ARVIDS.

ANMELDELSER FRA F

FORLAGET ARVIDS.

ALLESSANDR PERISSINOTTO. TITANICS ORKESTER. Oversat af Rie Boberg. efter L´ ORCHESTRA DEL TITANIC 268 Sider. Kr.
Anna Pavesi er på udbane da hun hjælper en veninde venindes datter i en mystisk mordsag så det bringer hende til Tunesien. Så efter anmodning fra moderen til datteren, Aurora, som er blevet sigtet for mord. Det gør det ikke nemmere for den gode Anna at Aurora er skizofren og moderen håber, at datteren ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger i gerningsøjeblikket. Anna er dog ikke overbevist om, at hendes sygdom spiller en rolle. Hun dykker dybere ned i sagen og ender som altid et helt andet sted, end det som ligger lige for. Undervejs i opklaringen udsætter hun sig for farefulde situationer, men får god støtte fra kæresten Marco. Anna Pavesi-krimi bind 3 og hun opfylder alle kreterier og leverer en spændende historie. Og vi behøver ikke at vente på forfatterens næste bog et nyt bind til den serie som han skriver under pseudonymet Arno Saar den har titlen Sneen Under Sneen. Vi iler med 5 diamanter til Titanics Orkester.
Finn Hansen.

ANDREA CAMILLERI: SPORET I SANDET. Oversat af Thomas Harder efter LA PISTA DI SABBIA. 2007. 240 Sider 288,00 Kr.
Hverken den 93 – årrige forfatter Andrea Camilleri eller hans populære kriminalkommissær Montalbano har mistet pustet i det tolvte Montalbano-mysterie. Sagen sættes i gang direkte udenfor kommissærs Montalbanos hus strandområde. Her finder han et skamferet hestekadaver.Fundet udvikler sig til en sag, der udsætter ham for den ene prøvelse efter den anden. Både af de kulinariske og af den intime slags med smukke kvinder på rad og række. Men naturligvis afslører han de misgerninger der foregår for ham en ukendt verden: Illegale hestevæddeløb.
Sporet ISandet – er endnu et toptunet krimi fra en af italiens helt store forfatternavne.
Finn Hansen.

ANDREA CAMILLERI: SFINXSENS VINGER. Oversat af Thomas Harder efter LE ALI DELLA SFINGE. 2006. 245 Sider. Kr. 288,-
Montalbano bliver forstyrret medens han er ved at tage sit bad. Og ganske rigtigt telefonen varsler en ny mordsag. Samtidig skal han også løse en mystisk kidnapning og vanen tro skal naturligvis navigere rundt imellem den lækre mad og mere eller mindre kompetente kolleger. På det private område har Montalbano også alvorlige problemer med kæresten Livia. Der er ikke noget at sige til at han er ualmindelig gnaven på alt og alle i sin omgangskreds. Han er også gram i huden over en bortførelsessag, som er virker temmelig suspekt. Oveni hele suppedasen kommer en sag med Den Gode Vilje, en forening, som under dække af godgørenhed tilsyneladende har alt anden end godgørenhed på programmet.
På trods af alle Montalbanos genvordigheder så klarer han endnu en gang de spegede hændelser med stor snilde.
Den aldrende

forfatter leverer endnu en spændende krimi fra Støvlelandet.
Finn Hansen.

ANDREA CAMILLERI: HEDEBØLGE I AUGUST. Oversat af Thomas Harder efter LA VAMPA D´AGOSTO. 2006. 261 Sider. Kr. 288,-
Kommissær Montalbanos kæreste Livia har givet ham besked på at leje et hus til hendes venner. Naturligvis parere han ordren fra damen. Tilsyneladende er alt i orden altså lige til han opdager en ulovligt bygget etage, finder han også et lig. Fundet tørrer han behændigt af på udlejeren. Livia fortrækker hurtigt, og den stakkels Montalbano døjer med varmen og med erkendelse af, at han har rundet de 50. Og ikke mindst han i nærheden af en ung, impulsiv kvinde, som bidrager til opklaringen får han mere end rigeligt at koncentrerer sig om.
Det er det 10. Bind og igen er det italiensk spænding på højt plan som vi giver de ”varmeste August” anbefalinger.
Finn Hansen.

