevist om, at et mystisk ældre tysk ægtepar er ude efter datteren Maria. For hvorfor bliver de to ellers ved med at dukke op, hvor Anna og familien er? Og hvorfor stirrer de altid på Maria og giver hende gaver i massevis?
Marco slår det hen – det er som sædvanlig noget Anna bare bilder sig ind. Men Anna ved, der er noget galt, og hvad det betyder: Hun må ikke slippe børnene af syne. Ikke så meget som et øjeblik. For i det øjeblik kan det værste ske.
Der er en snigende uhygge i denne medrivende og spændende plot som overrasker. Vi ser frem til en ny Karen Strandbygaard historie.
Finn Hansen.

LONE THEILS: HJEMVENDT. 1 BIND SAVNET. 318 Sider. Kr,
Savnet er første del af Lone Theils nye krimiserie Hjemvendt – en serie der er fyldt med stille og dyster, vestjysk uhygge. Som ung og nyuddannet bliver politiassistent Signe Brask sat på en sag om en pige, der er forsvundet sporløst under en juletur med familien til Hjerl Hede. Trods ihærdig eftersøgning bliver pigen ikke fundet.
Familien er hårdt ramt af tragedien, og Signe Brask bliver som den eneste i politiet ved med at følge op på sagen. Det er også hende, der bliver kontaktet, da der ti år senere dukker en pige op på politistationen i København. Pigen påstår, at hun er den forsvundne Mille. Hvor har hun været i de ti år? Pigen nægter at sige noget, og da Signe begynder at gå sagen efter i sømmene, opdager hun, at der er flere ting, der ikke stemmer.
Og mens hun arbejder på sagen, rammes familien i Holstebro af en ny tragedie. Savnet foregår i Nordvestjylland, hvor Lone Theils er født og opvokset.det bliver en barsk sag for den gode signe Brask. For flere gange tager historien en ny drejning for til sidste at komme med en rimelig og overrumplende løsning. Og absolut en logisk en af slagen. Der 5 diamanter til Lone Theils som senere i år udkommer efterfølgeren i Brask serien og den nye Nora Sand med titlen Stilleleg.


Finn Hansen.

HELLE VINCENTZ: STJÅLNE LIV, 464side Helle Vincentzs fjerde roman er starten på en ny serie med antropologen Sofie Munk som hovedperson – dvs. Caroline Kayser, som har været hovedperson i de tre foregående romaner – må være lagt på hylden.
Denne gang lægges fokus på fertilitetsindustrien. Handlingen tager sit udgangspunkt i justitsministeriet og Sofie Munk kommer til at krydse Mik Karlsens baner – Mik Karlsen er justitsministerens særlige rådgiver.
Sofie Munk arbejder på et forskningsprojekt omhandlende barnløse pars opfattelse og oplevelser med kunstig befrugtning.
Projektet foregår i fertilitetsklinikken MereLiv. Ejeren af klinikken beder hende i al hemmelighed om diskret, at undersøge en formodning han har om, at der forsvinder befrugtede æg fra klinikken.
Sofie har arbejdet med intern efterforskning i en tidligere ansættelse, så hun føler sig kvalificeret til at udføre opgaven, og bliver meget optaget af den, faktisk mere end af det oprindelige forskningsprojekt, hun officielt er ansat til at udføre.
Inden hun er kommet helt i gang med efterforskningen, findes ejeren af MereLiv myrdet. Trods dette fortsætter Sofie med, nu på egen hånd, at undersøge sagen om de forsvundne befrugtede æg.
Vi følger Sofies arbejde på klinikken og hendes indledende kontakt til og undersøgelse af personalet – som ikke altid er lige nemme at tackle.
Det andet spor i romanen er Mik Karlsen – særlig rådgiver for justitsministeriet – et drømmejob i magtens korridorer. Han er i færd med at finde en god blød sag – nemlig udnyttelse af fattige indiske rugemødre – til at profilere sin minister på, da der indløber en advarsel om, at der muligvis er en bombe i lufthavnen.
Nu viser det sig, at Sofie og Mik har fat i den samme sag, som eksploderer om ørerne på dem med trusler og drab. Personlig forfølgelse og tråde der rækker langt tilbage i fortiden, hvor gamle skelletter i skabene forlanger at komme frem. Det viser sig at de spegede tråde rækker helt til Indien.
Stjålne liv er uroskabende og foruroligende og fertilitetsindustrien bliver eksponeret på mindre flatterende vis.
Persongalleriet er troværdigt, Sofie er enlig mor og bor på delebasis med sin søn og veninde i en lejlighed. Venindens kæreste får en betydende plads i romanen. Sofies bror er journalist og hendes faste forankring, når ting går hende imod. Herudover er persongalleriet i MereLiv, godt beskrevet.
Høj underholdningsværdi – især når man kender lidt til barnløse pars prøvelser i fertilitetsverdenen. En verden som er så udfordrende for de kvinder, der brændende ønsker sig et barn, at det er svært at overkomme.
Min bedste anbefaling – glæd dig til at møde Sofie Munk. Hun er sej og elskelig, men til tider også frygtelig irriterende, når hun går efter egen næse og overbevisning. Læs den!
Anne-Lise Hansen

