FORLAGET GYLDENDAL

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Anmeldelser fra FORLAGET GYLDENDAL.

ripper2ISABEL ALLENDE: RIPPER. Oversat af Iben Hasselbalch efter 416 Sider. Kr. 299,- Titlen lyder ellers lovende om bogens hovedperson Amanda Martín som er en selvstændig, lynskarp og stædig 17-årig pige. Hun bor i det frisindede og kunstneriske miljø i San Francisco. Hendes far leder efterforskningen af flere morbide drab. I sin fritid begynder Amanda selv at undersøge sagerne med hjælp fra sin elskede morfar og fra internetvenner fra hele verden. Da hendes mor pludselig forsvinder sporløst, bliver Amandas fritids-beskæftigelse dog blodig alvor.
Jeg må indrømme at Ripper kunne ikke fange mig. Der er alt for meget udemomssnak så krimigåden forsvinder i glemselens tåger. Bevares sproget er flot men krimi, nej det er ikke min kop te.
Finn Hansen.

helJONAS BONNIER: HELIKOPTERKUPPET. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild. Efter HELIKOPTERRÅNET. 2018. 448 Sider. Kr.
Mange gange så indhenter virkeligheden fiktionen. Det er Helikopter-kuppet et gedigent eksempel. For det er den sande historie om det spektakulære kup som rystede Sverige. Det er forfatteren Jonas Bonnier der nemlig har fået adgang til at interviewe de fire røvere, der stod bag røveriet, og har på den baggrund skrevet en hæsblæsende true crime-krimi.
Det hele starter i en skov et sted i Sverige. Her mødes tre mænd. To yngre og en ældre. Den ældre har en udfordring til de to yngre. Nemlig et røveri mod det gennemsikrede værdihåndteringsselskab i udkanten af Stockholm. Tilsyneladende et umuligt kup, men den gamle har fostret en ideen idé. Fire måneder senere sættes den i værk. Det sker tidligt på morgenen d. 23. september. Her går alarmen i G4S-bygningen i Västberga i gang. Det er optakten til et af de mest spektakulære røverier verden har set. De fire røvere flyver en helikopter op på taget af G4S bygningen i Väsberga og borer sig nu ned igennem og ind til bankboksen. I bygningen sidder G4S’s medarbejdere fanget, og ordensmagten står lamslåede og overrumplede tilbage på jorden og kan ikke gøre noget. De vidste godt, kuppet skulle ske. De vidste bare ikke, det var nu. Den sande historie er fyldt med den ene overrakelse efter den anden.der er ikke noget at sige til Helikopterkuppet er solgt til udgivelse i 31 lande og Netflix samt produktionsselskabet Nine Stories der indspiller Helikopterkuppet som film med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.
Det er bare at tilføje dette er en page turner af stor format. Så kan man diskuterer om man skal hylde denne som jo er en forbrydelse.
Finn Hansen.

 hoeSTEINAR BRAGI. HØJLANDET. Oversat af efter 267 Sider Kr. Forventningens glæde er tit den største. Forlaget Gyldendal og en forfatter der har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2010. Jeg har engang været på Island, hvor romanen foregår, og set både smukke steder, anderledes natur og spændende sort ørken. Jeg havde dengang en fin oplevelse. I romanen følger vi fire personer, Egil og Ravn der er barndomsvenner og deres kærester Anna og Vejdis. De har alle blakkede baggrunde fra finansverdenen og dulmer deres problemer med alkohol nikotin og hash. De kører afsted i en jeep, på ufarbare veje og i stærk tåge. Hurtigt kører de galt og havner i et mystisk hus beboet af et par underlige personer. Her låner de næste dag en anden bil og starter turen igen. Hurtigt kører de galt, men er stadig i området ved huset , her vandrer de ud og ind og ryger og drikker. Deres medbragte hund forsvinder. Huset er omgivet af mange ræve og der foregår mærkelige ting i og omkring huset. Der er ingen forbindelse til omgivelserne. Undervejs berettes om de fire personers baggrund og deres tanker om de personer der er i huset. De fire bliver hurtigt uenige og kan ikke følges længere. De flakker omkring i uhyggelige områder og hele tiden lurer rævene. Det er et psykologisk drama, en rejse gennem skærsilden eller en nærdødsoplevelse for to af personerne som jeg ikke tror overleve det første biluheld. Eller måske bliver alle ædt af ræve. Jeg bryder mig ikke om bogen, men læs den selv og dan dit eget indtryk.

Hanne Pedersen.

gaesROBERT ZOLA CHRISTENSEN: GÆSTEN. 337 Sider. Kr

Det hele starter 27. april 2016. Her finder man på Syddansk Universitet sprogforskeren Clara Sahlgren brutalt myrdet. Armstumperne der er placeret under hendes skrivebord er de største dele, der er tilbage af hende, og der ligger og der er blod i hendes computer. Det bizarre mord er blevet begået med sådanne en voldsomhed, men det der er det mest gådefulde er, at Sahlgren tilsyneladende ikke har forsvaret sig. Tilbage står en nok så sørgende, men underligt sorgløs svensk husbond. Det tyder på at motivet til udåden skal findes blandt en række mere eller mindre troværdige kollegaer og et sted derude gemmer en morder sig. En person der ingen midler skyer for at dække over sine misgerninger. Heller ikke over for politiet. Før efterforskeren Bent Kastrup får set sig om. Han jagter nemlig både en morder, en kollega og få rede på meningen med sit eget liv

Robert Zola Christensen gør det igen. Han severer en gang kontant spænding der får koldsveden til at risle ned af ryggen. Plottet realistisk. Miljøet og galleriet af mulige gerningsmænd er fint.

Finn Hansen.

 adamsROBERT ZOLA CHRISTENSEN. ADAMS FORBANDELSE. 339 Sider. Kr. 299,95 Adams Forbandelse - er det andet bind i serien med efterforskeren Bent Kastrup som vi stftede bekendtskab med i Is I Blodet 2013. denne gang er det en floks spejderes makabre fund af en mand brutalt myrdet i en skov på Vestsjælland. De videre undersøgelser fastslår offeret er genforskeren Gunnar Kollte-Hansen og sporene på gerningsstedet peger i flere retninger: blandt andet ind i en veterangruppe, der har en lidt rigelig veludviklet interesse for 2. verdenskrig. Et af de andre spor ind i et leder ind til betændt forskningsmiljø, hvor der er ved at opstå store økonomiske muligheder i udviklingen af genteknologi. Efterforskningen som fører den tidligere PET-agent Bent Kastrup til det øde og vindblæste Færøerne, hvor der muligvis foregår ting og sager, der ikke tåler dagens lys. Men Bent Kastrups kamp drejer sig ikke kun om at afsøre gerningsmanden til mordet på Gunnar Kollte-Hansen og dermed få sat en endelig stopper for den kædereaktion af vold, drab og forsvindinger, der er fulgt i kølvandet på mordet. Ikke nok med det, så skal Kastrup ogfså koncentrere sig om en kamp på hjemmefronten og en kamp mod egenyttige kollegaer med deres helt egne selvstændige agendaer, der risikerer at spænde ben efterforskningen. Robert Zola Christensens anden spændingsroman følger på fornemvis de gode takter op fra Is I Blodet. Der er rigeligt af spænding, miljøerne perfekte og personerne ligeså. Anbefales.

