FORLAGET ALHAMBRA.

ANMELDELSER FRA FORLAGET

NADIA DALBUONO: FORDÆRV. Oversat af Emilie Harild Gaardboe efter THE FEW. 2014. 435 Sider. ? Kr. Forfatterinden som er englænder sammenlignes med sin forfatterkollega Donna Leon som bekendt også lader sine bøger udspille sig i Italien. Det er også en yderst original og spændende hovedperson som Nadia Dalbuono har skabt med Kriminalkommissær Leone Scamarcio. Han er nemlig søn af en mafiaboss, men han har vendt familieforetagendet ryggen. Han har nu sluttet sig til Roms politistyrke og er måske en af de sidste retskafne mænd tilbage i Italien.
Men det hele seer mere broget ud da Scamarcio får overdraget nogle kompromitterende fotos af en højtstående politiker og får besked om at ‘tage sig af det’, ved han, at han får masser af problemer. Situationen forbedres ikke af at samtidig bliver en ung mand fundet myrdet i Rom, og på en strand på Elba forsvinder en amerikansk pige.
Efterhånden som efterforskningen skrider frem, står det hurtigt klart, at sagerne hænger sammen. Hver eneste forbrydelse er en tråd i et net af fyldt af mørke hemmeligheder, og hvad værre er at det involverer nogle af landets mest magtfulde mænd. Scamarcio kommer ud på en hæsblæsende jagt, hvor han må ty til uortodokse metoder, hvis han skal have håb om at løse gåden i tide. Mens uret tikker meget hurtigt, og hans egen fortid haler ind på ham. Der er kun en mulighed han må følge de mørkeste understrømme i det italienske samfund – blot for at finde ud af, at prisen for sandheden måske er højere, end han er villig til at betale.
Fordærv – Er atter en historie der på en meget realistisk måde beretter om Italien og alle de rævestreger som er dagligdags politik. Den er kort sagt en beretning der sidder lige i øjet!
Finn Hansen.

NADIA DALBUONO: AMERIKANEREN. Oversat af Klaus Seidenfaden efter efter THE AMERICAN. 2015. 448 Sider. ? Kr.
Det ligner et banalt selvmord, da kriminalkommissær Leone Scamarcio kaldes ud til Ponte Sant’Angelo der ligger et stenkast fra Vatikanet: Ofret er tilsyneladende bare endnu en forretningsmand, der ikke kunne klare den økonomiske krise og sagde goodbye til livet. Eller er det ? For et par dage efter findes liget af en kardinal med forbindelser til Vatikan banken, og Scamarcio begynder at ane ugler i mosen og at der måske er en en sammenhæng. Men før han kan nå længere i sin efterforskning, bryder en mystisk amerikansk efterretningstjeneste pludselig ind og beordrer ham til at droppe sagen. Det står klart, at der er noget stort under opsejlning.
Snart begynder foruroligende forbindelser til koldkrigstiden, USA’s skjulte krigsførelse, og ikke mindst Vatikanets korruptionsskandaler og den italienske mafia at afsløres, og de politiske intriger kommer sivende ud af skabet. Men Scamarcio har ikke i sinde at lade sig true. Og med både kirke og stat imod sig må han hente hjælp fra sin dystre fortid for at opklare forbrydelserne, før han selv ender som et lig i floden. Amerikaneren er den selvstændige fortsættelse til Fordærv og det er en spændende og værdig efterfølger Interessant i både intrige, miljø og plot. Der er 6 Dimanter. Vi håber at Alhambra fortsætter med forfatterskabet.Finn Hansen.

SHIRLEY JACKSON. MØRKET I HILL HOUSE. Oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen efter THE HAUNTING OF HILL HOUSE. 312 Sider. Kr.
Fire søgende sjæle ankommer til det gamle, forladte hus, der på egnen kaldes Hill House. Der går rygter om uforklarlige rædsler på stedet, og forskeren Dr. Montague har sat sig for at undersøge dem. Med sig har han sin assistent Theodora, husets fremtidige arving Luke, og Eleanor, en skrøbelig ung kvinde med en mørk fortid.
Som deres tid i huset går, begynder de at opleve ting, der rækker ud over deres fatteevne og kontrol. Måske er der noget om snakken, og måske bør de alle bryde op, før det er for sent. Men Hill House er ved at samle sine kræfter, og det har ikke i sinde at slippe gæsterne så let.
Shirley Jacksons The Haunting of Hill House blev udgivet i 1959 og er siden blevet verdenskendt i horror kredse for sin uforglemmeligt skræmmende stemning. Det er en gyserfortælling af højeste kaliber, men også en subtil fremstilling af en ung kvindes klaustrofobiske verden og et tankevækkende kig ind i de mørkeste afkroge af menneskesindet.
I efteråret 2018 udkom Shirley Jackson for første gang i dansk oversættelse med romanen Vi Har Altid Boet På Slottet. Den fik en strålende modtagelse af læsere, bloggere og større medier, blandt andre Politiken, der bragte en artikel med overskriften »Horror dronningen Shirley Jackson har omsider fået en revival«. Det er en revival på internationalt plan, for samme efterår lancerede Netflix en serie bygget på The Haunting of Hill House, der blev så populær, at sæson 2 kommer i 2020.
Stephen King har sagt om Historien om Hill House, at den ligger på top-2 over store romaner om det overnaturlige, der er udkommet de seneste 200 år, og den storsælgende britiske horror-forfatter Ramsey Campbell har kaldt den »den bedste af alle romaner om hjemsøgte huse, og velsagtens den bedste roman om det overnaturlige overhovedet.
Der er kun at tilføje Krimicirklen tilslutter sig hyldestkorret og giver den naturligvis 6 Diamanter.
Finn Hansen.