SANNE OG BRIAN WIND-HANSEN. H. C. ANDERSEN MORDEREN. 273 Sider. Kr
Nytårsmorgen bliver en tiårig pige fundet myrdet i en baggård i Odense. Hendes lig er opstillet som et nærmest morbid tableau af H.C. Andersens eventyr om den lille pige med svovlstikkerne: Hun sidder sammenkrøbet, og er frosset ihjel, og i hænderne knuger hun et bundt afbrændte svovlstikker. Hovedpersonen, Politiassistent Tom Kross bliver sat på på sagen. Han må hurtigt på grund af morderens særprægede signatur søge hjælp hos et lige så usædvanligt sted. nemlig hos en ekspert i H.C. Andersens eventyr. Samtidig et andet sted i Odense kommer krisepsykolog Dina Becks på banen og det bliver studier i ondskab hvor pludselig alt for tæt på virkeligheden – og mordet på den lille pige med svovlstikkerne bliver startskuddet på en af Danmarkshistoriens mest makabre mordsager.
H.C. Andersen-morderen er første bind i Originals-serien om Kross & Beck. Det er både en original og spændende historie med et plot som er unik. Så Krimicirklen er fuldstændig enige i som de 9000 andre mofibo læsere. Det er en fin debut af ægteparret Sanne & Brian Wind-Hansen. Der for er der 6 Diamanter.

Finn Hansen

ØYSTEIN WIIK: FIGHTER. Oversat af John Jensen efter HVIT PANTER. 472 Sider. Kr. 299,95
Den tredje thriller fra norske Wiik starter hårdt og brutalt. Det sker ved at den gamle skibsreder Herman Nordahl bliver fundet død i sin lejlighed efter en brand. Ved obduktionen viser det sig, at hans ædlere dele er blevet tortureret på en måde, man kun ser i afrikanske diktaturstater. Ganske kort efter omkommer rederifamiliens præst under mystiske omstændigheder, og et barn bliver meldt savnet i Oslo.
Bogens centrumsfigur vores gamle ven Tom Hartmann befinder sig på samme tid ombord på et af familien Nordahls skibe efter endt opgave i Den arabiske Golf. Men den fredelige skibsrejse ændrer sig på et splitsekund, da en flok somaliske pirater under ledelse af en skikkelse ved navn Den Tildækkede kaprer olietankeren og omdirigerer den.
Under det norske politis efterforskning dukker der skjulte grusomme hemmeligheder op i den ødelagte rederifamilie. Hustyrannen og patriarken holdt alle i et jerngreb, men hvilken forbindelse er der mellem den tilsyneladende bundløse familietragedie i Oslo, drabene, det forsvundne barn og skibskapringen i Golfen? Hvad er piraternes ærinde? Hvorfor har tankeren kurs mod Grækenland? Og hvilken betydning får Toms uventede tilstedeværelse på skibet?
Jah, som det kan ses tårner spørgsmålene sig op i hobetal. Men bare roligt med sikker hånd får forfatteren det hele til at gå op i en højere enhed. Altså, Wiik leverer atter en spændingsroman på højt niveau.
Finn Hansen.

