NYT FRA KRIMIFRONTEN.4.AKTUELLE NYHEDER.

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

NYT FRA KRIMIFRONTEN.4. AKTUELLE NYHEDER.

E. O. CHIROVICHI: SPEJLBOGEN.

Et mord som aldrig blev opklaret. En bog som aldrig blev færdigskrevet. En gåde som aldrig blev løst. Én mands sandhed er en anden mands løgn.
Da den litterære agent Peter Katz modtager et uddrag af en bog med titlen Spejlbogen, er hans interesse straks vakt.
Forfatteren bag uddraget hedder Richard Flynn, og han skriver bl.a. om sin tid som studerende på Princeton i slutningen af 80’erne og om sit forhold til den studerende
Laura Baines. Hun var protegé hos den berømte professor Joseph Wieder. I 1987 blev Wieder brutalt myrdet en nat kort før jul, og mordet blev aldrig opklaret.
Nu, 25 år senere, får Katz en mistanke om, at Richard Flynn i form af bogen enten vil tilstå mordet eller afsløre, hvem der stod bag. Men uddraget ender brat, og Katz sidder tilbage med en masse løse ender.
Katz opsøger Flynn i et forsøg på at skaffe resten af manuskriptet, men det går op for ham, at Flynn ligger for døden, og resten af manuskriptet er ikke at finde. Opsat på at komme til bunds i historien, sætter han sin ven John Keller på opgaven. Keller er en dybdeborende journalist, og Katz beder ham lave research på mordet og forsøge at rekonstruere begivenhederne. Begrundelsen er, at han skal bruge oplysningerne til en krimi baseret på virkelige hændelser. Keller finder flere af nøglepersonerne i sagen, men sidder tilbage med alt for mange spørgsmål og modsatrettede udsagn til at kunne nå frem til en konklusion.
Han har en teori om, hvem morderen er, men eftersom han har for få beviser, beslutter han at droppe sagen og bogprojektet. Kellers opsøgende arbejde har dog sat tankerne i gang hos den pensionerede politikommisær Roy Freeman, der oprindelig var en af efterforskerne på mordsagen. Han er netop blevet diagnotiseret med Alzheimer, men beslutter at forsøge at opklare sagen en gang for alle før han begynder at miste kontrollen over sit sind. Spørgsmålet er, om han kan frembringe det svar, som har været begravet i årtier, og som Flynns manuskript vakte til live.
At en stor litterer agent i London sender en romansk roman ud til alverdens forlag et par uger før forårets bogmesse i London, er der ikke noget spektakulært i. Men at en agent i London sender en romansk roman ud til alverdens forlag og et døgns tid senere sidder med bud fra adskillige engelske forlag, ti
tyske forlag samt bud fra forlag i godt tyve andre lande er sensationelt.
Vi er ualmindelig glade for, at Hr. Ferdinand lynhurtigt sikrede sig de danske rettigheder, så vi nu kan præsentere  Spejlbogen for de danske læsere.

RAPPORT FRA BESØGET PÅ COPENHAGEN CRIME FESTIVAL.
Lørdag og søndag 11-12 juni, slog Copenhagen Crime Festival for første gang dørene op. Stedet var Østerbrohuset.
Arrangørerne havde budgetteret med med 5000 besøgende på de 2 dage. Desværre nåede de ikke op  på mere end ca. 2000 personer. Og det var synd, ikke mindst for dem der ikke mødte op. Ikke mindst fordi alle sejl var sat til for arrangørernes side. Der var kort sagt noget for en hver smag uanset om man hørte til den unge eller ældre generation af krimifan.
Foruden de mange interviewer med forfattere, forlag og andre personer fra bogfolket.
Der var også sat en morderjat i værk under titlen ”Hvem Slog Konsul Carl Von Otto Ihjel?Den forgik således at blandt de besøgende gæster var der også 10 skuespiller klædt i tøj fra 1930´erne. Og alle personerne som hører til sådanne en mordsag var der:
Hustruen til afdøde Konsulinde Bennedicte Von Otto. Døtrene af afdøde: Alexandra og Agneta Von Otto og veninder. Bror til afdøde Herman Von Otto. Svigerinde til afdøde Elisabeth Von Otto. Chauffør Anton Svendsen. Tjenestepigerne Olga Jørgensen, Louise Willumsen & Sofia Mollerup. Veninde af huset Mette Marple. Naboerne frøken Magnussen og Frøken Iversen og sidst Retsmediciner Vagn Hartman med hustru og datter.
Så er ideen således at dem der deltager af gæsterne får et Pressekort og en kuvert med forskellige spor. Og såsom nysgerrige journalister begiver de sig ud og ved at interviewe de forskellige personer så finde ud af hvem der er morderen ved at sortere løgnehistorierne fra for at finde sandheden. Undertegnede deltog naturligvis også i legen. Op klarede han så mordet, Nej desværre ikke.
Politiet var også tilstede med alt deres materiel. Ikke fordi der var ballade og optøjer blandt de besøgende, nej for at vise og fortælle om materiellet og lade børnene  se hvordan det fungerede det var spændende for alle.
Der var også sat Krimiquizzer i værk både for børnene og de voksne. Undertegnede var naturligvis med i to af dem og i al beskedenhed løb med 1. præmien som var 5 bøger og 4 biografbiletter. Gættede 9 rigtige ud af 14 spørgsmål. Den anden var undertegnede ude af præmierækken.
Stedet Østerbrohuset var det helt rigtige sted. Det var et lyst, rummeligt og funktionelt helt ok. Jo, rammerne var perfekte. Undertegnede tror den for lille tilslutning ene og alene skyldes tidspunktet.
Senere da jeg talte med min specielt gode ven Per Norman Block sagde han at det var de samme problemer havde KRIMIMESSEN i Horsens også da den så dagens lys i 2001. Men i dag kører den på skinner.
Tilsidst håber undertegnede at der trods startsvanskelighederne og bliver en Copenhagen Crime Festival i 2017!
Til allersidst skal lyde en stor tak til alle arrangørerne for en spændende, lærerigt og spektakulært event.
Finn Hansen, KRIMI-CIRKLEN.