ANDREA CAMILLERI: PAPIRMÅNEN. Oversat af Thomas Harder efter LA LUNA DI CARTE. 2005. 252 Sider. Kr.288,- Kommissær Montalbanos temperament er som bekendt frygtet på politistationen i Vigàta. Og det har slet ikke hjulpet på kommissærens humør efter at han pludselig er blevet grebet af angst for alderdom og død og er begyndt at se tegn på svækkelse og hukommelsestab hos sig selv. Men han får snart andet at koncentrere sig om. Det sker ved at en kvinde henvender sig om sin bror, som tilsyneladende er forsvundet. Da kvinde-bedåren og forføren Angelo Pardo findes myrdet. Til at begynde med ser det ud til at det er et jalousidrama der er løbet af sporet. Men Montalbano aner at der måske ligger noget meget større ligger bag. Vanen tro er broderens smukke, kvindelige bekendte ved at fordreje hovedet på kommissæren, men det lykkes ham til sidst at stykke deres historier sammen til billedet af en sag, som ikke uventet trækker spor til højtstående politikere. Det er på trods af kommissærens depri situation er læseren atter vidne til Montalbano i topform. Den gamle ræv kender nemlig alle de intriger og andre svinestreger som trives i bedste velgåen blandt Støvlelandets elite. Man er kort sagt i fedt selskab med den italienske kommissær.
Finn Hansen.

ANDREA CALLEMERI: EDDERKOPPENS TÅLMODIGHED. Oversat af Thomas Harder efter LA PAZIENZA DEL RAGNO. 2004. 240 Sider. Kr. 288,- Tonen er skarp, sarkasmen tommetyk, Montalbano er med andre ord tilbage efter den hårde medfart, han fik i slutningen af Rundtom bøjen.I Edderkoppens tålmodighed starter med at en ung pige Susanna Mistretta på scooter bliver tilsyneladende bortført. Det forvirrer Montalbano. For den bortførte piges familie var en gang velhavende, men nu står de på falittetns rand. Den eneste der kan betale den enorm høje løsesum for Susanna er hendes farbror, der netop har taget fat på en strålende politisk karriere. Men ifølge Montalbanos filosofi findes der kun et motiv, som er stærkere end penge, nemlig hævn! Noget som han godt ved kræver en edderkops tålmodighed. Og i opklaringsarbejdet, i dette tilfælde har han også fået øje på en edderkop i et spindelvæv bag det hele. Montalbano ser kun en mulighed nemlig at finde den lille fejl i det sindrige net af had og hemmeligheder, som bortførelsessagen er indspundet i. Det er skønt at være i selskab med den italienske kriminalkommissær og hans trofaste stab af kolleger. Edderkoppens Tålmodighed er endnu en fremragende krimi med et bragende flot plot og opklaring på den spegede sag. Og det der er allerbedst er, at dette bind som er det 8. på dansk bliver fuldt op af Papirmåne her til efteråret af Forlaget Arvids.
 Finn Hansen.

MARCO MALVALDI. FORDÆKT SPIL. Oversat af Kirsten Asaa efter IL TELEFONO SENZA FILI. 2014. 174 Sider. ? Kr.
Fordækt Spil – er det 5 bind i Barlume serien. Og som sædvanlig er det dejligt afslappende at tage en lille pause fra diverse seriemordere som er på banen i alle afskygninger pt. Den nye Kommissær Alice Martelli er i modsætning til sin forgænger lydhør over for sladderen der florere mellem Pinetas indbyggere. Sagen er den, at en kvinde er tilsyneladende forsvundet. Rygterne om hvad der kan været hændt kvinden, bryder ud i lys lue. Og de tager for alvor fart fart, da det oplyses at parret havde et skænderi inden hun forsvandt. Så Martelli bliver godt hjulpet af det selvbestaltede ”Bar Lume efterforskningshold” bestående af de fire gamle gutter. Som sædvanlig får man atter et indblik i den italienske hverdag med alle dens rænkespil og andre retfærdige uretfærdigheder. Der er 5 diamanter.


