MARSELIUS

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

FORLAGET MARSELIUS.

prJÓGVAN ISAKSEN. PRÆDIKEREN. 243 Sider. 299,- Kr
Den Færøske forfatter er en af de forfatter der har fået et godt tag i de danske læsere. De fleste bøger med journaliste Hannis Martinson som hovedperson. I den aktuelle er det hans anden hovedperson jægersoldaten William Hammer. Prædikeren starter ved forbrændingsanlægget i Tórshavn. På anlægget findes liget af en udenlandsk kvinde. Dødsårsagen er ikke umiddelbart lige til at fastslå, men tæt ved liget finder politiet et skriftsted fra Prædikerens Bog. Efterhånden som sagen udvikler sig viser det sig, at der sket tre andre mistænkelige dødsfald blandt kvinder i Tórshavn i 1990’erne. Her blev der også fundet lignende skriftsteder. I et land som Færørerne, hvor religion spiller en stor rolle, blev dette dog ikke tillagt nogen videre betydning dengang.
William Hammer og hans enhed, Skanseafdelingen, får til opgave at undersøge de gamle dødsfald endnu en gang. Afdelingen han leder er dog ikke i kridthuset, og Hammer og hans folk må balancere på en knivsæg for ikke at lægge sig ud med resten af politiet på Færøerne, mens de forsøger at komme til bunds i sagen. Jógvan Isaksen har igen skrevet en spændende huistorie som fanger læseren med det samme. Vi på Krimicirklen ser gerne et gensyn med enten Hannis Martinsson eller William Hammer. Der ligger jo nogle stykker og venter. Denne kaldet i genren Nordic Noir anbefales varmt.
Finn Hansen.

denfemteJÓGVAN ISAKSEN: DEN FEMTE MAND. Oversat af efter TANN FEMTII MADURIN. 2012. 233 Sider. Kr.
Jóvan Isaksen har vi mødt fem gange fra forlaget Torgard. I de fem bøger har hovedpersonen været journalisten Hannis Matinsson. Nu har Isaksen på eget forlag Marselius nudgivet den første bog af en anden hovedperson som han har skrevet foreløbigt 3 af. I disse 3 bøger er hovedpersonen William Hammer. Hammer (ikke Mike Hammer) er tidligere Jægersoldat men derefter ansat i Politiets Efterretnings-tjenneste. Men efter en uheldig episode i Nyhavn bliver han forflyttet til Færøernes politi. Her får han sin egen afdeling, som kommer til at hedde Skanseafdelingen. Hammer tildeles to yngre betjente. Kvinden er lesbisk og manden homo serber. Det er tydeligt for William Hammer, at formålet med forflyttelsen og hele manøvren er at blive fri for tre uønskede personer. De får en tilsyneladende håbløs sag.
Den britiske efterretningstjeneste har nemlig tidligere opfordret politiet til at lede efter en forsvunden skotsk meteorolog. Han skulle have været ombord på passagerflyet som forulykkede på øen Mykines i september 1970. Men siden er der ingen har set skyggen af ham. Meget naturligt er det en opgave, som politiet er bedøvende ligeglade med, da hændelsen ligger så mange Herrens År tilbage i tiden. Til gengæld mener man, at det er noget som den nye afdeling kan give sig i kast med, da den tilsyneladende ikke har andre ”presserende sager” at tage sig til. Det viser sig hurtigt, at sagen har rødder tilbage til 2. Verdenskrig og til en af Færøernes største erhvervsvirksomheder. Det går også hurtigt op for de tre personer på afdelingen, at de har bevæget sig ind et farligt og mineret terræn.
Den femte mand er som skrevet den første roman om William Hammer og Skanseafdelingen. Isaksen kan med sindsro sagtens fyrer de to andre afsted. Det er fremragende underholdning.
Finn Hansen.

Læst 27130 gange Senest ændret Tirsdag, 03 april 2018 13:12
Mandag, 15 august 2016 11:06 Skrevet af  In Forlag