Finn Hansen.

preBILL CLINTON & JAMES PATTERSON: PRÆSIDENTEN ER FORSVUNDET. Oversat af Signe Lyng efter THE PRESIDENT IS MISSING. 2018. 480 Sider. 249,95 Kr.
Det er med stor spænding undertegnede så frem til da det blev offentliggjort at, Bill Clinton og en af USA´s bedste forfattere James Patterson som er forvent med at lige så snart han udgiver en ny bog havner straks som nummer 1 på Bestsellerlisterne. Og lad det være sagt skrevet at der venter en fremragende læseoplevelse til dem der endnu ikke har læst: Præsidenten Er Forsvundet.
Og de to Herrer den forhenværende amerikanske præsident Bill Clinton og bestsellerforfatteren James Patterson supplerer hinanden godt.
Det Hvide Hus er som bekendt base for USA’s præsident og dermed domicil for en af verdens bedst bevogtede og mest overvågede personer. Og det er netop her at man fornemmer den insiderviden som Clinton naturligvis har. Og når så historien speedes op med plotmageren James Pattersons flair for spænding og overraskelser på stribe.
For kardinalspørgsmålet er; hvordan er det så overhovedet muligt for præsidenten at forsvinde uden at efterlade sig et eneste spor? Og hvis han er forsvundet frivilligt – Hvad er hans motiv for flugten? Præsidenten er forsvundet er naturligvis en spektakulær thriller fra den absolutte magts korridorer. Den giver et enestående og strålende indblik indblik i, hvordan det opleves at være leder af verdens førende supermagt: Hvor han dagligt udsættes for massive pres, de umulige beslutninger der skal træffes, men også de uendelige muligheder for at at forandre spillets regler.
Mere vil undertegnede ikke afslører ikke andet at de knapt 500 sider er alle 249,95 kroner værd, herom hersker ingen tvivl. Måske et kommende forfatterskab der har set dagens lys? Hvem ved?
Finn Hansen..

 talDORPH & PASTERNAK: TAL TIL MIG. 411 Sider. Kr.

Efterhånden er forfatterparret Dorph & Pasternak nået til fjerde bind i deres historiske politiromaner de startede op med i 2005 med Om Et Øjeblik I Himlen og som fulgtes op med Afgrundens Rand (2007), og Jeg Er Ikke Her (2010).

Det er et af de vigtigste begivenheder da vi skriver November 1989. Berlinmuren falder. Og de østeuropæiske Regimer vakler i resten af Østeuropa. Spørgsmålet er om der bliver det et blodbad eller fred i vor tid ?

I København bliver en ung kvinde myrdet. Hun er inden for kort tid gået fra idialistisk ungkommunist over topmodel til festabe og cokevrag. Sporet fører ind i det hårdeste del af techno- og festmiljø og ender blindt her.

I drabsafdelingen hersker der også vildt kaos. Drabschef Ole Larsen får hjerteproblemer, og Anita Jensen, der er selvskrevet til at overtage stillingen, bliver ganske umotiveret forbigået af ledelsen. I privatlivet er hun blevet forrådt af sin elsker, og pludselig ind fra højre kommer den uerfarne og overivrige Jesper Henriksen.

De tre hovedpersoner må gå gennem ild og vand. Forræderier og dobbelte dagsordner med HA-banderne, sætter splid i politiet, østeuropæiske dissidenter og udenlandske agenter for til slut at stå midt i den rumænske revolution i december 89, hvor de ikke kun skal opklare sagen, men også redde hinandens liv.

Joh det er ikke nogen nem sag der skal opklares. Det klarer forfatterene med et velkonstrueret og fremragende plot. Denne serie er og bliver en milepæl i den danske kriminallitteratur.

Finn Hansen.

hviKARIN FOSSUM. HVISKEREN. Oversat af Poul Bratbjerg Hansen efter HVISKEREN. 314 Sider. 299.95 Kr. Norske Karin Fossum har et trofast publikum i Danmark. Det har resulteret i at hun efterhånden er med 15 bøger incl. Hviskeren.
Hovedpersonen Ragna Riegel arbejder i butikken Europris og hun bor alene i sit barndomshjem. Hendes forældre er døde forlængst, og hendes eneste søn har flyttet teltpælene til Berlin, så ud over det lejlighedsvise jule- eller fødselsdagskort har de ingen nærmere kontakt. Ragna vil helst sidde på det samme sæde i bussen hver dag, vil helst købe ind i de samme lokale butikker. Hun elsker sit job, fordi det er fuldt af de daglige rutiner, der giver derved hendes liv mening. Hun skal nemlig helst have system og styr på tingene. Og det har fungeret, indtil den dag, hun finder et brev i postkassen. Konvolutten bærer hendes navn på og indeni er der en utvetydig trussel skrevet med store blokbogstaver. Brevet giver næring til et mareridt, hvor den ensomme Ragna bliver truet på livet af en ukendt fjende, og hvor hun mærker, at hun må tage alle midler i brug for at forsvare sig selv. Da sker det værste kan ske, hun bliver hevet ind til en afhøring hos Konrad Sejer, som nu må forsøge at lokke den rigtige sandhed ud af hende. Men taler hun sandt? Eller fører hun bevist omgivelserne grundigt bag lyset? Det bliver Sejers opgave at finde ud af det. Karin Fossum leverer atter en spændende og medrivende historie. Hun kæler for sine personer og forstår at skabe et troværdigt plot.
Finn Hansen.

helveKARIN FOSSUM: HELVEDESILDEN. Oversat af poul Bratbjerg Hansen efter HELVETESILDEN. 229 Sider. Kr.
Norske Karin Fossum har efterhånden skrevet mange socialrealistiske kriminalromaner på samvittigheden. Hun har en fremragende sans for at sætte fokus på uretfærdighederne i det norske samfund. Temaer hun bruger med stor dygtighed i sine værker. Hun skriver med stor indsigt i de skæve eksistensers vilkår. Helvedesilden er endsnu et strålende brilliant eksempel herpå.
Det handler om to vidtforskellige enlige mødre og deres sønner. Mamma Mass er alene med Eddie. Han er på offentlig forsørgelse og svært overvægtig, og han fordriver dagene  med at løse krydsord, og grovæde kanelsnegle og forskellige søgninger på internettet. Hans yndlingsprogram er ”Sporløs”, og en dag opstår meget naturligt ønsket om at finde farens grav; den far, han aldrig har kendt.
For den anden mor Bonnie, som er hjemmehjælper i ældreplejen, er dagene for et evigt et stort slid med anstrengt økonomi, tungt arbejde og omsorg for sin lille søn, den forsigtige Simon. Et uventet brev giver dem grund til at se lysere på fremtiden.
Drabet på de to personer i campingvognen er brutalt, grotesk og uforståeligt også for politimanden Konrad Sejr. Sporene peger i mange forskellige retninger. For hvem har haft et motiv til at begå det uhyrlige dobbeltdrab på Bonnie og Simon?
Det giver et meget overraskende og realistisk bud på. Et bud der helt fortjent gav hende Riverton prisen for årets Bedste Krimi.
Finn Hansen.