Finn Hansen.

MARCO MALVALDI: DET HØJESTE KORT. Oversat af Kirsten Asaa efter LA CARTA PIÚ ALTA. 2012. 191 Sider. 218,-kr.
Det Højeste Kort – Er det fjerde festlige og spændende bind i BarLume Serien.
Massimo har været nødt til annoncere efter en ny medarbejder til BarLume. Grunden er som bekandt at Tiziana giftede sig og kvittede jobbet. Massimo er ikke just imponeret af de forskellige ansøgeres kvalifikationer, og da Tiziana til hans store overraskelse (og ikke mindst glæde), ringer og fortæller, at hun er blevet skilt og spørger, om hun kan genoptage sit job i BarLume, er han derfor ikke længe om at tage imod med kyshånd. De fire alderstegne stamgæster i baren er så småt begyndt at kede sig, da endelig der dukker nye oplysninger op i en gammel sag om en ejendomshandel, som førte dødsfald, mord og selvmord med sig. Så er alt i sin gamle gænge igen og kvartetten træder i arbejdstøjet og begynder at deres undersøgelser..
Som man som læser gladelig tager del i og atter en gang er man i spændende selskab som vi kun kan anbefale andre at gøre.
Finn Hansen.

MARCO MALVALDI: DEN FEMTE SPILLER. Oversat af Kirsten Asaa efter BRISCOLA IN CINQUE. 2007. 142 Sider. Kr. 198,- Vi blev præsenteret for denne spøjse italienske forfatter i 2013 med En Muggen Affære. Der fik læseren at vide, at forlaget var i gang med at oversætte Marco Malvaldi kult-serie Bar Lume- Serie. Nu foreligger Den Femte Spiller. Og denne italienske krimi er både spændende, original og humoristisk. Læseren bliver taget med til den lille toscanske by Pineta ved den liguriske kyst. Det er midt om sommeren, og varmen er ulidelig. Der faktisk kun et sted, hvor det er til at holde ud at opholde sig, nemlig i BarLume. Caféen som ejeren Massimo har købt for en lottogevinst. Blandt stamgæsterne er der fire gamle gubber, som fordriver tiden med at spille kort, drikke kaffe og kommentere stort og småt fra landsbylivet. En dag sker der endelig en sentation som giver gubberne virkeligt noget at snakke om. En ung pige bliver fundet myrdet i en affaldscontainer. Massimo bliver involveret i opklaring af mordet, grundigt sekunderet af de fire kortspillende gubber, og nødtvunget til at samarbejde med den tåbelige, sur calabrisk politikommissær Fusco. Man morer sig kosteligt i selskab med disse festlige personager medens de tager sig af opklaringen. På Krimi-Cirklen håber vi på flere eventyr fra Bar Lume caféen.
Finn Hansen.

MARCO MALVALDI. DET FORKERTE KORT. Oversat af Kirsten Asaa efter IL GIOCO DELLE TRE CARTE. 2008. 196 Sider. Kr.
Det første bind i Barlume Serien er Den Femte Spiller. Her blev læseren præsenteret stamgæsterne fire gamlinger der har fast mødested på Massimos BarLume i den lille toscanske by Pineta. Der fordriver de tiden med at drikke kaffe, spille kort og diskuterer de forskellige hændelser der er i hverdagen. Når der dukker mord eller mystiske dødsfald er de fyr og flamme. Det er godt at de er meget kløgtige og det er et held for den calabriske politikommissær Fusco som det ville være synd at sige at det er studenterhuen der trykker.
I Det Forkerte kort møder vi igen ejeren Massimo og de fire gamle, kortspillende mænd. Og ikke mindst den smukke sild Tiziana.
Sagen de involveres i en er om japansk forsker der dør på mystisk vis i forbindelse med en kongres i Pineta

Gudskelov beder umuligusen Kommissær Fusco Massimo og hans kortspillende om hjælp i opklaringsarbejdet. Atter en gang er læseren i godt selskab medens opklaringsarbejdet kører hen ad siderne. Og disse kan godt gøre sig beredt til det 3. bind i serien der udkommer i efteråreet 2016 med titlen Spillets Konge.
Finn Hansen.