KENNETH BRANAGH KENDT SOM WALLANDER I ENGELSK REGI. NU SKIFTER HAN OG BLIVER DEN NYE HERCULE POIROT!
Tro det eller ej nu skifter den engelske skuespiller Kenneth Branagh sin figur som Henning Mankells Kurt Wallander ud og bliver den nye Hercule Poirot. Det kommer nok som en overraskelse for mange TV-seere.
Men nu er det fakta at han gør sin entre i en ny opsætning af Mordet I Orientekspressen. En af Agatha Christies mest kendte og berømte kriminalromaner. En som mordsag som mange skuespillere før har givet sig i lag med. Bl.a. kan nævnes Albert Finney og naturligvis også David Sucket.
Uanset det, så bliver det spændende at Branagh som den lille snobbede elegantier Hercule Poirot. 

BogForum udvider med nyt Skriv Selv-område
Interessen for selv at skrive er vokset de senere år, det er blevet nemmere at udgive sine bøger og hele bogbranchen er under opbrud. Det vil man kunne se til november, når Bella Center slår dørene op til årets største litterære begivenhed – BogForum 2016.
I år vil gæsterne kunne møde dette nye miljø. Forfattere, mikroforlag, selvudgivere, freelancere, skriveskoler og trykkerier vil stå klar til at tage imod BogForums 30.000 gæster. Et tilbud til alle de af os, der ikke bare læser bøger, men også skriver selv.
”Det er blevet markant lettere at udgive sine bøger – det har de teknologiske fremskridt sørget for. Og interessen hos selvudgivere og mikroforlag for at præsentere deres bøger for læserne er stor – det har vi længe kunnet mærke under planlægningen af BogForum” siger udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen.
Med det nye Skriv Selv-område bliver det muligt at være med uden at trække den store tegnebog frem. I midten af området vil et stort udstillertorv gøre det muligt for selvudgivere, mikroforlag og freelancere at deltage på BogForum uden en egentlig stand, og ikke nødvendigvis alle messens tre dage, men blot en eftermiddag.
Ud over selvudgiver-torvet vil området også indeholde en stor scene, Saxo-scenen, hvor fokus er på skriveprocessen og alle de spørgsmål der melder sig, når man selv vil skrive og udgive. Fra idéudvikling og research til layout, trykning, markedsføring og salg af sin bog.
Desuden vil området have en række traditionelle udstillerstande, hvor gæsterne kan møde trykkerier, skrivekurser, redaktører og alle de andre aktører, der beskæftiger sig med skrivning. Også Forfatterskolen vil have en stand i området.
”Etableringen af det nye område er en stor satsning, og det havde ikke været muligt uden støtte og et godt samarbejde med særligt Saxo, der lægger navn til den nye scene og NewPub, et netværk for vidensdeling mellem alle der skriver eller har tilknytning til bogbranchen” fortæller Andreas Nordkild Poulsen.
BogForum – og det nye Skriv Selv-område – åbner fredag d. 11. november og varer weekenden over.

zuluI AFTEN KAN MAN DR2 FRA KLOKKEN 20,00 - 2140 SE FILMEN ZULU.

Filmen er bygget over den franske kriminalforfatter Caryl Férey bog af samme navn. Zulu udkom på Forlaget Labyrint. Ferey´s bog er fra 2008 og udkom i 2010. Zulu modtog ikke mindre syv franske litterære priser.I filmen spilles hovedrollen Cape Town kriminalbetjenten Ali Neuman af Orlando Bloom en anden rolle har Forest Whitaker.

Bogen og filmen handler om... Sydafrika. Naturparker, storslåede landskaber, kilometerlange strande.
Sydafrika. Vold, racemæssig splittelse, epidemier. Sydafrika. En langsom, skrøbelig opvågnen til tolerance og værdighed…Som barn blev Ali Neuman udsat for de værste rædsler i sin landsby i Zululand. I dag, hvor han som den første zulu bestrider en ansvarstung post i Cape Towns kriminalpoliti, forsøger han at lægge fortiden bag sig og blive hel igen. Hans daglige kamp mod volden i ghettoerne tager en ny retning da han i en botanisk have i Cape Town finder det stærkt skamferede lig af en ung hvid kvinde. I hendes blod finder man spor af et hidtil ukendt stof, som leder mistanken hen på banderne og mafiaen i townshippen … indtil Neuman og hans kolleger finder ud af hvad der i virkeligheden gemmer sig bag en tilsyneladende banal handel med stoffer. Selv om apartheid er forsvundet fra den politiske scene, trives de gamle fjender stadig i skyggerne af den nationale forsoning…Zulu er en politisk thriller, en social roman og medrivende krimi hvis persongalleri tager læseren med rundt på en skæbnesvanger tur i et Sydafrika, der endnu ikke har gjort sig fri af sine gamle dæmoner. Zulu modtog ikke færre end syv franske litterære priser i 2008 og 2009 og placerer Caryl Férey som et af den samtidige kriminalromans største håb.

MEDSTIFTEREN AF KRIMI-CIRKLEN KNUD NIELSEN DØD 91 ÅR GAMMEL.