forrrrTINA FRENNSTEDT. FORSVUNDET. COLD CASE SERIE Oversat af Anders Juel Michelsen efter COLD CASE. FORSVUNNEN. Kr. 404 Sider. 299,95 Kr.
Der er ingen tvivl om at debutanten Tina Frennstedt har kigget i dokumenterne fra Danmark som omhandler den fængslede morder ”Amagermanden”. Her i historien har han tilnavnet ”Valbymanden” og som ikke kun drev sine uhyggelige voldtægter og mord i Danmark men også i Sverige.
Morgenen efter at RUT - en voldsom orkan der har hærget i Skåne, findes en kvinde myrdet uden for en strandhytte. Snart følger der endnu et brutalt overfald, i begge tilfælde peger fremgangsmåden på at det er en dansk voldtægtsmand og morder, som hærgede i København nogle år tidligere. Naturligvis vokser uroen blandt indbyggerne i Malmø. Hovedpersonerne er, Kriminalinspektør Tess Hjalmarsson, chef for Skånes ”Cold Case-gruppe”, bliver inddraget i jagten sammen med sin aldeles særprægede makker Maria Erling og den svenske politimand samt den danske efterforskere fra Køben-havns politi. Da gerningsmanden endelig efterlader sig et DNA spor, finder man også en kobling til en anden sag, der har reddet Tess som en mare i mange år: det er den 19-årige Annika Johanssons forsvinden en sommernat for 16 år siden
FORSVUNDET er første bind i den svenske krimiserie Cold Case, der er inspireret af uopklarede kriminalsager fra den virkelige verden. Serien tagner til at blive rigtigt spændende så den vil vi gerne følge med stor interesse i de kommende udgivelser. 5 Diamanter fra Krimicirklen. 40 5

Finn Hansen.

debhvidROBERT GALBRAITH : DEN HVIDE DØD. Oversat af Agnete Dorp Stjerfelt efter LETHAL WHITE. 671 Sider. 299,95 Kr

Det gik for alvor stærkt da det blev afsløret at det var ”Potter´s mor””J.K Rowlings der gemte sig bag pseudonymet Robert Galbraith. Siden er bare gået fremad og fremad for forfatteren. Og hun bliver da også bare bedre og bedre. Det er Den Hvide Død et godt eksemper på. Det er en dyster krimithriller om Cormoran Strikes og hans makker som involveres i opklaring af en mystisk forbrydelse fra fortiden. Sagen starter en dag hvor kommer den unge mand Billy til Cormoran Strikes detektivbureau. Han vil berette om en alvorlig forbrydelse, som han var vidne til som barn. Strike har svært ved at ryste den grufulde forbrydelse af sig. Og nu sammen med sin nye partner i bureauet, Robin Ellacott, sætter han sig for at opklare Billys mysterium. Detektivers videre efterforskning fører dem både gennem de mest uhyggelige Londons mørke bydele til parlamentets mere eller mindre skjulte afsidedes kroge og ud på en endnu mere dunkel herregård på landet. Robert Galbraith har et fornem styr på sine personer og miljø og ikke mindst har hun udpønset et troværdigt plot. Den Hvide Død får 6 diamanter. 40 540

Finn Hansen.

ondsROBERT GALBRAIT: ONDSKABENS HØST. Oversat af Agnete Dorp Sternfelt efter CAREER OF EVIL. 2015. 513 Sider. Kr.

Tredje bind starter meget brutalt. Cormoran Strikes medhjælper Robin Ellacott modtager en mystisk pakke. Hun bliver chokeret da hun opdager indeholdet er en kvindes afhuggede ben. Hendes chef, privatdetektiv Cormoran Strike, er mindre overrasket, men ikke destomindre alarmeret. Der er nemlig fire mennesker fra hans fortid, som han mener, kunne være de ansvarlige bag pakkens indhold – og Strike ved også, at kun én af dem er i stand til at begå sjælsrå og vedvarende vold.

Politiet fokuserer kun på den ene mistænkte, som Strike bliver mere og mere overbevist om, ikke er gerningsmanden. Vanen tro tager han og Robin sagen i egen hånd og dykker ned i de tre andre mænds dystre og forkvaklede verdener. Men i takt med deres efterforskning, indtræffer flere og flere grufulde gerninger. Til sidst er det kapløb med tiden for de to detektiver.

Ondskabens Høst- er den tredje roman og den bedste til dato i den anmelderroste serie med Cormoran Strike og hans trofaste assistent Robin Ellacott. Det er en uhyggelig og djævelsk velkonstrueret hårdkogt kriminalroman. Den bringer læseren ud på kanten af lænestolen. Medriven de nervepirrende læsestof med en intelligent plot.

Finn Hansen.

 ROBERT GODDARD: EN AFFÆRE I PARIS. Oversat af Claus Bech efter THE WAYS OF THE WORLD. 2013. 453 sider. Kr. 299,95 Dette er den femogtyvende kriminal- thrillerroman af denne mega populære forfatter, dvs. at vi på dansk er tre bagud   - nemlig Robert Goddards debut fra 1986 "Past Caring", fra 1991 "Take No farewell", og se sidst i anmeldelsen. EN AFFÆRE I PARIS foregår henholdsvis i England og Frankrig i 1919. Første Verdenskrig (1.aug 1914) er kommet til en ende (11. nov 1919, Happy XMas, War is Over). I Paris er en fredskonference sat i gang med de implicerede nationer, så som USA, Storbritannien, Frankrig og Italien, der alle kæmper på den pæne måde om land, indflydelse, magt m.m. Godt nok er krigen slut, men en horde af journalister, patrioter, spioner, dobbeltagenter osv. har deres egen "krig", og ikke altid på den pæne måde, man er sig selv nærmest og midt i det hele optræder den tidligere krigspilot James "Max" Maxted, der ellers var kommet hjem til Gress-Combe, et statelig hjem i Surrey, der havde han planer om at starte en flyver-skole sammen med sin chef mekaniker Sam på noget af Maxted jord, men sådan skulle det ikke være. Hans mor fortæller ham at hans far Sir Maxteds er død. Officilt er faderen faldet ned fra et tag, men historien er en helt anden hvor den smukke og meget yngre Corinne Dombreux spiller sin rolle. Hvad er løgn og hvad er latin. Max tror ikke rigtig på at sandheden har set dagens lys, tværtom, så Max går i "krig". På sin vej han nogle farverige figurer, så som Travis Ireton, amerikaner, Appleby fra den britiske efterretningstjeneste, B. Riberio, en brasillansk diplomat, den tyske agent Lemmer med mange flere.  Uha da da da, den store scene er i den grad sat, man keder sig sgu ikke, tværtom, så man ser frem til bind to i trilogien THE CORNERS OF THE GLOBE fra 2014 som kommer på dansk til juni 2015. En glæder sig, sådan og tak.

Per Norman Block.

fjerneROBERT GODDARD: FJERNE HORISONTER. Oversat af Claus Bech efter THE CORNERS OF THE GLOBE. 2014. 427 Sider. Kr. 299,95
- Jamen "Max" Maxted, tidligere flyver-es under første verdenskrig, vender tilbage til sporet af mord, forræderi og halvt begravede hemmeligheder, der tog sin begyndelse i "En Affære i Paris", hvor hans far, Sir Henry Maxted, et ledende medlem af den britiske delegation i Paris, blev fundet myrdet.
Max er nu ude efter hævn, han er overbevist om, at der var mere, meget mere, end det Sir Henry havde forsøgt at finde og Max er sikker på at den eneste, som ved noget om mordet på Sir Henry, er den tyske mesterspion, Fritz Lemmer, så der er kun et for Max at gøre, nemlig gå undercover. Ny hyret under falske farver i Lemmers tjeneste, men med fuld loyalitet til den britiske efterretningstjeneste, begiver Max sig ud på sin første, og måske sidste mission, der bringer Max til den nordligste del af Skotland, til Orkney Isles, hvor tyske krigsskibe er blevet beslaglagt i Scapa Flow. Hans mission er at få fat i et dokument som er gemt på et af de tyske krigsskibe. Alt går som det skal, men det dokumentet indeholder tvinger ham til at bryde sit undercover, hurtigere end han ville have ønsket og sætte kurs mod syd, mod London, forfulgt af mænd som med stor fornøjelse vil dræbe ham for at få fat i dokumentet, der kunne ødelægge, ja, men Hvem, Hvad, Hvor? Fjerne Horisonter er andet bind i Robert Goddards trilogi om James "Max" Maxted, spændende bliver det sgu om Max endnu en gang kan ride stormen af. Jo da, trods den megen "trampen" frem og tilbage vil jeg anbefale Fjerne Horisonter og se frem til Bind tre. Tak.