INGER WOLF. SORGER. 1. BIND I SERIEN PYROMANEN. 368 Sider. 150,00 Kr.
Med Sorger – præsenteres læseren for en hel ny politiduo. Det må også siges at det i høj grad også er et umage par. Brandforskeren Klara Larsen og strømeren Sebastian Vinther.
Sagen åbnes med et hus brænder ned i den lille jyske landsby, Fjelstervang, som er en rigtig som ligger som et smørhul i det midtjyske. Hurtigt bliver man klar over at der er en pyroman på spil. Den voldsomme brand er påsat, og en dreng er brændt inde.
Da det desuden viser sig, at drengen har været indespærret i et skab, tilkalder det lokale politi brandefterforsker Klara Larsen, og hun bliver assisteret af politimanden Sebastian Vinther. Efterhånden som de får afhørt den omkomne drengs skolekammerater og den lokale befolk-ning er en broget flok. Politifolkene konstaterer hurtigt, at der er en udbredt frustration i området ikke mindst på grund af stor arbejdsløshed, og en ungdom der keder sig bravt. Det går også op for dem, at der har været flere påsatte brande og uforklarlige hændelser i den senere tid. Men efterhånden som Klara og Sebastian borer sig ned i sagen, bliver det klart, at Klara selv har noget mørke hemmeligheder i bagagen, et traume fra sin fortid, som vækkes til live ved synet af ild.. Den nye politiduo som Inger Wolf introducerer skal nok tage de danske læsere med storm. Duoen er ligesom hund og kat for Klara er vant til at køre sololøb og hun er træt af den snaksalige og nysgerrige makker. Læseren følger ligeledes den anonyme pyromans tanker og handlinger. I baggrunden spøger en Rød Dæmon som har en betydning for sagens opklaring til sidst. Der er 6 diamanter til Inger Wolf, Klara og Sebastian. Finn Hansen

INGER WOLF: EN DJÆVELSK PLAN. 277 Sider. Kr.
starter med at politiet finder en ung, handicappet mand dræbt og derefter kastet i swimmingpoolen. Modvilligt indvilliger psykiateren Christian Falk med at hjælpe dem med en gerningsmandsprofil. Men den beslutning skal han dog komme bittert til at fortryde.
For inden han ser sig om, befinder han sig i stedet i sit livs værste mareridt. Pludselig er han ikke blot midtpunkt for efterforskningen, men også efterlyst for drab, og han risikerer at miste alt – både privat og professionelt.
Med politiet tæt i hælene forsøger han desperat at komme til bunds i intrigerne, men konstaterer snart, at han desuden for at være i politiets søgelys er oppe mod to gamle fjender, som gerne vil udnytte situationen til at tage en frygtelig hævn.
Desværre er En Djævelsk Plan -det sidste bind i trilogien om psy-kiateren Christian Falk, der bistår Østjyllands Politi med gernings-mandsprofiler i særligt vanskelige og modbydelige kriminalsager.
Inger Wolf modtog i 2006 Det Danske Kriminalakademis Debutantpris for Sort Sensommer, den første bog i en serie på syv om Daniel Trokic fra Østjyllands Politi. Og angående trilogien om Falk, skulle det ikke undrer at Wolf også bliver belønnet for den. Den kostede i hvert fald undertegnede nattesøvnen mellem 29 og 30 august. Den Djævelske Plan er virkelig Djævelsk herom hersker ingen tvivl.
Finn Hansen.

NGE WOLF: KRAGEMANDEN. 313 Sider. Kr.
Kragemanden – er andet bind i Christian Falk serien. Psykiatrikeren og seriemordereksperten som vi fulgte i første gang i Brændte Sjæle han kommer på banen for anden gang da en 12-årig pige findes brutalt myrdet i en garage i Brabrand. Christian Falk bliver bedt om at kaste et blik på gerningsstedet. Denne gang observerer han straks at der er noget rituelt over det blodige drab. Blandt andet har den lille pige fået ansigtet skåret af, og en krage vandrer rundt i garagen. Det resulterer i at Brabrand bliver overrendt af krager i alle afskygninger og alle byens indbyggere ser dem overalt. Selv en af Christians egne patienter, hvis fuglefobi for krager gør at sagen pludselig tager en uhyggelig drejning. Helt gal går det da endnu en pige bliver meldt savnet. Sammen med politiet kommer Christian for alvor under pres på at finde svaret på, hvem denne sindssyge Kragemand er.
“Kragemanden” er en medrivende og uhyggelig pkologisk krimi man ikke glemmer lige med det samme. Inger Wolf som ellers på billedet ser så mild ud viser endnu en gang at hun kan kreere et plot. Kort sagt fru Wolf  i topform.
Finn Hansen.