Det er med stor sorg jeg modtog det triste budskab at min trofaste gamle og kære ven Knud Nielsen er død den 19. januar. Knud var vennernes ven, hjælpsom, kreativ, altid i godt humør og så altid positivt på tilværelsen selvom den til tider var hård ved ham. Det tog Knud med oprejst pande og krøb op på hesten igen. Knud var kort og godt en ven for livet. Jeg lærte Knud at kende i 1975 og vi var straks på bølgelængde som vi har været lige siden. Knud og min særdeles anden gode ven Per Norman Block havde mange festlige møder sammen. Vi havde fælles interesser med de gamle kulørte hæfter bøger og spændingsromaner. Især var det "De Gamle Kulørte hæfter" der stod Knuds hjerte nær og han havde et fantastisk viden om. Han udgav også for egne penge to bøger om emnet. Knud kendte også en kæmpe flok af "gale Samlere" og vi, Knud, Per og undertegnede Finn kaldte os "De Tre" og begyndte at starte en række samlermøder hvor vi byttede, købte bøger, blade og alt muligt andet i genren. Det foregik på forskellige Københavnske værtshus hvor vi lejede os ind. Det var igen Knud der var idemanden og primusmotoren bag projektet. Det var netop i den forbindelse (og over en gang biksemad og et par pilsnere), fik vi til sidst  ideen og startede "samlerbladet" Krimi-Cirklen i 1986. Den har idag  eksisteret i 30 år. Først som A4 fotokopieret sort/ hvid herefter i farver og siden 2012 som digitalt. Jeg kunne skrive stolpe op og stolpe ned om Knud. Men jeg stopper nu, for jeg kan stadig ikke fatte min gamle ven ikke er der mere. Til sidst tak gamle ven med alt hvad Du har været for mig og Du vil altid være i mine tanker. Æret være Knuds minde. Knud blev 91 år.

Din ven Finn Hansen.

BENT THORNDAHL, var tidl. chefredaktør m.m. Født 1927, er død, 88 år gammel.

Thorndahl har bl.a. arbejdet 30 år på Politiken, kun afbrudt af et års tid som chefredaktør på Ritzaus Bureau 1970-71. Sideløbende med sin journalistiske karriere skrev Bent Thorndahl tre kriminalromaner "Mordet I Poe Klubben" 1966, "En Bolighajs Død" 1967, og "Damen I Rødt" 1968. Han har ligeledes skrevet de 2 noveller Sort Etiket og Eksplosion i Novellesamlingerne, De Lever Af Gys. Poe Klubben Skriver. Og De Holder Af Gys. Poeklubben Skriver. 2 samt medforfatter på "Mysteriet På Dragsholm" 1971. Bent Thordahl blev 88 År.

Per Norman Block.

AFSLØRING PÅ KRIMIMESSEN LØRDAG MIDDAG 11.JUNI. SARA BLÆDEL STARTER NY SERIE!

sara 

På KRIMIMESSEN i Horsens afslørede kriminalforfatteren Sara Blædel at Louise Rick får et velfortjent hvil fra mordsagerne.

Sara Blædel afslørede at hun den 10. juni 2016 præsentere en ny serie ved navn Bedemandens Datter. Blædel røbede også at hun havde været været i praktik ved en bedemand for at skrive bogen, - Og jeg er glad for, at jeg ikke er bedemandsdatter, sluttede Sara Blædel. Behøver vi at tilføje” At det glæder vi os naturligvis meget til.

OPSIGTSVÆKKENDE PROFILERING AF SARA BLÆDELS BEDEMANDENS DATTER.

bed

Som det kan ses her er alle pr-sejl sat til på Krimimessen i Horsens.Der var nok mange der spærrede øjnene op da en rustvogn dukkede op på fængselsarealet i Horsens. Det er en aldeles opsigts-vækkende profilering må man nok sige. Jo der dukker mange nye fremgangsmåder op for at profilere sig. Denne her er nok en af de mest originale!

FØRSTE AFSNIT AF MAIGRET FILMEN MED ROWAN ATKINSON SOM HOVEDPERSONEN

Alt=Series title

Nu er det oplyst at den førsteTV- film i Maigret serien er nu fuldbragt. Den har titlen Maigret Stiller En Fælde. Bygget over bogen som udkom på dansk i 1957. George Simenon skrev under titlen Maigret Tend Un Piége.

broenGODT NYT TIL ALLE FANS AF TV-SERIEN BROEN. MÅSKE 4. SÆSON I 2018

Der er godt nyt til de tv-seere, som har siddet klistret til skærmen søndag aften, når politiefterforskeren Saga Norén sammen med sine kolleger har opklaret forbrydelser i tv-serien 'Broen'.

En fjerde sæson ser nemlig ud til at være på vej, og det til trods for at skuespillerinden Sofia Helin, der spiller rollen som Saga Norén, tidligere har været usikker på, om hun var klar til endnu en sæson.

Det skriver norske Dagbladet, som har interviewet manuskript-forfatteren bag den populære dansk-svenske tv-serie.

Følte sig udbrændt

Sofia Helin udtalte sidste år i et interview med svenske Expressen, at hun følte sig udbrændt efter indspilningen af tredje sæson, og dengang gjorde manuskriptforfatter Hans Rosenfeldt det klart, at der ikke blev nogen fjerde sæson uden den populære skuespiller.

Men nu er Sofia Helin helt klar på en fjerde sæson, forsikrer Hans Rosenfeldt til norske Dagbladet.

- Alle er vældig travle, og der skal findes plads i kalenderne til det. Men det kommer til at blive realiseret. Jeg kan næsten love det, men jeg kan ikke sige hvornår.

- Vi skal forsøge ikke at vente alt for længe, men det kommer nok ikke til at blive i 2017 men muligvis i 2018, siger Hans Rosenfeldt til Dagbladet.

Tredje sæson af den dansk-svenske tv-serie løb over skærmen i efteråret 2015.