Per Norman Block.

mirLOTTE & SØREN HAMMER: MIRAKELBARNET. 430 Sider. 299,95 Kr.

Begyndelsen på søskeneparret Hammer Mirakelbarnet starter med at et intercitytog på vej mod Berlin bliver dramatisk afsporet nær Vordingborg. Det resulterer i fem civile og to politibetjente omkommer under ulykken. Mens Havarikommissionen er i fuld gang med at afklare sagen, får kommissionschefen et uventet besøg af en mystisk kvinde, der beder ham om at droppe efterforskningen - mens han stadig kan.
Konrad Simonsen og hans team bliver derefter koblet på sagen, som hurtigt viser sig at have forbindelser til både russiske olieinteresser, en lille dansk natradiostation, en gruppe amatørarkæologer og et hemmelighedskræmmende internetfællesskab. Togulykken er bare det første noget meget farligere er underopsejlning. Det er grusommer end nogen i deres vildste fantasi kunne have forstillet sig. "Mirakelbarnet" er niende bog i Lotte og Søren Hammers populære serie om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen. Det er også en af de bedste og med et internationalt snit og i det store hele med en realistisk handling. Men lad det også være skrevet med det samme der er bogstaveligt et sparet på krudtet og de forskellige grusomheder. Der er start til slut fart over beretningen. Den viser også at det kyniske og uforsonlige farlige uforsonlige krafter der ligger bag det hele. Det er søskeneparrets niende bog og de er i topform.

Finn Hansen.

tosmaSØREN & LOTTE HAMMER: TO SMÅ PIGER. 433 sider. Kr. 299,95

Sagen starter med at en 11-årig pige forsvinder sporløst i den fiktive sjællandske provinsby Gulhavn. Umiddelbart efter kaldes den pensionerede Konrad Simonsen tilbage på Politigården i København. Grundet at ledelsen ønsker at han skal indtage posten som leder af Rigspolitichefens Efterforskningsafdeling. Det er en nyoprettet afdeling, der skal håndtere uopklarede drabssager. Konrad Simonsen modsætter sig idéen på det kraftigste. Han har det nemlig fint med at nyde sit otium ikke mindst fordi han kan slippe for at lade sig blive involveret i Politigårdens bureaukrati.

Sagen om den forsvundne pige vækker dog gamle minder, der til sidst inspirerer Konrad til at hjælpe med opklaringen. Det viser sig nemlig hurtigt at den nye forsvindingssag er forbundet med en sag fra 1980'erne, der var Konrad Simonsens allerførste uopklarede sag.

Konrad samler sit team og tager tilbage til den lille provinsby, hvor pigerne er forsvundet fra. For der er ingen tvivl om, at svaret på forbrydelserne må være forbundet til Gulhavn.

"To små piger" er ottende bind i Lotte og Søren Hammers serie om konrad. Og bevares, oplægget i bogen er rimeligt spændende og interessant et lang stykke hen ad vejen. Men så bliver der alt for megen væven frem og tilbage. Kort sagt den er for langtrukken og det er synd.

Finn Hansen.

morkeLOTTE & SØREN HAMMER: MØRKEMANDEN. 403 Sider. Kr.299,95

Den vrisne Konrad Simonsen er tilbage. Konrad har forladt politiet og arbejder nu for et privat konsulentfirma. Han bliver i al diskretion af Justitsministeriets departementschef hyret til at udredde en mærkelig sag. Den drejer sig om en udviklingshæmmet pyroman med et stort antal brande på samvittigheden. Men tilsyneladende er han også blevet dømt for en hvor han er uskyldig.

Det visser sig hurtigt at sagen ikke er så lige til. Konrad Simonsen må snart erkende, at der spændes ben for ham. Bl. a. har PET viser ikke videre lyst til genåbne sagen for at at hjælpe ham, tværtom. Der er ugler i mosen.

Sideløbende har Konrads gamle arbejdsplads Drabsafdelingen, som nu ledes af Arne Pedersen, fået en spektakulær sag: To mænd er blevet overfaldet og har fået bortopereret deres ene hånd, men mærkeligt nok har ingen af ofrene ønsker at bistå politiet med opklaringen, heller ikke da en bilbrand får fatale følger.

Til sidst ender sagen som ingen i deres vildste fantasi kunnet have forestillet sig. Den er langt mere uyggelig og modbydelig. Bag det hele står en person der kaldes Mørkemanden.

Søskendeparret Hammer leverer en medrivende intrige og præsenterer et alt andet end hyggeligt søskendepar. De er fremragende beskrevet.

Finn Hansen.

 elskedeLOTTE & SØREN HAMMER: ELSKEDE HEIDI. 429 Sider. Kr. 299,95
Med Elskede Heidi har Lotte og Søren Hammer skrevet deres 6. krimi i serien om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen.
Det nye og et af de mest uhyggelige sager starter en kold februardag. Der kidnappes en lille pige fra en københavnsk udflytterbørnehave. Det viser sig hurtigt at pigens bedstefar er vicerigspolitichef. Nødvilligt påtager Konrad Simomsen sig sagen. Selvom hans mening er at kidnapninger ikke er hans ansvarsområde, og desuden hadder han sager hvor børn bliver involveret. To dage senere findes pigen død i en beboelsesejendom i Bellahøj. Hun er blevet myrdet på en bestialsk måde. Kort herefter bliver en anden teenagepige, hvis far er politibetjent, kidnappet på vej hjem fra håndbold. Og sagen begynder at tegne et foruroligende rædselsvækkende mønster tegner sig. Nogen eller nogle personer har til hensigt at skade politiets ansatte ved målrettet at ramme deres familier hvor det gør mest ondt.
Frygten breder sig blandt Konrad Simonsens medarbejdere i Drabsafdelingen. Ikke alene står de på bar bund i de to sager, men
gerningsmandens næste træk kan også ramme dem selv.
Selvom plottet har været brugt før, så formår søskendeparret Lotte & Søren Hammer endnu en gang at levere et af de bedste dramaer på samme spændingsniveau som med detbuten Svinehunde fra 2010. Anbefales på det varmeste !