MARCO MALVALDI: SPILLETS KONGE. Oversat af Kirsten Asaa efter IL RE DEI GIOCHI. 2010. 178 Sider. Kr. 218,-
Så er der gensyn med de fire gamle detektiver fra deres stamværtshus BarLume hvor de opholder sig det meste af tiden og drøfter ikke mindst dagens småproblemer og opklarer forbrydelser.
Desværre begynder dagen dårligt for Massimo. Og den bliver ikke bedre af nyheden om en tragisk bilulykke. Det er en nyhed der falder i bedre jord hvor den modtages med kyshånd af kvartetten af vores kære gamle venner i cafeen. Det konstateres at i ulykkesbilen befandt sig en kvinde og hendes søn. Begge arvinger til en rig byggematador. Kvinden er desuden pressesekretær for en politiker, som er opstillet ved det ekstraordinære valg i Pineta
De fire gamle begynder at ane en god historie med kød på. Massimo forsøger at holde hovedet koldt. Han har andet at tænke på, ikke mindst et giftermål.
Tredje bind i BarLume-serien indeholder de sædvanlige meninger fra de fire gamles holdninger og kommentarer til Støvlelandets mange brogede facetter. Det fjerde bind i ”Kortspils-Serien” Det Højeste Kort er på vej.
Man er altid i godt selskab når man hygger sig med en Barlume-krimi. Og denne er ingen undtagelse.
Finn Hansen.

ANTONIO MANZINI. SORT PISTE. Oversat af Ole Laursen Vig efter PISTA NERA. 236 Sider. Kr
Arvids forlag har som bekendt en forkærlighed for italienske kriminalromaner. Og de har efterhånden vist os en bredt udsnit af dem. Nu kommer forlaget med en ny forfatter og en hel anderledes detektiv end f.eks. Andrea Camilleris retfærdige og ubestikkelige Montalbano, er Antonio Manizinis, den 46 – år gamle vicekriminal-inspektør, Rocco Schiavone det lige modsatte. Han er fordærvet, uærlig, brutal, seer bort fra regler og er grov og korrupt. For det ikke skal være løgn med en sort fortid. Trods al dette er han også en effektiv person når det stikker ham med en sor opklaringsprocent til følge.
Rocco Schiavone er blevet forflyttet (læs forvist) til Aosta i De Italienske Alper, 755 km fra hans elskede Rom. Iført Clarks-støvler og Lodenfrakke, totalt nytteløse i det barske snedækkede klima, går han i gang med efterforskningen af den første sag: der drejer sig om et lig fundet et lig der er mast til ukendelighed og ilde tilredt og halvt begravet i sne på løjpen. Et er at kæmpe mod sneen, noget andet at slås med de lokale politifolk, hvor de fleste af dem er tumper i Roccos øjne.
Manzini skriver med sarkasme og en god portion selvironi om den italienske nation på godt og ondt. Sort Piste – er det første bind i Rocco Schiavone-krimiserie: Det er helt sikker den skal nok blive taget vel i mod af de danske læsere. 5 diamanter.

Finn Hansen

ALLESSANDRO PERISSINOTTO. TITANICS ORKESTER. Oversat af Rie Boberg efter L´ORCHESTRA DEL TITANICS.
I det tredje bind af italienske Alessandro Perrisinotto rejser Anna Pavesi til Tunesien. det sker efter anmodning fra moderen til datteren, Aurora, som er blevet sigtet for mord.Datteren Aurora er skizofren. Moderen sætter derfor sin lid til, at datteren ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger i gerningsøjeblikket. Men Anna er ikke overbevist om at hendes klient, ikke bare spiller på sygdom. efterhånden som Anna dykker dybere ned i sagen drejer den hele tiden i helt andre retninger, end det som ligger lige for. Undervejs i opklaringen udsætter Anna sig for farefulde situationer, men heldigvis får god støtte fra kæresten Marco.
Man er traditionen tro i godt og spændende selskab med den italienske forfatter som atter en gang levere en god gang underholdende og medrivende spænding. der er 5 Diamanter.Ps. Der ligger også nogle historiske krimier fra starten af forfatterens skribentkarriere.