SHIIRLEY JACKSON. VI HAR ALTID BOET PÅ SLOTTET. Oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen efter WE HAVE ALWAYS LEAVE IN THE CASTLE. 1962. 255 Sider. Kr. En af de mest oversete er den amerikanske forfatter Shirley Jackson. Og selvom når folk bliver spurgt om Shirley mødes de svaret Who Shirley Jackson. Hun er en mester til at skrive gotiske romaner. Hun har aldrig før været oversat til dansk. Nu har Alhambra taget springet og udgiver 2 af forfatterens bedste. Handlingen:
Lige siden giftmordet, der tog livet af næsten hele familien Blackwood, har den lokale befolkning set skævt til huset der er forskanset bag det høje hegn. Mary Kathrine kaldet Merricat Blackwood (historiens beretter), bor der stadig med sammen med sin søster Constance og deres gamle onkel. Livet for de tre på slottet går roligt videre for dem. Constance pusler rundt i haven og køkkenet, onkel Julian nusser med sine papirer, og Merricat begraver sølvmønter ved bækken og hvisker hemmelige ord i mørket for at holde dem fri for onde øjne. Men der er modbydelige forandringer på vej. Det sker da søstrenes fætter Charles trænger ind i huset og begynder at forstyrre de faste rutiner, er det kun Merricat, der aner faren. Og kun hun kan drive ham bort, før det er for sent, og Blackwoodfamiliens hemmeligheder kommer frem i lyset.
Stor hæder til Alhambra at udgive den lille perle af gotisk litteratur når den er på toppen. 6 Diamanter
Finn Hansen.

MATT WESOLOWSKI. HYDRA. Oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen efter HYDRA. 306 Sider. Kr.
Det var og er virkelig en original krimi da danske læsere blev præsenteret for forfatteren Matt Wesolowski. Nu ligger bind 2 i serien. Igen tager Scott King en mordsag op. Og lader gennem 6 forskellige stemmer give deres besyv med hvad der egentligt hændte.
Sagen: En novembernat i 2014 tæver 21-årige Arla Macleod sin mor, stedfar og lillesøster til døde med en hammer – øjensynlig uden grund. Drabene bliver kendt som ’Macleod-massakren’, og Arla bliver indlagt på en sikret psykiatrisk institution. Hun nægter hårdnakket i årevis at udtale sig til pressen. Hun står først frem med sin historie, da hun bliver kontaktet af journalisten Scott King, der er vært for kult-podcasten Seks stemmer. Og det er gennem sine interviews med Arla og de få andre personer, der er villige til at udtale sig om hende, sporer King sig langsomt ind på sagen, og han begynder så småt at sætte spørgsmålstegn ved, hvem der bærer skylden for de blodige drab. I takt med at puslespillet falder på plads, trækkes han ind i en slangerede af hemmeligheder, internettrusler og uhyggelige ’lege’, hvis deltagere leder efter en anden verden. Som en sort tråd igennem det hele løber historierne om mystiske, sortøjede børn, som dukker op så mange steder, at de dårligt bare kan være en forstyrret morders fantasi … Hydra er en isnende thriller i en anderledes form, der belyser steder, du måske ville ønske, at du aldrig havde set.
De 2 bøger er kort og godt et Must for alle krimifans. 6 Diamanter.
PS. Hydra er en uaf
hængig forløber til Seks stemmer.
Finn Hansen.

MATT WESOLOWSKI. SEKS STEMMER. Oversat af Maria Kopp efter SIXT STORIES. 256 Sider. Kr. 189,00
Hændelserne finder sted England, 1997. Her bliver liget af 17-årige Tom Jeffries fundet i marskområdet Scarclaw Fell, hvor han og kammeraterne var på hyttetur. Det hele ligner en ulykke, men ikke alle er overbeviste om den udlægning. Politiet undersøgelse udmunder sig i at det er en ulykke.
Ti år senere åbnes sagen dog igen. Det er personen Scott King, foruden at være internet-kultfigur også vært for en populær podcast. Han er altid skjult bag en maske når han interviewer personerne i sine dramaer. Dramaer der især tager udgangspunkt uopklarede mysterier, Han sætter sig for at undersøge, hvad der virkelig skete med Tom. I sin podcast-serie interviewer han seks forskellige mennesker, der alle var til stede den skæbnesvangre aften i Scarclaw Fell. I seks episoder kommer seks stemmer til orde, med seks forskellige syn på Tom på dagene op til hans død. De fleste af de talende var teenagere dengang, og deres minder om hændelsen sløres af fortidens intriger, rivalisering og jalousi – men for hvert interview afdækkes nye detaljer, og den uhyggelige sandhed tegner sig skarpere.
Seks Stemmer er fremragende kreeret. For gennem de seks forskellige personers udsagn og handlemåder præsenteres læseren for et medrivende og interessant plot. 6 Diamanter.


Finn Hansen.