Finn Hansen.

lysPAULA HAWKINS: DET DYBE VAND. Oversat af Agnete Dorph Stjernfeldt efter INTO THE WATER. 2017 . 440 Sider. Kr
det er altid spændende at se hvordan en bestsellerforfatter klare den svære opus 2. Paula Hawkins bragede jo som bekendt igennem med Kvinden I Toget. Og i det store hele slipper hun godt fra det.
HANDLINGEN: I de sidste dage før sin død, ringede Nel Abbott konstant til sin søster. Men Jules (Julia) tog bare ikke telefonen. Hun ignorerede sin storesøsters råb om hjælp. Nu er Nel død desværre død og Jules får bondeanger. De siger, at hun selv sprang i vandet. Og Jules er blevet hevet tilbage til den lille flække, Beckford, stedet, hvor hun havde svoret aldrig at sætte sine ben igen. Men hun konstaterer hurtigt at der er ingen andre personer til at tage sig af Nels efterladte teenagedatter Lena. Jules er bange for sine egne minder, for huset, hvor hun og Nel voksede op, og ikke mindst for alle ansigterne fra fortiden, som hun genser i byen. Men mest af alt er hun bange for vandet og for stedet, de kalder Druknedybet. Tidligere på sommeren døde nemlig en skolepige netop i druknedybet. Og Jules ved, at Nel aldrig ville være sprunget selv.
Forfatteren lader læseren følge de forskellige personer som alle har deres egne hemmeligheder at bære på. Både personer er interessante og miljøet går rent ind. Kvinden I Toget - bliver kort sagt og skrevet fulgt op på fornemvis.
Finn Hansen.

togetPAULA HAWKINS: KVINDEN I TOGET. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup  efter THE GIRL ON THE TRAIN. 391 sider. Kr. 199,-
Det mangler ikke på anbefalinger da Kvinden I Toget udkom. Og naturligvis skriver man ikke at bog ikke er god. Men det var næsten for meget tænkte undertegnede – Men det blev hurtigt gjort til skamme.
Handlingen :Toget holder foran det samme hus hver morgen når Rachel tager 8,04 toget ind til London. Rachel betragter det smukke unge par, som bor i huset, og fantaserer om, hvad de hedder, og forestiller sig, at deres liv er helt perfekt. Men en morgen ser Rachel noget dybt chokerende hændelse i huset  fra sit vindue i toget – og kort efter er kvinden forsvundet fra huset. Rachel kontakter politiet og begynder at blande sig i efterforskningen. Men Rachel er ikke noget pålideligt vidne – faktisk kan hun ikke stole på sig selv og som historien skrider frem får læseren at vide hvorfor Rachel er som hun er. Hun er både, fraskilt. Fordrukken, forpint og forløjet. Rachel er kun den ene af tre andre kvindestemmer der alle sammen som rackel har let til at lyve.  Det er kort og godt simpelthen en de bedste psykologiske kriminalromaner vi er blevet præsenteret for i lang tid undtagelsen er Pierre Lemaitres Alex, Irene og Camille. Kvinden I Toget er af samme fremragende kaliber. En af dette års helt store læseoplevelser.

Finn Hansen

kvindGREER HENDRICKS & SARAH PEKKANEN. KVINDEN MELLEM OS. Oversat af efter THE WIFE BETWEEN US.378 Sider. kr.
Vi bruger appetitvækkeren på bogens bagside for man kan faktisk ikke skrive meget andet end den og så naturligvis anmeldelsen af denne Domestic roman som er i verdensklasse også er det ingen gang løgn.
”Når du læser denne bog, vil du tro, at du læser en om en jaloux ekskone. Du vil tro, at hun er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med den mand, de begge elsker. Du vil tro, at du har gennemskuet, hvordan hele dette trekantsdrama hænger sammen. Men du tager fejl. KVINDEN MELLEM OS er en psykologisk thriller med et mesterligt plot. Den udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Pakket ind i gys og chokerende drejninger. "En djævelsk snedig katten-efter-musen-thriller." - Kvinden mellem os
Når du læser denne bog, vil du tro, at du læser en om en jaloux ekskone. Du vil tro, at hun er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med den mand, de begge elsker. Du vil tro, at du har gennemskuet, hvordan hele dette trekantsdrama hænger sammen. Men du tager fejl”.
"Kvinden Mellem Os" er en psykologisk thriller med et mesterligt og fremragende plot. Det er en historie der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder og ikke mindst hemmeligheder, som vi blot ignorerer i kærlighedens navn. Den er pakket ind i gys og chokerende drejninger der hele tiden giver et nyt asspekt på historien.
Finn Hansen.

 

denophojetKEIGO HIGASHINO: DEN OPHØJEDE MORDER. Oversat af Jonas Steno Olsen & Mette Holm efter SEIJO NO KYUSAI. 2008. 319 Sider. Kr. 299,95
Keigo Higashino er en af de mest populære forfattere i Japan og populariteten har også nået de danske læsere. Læserne tog nemlig både dem og anmelderne med storm. Det skete med at Modtryk præsenterede  Den Hengivne Hr. X. den følges nu op af:  "Den Ophøjede Morder". Værket er en kriminalhistorie der leder tankerne hen på datidens mester John Dickson Carr. Hans speciale var bl.a. ”Mord I Lukkede Rum og Umulige Mord Altså mord der simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Denne gang følger læserne der følger vores ven drabsefterforskeren Kusanaki. Han kommer på sin hidtil mystiske og hårdeste sag.
Sagen er at en mand findes forgiftet i sit eget hjem og naturligvis er den hovedmistænkte er hans kone, Ayane. Selvom hun har talrige motiver er hendes alibi vandtæt og skudsikkert. For fruen befandt sig mange kilometer borte da mordet fandt sted. Kusanakis unge kollega, Utsumi, kontakter vores anden ven og egentlige hovedperson professor Yukawa, for han er den eneste der kan finde frem til sandheden.
"Den ophøjede morder" er mere end bare en forrygende krimi. Den er en spændende introduktion til tidens moderne Japan, der stadig styres af urgamle æresbegreber og dyder samt en unik form for høflighed.
Vi opfordre Modtryk til at fortsætte udgivelserne af denne fremragende japanske forfatter.
Finn Hansen.

ingINGAR JOHNSRUD. KALYPSO. Oversat af Camilla Gellert Nielsen efter KALYPSO. 2016. 465 Sider. Kr.
Nordmanden Ingar Johnsrud og hans hovedperson Fredrik Beier blev vi præsenteret for i første bind af en trilogi med titlen Wienerbroderskabet. Nu er 2. bind aktuel med titlen Kalypso. Den bliver nok fulgt op af Korset som er det 3. bind.
I Kalypso finder politiet et friskt lig i en forsvunden enkes villa. Det mærkelige er at det viser sig at være liget af en mand, der har været erklæret død i over tyve år. Snart dukker endnu flere lig op, og i takt med at sagen kompliceres, blander den norske efterretningstjeneste sig i politiets efterforskning.
Efterforskningen viser mordene har en forbindelse til en hemmelig operation på russisk grund lige efter murens fald. En operation der dengang gik katastrofaltt galt, men som nu er ved vokse sig til en potentiel viruskatastrofe i hjertet af Oslo.
Politiefterforsker Fredrik Beier kommer under et maksimalt pres, for hvem kan han stole på? Og vil efterretningstjenesten dække over morderen, og hvad med hans egen makker Andreas Figueras? Hvorfor dækker han over en mistænkt?” Ja, spørgsmålene er mange. Det hele serveret som en god gang medrivende gedigen spænding og et snedigt plot. Vi glæder os til at krybe til Korset når den udkommer.
Finn Hansen.