MICHAEL LARSENS MORDET PÅ ØEN SOLGT TIL FILMATISERING PÅ SF- FILM.

SF-Film har købt option på filmrettighederne til Michael Larsens thriller Mordet på øen. Da bogen udkom den 20. oktober sidste år, var der øjeblikkeligt stor interesse for køb af filmrettighederne, og Michael Larsen og hans forlag, Lindhardt og Ringhof modtog flere bud. Mordet på øen røg ind som nr. 1 på Arnold Buscks bestseller-liste i julen 2015 og blev liggende længe på listen – og flere anmeldere nævnte i deres vurdering af bogen, at den var som skabt til at filmatisere. Nu er det officielt, at SF-Film løb af med sejren og rettighederne til filmatisering af den Ærø-baserede bestseller-roman.

Der har tidligere været stor interesse for Michael Larsens romaner med henblik på filmatisering. Fem-seks store amerikanske filmselskaber stod klar med tilbud, da Uden sikker viden gik sin sejrsgang verden over og blev udsendt i USA, men def lå rettighederne allerede hos danske M&M-productions, der har flere kortfilms- Oscarstatuetter på hylden. Selskabet fik dog ikke produceret Uden sikker viden, der siden har været solgt i optioner i flere omgange. En irsk manusforfatter var for det danske Thura Film tæt på at knække koden, men efter anden manusgennemskrivning, blev projektet alligevel opgivet. Heller ikke med Femte sol brænder eller Slangen i Sydney er det lykkedes trods flere forsøg, bl.a. fra en australsk producer, der forsøgte at rejse penge til en filmatisering. Mogens Rukow, medforfatter til bl.a. Vinterbergs prisbelønnede Festen, var klar til at skrive manus, men projektet blev ikke realiseret. Mordet på øen kan således blive den første Michael Larsen-roman, der når den hvide lærred. Et faktum, der glæder forfatteren, der selv skrev filmmanuskriptet til Anders Bodelsens Operation Cobra.

"Som gammel filmjournalist er jeg naturligvis en stor filmelsker, hvilket også kan ses i romanerne, og jeg ville derfor finde det rigtig spændende at se materialet forløst også som film. Jeg vil selvfølgelig bistå, hvis jeg på nogen måde kan hjælpe, men ellers vil jeg blande mig helt udenom. Det er vigtigt, at det er en anden persons suveræne fortolkning af historien, vi skal se. Jeg glæder mig og håber, det lykkes", siger Michael Larsen.

.

larsBLOGGER MØDE MED LARS KEPLER PÅ POLITIKEN 10. MARTS 2016. Politiken havde i forbindelse med forfatterne Lars Kepler alias Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, besøg i Danmark inviteret 15 af vi såkaldte krimibloggere til at Kepler. Parret skulle både for at introducerer deres nye bog Playground og deltage på Krimimessen i Horsens.Playground kom til verden på grund af Alexanders far fik en bypassoperation 

SLØRET LØFTET LIDT ANGÅENDE HANDLINGEN I DEN 7. JUSSI ADLER-OLSENS AFDELING Q BOG.

Vicekommissær Carl Mørck bliver indraget i opklaring af et nyt mord i København – Et mord der trækker tråde tilbage til et flere år gammel uhyggelig mordsag som får langt alvorligere konsekvenser end først antaget.

Samtidig har Carls assistent Rose det rigtigt skidt. Grumme oplevelser fra hendes fortid spøger og hun kæmper en hård kamp for slippe fri for dem og det mørke der truer med at lukke sig om hende.

Sidst men ikke mindst finder de unge kvinder Michelle, Jasmin og Denise sammen i et stærkt trekløver, der viser sig at være mere end brandfarligt.

SIDSTE NYT OM JUSSI ADLER – OLSEN AFDELING Q TV- SERIEN I USA.
Mens Jussi Adler-Olsen sidder og knokler med det syvende bind i Afdeling Q- Serien et anonymt sted i nærheden af Barcelona er et af Jussis andre projekter ved at tage form.
I USA er den anerkendte instruktør og manuskriptforfatter Scott Frank i nemlig i fuld sving med at forberede en højprofileret tv-serie baseret på de i alt 10 romaner Jussi Adler-Olsen har sagt, at han vil skrive om Afdeling Q. Planen er, at serien skal sælges til et af USAs største tv-netværk som Netflix eller HBO. 

SIDSTE ÅR VAR DER STOR FORTJENT OPMÆRKSOMHED AF DEN NYE GREN AF SPÆNDINGSLITTERATUREN DØBT "DOMESTIC NOIR".

Den samme tendens synes ikke at have aftaget i 2016. Politikens Forlag er klar med to nye gys i sommervarmen. I juni udgiver forlaget disse to titler: Jessica Knoll Verdens Heldigste Kvinde og Julia Heaberlin. Kvinden I Graven.

Pressemeddelelse om Copenhagen Crime

PRESSEMEDDELELSEN.

Det danske Kriminalakademis bestyrelse er blevet opmærksom på, det påtænkes at etablere en krimifestival i København – Copenhagen Crime – hvilket undrer og bekymrer os.

Som begrundelse for initiativet anføres dels den store interesse, der er for krimigenren i Danmark, dels at københavnere ikke vil bevæge sig til Horsens, som gennem femten år har afholdt den danske og internationale Krimimesse og ved engageret arbejde, båret af en ægte entusiasme for genren, bygget messen og et unikt litterært miljø op.

Et arbejde, det ikke føles rimeligt, at andre vil lukrere på.