Finn Hansen. 

ALESSANDRO PERISSINOTTO: DEN SIDSTE HVIDE NAT. Oversat af Rie Moberg efter ULTIMA NOTTE BIANCA. 2017. 257 Sider. Kr.
Psykologen Anna Pavesi der kombinerer sit job med lidt ”fritids-detektivarbejde”, blev vi presenteret for i En Grim Historie . Nu er hun aktuel igen. Hendes job har primær været arbejde med stofmisbrugere i Torino. I et års tid har hun nu boet i Bergamo og beskæftiget sig med at genfinde forsvundne personer. Anna må på banen da hun kontaktes forhenværende kollega i Torino der beder hende om hjælp til at finde en kollega, en misbrugsbehandler, naturligvis kan Anna ikke sige andet end ja til opgaven. Skønt hun er rigeligt bekendt med misbrugsmiljøet, får hun sig nogle gevaldige og ubehagelige overraskelser. Opklaringen ender ganske uventet. Allessandro Perrisnotto er en spændende stemme fra den italienske krimigenre som giver mersmag efter det næste bind som efter planerne skulle være på boghandlerhylderne primo 2019 med titlen Titanics Orkester.

Finn Hansen.

ALESSANDRO PERISSINOTTO: EN GRIM LILLE HISTORIE. Oversat af Rie Boberg efter UNA PICCOLA STORIA IGNOBILE. 2006. 380 Sider. Kr. Forlaget Arvids har gjort det sit speciale især at udgive italienske og franske kriminalromaner. Nu præsenterer forlaget første bind af en trilogi. Hovedpersonen Anna Pavesi er et forfriskende pust. Hun er psykolog og nylig fraskilt og flyttet til Bergamo. Hun får (ufrivillig) som bierhverv en detektivopgave. En kvinde henvender sig nemlig til hende i den tro, at hun er detektiv. Anna skal bare hjælpe hende med at få flyttet en ukendt afdød halvsøster til familiegravstedet. Kvinden betaler godt, og Anna vader ikke ligefrem i penge så hun accepterer nødtvungent opgaven. Problemet er bare, at halvsøsterens grav er tom. Sagen byder på ubehagelige overraskelser, men også behagelige, ikke mindst mødet med en solbrun læge.
Første bind i Anna Pavesi-trilogien er en anderledes krimi. Det er en krimi der især bygger på de psykologiske asspekter på fremragendevis. Og læseren får et par gedigne overraskelser især til sidst.
Vi seer frem til de følgende bind for denne nye ”stemme” fra Støvlelandet tegner godt. De næste bind har titlerne: L’ultima Notte Bianca og L’orkester Del Titanic.
Finn Hansen.

ARNO SAAR: TOGET TIL TALLINN. Oversat af Thomas Harder efterIL TRENO PER TALLINN. 2016. 190 sider.
Arno Saar er det pseudonym som den italienske forfatter Alessandro Perissinotto anvender, når han skriver sin serie om den esstiske politikommissær Marko Kurismaa.
Marko Kurismaa er politikommissær i Tallinn. Her bliver han sat på en kilden sag. Det sker da en russisk statsborger bliver fundet død i toget fra Sankt Petersborg. Først er teorien, at han er død af en blodprop, men det viser sig, at han er blevet forgiftet. Der er med andre ord tale et mord, som kan give diplomatisk bøvl. Hos Marko vækker sagen desuden ubehagelige mindelser om sovjettiden.
En sag for Marko Kurismaa, bind 1. Og den lover godt for de følgende. Forfatteren bruger som motiv en tragisk begivenhed fra 1993. Noget som faktisk godt have været det er skete i katastrofen. Der er 5. Diamanter til Toget Til Tallinn.


Finn Hansen.