winINGVAR JOHNSRUD: WIENERBRODERSKABET. Oversat af Camilla Gellert Nielsen efter WIENERBRORSSKABET. 2015. 428 Sider. Kr. 300,-
Ingar Johnsruds debutthriller handler om Wienerbroderskabet. Det er det første bind i en trilogi.
Hovedpersonen i dette blodige drama er politiefterforskeren Fredrik Beier. Han bliver kontaktet af en højtprofileret politiker, som melder sin voksne datter og sit barnebarn savnet. Og han vil have Beier til at finde ud af hvad der er hændt. Det sidste politikeren ved er, at datteren tilhører en kristen sekt, som kalder sig "Guds lys". Wienerbroderskabet er som skrevet første bog i en trilogi med politimanden Fredrik Beier i centrum. Fredrik er tilbage på jobbet efter en tragisk hændelse i privatlivet, men pålægges af sine chefer at gå   i terapi efter en personlig tragedie. Den nye sag – og også hans nye makker, den gådefulde Kafa – viser sig hurtigt en alt for stor mundfuld for den i forvejen hårdtprøvet mand. For da politiet møder op på sektens gård Solro træder de ind i en blodig massakre. Spredt omkring finder de fem lig, men intet spor af den forsvundne datter og barnebarnet.
Sådan starter denne medrivende, spændende der udspiller sig i et uhyggelig miljø. Modstanderne er personer der ikke skyr noget mål for  at nå målet. Det er en beretning som handler om mange ting med rødder tilbage til Anden Verdenskrig.enerbroderskabet,
En thriller om racehygiejne, dommedagskult og ikke mindst politisk magt.
Den næste bog i serien som udkommer i 2016 i Norge skulle efter sigende have tilen Kalypso.
Det er en actionpræget pageturner af format.
Finn Hansen.

kanninLARS KEPLER: KANINJÆGEREN. Oversat af Andrea Fehlaer efter KANINJÄGAREN. 2016. 575 Sider. Kr.299,95
Da vi tog afsked med Joona Linna blev han i retten dømt 4 år  i spjældet for en række grove lovovertrædelser.
Da vi træffer Joona Linna igen har tilbragt to år i et højsikret fængsel. Men  nu bliver han  ført væk for at deltage i et hemmeligt møde. Politiet har brug for hans ekspertise og hjælp for  at stoppe en gådefuld morder, der kalder
sig Kaninjægeren. Den eneste sammenhæng der er mellem hans ofre er, at de alle hører, via en telefonopringning, et barn fremsige et rim om kaniner, inden morderen kommer.
Tilfældigt havner tv-kokken Rex Müller lige midt i orkanens centrum. For første gang skal han være alene med sin søn, men i stedet for tre afslappende uger bliver det en skræmmende kamp for overlevelse.
Joona Linna og Saga Bauer er tvunget til at arbejde sammen i hemmelighed for at få stoppet Kaninjægeren, før det er for sent.
Kaminjægeren er en pageturner de 575 sider vendes i raketfart. Hele tiden skal du lige læse hvad der sker i det næste og næste osv kapitel. Kaninjægeren er navnet Spree-morderen skjuler under. (Læs definitionen under Braking News på krimi-cirklen.dk). Det er samtidig en uhyggelig historie detaljeret i sine blodige scener. Kaninjægeren er forfatterparret Keplers bedste bog til dato.
Finn Hansen.

LARS KEPLER: STALKER. Oversat af Jesper Klint Kistorp efter STALKER. 2014. 616 Sider. Kr. 349,95 Stalker – Femte bind fra det svenske ægtepar fortsætter de med endnu et spændende seriemordermysterie. Denne læser (undertegnede) tænkte da han fik denne 616 sider store krabat i hånden kan de stadig holde dampen oppe? Og det kan jeg garanterer for de kan- og mere til! Sagen sættes i gang via et link til et klip på mediet YouTube – en sekvens på 52 sekunder filmer ind gennem en kvindes soveværelsesvindue. Ingen ved hvilket et værelse det drejer sig om. Folkene på Rigskrim tager først ikke klippet alvorligt. Ikke før en kvinde findes myrdet i sit rækkehus. Og ikke før politiet får endnu en filmsekvens i hænde …Den nye højgravide kommissær Margot Silverman sidder nu på den forsvundne (og måske døde) Joona Linnas kontor her kæmper hun desperat for at identificere kvinden og advare hende. Desværre helt forgæves. Forsent opdager politifolkene at morderens andet offer hedder Susanna Kern. Hendes mand bliver så chokeret over at finde sin kone dræbt på en af de mest bestialske måder. Han reagerer urationelt og lægger hende i seng og gør derefter hele huset rent. Hvad har han oplevet, der har traumatiseret ham så voldsomt? Margot Silverman ser ingen anden udvej end at presse psykiateren Erik Maria Bark til at forsøge med hypnose for at få svar. Det specielle forhør frembringer ubehagelige minder hos Bark selv – og oplysninger han erfarer, får ham til at lyve for politiet og begynde sin egen private efterforskning. Denne beslutning får katastrofale følger. Kommissær Joona Linna som har været forsvundet i over et år nu, og de fleste tror, han er død. Næsten alle. Undtaget hans kollega Saga Bauer. Hun har ikke opgivet at finde ham og få ham ind i kampen mod den bestialske kvindemorder. Stalker er både i plot og persongalleri rafineret sat sammen. Den ene blodige hændelse følger den anden medens jagten pågår. Samtidig fortsætter seriemorderen ufortrødent med at ”kigge og filme” ind af flere kvinders soveværelsesvinduer og forbereder sine næste mord. Da afsløringen tilsidst afsløres, er undertegnet totalt overrumplet. Atter en Lars Kepler i topform.

Finn Hansen.

enffSHARI LAPENA: EN FREMMED I HUSET. Oversat af efter A STRANGER IN THE HOUSE. 299 Sider. 199,95 Kr.
Den canadiske forfatter der debuterede med Naboparret er klar igen . Da hun startede var det hos ”naboerne” de mystiske hændelser skete. Men nu i den nye er uhyggen rykket ind i selve huset hos de nye hovedpersoner, Karen og Tom. Handlingen: Hvem ville flygte i panik fra et lykkeligt hjem?Du venter bare på, at din elskede mand kommer hjem fra arbejde. Du er i gang med at lave aftensmad og glæder dig til at høre om hvordan hans dag er gået. Men det er det sidste, du husker, er at du vågner op på hospitalet uden nogen anelse om, hvordan du endt der. De siger, at du har været skyld i en ulykke og der hvor du kørte galt var i den mest farlige og kriminelle del af byen. Et sted du i den vildeste fantasi aldrig ville have  sat dine ben. Politiet mistænker dig for en forbrydelse. Din mand nægter at tro på, at du har gjort noget galt. Din bedste veninde er dog ikke så sikker i sin sag. Og selv aner du ikke, hvad du skal tro. Se det er bare nogle af de mystiske ting der sker. Det kan da ikke blive værre? Jo det er lige netop hvad det bliver læseren kommer med i læseoplevelse der gang på gang tager en ny drejning og så endnu en ny og endnu…. . Canadieren har har på fornem vis skrevet en bragende god efterfølger. Det en suveræn psykologisk thriller der bruger alle de midler der ingredienser i et spændingsroman af allerhøjeste karat.
Finn Hansen.

shapSHARI LAPENAS: NABOPARRET. Oversat af Steffen Rayburn Maarup efter THE COUPLE NEXT DOOR. 2016. 303 Sider. Kr.
Der tages flere banale spørgsmål op i Naboparret som: Hvor godt kender du egentlig din nabo, din partner – eller dig selv? Disse sætninger danner og udmønter sig i en psykologisk historie ala Kvinden I Toget. Gang på gang tager historien en ny drejning og læseren som tror M/K har fuldstændigt styr på begivenhederne må flere gange tro om i gen.
Fordi Din nabo sagde, at du ikke skulle tage din pjevset baby Cora med til middagen. Absolut ikke på grund af noget personligt, hun Cyntia kunne bare ikke holde ud at høre Cora græde. Hun ville bare fejre sin mand Grahams fødselsdag stille og roligt.
Din mand, Marco sagde, at du bare skulle slappe af. I var jo kun lige inde ved siden af hos naboparret, og babyalarmen var aktiveret.
Din datter sov jo også sidste gang, du kiggede til hende. Men nu, hvor du løber op ad trappen i det dødstille hus, er dit værste mareridt blevet til virkelighed. Cora er væk.
Du som  aldrig har ringet til politiet før. Nu må parret Marco og Anne konstatere, at nu har de invaderet jeres hus. Hvem ved, hvad de kommer til at finde af hemmeligheder hos dem … og ikke mindst hos de andre personer der dukker frem som historien udvikler sig.
Der er intet at harselere over at Shari Lapenas psykologiske thriller Naboparret er blevet en international bestseller. Hele omdrejningspunktet er babyen Cora forsvinden. Var Du begejsret for kvinden I Toget, Kvinden Der Forsvandt og lignende vil Du blive det samme i selskab med Naboparret og alle de andre involverede personer.
Finn Hansen.