At interessen for genren er stor, og at den danske krimi står stærkt i bevidstheden ikke blot indenlands, men også uden for landets grænser, skyldes selvfølgelig forfatterne og forlagene, men i højeste grad også Horsens Krimimesse, der gennem et langt, sejt træk har formået at gøre den østjyske by til et krimibrændpunkt, som forfattere fra hele verden kender og hjertensgerne deltager i. Det er også vores oplevelse, at det københavnske publikum gerne tager turen vestpå for at opleve den helt særegne atmosfære, der råder i fængslet i Horsens i krimimesseweekenden.

Krimimessen er anderledes end andre litterære festivaler ved, at den ud over at lade publikum møde forfatterne giver de deltagende forfattere, forlæggere, kulturjournalister, boghandlere og bibliotekarer en enestående mulighed for gennem to døgn at opholde sig sammen og uden for programmet mødes, diskutere, danne venskaber og arbejdsrelationer på kryds og tværs, hvilket alt sammen er med til at udvikle de enkelte forfatterskaber såvel som genren.

                             Dette vil en festival i København ikke kunne bidrage med. Rammen – at alle er samme sted døgnet rundt - vil være fraværende, hvilket i sig selv indebærer, at deltagerne ikke vil opleve det frugtbare fællesskab, Horsens giver.

                            

Vi kan frygte, at hvis planerne om Copenhagen Crime gennemføres, vil nogle aktører føle sig tvunget til – for eksempel af økonomiske og praktiske grunde – at vælge mellem at deltage i den ene eller den anden messe.

                             Dette vil alt andet lige betyde, at en del forfattere og andre ikke vil have mulighed for at deltage i Horsens, hvorved den for genren som sådan meget vigtige synergieffekt forringes betydeligt. Vores bekymring går på, at en københavnsk krimimesse vil kvæle Krimimessen i Horsens, og Copenhagen Crime i strid med sin intention vil have en negativ indflydelse på udviklingen af den danske krimilitteratur.

9.11.15

Lotte Petri, forfatter                 Nanna Rørdam Knudsen, forlagsredaktør    Steen Harvig, forfatter

                             Bo Bjørnvig, kulturjournalist                               Martin Jensen, forfatter

KOMMENTAR FRA KRIMI-CIRKLEN.

Min undren var lige så stor da jeg tilfældig læste ovenstående pressemeddelelse fra Det Danske Kriminalakademi. Min mening er at jeg ser Copenhagen Crime Festival som et godt alternativ til Krimimessen i Horsens. Jeg er også sikker på at der er rigelig plads til dem begge. Jeg ser det ikke som om CCF vil lukrere på konceptet i Horsens.

Jeg synes også at det er udmærket initiativ at der kommer et i København for alle os der er vilde med krimi/spændingsgenren

Det er jo ikke alle der har råd til at køre med tog eller har bil til at farte til Horsens samt overnatte på hotel og opholde sig flere dage i der. Det er jo ikke alle der får deres udgifter betalt andre steder fra.Det må også være en kærkommen lejlighed for vores jyske, fynske og småøernes  krimilæsere over there til at gæste København og træffe københavnske krimilæsere.Vi ser i hvertfald frem til at mødes.

Selvfølgelig vil der også blive knyttet kontakter på kryds og tværs mellem læsere, forfattere,kulturjournalister, bibliotekarer, boghandlere, forlag og andet godtfolk.

Derfor er vil Krimi-Cirklen gerne opfordre alle der elsker en god krimi til at støtte CCF så det bliver en årlig tradition sammen med Krimimessen i Horsens og Bogmessen. Jeg er ligeledes helt sikker på når CCF er kommet op at stå så bliver det også en international event.

Til sidst vil jeg alligevel opfordre Det Danske Kriminalakademi til også støtte op om dette gode alternativ.

Finn Hansen.

KRIMI-CIRKLEN.

lau

pic12Her har Jesper Stein modtaget Boghandlernes Gyldne Laurbær i den Sorte Diamant. Prisen får han for det fjerde bind Aisha, i serien med Vicekriminalkommissær Axel Stein.

Krimi-Cirklen ønsker også Jesper Stein hjerteligt tillykke med prisen.

TEATERSTYKKE OG TV- SERIE AF AND THEN THERE WERE NONE KAN OPLEVES FRA JULETID I LONDON.
Hvis du lige har pakket kufferten for et Juleferie eller senere ferieophold i London. Er der her to ideer hvis du vil nyde.1221121. Et godt krimiteaterstykke, nemlig en opsætning af en Agatha Christies bedste kriminalromaner And Then There Were None 1939 aka Ten Little Niggers Aka Ten Little Indians. Dansk titel: Der Var Ti, Der Var Ni...  
Skuespillerne i forestillingen er: Paul Nicholas (Jesus Christ Superstar, Cats, Just Good Friends) har rollen som dommer Sir Lawrence Wargrave. Han har bla.a som medspillere Colin Buchanan (Dalziel and Pascoe, Dangerous Corner) som den forhenv. politikommissær William Henry Blore, Susan Penhaligon (Bouquet of Barbed Wire, A Fine Romance), den ekcentriske gammeljomfru Emily Brent, Mark Curry (Blue Peter, The Woman in Black, Charley’s Aunt) som Dr. Armstrong, Verity Rushworth (Emmerdale) som Vera Claythorne, Frazer Hines (Doctor Who, Emmerdale) som Rogers og Ben Nealon (Soldier Soldier, Doctors) som Philip Lombard.

NB. Denne teaterforestilling af And Then There were None var ikke den første der blev vist på et london Teater. Nej, for allerede var Krimi-Cirklens redaktør med hustru inde på Gielgud Theatre i 2005 og så en moderniseret opsætning. Det var ikke lige min kop te. Den var instrueret af Kevin Elyot´s.