INGER WOLF: BRÆNDTE SJÆLE. 333 Sider. Kr. 299,95
Efter syv mordopklaringer med Politikommissær Daniel Trokic som leder introducerer Inger Wolf et nyt umage par. Det er psykiater Christian Falk og politikommissær Henrik Dam.
Det er da Anton Jørgensen meldes savnet, Østjyllands Politi må erkende, at de har brug for hurtig assistance. For de kan ikke selv finde hans lig, og en række bizarre spor at der er sket et grufuldt mord – et afhugget øre,og en stor samling euforiserende svampe, og ikke mindst et et badeværelse hvor der tydeligvis er foregået noget blodigt – peger på, at de står over for en drabssag af de mere usædvanlige.
Politifolkene kontakter psykiater Christian Falk, som før har ydet faglig bistand i forbindelse med deres efterforskninger. Falk er selv ved at afslutte et større forskningsprojekt om seriemorderes hjerner og der har netop gjort en foruroligende opdagelse, at en deltagerne der har deltaget i projektet har opgivet falsk identitet. Alligevel indvilliger Falk i at hjælpe.
Det skal snart vise sig at blive en sag, hvor psykiateren kommer til at sætte alt på spil, ikke blot professionelt, men også personligt. For da han går en mildest talt utraditionel vej for at skaffe sig indsigt i Antons sind, finder han ikke bare forklaringen på hans død; han får også besvaret nogle traumatiske spørgsmål om sig selv, som han har tumlet med hele livet.
Inger Wolf´es nye par Falk & Dam bliver helt sikkert et par som læseren vil tage til sig. Det viser Brændte Sjæle som både har et godt plot, et interessant persongalleri samt masser af action. Anbefales på det varmeste.
Finn Hansen.

MARTIN ÖSTERDAHL. BED IKKE OM NÅDE. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter BED IKKE OM NÅDE. 478 Sider. Kr.
Martin Österdahl er et ny spændingsforfatter fra hinsidan. Hvor man med endt læsning tænker at den var slet ikke så tosset på trods af de mange sider. Handlingen starter forår 1996. I Rusland er den politiske kamp op til sommerens præsidentvalg skudt i gang. Pasjie, en ung kvinde, der arbejder for et svensk firma med interesser i Rusland, forsvinder på mystisk vis i Sankt Petersborg. Samtidig udsættes Telefonnettet i Stockholm for et hackerangreb, der involverer hundredtusinder af Telia-kunders private data er i fare for at blive lettilgængelige for alle.
Pasjies svenske kæreste og kollega og ikke mindst hovedpersonen, Max Anger. Anger er Ruslands-specialist og har en fortid i militæret som frømand, rejser til Sankt Petersborg for at finde hende. Her opsnuser han ledetråde, der tyder på, at Pasjie har været undervejs med afsløring en af en mystisk organisation, som har forberedt et angreb på Vesten, og at der er en forbindelse mellem Pasjies forsvinden og Max’ egen fortid.
For at redde sin kæreste og stoppe angrebet mod Sverige må Max Anger konfrontere en ondskab uden grænser og sande, at hans egen historie er en anden, end han troede.
Bed Ikke Om Nåde – er som skrevet første bind og det andet som er på vej har titlen 10 Svenskere Skal Dø – titlen skal garanteret nok lokke flere læsere til Boghandlen. Krimicirklen giver 5 Diamanter.

ANNE LINNET. FUCKED. 300 Sider. 249,95 Kr.

Det var med stor spænding og forventning at vi så frem til Anne Linnet sprang ud som kriminalforfatter. Er de så opfyldt? Ja det er svært at sige for det er der delte meninger om fra de forskellige anmeldere. Så derfor har Krimicirklen disse ord om Linnet´s debutbog.

Fucked starter hårdt og brutalt. Og lad det være skrevet med det samme at der er meget detaljerede beskrivninger af de mishandlinger der er påført ofrene. Det hele starter ellers en morgen i maj. Her bliver bliver en ung kvinde fundet død og mishandlet i Helsingør. Nynne Quist bliver sat på sagen sammen med makkeren Fanny Salomon, og første skridt er at finde ud af, hvor kvinden blev dræbt. Efterforskningen leder dem til et boligkompleks i nærheden, men de når ikke langt før endnu et lig dukker op …

Anne Linnet har med “Fucked” skabt en rimelig spændende krimi, med en række mere eller mindre suspekt personer i galleriet. Der tegnes også et meget godt realistisk billede af et fjendtligt misbrugsmiljø. Men plottet er ikke helt realistisk.

4 Diamanter.

Finn Hansen.