storalyMALIN PERSSON GIOLITO: STØRST AF ALT. Oversat af Jesper klint Kistorp efter STÖRST AV ALTT. 2016. 409 sider. Kr
Handlingen starter med  et skoleskyderi. Det har fundet sted på et gymnasium i en af Stockholms mest velhavende forstæder. Hovedpersonen Maja Norberg er 18 år gammel og står nu tiltalt for at være indblandet i massakren. En tragisk hændelse hvor både hendes kæreste og hendes bedste veninde er blevet dræbt. Ved romanens start møder vi Maja som nu har tilbragt 9 lange måneder i varetægtsfængsel. Og nu  træder hun ind i retssalen. Og så oprulles spørgsmålet hvordan det gik til at Maja, den ellers dygtige og populære pige, pludselig bliver landets mest forhadte teenager? Er Maja en iskold morder? Mens retssagen udvikler sig, ser vi tilbage på månederne der ledte op til skoleskyderiet.
Der er ikke noget at sige til ”Størst Af Alt” blev kåret som  ’Bedste svenske kriminalroman 2016’. Dermed er den også den svenske forfatter Malin Persson Giolitos store gennembrud.
Finn Hansen.

storGUNNAR STAALESEN: STORESØSTER. Oversat af Ilse M. Haugaard efter STORESØSTER. 2016. 320 Sider. Kr. 299,95
Det er noget af en overraskelse Varg Veum får i åbningsscenen af Storesøster. Den kvinde der træder ind på hans kontor har Varg aldrig set før. Damen præsenterer sig nemlig som hans halvsøster, og hun har en opgave til ham.
Sagen er den, at hendes guddatter, en nittenårig sygeplejeelev fra Haugesund, der for to uger tidligere flyttet ud af sit værelse i et bofællesskab. Siden har ingen hørt en lyd fra hende. Hun har heller ikke oplyst nogen ny adresse. Hun svarer ikke på sin mobiltelefon. Politiet har endnu ikke taget sagen alvorligt.
Naturligvis påtager Varg sig opgaven. Efterforskningen viser sig at afdække delvist fortrængte ugerninger og uhyggeligt oplagret had. Den fører bl.a Varg Veum på kollisionskurs med en skrupelløs MC-bande og bringer ham på sporet af et fællesskab, som udfolder sin livsfarlige virksomhed bag internettets skjulte dunkle anonymiteter.
I tilgift fårlæseren i mødet med storesøsteren også afsløringer af ukendte sider af Veums egen forhistorie.
Gunnar Staalesen er og bliver stadig og fuldt fortjent benævnt som Norges bedste kriminalforfattere og det er vi fuldstændigt enig i.
Finn Hansen..

 IngenGUNNAR STAALESEN: INGEN ER SÅ TRYG I FARE. Oversat af Ilse M. Haugaard efter INGEN ER SÅ TRYGG I FARE. 2014. 372 sider. Kr. 299,95  Der er to ældre Gentlemen bag nogle af Norges bedste krimier. Forfatteren Gunnar Staalesen er 67 år, hans detektiv Varg Veum er tæt på de 70, men at kalde dem pensionister, er ikke helt rigtig. Alderen er der, men de to Gentlemens liv er lige så udfordrende og spændende som nogensinde, så her er ikke et øje tørt.  Det starter med Veum bliver ringet op, jo da "Morgenstund har guld i mund", dog ikke denne grå og tunge sept. morgen. Klokken er godt syv, en voldsom og vedvarende ringen på dørklokken får Veum op af sengen. Foran hans gadedør stod to politifolk, der fortæller ham at de har en arrestordre på ham, samt en tilladelse til husransagelse. Ikke længe efter sidder Veum foran Hamre, en politimand som Veum har haft sit at gøre med, både på den kedelige måde, men også på den pæne måde, men som Hamre siger "Det her havde jeg trods alt aldrig troet, jeg skulle opleve, Veum".  Veum er anholt og sigtet for besiddelse af børneporno af den grove slags på sin bærbar og for at være med i et større internationalt pædofilinetværk. Det hele er så belastende at selv gamle venner i politiet tror på det. Spørgsmålet for Veum er hvordan dette er landet på hans bærbare og hvem vil ham ondt. Og uanset hvad Veum siger og gør, bliver vendt mod ham som beviser. Kort sagt: Veum sidder så at sige i lort til halsen. Fra sin fængselscelle skal Veum grave dybt i det, han har begået de sidste tre år, hvor han i sorg  over tabet af sin elskede Karin var ligeglad med sig selv og sit liv. Det bliver et kapløb med tiden. Veum står over for to voldelige udfordringer. 1). Han skal ud af fængslet for måske  at opklare sagen, det lykkedes ham. 2) Han må finde ud af hvem der prøver at knuse ham og hvorfor. Scenen er sat, spillet er i gang, en forklaring tegner sig frem for Veum og jo da: Det er sgu spænding for hver en krone, så her er yderst varm anbefaling for INGEN ER SÅ TRYG I FARE, og lad os så lige få tingene på plads vedr. Gunnar Staalesen  -  Han sidder stadig på den Bergensiske Tronstol. Tak.

Per Norman Block.

thorC. J. TUDOR: DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT. Oversat af Ninna Brenøe efter THE TAKING OF ANNIE THORNE. 2019. 351 Sider. ? Kr. Tudors Kridtmanden var et brag af en thriller i 2018. Nu er forfatteren tilbage med en ny forrygende og uhyggeligt drama.
Da Joe Thorne var dreng, forsvandt hans søster, Annie, og var væk i 48 timer. Annie kom tilbage, men hun var fuldstændigt forandret. Hun ville heller ikke fortælle, hvad der var hændt. Og så gik det hele for alvor galt.
Nu er Joe tilbage i flækken Arnhill. Han er flyttet ind i et faldefærdigt hus, hvor en mor for nylig har slået sin søn ihjel og taget livet af sig selv. Han halter, han kan hurtigt mærke at, han ikke er velkommen i byen. Han havde dog også helst været fri for at skulle tilbage. Men i samme øjeblik, han åbnede en e-mailen, vidste han, at han ikke havde noget valg. Teksten var ”Jeg ved, hvad der skete dengang med din søster. Det er begyndt igen”. Det er starten og handlingen der lægger op til en fortælling der gang på gang tager en ny drejninger. Bogstaveligt ender historien med et brag. Kridtmanden var god Dengang Annie Thorne Forsvandt er bare endnu bedre. Der er 6 diamanter til Tudor.40 540
Finn Hansen.

Kridtmanden HardbackC. J. TUDOR KRIDTMANDEN. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup efter THE CHALK MAN. 2018. 320 Sider. 199,95 kr.