Det er ikke kun på teater Agatha Christies bog kan opleves. Nej BBC sender også And Then There Were None i en 3. episodes TV-Serie det sker den 26-27 og 28 december i år. Skuespillerne er: Douglas Booth (Anthony Marston), Charles Dance (Dommer Lawrence Wargrave), Maeve Dermody ( Vera Claytorne), Burn Gorman, (William Blore), Anna Maxwell Martin,( Ethel Rogers), Sam Neill,(John McArthur), Miranda Richardson, (Miss. Emily Brent). Toby Stephens, (Dr. Edward Armstrong), Noah Taylor,( Thomas Rogers) og Aidan Turner, (Philip Lombard).

Den første film af And Then There Were Nonne havde premiere i 1945. Men slutningen på den vil garanteret skuffe hard core Agatha Christie Fan. Den var instrueret af Rene Clair.

Både Teaterstykket og TV-serien skyldes at det er 125 år siden at Agata Christie blev født og naturligvis skulle det markeres.Det kan man kalde en markering. Fuldt berettiget og fortjent naturligvis.

HVILKET FORLAG VIL VÆRE MED TIL AT FEJRE POLITIROMANENS FORGANGSMAND ED MCBAIN ?

 evan

Evan Hunter Alias Ed McBain.

1926 - 2005

For det kan da ikke passe, at Ed McBain/Evan Hunter to jubilæum /fødselsdag går upåagtet hen?
Det er nemlig her i 2016, at McBain ville have været blevet 90 år. Det ville  han den 15. oktober. Og ikke nok med det, udgav han den også første Station 87 politiroman, Betjent myrdet/ Næste Gang Dig, Steve Carella oversat efter Cop Hater, i 1956. Så det er altså 90 år siden at han blev født og 60 år siden han udgav den første ”87” bog og dem er der siden skrevet i alt 55 (her iblandt en novellesamling).
I Danmark kom den første oversættelse i 1957 på forlaget Winther som kiosklitteratur. Det gjorde de indtil Skrifola tog over og senere Lademans krimibogklub. I de følgende årtier 1970-80-90 og op til 2002 hvor den sidste udgivelse i Danmark så dagens lys. Om det skyldes at Peter Asschenfeldt der havde rettighederne den gang lukkede sit forlag. Men uanset hvad grunden var er der mærkværdigvis 6 af Station 87´bøgerne aldrig blevet oversat.
Titlerne er: Till Death fra 1959, He Who Hesitates (1965) og de sidste The Frumious Bandersnatch, Hark! og Fiddlers. I Hark! Tager Station 87 staben det endelige opgør med mesterforbryderen  ”Den Døve”. Skurken har igennem 5 tidligere bøger udfordret Stationens mandskab med spektakulære kup og forbrydelser.
Den vi anbefaler som den første er Hark!

HANDLINGEN I HARK!:

hark
I Hark! Er ”Den Døve” som atter er på banen med nye narrestreger. Han sender nemlig mærkelige anagrammer og Shakespeare citater, som tilsyneladende peger mod hans næste forbrydelse. I sidste ende er det dog politifolkene der finder ud af, at det har noget at gøre med en violinkoncert eller tyveri af en første udgave af Shakespeare Folio, men det er ikke sager der normalt  hører til opgaver som Station 87 tager sig af. Men er det rigtigt opfattet af Station 87?
I mellemtiden, jonglerer McBain flere forskellige andre plot som der på en naturligt filtres ind i hinanden. Samtidig er Carella i gang med  forberedelserne til det dobbelte bryllup, hans mor og hans søsters vielser. Og det er han ikke glad for det. To af de andre detektiver, Cotton Hawes og Bert Kling, har kærlighedsproblemer, og Ollie Weeks er stadig på udkig efter sit forsvundne manuskript, samtidig han  med at hjælper med opklaringen af den Døve Man nye rævestreger.
McBains skrivestil i Hark! er så forskellig fra andre kriminalforfattere. McBain tager nogle utraditionelle midler som få plejer at bruge. Han synes at svælge i at bryde alle skrevne regler. I hele denne ene, han har detektiver samles omkring Carella skrivebord, forsøger at finde ud af de forskellige meddelelser. Mindst et halvt dusin af dem bidrager, og deres forskellige bidrag kan være irrelevant og irriterende; de handler en hel masse ligesom Keystone Kops, og jeg formoder, det er pointen; McBain driller sine egne figurer.
Noget andet, som anmelderen finder bemærkelsesværdige er, hvor godt McBain blander elementer fra halvtredserne (87. serien startede jo som skrevet i 1956) med nutidens moderne teknik. Hans kriminaldetektiver lægger deres bløde hatte og samles ved Carellas skrivebord, og prøver at finde nye løsninger på den Døves udfordringer hvad tegnene er i de anakronistisk beskeder, Et andet pudsigt element i Hark! Er kommentarer og brug af moderne teknologi. For eksempel må Carellas søn hjælpe ham med at "Google" de Shakesperianske citater.
Jo denne bog må være en oplagt markering af Ed McBains 90 års fødselsdag og 60 års bogdebut For STATION 87.

Finn Hansen.

 jonDET BLIVER TYSKE/IRSKE MICHAEL FASSBENDER SKAL SPILLE JO NESBØ´S HARRY HOLE.

Det har længe været i støbeskeen, at Jo Nesbø´s Harry Hole bøger skulle filmatiseres. Jah, faktisk siden 2009 har man haft planer herom. Men nu er det altså blevet bestemt. Og det bliver altså den irsk/tyske skuespiller Michael Fassbender der får rollen som Harry Hole. Det er ligeledes bestemt at det er den danske manuskriptforfatter Søren Sveistrup der skal tage sig af filmmanuskriptet. Det bliver Nesbø´s 7. roman Snemanden der bliver den første på det hvide lærred. Fassbender får følgeskab af sin svenske kollega Rebecca Ferguson. Instruktionen er lagt i hænderne på ingen mindre end Martin Scorsese med Jo Nesbø på sidelinien. At det har varet så længe skyldes Jo Nesbø som havde mange krav. Filmatiseringer skal starte op i januar 2016. Noget at glæde sig til for alle Harry Hole-Fans!

KRIMI-CIRKLENS PROFETI OM FLERE BØGER I DAVID LAGERCRANTZ MILLENNIUM SERIE GÅR I OPFYLDELSE.
Som vi sluttede anmeldelsen af David Lagercrantz´ Det Der Ikke Slår Os Ihjel, at der var lagt op til endnu et bind i serien. Vi må dog erkende vi tog lidt fejl, for der kommer ikke kun ét men bådew et 5 og 6 bind. Oplysningen er fra det svenske forlag Nordstedt. Det første i 2017 og det næste 2019. Vi gættede fordi der er lagt op til en spændende beretning om Lisbeth Salanders søster der dukkede op.

FORFATTEREN HELLE STANGERUP ER STILLET SOVET IND SØNDAG DEN. 29 MARTS.

Det er med stor sorg, at vi modtog meddelelsen om, at forfattereren Helle Stangerup døde efter kort tids sygdom . Hun sov ind på hjemmet Knuthenborg. Helle Stangerup blev 75 år. Stangerup debuterede som kriminalforfatter i 1967 med Gravskrift For Rødhætte. Den blev året efter af Gule Handsker og så fulgte Spejldans, Diamanter Er Dydens Løn, Solsikkerne, Ulvetid og Den Tibetanske Maske. Derefter Gik Helle Stangerup i gang med at skrive en række sønlitteratur bl.a. dem også mange historiske romaner. Hun vendte dog tilbage i 1995 med endnu en krimi/spændingsroman Stedfar og igen i 2010 Med spændingsromanen En Forskers Død. Stangerup var med til at give datdens krimigenre et løft herom hersker ingen tvivl. Så hvis nogen læsere ikke har stiftet bekendtskab med Stangerups krimier så er det at haste til et antikvariat og se om Du er heldig.

ÆRET VÆRE HENDES MINDE.

FINN HANSEN

KRIMI-CIRKLEN.

NY SERIE PÅ VEJ FRA MARI JUNGSTEDT SAMMEN MED NORSK MAKKER OG KÆRESTE.

Svenske Mari Jungstedt ligger bestemt ikke på den lade side. Nu har hun slået sig sammen, både som kæreste og medforfatter, med den norske forfatter Ruben Eliassen. Sammen har de udgivet det første bind i ny serie i Sverige. Titlen er En Mörkare Himmel. Der står at flere lande allerede har sikret sig udgivelsesretten. Vi har endnu ikke fundet ud af, om Danmark er i blandt men mon ikke. Men Krimi-Cirklen ønsker Mari Jungstedt og Ruben Eliassen god vind både i privatlivet og med deres nye serie.

SARA BLÆDEL HÆDRET MED BOGHANDLERNES ”DE GYLDNE LAURBÆR

SARA BLÆDEL HÆDRET MED BOGHANDLERNES ”DE GYLDNE LAURBÆR”. Den 3. februar blev kriminalforfatteren Sara Blædel fortjent hædret med Boghandlernes pris ”De Gyldne Laurbær”. Det fik hun for sin 9. kriminalroman ”Kvinden De Meldte Savnet”. På Krimi-Cirklen ønsker vi Sara Blædel rigtigt hjerteligt tillykke med prisen.

 JESPER STEIN FÅR ÅRETS DAN TURÉLL -MEDALJE.

Dan Turèll-medaljen for 2015 går til krimiforfatteren Jesper Stein. Prisen blev overrakt på Dan Turèlls fødselsdag den 19. marts på Vangede Bibliotek. Han går Onkel Danny i bedene, men han har skam sin egen helte faste og særlige stemme. Storbykrimi-forfatteren Jesper Stein er årets modtager af ”Dan Turèll-medaljen”. Jesper Stein står bag tre kriminalromaner, der bruger byen København som baggrundstæppe for ægte kriminalhistorier, som Onkel Danny ville have kunnet lide dem."Hans tre københavner-romaner, 'Uro', 'Bye, Bye Blackbird' og 'Akrash' med den gennemgående hovedperson, skilsmissefar, stofmisbruger og vicekriminalkommissær Axel Steen, er nutidige, nærværende og nervepirrende. Navneligheden mellem strømeren og skribenten signalerer, at Stein giver mere af sine livserfaringer som menneske og journalist end de fleste andre i genren. En voksende læserkreds i ind- og udland venter spændt på hans næste drama”, lyder det i motiveringen for at give Jesper Stein prisen. Overrækkelsen fandt som altid sted på Dan Turèlls fødselsdag torsdag den 19. marts kl. 15. Den foregår også altid i Dan Turèll-Samlingen, Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45. Dan Turèll-medaljen er tildeles en person, der i sit kunstneriske virke korresponderer med Turèlls værk og ånd. Selve medaljen er udført af medaljøren og maleren Barry Lereng Wilmont, der udgav en række kunstbøger sammen med Turèll. Den blev første gang overrakt i 2012 til dramatikeren Astrid Saalbach, i 2013 gik den til raplyrikeren Per Vers og i 2014 til forfatteren Rasmus Halling Nielsen. Selve prisen blev indstiftet i 1994 og bestod i de følgende år af et brugt slips fra Vangede-digterens klædeskab.Dan Turèll Selskabet bestyres af forfatteren Lars Movin, bibliotekar og leder af Dan Turèll-Samlingen Peter Strøm samt redaktør Jacob Ludvigsen.