Ikke mindre end 38 lande sikrede sig lynhurigt udgivelsesrettigheder til Kridtmanden. Det er der ikke noget at sige til. For C. J. Tudor er en spændende dame fra England og så er hun debutant. Det må siges at det er noget af et bragende indtog hun gør i thriller genren. Bogen udspiller sig i henholdsvis 1986 og 2016.

1986. driver Eddie og hans venner rundt i en søvnig engelsk landsby og venter på at blive voksne. De får tiden til at gå med at små drille hinanden og slås med de andre rødder men hvad værre er, begynder de at tegne forskellige små kridtmænd på byens fortove; mærkelige symboler, som kun de ved, hvad betyder. Men pludselig begynder der at dukke fremmede kridttegninger op. Tegninger, der ikke fører til skolen eller legepladsen, men ud i skoven. Skoven, hvor det hele starter med mord og andre skæbnesvangre grusomheder.

30 år senere sker der en dag at Eddie modtager en konvolut. I den ligger en tegning af en kridtmand. Eddies venner har også fået sendt kuverter med den tegning. Det er en spøg, tror de… indtil det går galt igen.
Kridtmanden er en gigantisk krimidebut. Den har et originalt og smart plot og samtidig er det noget at en pageturner. (undertegnede kunne ikke lægge den fra sig). Engelske C.J. Tudor lover godt for fremtiden. Som skrevet står var solgt til udgivelse i 38 lande og det allerede inden bogen udkom på engelsk i januar 2018.

Finn Hansen.

bitHARRIET TYCE. BITTER FRUGT. Oversat af efter BLOOD ORANGE. 349 Sider. 199,95 Kr.
Alt er tilsyneladende fryd og gammen – Ja tilsyneladende! For Advokaten Alison har alt hvad man kan ønske sig. En hengiven mand, en skøn datter og en karriere, der er på toppen. Men hun drikker alt alt for meget, og tager sig ikke hensyn til familie og nok med det har hun en hektisk sexaffære med en kollega. Det ser ud til at lysne da hun får til opgave at forsvare en kvinde. Hun er anklaget for mord. Men des-værre viser det sig at muligheden kan blive uhyggelig farligt. For der er noget ved kvindens historie, der ikke rimer. Og der er også nogen, der holder øje med Alison. Personen truer hende via mails med ordlyden ”Jeg ved, hvad du laver”, får hun fra et ukendt nummer. Der er nogen der vil have hende til at bøde for de fejltrin, hun begår og har begået. Og så en dag forsvinder hendes datter… Hertil og ikke længere om handlingen. For nu udvikler historien sig i rivende hast. Men det er ligesom der mangler noget.
4 diamanter.40 4
Finn Hansen.

RUTH WARE MRS. WESTAWAY ER DØD. Oversat af Sara Koch efter THE DEATH OF MRS. WESTAWAY. 2018. 375 sider. Kr

ruthRuth Ware er stadig tro mod den klassiske engelske kriminallitteratur tradition som Agatha Christie var ekspert i. Nu udkommer hendes bog nr.3. Hovedpersonen den unge Hal Westaway modtager et brev om, at hun har arvet en gantisk formue fra sin bedstemor. Der er bare ét problem. Hals bedstemor har været død i 20 år.

Der er tydeligvis sket en fejl, men hvis nogen har brug for pengene, er det Hal. Hun hutler sig gennem tilværelsen med at ligge tarotkort til folk og hun har en gæld hun skal betale til nogle lyssky og farlige personer. Hun er ligeledes temmelig alene i verden, så hun beslutter sig at møde op til begravelsen. Klædt i sort tropper hun op på familien Westaways gamle gods, hvor alle arvinger er samlet. Nu er der ingen vej tilbage. Men desværre er det ikke kun Hal , der bluffer og spiller skuespil. Familien Westaway gemmer hemlig på mange hemmeligheder – og de er parat til at slå ihjel for dem.

Ruth Ware har skrevet en realistisk og overbevisende krimi med masser af drejninger og overraskelser om mord og familiemysterier. Ware er bare et af de helt store i litteraturen p.t.

6 Diamanter.40 540

Finn Hansen.

 

8702230680RUTH WARE I EN MØRK MØRK SKOV. Oversat af Sara Koch efter IN A DARK, DARK WOOD, 2015. 311 Sider Kr.
Kvinden I Kahyt Nr. 10- Var titlen på Ruth Wares debutroman.  Det var en debut der straks tog alverdens læsere med storm og den nye I En Mørk Mørk Skov- vil garanteret øge populariteten det tør undertegnede godt skrive under på. Ware lægger ikke skjul på at hun er inspireret af Agatha Christie.
Hovedpersonen, forfatteren Nora har ikke set Clare i 10 år. Ikke siden Nora gjorde det op med sit gamle liv. Hun skred uden at se sig tilbage.  Men så ud af det blå dukker der pludselig en invitation op – til Clares forestående polterabend. Det må være den perfekte anledning og undskyldning for Nora til at genoptage kontakten med sin allerbedste veninde fra skoletiden, eller hvad?
Selvom der er lagt op til en hyggelig og sjov weekend i et hus langt ude i en mørk mørk skov, der går heller ikke længe, før der opstår spændinger i den sammensatte brogede venneflok. Spørgsmålene bliver mange for er de bl.a. inviteret på samme præmisser?  For hvorfor er Nora inviteret med til Clares polterabend, men ikke til selve brylluppet? Og hvem er personen egentlig som Clare skal giftes med?
Huset ligger helt isoleret fra omverdenen, der er ingen mobildækning. Og så går noget galt. Helt galt.
I En Mørk Mørk Skov – Lever fuldt og helt op til forventningerne. Plottet er snedigt konstrueret og uhyre realistisk. Ruth Ware er den nye Agatha Christie anno 2019.
Anbefales på det varmeste.
Finn Hansen.

 

kvindeiRUTH WARE: KVINDEN I KAHYT NR. 10. Oversat af Sine Norsahl efter THE WOMAN IN CABIN 10. 2016. Sider. 369 Sider. Kr. 249,95

Hovedpersonen er Lo Blacklock er journalist på rejsemagasinet Velocity i London. Hun bliver skrækslagen da hun udsættes for et hjemmerøveri i sin lejlighed. Derfor kommer det som en kær og velkommen gave da hun bliver inviteret med på et luksuriøst krydstogt. Ikke alene kan opgaven betyde et karrierehop og oven på hændelsen i lejligheden trænger hun trænger også i den grad til at blive forkælet med glamour og spandevis af champagne. Men hun erfarer hurtigt at ingenting går som planlagt. Den første nat vågner Lo nemlig ved støj og skrig fra nabokahytten nr. 10. Fra sit altanvindue ser hun en person blive smidt over rællingen. Da Lo slår alarm, får hun at vide, at der savnes ingen personer blandt gæster og mandskab og i øvrigt står den omtalte kahyt 10 tom på grund af et afbud. Desperat og på randen af sammenbrud, forstår Lo, at hun måske har begået en frygtelig fejltagelse. Eller også er hun fanget med en morder meget langt fra land. Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om at dette er en pageturner af den virkelige gode og gedigne slags. Der er et fremragende og logsik plot og det lukkede miljø bruger med stor finesse. Ruth Ware er som det bliver sagt fra Stylist Magazine: ”Som hvis Agatha Christie havde slået sig sammen med Paula Hawkins. En virkelig underholdende thriller”.

Læs den, nyd den og bliv overrasket.

Finn Hansen.

.

Læst 3091 gange Senest ændret Mandag, 16 september 2019 14:12
Mandag, 16 marts 2015 14:49 Skrevet af  In Forlag