ET DØDSFALD. MISS. MARPLE ALIAS SKUESPILLEREN GERALDINE MCEWAN ER DØD. Den 30. januar blev det meddelt fra England, at Miss. Marple alias Geraldine McEwan stille var sovet ind. Geraldine McEwan som spillede rollen som Miss. Jane Marple fra landsbyen St. Mary Mead 12. gange blev 82 år. Sammen med Joan Hickson var MCEwan en af de bedste skuespillere til at spille Agatha Christies elskede figur.

Æret være hendes minde.

DAVID LAGERCRANTZ HAR I JANUAR AFLEVERET MANUSKRIPTET TIL 4. BIND AF MILLENIUM SERIEN. Det er ingen hemmelighed at det vakte stor furore da det blev offentligtgjort, at der var indgået kontrakt mellem det svenske forlag Nordstedts og forfatteren David Lagercrantz om at skrive det fjerde bind til Stig Larsson ”Millennium”-trilogi. Sidst her i januar afleverede Lagercrantz så manuskriptet der har titlen Det Som Inte Dödar Oss. Den bliver udgivet i år 27. august.

LITTERÆR VERDENS SENSATION.

Det er ikke mindre end en litterær verdens sansation. Historien er den i 1960 udgav den amerikanske forfatter Harper Lee kriminalromanen Dræb Ikke En Sangfugl (To Kill A Mockingbird). Bogen blev solgt i over 40. millioner eksemplarer på verdensplan og modtog også den fornemme Pulitzer pris. Den litterære verden ventede spændt på en opfølger. Den kom aldrig. Forfatteren havde ikke til hensigt at udgive flere bøger.

Men nu 88 år gammel og 55 år senere udgiver hun i juli i år et nyt værk. Det har titlen ”Go Set A Watchman”. Næsten samtidigt med meddelelsen offentliggøres, har Lindhardt & Ringhof besluttet at genudgive Dræb Ikke En Sangfugl.

SIDSTE NYT: Lindhardt og Ringhof har erhvervet de danske rettigheder til en aldrig tidligere udgivet roman af den amerikanske forfatter Harper Lee med titlen Sæt en vagtpost ud.Harper Lee skrev Dræb ikke en sangfugl, der udkom i 1960. Bogen har siden solgt 40 millioner eksemplarer, og den ny bog er skrevet før Dræb ikke en sangfugl, men handlingen udspiller sig efter.
Den danske udgave af den ny roman udkommer 14. juli 2015 samtidig med den amerikanske og den engelske. Redaktionschef Susanne Bent Andersen var som den første af Harper Lees internationale udgivere inviteret til London for at læse manuskriptet hos Lees engelske agent, og Lindhardt og Ringhof sikrede sig efterfølgende rettighederne.”Det var en stor oplevelse at læse denne roman. Timingen er helt perfekt, og vi glæder os til at bringe Harper Lees nye roman ud til de mange danske læsere, der har læst eller genlæst
Dræb ikke en sangfugl, som vi netop har genudgivet. For mit eget vedkommende er den på top fem over bedste bøger gennem alle tider.”Sæt en vagtpost ud bliver oversat af Karen Fastrup, der foruden et skønlitterært forfatterskab bestående af fem romaner har en lang række oversættelser bag sig. Karen Fastrup kommer til at sidde på forlaget og arbejde med oversættelsen uden internetadgang og andre sikkerhedsmæssige foranstaltninger, da rettighedshavere ønsker at hemmelig-holde romanens indhold indtil udgivelsesdagen. Den færdige bog vil derfor først være tilgængelig den 14. juli 2015 – for både læsere og presse.

DET ER SIDSE BABETT KNUDSEN DER FÅR ROLLE I INFERNO. Det er The Wrap der i dag kan afsløre, at danske Sidse Babett Knudsen, og franske Omar Sy og indiske Irrfan Khan skal medvirke i Ron Howards  tredje Dan Brown-filmatisering. ’Inferno’. 'Inferno' er Browns fjerde bog om symbolismeeksperten dr. Robert Langdon, der denne gang vågner op med hukommelsestab i Italien for hurtigt at finde ud af, at verdensfreden er truet af en kryptisk ondskab... igen! Knudsen har fået rollen som den magtfulde leder af The World Health Organization, og som den karakter, der hiver Langdon ind i sit livs sværeste opgave. Skuespillerinden bliver dermed den tredje dansker, der medvirker i en Dan Brown-film. De tidligere er som bekendt Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas der begge  havde større roller i Angles & Demons (Engler & Dæmoner) fra 2009. Det er naturligvis igen Tom Hanks tilbage i rollen som Langdon, og hans nyeste kvindelige ledsager skal spilles af Felicity Jones. Det forventes at Inferno får dansk premierer den 13. oktober 2016.

ROWAN ATKINSON ALIAS MR. BEAN SKAL SPILLE ROLLEN SOM MAIGRET I TO TV-FILMATISERINGER! Man må tilstå at først troede man at det var en joke. Men nej, det er helt seriøs, at Rowan Atkinson alias Mr. Bean skal til september 2015 påbegynde filmoptagelserne for britisk ITV som den navnkundige politikommissær Jules Maigret. De to filmatiseringer er efter Simenons to populære kriminalromaner Maigret Stiller En Fælde samt Maigret Og Den Døde. Rowan Atkinson afslører også at han altid har været fascineret af Maigret bøgerne og slugt alle dem han kunne få fat i. Når man seer på billedet fra artiklen hvor man seer Rowan uden sit skøre smil som var Mr. Beans kendetegn, så seer han måske ikke så tosset ud. Uanset hvad, bliver det spændende at se hvad der kommer ud af projektet.

Læst 5851 gange Senest ændret Tirsdag, 08 januar 2019 14:36
Mandag, 16 marts 2015 18:34 Skrevet af  In Nyheder